ΒΑΛΙΤΣΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ



 
Ας δούμε μία ακόμη ωραία ιστορία από την ''χρυσή ομάδα του ΠΑΟ της εξαετίας 1959-65''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 4-5-1960
 

 
Αναρωτιέμαι, παράγοντες ποιας ομάδας ήταν αυτοί που πλησίασαν το Νεστορίδη ώστε να μην παίξει καλά σε ματς της ΑΕΚ και έκαναν συντονισμένες ενέργειες για να χάσει ο Ολυμπιακός από τον Άρη? Πάει πουθενά το μυαλό σας? Το δικό μου ζορίζεται, για αυτό ρωτάω. 

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

Ομολογώ ότι με κάνετε και γελάω (δύσκολο να γελάς τέτοιες εποχές η αλήθεια είναι).

http://imageshack.us/photo/my-images/440/18051965.jpg/

Στοιχεία δε ζητήσατε; Δικά σας. Από την περίοδο 1959-1965 και την εφημερίδα που τώρα τελευταία επικαλείστε συχνά...

Εικόνα savvas gridlock

Mπερδεύεις την ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ με τη δωροδοκία. Πριμοδότηση γίνεται και σήμερα ακόμη και στην Ισπανία. Άλλο πράγμα ''σκάω λεφτά σε μια ομάδα ώστε να σκυλιάσει με τον ανταγωνιστή μου'' και άλλο ''σκάω λεφτά σε κάποιον ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ''. Το πρώτο δεν προσβάλλει το άθλημα, το δεύτερο το προσβάλλει. Το άθλημα έχει τη βασική αρχή ''δύο ομάδες που διεκδικούν τη νίκη''. Όταν κάποιος παίζει με πάθος για τη νίκη δεν είναι κάτι κακό. Το να κάθεται να χάσει είναι. Στην Αργεντινή όποτε πλησιάζει το τέλος του πρωταθλήματος οι πρόεδροι των αδιάφορων ομάδων βγαίνουν φόρα παρτίδα και ξεκινούν δημοπρασία. ''Όποιος δώσει τα πιο πολλά, παίζουμε για πάρτη του''. Η πριμοδότηση κόπηκε από τον Βλαδίμηρο, το ΓΓΑ επί χούντας, μετά την πεντάρα της Παναχαικής στην Τούμπα το 1973 και την υπόθεση Ρήγα, όπου πήρε ΠΡΙΜ η Παναχαική από ανθρώπους του Ολυμπιακού να κερδίσει τον άμεσο ανταγωνιστή του, ΠΑΟΚ. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κανονισμός να το απαγορεύει αυτό στην Ελλάδα. Σαν να λέμε δίνει τώρα ο Μαρινάκης πριμ στον Πανθρακικό να έρθει να πάρει αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ. Αν το πάρει και σου ρίξει και πεντάρα, μέσα στην έδρα σου, θα φταίει ο Μαρινάκης που μετέτρεψε τον Πανθρακικό σε Μπαρτσελόνα ή η δική σου ομάδα?

Καλό είναι το γέλιο, αλλά να υπάρχει λόγος. Γέλιο δίχως λόγο δεν είναι καλό.

Εικόνα Εν Αθήναις

Και η πριμοδότηση παράνομη ήταν. Επίσης, προσβάλλει το άθλημα το να σκυλιάζει μία ομάδα να κερδίσει κάποιο παιχνίδι, αλλά σε ένα άλλο παιχνίδι να εμφανίζεται προκλητικά αδιάφορη.
Άσε τί γίνεται στην Αργεντινή ή στην Ισπανία, μιλάμε για διαφορετικούς κόσμους και άλλες νοοτροπίες. Και άλλους νόμους.

Το να τάζετε πριμ σε άλλες ομάδες (που φαντάζομαι γινόταν πριν το παιχνίδι, ώστε οι παίκτες της ομάδας που δέχεται το πριμ να έχουν κίνητρο) ήταν νομικά επιλήψιμο και δεν επιτρεπόταν.

Πρώτοι διδάξαντες παντού είστε σε όλα αυτά. Για πες μας φίλε Σάββα τώρα και γιατί έφυγε ο Γουλανδρής από τον Ολυμπιακό. Μήπως η αποχώρηση του είχε σχέση με κάποια χρήματα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, σε κάποιο ευρωπαϊκό παιχνίδι στην Πάτρα; (με ένα ρολόϊ μόνο δεν κάνεις δουλειά).

Πες μας για το Θεολόγη Παπαδόπουλο το 1988, πες μας για τα κορδόνια που έδεναν στη σέντρα οι παίκτες επί εποχής Γουλανδρή, πες μας για τις τιμωρίες άπειρων παικτών λόγω μειωμένης απόδοσης όταν έπαιζαν εναντίον του Ολυμπιακού (Δοξάκης, Σκαρτάδος, Παπαοικονόμου, Ρόδος 1979, Λίσα, ΠΑΣ Γιάννινα 1979-υπήρξαν και κασέτες εκεί, και πολλοί άλλοι), πες μας και για το Ολυμπιακός-Μακάμπι το 2010.

Νομιμοποιήσατε με το έτσι θέλω τα πριμ σε άλλες ομάδες, και νομίζετε πως γίνεστε τιμητές του «καθαρού πρωταθλήματος»;

Εικόνα savvas gridlock

Το ότι η πριμοδότηση δεν ήταν παράνομη ακόμη και την εποχή της χούντας, μπορώ να σου το αποδείξω επί τόπου με αποκόμματα της Ηχούς, η οποία τότε είχε πάρει ξεκάθαρη θέση πως στο θέμα Ρήγα δεν στοιχειοθετείται τιμωρία για τον Ολυμπιακό, αφού δεν προβλέπεται στον κανονισμό. Μετά το Ρήγα βγήκε νόμος από τον Βλαδίμηρο που απαγόρευε την πριμοδότηση.

Ο Γουλανδρής ακόμη και όταν ήταν στον Ολυμπιακό, έφευγε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, επειδή είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και η επιστροφή του γιορταζότανε με τιμές στο αεροδρόμιο από παράγοντες και οπαδούς του Θρύλου. Είχε τόσο σοβαρό θέμα υγείας, που έφτασε σε σημείο να μην ακούει καλά καλά, ενώ λίγο πριν αναλάβει πρόεδρος επίσημα, το 1972, νοσηλευότανε στην ίδια κλινική με το διορισμένο χουντοειδές ''πρόεδρο του Ολυμπιακού'' Βαρδάνη στη Νέα Υόρκη. Αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγε, αφού και μετά το 1975 συνέχισε να βοηθάει τον Ολυμπιακό, πρώτα και κύρια με το να μην ζητήσει πίσω τα 40 εκ. δραχμές που έβαλε από την τσέπη του για την ομάδα. Η φάση με το ρολόι και τον Παλοτάυ, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν στέκει, αφού ο Γουλανδρής με το Θεοδωρακάκη είχαν πολύ στενές σχέσεις και μετά το 1974, μην σου πω ότι ήταν κώλος και βρακί μέχρι να πεθάνει ο ΤΙΤΑΝΑΣ. Τώρα, επιπλέον παρασκήνια δεν ξέρω και δεν ξέρω και κανέναν να ξέρει, πλην του αποδυτηριάκια του Καίσαρη που τα ξέρει όλα...από το κεφάλι του. Πάει πολύ όμως όταν πολλές εφημερίδες του εξωτερικού το 1971 μιλούσαν για δωροδοκία δική σου με τον Ερυθρό Αστέρα, φημολογία που και η ΟΜΑΔΑ της εποχής, που συγκρουότανε με τον Ασλάνα πολύ συχνά λόγω του διευθυντή της Βανδώρου αναπαρήγαγε τότε μετά το Χουντέμπλευ, να μιλάς για ''γαύρους πρώτους διδάξαντες'', ακόμη και να έγινε ό,τι έγινε με την Άντερλεχτ και το Γουλανδρή.

Με το Θεολόγη Παπαδόπουλο θα σου πω ότι ποτέ δεν αποδείχτηκε τίποτε. Όχι στο και καλά, αλλά επίσημα. Ας πούμε εσύ με τα λουλούδια πιάστηκες και καταδικάστηκες. Η πράξη έγινε, άλλο το πώς τιμωρήθηκε ο ΠΑΟ. Με το Θεολόγη Παπαδόπουλο ακόμη και ο Στέλιος Μανωλάς, που έλεγε τότε ότι ήταν πατέρας του ο ''καπετάνιος'', δεν είπε κάτι για το θέμα και είπε ''δεν ξέρω τι έγινε, μόνο ακούω δεξιά κι αριστερά διάφορα''.

