A SERPENT IN EVERY EDEN...



Συμπεράσματα και απόψεις γύρω από το χθεσινό φιλικό του Ολυμπιακού με την Σπαρτάκ και γενικότερα σχετικά με τα του Θρύλου.

1) Η ομάδα ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με ενδεκάδες που πάρα πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε μέσα στην χρονιά. Λογικό αυτό, αφού αφενός είχαμε πολλούς απόντες λόγω τραυματισμών και των διεθνών που παίξανε στο Euro και δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη με την αποστολή, αφετέρου μιλάμε για το πρώτο φιλικό της χρονιάς, στο στάδιο της προετοιμασίας, όπου τα πειράματα δεν επιτρέπονται απλώς, αλλά επιβάλλονται. Ναι, είναι αρχή ακόμη, ναι, δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά κάποια πράγματα φαίνονται και καλό θα ήταν να σταθούμε εκεί.

2) Τηρουμένων των παραπάνω αναλογιών, μιλάμε για ένα θετικό δείγμα γραφής, αφού αναμένουμε τεράστια βελτίωση στη συνέχεια. Τώρα είμαστε στο στάδιο όπου παραλίγο να κερδίσουμε μια ομάδα που σε μία εβδομάδα αρχίζει το πρωτάθλημα στη χώρα της, έχει πολύ υψηλό μπάτζετ και προπονητή τον Έμερι. Αυτόν που θέλαμε κι εμείς το καλοκαίρι, αλλά τελικά προτίμησε τα πολλά ρούβλια του φυσικού αερίου των Ρώσων από το Τσάμπιονς Λιγκ ή την παραμονή στο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης, την ώρα που το όνομά του ακουγόταν για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και της Λίβερπουλ. Παρεμπιπτόντως, η ομάδα που έφτιαξε είναι τουλάχιστον μέτρια. Πολύ κλοτσίδι κιόλας τα αδέρφια μας (της κερκίδας εννοάω, FRATRIA κι έτσι). Γιατί έτσι ρε μάγκες? Τι τάκλιν στην καρωτίδα ήταν αυτά, από πίσω κιόλας? Πολύ χάρηκα τον Ντιελνά και ειδικά τον Καραγκούνη που τους τηνε μπουμπουνίσανε στο χαλαροξεκούραστο...
 
3) Ξεκινήσαμε το παιχνίδι με Μέγιερι τερματοφύλακα, Παπάζογλου δεξί μπακ, Ντιελνά αριστερί μπακ, Σιόβα-Μανωλά στο κέντρο της άμυνας, Φέισα καθαρό 6άρι, μπροστά του Σουμπίνιο-Τάτο, δεξί χαφ-εξτρέμ Χαβίτο, αριστερί χαφ-εξτρέμ Αμπντούν και κορυφή Τζιμπούρ. 4 στόπερ η αμυντική μας γραμμή, κέντρο με παίκτες-κουβαλητές μπάλας και αρκετή ταχύτητα, θεωρητικά πάντοτε, στην επίθεση. Πόνταρε ο Ζαρντίμ στο κράτημα της μπάλας, στην καλή αμυντική λειτουργία και στο χτύπημα στην κόντρα. Ο σχηματισμός στον άξονα της μεσαίας γραμμής ήταν στη λογική του ''1 δυναμικός μέσος και 2 παραγωγικοί'', στο ένα από τα δύο μοντέλα του 4-3-3 που έχει περιγράψει δημόσια πως θέλει να βλέπει στο γήπεδο ο Πορτογάλος. 

4) Είδαμε πολλά πράγματα σε αυτό το πρώτο ημίχρονο που επιβεβαίωσαν αρκετά από όσα διαβάζαμε από δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Αυστρία και βλέπουν τον τρόπο δουλειάς του Πορτογάλου, ότι αποτελούν κομμάτια της προπονητικής του φιλοσοφίας. Σε πρώτη φάση, είδαμε μια μέριμνα στην ανάπτυξη από τα άκρα. Η ανάπτυξη από τα άκρα, όμως, δεν γινόταν πετώντας την μπάλα στους ακραίους μας και αφήνοντάς τους να βγουν στο ένας εναντίον ενός, μπας και περάσουν τον προσωπικό τους αντίπαλο και δημιουργήσουν ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα, αλλά με στήριξη των ακραίων από τους κεντρικούς χαφ. Στο πρώτο μισάωρο από δεξιά ο Σουμπίνιο άλλαζε θέση με το Χαβίτο συνεχώς όποτε κάναμε επίθεση, ώστε να συγκλίνει στον άξονα και να βγει με ταχύτητα σε κάποια κόντρα ο Ισπανός, ενώ ο Τάτος τραβιόταν σε φάσεις αριστερά, ώστε να στήσει συνεργασίες με τον Αμπντούν και να βγούμε με παίκτη παραπάνω σε εκείνη την πτέρυγα. Φαντάζομαι πως αν από πίσω υπήρχε ένας πιο αθλητικός και επιθετικογενής μπακ, τύπου Χολέμπας, θα είχαμε δημιουργήσει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. 
 
5) Ο Σουμπίνιο με τον Τάτο παίζανε στην ίδια ευθεία, θεωρητικά, με το Φέισα ξεκάθαρα πίσω τους. Στην πράξη, όμως, σε πολλά σημεία ο Τάτος πήγαινε και κολλούσε δίπλα στον Τζιμπούρ, προφανώς επειδή έναν χρόνο έτσι συνήθισε να κάνει στον Ατρόμητο πίσω από το Μήτρογλου. Πολύ περισσότερο πειθαρχημένος μου φάνηκε ο Σουμπίνιο, που ανέλαβε και διεκπεραίωσε περισσότερες δουλειές τακτικά στο χορτάρι, άσχετα με το αν δεν του βγήκαν οι περισσότερες προσπάθειες. Το σίγουρο είναι πως και οι δύο δεν είχανε απλώς την αποστολή ''κρατάμε μπάλα και την περιμένουμε στα πόδια'', αλλά έπρεπε να στηρίζουν τα άκρα, να μένουνε κοντά στο Φέισα και να πατάνε περιοχή. Αυτό είναι ένα μοντέλο παιχνιδιού που για να στηριχθεί όλο τον χρόνο, απαιτεί σίγουρα πολύ αθλητικούς κεντρικούς χαφ, με συνεχή τρεξίματα, κοντρολαρισμένους αλλά πάνω από όλα πειθαρχημένους. Να ακούνε τον προπονητή τους στο τι τους έχει αναθέσει ως δουλειά στο χορτάρι και να το τηρούν, ώστε να μην δημιουργούνται αποστάσεις στον άξονα και βρισκόμαστε μπόσικοι σε επιθέσεις των αντιπάλων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Φουστέρ, όπως διαβάζουμε, κέρδισε την εμπιστοσύνη ΚΑΙ του Ζαρντίμ, μετά από την εμπιστοσύνη του Ερνέστο, ενώ αυτός είναι και ο λόγος που η τριπλέτα Μουτίνιο-Βελόσο-Μειρέλες, κοίταξαν στα μάτια τους Ισπανούς χαφ στον ημιτελικό του Euro. Ήταν οι μόνοι που το έκαναν, την ώρα που όλοι οι άλλοι να κλέψουνε πήγανε απέναντι στους Ισπανούς, με εξαίρεση τους Ιταλούς στον τελικό, που την είδανε ότι ''τους έχουμε'', ανοίχτηκαν και έγραψε ντόρτια στο χαλαροξεκούραστο. Γραμμή Μαζινό, πάντοτε όλοι οι Πορτογάλοι μαζί κινούνταν και ίδιες αποστολές είχανε πάνω κάτω και οι τρεις αυτοί χαφ στο ματς. Πάνω σε αυτήν τη βάση πάμε να χτίσουμε κι εμείς φέτος, με οδηγό το ''πορτογαλικό μοντέλο''. Αυτή η βάση, με δεδομένο ότι ο άξονας είναι το Α και το Ω σε μια ομάδα, αφού το 70-80% των μπαλιών παίζονται εκεί και όχι στα άκρα, για να μην τα σκάσουμε με τα συνεχή σπριντ, είναι και η πρώτη σοβαρή αλλαγή στη φιλοσοφία της φετινής ομάδας σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, με το Βαλβέρδε, η ομάδα είχε ξεκάθαρους ρόλους σε αυτό το κομμάτι. Ορμπάιθ σε λίγα τετραγωνικά, Μανιάτης να καλύπτει χώρους αβέρτα και μπροστά είτε ο ξεκάθαρα δημιουργικός Ιμπαγάσα, είτε ο Μακούν που κυνηγούσε την κάθετη και την κίνηση δίχως την μπάλα, βοηθώντας τους συμπαίκτες του. Άλλη δουλειά ο ένας, άλλη ο άλλος στην τριπλέτα των χαφ. Φέτος, απαιτείται από όλους να συμμετέχουν και παραγωγικά και ανασταλτικά. Απαιτούνται πολλές δυνάμεις και αθλητικά προσόντα. Για να το πούμε και πιο απλά, αυτός είναι και ο λόγος που ο Ορμπάιθ δεν κάνει στο Ζαρντίμ.
 
6) Φάνηκε καθαρά πως ο Ζαρντίμ έχει μελετήσει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας επί Βαλβέρδε και προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχει εντοπίσει. Το πιο κραχτό ήταν η συμπεριφορά της ομάδας στα στημένα στην περιοχή μας. Σχεδόν σε όλη την χρονιά 2010-11 και στο μεγαλύτερο τμήμα της σεζόν 2011-12, είχαμε πρόβλημα εκεί. Κάπου ήταν και λογικό, αφού οι παίκτες μας τρέχανε αρκετά μέσα στο παιχνίδι και όποτε σταματούσε ο ρυθμός για να εκτελεστεί μια μπάλα στατικά, κατέβαιναν ξεκούραστα τα κριάρια των αντιπάλων που είχαμε στην Ελλάδα στην περιοχή μας και με την άνεσή τους πηδούσανε για κεφαλιές, κάνανε προβολές κ.ο.κ.. Φέτος γίνεται ειδική δουλειά στην προετοιμασία σε αυτό το κομμάτι και πιστεύω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, είναι και το ότι η μπάλα δεν κόλλησε στην περιοχή μας καθόλου, με εξαίρεση μία φορά προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Μέχρι πέρυσι, ζούσαμε διαστήματα που για 2-3 λεπτά σερί, ακόμη και ομάδες τύπου Ξάνθης και Αστέρα Τρίπολης, κατασκηνώνανε στην περιοχή μας μετά από ένα στημένο που κέρδιζαν, αφού δεν μπορούσαμε να βγάλουμε την μπάλα έξω. Γιατί δεν μπορούσαμε? Επειδή ο Βαλβέρδε ήθελε κατοχή, οπότε έδινε εντολή για σωστή απομάκρυνση σε παίκτη και όχι ''να φύγει όπως να'ναι η μπάλα''. Αποτέλεσμα ήταν να μένει η μπάλα κοντά στην περιοχή μας και μια, δυο, τρεις να τρώμε φάσεις από το πουθενά. Αυτό φέτος πάει να αλλάξει. Όποτε έδειχνε να κολλάει η μπάλα, βρίσκονταν είτε ο Σιόβας, είτε ο Μανωλάς και την έδιωχναν. Άτσαλα, αλλά έφευγε από την περιοχή μας.
 
