ΤΟ GOAL ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ



Μην την πάτε αλλού τη δουλειά όποτε ακούτε για ανοίγματα, για άλλο πράγμα θα μιλήσουμε λέμε. Μην το έχετε, αυτό, μέσα σας. Η εφημερίδα GOAL NEWS δημοσίευσε χθες κάποια οικονομικά στοιχεία που αφορούν την ΠΑΕ ΠΑΟ.
 
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, αυτά τα στοιχεία είναι επίσημα και τα έχουν στα χέρια τους όλοι οι μέτοχοι του Παναθηναικού από το Μάρτιο του 2011. Δεν ξέρω τι είδους στοιχεία είναι αυτά, πάντως τα μόνα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα προς όλους, γιατί προκύπτουν από έλεγχο αρμοδίων αρχών, είναι το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟ, υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
 
αλλά και οι 4 τελευταίοι ισολογισμοί της εταιρείας, έγγραφα υπογεγραμμένα από ορκωτούς λογιστές
 
2007-08
 

 

 
2008-09
 

 

 
2009-10
 

 

 
2010-11
 

 

 
Τι έχει συμβεί λοιπόν? Ο κύριος Βέργης πήρε κάποια στοιχεία από το ενημερωτικό δελτίο της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟ και τα μετέφρασε όπως να'ναι, προδίδοντας την άγνοιά του επί του θέματος ή το δόλο του. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις κάτι και δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να ξέρουν τα πάντα. Κακό είναι να εμφανίζεις ως αποκάλυψη μια μπαρούφα γεμάτη με χοντρά λάθη και ανακρίβειες, όπως οι πίνακες εσόδων-εξόδων για κάθε χρονιά, που είναι αλλού για αλλού. Τόση άγνοια όμως σε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο, εκδότη και χρόνια στην πιάτσα, δεν ξέρω, μήπως είναι λίγο ύποπτη? Τι εννοούμε?
 
1) Τη σεζόν 2007-08 ο ΠΑΟ είχε κόστος λειτουργίας του τμήματος 24,4 εκ. ευρώ, συνολικά έσοδα από τα πάντα 26,8 εκ. ευρώ, συνολικά έξοδα για τα πάντα 38,2 εκ. ευρώ και έλλειμμα 11,4 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό όμως ήταν αντιμετωπίσιμο άμεσα, αφού τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στα 64,4 εκ. ευρώ, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει στα τέλη της χρονιάς και το ζεστό παραδάκι που είχε πέσει.
 
2) Τη σεζόν 2008-09 ο ΠΑΟ είχε κόστος λειτουργίας τμήματος 41,2 εκ. ευρώ, συνολικά έσοδα από τα πάντα 54 εκ. ευρώ, συνολικά έξοδα για τα πάντα 65 εκ. ευρώ και έλλειμμα 11 εκ. ευρώ. Και αυτό το έλλειμμα ήταν άμεσα διαχειρίσιμο, αφού τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στα 53,3 εκ. ευρώ (λογικό, εφόσον από τα 64,4 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια της προηγούμενης χρονιάς αφαιρέθηκαν τα 11 εκ. ευρώ του ελλείμματος του 2009).
 
3) Τη σεζόν 2009-10 ο ΠΑΟ είχε κόστος λειτουργίας τμήματος 54,6 εκ. ευρώ, συνολικά έσοδα από τα πάντα 44,1 εκ. ευρώ, συνολικά έξοδα για τα πάντα 74 εκ. ευρώ και έλλειμμα 30 εκ. ευρώ. Εδώ άρχισε η κατρακύλα και τα βάρη των προηγουμένων ετών περνούσαν στην επιφάνεια, αφού τα ίδια κεφάλαια πια διαμορφώθηκαν στα 32,3 εκ. ευρώ. Προηγήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μπήκαν μόνο 6 εκ. ευρώ στα ταμεία και λόγω της διαφοράς υπέρ το άρτιο διαμορφώθηκαν θετικά ίδια κεφάλαια. Το πρόβλημα ήταν όμως ότι τα συσσωρευμένα χρέη, οι ζημίες από τις παλιές χρήσεις, ήταν στα 81,4 εκ. ευρώ, ποσό που έπρεπε να αντιμετωπιστεί μόνο με γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
 