Σε όλες τις περιπτώσεις τιμωρίας παικτών για μειωμένη απόδοση με τον Ολυμπιακό που λες, απόδειξη δεν υπάρχει. Με το Λίσα που λες θα κάνουμε και θέμα εδώ, αναλυτικά, ώστε άλλος ένας αστικός μύθος που λες κι εσύ, όπως ας πούμε το διαβόητο ''εκατομμύριο του Παττακού στο γαύρο'', λέμε τώρα, να πάει εκεί που του αξίζει. Στα σκουπίδια.

Στο Μακάμπι-Ολυμπιακός, το βαζελέττα έψαξε και βρήκε το διαιτητή του αγώνα, τον Ιταλό, που αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσέγγιση από κάποιον που κινούνταν για λογαριασμό του Θρύλου. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διαιτητών στην Ιταλία. Το τι λέει ο Πατέρας και αναπαράγουν οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι και οπαδοί του -δεν εννοώ εσένα εδώ στο τέλος, δεν ξέρω ποιος είσαι-, δεν με αφορά πέραν αυτών.

Τα ''πριμ'' σε άλλες ομάδες συμβαίνουν όχι μόνο σε Αργεντινή και Ισπανία, αλλά και αλλού. Ο τρόπος που αντιδράς και δεν το δέχεσαι, με ψήνει να προγραμματίσω ανάρτηση, όπως με τους δανεικούς που έλεγε ο Αλαφούζος. Περίμενε κι εκεί.

Εικόνα Εν Αθήναις

Ώπα, εγώ δε μίλησα για Θεοδωρακάκη! Πώς λοιπόν μιλάς εσύ για αυτόν και για το τί έγινε το 1974;

Το θέμα δωροδοκίας Ερυθρού Αστέρα καταρρίφθηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρόεδρο του πριν λίγα χρόνια ενώ δε στηρίζεται πουθενά, παρά μόνο σε φήμες.
Επίσης, δεν έχει γίνει κατανοητό εάν δωροδοκήθηκε ο διαιτητής ή οι παίκτες. Αποφασίστε πρώτα για να απαντήσουμε μετά εμείς. Επίσης, γιατί η χούντα δεν κανόνισε και τον τελικό; Mισές δουλειές έκανε; Ή γιατί δεν κανόνισε τον πρώτο ημιτελικό στο Βελιγράδι, όπου η διαιτησία ήταν σφαγιαστική απέναντι μας;

Mε το Θεολόγη το θέμα πήγε δικαστικά παρεμπιπτόντως. Έχει πολύ ζουμί η ιστορία. Επίσης, η μαρτυρία του Μανωλά ότι δεν είδε και δεν άκουσε αποτελεί απόδειξη;;;
Ήμαρτον!

Στα περί μειωμένης απόδοσης παικτών έγιναν μέχρι και δικαστήρια. Και όχι, στα σκουπίδια δε θα πετάξουμε όσα θέλετε εσείς. Η Ιστορία γράφει και δεν μπορεί να σβηστεί.

ΥΓ.Περιμένω αφιέρωμα και για το πρωτάθλημα του 1947, τώρα που έγινα φανατικός αναγνώστης σας.

Εικόνα savvas gridlock

Υποτίθεται ο Θεοδωρακάκης πήρε για πάρτη του το ρολόι που έδωσε ο Γουλανδρής για να δωροδοκηθεί ο Παλοτάυ. Σωστά? Για ποιον άλλον μιλάς εσύ?

Αν αυτά για τον Ερυθρό Αστέρα απορρίφτηκαν, για ποιο λόγο μιλάς για Παλοτάυ και Μακάμπι το 2010? Αυτά δηλαδή δεν έχουν απορριφθεί? Δηλαδή για το Μακάμπι-Ολυμπιακός δεν υπάρχουν μόνο φήμες? Όπου σε βολεύει οι φήμες είναι καλές, αλλά όπου όχι, στέκεσαι στο ότι είναι κακές και δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε δικαστήριο?

Το θέμα με το Θεολόγη πήγε δικαστικά, ναι. Σε ρωτάω. ΤΙ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ? Πες μας να μάθουμε. Γιατί και τα ''λουλούδια'' πήγανε δικαστικά και η ενοχή του ΠΑΟ αποδείχτηκα. Άλλο η τιμωρία του μετά, η ενοχή του δεν αμφισβητείται. Με το Θεολόγη αποδείχτηκε δικαστικά εμπλοκή του Ολυμπιακού? Πότε ακριβώς?

Αυτό που είπε ο Μανωλάς είναι απόδειξη ότι ο ίδιος, που έκοβε και έραβε στην ΑΕΚ, δεν ήξερε τίποτε. Αν ήξερε, ο άνθρωπος που δεν ντρεπόταν να ξεμπροστιάσει τις λαμογιές του ίδιου του του προέδρου, του Μελισσανίδη, θα το αμολούσε. Δεν είναι απόδειξη που θα μπορούσε να σταθεί σε δικαστήριο αυτό που είπε ο Μανωλάς, αλλά είναι σοβαρό θέμα και ''απόδειξη'' στο πεδίο των εντυπώσεων, σε ηθικό επίπεδο αν το θες έτσι, αφού εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, κουβέντα κάνουμε, μια και μιλάμε για τον άνθρωπο που θεωρούσε τον επιχειρηματικό εχθρό του Κοσκωτά Βαρδινογιάννη ''δεύτερο πατέρα του''.

Πες μας λοιπόν, αυτά τα δικαστήρια που έγιναν για όλους τους παίκτες που κατηγορήθηκαν ποτέ για μειωμένη απόδοση σε ματς με τον Ολυμπιακό, ΤΙ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΕΒΓΑΛΑΝ? ΕΜΠΛΕΞΑΝ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ ΤΟ 1975 ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ?

Θα το έχεις το αφιέρωμα, να είσαι σίγουρος, για το 1947. Προέχουν άλλα, αλλά δεσμεύομαι πως θα βγει. Σου ξαναλέω όμως, εμείς είμαστε οι κακοί. Εμείς κάνουμε ενστάσεις. Εσείς δεν κάνετε και η ΑΕΚ, όπως και οι υπόλοιπες καλές ομάδες. Αυτό καταρρίπτουμε εδώ, αυτή είναι η βάση μας.

Εικόνα Εν Αθήναις

O Θεοδωρακάκης. ΟΚ, τα ξέρετε καλύτερα από ότι εγώ...

Απορρίπτω τα περί Μακάμπι και Παλοτάϋ, εσείς απορρίπτετε τα περί «Χουντέμπλεϋ»;

Περί υπόθεσης «λουλουδιών» και απόφασης δικαστηρίου, απλά να υπενθυμίσω πως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκκρεμούν υποθέσεις που αφορούν την ομάδα σας και μέλη αυτής. Ο Παναθηναϊκός, εάν κρινόταν ένοχος το 1975 θα είχε υποβιβαστεί. Κρίθηκε αθώος, εφόσον δεν τιμωρήθηκε. Δηλαδή κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας με απόφαση δικαστηρίου και τελικά τον αθώωσε ο Ανδριανόπουλος; Για καν'το πιο λιανά αυτό.

Το πρωτάθλημα του 1947 είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε ποτέ. Ενστάσεις κάνουν οι πάντες, κι εμείς έχουμε κάνει ενστάσεις. Να χάνετε όμως ένα παιχνίδι από την Καλαμαριά και να το κυνηγάτε, είτε άμεσα είτε δια της πλαγίας οδού για να δικαιωθείτε, μπορεί να θεωρείται νόμιμο, δε θεωρείτε όμως ηθικό.

Προσωπικά σέβομαι τους σκεπτόμενους Ολυμπιακούς, και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι. Σέβομαι αυτούς που διαχωρίζουν την αγάπη τους για το σύλλογο τους με αυτούς που τους τυφλώνει το πάθος.
Ο Γ. Ανδριανόπουλος ήταν υπόδειγμα παραγοντα, έντιμος άνθρωπος που αγαπούσε τον αθλητισμό και που εάν ζούσε σήμερα θα θλίβονταν απίστευτα με αυτό που θα έβλεπε. Δε θα αναγνώριζε την ομάδα που παρέδωσε όταν έφυγε από τη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Απόστολο Νικολαϊδη, που κάτι Αλαφούζους και κάτι Παναγόπουλους θα τους πλάκωνε στα χαστούκια.

