OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΖΑΓΚΛΕΜΠΙΕ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ



Στις 25 Σεπτεμβρίου 1963, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε για το Κύπελλο Κυπελλούχων την πολωνική Ζαγκλέμπιε. Αναζητούσε εναγωνίως την πρώτη του ευρωπαική νίκη, καθώς είχαν προηγηθεί οι ατυχείς συγκρούσεις του 1959 με τη Μίλαν και του 1961 με την Ντυνάμο Ζίλινα από την Τσεχοσλοβακία. Το τι ακριβώς έγινε σε αυτό το ιστορικό παιχνίδι, ας το δούμε μέσα από τη μοναδική, τότε, Ολυμπιακή εφημερίδα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-9-1963
 
 

 

 

 

 
Έτσι, με σκορ 2-1, το σωματείο των Θρύλων και της έντιμης δόξας -δάσκαλος Κωνσταντίνος Μπαρμπής, αρθρογράφος τότε στο ΦΩΣ- πήρε την πρώτη ευρωπαική νίκη της ιστορίας του. Αντιγράφουμε την ΘΡΥΛΙΚΗ ενδεκάδα, με ''ΟΛΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ'' στην ''ανάκρουση'' κάθε ονόματος.
 
ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ
 
ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ
 
ΠΑΥΛΙΔΗΣ
 
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
 
ΓΚΑΙΤΑΤΖΗΣ
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 
ΣΙΔΕΡΗΣ
 
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
 
ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
 
ΤΖΙΝΗΣ
 
 
Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησαν να γράφονται οι ευρωπαικοί Θρύλοι.
 
Υ.Γ. Τι γράφει στην τέταρτη και πέμπτη εικόνα? Είχαμε σύνδεσμο Ολυμπιακών από το 1963 σε Πρέβεζα και Πάτρα? Και η θύρα 13 1966, που υπήρξε πρωτοπόρος? Και η καταπράσινη δυτική Ελλάδα, που δεν κυκλοφορεί ούτε κόκκινη μύγα, ούτε και κυκλοφορούσε ποτέ? Πάρτε το απόφαση όσοι λαγοί μπαίνετε εδώ. Θα σκάτε με βιξ για τα λαιμά, για να μην ερεθίζεται ο οισοφάγος όταν βγαίνει από εκεί... η ανάρτηση.

Σχόλια

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Καλημέρα όλη μέρα για τους απανταχού Γαύρους!

Αχχχ, Ευρώπη, εσύ μας μάρανες. Τάχει πει χρόνια τώρα ο ομορφάντρας.

Νουμεράκια αληθολαλούντα και εωσφώρα:τις τελευταίες 10 ευρωπαϊκές σεζόν, της φετινής συμπεριλαμβανομένης, Θρύλος και βαζέλα έχουν, σαν το διάλο, παίξει ακριβώς τον ίδιο αριθμό ματς. Εβδομήκοντα και τρία.

Συμπερασματικά: Γαύρος 37-6-30, Ν-Ι-Η
βαζέλα 27-17-29, Ν-Ι-Η

Τί παρατηρούμε μάγκες; Θα επανελθω αναλυτικότερα,Τώρα τρέχω!

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Σε συνέχεια των παραπάνω.

Τα ανωτέρω αριθμουλάκια, τρία για καθε ομάδα, αποτυπώνουν ανάγλυφα τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των δύο συλλόγων.
Κοντολογίς, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, η ΘΡΥΛΑΡΑ μας, παιζει παντού και πάντα ΜΟΝΟ για την νίκη!!
Σε αντιδιαμετρικά προς εμάς σύμπαντα κατοικούντες, οι Πικραμενοι Άνευ Ορίων της Λαγοφλώρου παίζουνε για να μη χάσουν.
Μέσα-έξω εμείς παραμενουμε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Οι ακατανόμαστοι ειναι στην Ελλάδα ποα και έξω Προοδευτική,συγγνώμη κιόλας για το ιστορικό σωματείο.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι πως οταν ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει ένα ματς, συνήθως θα το χάσει. Αντιθέτως, σε παρόμοιες συνθήκες, τα βαζέλια θα πάρουν πολύ συχνά την ισοπαλία. Μα κρεμασμένοι στα δοκάρια, μα με σούφρα απύθμενη, τα καταφέρνουν.

