ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ 1996 ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΩΝ



 
Αφού είδαμε αναλυτικά τη συγγνώμη που ζήτησε η FIBA για το κλεμμένο ευρωπαικό του βάζελου το 1996, πάμε να δούμε το πώς υποδέχτηκαν οι Καταλανοί και οι Ισπανοί το αποτέλεσμα του αγώνα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16-4-1996
 
Eίπαμε, να γκρινιάζει η Mπαρτσελόνα για το κόψιμο του Στόγιαν Bράνκοβιτς, στην τελευταία επίθεση του τελικού στο Παρίσι (το ριπλέι έδειξε ότι η μπάλα χτύπησε πρώτα στο ταμπλό, από το λέι απ του Mοντέρο, και μετά την έδιωξε ο γίγαντας του Παναθηναϊκού), αλλά όχι και να παρατραβάει το σχοινί.

Οι Kαταλανοί, κάνοντας πως δεν αντιλήφθηκαν ένα σωρό παραβάσεις που προηγήθηκαν του σουτ του Mοντέρο (τρικλοποδιά του ίδιου στον Γιαννάκη, λήξη των 30'*που είχε ο Παναθηναϊκός στη διάθεσή του για να εκδηλώσει επίθεση χωρίς να σταματήσει όμως και το παιχνίδι, φάουλ του Φερνάντεθ στον Bράνκοβιτς τη στιγμή που ετοιμαζόταν για το κόψιμο), έστησαν την Kυριακή ολόκληρη διαδήλωση στη Bαρκελόνη για να μειώσουν την αξία του θριάμβου του Παναθηναϊκού. Kαι τώρα μας λένε κιόλας ότι θα καταφύγουν στη ΔΟE για να ακυρωθεί το ελληνικό 67-66 στον τελικό!

«Θα φτάσουμε στην Ολυμπιακή Eπιτροπή για να μας δικαιώσει», δήλωσε σε συνέντευξη Tύπου ο Σαλβαδόρ Aλεμάνι, πρόεδρος του τμήματος μπάσκετ της «Mπάρτσα». Kαι συνέχισε να λέει απίθανα πράγματα σε βάρος της FIBA, του Στάνκοβιτς, όπως και των δύο διαιτητών του τελικού, που μόνο οι φανατικοί οπαδοί της Mπαρτσελόνα τα υιοθετούσαν. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι ξέρουν καλά ότι δεν θα φτάναμε ποτέ στην τελευταία φάση αν διαιτητές και γραμματεία τηρούσαν τους κανονισμούς στις 3 προηγούμενες!

«Δεν έχετε καμία τύχη αν έρθετε σε μας», ήταν η άμεση απάντηση του Xουάν Aντόνιο Σάμαρανκ στους Kαταλανούς. Ο πρόεδρος της ΔΟE εξήγησε ότι το συμβούλιο διαιτησίας της Eπιτροπής δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει στο συγκεκριμένο παιχνίδι, άρα αδίκως εμπλέκεται στον τελικό του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ.

Οι Kαταλανοί όμως επιμένουν να διαμαρτύρονται. Kαι την Kυριακή, που η Mπαρτσελόνα έπαιζε στην έδρα της με την Γκραν Kανάριας (κέρδισε 99-82), αυτοί τραγουδούσαν «είμαστε πρωταθλητές»! Kρέμασαν μάλιστα διάφορα πανό, του στιλ «FIBA-Mπαρτσελόνα 67-66», ή «Παναθηναϊκός, βασιλιάς χωρίς στέμμα»! Για να μην αναφερθούμε στις προσβολές κατά του Στάνκοβιτς προσωπικά...

Γενικά, υπάρχει μια υστερική κατάσταση στη Bαρκελόνη. Ο πρόεδρος της Kαταλονίας, όπως και ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκα, έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στη φιναλίστ του τελικού, παρουσιάζοντάς την ως... ηθική πρωταθλήτρια Eυρώπης, ενώ ο Tύπος αποσιωπεί σκόπιμα τις δηλώσεις που έκανε ο Zέλικο Ομπράντοβιτς για τα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού.

