Ενα Αστέρι, η γκιλοτίνα, και οι Γραφές


Tags: -


Πριν απ’ ‘όλα, να ευχηθώ μέρες που ‘ναι σε όλους τους γαύρους και σε όλο τον κόσμο Χρόνια  Πολλά, υγεία πάνω απ’ όλα, και… υπομονή.

Είναι γεγονός πως, σχεδόν απ την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, ο νέος  προπονητής της ομάδας Λεονάρντο Ζαρντίμ, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, δυσπιστία  μην πω και με μια κεκαλυμμένη εχθρικότητα. Από κόσμο και δημοσιογράφους.

Είναι γεγονός επίσης, πως δεν «εισπράτταμε» από την πλευρά της διοίκησης και καμιά ιδιαίτερη διάθεση να υπερασπιστεί τον προπονητή, τον οποίο η ίδια επέλεξε βέβαια.

Για λόγους ακατανόητους για μένα, υπήρχε μια ουδέτερη και «νίπτω τας χείρας μου» στάση, ακόμα και κατά τις «αθώες» μέρες της θητείας του, που αυτές αναμφισβήτητα θα έπρεπε να ήταν αυτές της προετοιμασίας, δηλαδή το πρώτο διάστημα της θητείας του στην ομάδα. Για έναν προπονητή που μόλις ήρθε στην ομάδα, μια ομάδα με σημαντικές απώλειες στο ρόστερ σε σχέση με την περσινή, χωρίς ανάλογη ενίσχυση στις μεταγραφές, και με το φάντασμα του Βαλβέρδε να πλανάται πάνω από Ρέντη και Καραϊσκάκη, σίγουρα η αίσθηση που άφηνε  η στάση της διοίκησης, σχετικά, δεν ήταν ούτε ένα κοτσάνι απ΄ την ανθοδέσμη με τα κόκκινα τριαντάφυλλα η οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως αντικατοπτρίζει πλήρως, μεταφορικά, τη σχέση της διοίκησης με τον Ερνέστο.

Αυτά, λίγη σημασία είχαν, μιας και ο προπονητής έπρεπε να δείξει κι αυτός τις ικανότητές του  και αν έχει το βάρος να διαχειριστεί έναν σύλλογο σαν τον Ολυμπιακό, και βέβαια και την πρόσφατη, κυρίως ευρωπαϊκή ιστορία και συνέχειά του.

Είναι αλήθεια πως η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά την φετινή χρονιά. Είναι περισσότερο αλήθεια όμως πως η ομάδα ξεκίνησε την φετινή χρονιά  ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και πέρσυ. Προφανώς ανέτοιμος ο Ολυμπιακός του Ζ, χάνει στο Ναό απ τη Σάλκε, την, πολύ πιο έτοιμη (η οποία σημειωτέον μέχρι και την τελευταία μέρα ΕΝΙΣΧΥΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ με παίχτες παγκόσμιας κλάσης)  πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Στον επόμενο αγώνα με τη Αρσεναλ στην Αγγλία, η ομάδα, εντελώς μεταμορφωμένη, σε ένα παιχνίδι σχεδόν καρμπόν με το περσυνό, χάνει στις λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, οι ψίθυροι από παντού εναντίον του προπονητή (μέσα στον απόηχο της γκρίνιας του κόσμου για λάθη, αστοχίες και κυρίως μη μεταγραφές της διοίκησης το καλοκαίρι)  έχουν γίνει πια κραυγές, ενίοτε και άναρθρες. Ο άνθρωπος που δεν άκουσε ούτε μια καλή κουβέντα από όταν ήρθε, που δεν του αναγνώρισε ΚΑΝΕΙΣ ούτε την παραμικρή δικαιολογία (το σημαντικότερο για μένα όμως παραμένει ότι ο ίδιος ΠΟΤΕ δεν επικαλέστηκε ούτε ΜΙΑ δικαιολογία) παραδίνεται αβασάνιστα στην αρένα με τους αφιονισμένους ΑΡΔ και τους έξαλλους οπαδούς.

Με αποκορύφωμα την ιστορικής ανευθυνότητας στιγμή, όπου η διοίκηση δια στόματος του ίδιου του προέδρου, κοινοποιεί στους οργανωμένους πως ΑΝ δεν φέρει το ΔΙΠΛΟ στη Μονπελιέ, θα ΤΟΝ ΔΙΩΞΩ.