Καταλάβετε το εξής: Κάθε αμφιβόλου αξίας και ηθικής πρωτάθλημα που κατακτάτε, μπορεί να προσθέτει έναν αριθμό στο σύνολο των τίτλων, παράλληλα όμως αντί να δίνει αξία στο παλμαρέ, το αποδυναμώνει.

Προσωπικά θα προτιμούσα να έχω 25 πρωταθλήματα, όλα πεντακάθαρα, παρά 40 αλλά όλη η Ελλάδα να με ΄χει συνδέσει με διαιτητές, παράγκες, δωροδοκίες και δε συμμαζεύεται.

Και ξέρω πως έξω μπορεί να πανηγυρίσατε το πρωτάθλημα του 2008, ή του 2003 ή, ή ή, αλλά βαθιά μέσα σας δεν μπορείτε ποτέ να νιώσετε αυτό που νιώσαμε εμείς όταν αλώσαμε το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, ή όταν υποκλινόταν ο «τσίχλας» το 2001 στο Ολντ Τράφορντ.

Εικόνα savvas gridlock

Aν απορρίπτεις τα περί Μακάμπι και Παλοτάυ, τότε γιατί τα έθεσες? Τέλος πάντων, ΟΚ, πάμε παρακάτω, αλλά για το Χουντέμπλευ εμείς εδώ θα βάλουμε ό,τι έχει γραφτεί στον Τύπο εκείνη την εποχή και αργότερα. Το τι ακριβώς έγινε, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, αλλά όταν εφημερίδες σε καμιά δεκαριά χώρες μιλούν για το ίδιο πράγμα, έχουμε θέμα.

Στην υπόθεση λουλουδιών, ο ΠΑΟ κρίθηκε δικαστικά ένοχος για δωροδοκία. Αυτό δεν αλλάζει. Η πράξη έγινε και δεν αμφισβητείται. Από εκεί και πέρα αποφασίστηκε η ποινή για την πράξη σε ψηφοφορία, όχι το αν και κατά πόσον παράγοντες του ΠΑΟ έστειλαν τα λεφτά.

Σου ξαναγράφω, κακώς γίνονται ενστάσεις και εγώ δεν θα ήθελα να είχε κάνει τέτοια κίνηση ο Κόκκαλης. Καλώς ή κακώς όμως η ιστορία όλων των σωματείων είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα και δεν γίνεται να εμφανίζονται ως κήνσορες της ηθικής επί των ποδοσφαιρικών οπαδοί ομάδων που έχουν κάνει τα ίδια δεκάδες φορές στο παρελθόν, όπως του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Για αυτό κάναμε τις αναρτήσεις. Εκεί στεκόμαστε, πουθενά αλλού. Δεν νομιμοποιούμε από εδώ μέσα την πρακτική των ενστάσεων, κάθε άλλο.

Ο Ανδριανόπουλος που λες, όταν ήταν πρόεδρος στον Ολυμπιακό από το 1955 μέχρι να τον διώξει η χούντα, έκανε αρκετές φορές ένσταση για να επωφεληθεί ο Ολυμπιακός δικαστικά σε ματς που δεν είχε κερδίσει στο γήπεδο. Αυτό τι πάει να πει? Ο Απόστολος Νικολαίδης υπήρξε ο πνευματικός πατέρας του Μαντζεβελάκη=βαλιτσοφόρου και ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ έκανε δεκάδες λαμογιές, όχι σώνει και ντε για να αβαντάρει τον ΠΑΟ, αλλά και για αυτό. Κράτησε παρασκηνιακή δράση που οδήγησε στη φυγή τον Μπόμπεκ τότε με την ανανέωση και κινήθηκε για να μην επιστρέψει το 1969, ενώ κινούσε τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες στα του ΠΑΟ για 60 και βάλε χρόνια. Εγώ σέβομαι ως παράγοντα τον Λουκά Πανουργιά, τον Παύλο Γιαννακόπουλο, που 40 χρόνια βάζει λεφτά στον Παναθηναικό -και με δικά του λεφτά, πέραν των κρατικών της χούντας, αγοράστηκε ας πούμε ο Γκραμάχο το 1972- και κανέναν άλλον.

Το ''αμφιβόλου'' αξίας που λες για το πρωτάθλημα, όπως και το ''πεντακάθαρα'' πρωταθλήματα, είναι έννοιες τόσο σχετικές, που δεν οδηγεί πουθενά να τις αναλύουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει μίσος για τον Ολυμπιακό. Ό,τι κι αν κάνει, παραδοχή από τους άλλους δεν θα γνωρίσει. Εγώ το έχω αποδεχτεί πλήρως αυτό εδώ και πολλά χρόνια και ζω μια χαρά με αυτό. Το επιχείρημα αυτό που χρησιμοποιείς μπάζει και από μία ακόμη μεριά. Στα πέτρινα χρόνια, πηγαίναμε στην Τούμπα, στο Αλκαζάρ, στο Ηράκλειο, στην Δράμα και σε δεκάδες έδρες και αντιμετωπίζαμε το ίδιο μίσος. Για ποιο λόγο, σύμφωνα με τη λογική σου? Αφού δεν παίρναμε τότε πρωταθλήματα.

Με αυτό το σκεπτικό, στον Ολυμπιακό έχει υποκλιθεί ο Βενγκέρ -''είστε η ομάδα που μετά την Μπαρτσελόνα έχει κάνει τις πιο πολλές τελικές στο Λονδίνο''-, ο Φέργκιουσον πριν παίξουμε στο ΟΑΚΑ το 2001 για την έδρα μας, ο Εουσέμπιο της Μπενφίκα μετά την πεντάρα το 2008 και αρκετοί ακόμη. Καθαρά ποδοσφαιρικά μιλώντας, το ποδόσφαιρο που έπαιξε πέρυσι ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν το έχει ξαναπαίξει ποτέ ελληνική ομάδα. Το να παίζεις επιθετικά σε έδρες όπως της πανίσχυρης Ντόρτμουντ, της Άρσεναλ και της Μαρσέιγ και όχι μόνο να μην γίνεσαι γιο γιο, αλλά να τις κοντράρεις στα ίσια, είναι παράσημο για τη χώρα μας γενικά. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ το Βαλβέρδε το μεγαλύτερο προπονητή που δούλεψε ποτέ στην Ελλάδα. Το δεύτερο καλύτερο θεωρώ τον Όσιμ, αλλά άμπαλοι ομοιδεάτες σου τον έδιωξαν μετά από μια ισοπαλία με τον Απόλλωνα και τον έβγαζαν μεθύστακα. Από μία ακόμη μεριά λοιπόν βλέπεις ότι το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, στη μεγάλη του πλειοψηφία είναι ανώριμο να κρίνει για τα αγωνιστικά, οπότε τα ''ποιος τα παίρνει δίκαια ή άδικα'' είναι κουβέντα αδιέξοδη και στο έτσι.

Εικόνα Εν Αθήναις

Αν θεωρείς τεκμήρια το τί έγραψαν οι ξένες εφημερίδες, να υποθέσω πως το τί έγραψε η Sun πριν το φετινό ματς της Άρσεναλ με τον Ολυμπιακό είναι κι αυτό τεκμήριο, σωστά;

Εσείς πήρατε όμως ολόκληρο πρωτάθλημα (και κατ' επέκτασιν την απ' ευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) λόγω μίας ένστασης. Και από αυτό το γεγονός ξεκίνησε και η ελεύθερη πτώση της ΑΕΚ.

Στην Ελλάδα υπάρχει μίσος για τον Ολυμπιακό, λες. Γιατί άραγε; Σε έχει προβληματίσει αυτό;
Το μίσος δε δημιουργείται από το πόσο μεγάλος είναι ένας σύλλογος, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο δρα.
Αν ήσασταν η μεγαλύτερη και συνάμα η πιο καθαρή ομάδα, μόνο ένα 5% θα σας φθονούσε, το υπόλοιπο θα υποκλινόταν στην αξία σας.

Ο Βαλβέρδε είναι ο μεγαλύτερος προπονητής που πέρασε ποτέ στην Ελλάδα; Έλα ρε Σάββα...Για το Θεό δηλαδή!
Ναι, έπαιξε καλή μπάλα ο Ολυμπιακός με τον Βαλβέρδε, αλλά στο παρελθόν έχουν περάσει ιερά τέρατα από ελληνικούς πάγκους...

