PLAY OFF MΠΑΣΚΕΤ 1996



 
Έχουμε πει πως θα πάμε αρκετά πίσω στον χρόνο, ώστε να αναλύσουμε διεξοδικά το φαινόμενο ''ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΒΑΖΕΛΟΣ''. Δεν είναι δυνατόν με 1-2 αναρτήσεις να εξαντλήσουμε το τεράστιο θέμα για αυτό το ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Όλα όσα βάζουμε πάντως, είναι εδώ
 
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα περιβόητα play off της σεζόν 1995-96. Ναι, μιλάμε για την περίοδο που ο ΠΑΟ δεν έπαιρνε τα πρωταθλήματα. 14 χρόνια δίχως πρωτάθλημα είχε κλείσει ως το 1998 που το ξαναπήρε. Να δούμε, τι συνέβαινε τότε ρε παιδί μου στο ελληνικό μπάσκετ με το τμήμα των Γιαννακοπουλαίων? Τους κυνηγούσαν θεοί και δαίμονες, όπως ισχυρίζονται σήμερα, μαζί με τους κολαούζους τους, τους μπασκετο-ΑΡΔ?
 
Ξεκινάμε με τη σειρά των ημιτελικών. ΠΑΟ-Πανιώνιος το ζευγάρι. Δεύτερος τερμάτισε ο ΠΑΟ στην κανονική περίοδο, τρίτος ο Πανιώνιος. Πλεονέκτημα έδρας έχει ο ΠΑΟ και προκρίνεται αυτός που θα συμπληρώσει δύο νίκες. Το πρώτο ματς είναι εξαιρετικά αμφίρροπο και τελικά το κερδίζει ο ΠΑΟ με δύο πόντους διαφορά, ενώ στο τέλος ο Καλαιτζής του Πανιωνίου αστοχεί σε σουτ τριών πόντων που θα έδινε τη νίκη και το break της έδρας στην ομάδα του. 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 25-4-1996
 
 
Στο δεύτερο παιχνίδι, στο κλειστό της Αρτάκη στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος κάνει περίπατο. Παρ'όλα αυτά, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στη συνέντευξη Τύπου, προπονητής του Πανιωνίου τότε για όσους δεν γνωρίζουν, τα βάζει με τους διαιτητές, ενώ μπηχτές πετάει και ο Ζάρκο, αστέρι του Πανιωνίου εκείνη την χρονιά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 29-4-1996
 
 
 
 
Γάτα ο ΝΤΟΥΝΤΑ, έχει καταλάβει πολύ καλά το έργο που θα παιχτεί. Ποιο ήταν αυτό το έργο? Κατά την προσωπική μου άποψη, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ. Είναι στο top 3, πιστεύω στην ίδια ευθεία με τον ΘΡΥΛΙΚΟ πρώτο προημιτελικό στα Πατήσια το 2003 μεταξύ ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και υστερεί μόνο από τη μεγαλύτερη κηλίδα στην ιστορία του αθλήματος, τον τρίτο τελικό του 2010 στο ΟΑΚΑ με τα 24 διαιτητικά λάθη εις βάρος του Ολυμπιακού, για να γυρίσει το παιχνίδι ο Διαμαντίδης. Αξέχαστο παιχνίδι αυτός ο ημιτελικός του ΟΑΚΑ το 1996, με έναν Πανιώνιο να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ, οι οπαδοί του να κάνουν γιο γιο τα ανύπαρκτα επιδοτούμενα λαγουδάκια, που δεν έβγαζαν κιχ στην κερκίδα και ''ξαφνικά'' όλα να αλλάζουν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 2-5-1996
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ωραία πράγματα, ε? ''Παναθηναική ηθική και μεγαλείο'', από τα καρκινώματα της γειτονιάς Κολωνακίου-Αμπελοκήπων. Ντου την ώρα του αγώνα στους διαιτητές από το Γιαννακόπουλο, ξύλο στον ΝΤΟΥΝΤΑ, ντου μέχρι και στους καμεραμέν. Το κλου βεβαίως της μεγάλης αυτής νύχτας για τον Παναθηναικό και την ''ένδοξη'' ιστορία του, ήταν οι δηλώσεις του βαψομαλλιά του Μάλκοβιτς. ''Η ζώνη μου γύρισε το ματς''. Τι μπογιά χρησιμοποιείς ρε Μπόζα? Μήπως επηρεάζει και το μυαλό λέμε, όχι τίποτε άλλο. Υπάρχει και εικόνα από το παιχνίδι αυτό, αλλά όχι για τη διαιτητική σφαγή. Εκεί κόβεται
 
 
Έπειτα από αυτήν την ''θριαμβευτική'' πρόκριση του λαγού, λοιπόν, ξεκινούν οι τελικοί. Μετά την πρώτη φάπα στο ΣΕΦ, υπάρχει γκρίνια αλλά και μια πολύ χαρακτηριστική ανακοίνωση από το ΤΑΚ Παναθηναικός (για όσους δεν ξέρουν, λόγω  ηλικίας, τότε δεν υπήρχαν ΚΑΕ, αλλά Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών=ΤΑΚ).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 6-5-1996
 
 
''Τελειώσατε'', φωνάζει στους Μπακάλη-Πιτσίλκα ο Γιαννακόπουλος. Τι απαντάει ο Ολυμπιακός?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 7-5-1996
 
 
Τι λέει με λίγα λόγια δηλαδή ο Ολυμπιακός? Πάει, λέει, να πάρει μέσω της ΕΟΚ ο Παναθηναικός τον έλεγχο της διαιτησίας στο μπάσκετ? Αποκλείεται. Δεν το πιστεύει κανένας αυτό. Μόνο εγκάθετοι γαύροι το πιστεύουν.
 