7) Το παραπάνω νόμισμα, όπως και όλα τα νομίσματα, έχει δύο όψεις. Ναι μεν δείχνουμε να κάνουμε δουλειά στα στημένα στη δική μας περιοχή, αλλά δεν είδαμε να γίνεται η αντίστοιχη με την τελευταία διετία δουλειά στα στημένα στην αντίπαλη περιοχή. Θυμόμαστε όλοι πόσες κομπίνες βγάζαμε και πόσες φάσεις δημιουργούσαμε. Οι παίκτες της Άρσεναλ το ξέρουνε καλά... Ελπίζω αυτό να διορθωθεί στην πορεία, ειδικά αν μπει μέσα ο Ιμπαγάσα, που το έχει το θέμα. Ναι, να διορθώσουμε τα στραβά μας, αλλά να μην χαλάσουμε και τα όποια -πολλά- θετικά είχαμε μέχρι και πέρυσι.
 
8) Η ομάδα σε αυτό το πρώτο ημίχρονο, έφαγε πολλές καθαρές φάσεις από τους Ρώσους. Όλες, μα όλες, προήλθαν από τρύπα στην καρδιά της άμυνας. Σε επίπεδο τοποθετήσεων και καθοδήγησης πίσω, κανένας, μα κανένας από τους αμυντικούς που έχουμε, δεν μπορεί να σταθεί ΤΩΡΑ στο υψηλό επίπεδο. Το τονίζω αυτό το ''τώρα'', γιατί γενικά εγώ μόνο αντίθετος δεν είμαι στην απόκτηση των Σιόβα-Μανωλά. Μαζί με Αβραάμ και Παπάζογλου μπορούν από του χρόνου να είναι οι 4 αμυντικοί μας. Το πιστεύω αυτό.  Με δουλειά και παιχνίδια στα πόδια τους, θα βελτιωθούν πάρα πολύ. Φέτος όμως, δεν γίνεται να είναι οι αμυντικοί στους οποίους θα στηριχθούμε. Ο Σιόβας σε όλο το ματς έχανε συνεχώς τη θέση του, ενώ θυμίζω πως είναι ο μοναδικός παίκτης που πέρυσι ο Ντιόγκο του έβαλε γκολ και μάλιστα σε δύο ματς. Τα πουλήματα της μπάλας και τα κολλήματα που τρώει στο μυαλό του σε άσχετες φάσεις ο Μανωλάς δεν θα τα αναφέρω, αφού τα βλέπουν όλοι. Πέραν της έλλειψης εμπειρίας που έχουν και οι 2, που οφείλεται στην ηλικία τους και στις έως τώρα παραστάσεις τους, υπάρχει και πρόβλημα με την έλλειψη χημείας που έχουν. Λογικό αυτό, αφού παίζουν πρώτη φορά μαζί, απλώς αν υπήρχε μια τέτοιου είδους χημεία, ίσως μπορούσαμε να αντιπαρέλθουμε μειονεκτήματα ατομικά, στη λογική ότι η ομαδική δουλειά πάντοτε υπερκαλύπτει τα όποια προσωπικά λάθη. Τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν άμεσα, από Σεπτέμβριο. Θυμίζω πως πέρυσι παρουσιαστήκαμε ανέτοιμοι στο πρώτο ματς με τη Μαρσέιγ και χάσαμε τζάμπα την πρόκριση. Πρέπει να βρούμε λύσεις άμεσα. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθει παίκτης μεγάλης κλάσης εκεί. Παίκτης-ηγέτης, που θα καθαρίζει φάσεις, θα κόβει μπάλες και θα απαλλάξει τους πιτσιρικάδες από το ψυχολογικό πιο πολύ βάρος του ''πρέπει να τα κάνω όλα εγώ''. Για'μένα μάλιστα, πρέπει φέτος να αποκτηθούν δύο κεντρικοί αμυντικοί. Το ενδεχόμενο να πάρουμε έναν, αυτός να χτυπήσει σε ένα ματς -όχι σοβαρά, απλώς να μην μπορεί για 10 μέρες να παίξει- και να χρειαστεί να πάμε να παίξουμε σε κάνα Emirates ή Καμπ Νου με δίδυμο Σιόβα-Μανωλά, δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι. ΔΥΟ ΣΤΟΠΕΡ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θέλουμε. Και πιστεύω, έτσι ακούω δηλαδή, πως την ίδια άποψη έχουν και άλλοι, πιο αρμόδιοι από εμένα. Αυτοί οι στόπερ, ας είναι δανεικοί, ώστε του χρόνου να φύγουν και να μείνουμε με τους Έλληνες. Κανένα πρόβλημα και μάλιστα κι εγώ συμφωνώ με αυτό. Δεν χρειάζεται να ξεπαραδιαστούμε. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε επίπεδο δανεικών. Μια πολύ καλή λύση θα ήταν ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ Μπρούνο Άλβες. Ας μην μπούμε επίσης στη λογική του ''ναι, αλλά αν πάρουμε δύο και από τον Ιανουάριο γυρίσει και ο Αβραάμ, αυτοί που έχουμε τώρα πότε θα παίξουνε? Πότε θα πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, να ψηθούνε και να βελτιωθούνε? Μήπως τους κάψουμε έτσι? Μήπως και πάλι μπούμε στη λογική να μην δείχνουμε εμπιστοσύνη σε παίκτες μας, ειδικά μικρούς Έλληνες?''. Έχουμε πολλά ματς για να παίζουνε όλοι και μάλιστα ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. Ο Σιόβας έρχεται από τον Πανιώνιο. Δεν είναι δυνατόν, ούτε και λογικό, να γίνει ο ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. Σε λίγο καιρό, ναι, ίσως γίνει. Εμείς μιλάμε για τώρα, για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Επίσης, ο Αβραάμ ίσως γυρίσει Δεκέμβριο, ίσως όμως γυρίσει και το Μάρτιο. Αυτό που κανείς δεν ξέρει, είναι το ΠΩΣ θα γυρίσει, μετά από τόσο μεγάλη αποχή. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως εδώ θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρή ενίσχυση και θα την έχουμε.

9) Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά τις αλλαγές που όλοι περιμέναμε να γίνουν, είδαμε ενδεκάδα με Κάρολ τερματοφύλακα, Παπάζογλου δεξί μπακ, Ποτουρίδη αριστερί μπακ, Σιόβα-Ντιελνά στο κέντρο της άμυνας, Μοντεστό-Φέισα στην ίδια ευθεία στα χαφ και μπροστά τους τον Ντιόγκο, δεξί χαφ-εξτρέμ τον Βλαχοδήμο και αριστερί χαφ-εξτρέμ τον Αμπντούν, να εναλλάσσονται όμως στις πτέρυγες μέσα στο παιχνίδι και κορυφή πέρασε ο Πάντελιτς.
 
10) Με το παραπάνω σχήμα, μπορεί να πει κάποιος πως σταθήκαμε πιο καλά. Είχαμε ένα άλλο μοντέλο πια στον άξονα, το δεύτερο που είχε περιγράψει ο Ζαρντίμ. 2 δυναμικοί μέσοι και 1 παραγωγικός. Μοντεστό-Φέισα ήταν ξεκάθαρα στην ίδια ευθεία και ο Ντιόγκο εμφανώς μπροστά τους, με έναν κάπως ελεύθερο ρόλο μάλιστα. Και πάλι είδαμε ντουμπλαρίσματα στα άκρα από τους κεντρικούς χαφ, ώστε να βγάζουμε έξτρα παίκτη από εκεί, ενώ περισσότεροι χώροι καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουμε και πολύ πιο απειλητικοί σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Πιο πολύ δημιουργήσαμε προυποθέσεις για να βγάλουμε φάσεις, για να είμαστε ακριβείς, παρά τις βγάλαμε. Πίσω, στην καρδιά της άμυνας, η τρύπα διατηρήθηκε και φάγαμε πολλές φάσεις από εκεί. Αυτό ενισχύει τα όσα είπαμε παραπάνω για την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ ενίσχυσης σε αυτόν τον τομέα. Είδαμε όμως και άλλα πράγματα, ενδεικτικά της νοοτροπίας του Ζαρντίμ και πράγματα που επιβεβαίωσαν τα όσα μετέφεραν οι δημοσιογράφοι πως δουλεύονται στην προπόνηση. Το πρώτο και βασικό, ήταν η ταχύτητα στην ανάπτυξη της ομάδας στην κόντρα επίθεση. Το transition παιχνίδι, που λένε και οι μπασκετικοί, το πόσο γρήγορα μεταφέρεται η μπάλα από την άμυνα στην επίθεση. Αυτό ήταν το κύριο στοιχείο της δουλειάς του Ζαρντίμ στην Μπράγκα, όπως μαθαίναμε. Το είδαμε λοιπόν στο δεύτερο ημίχρονο αρκετά και πάνω από όλα στη φάση του γκολ μας. Είναι ξεκάθαρο πως γίνεται δουλειά στο να ανεβαίνει ΣΩΣΤΑ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ η ομάδα μπροστά όποτε υπάρχουν προυποθέσεις να βρούμε μπόσικο τον αντίπαλο πίσω. Δεν ανέβαιναν ας πούμε και οι δύο ακραίοι μας μπακ. Ανέβαινε ο ένας. Κινούνταν γρήγορα στο χώρο οι κεντρικοί μας χαφ, διαγώνια και στην άλλη πλευρά από αυτήν που βρισκόταν η μπάλα. Πέραν αυτού, είδαμε πως γίνεται δουλειά στην ανάπτυξη της ομάδας και σε set παιχνίδι. Δεν μπορείς να ποντάρεις δημιουργικά μόνο σε αντεπιθέσεις, ειδικά την ώρα που στην Ελλάδα χώρους δεν πρόκειται να βρεις. Πρέπει να ψάξεις και καταστάσεις απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Είδαμε λοιπόν προπονητική μέριμνα ΚΑΙ για αυτό το κομμάτι. Ενώ οι περισσότερες μπάλες πήγαιναν στα άκρα, ΠΑΝΤΟΤΕ έβγαιναν τρεις παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Έκανε κίνηση ο αντίπαλος εξτρέμ, ο φορ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ένας κεντρικός χαφ. Όχι σώνει και ντε ο Ντιόγκο, που έμενε πίσω σε κάποιες φάσεις. Συχνά ήταν ο Μοντεστό. Γέμιζε έτσι η περιοχή. Πολύ θετικό σημάδι αυτό και περιμένουμε να το δούμε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη συνέχεια. Γιατί? Επειδή έτσι θα αυξηθεί ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού που θα παίζουμε σε υψηλό τέμπο. Θυμίζω πως μέχρι πέρυσι λέγαμε πως ''20-30 λεπτά φορτσάρουμε και μετά καθόμαστε''. Ε, με αυτό το σκεπτικό και με τέτοια μέριμνα θα αυξηθούν τα 20 λεπτά. Δεν θα γίνουν 50 με τη μία. Μπορεί να γίνουν 35 και ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ 40. Έτσι όμως θα συμβεί αυτό, με αυτόν τον τρόπο, με δουλειά επίμονη σε αυτό το πλάνο. Τέλος, είδαμε και ένα κομμάτι που εμένα μου άρεσε πολύ. Όταν κάναμε επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο και χάναμε την μπάλα, εντολή για πίεση στην πρώτη πάσα του αντιπάλου δεν είχε ο Ντιόγκο, αλλά ο Μοντεστό. Έτσι αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες να κλέψεις εκεί την μπάλα, αφού καλύτερος ''κλέφτης'' είναι ένας αμυντικογενής παίκτης από έναν επιθετικογενή. Βέβαια, αυτό απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια από τους δύο ''δυναμικούς'' χαφ στο χορτάρι. Σημαντικό σημείο αυτό, για να μπούμε στα βαθιά...
 