Nομίζω πως αυτό και μόνο όχι απλά επικυρώνει όλα όσα επικαλούμαι παραπάνω για τη στάση της διοίκησης και τη σχέση της με τον προπονητή της ομάδας, αλλά, ακόμα χειρότερα, αποδεικνύει αδιαμφισβητητα ότι ο προπονητής είναι από ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ μέχρι ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ. Δηλαδή, για τη διοίκηση, το διπλό μέσα στην έδρα της πρωταθλήτριας Γαλλίας για το Τσαμπιονς Λιγκ, εχει περίπου την ίδια αξία με ένα διπλό μέσα στην έδρα του Θρασύβουλου για το κυπελλο ελλάδας. Τοσο απλά.

Εν πάση περιπτώσει, η ομάδα παίρνει το διπλό στη Γαλλία και στη συνέχεια η δουλειά, και η ποιότητα αυτής, του προπονητή αρχίζει να φαίνεται, με συνέπεια όλο και περισσότεροι να στριμώχνονται και μετά να κάνουν ουρά για το ποιος θα ανέβει στην τραμπάλα του Ζαρντίμ. Η ομάδα γίνεται όλο και καλύτερη, οι κραυγές, τουλάχιστον οι άναρθρες, σωπαίνουν και φτάνει και η στιγμή, όπου μετα από τρεις νικες στο Τσαμπιονς Λιγκ (όπως και περσυνή ομάδα), την εξσφάλιση της ευρωπαϊκής συνέχειας μεσω του Γιουρόπα (όπως και η περσυνή ομάδα) και η εξασφάλιση του πρωταθλήματος από πριν τα Χριστούγεννα (σίγουρα ΟΧΙ όπως και η περσυνή ομάδα) εισπράττουμε και μια κάπως «θετική» αύρα να προέρχεται και από τη διοίκηση σχετικά με τον προπονητή και τη δουλειά του.

Και πριν το ματς με τη βαζέλα είμαστε όλοι σίγουροι για την επικράτηση μέσα στο ΟΑΚΑ, και όχι μόνο. Επειδή όμως το ποδόσφαιρο είναι ένα άκρως χαοτικό άθλημα, τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες των περισσοτέρων, για λόγους που δεν εχει σημασία να θίξουμε πάλι.
Παρ’ όλα αυτά, ως αποκλειστικά υπεύθυνος, για άλλη μια φορά, φωτογραφίζεται ο προπονητής.
Οι ακατασχέτως, και ασχέτως, παπαρολογούντες αρχίζουν πάλι, όχι δειλά-δειλά, σαν έτοιμοι από καιρό, να εμφανίζονται πριονίζοντας στα φανερά την καρέκλα του προπονητή.
Με αποκορύφωμα την, κατ’ αυτούς, κάπως τραγική εικόνα της ομάδας στον επαναληπτικό του κυπέλλου με την Παναχαϊκή στην Πάτρα (καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτό εδώ, για κάθε περίπτωση http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/121223/i-panaxaiki-panteloniasma-kai-oi-eythiktoi), όπου ξεσαλώνουν.

Όμως και πριν από αυτόν τον αγώνα, οι προθέσεις όλων είναι εμφανείς. Βέβαια, ως γαύροι, είμαστε μαθημένοι απ’ την πολεμική εναντίον της ομάδας σε κάθε επίπεδο, οπότε, τουλάχιστον μιλώντας όσον αφορά εμένα, δεν πολυδίνω σημασία. Και περιμένω να περάσει αυτή η αναμενόμενα δύσκολη περίοδος για την ομάδα, να έρθει η διακοπή των γιορτών, και να μπούμε ήρεμοι –ίσως και ενισχυμένοι- στο δεύτερο και πολύ σημαντικό μισό της χρονιάς.
(ο γάτος ο Κλαρκ πχ, που αγαπάει το γαύρο και το ποδόσφαιρο, και ξέρει και ποδόσφαιρο, είχε προβλέψει την όχι καλή εικόνα της ομάδας –και πιθανά άσχημα αποτελέσματα- αυτή την περίοδο, παραπέμποντας μάλιστα και στην αντίστοιχη εικόνα –και αποτελέσματα- μεγάλων ομάδων σε όλα τα πρωταθλήματα την αυτή περίοδο. Τα αποτελέσματα, και φέτος, τον δικαίωσαν).