Χαιρετώ με bonus statistic: τελευταία πενταέτια, ο,τι μετράει η Ουεφα δλδ, Θρύλος 31 αγώνες με ρεκόρ 17-1-13, γκολ 48-39, βάζελος 25 ματς με ρεκόρ [ο Θεός να το κάνει] 6-8-11, γκολ 25-44. Αυτοί είναι ρε μάγκες, εγώ στη θέση τους θάχα αυτοκτονήσει.

Εικόνα red apple

Κυριακή, Πύργος Ηλείας, μέσα δεκαετίας του ΄60. Ήμουν 8-9 χρονών. Στην κρατική ραδιοφωνία ο Πυλιαρός μεταδίδει ΠΑΟ-Ολυμπιακός...0-4...

Τ' αυτιά μου είχαν μπει στις λυχνίες του Phillips...

Φοβερές στιγμές Σάββα

Εικόνα savvas gridlock

Μήπως εννοάς το 4-0 του Φεβρουαρίου 1967? Αυτό έγινε Καραισκάκη, όπου του Μπούκοβι η ομαδάρα ξε...χαρβάλωσε του Μπόμπεκ το ρδελομπού. Ρε μπας και μου κάνεις έμμεση προτροπή για ανάρτηση για εκείνο το ματς? Άμανε φτάσει ο Φλεβάρης, α σου τα βάλω εδώ α τα δεις. Τι έλεγε η ΗΧΩ και το ΦΩΣ τότε.

Εικόνα nmavronas

θα σε προλάβω την κυριακή Σάββα με το βιβλίο μου στον Πρωταθλητή. Σοπέσιαλ αφιέρωμα στο ματς αυτό αλλά και γιατί έφυγε ο Γουλανδρής...

Εικόνα REDHERAKLIO

Εχω διαβάσει και τα δύο σου βιβλία "Μίλα μου γιά τον θρύλο" και "Ιστορίες Ολυμπιακής τρέλλας και λατρείας".Συγχαρητήρια περιμένουμε κι'άλλα.

Εικόνα jole11canezza

εγω το βιβλιο Σας δεν το εχω διαβασει ακομα...την τριτη θα μου το φερουνε απο ελλαδα και ειμαι σε αναμμενα καρβουνα. ολοι μου λενε οτι ειναι φοβερη η δουλεια. δεν βλεπω την ωρα να τα διαβασω ( θα μου φερουν και το δευτερο μαζι) .
ΜΟΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΥΝΙΑ.

Εικόνα savvas gridlock

Περιμένουμε Νίκο πώς και πώς. Και πάλι σου λέω, συγχαρητήρια για τα βιβλία και τη δουλειά που κάνεις. Βέβαια την ανάρτηση που ήθελε ο Αδάμης για την τεσσάρα στα βαζέλια το 1967 την κάναμε.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130227/toy-mpoykobi-i-omadar...

Εικόνα apostolos gaganis

΄΄ΠΟΥ ΄ΓΡΑΨΑΝ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ΄΄...ΚΙ ΕΝΑ ΑΝΑΜΜΕΝΟ, ΠΑΛΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ...

1. Απο τον αγωνα με την Ζαγκλεμπιε εκεινο που θυμαμαι ειναι οτι θεωρηθηκε (και ηταν τοτε ) μεγαλη διεθνης επιτυχια, τοσο, ωστε να τραγουδηθει απο τον Βαγγελη τον Περπινιαδη με το κλασικο πια ΄΄ Φλαμενγκο, Λεφσκι νικησες, Σαντος και Ζαγκλεμπιέεεε΄΄...