11) Πάμε τώρα και στο σημείο-κλειδί. Προφανώς και όλοι θέλουμε το ρυθμό που πιάναμε πέρυσι για 20 λεπτά, να τον πιάνουμε φέτος για 60. Αναγνωρίσαμε πιο πάνω ότι γίνεται δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση. Είδαμε ότι ο Ζαρντίμ απαιτεί πολλά πράγματα από τους κεντρικούς του μέσους. Στήριξη στα άκρα, να πατάνε περιοχή, να πιέζουν την πρώτη πάσα του αντιπάλου, να μένουν κοντά ο ένας στον άλλον ώστε να μην δημιουργούνται κενά και όλα όσα είπαμε πιο πριν. Αρκεί η δουλειά στην τακτική με τους υπάρχοντες παίκτες ή με όσους ενσωματωθούν στην πορεία, ώστε να τα δούμε αυτά στο γήπεδο του χρόνου? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η ομάδα θέλει σοβαρή ενίσχυση με δύο παίκτες άξονα. Έναν δυναμικό ανασταλτικό μέσο, τύπου Φέισα όμως, δηλαδή ναι μεν αθλητικό, ψηλό και δυνατό, αλλά με μια σωστή υποδοχή μπάλας και με ένα καλό μοίρασμα παιχνιδιού, ώστε και μπροστά να βοηθάει, και απαραιτήτως έναν box to box χαφ. Έναν ολοκληρωμένο παίκτη. Όχι οργανωτή και καθαρά παραγωγικό. Ολοκληρωμένο, ώστε να μπορεί να μπει και στα δύο μοντέλα που θέλει να περάσει ο Ζαρντίμ. Και με δύο δυναμικά χαφ και έναν παραγωγικό να είναι μέσα αλλά και με ένα δυναμικό και δύο παραγωγικούς, που θέλουν την μπάλα στα πόδια περισσότερο. Αυτούς τους παίκτες θα τους πάρουμε σίγουρα. Τους έταξε ο Μαρινάκης και σε εμάς τους οπαδούς αλλά και στους δημοσιογράφους, στη συνάντηση που είχανε. Ξεκαθαρίζω όμως πως πρέπει να είναι ΔΥΟ και όχι ένας οι παίκτες που θα έρθουνε στον άξονα. Αυτό το γράφω επειδή ακούω διάφορα μυστήρια να διαδίδονται από δημοσιογράφους, ότι ''με έναν οργανωτή θα είμαστε εντάξει'' και παρά το ότι ξέρω πως δεν στέκουν από πλευράς διοίκησης, ζαλίζομαι. Θα πάμε σε μια ολόκληρη χρονιά με δύο μόνο ανασταλτικούς μέσους, Μοντεστό-Φέισα, ειδικά όταν ο Φέισα προέρχεται από συνεχείς τραυματισμούς? Γίνεται αυτό? ΟΧΙ, δεν γίνεται και είμαι σίγουρος και ξέρω καλά πως στο τέλος θα έχουμε ΚΑΙ εκεί ενίσχυση.

12) Σε ατομική κριτική των νέων παικτών, Σιόβας-Μανωλάς θέλουν πολλή δουλειά όπως είπαμε. Ο Ντιελνά δεν είναι όσο κακός διέδιδαν αρκετοί ''έξυπνοι'' με σχόλιά τους δεξιά κι αριστερά. Δυναμικό τον είδα και ικανό να βοηθήσει σε δύο και όχι μία θέσεις. Δεν λέω να μείνει, απλώς λέω να τον δούμε και σε άλλα ματς και να μην τον σουτάρουμε αμέσως, στη λογική αρκετών ''ποιος Ντιελνά μωρέ, αναπληρωματικός στη Β' Γαλλίας σε μικρομεσαία ομάδα τώρα''. Μεταξύ Σουμπίνιο-Τάτου, εγώ είμαι ξεκάθαρα υπέρ του να μείνει ο Βραζιλιάνος στο ρόστερ. Ο Τάτος δεν είναι έτοιμος και θέλει πολλή δουλειά για να γίνει παίκτης Ολυμπιακού κάποτε, αν ποτέ καταφέρει να γίνει. Από ουσία γενικά πάσχει. Ο Σουμπίνιο, ως ρεζέρβα για να συμπληρώσουμε τις λύσεις στα χαφ άξονα, φαίνεται καλή επιλογή, αφού και μπάλα μπορεί να κρατήσει, αλλά και τις εντολές του προπονητή ακολουθεί. Υπάρχει θέμα όμως με το ότι πιάνει θέση ξένου και αυτό ίσως τον φάει. Ο Χαβίτο για μία ακόμη φορά έδειξε λίγα πράγματα και δεν ξέρω αν πρέπει να τον περιμένουμε κι άλλο, πατώντας σε κάποια καλά παιχνίδια που τον έχουμε δει να κάνει με τον Άρη και στην χρήσιμη, θεωρητικά, ταχύτητά του. Ο Βλαχοδήμος πρέπει να πάψει να περιμένει την μπάλα στα πόδια και να κινείται πιο πολύ ΧΩΡΙΣ την μπάλα, κάτι που φτιάχνεται, αν έχει διάθεση για δουλειά. Εδώ το έφτιαξε ο Αμπντούν, μεγαλύτερος σε ηλικία και σε μια ξένη χώρα, γιατί να μην το φτιάξει και ο Βλαχοδήμος? Ο Καραγκούνης, ενώ θεωρητικά ήρθε ως αριστερί μπακ, έπαιξε δεξί χαφ και προς το τέλος δεξί μπακ. Ως δεξί χαφ δεν φάνηκε, κάτι απολύτως λογικό, ενώ ως δεξί μπακ, που μαθαίνουμε πως από εκεί άρχισε την καριέρα του, έδειξε κάποια καλά στοιχεία, σε ατομική ταχύτητα και τοποθετήσεις. Θέλει βέβαια δουλειά, αλλά εγώ θα τον περιμένω, γιατί νομίζω αξίζει να τον δούμε κι άλλες φορές. Σε πιο γνώριμους σε εμάς παίκτες, ο Παπάζογλου μου άρεσε πολύ όπου κι αν έπαιξε, αφού φαίνεται να είναι δουλευταράς μεγάλος. Πρέπει να μείνει στο ρόστερ. Ο Ποτουρίδης ήταν καλός αριστερά και με πολύ καλές πάσες. Νομίζω πως καλύτερα παίζει ως ακραίο μπακ παρά ως στόπερ. Ο Ντιόγκο πήγε παραδόξως πολύ καλά στη θέση που έπαιξε, που μάλλον είναι και η μόνη που μπορεί να παίξει. Ας τον δούμε λίγο ακόμη πριν τον διώξουμε, αν και υπάρχει θέμα και με αυτόν με τη θέση ξένου που πιάνει. Τέλος, παρά τις πολλές και καλές αποκρούσεις του Μέγιερι, εξακολουθώ να προτιμώ τον Κάρολ, λόγω της ηρεμίας που μεταδίδει στους υπολοίπους. Κάτι αεροπλανικές εξόδους του Μεσολογγίου, χωρίς νόημα, που πάλι δεν απέφυγε ο Ούγγρος, πιο πολύ νευρικούς κάνουν τους αμυντικούς μας παρά καθαρίζουν φάσεις. Και σκεφτείτε να έχουμε τους πιτσιρικάδες αμυντικούς μέσα, που θα θέλουν καθοδήγηση από πολλές μεριές...
 
13) Έγραψα και πιο πάνω το πού κατά την γνώμη μου θέλει ενίσχυση η ομάδα. Θέλουμε 4 παίκτες, δύο στόπερ και δύο κεντρικά χαφ, με την προυπόθεση να μείνουμε ως έχουμε μπροστά. Ενδεχομένως να χρειαστούμε λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα και να κυνηγήσουμε κάναν γρήγορο ακραίο χαφ ή κεντρικό φορ, αν το κρίνει ο Ζαρντίμ. Σε πρώτη φάση όμως, ενίσχυση θέλουμε πιο πίσω. Αυτό, δεν το γράφω με διάθεση να κάνω υποδείξεις στη διοίκηση. Ξέρω πολύ καλά πως τα ίδια πιστεύουν και εκεί και σε μια τελική θα κάνουν το καλύτερο για την ομάδα. Αυτό μου έχει δείξει ο Μαρινάκης δυο χρόνια τώρα. Είμαι πεπεισμένος πως θα ενισχυθούμε. Αυτό για το οποίο είμαι πεπεισμένος εγώ, όμως, είναι αιτία να γράφονται στο ίντερνετ και να λέγονται δεξιά κι αριστερά, σε ραδιόφωνα και εκπομπές από γαύρους μυθικά πράγματα. Ακούω και διαβάζω ατάκες με τις οποίες δεν ξέρω πώς να αντιδράσω. Από τη μία λέω ''γαύροι είναι, ας λένε ό,τι θέλουν'', από την άλλη σκέφτομαι ''ρε μπας και είναι βαλτοί ή το παίζουνε γαύροι?'', ενώ το χειρότερο είναι το ''δεν παίζει να είναι όλοι βαλτοί και με αυτά που λένε και γράφουνε, κακό στην ομάδα θα κάνουνε, φέρνοτας αναταραχή από το πουθενά''. ''Πάρε κάναν παίκτη ρε Μαρινάκη'', ''τόσα λεφτά πήραμε από το Τσάμπιονς Λιγκ, πού πήγανε? Τα παντελόνιασε ο Βαγγέλης?'', στην κλασική ολυμπιακή λογική που επικρατούσε και επί Κόκκαλη ''κονομάει η διοίκηση από την Ευρώπη στην πλάτη του αγνού γκοζμάκη του Θρύλου, που στηράει την ομάς από το υστέρημά του'', ''δυο χρόνια μόνο το Ριέρα μας έφερε, μετά με δανεικούς και ελεύθερους την βγάζουμε'' και άλλα πολλά σε αυτήν την γραμμή πλεύσης. Σε πρώτη φάση. Γιατί αν τα διανθίσεις με κάτι χαρακτηρισμούς τύπου ''χοντρέ'' και άλλα τέτοια προς το Βαγγέλη, έρχεται και δένει το γλυκό. Για να μην χαθούμε, πάμε να τα βάλουμε σε μια σειρά.
 