Εδώ να σημειώσω, ότι αυτή η περίοδος δεν ενέχει μόνο διακοπή λόγω γιορτών, αλλά και… μεταγραφές. Και ο κόσμος της ομάδας δείχνει πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου και τις διαθέσεις και τις προθέσεις του, ο οποίος βέβαια περιμένει την διόρθωση των, ομολογημένων απ την ίδια τη διοίκηση, καλοκαιρινών λαθών (εγώ δε συμφωνώ, αλλά δε θα φιμώσω κιόλας τον κόσμο). Και πριν ακόμα την έναρξη καλά καλά της μεταγραφικής περιόδου, έχουμε την κοινοποίηση της διοίκησης πως μεταγραφές γιοκ, εκτός ίσως του Πίνο. Ο κόσμος φυσικά ανεβαίνει, και παραμένει, στα κάγκελα. Όσον αφορά αυτό το γεγονός, εγώ δε λέω αν συμφωνώ η διαφωνώ (δεν εχει σημασία κιόλας) απλά ένα αναμφισβήτητο γεγονός καταγράφω.

Όπως είπα όμως πιο πάνω, τα δημοσιεύματα εναντίον του προπονητή έχουν αρχίσει και πριν απ τον αγώνα της Πάτρας.
Και φυσικά, όπως είπα ξανά, μαθημένοι είμαστε. Όμως, εκτός από αυτό, είμαστε και όλοι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, και σε κάποια δημοσιεύματα δίνουμε περισσότερη σημασία από όσο σε άλλα.

Υπέπεσε στην αντίληψή μου, και σημείωσα, ένα δημοσίευμα στο οπισθόφυλλο του Φωτός την Τρίτη 18-12-2012, από τη στήλη που διατηρεί επί χρόνια εκεί ο επιφανής αρθρογράφος Μανώλης Γαβαθιώτης. Αυτό:

Πριν ακόμα «δω» κάποια συνάφεια, ως καχύποπτος γαύρος κάτοικος των περιχώρων της Ιερουσαλήμ, μεταξύ των θέσεων του εν λόγω δημοσιογράφου και της διοίκησης, έχω να πώ ότι περιέχει κάποια άστοχα και άδικα σχόλια για τον προπονητή, από ποδοσφαιρική άποψη και μόνο. Αυτά τα περί προβλεψιμότητας, είναι αστεία, μιας και θα μπορούσα και γω να πω ότι πιο προβλέψιμη ομάδα απ την περσυνή μας, πιο προβλέψιμη ομάδα απ την Μπαρτσελόνα την ίδια, δεν υπάρχει στον πλανήτη. Επίσης, δεν υπήρχε και πιο προβλέψιμη ντριμπλα απ αυτή του Γκαρίντσα του κουτσοπόδαρου. Όμως, όλα τα μέντιουμ που προέβλεπαν από που θα τους σκάσει την ντρίμπλα ο Γκαρίντσα, στο τέλος δεν κατάφερναν παρά να γεμίσουν τις σακούλες, πολλές σακούλες, με εμετό.

Και ποια είναι η μπάλα που ΠΡΕΠΕΙ να παίζει ΠΑΝΤΑ ο Ολυμπιακός;
Και καλά, ας δεχτώ ότι έχουν εύκολη οι περισσότεροι να μου περιγράψουν τη μπάλα που ΠΡΕΠΕΙ  να παίζει ο Ολυμπιακός, υποθέτω κι ο κ. Γαβαθιώτης. Αυτό το ΠΑΝΤΑ πόσο εφικτό είναι; Η, πότε το είδαμε σε συνέχεια τόση ώστε να μπορούμε να κάνουμε κατάχρηση έστω αυτού του ΠΑΝΤΑ;

Σε πρώτη φάση βέβαια, δεν με ενδιαφέρει η άποψη του οποιουδήποτε για την ομάδα. Γούστα είναι αυτά, και περι ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Αυτό που με ξένισε, για να μιλήσω ξεκάθαρα, είναι η πιθανότητα να προλειαίνεται το έδαφος , έχοντας στο μυαλό μου και όσα προκύπτουν από όλα τα παραπάνω, για κάτι που θεωρώ πολύ χειρότερο: την στοχοποίηση του προπονητή, και την πιθανή χρήση του ως ασπίδα στα (επικείμενα) βελη του κόσμου εναντίον της διοίκησης. Και εν τέλει την καρατόμησή του, ως αποκλειστικά υπεύθυνου τράγου για την «κακή» -ιδεοληπτικά κατά τη γνώμη μου- εικόνα της ομάδας.