Καταρχήν, η καλύτερη ομάδα που πέρασε ποτέ από το Λονδίνο είμαστε εμείς. Το 2002 χάσαμε στις λεπτομέρειες, ενώ το 2005 πήραμε ισοπαλία από την ομάδα που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Αγγλίας. Τί σχέση είχε η Άρσεναλ που αντιμετωπίσαμε εμείς με την Άρσεναλ που αντιμετωπίσατε εσείς;
Τώρα, το τί είπε ο Εουσέμπιο για ένα φιλικό ματς (μανία με αυτά τα φιλικά ρε παιδί μου)ή το τί είπε ο Φέργκιουσον για την έδρα σας (και όχι για την ομάδα σας) δεν είναι και τόσο σημαντικά, όσο αυτά που είπε ο Φέργκιουσον για εμάς, ή ένας ολόκληρος Μουρίνιο για εμάς το 2003.

Πες μου με το χέρι στην καρδιά, παιχνίδι σαν αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός το 2001 στο Ολντ Τράφορντ έχει κάνει ποτέ άλλη ελληνική ομάδα; Ίσως μόνο το Άγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1, και από εσάς το Ρεάλ-Ολυμπιακός 4-2, και άντε και το Ρεάλ-ΑΕΚ 2-2 θα μπορούσαν κάπως να σταθούν από κοντά. Δες αν μπορείς το παιχνίδι αυτό και θα συμφωνήσεις μαζί μου.

Όπως ελπίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου πως ο Παναθηναϊκός της περιόδου 2000-2003 δίδαξε πρώτος πως πρέπει να αγωνίζεται μια ελληνική ομάδα για να παίρνει αποτελέσματα στην Ευρώπη, κάτι που αργότερα ακολούθησε και η Εθνική αλλά και ο Ολυμπιακός. Δηλαδή το -όπως το ονομάζατε εσείς τότε- «τσούκου-τσούκου μπολ».

Εικόνα savvas gridlock

Η Sun έγραψε την αλήθεια κάπως χρωματισμένη, προφανώς λόγω της τοποθέτησης του Έλληνα ανταποκριτή της. Δεν αναφέρθηκε σε δωροδοκία του Ολυμπιακού, απλώς στο ότι υπάρχει θέμα με κασέτες και στημένα ματς και εμπλέκεται ο Μαρινάκης. Ποινική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος του Βαγγέλα, δεν έγραψε ψέμματα η αγγλική Εσπρέσσο. Άσχετα με το τι θα γίνει και πόσο γελάμε με τη ''βαρύτητα'' των κατηγοριών, αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν πήραμε ΚΑΝΕΝΑ πρωτάθλημα με την ένσταση Βάλνερ. Το ματς με την Καλαμαριά πήραμε. Αν δεν παίρναμε τους τρεις βαθμούς με την ένσταση, θα βλέπαμε άλλο πρωτάθλημα και σίγουρα δεν θα πηγαίναμε για πεντόβολα στο ΟΑΚΑ να φάμε την τεσσάρα από την ΑΕΚ. Θα έσφιγγαν οι κώλοι. Το ματς με την Καλαμαριά έγινε 9 αγωνιστικές πριν το φινάλε, όχι τελευταία ή έστω προτελευταία αγωνιστική.

Στην Ελλάδα υπάρχει μίσος και φθόνος προς όποιον ξεχωρίζει, γενικά και πέραν των αθλητικών. Από την στιγμή που κάπου είσαι πρώτος, μια μεγάλη μερίδα αυτών που παρακολουθούν την δράση σου θα το αποδώσουν σε λαμογιές και ενέργειες κάτω από το τραπέζι.

Για το Βαλβέρδε, δεν στέκομαι στο πόσο καλή μπάλα παίξαμε. Στέκομαι στον τρόπο παιχνιδιού μας. Το να πας και να παίξεις στο Έμιρειτς με την άμυνα στη σέντρα για 60 λεπτά και όχι μόνο να μην γίνεις ρεντίκολο, αλλά να δικαιούσαι το ''χ'' τουλάχιστον, είναι πρωτοφανές σκηνικό για ελληνική ομάδα, όπως κι αν έπαιξε η Άρσεναλ. Ομοίως στην έδρα της πρωταθλήτριας Γερμανίας Ντόρτμουντ, ομάδας που παίζει τρομερά γρήγορο ποδόσφαιρο. Στο βαθμό που γνωρίζω την ιστορία όλων των ελληνικών ομάδων, αυτό δεν το έχει πετύχει άλλος τεχνικός που δούλεψε εδώ τόσο πολύ. Να μας κάνει δηλαδή να μοιάζουμε με καλή ευρωπαική ομάδα, που δεν έχει ως μοναδικό τρόπο αντίδρασης το ''όλοι πίσω και βουρ για αντεπιθέσεις με τους γλήγοροι μπροστά'', αλλά με σφικτοδεμένες γραμμές και επιθετικό παιχνίδι.

Ο ΠΑΟ έπαιξε πάρα πολύ καλά με την Άρσεναλ στο ματς με Ολιζαντέμπε, αλλά στην κόντρα. Έπαιξε πάρα πολύ καλά στο Μάντσεστερ το 2001, αλλά στην κόντρα. Ο μοναδικός τεχνικός που είχε ο ΠΑΟ και προσπάθησε να το αλλάξει, κάπως, ήταν ο Όσιμ με το πολύ αθλητικό και πρωτοποριακό, τότε, 3-5-2 που έφερε. Στο Άγιαξ-ΠΑΟ 0-1 το 1996 το ταμπούρι ήταν σε φάση ''κρεμιέμαι από τα δοκάρια''. Με το Λεμονή το 2007 στο Μπερναμπέου παίζαμε όλοι πίσω για 80 λεπτά, ίσως και από ανάγκη αφού είχε αποβληθεί ο Τοροσίδης και ήμασταν με παίκτη λιγότερο. Πάντως ταμπούρι ήταν αυτό που παίξαμε και σίγουρα η Ρεάλ έβγαλε πάρα πολλές φάσεις και αυτή, εκτός από εμάς. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε το ότι η Ρεάλ έκανε ένα γρήγορο 2-0, έβγαλε τους καλύτερους παίκτες της αλλαγή και πήρε ένα ''χ'', που σίγουρα οι οπαδοί της Ρεάλ δεν θυμούνται καν τώρα. Το να πας και να χτυπήσεις στα ίσια ένα ματς κόντρα στην Άρσεναλ, με άμυνα στη σέντρα και να δικαιούσαι αποτέλεσμα και να σε εγκωμιάζει ο Βενγκέρ, δεν το έχω ξαναδεί και δεν το έχω ξαναδιαβάσει ποτέ. Για καμία ελληνική ομάδα και μιλάω και για παλιότερους Ολυμπιακούς. Του Μπούκοβι ο Ολυμπιακός ακόμη γκολ τρώει στην Αγγλία, για παράδειγμα. Άλλο το εντός των τειχών, άλλο το εκτός των τειχών. Στην Ελλάδα ξεχνάμε ότι αυτό που παίζεται εδώ, αυτό που βλέπουμε εδώ, δεν είναι ποδόσφαιρο. Το πραγματικό ποδόσφαιρο παίζεται έξω. Εδώ παίζεται κάτι σαν ταμπουροκροκέτα.

Το ''τσούκου τσούκου μπολ'' ως χαρακτηρισμός προέκυψε από δημοσιογράφους του ΠΑΟ όπως φαντάζομαι θα ξέρεις. Ο ΠΑΟ ήταν πολύ αποτελεσματικός τότε στην Ευρώπη και με αυτό το στυλ παιχνιδιού σίγουρα δεν ξεφτιλίζεσαι έξω και αν είσαι τυχερός παίρνεις και αποτέλεσμα. Ο κανόνας είναι να παίζεις έτσι ως ελληνική ομάδα, αφού υστερούμε ποιοτικά και πρώτα πρέπει να ακυρώσουμε τον αντίπαλο για να σταθούμε με αξιώσεις στο ματς, ακριβώς όπως πάει να κάνει ο Πλατανιάς στο Καραισκάκη και ο Πανθρακικός στο ΟΑΚΑ. Αυτός ο κανόνας έχει μια εξαίρεση. Τον περυσινό Ολυμπιακό του Βαλβέρδε. Ο ΕΡΝΕΣΤΟ δίδαξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη, με δουλειά δύο χρόνων στο ίδιο πλάνο και με παίκτες που αυτός γούσταρε και όχι η κερκίδα, που ήθελε Φετφατζίδη-Μήτρογλου ας πούμε. Δύσκολο να το ξαναδούμε, αλλά υπάρχει ως επιλογή πια.