14) Ο Μαρινάκης μπήκε στον Ολυμπιακό το 2010 βάζοντας ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ 50 εκ. ευρώ στον Ολυμπιακό. Όχι στην τσέπη του Κόκκαλη, αλλά στον Ολυμπιακό. Φράγκο δεν πήρε ο Κόκκαλης από τη μεταβίβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μόνο από το Καραισκάκη πήρε. Με αυτά τα 50 εκ. ευρώ καλύφθηκαν, πέραν των αναγκών της ομάδας για μεταγραφές και για το τρέξιμό της μέσα στην χρονιά και 29 εκ. ευρώ χρέη που άφησε ο Κόκκαλης. Ήταν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περασμένες σε ισολογισμό, που έπρεπε να καλυφθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσα στη σεζόν 2010-11. Θα τις κάλυπτε ο Σωκράτης αν έμενε και δεν εμφανιζόταν ο Βαγγέλας? Ναι, φυσικά. Για τον Κόκκαλη μιλάμε, όχι για κάναν πολυμετοχικό παράγοντα του βάζελου, όνομα και μη χωριό. Απλώς θα τις κάλυπτε και θα πηγαίναμε σε ρόστερ με Λίνεν και δανεικούς και ελεύθερους. Θα πηγαίναμε δηλαδή σε ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μείωση του μπάτζετ στη σεζόν 2010-11, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, 2009-10, όπου θυμίζω διαβάζαμε και ακούγαμε από αντίστοιχους με σήμερα γαύρους που ''τα ξέρουν όλα'' ότι ''παντελονιάζει ο Κόκκαλης, πού είναι ο Μπεν Αρφά και ο Κάλλστρομ?''. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως με ένα τέτοιο ρόστερ και με ένα νέο προπονητή, το πιο πιθανό θα ήταν να χάναμε το πρωτάθλημα απέναντι στον πολυμετοχικό βάζελο του Σισέ, του Ζιλμπέρτο, του Λέτο και του Κατσουράνη, όσο χώμα κι αν ήταν αυτός μετά τη λαίλαπα Νιόπλια. Αυτό, θα επέφερε ΕΚ ΝΕΟΥ μείωση στο μπάτζετ μας για τη σεζόν 2011-12, αν, ξαναγράφω, έμενε ο Κόκκαλης. Εξ άλλου ο Σωκράτης σε εκείνο το περιβόητο ΔΣ του Μαίου 2010, μετά την πέμπτη θέση στα play off, το είχε πει καθαρά. ''Δεν είναι ότι δεν έχω να βάλω άλλα λεφτά, ΔΕΝ ΘΕΛΩ να βάλω άλλα λεφτά στον Ολυμπιακό''. Με όλα τα παραπάνω, ξεκαθαρίζουμε νομίζω το τοπίο σε σχέση με διάφορα μυθικά που γράφουν κάποιοι σε γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης -που λένε και οι σούφρες-, ότι ''α ρε, αν ήταν ο Κόκκαλης, τι παικταράδες θα μας έφερνε τώρα. Θέλατε αλλαγή. Ε, ορίστε λοιπόν οι δανεικοί και οι ελεύθεροι του Μαρινάκη που μας κοροιδεύει''. Αν έμενε ο Κόκκαλης, θα ήταν ΠΟΛΥ χειρότερα τα πράγματα από τώρα και κατά πάσα πιθανοτητα δεν θα είχαμε πάρει ούτε και τα πρωταθλήματα που τώρα πήραμε, τα δύο τελευταία χρόνια. Πολύ απλά, δεν θα ήταν ο Κόκκαλης της περιόδου 1996-2003, αλλά άλλος Κόκκαλης. Το ότι οι ίδιοι πάνω κάτω παλιότερα λέγανε εις βάρος του Κόκκαλη όσα λένε και σήμερα εις βάρος του Μαρινάκη, είναι υπόθεση. Κι εγώ την κάνω, είμαι σχεδόν σίγουρος για κάποιους από αυτούς, ενώ για ορισμένους το ξέρω και τους έχω σταμπάρει, αλλά δεν μπορώ να το πω για όλους.
 
15) Ο Μαρινάκης, αν συνυπολογίσουμε κάποια κρυφά έξοδα της ΠΑΕ, που δεν μπαίνουν σε ισολογισμούς και καλύπτονται από την τσέπη του, διάφορες άλλες τρύπες δεξιά κι αριστερά που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν αλλά και τα λεφτά που έβαλε για να αγοράσει από τον Κόκκαλη το 50% της ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΑΕ, έχει βάλει σε δύο χρόνια μέσα, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ, πάνω από 70 εκ. ευρώ στην οικογένεια που λέγεται Ολυμπιακός. Αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται από κάποιους Ολυμπιακούς ως τσίπης, που παντελονιάζει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ και κοροιδεύει τον κόσμο της ομάδας. Ο άνθρωπος που εν μέσω της ισχυρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία του πλανήτη τον τελευταίο αιώνα και των δυσκολότερων οικονομικών συγκυριών στον τόπο μας από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, έβαλε ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ 70 εκ. ευρώ στον Ολυμπιακό, είναι τσίπης. Αυτά τα λένε και τα γράφουν κάτι ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΙ του ίντερνετ και των ραδιοφώνων, που στην ερώτηση ''πες μου φίλε εσύ πού έχεις διαρκείας, σε ποια θύρα?'', 99 στις 100 περιπτώσεις είτε δεν θα απαντήσουν, είτε θα σου πουν ''εγώ έχω ζόρια φίλε, δεν μπορώ να πάρω''. Αυτοί που ''μπροστά στον Θρύλο δεν λογαριάζουν το χρήμα'', γι'αυτό και δεν πατάνε στο γήπεδο και δεν ξοδεύουν τίποτε για τον Θρύλο, κράζουν κάποιον που έσκασε 70 μύρια για τον Θρύλο ως τσίπη. Αφήνοντας προσωρινά -θα τα αναλύσουμε πιο κάτω- αυτόν το νεοελληνικό παραλογισμό, ας εξετάσουμε το κατά πόσον ''κονομάει ο Μαρινάκης'' όντως, για να δούμε αν έχουν δίκιο έστω στα μισά από όσα λένε, αυτοί που τα λένε. Από τον ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ της σεζόν 2010-11, που έχουμε ήδη βάλει κι εδώ, το μαγαζί που λέγεται ΠΑΕ Ολυμπιακός μπήκε μέσα 39 εκ. ευρώ. Για τη σεζόν 2011-12 θα έχουμε επίσημα στοιχεία εκεί γύρω στα τέλη Νοεμβρίου 2012, αλλά σε πρώτη φάση ξέρουμε πως έχουμε να κάνουμε με ζημιά που κυμαίνεται στα 5-8 εκ. ευρώ. Ετσι διαδίδεται από την ΠΑΕ, σε μια πρόχειρη εκτίμηση, αφού η χρήση της σεζόν έκλεισε πριν  λίγες ημέρες, στις 30 Ιουνίου 2012. ''Φιλαράκο, εγώ δεν πιστεύω ισολογισμούς. Πέφτει μαγείρεμα εκεί''. Ε, εντάξει, αν δεν πιστεύεις τους ισολογισμούς, που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ και είναι επίσημα έγγραφα υπογεγραμμένα από ορκωτούς λογιστές, κάνε τα δικά σου κουμάντα, εσύ που τα ξέρεις όλα. Εγώ στέκομαι στα στοιχεία. ''Και κάτσε ρε μάγκα, άντε να το δεχτώ αυτό που λες για τη σεζόν 2010-11, που δεν παίξαμε και Ευρώπη. Πώς μπήκαμε μέσα δηλαδή πέρυσι, με τόσα λεφτά από την ΟΥΕΦΑ, με τόσα παιχνίδια από το Τσάμπιονς Λιγκ, με τόσα εισιτήρια, τόσα τηλεοπτικά κτλπ.? Ποια ήταν τα έξοδά μας δηλαδή πέρσυι? Ο Ριέρα έφυγε, βαριά συμβόλαια δεν είχαμε, πού πήγανε τα λεφτά? Μας δουλεύεις ρε? Πού τα πουλάς αυτά?''. Μια ΠΑΕ δεν έχει έξοδα μόνο τα συμβόλαια των παικτών. Έχει την ΕΦΟΡΙΑ, την οποία σχεδόν όλοι ξεχνούν και την τελευταία διετία έχει κοστίσει σε όλα τα επίπεδα πάνω από 25 εκ. ευρώ στον Ολυμπιακό, έχει πριμ παικτών, έχει μπόνους, έχει έξτρα παροχές που προκύπτουν μέσα στην χρονιά, έχει λειτουργικά έξοδα, έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία ''πόσα παίρνει ο Μιραλάς''. Γι'αυτό βγαίνουν και οι ισολογισμοί, όπου μπαίνουν όλα μέσα, ώστε να δούμε τι συμβαίνει σε αυτήν την εταιρεία. Αλλιώς, θα μέναμε στο ''εγώ τα ξέρω, τα έχω βάλει κάτω'' που λένε και στα καφενεία. ''Ναι, αλλά για πες μας και τα έσοδα της ΠΑΕ. Μειώθηκαν καθόλου ή μήπως αυξήθηκαν?''. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός παίρνει λιγότερα λεφτά από τη NOVA σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από τη ΝΕΤ, έστω κι αν δεχτούμε ότι τα είχε προεισπράξει ο Κόκκαλης και τη σεζόν 2010-11 δεν μπήκε φράγκο στα ταμεία μας από το κρατικό κανάλι, παίρνει λιγότερα χρήματα από χορηγούς και διαφημίσεις, αφού στο χώρο αυτόν τα κανόνια πέφτουν το ένα μετά το άλλο -είδατε εσείς μήπως να στοιβάζονται στην ουρά χορηγοί για να δώσουν λεφτά στον Ολυμπιακό και δεν τους έχω δει εγώ?-, ενώ παίρνει λιγότερα λεφτά και από τα εισιτήρια. Ναι, μάγκες, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο 21.529 εισιτήρια για τα εντός έδρας παιχνίδια του στο πρωτάθλημα για τη σεζόν 2011-12, ενώ για τη σεζόν 2010-11 ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 25.498 εισιτήρια. Σχεδόν 4.000 εισιτήρια κάτω. Θα πει κάποιος ''ναι, αλλά δώσαμε και ευρωπαικά μάτς φέτος, που δεν είχαμε πέρυσι''. Σύμφωνοι, αλλά δώσαμε 5 μόνο ματς στην Ευρώπη. Όχι καμιά 20αριά, ώστε να πει κανείς ''παίζω συνέχεια Τετάρτη-Κυριακή, γονάτισα πια, δεν αντέχω να είμαι απίκο στο Καραισκάκη συνέχεια''. Επίσης, να ενημερώσω πως και πέρυσι, στα διαρκείας που είχανε βγει το Μάιο του 2011, υπήρχε μείωση σε σχέση με τα αντίστοιχα για τη σεζόν 2010-11, ενώ και φέτος υπάρχει μεγάλη μείωση. ''Ποια μείωση ρε φίλε, πανάκριβα είναι. Όλη η κοινωνία πεινάει και εγώ πρέπει να βρω μίνιμουμ 340 ευρώ, με τα 60 ευρώ του μέλους, για να πάρω διαρκείας στο πέταλο? Πού ζούνε εκεί στην ΠΑΕ? Άσε που τα βγάζουνε αμέσως. Δεν προλάβαμε να τελειώσουμε τη μια χρονιά και μας λένε ελάτε να πάρετε για την άλλη. Βιάζεται να τα τσεπώσει ο Μαρινάκης?''. Κατ'αρχήν, το κατά πόσον ΟΛΟΙ πεινάνε εκεί έξω και κανείς δεν έχει να δώσει αυτά τα 340 ή 500 ευρώ, θα το δούμε στην πράξη. Και δεν στέκομαι στο ότι ο κόσμος υποφέρει, που φυσικά και ισχύει, όσο στο ότι ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ έχουν να δώσουν τώρα τόσα λεφτά για να πάρουν το διαρκείας. Αυτό το ''πολύ λίγοι'' θα το δούμε στην πράξη, όταν τελειώσει η διάθεση. Όχι τώρα. Κι εγώ πιστεύω πως λιγότεροι θα πάρουνε διαρκείας φέτος από πέρυσι, αλλά όχι ΠΟΛΥ λιγότεροι και εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι παρακινδυνευμένο να το προεξοφλήσουμε τώρα. Τώρα, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αν πάρουν διαρκείας όσοι πήρανε πέρυσι, θα μπούνε 4-5 εκ. ευρώ λιγότερα στην ΠΑΕ. Αυτό βγαίνει ως πληροφόρηση μέσα από την ΠΑΕ και περιγράφει ανάγλυφα το μέγεθος της ζημιάς που θα έχουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων στα ταμεία μας ως Ολυμπιακός. Κρατήστε το, γιατί είναι αρκετά σημαντικό. Αυτή ήταν η ''ελάχιστη μείωση'' στα διαρκείας, που λένε κάποιοι. Δεν έχουμε το ΟΑΚΑ, ώστε να βγαίνουν διαρκείας των 150 ευρώ. Έχουμε γήπεδο 33.500 θέσεων και μια ΠΑΕ με μεγάλα έξοδα, που πρέπει από κάπου να βρει και έσοδα. Επίσης, εγώ δεν καταλαβαίνω και το άλλο. Αφού όπως λένε είναι σίγουροι πως ελάχιστοι θα πάνε να πάρουν διαρκείας, τι σκάνε τζάμπα? Θα μένουν απούλητα εισιτήρια και όποτε θελήσουν να πάνε στο γήπεδο, θα βρίσκουν εύκολα τικέτο. Σωστά? Η κωλοπιλάλα τους όμως, άλλα δείχνει. Έπειτα, τα διαρκείας, ΠΑΝΑΣΧΕΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ, δεν βγαίνουνε νωρίς επειδή ''βιάζεται να κονομήσει ο χοντρός''. ΠΑΝΑΣΧΕΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ. Για τον Ερασιτέχνη βγαίνουνε νωρίς. Για να πάρεις διαρκείας στο ποδόσφαιρο, πρέπει να γραφτείς μέλος στον Ερασιτέχνη, άρα να σκάσεις 60 ευρώ. Αυτά τα 60 ευρώ από τον καθένα, είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ λεφτά για τον Ερασιτέχνη. Γιατί? Επειδή τώρα γίνονται οι διακανονισμοί του Μιχάλη και όλης της διοίκησης για τα χρέη και το μπάτζετ της νέας χρονιάς. Έτσι, με αυτά τα λεφτά, σβήνουμε μεγάλο τμήμα του χρέους και ουσιαστικά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το έχουμε μηδενίσει. Θα τα πούμε τα του Ερασιτέχνη και το πώς αντιμετώπισαν οι ''έντιμοι ολυμπιακάρες που δεν τρώνε κουτόχορτο'' την τεράστια προσπάθεια που εξυγίανε, ουσιαστικά, το Σύλλογο, σε άλλη ανάρτηση, όχι εδώ. Καλό στον Ολυμπιακό πάει να κάνει ο Μαρινάκης και τα ακούει ότι είναι τσίπης, από ΠΑΝΑΣΧΕΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ...
 