4) Τη σεζόν 2010-11 ο ΠΑΟ είχε κόστος λειτουργίας τμήματος 50,7 εκ. ευρώ, συνολικά έσοδα από τα πάντα 53,1 εκ. ευρώ, συνολικά έξοδα για τα πάντα 68,1 εκ. ευρώ και έλλειμμα 15 εκ. ευρώ. Η ομάδα συνέχιζε να ξοδεύει όπως τα 2 πρώτα χρόνια της πολυμετοχικότητας, αλλά δεν μπορούσε πια να το κάνει, αφού δεν υπήρχε το απαραίτητο ρευστό στα ταμεία. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 17,4 εκ. ευρώ, αλλά το σύνολο των ζημιών από τις προηγούμενες και τη νέα χρήση εκτοξεύτηκε στα 96,5 εκ. ευρώ. Εδώ πια η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ζεστό παραδάκι στα ταμεία, ήταν όχι απλώς αναγκαίο, αλλά αν υπήρχε επιθυμία να διατηρηθεί ο ΠΑΟ σε αυτά τα μεγέθη, σε αυτά τα έξοδα και επομένως αν ήθελαν οι οπαδοί του να διατηρήσουν τις καλά αμειβόμενες φίρμες στο ρόστερ τους, θα έπρεπε να μπούνε άμεσα αρκετά λεφτά. Αλλιώς, το κόστος λειτουργίας έπρεπε να πέσει κατά πολύ, με δεδομένο το ότι η ομάδα δεν θα έπαιζε και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό και έγινε.
 
