ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 1946-47 ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ



Ένα θέμα για το οποίο προπαγανδίζουν συνεχώς αρκετοί οπαδοί νέας κοπής του Παναθηναικού, από αυτούς που τους αλλοίωσε το DNA ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ το 2003 στη Ριζούπολη, είναι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της σεζόν 1946-47 και ο τρόπος που το κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Μάλιστα και εδώ μέσα, σε αυτό το site, δεχθήκαμε αρκετές ''κρούσεις'' να ασχοληθούμε με την ''βρωμιά του γαύρου τότε''. Σήμερα λοιπόν θα εξετάσουμε αυτήν την περίπτωση λαγο-προπαγάνδας.
 
Για να μην θεωρηθεί ότι απαντάμε στον εαυτό μας, διαλέγουμε ένα από τα πολλά άρθρα οπαδών του ΠΑΟ που κυκλοφορούν στο Internet γύρω από αυτήν την ιστορία.
 
 
Στο παραπάνω κείμενο υπάρχουν και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής ως πηγές. Βεβαίως, με μία ανάγνωσή τους εύκολα καταλήγει κανείς στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα από αυτά του αρθρογράφου, αλλά για να φωτίσουμε καλύτερα την υπόθεση, εμείς θα συμπεριλάβουμε και ορισμένα άλλα αποκόμματα, από την ίδια πηγή, που του ''διέφυγαν''. Τα εισαγωγικά στο ''διέφυγαν'' τα ερμηνεύετε κατά την κρίση σας.
 
Σεζόν 1946-47 λοιπόν και στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Ελλάδος συμμετέχουν 2 ομάδες από κάθε Ένωση εκ των τριών ιδρυτικών, Αθηνών-Πειραιώς-Θεσσαλονίκης. ΑΕΚ-Πανιώνιος από την Αθήνα, Ολυμπιακός-Ατρόμητος Πειραιώς/Καμινίων από τον Πειραιά και Ηρακλής-Μακεδονικός από τη Θεσσαλονίκη. Σύστημα βαθμολογίας 3-2-1, ήτοι 3 βαθμοί η νίκη, 2 η ισοπαλία, 1 η ήττα. Ο Ηρακλής θα δώσει κάποια παιχνίδια νωρίτερα από τον Ολυμπιακό και έτσι θα φτάσει κατά την προτελευταία δική του αγωνιστική να υποδέχεται την ΑΕΚ, όντας μπροστά 9 βαθμούς από τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως έχει 3 ματς λιγότερα. Ας δούμε το τι συνέβη σε αυτό το παιχνίδι. 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-6-1947
 

 

 

 
Μαζεύουμε τις πληροφορίες. Η ΑΕΚ προηγείται μέσα στη Θεσσαλονίκη με σκορ 0-2. Στο 15' του δευτέρου ημιχρόνου, ο διαιτητής του αγώνα, λόγω του ότι το ματς είχε εκτραχυνθεί και τα χτυπήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, απέβαλε τον Παράσχο του Ηρακλή. Αυτός αρνήθηκε να αποχωρήσει και ο διαιτητής διέκοψε το ματς. Μετά από αυτό, εξαγριωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, που υπηρετούσαν στη Θεσσαλονίκη τη θητεία τους, μπούκαραν στο γήπεδο και δημιούργησαν επεισόδια. Ξαναγράφουμε τη σειρά
 
1) Η ΑΕΚ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ
 
2) ΑΠΟΒΑΛΕΤΑΙ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
 
3) ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
 
4) ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΦΑΣΑΡΙΕΣ
 
Στην εφημερίδα διευκρινίζεται πως οι πληροφορίες που φτάνουν είναι συγκεχυμένες, γι'αυτό περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα. Έτσι, η παραπάνω σειρά των γεγονότων θα ανατραπεί λίγες μέρες αργότερα, αφού θα μάθουμε κάπως αλλιώς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-6-1947
 

 
Γράφουμε τα γεγονότα με τη νέα σειρά
 
1) ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
 
2) ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΟ ΜΑΤΣ, ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
 
3) ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΑΛΛΑ Ο ΠΑΡΑΣΧΟΣ, Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ, ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.
 
4) ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΧΟΥ, Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ.
 