16) Θα πει τώρα κάποιος ''φίλε, εγώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να μην παίρνουμε παικταράδες. Εντάξει, κρίση υπάρχει και το καταλαβαίνω, αλλά κρίση υπάρχει για εμάς τα φτωχαδάκια. Για αυτούς που το φυσάνε το χρήμα, κρίση ποτέ δεν έρχεται. Σε μια τελική πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ο Μαρινάκης. Και τρύπα να βρεθεί, ας την καλύψει από την τσέπη του. Ας χάσει και 20 και 30 εκ. ευρώ για την ομάδα''. Ξαναγράφω, αυτά τα λένε άνθρωποι που σύμφωνα με τη δήλωσή τους δεν θα πάρουν διαρκείας, άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ από τη δική τους τσέπη. Με την τσέπη των άλλων πάνε να γίνουνε αβέρτοι, επειδή ''ο Ολυμπιακός για αυτούς είναι ιδέα''. Παρ'όλα αυτά, ας μπούμε στη λογική τους. Κατ'αρχήν, υπάρχει η ΟΥΕΦΑ που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να ξοδεύεις αλόγιστα. Υπάρχει το financial fair play, που σου επιτρέπει να μπαίνεις μέσα ΤΟ ΠΟΛΥ 5 μύρια ανά σεζόν. Στα έξοδά σου δεν συνυπολογίζονται όσα δίνεις για υποδομές και ακαδημίες, αλλά αυτά πόσο να ανεβάσουν την επιτρεπτή χασούρα? Άλλα 2 εκ. ευρώ? Αυτό δεν βγαίνει αυθαίρετα. Ο Βερμιούλεν είχε ζητήσει 3 εκ. ευρώ μπάτζετ για τις ακαδημίες του Ολυμπιακού επί Μαρινάκη, για να αναλάβει και είχε απορριφθεί η πρότασή του και σταμάτησαν οι συζητήσεις. Να πούμε λοιπόν πως επιτρέπεται να έχεις συνολικό έλλειμμα σε μια χρονιά 7-8 εκ. ευρώ? Να το πούμε. Πόσο έλλειμμα είχαμε εμείς? Μήπως ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ? Αυτό δεν διαρρέουν από την ΠΑΕ? Θα ανταπαντήσει ο τύπος ''μην τρως παραμύθι ρε φίλε. Σιγά μην τα εφαρμόσουνε αυτά''. Η Μπεσίκτας που ήδη έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη, το έφαγε το παραμύθι? Ή μήπως εμείς, στα μάτια του Πλατινί, είμαστε μεγαλύτερο μέγεθος από την Μπεσίκτας? Αλλά άντε και λέμε ότι ''ποιος την γαμεί την ΟΥΕΦΑ, εμείς γαύροι είμαστε και δεν μασάμε από αυτά. Κάθε χρόνο θα σκάει η προεδράρα μια 20άρα τσεπάτη και κασερωτή για να έρχονται οι παικταράδες και να γουστάρουμε εμείς''. Αφού η προεδράρα θα σκάει κάθε χρόνο μια 20άρα, σημαίνει πως σε λίγα χρόνια, σε 5,6,7 χρόνια ίσως, αλλά μπορεί και του χρόνου, ίσως να μην έχει αυτή η προεδράρα να σκάσει την 20άρα την κασερωτή. Ίσως οι δουλειές της να πάνε στραβά, ίσως να ξενερώσει, ίσως, ίσως, ίσως. Τότε τι γίνεται? Τι θα κάνουμε? Θα γίνουμε σαν το βάζελο, που από τα 2 εκ. ευρώ στο Μελίσση, κατέληξε να αφήνει απλήρωτο το φούρναρη στην Παιανία 4 χρόνια αργότερα? ''Τότε θα έρθει άλλος να αναλάβει και να τα σκάει για την αρρώστια μας''. Είδαμε τι έγινε και το 2009, που βάρεσε προσκλητήριο ο Κόκκαλης για να μπούνε απλώς στο μαγαζί κάποιοι, είδαμε τι έγινε και το 2010, που πουλούσε ο Κόκκαλης. Μόνον ο Βαγγέλας εμφανίστηκε. Είδαμε τι γίνεται και στο βάζελο, που μόνον ο Αλαφούζος υπάρχει, για να πάρει τα λεφτά των βάζελων και να τα διαχειριστεί, όχι για να βάλει από την τσέπη του. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον σαν αυτό της σχεδόν χρεοκοπημένης Ελλάδας, που ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει ανοίγματα και επενδύσεις γενικά. Την ίδια ώρα που όλοι ξέρουν πως στην επιχειρηματική πιάτσα, για να μην χαλάσει κάποιος το προφίλ του ''σκληρού διαπραγματευτή'', δεν μπαίνει σχεδόν ποτέ σε χρεωμένο μαγαζί και δεν καλύπτει τρύπες που άλλοι, πριν από αυτόν, έφτιαξαν. Τι να κάνουμε, ο φραγκάτος που θα σκάσει την 20αρού κασερωτή τον χρόνο, όπως ονειρεύονται οι ολυμπιακάρες αυτοί, επιχειρηματίας θα είναι και πρέπει να μπούμε στη λογική του πώς σκέφτεται ένας επιχειρηματίας των πολλών αστέρων και χρημάτων, όχι ο επχειρηματίας με το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Κοίτα να δεις όμως που μας οδηγούνε οι αβέρτοι -με τις τσέπες των άλλων- οι ολυμπιακάρες, έτσι? Είτε σε ευρωπαικό αποκλεισμό, είτε σε ρόστερ με Τοτσέ και Πίντο, που μετά θα γκρινιάζουν και θα μας λένε ''πού είναι οι φραγκάτοι οι ολυμπιακάρες να αναλάβουν να βοηθήσουν στα δύσκολα, τώρα που έχουμε χρέη?''. Ε, πού να είναι? Άτομα με τη δική σας νοοτροπία τους αποθαρρύνουν, αφού και να τα σπρώχνουν στον Θρύλο, θα τα ακούνε πάλι. Αυτά δεν κάνατε και με τον Κόκκαλη? Μιλάμε για μεγάλους ολυμπιακούς τώρα. Γιατί δεν έρχονται όμως και στο γήπεδο να μας τα πούνε αυτά? Να συζητήσουμε ρε παιδί μου. Μπορεί να έχουνε δίκιο. Ελάτε στο γήπεδο ρε ολυμπιακάρες. Χαλάστε και κάνα ευρώ για τον Θρύλο, πριν κάνετε κουμάντο στα εκατομμύρια του χ,ψ Μαρινάκη...
 
17) Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει εδώ ''φίλε, λάθος το πας το πράγμα. Εμένα δεν με νοιάζει το πόσα βάζει ο πρόεδρος από την τσέπη του. Λογιστής δεν είμαι, ούτε θέλω να γίνω. Με νοιάζει μόνο να βελτιώνεται η ομάδα. Να βλέπω καλύτερους παίκτες. Να μην ξευτιλίζομαι στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα να σηκώνω κούπες στην Ελλάδα. Κάνε καλύτερη την ομάδα και παντελόνιασε κιόλας, δεν με απασχολεί''. Αυτοί, είναι και οι πιο σοβαροί που έχουνε διαφωνίες και δεν αξίζουν χλεύη, αλλά απάντηση. Η ομάδα στα 2 χρόνια που είναι ο Μαρινάκης, έγινε καλύτερη ή χειρότερη? Υπήρξε πρόοδος ή οπισθοδρόμηση? Παρέλαβε μια ομάδα με προπονητή που δεν είχε διαλέξει αυτός, σπάσαμε τα μούτρα μας με τη Μακάμπι, τον σκούπισε και πήραμε εύκολα το πρωτάθλημα, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαμε βγει πέμπτοι. Πέρυσι κάναμε νταμπλ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εκεί που το καλοκαίρι κάποιοι ολυμπιακάρες περίμεναν 4άρες από την Ντόρτμουντ και την Άρσεναλ, δεν σταθήκαμε απλώς αξιοπρεπώς, αλλά ρίξαμε τριάρα στη δις πρωταθλήτρια Γερμανίας, σε αυτήν ντε, που ΡΙΧΝΕΙ ΠΕΝΤΑΡΑ ΣΤΗ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΜΠΑΓΕΡΝ, ρίξαμε τριάρα στην Άρσεναλ και αποσπάσαμε εγκώμια του Βενγκέρ για την εμφάνισή μας στο Λονδίνο, εκεί που ''περισσότερες τελικές από όσες έκανε ο Ολυμπιακός είχε κάνει μόνο η Μπάρτσα'', και κερδίσαμε μέσα στο Βελοντρόμ. Τη Μαρσέιγ κερδίσαμε, που όπως μας λέγανε κάποιοι ''έχει παικταράδες Ντιαρά, Λούτσο Γκονζάλες, Σειρού, όχι τα δικά μας τα σαπάκια''. Τα δικά μας τα ''σαπάκια'' κάνανε τους παικταράδες να χάσουνε τα αβγά και τα πασχάλια. Ο Μανιάτης έλιωσε τον Ντιαρά και το Σειρού, μαζί με το Μοντεστό και το Χολέμπας και το Φουστέρ. Είναι που ''θα ξευτιλιζόμασταν στο υψηλό επίπεδο με τέτοιους παίκτες''. Είναι που ξέρουνε καλά την μπάλα αυτοί και δεν τρώνε παραμύθι. Έχουνε δει έναν Δεληκάρη κι έναν Τζιοβάνι να μαγεύουνε και ξέρουνε ότι με τέτοιους υπερπαίκτας πας μπροστά... Για φέτος όμως ρε μάγκες, εσείς που τα λέτε αυτά, μήπως τελείωσε η μεταγραφική περίοδος και δεν το ξέρω? 15 Ιουλίου έχουμε ακόμη. Μήπως πρέπει να πάρουμε 15 παίκτες και πρέπει να βιαστούμε? Προσθήκες με έξυπνες βόμβες ψάχνουμε, όχι ''τους παικταράδες που θα γκρεμίσουν το Καραισκάκη''. Δουλειά προπονητική υπάρχει από πέρυσι για να πατήσουμε επάνω, δεν είμαστε καμμένη γη. Όλα αυτά, με την ΟΥΕΦΑ πάνω από το κεφάλι μας να μας απειλεί να μαζευτούμε στα οικονομικά και να μην ξοδεύουμε τζάμπα και αλόγιστα, ενώ τα έσοδα του μαγαζιού πέφτουνε ολοένα και περισσότερο. Η διαφημιστική αγορά βαράει κανόνι κάθε μέρα και πιο πολύ, άρα χορηγοί είτε δεν θα υπάρξουν, είτε θα υπάρξουν με λιγότερα λεφτά. Η NOVA ζητάει ήδη αναπροσαρμογή 25% προς τα κάτω στο τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ αν τελικά πέσουνε ΑΕΚ-Άρης-Πανιώνιος-ΟΦΗ, ίσως απαιτήσει και μεγαλύτερη μείωση. Τα εισιτήρια διαρκείας, με τέτοιο κλίμα που υπάρχει έξω στα οικονομικά όλου του κόσμου, αλλά και την γκρίνια των ''έντιμων ολυμπιακάρων'', δεν πρόκειται να είναι όσα πέρυσι, αλλά ακόμη κι αν είναι, πάλι θα έχουμε μεγάλη χασούρα, όπως αναλύσαμε, μετά τις μειώσεις. Στα απλά εισιτήρια, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 4.000 στο μέσο όρο της χρονιάς, ενώ φέτος αναμένεται μεγαλύτερη μείωση. Είναι που ''η κρίση δεν αγγίζει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, αφού κονομάει από το Τσου Λου''. Αυτό είναι παραμύθι και για έναν ακόμη λόγο. Η ΟΥΕΦΑ δεν σε αφήνει να ανοιχτείς ΤΩΡΑ με βάση έσοδα που θα έχεις ΜΕΤΑ. Τα λεφτά από το Τσάμπιονς Λιγκ δεν τα παίρνεις όλα μαζί στην αρχή της χρονιάς. Τα παίρνεις τμηματικά μέσα στην χρονιά. Η ΟΥΕΦΑ, με το financial fair play, σου λέει ''ανοίξου όσο μπορείς, με βάση ΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ και όχι υπολογίζοντας σε λεφτά που ΘΑ πάρεις. Αλλιώς ΔΕΝ θα ανοιχτείς μάγκα.''. Και προσέξτε, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Μαρινάκης έχει ήδη υποσχεθεί ενίσχυση με δύο παίκτες στον άξονα, ξεκαθαρίζοντας στους οπαδούς πως ''ξέρω πολύ καλά πως για να έχουμε σοβαρή ενίσχυση, πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά στο πάνω ράφι'', ενώ όταν έδωσε αυτήν την υπόσχεση, υπολογίζαμε να μείνει ο Μέλμπεργκ και δεν είχε τραυματιστεί ο Αβραάμ. Άρα, θα υπάρξει ΚΑΙ εκεί ενίσχυση. Ρε τον τσίπη το Μαρινάκη...

18) ''Φίλε, δουλειά του είναι να αυξήσει τα έσοδα. Ας κόψει το λαιμό του, αν είναι όπως μας τα λες, να φέρει κι άλλα λεφτά στο μαγαζί''. Ε, ΚΑΙ αυτό προσπαθεί. Για αυτό μαζεύει τους πιτσιρικάδες Έλληνες, ώστε να μπορεί να ποντάρει σε μελλοντική μεταπώλησή τους. Γι'αυτό και φέρνει ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ, που εκτός του να κτίζουν ομάδες που στέκονται αξιοπρεπώς, φτιάχνουν και παίκτες. ''Ποιον παίκτη έφτιαξε ο Βαλβέρδε ρε φίλε? Το Φετφατζίδη ή το Μήτρογλου?''. Είπαμε φέρνει προπονητές, όχι μάγους. Ο Βαλβέρδε έφτιαξε το Μανιάτη και πάνω από όλα το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ, το Μιραλάς, που ήρθε από τα αζήτητα της Σεντ Ετιέν ως ένας απλός έξω δεξιά δανεικός και έγινε ολοκληρωμένος, μοντέρνος επιθετικός, που παίζει σε 3 θέσεις μπροστά, με ρήτρα 8 εκ. ευρώ. Ετοίμασε τον Παπάζογλου, το Φέισα, ενώ βρήκε νέες θέσεις στο Μοντεστό. Αντίστοιχο προπονητή φέραμε και τώρα. Τον παραλογισμό ''σκάσε μια 20αρού κασερωτή, να έρθουνε οι παικταράδες οι μάγοι που θα μας στείλουνε αεροδρόμιο και μετά βάλε τον Αναστόπουλο ή το Λεμονή να τους προπονεί, ώστε να μην χάσει η ομάδα τη γαυρίλα της'', ΕΥΤΥΧΩΣ δεν τον έχει ο Μαρινάκης. ΕΥΤΥΧΩΣ που δεν έφερε κάναν Αναστόπουλο, που έχει αποτύχει να ανεβάσει καμιά δεκαριά ομάδες από τη Β' ΕΘνική και έχει ρίξει άλλες 3-4 από την Α', ή κάναν Λεμονή που έχει ρίξει τη μισή Ελλάδα κατηγορία, αλλά έφερε ΚΑΝΟΝΙΚΟ προπονητή. ''Εντάξει, αλλά ποιοι Έλληνες αξίζουν τότε? Γιατί να γεμίσουμε με σαπάκια? Μόνο και μόνο για να λέμε πως έχουμε Έλληνες?''. Κατ'αρχήν, ΚΑΙ αυτό ήταν πλάνο της ΟΥΕΦΑ, με τους γηγενείς και τους υποχρεωτικά παρόντες ''ντόπιους'' στην ενδεκάδα κάθε ομάδας. Αυτό δεν θα προχωρήσει μάλλον, αλλά δείχνει τη σοβαρότητα της ΠΑΕ. Γιατί το λέω αυτό? Θυμίζω πως αυτό έταξε μόλις ανέλαβε ο Βαγγέλας στη συνέντευξη Τύπου. Τότε ίσχυε αυτό το πλάνο της ΟΥΕΦΑ και με βάση αυτό είπε όσα είπε ο Μαρινάκης τον Ιούνιο του 2010. Έπειτα, σε άνδρες και νέους, εγώ βλέπω πως ΩΣ ΧΩΡΑ έχουμε την καλύτερη φουρνιά Ελλήνων παικτών που είχαμε ποτέ. Μιλάμε για πραγματικά καλούς παίκτες, ολοκληρωμένους. Όχι για ''ντριμπλαδόρους'', ούτε ''ταχυδύναμους'', που μηρυκάζουν κάποιοι ''γνώστες'' δεξιά κι αριστερά. Μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για ντρίμπλες. Ο Μπάλλας, ας πούμε, που ακούγεται για εμάς και παίζει στον Ατρόμητο, είναι ΠΟΛΥ μεγάλο ταλέντο. Ο Γιαννιώτας, τον οποίον Άγγλοι αμυντικοί, με τις όποιες παραστάσεις έχουν ήδη στην καριέρα τους, τον έπαιζαν στα 3 μέτρα και δεν πλησίαζαν, επειδή φοβόντουσαν να μην τους κάνει άλογα, είναι τεράστιο ταλέντο. Θέλει δουλειά. Σύμφωνοι. Με το κεφάλι κάτω και ''πετάω την μπάλα μπροστά και τρέχω'', αλά Καστίγιο, καριέρα στο υψηλό επίπεδο και με διάρκεια δεν κάνεις. Πάντως αξίζει να επενδύσεις επάνω του. Το ίδιο και οι δικοί μας, Λυκογιάννης-Διαμαντάκος. Το ίδιο ο Φετφατζίδης, που παρά τις πολλές χαμένες ευκαιρίες, είναι ακόμη 20 χρονών. Προπονητή να τους δουλέψει και να τους βελτιώσει, πήραμε. Σε λίγο καιρό, ίσως συζητάμε αλλιώς σε αυτόν τον τομέα. Και από εδώ όμως, φαίνεται το πόσο προχωρημένα και σοβαρά σκέφτεται ο Μαρινάκης το μέλλον της ομάδας.
 
19) ''Έχει κάνει λάθη, φίλε. Δες τα στελέχη του. Ο Μαθία τι ήτανε? Οι μεταγραφές του Ντάρκο?''. Εδώ μπαίνουμε στη λογική της γκρίνιας για την γκρίνια. Ναι, λάθη έκανε. Είναι δυνατόν να τα κάνει όλα σωστά? Εσείς κι εγώ, θα τα κάναμε όλα σωστά στη θέση του? Έφερε το Μαθία και τον έβαλε τεχνικό διευθυντή. Λάθος Η ΘΕΣΗ που τον έβαλε, όχι που τον έφερε. Σκάουτινγκ έκανε ο άνθρωπος, δεν ήξερε να διαπραγματευθεί. Τον αναβάθμισε, δεν ανταπεξήλθε ο Ισπανός και επί τόπου ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΣΕ. Δεν επέμεινε σε μια λανθασμένη επιλογή. Κάποιες επιλογές του Ντάρκο είναι συζητήσιμες. ΟΚ. Περιμένουμε και σε αυτό το θέμα. Δεν λέω ότι θα φύγει σώνει και ντε, απλώς αν συνεχιστούν οι αστοχίες, ναι, θα φύγει. Το ότι μαθαίνει από τα όποια λάθη του ο Μαρινάκης, είναι κακό ή καλό? Να μην του το πιστώσουμε?
 