Αλλά, ας δεχτώ εγώ για άλλη μια φορά ότι είμαι απλά ένας καχύποπτος γαύρος, και το τι λέει ο κάτοικος της Ιερουσαλήμ παραπάνω αρθρογράφος, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τις θέσεις της διοίκησης. Άλλωστε, όπως μου υπενθύμισαν και κάποιοι φίλοι, τις μπηχτές του τις πέταγε και περσυ για το Βαλβέρδε, που σίγουρα η σχέση της διοίκησης με το Βαλβ θα μπορούσε άνετα να περιγράφεται από τη λέξη «Προδέρμ». Οπότε, το άφησα κι αυτό το παλιάμπελο, και είπα να πάω, και να πάμε, παρακάτω.

Όμως, ανήμερα των Χριστουγέννων, τι βλέπουμε στην ίδια εφημερίδα, στην ίδια στήλη, κι απ τον ίδιο αρθρογράφο; Αυτό:

Τώρα, δεν ξέρω αν λόγω των ημερών και της μυθολογίας τους ο όρος «Ιερουσαλήμ» πήρε άλλες διαστάσεις στο καχύποπτο μυαλό μου, αλλά όπως η γέννηση του Θεανθρώπου έλαβε χώρα αυτές τις μέρες και χωρίς καμία αμφισβήτηση κατά τας Γραφάς, ετσι λέω κι εγω ότι κατά τας παραπάνω Γραφάς, θα λάβει χώρα και ο αποκεφαλισμός του τράγου (η του αμνού;) Ζαρντίμ.

Αναμένοντας λοιπόν στους γαύρικους ουρανούς το νέο Άστρο της Βηθλέεμ, που θα μας οδηγήσει όπου μας οδηγήσει, θέλω να πω δυο πράγματα για τα επικριτικά σχόλια για τον προπονητή στο παραπάνω δημοσίευμα, και τις θέσεις που προκαταβάλει ο αρθρογράφος, θεωρώντας αδύνατο αυτές οι θέσεις να μην έχουν να κάνουν και με σχετικές η ταυτόσημες θέσεις της διοίκησης.

Άσχετα με τις προσωπικές μου απόψεις περί ηθικής και κατά πόσο είναι κανιβαλισμός η όχι να δίνεται ο προπονητής έτσι στεγνά στην αφιονισμένη αρένα, ρωτάω κατά πόσο είναι δόκιμο και ωφέλιμο αυτό απλά για την καλή λειτουργία μιας ομάδας, η και μιας επιχείρησης αν θέλετε. Επίσης, αναφέρεται ότι οι θεατές στο Καραϊσκάκης έχουν μειωθεί αισθητά. Άσχετα με το πόσο συμφωνώ η διαφωνώ ή αποδέχομαι με το αν η προσέλευση του κάθε γάυρου στο γήπεδο έχει να κάνει (η πρέπει να έχει) με την ποιότητα του προσφερόμενου θεάματος απ την ομάδα, είναι σίγουρα αποκλειστικά υπεύθυνος γι αυτό ο Ζαρντίμ και η εικόνα της ομάδας;;;
Και αν ναι, κατά πόσο είναι πρέπον και γαύρικως ορθό, να χρησιμοποιούνται επιχειρήματα που γενικώς αντιβαίνουν της γαύρικης φιλοσοφίας (όπως αυτή του οπαδού-πελάτη και η σχετική η όχι ικανοποίησή του) ώστε να αποδυναμωθεί ο προπονητής; Η μήπως μέσα στις πρόσφατες κοινοποιήσεις του προέδρου, δεν περιλαμβάνονταν και η «δυσθυμία» του για την γκρίνια των οπαδών προς την ομάδα γενικά; Και προκειμένου λοιπόν να «νομιμοποιήσει» την επίσημη (και παράλογη, ακατανόητη και ανόητη ιφ γιου ασκ μι) δυσαρέσκεια της διοίκησης προς τον προπονητή, χρησιμοποιεί αυτή την σε άλλη συζήτηση κατακριτέα «γκρίνια» για να στηρίξει αυτή τη δυσαρέσκεια;
Έχασα τη μπάλα, ομολογώ. Ποιος μου κάνει ντρίπλες; Ο Γκαρίντσα;

Θα μπορούσα να πω πολλά, για κάθε λέξη των εν λόγω δημοσιευμάτων.
Όμως δεν έχει νόημα. Ούτε αυτό, ούτε επίσης η με κάθε ευκαιρία αποθέωση της διοίκησης, δηλαδή του προέδρου, που θα επιληφθεί των πάντων, θα προλάβει καταστάσεις και θα επιλύσει εν τη γεννέσει τους τα προβλήματα που θα προκύψουν και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην πραγμάτωση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του. Κακό κάνουν παρά καλό.