Εικόνα Εν Αθήναις

Δηλαδή ο Μαρινάκης, ο οποίος κατηγορείται για στημένα ματς, άλλης ομάδας πρόεδρος είναι; Για τον Ολυμπιακό ενεργούσε.

Κι εδώ μπαίνουμε στο ερώτημα «τί θα γινόταν στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός εάν ο Ολυμπιακός είχε χάσει το παιχνίδι με την Καλαμαριά»; Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας. Η Ιστορία όμως έγραψε πως η τελική βαθμολογική διαφορά σας με την ΑΕΚ ήταν μικρότερη από 3 βαθμούς τους οποίους κερδίσατε στην ένσταση. Αφού θέλεις να μιλάμε με γεγονότα και όχι με υποθέσεις...

Συγνώμη, αλλά το επιθετικό παιχνίδι που λες απέδωσε μηδέν τέρματα με την Ντόρτμουντ και μηδέν με την Άρσεναλ. Και δε θυμάμαι και να τις είχατε κλείσει και στα καρέ τους κιόλας. Στο κάτω-κάτω δε μιλάμε και για μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αξιόλογες ομάδες και οι δύο, όχι όμως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όύτε Άγιαξ και τολμώ να πω ούτε Πόρτο του Μουρίνιο. Περί ποδοσφαίρου πρωτοβουλίας τώρα, ο Παναθηναϊκός το 2000 ήταν η μοναδική ομάδα για πολλά χρόνια, μαζί με τη Γιουνάιτεντ, η οποία στην έδρα της Γιουβέντους είχε περισσότερη κατοχή μπάλας.

Ξέχασα να σου αναφέρω το Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 3-1 το 2002. Στο τελευταίο μισάωρο, παρά το γεγονός πως εμείς κυνηγούσαμε στο σκορ, παίζαμε μονότερμα τους Καταλανούς, στο τέλος δε, τους καταφέραμε να γιουχάρουν το διαιτητή για να λήξει το παιχνίδι. Και μπορεί να μην ήταν η Μπαρτσελόνα του Μέσι, αν δεις όμως το ρόστερ σε πιάνει σύγκρυο. Καμία σχέση με Ντόρτμουντ και Άρσεναλ.

Εικόνα savvas gridlock

Nαι, εδώ μιλάμε για το τι έγραψε η Sun. Αυτά που έγραψε ισχύουν. Ο Μαρινάκης εμπλέκεται στην υπόθεση με τα στημένα και τις κασέτες και εκκρεμεί ποινική δίωξη εις βάρος του. Αν από εκεί και πέρα η Sun και η όποια Sun γράψει ότι ''ο Μαρινάκης έστησε ματς'', αυτό είναι ψέμα και αερολογία. Αυτό λέω. Όπως εσύ στέκεσαι στη Sun, έτσι κι εμείς θα σταθούμε σε όσα έγραψαν εφημερίδες ανά την Ευρώπη για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στη Λεωφόρο.

Με την Άρσεναλ σκοράραμε. Στο πρώτο ημίχρονο η Άρσεναλ έβγαλε τρεις φάσεις, ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ. Και τα δύο γκολ που φάγαμε τα φάγαμε σε ανοικτό γήπεδο. Μέσα στα καρέ τους παίζανε. Στο Ντέλε Άλπι το 2000 με τον ΠΑΟ αν δεν κάνω λάθος με τρία στόπερ έπαιζε ο ΠΑΟ και η Γιοβέντους σερνότανε. Με την Μπαρτσελόνα ο ΠΑΟ έπαιζε όλος πίσω και όταν αποφάσισε να βγει μπροστά, σε καμία περίπτωση δεν ανέβασε την άμυνά του στη σέντρα για να σφυροκοπήσει την Μπάρτσα.

Όλα τα ματς που αναφέρεις είναι πολύ καλές ευρωπαικές εμφανίσεις του ΠΑΟ. Πολύ καλά παιχνίδια που έκανε η ομάδα σου. Εγώ στέκομαι στον τρόπο παιχνιδιού όμως. Με τη λογική του ''ακυρώνω τον αντίπαλο'', οι όποιες επιτυχίες θα είναι φωτοβολίδα. Εγώ δεν δέχομαι γενικότερα ότι η Πόρτο μπορεί να παίζει φουλ επιθετικά μέσα στο Στάμφορντ Μπριζ ή σε άλλα γήπεδα της Ευρώπης και στα μάτια των Ελλήνων οπαδών αυτό να μοιάζει ακατόρθωτο. Πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από όλους εμάς η Πόρτο, αλλά όχι και απλησίαστη. Αν δεν αλλάξει αυτό το σκηνικό, προκοπή στην Ελλάδα δεν θα δούμε. με την καταστροφή παιχνιδιού και την παραγωγή μόνο στόπερ υψηλού επιπέδου, δουλειά δεν γίνεται.

Εικόνα Εν Αθήναις

Η Γιουβέντους σερνόταν κατά τη γνώμη σου. Εγώ μπορώ να ισχυριστώ πως εμείς δεν την αφήσαμε να αποδώσει. Δεν είναι επιχείρημα το «σερνόταν». Είχε και αντίπαλο η Γιουβέντους, δεν έπαιζε μόνη της.

Οι εφημερίδες ανά την Ευρώπη που μιλούσαν για δωροδοκία στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα είχαν κάποια στοιχεία για να το αποδείξουν; Μήπως κι εκεί υπήρχαν Έλληνες ανταποκριτές; Eάν οι Ευρωπαίοι ήξεραν κάτι που δεν ξέραμε εμείς, γιατί το θέμα δεν πήγε ποτέ στα δικαστήρια;

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα δήλωσε σαφώς πριν λίγα χρόνια πως δεν υπήρξε τίποτε μεμπτό. Το διέψευσε και ο Παττακός, που μάλιστα δεν ήταν και Παναθηναϊκός. Και αναρωτιέμαι ξανά, γιατί δε μου απάντησες σε αυτό, γιατί η χούντα δεν αποπειράθηκε να δωροδοκήσει και τους Ολλανδούς ή έστω να σιγουρέψει το πρώτο ματς στο Βελιγράδι;
Επίσης, θα ήθελα να μου πεις σε ποιο σημείο ακριβώς ευνοήθηκε ο Αστέρας από τη διαιτησία, κι επίσης, από πού ακριβώς προκύπτει πως ο Αστέρας δεν «πάλεψε» το παιχνίδι. Δες το παιχνίδι (ολόκληρο) και θα δεις πως στο β΄ ημίχρονο οι Γιουγκοσλάβοι έχασαν σημαντικές ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει τίποτε που να αποδεικνύει πως το παιχνίδι ήταν «fixed». Πρόκειται για την μεγαλύτερη, κατά τεκμήριο, επιτυχία ελληνικής ομάδας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, και ήταν λογικό να πολεμηθεί από τους αντιπάλους της. Και αυτό έγινε πολύ αργότερα, γιατί την εποχή εκείνη, μέχρι κι εσείς οι ίδιοι (με πανό κιόλας) υποστηρίζατε τον Παναθηναϊκό στην πορεία του.

Μεταγενέστερα όμως, ξεκινήσατε το θέμα του «χουντέμπλεϋ», στην αρχή ισχυριζόμενοι πως «πιάσαμε» τον Ισπανό διαιτητή (πουθενά δεν προκύπτει έυνοια στο παιχνίδι), μετά πως «πιάσαμε» τους ίδιους τους Γιουγκοσλάβους (κι εδώ δεν προκύπτει τίποτε, οι Γιουγκοσλάβοι απλώς ήρθαν να διαφυλάξουν το 3-0, επαναπαύτηκαν και ξύπνησαν μετά το 2-0, σε σημείο να χάσουν ευκαιρίες στο τέλος) και στο τέλος, όταν είδατε πως δεν βγαίνει τίποτε, πιάσατε το άλλο «παραμύθι», πως δηλαδή η χούντα τάϊσε τους Γιουγκοσλάβους με βρώμικα νερά, ή με υπνωτικά ή δεν ξέρω γω τί άλλο. Κάτι που ισχυρίστηκαν οι Γιουγκοσλάβοι, λέγοντας πως ήταν σαν υπνωτισμένοι, στην ουσία όμως έψαχναν δικαιολογία για τον αποκλεισμό τους, ο οποίος τότε ήταν μεγάλη έκπληξη και μεγάλη αποτυχία και ντροπή για κείνους.