20) Αν μέναμε στα παραπάνω, δεν θα υπήρχε και τόσο μεγάλο θέμα. Καλοπροαίρετα, μπορείς να συζητήσεις με όλους τους ολυμπιακούς. Εδώ όμως μιλάμε πως σε γνωστά μέσα του διαδικτύου, τα γνωστά ολυμπιακά sites ενημέρωσης δηλαδή, όπως redplanet, gavros και όλα τα υπόλοιπα, αλλά και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ''ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ'', διαβάζεις και ακούς σχόλια σε αναρτήσεις από γαύρους και πιάνεις τα μαλλιά σου για τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύονται. Δεν κατηγορώ τα μέσα -τα δικά μας, τα αντικειμενικά δεν με ενδιαφέρουν καν-, αλλά τους γαύρους που βγαίνουνε όπως βγαίνουνε εκεί. Το ''χοντρέ'' και οι ειρωνείες για την εμφάνιση του Μαρινάκη, δίνουν και παίρνουνε. Δεν μιλάμε για το χαβαλέ, που το καταλαβαίνεις με τη μία πότε γίνεται. Όταν διαβάζεις ας πούμε σχόλιο κάτω από ειδησεογραφική ανάρτηση σε ενημερωτικό site ''πάρε κάναν παίκτη ρε χοντρέ, παντελόνι τα έκανες για να τα φας, ζώο'', αυτό δεν είναι καλοπροαίρετος χαβαλές με τα κιλά του Βαγγέλα. Είναι σχόλιο ΒΑΖΕΛΟΥ. Κοιτάξτε εδώ τι έγραφε χθες ο ''Πρασινοφρουρός'' στην ''ΠΡΑΣΙΝΗ''

 
Πείτε μου, αντίστοιχα σχόλια έχετε διαβάσει από γαύρους, βγάζοντας απ'έξω τις ειρωνείες για τον Ολυμπιακό? Ύμνοι στο Φερέιρα από γαύρους, ότι ''με τα ψέμματα έκανε ομάδα'' και μπηχτές στον Ολυμπιακό και στο Μαρινάκη, ότι ''οι ανύπαρκτοι θα μας κοροιδεύουν''. Μήπως ταυτίζονται σε πολλά οι δύο πλευρές? Μήπως είναι κατάντια να συμπλέεις στα του Ολυμπιακού με έναν που ενώ είναι Πειραιώτης, το παίζει βάζελος και πουλάει οπαδιλίκι στους ''ανύπαρκτους'', που λες κι εσύ? Κάτσε και σκέψου, εσύ που τα λες αυτά, πάνω σε αυτήν τη βάση. Και πάμε παρακάτω. Αυτοί που λες πως είναι ανύπαρκτοι, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ? Ποιος τους έκανε ανύπαρκτους? Επόμενη ερώτηση. Εμείς ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ? ΠΟΙΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ? Μήπως αυτός που εσύ ειρωνεύεσαι? ''Καθήκον του είναι ρε φίλε, τι θες τώρα, να του πω μπράβο?''. Και δικό σου καθήκον είναι να πάρεις διαρκείας και να στηρίζεις τον Ολυμπιακό όταν βάλλεται από παντού, αλλά εκεί ξυπνάει ο αντικειμενικός μέσα σου και ''σιγά μην πάρω διαρκείας, δεν έχω τώρα'' ή ''γιατί μιλούσες με τον Μπέο ρε χοντρέ?''. Στα δικαιώματά τους, πρώτοι. Στο να επισημαίνουν τις αστοχίες των άλλων, πρώτοι. Στις υποχρεώσεις τους, αυτοί οι ολυμπιακάρες, όλο με ελαφρυντικά και τελευταίοι. Είναι λίγο προχωρημένες οι σκέψεις αυτές, το ξέρω, δεν μπορεί να τις πιάσει εύκολα κανείς, αλλά με λίγη προσπάθεια, θα το καταφέρετε, έντιμοι ολυμπιακάρες, μπας και καταλάβετε το πόσο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ και ΟΡΓΙΑ είστε.
 
21) Προσπαθώντας να μπω στην ψυχοσύνθεση του μέσου μαλάκα ολυμπιακάρα που κάνει τέτοια σχόλια, έχω καταλήξει πως υπάρχουν οι εξής κατηγορίες τέτοιου είδους σχολιαστών.

- Ο τύπος του ''γκρινιάζω προληπτικά, για να μην επαναπαυόμαστε ρε φίλε. Άσε με, ξέρω τι κάνω''. Καλοπροαίρετος αυτός, δεν υπάρχει πρόβλημα με την πάρτη του, απλώς δεν μιλάω για αυτόνανε. Αυτός δεν βρίζει, ούτε χαρακτηρίζει κάποιον που αποδεδειγμένα βοηθάει τον Ολυμπιακό και τα σκάει στον Ολυμπιακό. Ποτέ δεν θα το κάνει, επειδή είναι όντως γαύρος. Κριτική ναι. Βρισιές και χαρακτηρισμούς σε πρόσωπα που έχουνε χαλάσει έναν σκασμό λεφτά για τον Ολυμπιακό, όχι.

 
- Ο γκρινιάρης που τον δέρνει η γυναίκα του και ξεσπάει στο γήπεδο, που του φταίνε όλα. Ο Ιωαννίδης έχει ορίσει πολύ καλά τι πρέπει να συμβαίνει με αυτήν την περίπτωση ατόμου.
 
- Ο τύπος που θέλει συνεχώς αλλαγές. Ναι, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. ''Ξέρεις πόσο ωραία αισθανόμουνα ρε φίλε το καλοκαίρι του 2010, με νέο πρόεδρο και όνειρα να τα σαρώσουμε όλα και να το βουλώσουνε τα βαζέλια?''. Άρα κάθε χρόνο θα πρέπει να έχουμε νέα διοίκηση, νέους παίκτες, νέο προπονητή και νέα καφετιέρα. Εδώ μιλάμε για περίπτωση κωλόγερου, στην ψυχή πιο πολύ, που επειδή κρεμάσανε τα βυζιά του και ζηλεύει τα νιάτα, ψάχνει τρόπο να εγκωμιάσει το ''νέο''. Θέλει αλλαγές στη ζωή του, νέα πράγματα, σαν κάτι σούφρες και κάτι γκόμενες που ψάχνουνε ταξίδια, νέες εμπειρίες και πάθη, ενώ εσύ δουλεύεις σαν τομπούστη όλη μέρα και θες στον ελεύθερό σου χρόνο να ξεκουραστείς λίγο. Εδώ δεν είμαστε ψυχολόγοι. Για μπάλα μιλάμε. Τα εσώψυχά σας, στο κρεβάτι της ψυχανάλυσης, όπου μετά από 50 συνεδρίες ίσως ξεπεράσετε το γιατί πριν 30 χρόνια πέσατε με το ποδήλατο και χτυπήσατε, κάτι που τραυμάτισε την ευαίσθητη και καλλιτεχνική ψυχή σας. 

- Ο τύπος που καταπίνει αμάσητη την αντιολυμπιακή προπαγάνδα και ψάχνει τρόπους να εκτονωθεί πλαγίως. Τι εννοώ με αυτό? Είναι κάποιοι τύποι που χάφτουν όρθιοι και σένιοι το ότι ''ο Μαρινάκης κάνει ό,τι θέλει στο παρασκήνιο, έχει γεμίσει την Ελλάδα με παραρτήματα και τα παίρνει βρώμικα''. Αυτό το πιστεύουν βαθύτατα, δεν το αντέχουν, αλλά δεν γίνεται και να το πούνε δημόσια, γιατί εκτός του ότι η φάπα θα πάει σύννεφο -διαλεκτική φάπα-, θα βγάλουνε την ομάδα που υποστηρίζουνε διεφθαρμένη. Έτσι, ψάχνουνε τρόπο να αποδομήσουνε το Μαρινάκη πλαγίως. Τους φταίνε τα πάντα, μόνο και μόνο για να πείσουνε τους φίλους τους τους βάζελους ότι ''εμείς δεν είμαστε πρόβατα, κάνουμε κριτική στο Μαρινάκη και δεν γουστάρουμε τις μεθόδους του'' και να τα έχουνε καλά με τη συνείδησή τους. Θυμούνται όλοι πολύ καλά, κάναν χρόνο πριν, τι διαβάζαμε ΑΠΟ ΓΑΥΡΟΥΣ για τα στημένα και τις κασέτες. ''Γιατί ρε Μαρινάκη ψάχτηκες στο παρασκήνιο?'' ή ''γιατί μιλούσες με τον Μπέο?'', λες και το να μιλάς με κάποιον, είναι έγκλημα. Είναι αυτοί που επειδή πιέζονται εσωτερικά, επειδή το έχουν αυτό μέσα τους, θέλουν η ομάδα να κερδίζει τους πάντες με 3-4 γκολ, να τους πατάει κάτω, ώστε ''να μην έχουν οι άλλοι να λένε''. Ακόμη κι αν αυτοί οι άλλοι δεν υπάρχουν, αφού ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ. Υπάρχει ομάδα παγκοσμίως που κερδάει τους πάντες, από τον Αύγουστο μέχρι το Μάιο, με 4-5 γκολ? ΟΧΙ, ούτε θα υπάρξει ποτέ. Αυτήν την πίεση που μεταφέρουν στην ομάδα, ακριβώς επειδή το έχουν αυτό μέσα τους, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να την διαχειριστεί και καταλήγουν να βλάπτουν τον Ολυμπιακό με τις αντιδράσεις τους. Αυτοί οι τύποι, απαλλάσσονται λόγω ασχετοσύνης και βλακείας. Απλώς γελάμε με την ηλίθια πάρτη τους. Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και νομίζουν πως ''δεν έχουν τσίμπλες στα μάτια''. Αν δεν έχετε τσίμπλες στα μάτια, σας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες γνήσιοι Ολυμπιακοί του αλαφουζο-sport-fm, της αλαφουζο-SPORTDAY, ο Γεωργίου, ο αποδυτηριάκιας και ο γιος του και ορδές αντικειμενικών ΜΜΕ για να εκτονωθείτε. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΟΜΩΣ. Μακριά και αγαπημένοι. Έτσι κι αλλιώς, γήπεδο ΔΕΝ έρχεστε. Μην μας πρήζετε κι από αλλού τα συκώτια.
 
