Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ



Δώθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες η σύμβαση μεταβίβασης μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟ από την οικογένεια Βαρδινογιάννη προς την Παναθηναική Συμμαχία. Αυτό το γεγονός χαιρετίστηκε από τον πρόθυμο ''αντικειμενικό'' Τύπο με εκφράσεις όπως ''απόδειξη πλήρους διαφάνειας''. Η σύμβαση βρίσκεται εδώ
 
 
Στο 5ο φύλλο, διαβάζουμε
 
''Οι εδώ συμβαλλόμενοι υπέβαλαν στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων δύο δηλώσεις φόρου μεταβιβάσεως μετοχών με αριθμούς 103 και 104/13-7-2012 για τις οποίες πληρώθηκε φόρος από ευρώ 39,00 και 11,00 αντίστοιχα όπως αυτό προκύπτει από τα συναπτόμενα στο παρόν διπλότυπα της άνω Δ.Ο.Υ. με Α/Α 24502 και 24506 αντίστοιχα''.
 
Συνολικά λοιπόν για τη συγκεκριμένη μεταβίβαση μετοχών πληρώθηκε το κολοσσιαίο ποσό των 50 ευρώ. Τι προβλέπει όμως η υπάρχουσα νομοθεσία?
 
 
Όπως βλέπουμε, δεν έχει καμία σημασία αν η τιμή της μετοχής είναι 3 ευρώ, όπως προβλέπεται στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της ΠΑΕ ΠΑΟ ή 0,33 ευρώ, όπως αποφάσισαν να την ρίξουν από κοινού οι μέτοχοι της ΠΑΕ. Μετράει η ''πραγματική αξία της μετοχής'', η οποία υπολογίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αν εφαρμόσουμε αυτόν τον τρόπο για τα οικονομικά μεγέθη της ΠΑΕ ΠΑΟ, με βάση πάντοτε τους πέντε τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς της, προκύπτουν τα εξής
 
2006-07 ίδια κεφάλαια -23.456 ευρώ   ζημία 6,2 εκ. ευρώ
2007-08 ίδια κεφάλαια  64,4 εκ. ευρώ   ζημία 11,4 εκ. ευρώ
2008-09 ίδια κεφάλαια   53,3 εκ. ευρώ   ζημία 11 εκ. ευρώ
2009-10 ίδια κεφάλαια   32,3 εκ. ευρώ   ζημία 30 εκ. ευρώ
2010-11 ίδια κεφάλαια    17,4 εκ. ευρώ   ζημία 15 εκ. ευρώ

 

Μετοχικό κεφάλαιο ΠΑΕ ΠΑΟ με βάση τον τελευταίο δημοσιευθέντα ισολογισμό 71,4 εκ. ευρώ. 23,8 εκ. μετοχές των 3 ευρώ η μία.

 

 

Μέσος όρος κεφαλαίων 33,4 εκ. ευρώ
Μέσος όρος ζημιών  14,72 εκ. ευρώ

 

Λόγος μέσου όρου ζημιών προς μέσου όρου κεφαλαίων  0,44

 

Κατώτερη αξία μετοχής 17,4 -17,4x0,44=9,73 εκ. ευρώ, άρα διαιρώντας με τον αριθμό μετοχών

 

9,73/23,8=0,4 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική αξία της μετοχής της ΠΑΕ ΠΑΟ και με βάση αυτήν την τιμή θα γίνει η μεταβίβαση μετοχών. 

 

Ο Τζίγκερ είχε το 54,7% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟ, το οποίο μεταβιβάστηκε στο σωματείο Αλαφούζου. Όταν το σύνολο των μετοχών είναι 23,8 εκ., ο Τζίγκερ είχε λοιπόν 13 εκ. μετοχές του ΠΑΟ, το οποίο το στρογγυλεύουμε για να βγει πιο ξεκάθαρα το νούμερο και όχι με πολλά δεκαδικά. Από τη σύμβαση μεταβίβασης επιβεβαιώνεται αυτό το νούμερο μετοχών, αφού γίνεται λόγος για 12.932.725 μετοχές που πέρασαν στα χέρια της ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Άρα η πραγματική αξία αυτών των μετοχών είναι

 

13x0,4=5,2 εκ. ευρώ

 

Αυτό το ποσό θα φορολογηθεί με 5%, οπότε προκύπτει τελικό νούμερο φόρου περίπου 260.000 ευρώ.
 
Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να πληρωθεί φόρος περίπου 260.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μεταβίβαση, πληρώθηκαν 50 ευρώ. Αν θυμάστε, στην αρχή έβγαινε ως πληροφόρηση από την ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πως η μεταβίβαση θα ολοκληρωνόταν τον Ιανουάριο. Γιατί το έλεγαν αυτό? Περίμεναν να δημοσιευτεί ως τότε ο καινούριος ισολογισμός της ΠΑΕ ΠΑΟ, για την χρήση 2011-12, που θα μείωνε κατά πολύ το συνολικό ποσό του φόρου που θα έπρεπε να δωθεί, αφού θα ενσωμάτωνε τα περυσινά τραγικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Αυτό το ''πολύ'' όμως της μείωσης, δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει ποτέ σε ενα τελικό ποσό φόρου των 50 ευρώ. Έτσι, τι συνέβη? Χρησιμοποιήθηκε μια πολύ γνωστή τακτική στις επιχειρήσεις για την αποφυγή της υψηλής φορολόγησης. Βρέθηκε μια ενδιάμεση εταιρεία, ή καλύτερα ένα φυσικό πρόσωπο, ένας ''φάρος'' όπως λέγεται στην γλώσσα της πιάτσας, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δικά του οικονομικά δεδομένα και να μηδενιστεί το νούμερο του φόρου. Ποιος ήταν αυτός ο ''φάρος''?
 