Τα οικονομικά, ασχέτως του πώς παρουσιάζονται, δεν είναι κάτι το τρομερό. Οι δείκτες που υπάρχουν στις εταιρείες κωδικοποιούν αυτό που ξέρει και ένας ψιλικατζής για το μαγαζί του, σε μια πιο περίτεχνη γλώσσα, αφού εκεί που υπάρχουν τα πολλά λεφτά, υπάρχει και η ανάγκη της έρευνας και της πρόβλεψης σε άλλο επίπεδο, ανάγκη όλης της κοινωνίας. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να μεταφραστούν σωστά αυτοί οι δείκτες. Ή να θέλει κάποιος να τους μεταφράσει σωστά. Αν δηλαδή από τα παραπάνω κάποιος βγάλει το συμπέρασμα του κυρίου Βέργη, ότι ο ΠΑΟ στα τέσσερα αυτά χρόνια έχει ξοδέψει 222,7 εκ. ευρώ και είναι μέσα 72,2 εκ. ευρώ, τότε είτε προσπαθεί να παρουσιάσει μια κατάσταση όπου ''ξοδεύτηκαν αλόγιστα εκατομμύρια'', για να δικαιολογήσει τις ενέργειες κάποιων άλλων παλιών αφεντικών του -δεν ξέρω, αυτά μαθαίνω-, είτε αδυνατεί να αντιληφθεί τα προφανή. Διαλέγετε και παίρνετε. Από την τσέπη των πολυμετοχικών πάντως, δεν έχουν ξοδευτεί περισσότερα από 65 εκ. ευρώ, αυτά που μπήκανε συνολικά στις 2 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, 2008 και 2009. Να βάλουμε και τα 5 του Τζίγκερ μετά, το 2010? Πάμε στα 70. Να βάλουμε και τίποτε κρυφά έξοδα, που για πρακτικούς λόγους σε όλες τις εταιρείες καλύπτονται από το πορτοφόλι του χ,ψ προέδρου αλλά δεν φαίνονται κάπου? Πόσα να'ναι αυτά? Άλλα 5, που δεν προκύπτει από πουθενά τόσο μεγάλο ποσό, αλλά λέμε ρε παιδί μου, μέσα στην αβερτοσύνη μας κι εμείς? Να το πάμε το έργο στα 75 εκ. ευρώ. ( Εξάλλου ο κύριος Πατέρας έλεγε δημόσια πως έβαλε 20 εκ. δολάρια στον ΠΑΟ και λείπει ένα ταλιράκι από αυτά που φαίνονται επίσημα. Πού να πήγε...). Αυτά ήταν τα λεφτά που ''χαθήκανε'' για να πάρει ο ΠΑΟ ένα νταμπλ. Όσο προσπαθεί λοιπόν ο κύριος Βέργης να παρουσιάσει μια ιστορία κατασπατάλησης των ''εκατοντάδων εκατομμυρίων'' της ΠΑΕ ΠΑΟ τα τελευταία χρόνια, τόσο καταφέρνει να περνάει προς τα έξω μια εικόνα όπου ''και 100 εκ. ευρώ να μπούνε, ζόρια θα υπάρχουν, αφού δεν φτάνουν για τις ανάγκες της ΠΑΕ''. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Κοιτάμε το ενημερωτικό δελτίο, που με απλά λόγια περιγράφει τους κινδύνους και τις απαιτήσεις στο άμεσο μέλλον. Τι προκύπτει από εκεί? Με 30 εκ. ευρώ από την τσέπη κάποιου τώρα, σήμερα, όλα τα ανοίγματα της εταιρείας καλύπτονται άμεσα και δεν χρωστάει δεκάρα σε κανέναν το μαγαζί. Απλώς μετά, πάει στη λογική της διαχείρισης εσόδων-εξόδων, να σπαταλάει όσα μπαίνουν στα ταμεία του. Με άλλα 20 εκ. ευρώ, ο ΠΑΟ γίνεται πρώτος μάγκας και έχει και κάβα να αγοράσει πολύ καλό υλικό πρωτοκλασάτων παικτών, μπαίνοντας στο κόλπο για μεγάλα πράγματα, τίτλους και καλή παρουσία στην Ευρώπη. 30+20=50 εκ. ευρώ. Τι θυμίζει αυτό το ποσό?
 
Ο ΠΑΟ ΨΑΧΝΕΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗ. ΑΝ ΤΩΡΑ ΜΠΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟ ΚΑΙ ΒΑΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΟΣΑ ΕΒΑΛΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΤΟ 2010 ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, Ο ΠΑΟ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ. Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ, ΕΙΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.
 
Το ερώτημα λοιπόν είναι πιο απλό. Υπάρχει Μαρινάκης σήμερα στο ποδόσφαιρο? Να θυμίσουμε επίσης πως με βάση τον ισολογισμό του 2009, στην ΠΑΕ Ολυμπιακός υπήρχαν 29 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Όσα είναι τα τωρινά χρέη του ΠΑΟ. Ξαναρωτάμε τώρα αλλιώτικα. Υπάρχουν έστω κάποιοι που αν ενωθούν κάνουν ένα Μαρινάκη για να τον κοντράρουν? Δεν ξέρω, απλώς εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν. Αν όμως έχουν απορίες οι φίλοι οι Παναθηναικοί, ας αποτανθούν στους νεόγαυρους, που μας βγάζουν παντελονάκια το Βαγγέλα και ορκίζονται πως αν την κάνει από τον Ολυμπιακό, στην ουρά θα συνωστίζονται οι φραγκάτοι να βάλουν τα λεφτά τους. Κοινή νοοτροπία έχουν, μετά από το αρχικό μούδιασμα και το ξεπέρασμα των ''οπαδικών διαφορών'', μια χαρά θα τα βρούνε και θα συνεννοηθούν. Λαγουδάκια του κερατά, που λέει και μια μεγάλη ψυχή...