- Ο τύπος που βάζει τα πολιτικά πάνω από τον Ολυμπιακό. Όχι γενικά, αλλά όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό. Έτσι, όπως ακριβώς είχαμε τους νεοδημοκράτες γαύρους να μισούν θανάσιμα τον ''εθνικό προμηθευτή'' Κόκκαλη του ΠΑΣΟΚ -λες και είναι κακό να είσαι εθνικός προμηθευτής, όπως τους ανταπάντησε ο ΤΙΤΑΝΑΣ-, οπότε να τον κράζουν για ο,τιδήποτε και να μη παραδέχονται ο,τιδήποτε καλό έκανε, έτσι τώρα κάποιοι πασοκόγαυροι κράζουν για ο,τιδήποτε το Μαρινάκη, επειδή είναι δεξιός. Αυτοί, είναι ελάχιστοι σε αριθμό οπαδοί. Δεν μιλάμε για ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί πέραν του ότι είναι λίγοι, πέραν του ότι αυτοαναιρούνται μέσα σε δυο προτάσεις που λένε και γράφουν, πέραν του ότι καταλαβαίνει και μικρό παιδάκι τον πόνο που έχουνε μέσα τους και γελάμε με τις ώρες με την πάρτη τους, είναι και ανιστόρητοι. Το κοινό του Ολυμπιακού ήταν αυτό που φώναζε το ''κρα κρα κρα Ασλανίδη ΠΟΥΣΤΑΡΑ'' στο Καραισκάκη επί χούντας, ενώ μεταξύ αυτών ήταν και γνωστοί χουντικοί που το φώναζαν με πάθος. Το κοινό του Ολυμπιακού ήταν αυτό που φώναζε το γνωστό σύνθημα για το γέρο Καραμανλή και τον Ευταξία στο Καραισκάκη, μεταξύ αυτών και καραμανλικοί γαύροι, ενώ στη σύγχρονη εποχή φωνάζανε το ''Κωστάκη μοντέλο'' για τον ανηψιό του. Πασόκοι ολυμπιακοί φωνάζανε στο Καραισκάκη το ''ο Θρύλος γα...ζώνει την Αλλαγή'' στις αρχές της δεκαετίας του '80 με τον Κουλούρη, όπως και το ''κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ'' στα τέλη με την υπόθεση του Κοσκωτά και τους εκδότες, αλλά και το γνωστό σύνθημα πέρυσι για στενό συγγενικό πρόσωπο του ΓΑΠ. ΚΑΙ πασόκοι, όχι μόνο πασόκοι. Κομμουνιστές και αριστεροί ολυμπιακοί του Πειραιά κυνηγούσαν τους βουλευτές ΚΚΕ και ΣΥΝ, για την στάση των δύο κομμάτων στη ρύθμιση χρεών του Μάνου το 1993 και στη σύμβαση για το Καραισκάκη το 2003. ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΑΥΡΟΥΣ. Μπροστά στον Θρύλο, δεν μπαίνει κανένα κόμμα. Όχι γενικά, ξαναγράφω. Δεν εννοώ πως θα πρέπει και στην εκτός του Ολυμπιακού ζωή μας, να υποτιμούμε την πολιτική. Ο καθένας στη ζωή του κάνει ό,τι καταλαβαίνει, ανάλογα με το μυαλό που κουβαλάει και τέτοιου είδους υποδείξεις δεν θα κάνουμε εδώ. Μιλάω καθαρά για την ενασχόλησή μας με τον Ολυμπιακό. Μιλάς για τον Θρύλο? Αφήνεις απ'έξω τις όποιες ιδεολογικές σου παρωπίδες και μετά εκφράζεις άποψη για τα του Ολυμπιακού, όχι γενικά για τη ζωή. Αυτό το τόσο απλό πράγμα, οι ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΛΑΚΕΣ αυτοί, αυτά τα ΠΙΚΠΑ, δεν το πιάνουν. Ε, τι να γίνει. Απαλλάσσονται λόγω ΜΑΛΑΚΥΝΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Απλώς τους αγνοούμε.

Ίσως να ξεχνάω και κάποιο άλλο είδος έντιμου ολυμπιακάρα, απλώς αυτούς έχω εντοπίσει εγώ. Οι περισσότεροι από δαύτους, μιλάνε σήμερα με τέτοιο τρόπο για το Βαγγέλαρο, που ούτε αντιολυμπιακοί θα το κάνανε. Τα ίδια κάνανε και πριν για το Σωκράτη. Την κατάντια τους, την ξευτίλα τους, ούτε καν την διανοούνται. Σαλίγκαροι του ίντερνετ και των ραδιοφώνων, ανύπαρκτοι στον έξω κόσμο. Ολυμπιακοί της δεκάρας και του καναπέ. Ε, εμείς από εδώ, όπως ακριβώς στηρίζαμε τον ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΤΙΤΑΝΑ Σωκράτη Κόκκαλη, από άλλα μετερίζια τότε ο καθένας μας, όσα χρόνια ήταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, έτσι θα πούμε και το παρακάτω.
 
ΒΑΓΓΕΛΑΡΕ, ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΠΡΟΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ, ΚΑΙ ΓΑ...ΖΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ. ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ.
 
'Οποιος δεν το αντέχει και δεν το μπορεί, ξιδάκι. Όποιος πιστεύει πως ''μετράει πιο πολύ το να δείξεις ότι κάνεις κριτική και ενδιαφέρεσαι για την ομάδα, στηλιτεύοντας τα όποια κακώς κείμενα βλέπεις σε αυτήν'', κράζοντας χωρίς λόγο και για τα πάντα ανθρώπους που έχουν ξοδέψει μια περιουσία για τον Θρύλο, τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία. Όχι εδώ. Εδώ, είμαστε αυτό που εσείς οι παραπάνω λέτε ''γλείφτες, τσάτσοι και υπάλληλοι''. Είμαστε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ υπάλληλοι, δίχως να παίρνουμε σεντ, του Ολυμπιακού. Και όποιος θίγει τον Ολυμπιακό, εδώ δεν θα βρίσκει αποκούμπι και γαύρους-Εφιάλτες, ώστε να λέει μετά κορδωμένος ''κοίτα ρε, οι ίδιοι οι γαύροι τα μολογάνε, ξυπνήσανε και τα πρόβατα''. Όταν όλοι οι άλλοι πέφτουνε στον Ολυμπιακό να τον κατασπαράξουνε, εμείς δεν θα ανοίγουμε Κερκόπορτες, αλλά θα βάζουμε τα στήθια μας μπροστά για να τους αποκρούσουμε. Εντάξει ολυμπιακάρες? Και διαρκείας θα πάρουμε, γιατί είμαστε ''πρόβατα'' όπως μας λέτε και ''πελάτες'' αυτού που εσείς λέτε πως ''δεν είναι εταιρεία, αλλά ιδέα''. Και κριτική θα κάνουμε, αλλά στοχευμένη και σε ρεαλιστική βάση, όχι ζητώντας τον ουρανό με τα άστρα, επειδή την έχουμε δει να ξεσπάμε με τα προσωπικά μας απωθημένα στον Ολυμπιακό, κάνοντας ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι για να αποκόψουμε την όποια δυναμική προόδου έχει ή μπορεί να αναπτύξει μελλοντικά η ομάδα. Εσείς οι αβέρτοι με τα λεφτά των άλλων, αποφασίστε να εμφανιστείτε και καμιά φορά στο γήπεδο να μας πείτε τις ''καλοπροαίρετες'' ενστάσεις σας. Πάρτε μαζί σας και τους ολυμπιακάρες των 15 χρονών, που μνημονεύουνε την παλιά 7 που δεν ζήσανε και αμολάνε τα ''πώς καταντήσαμε έτσι''... Άντε ντε. Μέχρι τότε, μπορείτε να γα...ζωθείτε ελεύθερα. Τα παντελόνια σας εννοούμε, μην πάει ο νους σας αλλού, επειδή το έχετε, αυτό, μέσα σας. Έτσι κι αλλιώς, αυτό το γα...ζωμα κατά βάθος θέλετε και δεν το μολογάτε...

Σχόλια

Εικόνα Mihas

Υπεράνω σχολίων και κριτικής. Ρισπέκτ.

Εικόνα red apple

Iδίως το κομμάτι -δηλαδή, τί κομμάτι... Κομματάρα!!! - που αφορά στον "ψυχισμό" των Ολυμπιακάρων ήταν όλα τα ...χρήματα! Επειδή τους έχω φάει κι εγώ στη μάπα τόσα χρόνια, μπορώ να σου πω μετά βεβαιότητας οτι πρόκειται για σχετικά, καινούργιο φρούτο Ολυμπιακού οπαδού...
Βγαλμένο μέσα από τα εργαστήρια της Ελλάδας που καταρρέει!

Εικόνα savvas gridlock

Νεόγαυροι, Αδάμ. Νεόγαυροι. Και όχι τόσο ηλικιακά. Αλλού πάει το ''νεο''...

Εικόνα red apple

Aυτό λέω κι εγώ. Όχι ηλικιακά! Αλλά με τόση προπαγάνδα θα ήταν "αφύσικο" να μην υπάρξουν και τέτοια διαλυτικά φαινόμενα. Είναι πολύς ο κόσμος που δεν έχει κρίση

Εικόνα red apple

Σάββα έβγαλες απο μέσα σου όλα κρύβει κάθε Ολυμππιακή ψυχή. Έγραψες τόσα πολλά και τόσα εύστοχα που ειλικρινά, νομίζω πως θα κάνω καιρό να γράψω έστω και μια γραμμή

Εικόνα ΑΒΒΑ ΚΟΟΥΤΣ

Απίστευτος ρε μάγκα.
Μίλησες μέσα απο την ψυχή την καρδιά κ το μυαλό πολλών από εμάς.
Διαφωνώ βέβαια σε κάποια που αφορούν το έμψυχο υλικό και την κρίση σου, αλλά κατά 90% έγραψες όλα αυτά που σκέφτομαι κ νοιώθω.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η μεγαλύτερη πληγή δεν είναι οι ''άλλοι κ οι αντίπαλοι'' αλλά οι περιβόητοι ''ολυμπιακαρες''.
Και όπως εύστοχα παρατήρησε κάπου αλλού σε σχόλια ο Μητσαρας ''τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω''.
Και αυτό τουλάχιστον, στον Ολυμπιακό μας, το βιώνουμε όλα μας τα χρόνια.

Εικόνα savvas gridlock

Δεκτές όλες οι ενστάσεις, ειδικά από εσένα κόουτς. Καθαρή ποδοσφαιρική κουβέντα να κάνουμε με τις ώρες. Για πες, πού διαφωνείς σε όσα είπα για τους παίκτες μας?

Εικόνα DRAZA

Eίμαι και εγώ "υπάλληλος" και μάλιστα ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ. Το χαίρομαι...

Εικόνα savvas gridlock

Πρόβατο και πελάτης κι εσύ? ΛΑΜΟΓΙΟ, ο Θρύλος ΔΕΝ είναι εταιρεία, βάλ'το καλά στο κεφάλι σου αυτό...

Εικόνα lost in space

Μη του μιλάς έτσι ρε Σάββα, στεναχωριέμαι, γαυράκι είναι κι αυτό. Και τώρα σοβαρά, η ανάλυσή σου σύγγαυρε ήταν εκπληκτική, χόρτασα ανάγνωση. Και περιττό να σου πω, πως συμφωνώ σε όλα.

Υ.Γ. Το ''υπερπαίκτας'', κατά τα ρήματα του έτερου Σάββα, όλα τα λεφτά.

Εικόνα savvas gridlock

Τους υπερπαίκτας, τους αθλητάς και τους ποδοσφαιριστάς. Εδώ μιλάμε γνήσια ελληνικά. Οι δημοτικισταί ας πάνε στην άκρη...