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
 
Λοιπόν, κύριε Σαμαρά, το αστείο έπαψε πια να είναι αστείο. Η ομάδα του στενού Ελληνικού Δημοσίου με τις δεκάδες δικαστικές εκκρεμότητες, τα χρέη, τη μη καταβολή ενοικίου για το ΟΑΚΑ, την αδειοδότηση με κρατικά λεφτά του ΟΠΑΠ, το σφράγισμα εισιτηρίων παράνομα για να μην χάσουν λεφτά στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αποδεικνύεται πως με τεχνάσματα και παρεμβάσεις στελεχών της ευρύτερης κομματικής σας οικογένειας, κλέβει το κράτος κι από μία ακόμη μεριά. Το νταραβέρι αυτό τελειώνει ΤΩΡΑ. ΧΘΕΣ. Σε διαφορετική περίπτωση, αν μπούνε τίποτε διόδια στην Πέτρου Ράλλη ή στις Τζιτζιφιές για τα ''γαλάζια παιδιά'' σας, τους βουλευτές του κόμματός σας δηλαδή, μην παραξενευτείτε.
 
Υ.Γ. 1 Ίσως κουραστεί κάποιος από τις μαθηματικές πράξεις που υπάρχουν εδώ. Κατανοητό πως δεν είμαστε λογιστές, απλώς παρατίθενται για την πλήρη τεκμηρίωση των γραφομένων. Ας επικεντρωθεί στο ζουμί και στο τελικό νούμερο που έπρεπε να αποδωθεί στο κράτος όποιος δυσανασχετήσει.
 
Υ.Γ. 2 Θα είναι τουλάχιστον ηλίθιος όποιος πολιτικοποιήσει το πράγμα. Δεν υπάρχει καμία εμπάθεια προς τη ΝΔ ή οποιοδήποτε κόμμα. Εδώ μιλάμε για Θρύλο και όχι για πολιτική. Απλώς αυτήν την στιγμή πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς, που υποτίθεται μοχθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν ήταν ο κύριος Βενιζέλος και υπήρχε το ίδιο φαινόμενο με τις αβάντες σε τρίτους, τα ίδια θα λέγαμε. Μην εμφανιστεί κάνας μυστήριος και αρχίσει τα ''Πασόκια/ΚΚΕδες/αριστεροί, κόφτε τον πόλεμο στη ΝΔ''. Νομίζω τον καθέναν μας αφορά η μη απόδοση φόρου μιας εταιρείας προς το κράτος, την ώρα που όλοι οι Έλληνες έχουμε γονατίσει από τα χαράτσια και τις εισφορές. Η πολιτική μπαίνει εδώ, σε αυτήν τη σελίδα, μόνο στο βαθμό που επηρεάζει τον Ολυμπιακό και πουθενά αλλού.

Σχόλια

Εικόνα dono

Σάββα είναι ακριβώς όπως τα λες!!
Έχω παράδειγμα μέσα από την οικογένειά μου, που ενώ πουλήθηκαν μετοχές ανώνυμησ εταιρίας με σχεδόν μηδενική αξία, η εφορία φορολόγησε με τα κριτήρια που περιγράφεις! Συγκεκριμένα η φορολόγηση της πώλησης ήταν μεγαλύτερη από την αξία της πώλησης.
Ένα απλό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Εάν έχω ένα σπίτι με αντικειμενική αξία 150.000€ και στο πουλήσω για 1500€ θα φορογηθώ με βάση την αντικειμενική του αξία και όχι το τίμημα πώλησής του. Ειδικά δε για τις ΑΕ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, όπως περιγράφονται ακριβώς στο link που δινεις.
Τελικά αν πάρουμε τα χρήματα που χρωστά στο Ελληνικό δημόσιο αυτο το υγιές και καθώς πρέπει σωματείο τα τελευταία 50 χρόνια, μάλλον δεν χρειαζόμασταν μέτρα για την επόμενη 3ετία!!!

Εικόνα savvas gridlock

Έτσι ακριβώς. Αυτό με τον ισολογισμό που μου είπες την Κυριακή στο γήπεδο, ισχύει τελικά? Να περιμένουμε να βγει? Δεν μπόρεσα να το τσεκάρω, γι'αυτό ρωτάω.

Εικόνα dono

Μην στηρίζεσαι σε αυτό γιατί το σχολίασε κάποιος στον Μπαλάφα, άρα δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστη πηγή

Εικόνα savvas gridlock

A καλά, εντάξει. Τζάμπα μπήκα στη ζαπρί και ρώταγα δεξιά κι αριστερά ρε. Μίλα να πούμε κι εσύ.