ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ



 
Σήμερα είναι η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 39 χρόνια και γυρίζουμε στα 40, ακριβώς όπως φέτος η ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ μας έχει 39 πρωταθλήματα και πάει καρφί για το 40ό. Ξημερώματα Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, καλή ώρα όπως φέτος με τις μέρες, το άρμα μάχης των χουντοειδών στρατιωτικών έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Ας μιλήσουν αυτοί που τα έζησαν, οι ''αρμόδιοι'' και ''ειδικοί'' να εξιστορήσουν τα γεγονότα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 15-11-1973
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 16-11-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 17-11-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ 17-11-1973
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 23-11-1973
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 24-11-1973
 

 

 
Ήταν η εξέγερση των νέων, αρχικά και όλου του λαού στη συνέχεια που κατέβηκε στους δρόμους, εναντίον ενός απολυταρχικού και βίου, τυραννικού καθεστώτος, που είχε στείλει τη μισή Ελλάδα στα ξερονήσια. Και ποια ομάδα αβάνταρε ΚΑΙ αυτό το καθεστώς?
 
Σήμερα λοιπόν γιορτάζουν όλοι οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ πολίτες. Τα φασιστοειδή-βαζελοειδή, έχουν πένθος. Περαστικά και ΒΙΞ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΙΜΑ.
 
Υ.Γ. Εδώ μιλάμε για Ολυμπιακό και όχι για πολιτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατίθενται αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, ώστε να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα και να πιαστεί κάποιος από φράσεις που έγραψα εγώ ή ο οποιοσδήποτε μεταγενέστερος αφηγητής των γεγονότων. Αν κάποιοι διαφωνούν και δεν τους αρκεί το ότι η ''Επανάσταση'' του κώλου βασάνιζε ανθρώπους, ώστε να την αποδοκιμάσουν, ας σκεφτούν το παρακάτω. Οποιαδήποτε εξέγερση εναντίον του καθεστώτος που λίγο έλειψε να διαλύσει τον ΘΡΥΛΟ και να τον στείλει στη Β' Εθνική, θα έπρεπε να αγκαλιάζεται από όλους τους γαύρους. Από εκεί και πέρα, σε όποιον δεν κάνει ούτε αυτή η ξήγα και θεωρεί πως σήμερα δεν είναι κάποια ιδιαίτερη μέρα, επειδή πονάει ας πούμε για την ''Επανάσταση'' του κώλου, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Από την στιγμή που το έχει, αυτό, μέσα του, καληνύχτα και όνειρα γλυκά, αλλά μακριά από εδώ.

Σχόλια

Εικόνα red apple

Ρε συ Σάββα, θυμάμαι μερικές μέρες αργότερα όταν ακούστηκε οτι έπεσε ο Παπαδόπουλος, βγήκαμε στην Πατησίων... Λαός και λαουτζίκος, με λουλούδια έραιναν τα τάνκς που κυκλοφορούσαν στο δρόμο, χαρές πανηγύρι... Είπαμε, τέρμα οι περιπέτειες... Ύστερα, μάθαμε πως στην καρέκλα κάθησε ο Ιωαννίδης και εμείς πέσαμε από την καρέκλα μας. Μετά πραξικόπημα Κύπρο, εισβολή Τούρκων, χαμός...Στο Κατάκωλο ήρθαν στρατιωτικοί, μας είπαν πως όλοι από 16-17 ετών, στην Τρίπολη για εκπαίδευση... Με το σκατό στην κάλτσα ήμασταν όλο το καλοκαίρι... Ο daddy ήταν δυό μήνες επίστρατος στην Βόρεια Ελλάδα. Την σκαπούλαρε επειδής ήταν ξένος ανταποκριτής και τον αφήκαν να επιστρέψει. Ούτε σφαίρες για τα όπλα δεν υπήρχαν. Λέγανε πως τις είχε πουλήσει ο εθνο-ολετήρας σε αραβικές χώρες. Πίσω στον Νοέμβρη... Φοβερές στιγμές να ακούς το κροτάλισμα των πολυβόλων όλη νύχτα 16 προς 17 Νοέμβρη. Το πρωί ετοιμαστήκαμε να πάμε στο Όγδοο, στην Κολιάτσου. Κατεβήκαμε στην Πατησίων. Περνούσαν πολιτικά αμάξια και πέταγαν στα φανάρια δακρυγόνα για να διαλύσουν τους λιγοστούς διαβάτες. Άρματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν με τα χίλια απο μπρος μας και πολυβολούσαν στον αέρα. 16χρονα παιδιά πέσαμε χάμω στο πεζοδρόμιο... Στο Γυμνάσιο οι καθηγητές μας ήσαν κάτασπροι σαν το σεντόνι της Πειραϊκής-Πατραϊκής -θεός σχωρέστη. Συσκέφτηκαν για καμιά ώρα και μας αφήκαν να γυρίσουμε σπίτια μας. "Με προσοχή παιδιά", μας συμβούλεψαν. Ο πατέρας μου κατέβηκε απο ξημερώματα στο Πολυτεχνείο για ρεπορτάζ και έως ότου επιστρέψει, αργά το απόγευμα, η μάνα μου είχε κλάσει potatoes... Τρομερές στιγμές να τις ζεις. Πώς να ξεχάσεις;

Εικόνα ΔΙΑΣ

Το σημαντικο ειναι ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.
γιατι καποιοι το θελουν και το προσπαθουν.