Η ευθύνη του Ηρακλή, όπως τονίζει ξεκάθαρα η Ηχώ, είναι προφανής. Όχι μόνο ως γηπεδούχος έπρεπε να φροντίσει να τηρηθεί η τάξη, αλλά ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΔΙΕΚΟΠΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ, ΑΦΟΥ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ. Η μπούκα των Αεκτζήδων είχε γίνει, αλλά είχε αντιμετωπιστεί και τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει.
 
Ταυτόχρονα με αυτά, γίνεται και το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής Ηρακλή-Ολυμπιακού, όπου χάνουμε 2-1. Ο Ηρακλής έχει δώσει τα 9 από τα 10 παιχνίδια του και έχει 24 βαθμούς, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το ματς με την ΑΕΚ. Εμείς έχουμε δώσει 7 ματς και έχουμε 16 βαθμούς. Με τρεις νίκες θα πάμε στους 25, ενώ ο Ηρακλής αν χάσει το ματς με την ΑΕΚ και κατακυρωθεί αυτό εις βάρος του, θα πρέπει να πάρει έναν πόντο και θα πάει και αυτός στους 25. Το θέμα όμως είναι πως με βάση τον κανονισμό και την κοινή ποδοσφαιρική λογική, αν αποδειχθεί η υπαιτιότητά του για τη διακοπή του αγώνα, ο Ηρακλής πρέπει να μηδενισθεί και να μην πάρει ούτε αυτόν τον πόντο. ΤΟ ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑΝ ΠΟΝΤΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΕΚΟΠΗ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ. Τι αποφασίζεται τελικά?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-7-1947
 

 

 

 

 
Η αιτιολόγηση για την απόφαση της ΕΠΟ δεν παρατίθεται φυσικά στο blog του οπαδού του ΠΑΟ, αφού δεν τον συμφέρουν όσα γράφονται παραπάνω.
 
1) Η ΕΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΖΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΔΕΝ ΑΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ''ΝΑ ΕΥΝΟΗΣΕΙ ΤΟ ΓΑΥΡΟ''.
 
2) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΜΨΗΦΕΙ. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΠΟΝΤΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ.
 
Φυσικά, ο Ηρακλής θα κάνει ένσταση
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-7-1947
 

 
Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει και τα τρία εναπομείναντα παιχνίδια του, με Μακεδονικό, ΑΕΚ, Ατρόμητο Πειραιώς, σε πολύ δύσκολα ματς, παρά τις φήμες για ''κατεβασμένα παντελόνια''
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-7-1947
 

 
και θα πάρει το πρωτάθλημα. Μάλιστα η Ηχώ θα του δώσει και συγχαρητήρια στο πρωτοσέλιδό της.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-7-1947
 

 
Ο Ηρακλής θα επιμείνει και θα διεκδικήσει στις αίθουσες της ΕΠΟ το πρωτάθλημα μέσω της ένστασής του. Ας δούμε κι εμείς τους ισχυρισμούς των ανθρώπων του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-7-1947
 

 

 

 

 

 


 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-7-1947
 

 
Μαθαίνουμε πως η Επιτροπή Πρωταθλήματος δεν αποφάσισε παμψηφεί το μηδενισμό του Ηρακλή, αλλά με ψήφους 3-2. Ο αρθρογράφος-οπαδός του ΠΑΟ θεωρεί πως είναι σκάνδαλο το να συμμετέχει στην Επιτροπή παράγοντας του Ολυμπιακού. Φυσικά, την Επιτροπή αυτή θα συγκροτούσαν παράγοντες από τις ιδρυτικές Ενώσεις που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα. Όπως βλέπουμε, ακόμη και παράγοντας του Πανιωνίου ψήφισε, ομάδας δηλαδή που διεκδικούσε και αυτή τον τίτλο. Μήπως και αυτό είναι σκάνδαλο ή μήπως δεν γνώριζαν εξ αρχής όλοι πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Επιτροπή θα είχε αυτήν τη σύνθεση? Προβλεπόταν κάτι διαφορετικό με βάση το τότε Καταστατικό και αν ναι, πώς προκύπτει αυτό? Η ουσία όμως παραμένει, παρά τους ισχυρισμούς του Ηρακλή και των παραγόντων του.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ, ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ ΤΟΥ.
 