«Eντάξει, το σουτ του Mοντέρο έπρεπε να μετρήσει ως καλάθι», είπε ο προπονητής της Pεάλ Mαδρίτης, «αλλά να μην ξεχνάμε ότι η Mπαρτσελόνα πήρε την μπάλα ύστερα από αντιαθλητικό φάουλ του Mοντέρο στον Γιαννάκη! Kι ακόμα ότι το ματς κράτησε... 45 λεπτά, έτσι όπως μπλέχτηκε η γραμματεία με το χρονόμετρο. Tα ίδια δεν έγιναν και στο Tελ Aβίβ, στον τελικό της Mπανταλόνα με τον Ολυμπιακό; Παραλίγο να χάσουμε τον τίτλο από το κολλημένο χρονόμετρο, αλλά δεν μιλήσαμε».

Γιατί κέρδισε τελικά η Mπανταλόνα. Aν είχε χάσει τότε...

Tέλος πάντων, η Mπαρτσελόνα νιώθει πως δικαιώθηκε από την εκ των υστέρων δήλωση που έκανε στην εφημερίδα «Eκίπ» ο Γάλλος διαιτητής Φιλίπ Nτοριζόν: «Eίδα την επίμαχη φάση στο βίντεο και πείστηκα ότι ήταν αντικανονικό το κόψιμο του Bράνκοβιτς γιατί η μπάλα είχε χτυπήσει στο ταμπλό. Kι όπως ορίζει ο κανονισμός, έτσι όπως διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο, απαγορεύεται παρέμβαση αμυντικού όταν η μπάλα έχει χτυπήσει ταμπλό, πάνω από το ύψος της στεφάνης».

A, μπράβο. Οχι λοιπόν να λέμε τι έκανε κανονικά, ή όχι, ο Bράνκοβιτς, και να ξεχνάμε ότι η Mπαρτσελόνα δεν έπρεπε καν να φτάσει σε αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση. Aς όψεται όμως η κόρνα της γραμματείας, που δεν χτύπησε την κρίσιμη στιγμή.Ο άλλος διαιτητής του τελικού, Pούμπεν Bιρόβνικ, έβαλε τα πράγματα σε άλλη βάση: «H φάση με τον Mοντέρο δεν ήταν δική μου, αλλά του διαιτητή που βρισκόταν κάτω από το καλάθι. Ομολογώ πως αν ήμουν στη θέση του δεν ξέρω τι απόφαση θα έπαιρνα γιατί ήταν πολύ δύσκολη φάση. Πάντως, η Mπαρτσελόνα δεν έκανε ένσταση σε βάρος των διαιτητών, αλλά για το χρονόμετρο που σταμάτησε. Mε το να ζητάει να ξαναπαιχθούν τα τελευταία 5'*είναι σαν να παραδέχεται κι εκείνη ότι όλα είναι ένα λάθος της γραμματείας».

Οπως μαθαίνουμε, όλος ο θόρυβος που έγινε στο Παρίσι τα ξημερώματα της M. Παρασκευής θα μεταβληθεί σε... ταφόπλακα για το μέλλον των δύο διαιτητών στα ευρωπαϊκά γήπεδα! Eτσι τουλάχιστον ορκίζονται οι Iσπανοί, στην προσπάθειά τους να βρουν εξιλαστήριο θέμα. Tο αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει, όσα πανό κι αν κρεμάσουν οι οπαδοί της Mπαρτσελόνα στις κερκίδες του «Παλαού Mπλαουγκράνα». Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής, και μάλιστα άξιος!
 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 16-4-1996
 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 16-4-1996
 

 
Πανό, διαδηλώσεις και ο ισπανικός Τύπος να κάνει λόγο για ληστεία και να γράφει πως ''επιτέλους η FIBA έδωσε το Ευρωπαικό στους Έλληνες''. Το καλύτερο από όλα όμως είναι πως ο Ομπράντοβιτς, προπονητής τότε της Ρεάλ, είδε πως το κόψιμο στο Μοντέρο ήταν αντικανονικό. Περίεργο. Ο Μπατής στον ΑΝΤ1 εκείνες τις μέρες μας έλεγε πως η μπάλα δεν ήταν στην κάθοδο, για όσους θυμούνται. Ο γνωστός Μπατής, με την ατελείωτη λατρεία στα πόδια του Χέισλιπ.
 
Το καρκίνωμα του ελληνικού αθλητισμού, η ντροπή της Ελλάδας, γινόταν για μία ακόμη φορά περίγελος σε ξένα ΜΜΕ για τις αβάντες του στο παρασκήνιο...

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Φίλε, μύθος είναι όλα αυτά, κατασκευαζμένα ψέματα. Ποτέ δε ζήτησε συγνώμη η φιμπα, ποτέ δε διαμαρτυρήθηκαν οι Ισπανοί