Εικόνα savvas gridlock

Σύμφωνοι. Δεν μείωσα την πολύ καλή απόδοση του ΠΑΟ στο Τορίνο το 2001. Απλώς δεν μου άρεσε ο τρόπος παιχνιδιού του, το ''ακυρώνω τον αντίπαλο'' πρώτα και κύρια και βλέπουμε μπροστά. Ή μάλλον δεν είναι κακός ο τρόπος, αλλά πρόβλημα υπάρχει με την κακή εφαρμογή του στην Ελλάδα. Αν πάμε σε λογικές Μουρίνιο, μπορείς να φτιάξεις θεαματικότατες ομάδες. Αν πάμε σε λογική Μαρκαριάν-Ρεχάγκελ, νομίζω μπορούν να απαντήσουν τα επίσημα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας την περίοδο 2001-2005, που πολύ συχνά γιούχαραν για αυτό που έβλεπαν.

Το θέμα με τον Ερυθρό Αστέρα αγγίζει τα όρια του θρύλου πια, όχι του μύθου. Δεν ξέρω λοιπόν τι έγινε, δεν έχω αποδείξεις που μπορούν να σταθούν σε δικαστήριο και δεν είμαστε δικαστήριο εδώ. Ξέρω τι έγραψαν οι εφημερίδες του εξωτερικού, ξέρω ότι λίγους μήνες μετά στο στάδιο του Ερυθρού Αστέρα μπήκανε προβολείς και ξέρω ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γιουγκοσλαβία εκείνη την χρονιά αυξήθηκαν κατακόρυφα, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης. Αυτά θα βάλουμε εδώ, με στοιχεία και παραπομπές.

Ο Παττακός φυσικά και θα διέψευδε ο,τιδήποτε μπορεί να έβλαπτε την αίγλη του καθεστώτος που υπηρέτησε. Εδώ δίνει συνέντευξη πριν λίγες μέρες στα Παραπολιτικά και ενώ είναι 100 χρονών, μας λέει ότι ''η Χρυσή Αυγή είναι η ελπίδα''. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο? Σκοπίμως αποφεύγω να αναφερθώ στην κυρα-Δέσποινα και τον ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ Παπαχελά -έχει τη σημασία του αυτό-, για να μην μπλέξουμε τζάμπα. Η κυρα-Δέσποινα δεν είχε και τόση μεγάλη καούρα για το καθεστώς. Άλλα την ένοιαζαν πιο πολύ, αλλά μην γίνουμε Εσπρέσσο τώρα.

Αν μπούμε στη λογική του στημένου αγώνα, ποιος είναι πιο εύκολος στόχος? Το ποδοσφαιρικό μεγαθήριο του Άγιαξ, με τις όποιες άκρες και τους θαυμαστές στα υψηλά κλιμάκια της ΟΥΕΦΑ είχε τότε γενικά στην Ευρώπη, με τον Κρόιφ και τον Ρεπ ή ο Ερυθρός Αστέρας μιας κομμουνιστικής χώρας, γειτονικής με την Ελλάδα και με οικονομικό πάρε-δώσε αρκετών επιχειρηματιών Ελλήνων με αυτήν? Δεν λέω πως ήταν κακή ομάδα ο Αστέρας, λέω πως ήταν πιο κακή από τον Άγιαξ και πολύ πιο εύκολο θύμα. Η Τσεζένα στην Ιταλία αν πάει να φτιάξει ματς δεν θα κοιτάξει να λαδώσει τον Μπερλουσκόνι της Μίλαν, αλλά καμιά Κροτόνε, άντε καμιά Πεσκάρα. Αν έγινε η φτιάξη λοιπόν, όπως κι αν έγινε, μόνο ο Αστέρας ήταν ο στόχος. Γιατί κανείς δεν μιλάει για σικέ ματς με την Έβερτον ας πούμε, με προσυνεννόηση των διοικήσεων των δύο ομάδων? Ο Συρίγος ξέρεις πολύ καλά τι είπε για τα κέρδη στον Ιππόδρομο των διαιτητών, τότε.

Εικόνα Εν Αθήναις

O Συρίγος έλεγε κι άλλα πράγματα, πριν λίγα χρόνια. Τα ήξερε καλά και τότε;

Από τη στιγμή που δεν έχεις αποδείξεις, καλό θα ήταν να μην εικάζεις πράγματα, ενώ τα επιχειρήματα περί προβολέων και εξαγωγών σουλτανίνας και λαδιού στη Γιουγκοσλαβία είναι κωμικά, και εσύ είναι αρκετά ευφυής για να τα υποστηρίζεις.

ΥΓ. Να ευχαριστήσω και το site σας που μου έκανε την τιμή να με χωρέσει σε τίτλο κειμένου του!

Εικόνα dono

Για να καταλάβω... ΜΕΤΑ το 0-0 με τον παο σύμφωνα με πληροφορίες (με επιβεβαιώνεις για την πληροφόρησή σου για ακόμα μια φορά) ο Πιερικός πήρε πριμ απο ερυθρόλευκο παράγοντα... Μάλιστα...
Ακόμα και έτσι να έγινε παλικαράκι μου αυτό ΔΕΝ είναι δωροδοκία. Αν είχαν δοθεί ΠΡΙΝ το παιχνίδι θα λέγαμε άλλα τώρα. Ξέρεις εσύ, παιδί των... Λουλουδιών με κάτι γριές που επίσημα έχεις καταδικαστει, Κιάπες, κτλ κτλ
Ντροπές των οπαδών, ομάδα της μπόχας

Εικόνα Εν Αθήναις

Μη συγχύζεσαι αδερφέ. Είπαμε να μιλάμε με στοιχεία, όχι με χαρακτηρισμούς...

Εικόνα dono

Ποιούς χαρακτηρισμούς ρε φίλε;
Το σκάνδαλο με τα λουλουδάκια είναι χαρακτηρισμός ή γεγονός;
Το ότι τιμωρήσατε τον Ηρακλή που αυτός δωροδοκήθηκε και εσεις που δωροδοκήσατε γλυτώσατε τον υποβιβασμό σε μια εντελώς οριακή πλειοψηφία, είναι χαρακτηρισμός ή γεγονός;
Το ότι είστε η ντροπή όλων των οπαδών σε πείραξε, ή οτι όλη η ιστορία σας από την ίδρυσή της είναι μέσα στην βρώμα και στην δυσωδία;; (βλέπε σχέσεις σας με χούντα, κρατικές επιδοτήσεις, κτλ).
Δηλαδή αν σας αποκαλέσω κρατικοδίαιτη δέκο θα παρεξηγηθείς; Είστε Ο ορισμός της ομάδας που διαβίωνε διαχρονικά από τα κρατικά κονδύλια και μάλιστα εις βάρος των άλλων.
Φίλε μου από την στιγμή που δεν βρίζεις δεν πρόκειται να σε βρίσει κανείς, αλλά μην ξεχνάς ότι είμαστε ένα οπαδικό σάιτ και φυσικά αν θέλεις να παραμείνεις θα ακούς πράγματα που σε ενοχλούν σχετικά με την ομάδα σου και φυσικά όχι σε προσωπικό επίπεδο

Εικόνα Εν Αθήναις

Αυτό κάνω. Τα ακούω. Κι επίσης ούτε μία φορά δε μίλησα με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως κάνετε αντίστοιχα εσείς (ζελέδες, λαγοί κλπ.).

Για το θέμα με τα λουλούδια υπάρχουν πολλά κενά στην ιστορία. Ο πρόεδρος σας ψήφισε υπέρ μας, γιατί ήταν πολύ έντιμος άνθρωπος για να πειστεί από αοριστολογίες. Από την άλλη, και μόνο το γεγονός πως ο Ανδριανόπουλος, δηλαδή ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού, βρισκόταν στην πεντάδα που θα αποφάσιζε για την παραμονή ή όχι του Παναθηναϊκού στην Α' Εθνική, ήταν από μόνο του σκάνδαλο.
Η ιστορία αυτή είναι πολύ μεγάλη και πίστεψε με, υπάρχουν πολλά αντεπιχειρήματα τα οποία καταρρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.