Ενώ το σκηνικό έχει στηθεί, τους τα χαλάει ο τραυματισμός του Ντομινίκ. Τενοντίτιδα η διάγνωση, θα αγωνιστεί μόλις 7 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο του τρίτου τελικού και μετά τέλος. Δεν ξαναπαίζει στα επόμενα παιχνίδια. Ε, δίχως Ντομινίκ, τι να σου κάνει και η ΕΟΚ? Την κατάληξη την γνωρίζουμε όλοι.
 
 
Διότι ο Ολυμπιακός στις μεθοδεύσεις των ψευτοπρωταθλητών Ευρώπης, από τον αντίπαλο των οποίων στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ζητούσε συγγνώμη η FIBA 
 
 
απαντάει έτσι
 
35
 
Υ.Γ. 1 Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα GOAL και στο Βασίλη Σκουντή, στις 6 Ιουνίου 2012, μόλις τελείωσε η περυσινή ονειρεμένη χρονιά για τον Ολυμπιακό, ο ΝΤΟΥΝΤΑ είπε και τα παρακάτω
 
"Ο κόσμος θα θυμάται πάντα τον Πανιώνιο που έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη το 1995-1996. Αυτό μου είπε και ο προπονητής του ΝΒΑ Μάικ Φρατέλο σε μια συνάντησή μας. Ακόμα θυμάμαι τον αποκλεισμό μας στους ημιτελικούς από τον Παναθηναϊκό σε ένα ματς στο οποίο μας έκλεψαν! Έχω ακόμη τη φωτογραφία από το ημίχρονο, όπου ο κύριος Παύλος (Γιαννακόπουλος) τραβάει τον διαιτητή Κώστα Κορομηλά...''
 
Αυτήν τη φωτογραφία, την βλέπετε στην αρχή της ανάρτησης. Ιστορικές στιγμές, πράγματι...
 
Υ.Γ. 2 Από την ίδια συνέντευξη
 
"Το Flex εγώ το καθιέρωσα στην Ευρώπη, αφού το χρησιμοποιούσα από τη δεκαετία του '70 διότι είναι σαν μια παρτίδα σκάκι με πολλαπλές επιλογές. Το πικ εν ρολ του Ζέλικο είναι συνήθως με παιχνίδια δύο εναντίον δύο και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η τακτική έχει καταστρέψει το μπάσκετ. Γιατί ένας πασάρει και οι άλλοι βλέπουν, με αποτέλεσμα οι παίκτες να μην εξασκούνται ούτε στην πάσα ούτε στο παιχνίδι χωρίς τη μπάλα. Πριν από λίγα χρόνια είχα προτείνει ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Προπονητών να απαγορευτεί η χρήση του πικ εν ρολ".
 
Μην τα λες αυτά ρε Ντούντα. Τσαντίζονται οι μασόνοι ΑΡΔ και θα σε βγάλουν κι εσένα προπονητή που παραγγέλνεις πίτσα στην προπόνηση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα συμφωνούνε και οι αναγνώστες του ΤΡΙΠΟΝΤΟΥ στη φυσούνα του ΣΕΦ. Αυτοί ντε, με τη γιούχα στον Γκέρσον και το ''κάνε την ομάδα πάλι πρώτη Παναγιώτη''.
 
ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΣ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑ. ΠΗΡΑΤΕ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΥΣΤΟΦΛΩΡΟΥ, ΜΠΟΥΛΗ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ.
 
Υ.Γ. 3 Αντικειμενικά μιλώντας, ο Πανιώνιος της σεζόν 1995-96 ήταν η δεύτερη καλύτερη ελληνική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, πίσω από τον ΘΡΥΛΟ του 1996-97.  Έπαιζε εντυπωσιακό μπάσκετ, περίπου σαν αυτό που παίξαμε πέρυσι εμείς και πήραμε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα, ενώ κανείς δεν μας υπολόγιζε. Τρομερή ενέργεια και ξένοι που κάνουν τη διαφορά, με έναν ΑΣΥΓΚΡΙΤΟ ΖΑΡΚΟ και έναν πολύ καλό Ντίνκινς. Πολύ θα θέλαμε να δούμε μια κόντρα Ιωαννίδη-Ντούντα για μία ακόμη φορά σε play off, αλλά ήταν ''ανίκητος'' ο εξάφαπος. Την ήθελε την 35άρα του. Το είχε, αυτό, μέσα του...