ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Το θέμα με την κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το κατά πόσον αυτό είναι περιουσία του Δήμου Αθηναίων ή του Ερασιτέχνη Παναθηναικού, είναι γνωστό και κρατάει πολλά χρόνια. Επιχειρήματα με ή χωρίς νομική βάση υπάρχουν και από τις 2 πλευρές, σε μια ιστορία που μπορεί κάποιος να πει ότι είναι και κουραστική. Δεν είναι υποχρεωμένος ο φίλαθλος της οποιασδήποτε ομάδας να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ούτε να αναγνωρίζει και να εξοικειώνεται με όρους όπως ''χρησικτησία'', ''χρησιδάνειο'' κτλπ.. Δικός μας στόχος δεν είναι να υποκαταστήσουμε τις όποιες αρχές του τόπου, που είναι πολύ πιο καταρτισμένες από εμάς και σίγουρα αρμόδιες για να αποφανθούν επί του θέματος. Θα προσπαθήσουμε όμως να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της επεξήγησης της υπόθεσης, με απλά λόγια, ώστε να γίνει κατανοητή στον καθέναν. Φυσικά θα στηριχθούμε σε πηγές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ  10-4-1968
 

 

 
Αυτό είναι το μίνι ιστορικό της παραχώρησης/εκχώρησης του γηπέδου στον ΠΑΟ από το Δήμο Αθηναίων. Ο ΠΑΟ έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο, έστω συμβολικό, άρα ΔΕΝ του ανήκε το γήπεδο, τουλάχιστον στην αρχή. Δεν γίνεται ξεκάθαρο από τα παραπάνω βεβαίως αν και κατά πόσον μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η κυριότητα του γηπέδου θα περνούσε πλήρως στον ΠΑΟ. 4 χρόνια αργότερα από αυτό το κείμενο, ο χουντικός δήμαρχος Αθηναίων Ρίτσος προβαίνει σε κάποιες ενέργειες που υποδηλώνουν, ας το πούμε έτσι, αμφισβήτηση του αν και κατά πόσον ο ΠΑΟ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το γήπεδο της Λεωφόρου. Ξεσπάει μια κουβέντα και στον Τύπο γύρω από αυτό το θέμα και ο κύριος Ξενοφών Χατζησαράντος, επί σειρά ετών παράγοντας του ΠΑΟ σε πολλά αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, παραχωρεί συνέντευξη στο ΦΩΣ και στο δημοσιογράφο Μάκη Παπαζήση, με την οποία βάζει αρκετά πράγματα στη θέση τους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-2-1972
 

 

 

 

 
Ο κύριος Χατζησαράντος λοιπόν μιλάει έχοντας στα χέρια του αρκετά στοιχεία και αφού κάνει μια μίνι αναδρομή στην ιστορία του γηπέδου, καταλήγει στο συμπέρασμα το οποίο και θεωρεί ο ίδιος ορθότερο 
 
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ (ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ) ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΦ'ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
 
Μετά από αυτήν την ξεκάθαρη και νομικά τεκμηριωμένη άποψη ενός παράγοντα του ΠΑΟ και δικηγόρου, μπορούμε να δούμε και τη συνέχεια του έργου. Ο Ασλάνας ανακοινώνει επέκταση των εξεδρών της Λεωφόρου με κρατικά λεφτά
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-3-1972
 

 
Την επόμενη κιόλας μέρα ο Δήμος Αθηναίων περιμαντρώνει το χώρο πίσω από την Τσόχα, για να προστατέψει την περιουσία του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-3-1972
 

 
Γίνεται ντόρος, αντιδρούν οι παράγοντες του Παναθηναικού και έντρομος ο Ρίτσος, ο ''εχθρός του ΠΑΟ'' σπεύδει να δώσει συνέντευξη Τύπου αποκλειστικά για αυτό το θέμα, όπου και δηλώνει πως είναι μεγάλος Παναθηναικός - ε, ξέφυγε κι ένας, αφού όλοι οι γαύροι ήταν χουντικοί...- και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα αισθήματά του για την ομάδα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-4-1972
 
μ
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-4-1972
 
 
 
Δεν έφτανε όμως η παραχώρηση του χώρου πίσω από την Τσόχα για να κτίσει ο ΠΑΟ το γήπεδο που ήθελε. Έπρεπε να περάσουμε στη μόνη απόδειξη που καταλαβαίνουν οι παράγοντες του ΠΑΟ για το κατά πόσον τους ''αγαπάει'' και ''θέλει να μας βοηθήσει'' ο χ,ψ πολιτειακός άρχων. Λεφτά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-4-1972
 
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-4-1972
 
 
Τσιμπήσανε τα 5 μύρια για μια επέκταση που ποτέ δεν έγινε, τα έδωσαν σε μεταγραφές, μαζί με άλλα 5 από τον Ασλάνα το καλοκαίρι του 1972 και ο Ρίτσος, από εκεί που μπάζωνε το χώρο για να μην κτίσει ο βάζελος, έγινε ''σημαιοφόρος'' για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στο χώρο των Αθηνών, το οποίο επέλεξαν οι βάζελοι να μην το κτίσουν εκεί, αφού δεν τους εξυπηρετούσε ο χώρος απόλυτα και έψαχναν άλλες περιοχές. 
 
Το θέμα για την κυριότητα του γηπέδου επανήλθε το 1998 σε αφιέρωμα που έκανε το ΕΘΝΟΣΠΟΡ.
 
ΕΘΝΟΣΠΟΡ 30-3-1998
 
 
 
 
 
 
Επιβεβαιώνεται πλήρως λοιπόν ό,τι διαβάζαμε και επί Χούντας, μόνο που τώρα φαίνεται πιο καθαρά πως ο ''γαύρος'' ο Ρίτσος -όλοι οι χουντικοί ήταν γαύροι...- τους απάλλαξε και από την υποχρέωση καταβολής του συμβολικού μηνιαίου μισθώματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέμα είναι ξεκάθαρο.
 
ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦ'ΟΣΟΝ Ο ΠΑΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚΕΙ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ.
 
Δεν θα αναφερθούμε στο ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ενοικίασης του γηπέδου στο ΡΟΤΣΑ ΚΛΑΜΠ -μάλλον Μπουμπλής κλαμπ-, κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά, αφού ο ΠΑΟ έχει δικαίωμα ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚΕΙ, ούτε στο ποιος χρηματοδότησε τα έργα του 2000 και το στέγαστρο του 2004. Αυτά, σε άλλη ανάρτηση, αφιερωμένη αποκλειστικά στο τι έχει γίνει με το γήπεδο αυτό στο πέρασμα του χρόνου. Προς το παρόν, αυτό που κρατάμε είναι
 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΑΓΟΙ. 

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Δηλαδής ο βάζελος πλέρωνε 5 δραχμές νοίκι κι επειδής ήταν πολύ μεγάλο, αποφάσισαν να το καταργήσουν τελείως;

Εικόνα savvas gridlock

Tους διέλυσε η χούντα. Λογικο, αφού όλοι οι χουντικοί ήταν γαύροι.