Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΟ 1955



 
Γυρίζουμε πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1955. Η ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ πηγαίνει να παίξει για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος τον τίτλο μέσα στη Λεωφόρο. Όποιος κερδίσει παίρνει την κούπα. Η ποδοσφαιρική Ελλάδα περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα. Τι έγινε?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ 18-7-1955
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-7-1955
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Τι κρατάμε λοιπόν από τα παραπάνω?
 
- Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανεβαίνει να παίξει στην έδρα του ΠΑΟ το πρωτάθλημα του 1955, το οποίο επίσης το διεκδικεί και το συνοικιακό σωματείο Κολωνακίου-Αμπελοκήπων.
 
- Φίλαθλοι του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ γεμίζουν τη Λεωφόρο και με τις εκδηλώσεις τους σπρώχνουν την ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ στον τίτλο.
 
- Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΑΝΑΒΟΥΝΕ ΦΩΤΙΕΣ -μην τρώτε πρόλογο, τα καπνογόνα η μπύρα 13 τα έφερε στην Ελλάδα όταν εμείς οι γαύροι δεν ξέραμε τι θα πει οπαδισμός-, μπουκάρουν στα αποδυτήρια, σηκώνουν στα χέρια τους παίκτες και τους κουβαλάνε μέχρι έξω, στον δρόμο, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
 
- Οι παίκτες του ΘΡΥΛΟΥ, εκστασιασμένοι από την ανεπανάληπτη παρουσία του ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, με τη λήξη του αγώνα ΚΑΝΟΥΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ, την ώρα που ΟΛΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ''ΦΩΤΙΕΣ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΥΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ.
 
Συγκρίνετε τώρα εσείς που διαβάζετε όλα τα παραπάνω με το γύρο του θριάμβου που έκανε ένας παίκτης του ΠΑΟ, ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης, πανηγυρίζοντας το αήττητο πρωτάθλημα της ομάδας του, του Μαντζεβελακικού με τις δωροδοκίες και σήμα την αλήστου μνήμης ΒΑΛΙΤΣΑ, το 1964, 9 χρόνια αργότερα. Αυτός ο γύρος του κυρ-Ζάχου μας έγινε ενώ ο Ολυμπιακός ήταν αδιάφορος σε αυτό το παιχνίδι. Δεν πήρανε δηλαδή μέσα στο Καραισκάκη πρωτάθλημα από τον ΘΡΥΛΟ, όπως εμείς στη Λεωφόρο. Πού καταλήγετε λοιπόν μετά τη σύγκριση? ''Πού να τα δούμε εμείς οι γαύροι αυτά''. Μήπως έχουμε ιστορία εμείς? Ιστορία έχει μόνο η γειτονιά του κέντρου της Αθήνας με τις τρεις μπυραρίες και τη ΓΑΔΑ στην πρώτη γραμμή...
 
Υ.Γ. 1 Επειδή αναφέραμε τον κυρ-Ζάχο, ας θυμηθούμε το πόσο ''τριφυλλάρα'' και ''άρρωστος αντιολυμπιακός'' υπήρξε, όπως τον βαφτίζουν κάποιοι σύγχρονοι ''γνώστες'' της ιστορίας του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.
 
Υ.Γ. 2 Η εφημερίδα ''Αθλητικόν Φως'' είναι ο πρόδρομος του σημερινού ΦΩΤΟΣ, από τον ίδιο εκδότη, τον κύριο Θόδωρο Νικολαίδη.
 
Υ.Γ. 3 Από το 1955 ''φωτιές στην κερκίδα'' οι γαύροι? Και μέσα στη Λεωφόρο? Πόσο μπροστά ήσουν τελικά ρε ''ποιητή''.
 
ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΓΟΦΛΩΡΟ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ
 
Υ.Γ. 4 Και κηδειόχαρτα είχαν τυπώσει λέει οι γαύροι. Σκάσανε πάνω στην Αθήνα τα αλάνια οι παππούδες μας με κηδειόχαρτα, καπνογόνα και μαζί με τους παίκτες, κάνανε ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΕΡΚΙΔΕΣ. ΣΤΗ ΦΑΠΑ ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΛΑΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
 
Υ.Γ. 5 Ξαναγράφουμε και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Εμείς εδώ θέτουμε τα πρότυπα οπαδικής συμπεριφοράς και τίποτε πέραν αυτών. Ο καθένας έπειτα αναρωτιέται, αν το επιθυμεί, τι ρόλο βαράει ο ίδιος με βάση αυτά τα πρότυπα, που πηγάζουν από την ανεξάντλητη και ΘΡΥΛΙΚΗ ιστορία μας. Κρίσεις επί προσωπικού και αναφορές σε σημερινές καταστάσεις δεν κάνουμε, γιατί δεν χρειάζεται κιόλας. Μιλάει μόνο του το πράγμα...

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Γόδας

Πριαπισμός...