2. Ας παμε ομως στην τεσσαρα επι του βαζελου στο Καραϊσκακη, πριν απο 47 χρονια...Διαβασα τη μαχητικη αναρτηση/παραπομπη σου. Ευκαιρια για δυο λογια. Ειχα παει, και τί μου΄χει μεινει;

α) Η τεραστια πλακα που΄χε παθει ο Σουρπης απο τον Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο εκεινο το απογεμα Σιδερη...Παντα ο Σουρπης ( συμπαθεστατος κατα τα αλλα συμφοιτητης μου ) ειχε μεγαλα προβληματα με τον Γιωργαρο, αλλα σ΄εκεινο τον αγωνα ο τελευταιος επαιζε κυριολεκτικα σαν αφηνιασμενος! Σπανια ειχε τετοια ορεξη και τοση δυναμη και ενεργεια ο Φοντακας, οσο στο συγκεκριμενο παιχνιδι... Τον τραβαγε συνεχεια και με το΄να και με τα δυο του χερια απ΄τη φανελα ο ατυχος Φραγκισκος να μην του φυγει, αλλα πούουου;...Αυτο το ατιθασο άτι, δεν σταματιοτανε με τιποτα... Νομιζω πως θα πρεπει να΄χε παρει μαζι του και κομματι απ΄τη φανελα του Σιδερη, μετα το τελος του αγωνα...

β) Το αμυντικο τριο Γκαϊτατζης, Ζαντερογλου, Πλεσσας. Το λεω στους νεοτερους: ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ παιχτες και οι τρεις. Δεν αφησανε υποψια χωρου και ανεσης στους πρασινους, να κινηθουνε. Συνδυασμος αποφασιστικοτητας, ποδοσφαιρικης ευφυϊας και προσηλωσης στο εργο τους. Υψηλου επιπεδου τειχος, που θα στεκοταν ΑΝΕΤΑ και σημερα.

γ) Το χουνερι που τους καναμε στα τελευταια λεπτα του παιχνιδιου, με τις συνεχεις πασες των παιχτων μας μεταξυ τους και εν μεσω της πληρους αδιαφοριας τους για παραπερα αυξηση του σκορ...Ηταν μεγαλα, βλεπετε, τοσο η βαζελοξεφτιλα και το νικητηριο μεθυσι ολων των γαυρων οσο κι η κοροϊδευτικη μας διαθεση... Κι ας εγραφε την επομενη - οπως ειδα στην αναρτηση σου - εκεινος ο...αρχικρυοκωλος ΚΑΙ αντιΟλυμπιακος Φουντουκιδης, ολα εκεινα τα περι...fair play και λοιπες αηδιες. Πικραμενος ητανε και του λογου του...Ασε που οποτε τον εβλεπα να μιλαει, το τί χασμουρητο τραβαγα δεν λεγεται. Ουτε ματιασμενος, ετσι...

Κλεινω μ΄ενα σχολιακι για τον Γιωργο Οικονομιδη. Τρομερος κονφερασιέ. Ο καλυτερος που περασε. Εκανε ομως δυο ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ στη ζωη του. Το πρωτο, το μικροτερο, ηταν οτι υπηρξε βαζελος. Το δευτερο και μεγιστο, οτι υπηρετησε πιστα τη Χουντα. Κολλητος και προσκυνητης της Δεσποινας ( ο συνειρμος με το...επος του Γουεμπλεϊ, αμεσος ).

Δυο μηνες μετα απ΄αυτον τον αγωνα, ητανε πολυ πρωϊ, κοιμομασταν με το μεγαλο μου αδελφο στα κρεβατια μας σ΄ενα δωματιο του σπιτιου μας στη Φρεατυδα, οταν μας ξυπνησε καπως αποτομα ο μακαριτης ο πατερας μας κουνωντας με το χερι του τους ωμους μας και λεγοντας κοντα στ΄αυτι πνιχτα, σχεδον ψυθιριστα ( το θυμαμαι σαν να΄ναι τωρα ): Ξυπνηστε...ξυπνηστε, εγινε πραξικοπημα...Ο στρατος με τα τανκς ειναι στους δρομους! Πεταχτηκαμε αποτομα πανω αγουροξυπνημενοι κι αμεσως ηρθε στ΄αυτια μας το αναμμενο μαυρο ραδιοφωνο απ΄τ΄αλλο δωματιο: επαιζε εμβατηρια...

Το΄χω ακομα αυτο το παλιο ραδιο...