Νόημα έχει η, για άλλη μια φορά, ξεκάθαρη δήλωση των προθέσεων και των διαθέσεων της διοίκησης απέναντι στον προπονητή Λεονάρντο Ζαρντίμ:
ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΑΠ ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΩΣ ΤΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ, ΤΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ.
Αλλά, όπως πολύ σωστά διαβάσαμε στο Μανώλη το Γαβαθιώτη, το μοναστήρι (με τους Λεμονήδες, τους Αναστόπουλους, τους Τσιώληδες -ου μην και τους Ελευθερόπουλους- λεω γω) να ‘ν΄καλά..

 

Σχόλια

Εικόνα Mhtsaras

Ωραία !
Πώς είπατε ;Μανώλαρος Γαβαθγιώτας ;
Δε μου λαλέι τίποτες εμένα....όχι δάφτος αλλά κανένας από εφτούνους ούλους που γραφουνε για το Γάβρατσο !
Για μένα δεν υπάρχει κανένας ασπό δάφτους @!Υπάρχει μόνο ένα πράμα...Ο Θ-Ρ-Υ-Λ-Ο-Σ !!!Και κανείς τους δεν είναι πάνω από την ομάς !Τέρμα !
Όσο για τη κατάσταση που επικρατάει ;Καλά ντάκσει...
Θέλω ρε μάγκες πραγματεκά να κσέρω πγοιος από σας δεν ήκσερε ότι η ομάς φέτος θάχε πγιότερα προμπλέμνια από πέρσυ ; α ;Υπάρχει κανείς ;Πόσοι και πόσοι από μας περμέναμε νέες μεταγράφες φέτος με πσιλοηχερά ονοματάκια ,ας ήτονε και από το κάτου ράφι, αρκεί να κρατγιότανε η ομάς !
Και τι κατάφερε ο Ζαρντίμης ; α ;Νάρθει τρίτος στον όμιλα όπως και πέρσι ήρθε ο Ερνέστουλας και να προκρεθεί στο Γουέφα όπως κι ο Σπανιόλος !Με τι ;Με μισή ομάς από πέρσι και με παίχτουρες πρώτης γραμμής το...Σχιόβα και το....Μανώλα ρε !
Εγώ δε γκζέρω αν είναι μεγάλος προπονετής, δε γκζέρω αν είναι μαλάκουρας, δε γκζέρω αν κσέρει ή όχι πολλή ή λίγια μπάλα, δε γκζέρω τι σχέσεις έχει με τους παίχτουρες του, δε γκζέρω αν τα πάει καλά με τη διοίλεπσις και με τον Αφρατάκη...Εγώ εκείνο που κσέρω είναι ότι το αθρωπάκι κατάφερε με τη μισή ομάς εφτούνο που κατάφερε ο Βαλβέρδος ο ''θεός'' !Και όχι να κάτσει 2-3 έτη στο μπάγκο του Γάβρατσου έτσα ;Ούλα τα κατάφερε μέσα σε έκσι μήνους !
Κι επειδής ο Θρύλατσος έκαμε τη γκαθγιερωμένη κοιλίτσα του μέσα στο Δεκέβρη ,όπως και κάθε έτος δελαδίς, όπως κι ούλες οι καλές ομάδες δελαδίς ,τώρα τονε θεωρράνε κακό πσεχρό κι ανάσκελο !Πγοιος ρε ;
Ο Μανώλαρος ο Γαβαθγιώτας ρε !Ο μεγάλος κριτής της μπάλας !Ο μεγάλος αρθρογράφος !
Να γελάσω τώρα ρε σεις ή με την αλλαή του χρόνου να μου πάει γούρι ;
Άντε καμνιά βόλτα ρε συ Μανωλάκη...

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ σωστός και ουσιαστικός. Το Μανώλαρο τον γουστάρω όσο δεν πάει δημοσιογραφικά και τον διαβάζω πάρα πολλά χρόνια φανατικά, αλλά όταν ξεφεύγει πρέπει να τα ακούει. Ασυλία δεν υπάρχει σε κανέναν, ούτε για εμάς εδώ φυσικά. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά, ακόμη και οι οπαδοί με τις κωλοτούμπες μας.

Εικόνα red apple

Ελεγεία στη λογική είναι το άρθρο σου, Ω Συντάκτα!
Δυστυχώς, η χώρα μας είναι πειραματικός σωλήνας για την διαιώνιση της βλακείας και δη της καθοδηγούμενης