Το «ντροπή όλων των οπαδών» που αναφέρεις είναι ντοκουμέντο, ας πούμε, ή χαρακτηρισμός;

Για τη σχέση με τη χούντα που αναφέρεις, κοιτάζεις το θέμα λίγο μονόπατα. Το 1973 η χούντα μας μηδένισε σε τρία παιχνίδια (η μεγαλύτερη τιμωρία μέχρι τότε), ενώ επί χούντας πήρατε παιχνίδι στο μπάσκετ με εκπρόθεσμο καλάθι απέναντι στον Παναθηναϊκό, κερδίσατε περισσότερους τίτλους από ότι εμείς, δεχτήκατε αμέτρητες επιχορηγήσεις τις οποίες αντί για γήπεδο τις χρησιμοποιούσατε για μεταγραφές, μέχρι και τίτλο στο πόλο κερδίσατε, παρόλο που δεν κατεβήκατε στον τελικό.
Κατά τα άλλα η χούντα ευνόησε τον Παναθηναϊκό, με Παττακό δηλωμένο Ολυμπιακό και με Ασλανίδη Ηρακλειδέα και θαυμαστή του Ολυμπιακού (όπως εσείς δημοσιεύσατε).
Αφού η χούντα σας κυνηγούσε γιατί τότε την βράβευε ο Κ. Μπαρμπής;

Όσο για το «κρατικοδίαιτη ΔΕΚΟ» που αναφέρεις, συγνώμη, αλλά όταν ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε για να σας σώσει από τα χρέη που δημιούργησε ο Κοσκωτάς, ή όταν η Μελίνα διέγραψε μονοκοντυλιά τα χρέη που είχατε επί χούντας, όταν είχατε χορηγό τη Siemens και όταν αυτή τη στιγμή είστε η μόνη ομάδα του ΠΟΚ που έχει δικό της γήπεδο, είσαι λίγο υπερβολικός...

Εικόνα dono

Καλημέρα,
Ο χορηγός μας ήταν η siemens mobile, όπως και εσείς στο basket είχατε την ΝΟΚΙΑ. Τι συμπέρασμα μπορεί να βγει από αυτό;
Φυσικά και είμαστε η μοναδική ομάδα στον πρώην ΠΟΚ με γήπεδο, γιατί είμαστε η μοναδική ομάδα που το έκανε με ιδιοχρηματοδότηση και δανεισμό.
Θέλεις να μου πεις ότι αν ο Αλαφούζος ή ο χ ιδιοκτήτης της ομάδας σου βρει αύριο το πρωί την χρηματοδότηση για να κάνει το γήπεδο στο βοτάνικο, τογήπεδο δεν θα γίνει; Θα σας εμποδίσει κανείς; Εκτός αν πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός κρύβεται πίσω και από αυτό... Για το γήπεδο της αεκ απλά δεν νομίζω οτι θέλεις να σχολιάσω κάτι επ´ αυτού γιατι είναι μια αστεία κατάσταση...
Θα έχεις καταλάβει ότι σε αυτο το site δεν έχουμε οπαδικές παρωπίδες 20χρονων. Μακάρι μα αποκτήσουν όλες οι ομάδες δικό τους γήπεδο γιατί έτσι θα ανέβουν τα έσοδα των ΠΑΕ και θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αρκεί το κάθε γήπεδο να επιβαρύνει την ομάδα και όχι άμεσα εμένα και εσένα μέσω του κράτους.

Εικόνα savvas gridlock

Ο Ανδριανόπουλος κατέθεσε και υπέρ του του Απόστολου Νικολαίδη στη δίκη της χούντας, οπότε δεν λέει κάτι αυτό. Στην ΕΠΟ μπαίνανε παράγοντες από διάφορες ομάδες, ενώ ο Απόστολος Νικολαίδης μετά την πτώση του καθεστώτος ανέλαβε θέση στο ποδόσφαιρο, μαζί με δεκάδες παροπλισμένους επί επταετίας παράγοντες όλων των ομάδων.

Η χούντα στο μπάσκετ σου χάρισε πρόκριση σε ευρωπαικό παιχνίδι με τη Φιντές με κλοπή από την γραμματεία, διέταξε επανάληψη ντέρμπυ που είχες χάσει από τον Ολυμπιακό, δέχτηκε καμιά 20αριά ενστάσεις που έκανε η διοίκησή σου και άλλα πολλά, που θα βάλουμε σε λίγο καιρό. Ο Ολυμπιακός πήρε επιχορηγήσεις λιγότερες από τον ΠΑΟ, ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ενώ με τις εισπράξεις των οπαδών του που γέμιζαν τα γήπεδα όλης της Ελλάδας βοήθησε να κτιστούν δεκάδες γήπεδα ανά την Επικράτεια, με έσοδα στις διοικήσεις των ομάδων τους. Για αυτόν δεν του κτίστηκε τίποτε απολύτως και τα λεφτά για του Ρέντη, τα 10 εκ. δραχμές που λες, τα έφαγε ο Μπουζάκης που διορίστηκε από τη χούντα. Έδωσε -και καλά- η χούντα λεφτά για το Ρέντη και τα πήρε ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΑΣΛΑΝΑ ο Μπουζάκης και τα έδωσε για μεταγραφές το 1969. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΙΣΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ και αυτό είναι το ζουμί που αποσιωπάς. ΟΛΑ, ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΑΡΑΣ. Και τα λεφτά για του Ρέντη ήταν δάνεια που δέσμευαν τον Ολυμπιακό για 20 χρόνια, σε έργο που δεν έγινε, την ώρα που ο Γουλανδρής είχε βρει ελβετική εταιρεία να κτίσει το γήπεδο και δεν τον άφησαν τα χουντοειδή της ''κυβέρνησης''. Έτοιμο είναι το θέμα για του Ρέντη, σε λίγο θα βγει και θα τα δεις όλα.

Ο Παττακός μερίμνησε να φύγει ο Κούδας από τον Πειραιά και να πάει στον ΠΑΟΚ πίσω, την ώρα που είχε ανοίξει σνακ μπαρ στο Πασαλιμάνι και έπαιζε σε φιλικά με φανέλα του Ολυμπιακού. Αυτά τα λέει ο Παντελάκης, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟ, στην Ηχώ, όχι εγώ ή ''τα λένε οι γαύροι''. Επίσης, ως υπουργός Εσωτερικών έψαχνε χώρο να σου πασάρει να κτίσεις γήπεδο, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο Ασλάνας, όπως σου ξαναέβαλα, αλλά δεν το σχολιάζεις σκοπίμως, ήταν ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΒΑΖΕΛΟΣ και το δήλωσε ο ίδιος στη Γ.Σ. του ΠΑΟ το 1971. Ήθελε να γραφτεί μέλος στον ΠΑΟ από το 1952 και δεν τον γράψανε και επί χούντας γράφτηκε ''δια βοής'' των υπολοίπων μελών του ΠΑΟ τότε. Αυτά όλα μπορείς να τα δεις μαζεμένα εδώ.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120623/gayroi-xoyntikoi

Και πρόσεξε, δεν σου έβαλα καν τα δημοσιεύματα της εποχής ότι είχε θέση ειδική στη Λεωφόρο με χαραγμένα τα αρχικά του, Κ.Α. επάνω, ως δική του στο γήπεδό του. Αυτά σε λίγο καιρό. Ο Μπαρμπής ήταν και είναι χουντικός και αυτό αφορά αυτόν. Εμένα με ενδιαφέρει το αν και πόσο γαύρος είναι, που είναι ΑΡΡΩΣΤΟΣ και όχι τα φρονήματά του.

Τα χρέη ο Ολυμπιακός ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ. Τα νόμιμα, αυτά που το κράτος αναγνώρισε.

http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=122895

Τα υπόλοιπα χρέη που αξιώνουν διάφοροι, τα αναλύσαμε εδώ

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120808/ta-40-ek-eyro-poy-xro...

Η Μελίνα χάρισε χρέη για γήπεδο που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Ήθελες να πληρώνουμε για το Ρέντη ενώ ήταν γιαπί? Μιλάς σοβαρά τώρα?

Τι σχέση έχει η χορηγία της Siemens με εμάς? Κι εσύ είχες τον ΟΤΕ και την COSMOTE. Τι μετράει πιο πολύ, να παίρνεις γερμανικά λεφτά ή ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ?

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΜΕ. ΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ε-ΛΕ-ΟΣ με την προπαγάνδα.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120809/stadio-karaiskaki-xar...