Αρκετά κωμικά είναι και τα επιχειρήματα για το ότι υπεύθυνη ήταν η...Στρατιωτική Αστυνομία για την τήρηση της τάξης στην έδρα...του Ηρακλή, εφόσον ναύτες και φαντάροι κάνανε το ντου εκ μέρους των οπαδών της ΑΕΚ. Σε κάθε περίπτωση, βγαίνει και η απόφαση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-8-1947
 

 
Και εδώ είναι το καλύτερο. Ποιος ήταν ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που εξέτασε την ένσταση του Ηρακλή και την απέρριψε? Ο Λουκάς Πανουργιάς.
 
Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ, Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.
 
Τα γράφουμε αυτά, επειδή για κάποιους είναι σκάνδαλο το ότι υπήρχαν άνθρωποι του Ολυμπιακού σε κάποιες Επιτροπές, αλλά δεν βλέπουν κανένα σκάνδαλο όταν ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ. Το ότι μια ζωή ήταν παντού, σε όλα τα πόστα του αθλητισμού, δικοί τους άνθρωποι, το προσπερνούν και αναγορεύουν σε ''απάτες'' κάποιες περιπτώσεις που απλώς ακούστηκε και η φωνή των ανθρώπων του Θρύλου μεταξύ άλλων φωνών κατά τη λήψη αποφάσεων.
 
Συνοψίζουμε
 
-Ο Ολυμπιακός πήρε απολύτως δίκαια το πρωτάθλημα της σεζόν 1946-47, με τον Τύπο της εποχής να του δίνει συγχαρητήρια.
 
-Ο Ηρακλής μηδενίστηκε σε παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής όχι επειδή μπούκαραν οπαδοί της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, αλλά επειδή ο τερματοφύλακάς του χτύπησε το διαιτητή της αναμέτρησης και αρνήθηκε να αποχωρήσει από το γήπεδο, ενώ είχε αποβληθεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας. Η ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ.
 
-Την οριστική απόφαση για το μηδενισμό του Ηρακλή και την κατακύρωση του πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό την πήρε επιτροπή της ΕΠΟ στην οποία προήδρευσε ο Λουκάς Πανουργιάς, ιστορικός παράγοντας του ΠΑΟ.
 
Όσο κι αν προσπαθείτε, σκάνδαλα σαν τα δικά σας δεν υπάρχουν στον Θρύλο ρε λαγοί. Κατανοητό το ότι πρέπει κάτι να πείτε με την τόση μπόχα-βρώμα του Συλλόγου σας να πνίγει και εσάς τους ίδιους, αλλά με τα επιχειρήματά σας και την ''έρευνα'' που κάνετε, την κοπτοραπτική δηλαδή, γελάμε με την πάρτη σας. Άντε να δούμε ποιο άλλο γεγονός της ιστορίας θα βαφτίσετε ''σκάνδαλο του γαύρου'' για να καταλήξετε στο κλασικό και επικό ''έτσι τα παίρνουν οι γαύροι''. Μέχρι τότε, εμείς στεκόμαστε στο παρακάτω, που συνεχώς ανανεώνεται.
 
αλλά και σε αυτό, που είναι σχεδόν όλο δικό σας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
 
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙΑ
 
Περαστικά και ΒΙΞ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΙΜΑ, μαζί με λίγο τραχανά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα
 

 

Σχόλια

Εικόνα canio

Μια ζωή τα βαζελάκια,ότι τους συμφέρει χρησιμοποιούν,κομμένα και ραμμένα στην προπαγάνδα τους!

Εικόνα clark gheibol

Συνέχισε να μας κάνεις περήφανους. Αυτή ακούστηκε μέχρι εδώ. Από τον ήχο μάλλον ήταν γυμναζμένος ο ζβέρκος. Όταν καταπίνεις τις πληροφορίες που δε σε συμφέρουν, να μην απορείς για το καλαφάτιζμα. Αλλά κι εσύ ρε παιδί στο -31; Χωρίς σάλιο ρε, πάλι καλά που είναι βαζέλικο το πατουράκι, αλλιώς θα είχαμε αίματα...