Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟ 1953



Έχουμε δει το ιστορικό γύρω από την ίδρυση του πρώτου Συνδέσμου οπαδών μας στο Πασαλιμάνι το 1957
 
 
Αυτή δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας Συνδέσμου Οπαδών του Ολυμπιακού. Είχαν προηγηθεί ενέργειες αρκετά χρόνια πριν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-2-1953
 

 

 
Βάζουμε δύο αποκόμματα με το ίδιο περιεχόμενο, μόνο και μόνο για να φανεί η ημερομηνία στο πρώτο, πάνω πάνω και να μην θεωρήσει κάποιος πως τα βγάζουμε από το κεφάλι μας. Από το 1953 λοιπόν υπήρχαν συζητήσεις στις τάξεις του κόσμου μας για να αναπτύξουν οργανωμένη δράση. Αυτές οι συζητήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και λίγο αργότερα διαβάζαμε ότι δεν προχώρησε η ιστορία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-3-1953
 

 

 

 
Οι λόγοι για αυτήν την ανάρτηση είναι δύο, πέραν της καταγραφής της ιστορίας. Αρχικά το να φανεί ότι εδώ και 60 χρόνια γαύροι ψάχνονται συνδεσμιακά και να τελειώσει μια και καλή το θέμα ''πριν τη δεκαετία του '80 υπήρχε μόνο η θύρα 13 στην Ελλάδα, που έφερε τον οπαδισμό''. Πέραν αυτού όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Η αλήθεια είναι πως ο πρώτος στεγασμένος Σύνδεσμος Οπαδών στην Ελλάδα ήταν ο ΣΦΟΠ των βάζελων. Από το 1952 είχε αναγνωριστεί από το Πρωτοδικείο και είχε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Επομένως, όταν η Ηχώ έγραψε πως οι γαύροι ετοιμάζονται να ανοίξουν και αυτοί Σύνδεσμο, ο ΣΦΟΠ ήταν σε λειτουργία. Ας δούμε λοιπόν πώς υποδέχτηκαν τα μέλη του αυτήν την είδηση, μέσω της ανακοίνωσης που έβγαλαν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-2-1953
 

 

 

 

 
Οργανωμένοι βάζελοι, στην Ηχώ που ήταν η μοναδική καθημερινή αθλητική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας τότε, αναφέρονται στον κόσμο του Θρύλου με σχόλια που μόνο στο ΦΩΣ θα διάβαζε κανείς, χρόνια αργότερα. Προσέξτε επίσης πως μιλάμε για το Φεβρουάριο του 1953, ΠΡΙΝ αρχίσει η δυναστεία των 6 σερί πρωταθλημάτων της δεκαετίας του '50. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως υπήρχαν άλλο επίπεδο και άλλα ήθη στην ελληνική κοινωνία και στις τάξεις των φιλάθλων. Σύμφωνοι, πάντως η ουσία είναι πως
 
ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ''ΘΡΥΛΟ'' Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ. ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ.
 
Ρωτήστε τους παππούδες σας βαζελάκια για το τι θα πει ΛΑΟΣ του Θρύλου και για το ''δέος'' που τους προκαλούσε...