Εικόνα dono

Σχετικά με το σχόλιο για το Καραισκάκη θεωρώ ότι ο φίλος εννοεί ότι είμαστε η μοναδική ομάδα του πρώην ΠΟΚ που είμαστε σε σύγχρονο γήπεδο

Εικόνα Εν Αθήναις

Για τη Φιντές, όντως ήταν σκάνδαλο. Βασικά θέλαμε να πάρουμε μία εκδίκηση για τα όσα έγιναν στη Νάπολη στο πρώτο παιχνίδι, όπου είχαν γίνει σημεία και τέρατα από διαιτητές και σημειωτές. Οπότε υπάρχει ένα σημαντικό ελαφρυντικό.

Ο Παττακός ήταν άρρωστος Ολυμπιακός, το είχε πολλάκις αναφέρει. Αυτό δεν αναιρεί ότι η χούντα ήθελε να τους βολέψει όλους, να τα έχει καλά με όλες τις ομάδες.

Ηρακλειδέας ήταν ο Ασλανίδης,με συμπάθεια σε εσάς. Το ότι ήθελε να γίνει μέλος στον ΠΑΟ τί σημαίνει; Τίποτε. Και σε εσάς έγινε μέλος. Ήθελε να έχει λόγο και να ελέγχει τους πάντες. Απλά πράγματα. Και φυσικά, αντοίστοιχα, και η δική μας διορισμένη διοίκηση, και η δική σας διορισμένη διοίκηση, ήθελαν να «καλοπιάσουν» τους έχοντες τη ηνία, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ασλανίδης.

Παρεμπιπτόντως, και ο Γουλανδρής ήθελε να γίνει μέλος στον Παναθηναϊκό κάποτε...

Εικόνα savvas gridlock

Ο Ασλανίδης ήθελε να γίνει μέλος στον ΠΑΟ το 1952, όχι τότε που ήταν ΓΓΑ. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για τα οπαδικά του φρονήματα? Υπάρχει ανάλογη δήλωσή του, δημόσια, για άλλη ομάδα? Κοίταξε πώς μεταφράστηκε από τον κόσμο τότε αυτή η δήλωσή του στη ΓΣ του ΠΑΟ, από την ΟΜΑΔΑ, όχι από το ΦΩΣ.

http://www.redsagainsthemachine.gr/sites/default/files/article_images/20...

Προσπάθησε να γίνει μέλος π.χ. στον Ολυμπιακό πριν γίνει η 'Επανάσταση''? Αφότου ανέλαβε ΓΓΑ, έγινε μέλος σε πολλές ομάδες, ακόμη και στην ΑΕΚ και στον Πανιώνιο, προφανώς για να τα έχει με όλους καλά. Άλλο αυτό και άλλο το να είσαι πίσω από μία ομάδα πολύ πριν γίνεις γνωστός και αποκτήσεις εξουσία στα χέρια σου. Επίσης, η γυναίκα του η κυρα-Λούλα, ήταν πασίγνωστο ότι παρακολουθούσε φανατικά τις προπονήσεις της ομάδας σου -υπάρχουν δεκάδες φωτό, σε ενάρξεις προετοιμασίας κτλπ.- και ήταν από τα πρώτα μέλη που διεγράφησαν μετά την πτώση της χούντας από τον ΠΑΟ, μαζί με τον Ιωαννίδη. Ως γόνος των Φραντζήδων, μιας από τις πιο γνωστές αθηναικές οικογένειες τότε, τι άλλο θα ήταν εξ άλλου εκτός από ΠΑΟ?

Ο Παττακός είναι Ολυμπιακός και το έχει δηλώσει πολλές φορές στο ΦΩΣ και στην ΗΧΩ. Όσο όμως προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα σου, άλλο τόσο προσπάθησε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Αυτό που έκανε με τον Κούδα δεν θα το έκανε ούτε βάζελος πάντως.

Ο Γουλανδρής ήταν μέλος στον Πανιώνιο και λόγω της μεγαλοψυχίας του, δεν είχε πρόβλημα να γραφτεί μέλος και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟ. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που εμφανίζεται επίσημα στους δωρητές του Ολυμπιακού από το 1958, που με δικά του λεφτά ξεχρεώσαμε το Ρέντη και που ήταν επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου πολύ πριν έρθει η χούντα και γίνει από το 1970 και ενεργό στέλεχος της διοίκησης. Αυτά περί των ολυμπιακών φρονημάτων του.

Εικόνα Mhtsaras

όχι ρε μεγάλε !Μεν μας φέβγεις !Τώρα που σε μάθαμε εν κσεφτύλαις ;
Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια....και μνιας και η γλώσσα τελωνείο δε μπλερώνει φιλαράκο μου εγ΄ψ έχω να είπω ότι το πγιο κσεφτύλα σωματείο είναι ο συλλογάκος(πγια)που εδρέβει κάπου αναμετάκσυ Αμπελόκηπες και Κωλανάκι !
Και μεν μου ζητέπσεις αποδείκσεις εμένα έτσα ;Είπαμε !Εδανά μελάμε με στεχεία !Ο καθείς λαλεί ό,τι νάναι!!!
Κι εγώ μέσα λεπόν !
Όσο για το αν είσαι ραδίκι ή αγκενάρα, δεν έχω κάμει βοτανολόγας ή κεπουρός για να ηκσέβρω...Κσέβρω όμως ότι εσένα άμα σου λαλούνε μάβρο εσύ λαλείς θα κατέβω στην άλλη στάσις !
Άλλα είν' τούτα άλλα ειν' τάλλα κι άλλο της Μεγάλης Παρασκεβγιάς το γάλα....

Εικόνα ASTERIX

Κάτι μάθαμε σήμερα, το εν ευθέτω χρόνο εν Αθήναις είναι κανά δυο ώρες.

Εικόνα dono

ΑΔΥΝΑΤΟΝ !!!!!!
Δεν μπορεί ρε Σάββα, αυτό το ιστορικό σωματείο;;;

Εικόνα Hank

Που ελάμβαναν χώρα αυτά τα κατάπτυστα γεγονότα; Εν Αθήναις;

Εικόνα savvas gridlock

Εν βαλίτσαις

Εικόνα Εν Αθήναις

Έχετε χιούμορ οφείλω να πω.
Και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε είναι ατράνταχτα!

Θα σου έλεγα φίλε Σάββα και ποια ομάδα ήταν η πρώτη η οποία δωροδόκησε ποτέ ποδοσφαιριστή άλλης ομάδας, αλλά μου είπες πως δε σε ενδιαφέρουν οι πρωτιές. Αν και είμαι σίγουρος πως την έχεις ανακαλύψει τη συγκεκριμένη (προπολεμική) δωροδοκία, αφού έχεις κάνει ενδελεχή έρευνα σε πολλά αρχεία.
Αλλά μάλλον δε σε ενθουσίασε να την μοιραστείς με όλους εμάς. Γιατί όμως ρε Σάββα; Ιστορία είναι κι αυτό!

Τα χαιρετίσματα μου. Πήρα τις απαντήσεις που ήθελα, σε αρκετά θέματα. Θα τα ξαναπούμε εν ευθέτω χρόνο...

Εικόνα savvas gridlock

http://www.redsagainsthemachine.gr/category/extras/balitsoforos

Αν τα θες και συγκεντρωμένα τα ατράνταχτα στοιχεία για την περίοδο βαλιτσοφόρου.

Εικόνα dono

Θα ποστάρεις κανένα στοιχείο ή και αυτό το άκουσες, στο είπαν, έχεις την εντύπωση και άλλα τέτοια;;

Εικόνα GPan

Μα κάτσε λίγο ακόμα να μιλήσουμε για το προς τα που κοιτάει ο έφηβος..πήρα στην ΠΑΕ και μου είπαν οτι κοιτάει αριστερά για φαίνεται ανάποδα από τον καθρέφτη, όπως τα ασθενοφόρα!

Δεν πρόλαβα καν να σου πω ότι συμφωνώ μαζί σου! Οι ταύροι όντως έχουν αχρωματοψία! το τσέκαρα! άρα τελικά ο ΠΑΟ είναι πιο ιστορική ομάδα! Έχεις δίκιο!

Καλά τώρα να σου πω, έχεις τσακωθεί με τις εφημερίδες και τα τεκμήρια? εμένα με ενδιαφέρει το παραπάνω που λες, κάνε κανένα λινκ να ξεστραβωθούμε και εμείς!

Εικόνα Εν Αθήναις

Το έχει ο Σάββας, οπότε ζητήστε το από εκεί...

Εικόνα GPan

Σε ποτίζαμε για τριαντάφυλλο και μας βγήκες αγκινάρα, άνθραξ ο θυσαυρός κύριοι.