ΑΝΤΙΟ ΗΛΙΑ ΜΠΑΖΙΝΑ


Tags: -

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος δημοσιογράφος και παράγοντας του αθλητισμού, ο Ηλίας Μπαζίνας. Στους περισσότερους ήταν γνωστός ως επί σειρά ετών βασικό στέλεχος της εφημερίδας ''Φίλαθλος'', της εφημερίδας ''Αδέσμευτος Τύπος'' και τον τελευταίο καιρό της εφημερίδας ''Live Sport''. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι η σχέση του με τον Ολυμπιακό. Θα αφήσουμε να μας την εξηγήσει ένας αδερφός από το forum των ultras.gr, με ένα πολύ ωραίο post.
 
Δυστυχώς απόψε έφυγε απ΄ τη ζωή ο γνωστός δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας που έγραφε για χρόνια στον φίλαθλο..
Διετέλεσε έφορος στα βαρέα αθλήματα της ομάδας την δεκαετία του 70' σε πυγμαχία, πάλη και άρση βαρών, ενώ ήταν έφορος και στο τμήμα ενόργανης γυμναστικής απ΄ τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του κατακτώντας επί των ημερών του και το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας του..
Πρίν 2-3 χρόνια προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί του για να αντλήσουμε πληροφορίες για εκείνα τα χρόνια αλλά δεν κατέστη εφικτό..
Επί σειρά ετών κορυφαίος αθλητής της ομάδας άρσης βαρών του Ολυμπιακού ήταν και ο γιός του Διονύσης Μπαζίνας..
Απ' όλη την έρευνα κρατάω κάτι σημαντικό για εκείνον.. στα χρόνια της δικτατορίας ο τότε τεράστιος πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Γουλανδρής απογοητευμένος από τη σκανδαλώδη εύνοια της χούντας υπέρ του βάζελου (χορηγίες απ΄ τον γενικό γραμματέα αθλητισμού Ασλανίδη, κατασκευή κολυμβητηρίου στη λεωφόρο, γενικότερα τεράστιες αβάντες στα ερασιτεχνικά τους τμήματα με συνέπεια την γιγαντωσή τους) και σε αντίθεση με την αντιμετώπιση που είχε ο Ολυμπιακός, είχε πάρει την απόφαση να διαλύσει τα περισσότερα ερασιτεχνικά τμήματα μη αντέχοντας άλλο να βάζει το χέρι στη τσέπη χωρίς να έρχονται στον σύλλογο οι νόμιμες επιχορηγήσεις..
Ο Μπαζίνας σαν μέλος της διοίκησης ήταν ο μοναδικός που είπε "πρόεδρε μη κάνεις το χατήρι στον ασλανίδη, αυτός είναι ο σκοπός τους, να διαλύσουν τον Ολυμπιακό" φεύγοντας απ΄ τη συνέλευση δήλωσε την παραίτηση του..
Φυσικά ο μέγιστος Γουλανδρής συνέχισε να χρηματοδοτεί όλα τα τμήματα παρά τις τρικλοποδιές..
Καλό ταξίδι Ηλία Μπαζίνα..

 
Προσωπική επιλογή του αείμνηστου τιτάνα της Ολυμπιακής παράταξης, ΝΙΚΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, μπήκε στη διοίκηση και επισήμως τον Ιανουάριο του 1971.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-1-1971
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-1-1971
 
 
 
 
Το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός στην ενόργανη γυμναστική το 1971 επί των ημερών του, λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυση του τμήματος και υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του μεγάλου Ηλία Μπαζίνα, το βλέπουμε παρακάτω, σε μια φωτογραφία του τότε προπονητή του ποδοσφαιρικού τμήματος και παλαιμάχου του Θρύλου, Γιώργη Δαρίβα, με τον νεαρό συντάκτη του ΦΩΤΟΣ, Τέρενς Κουίκ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-4-1971
 
 
Όσον αφορά την σχέση του με τον ηγέτη του Παναθηναικού επί χούντας, τον περιβόητο Ασλάνα, παραθέτουμε και το κείμενο που έγραψε ο ίδιος ο Μπαζίνας πριν περίπου έναν χρόνο στην ιστοσελίδα olympiacos24.gr.
 
 
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΓΑΛΕ ΓΑΥΡΕ ΗΛΙΑ ΜΠΑΖΙΝΑ. ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΤΗΝΑΜΕ ΚΑΝΑ ΑΥΤΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΜΑΣ...

Σχόλια

Εικόνα RapidRoll

παρα8ετω ολοκληρη την αναρτηση ενος δημοσιογραφου της ελευθεροτυπιας που γνωρισα μεσω του περιοδικου 9:
κορίτσια κι αγόρια, επί του προσωπικού.
πέρυσι τέτοια εποχή, ο κόσμος των ελληνικών media έχασε δύο σημαντικούς ανθρώπους. δύο ανθρώπους που αγαπούσα και θαύμαζα. τον Ηλία Μπαζίνα και τον Angelo Pandelidis.
αυτά είχα γράψει τότε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και τα αναδημοσιεύω τώρα ως ελάχιστο φόρο τιμής. in loving memory.
ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ είναι, πλέον, η οικογένεια των ελληνικών media. Με διαφορά μερικών ωρών, άφησαν την τελευταία τους πνοή ο γραφίστας Αγγελος Παντελίδης και ο αρθρογράφος Ηλίας Μπαζίνας. Από τροχαίο ο πρώτος, από καρκίνο ο δεύτερος. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

ΕΙΧΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ τον Παντελίδη πριν από έντεκα χρόνια, ως art director πρώτα στο «Symbol» και ακολούθως στο «S magazine». Ο Αγγελος ενσάρκωνε ό,τι καλύτερο υπήρχε στο χώρο του lifestyle Τύπου. Ηταν έξυπνος δίχως να είναι εξυπνάκιας, ευγενής χωρίς να είναι δουλικός, ταλαντούχος άνευ επιδειξιομανίας, γελαστός μείον την ενδημική στο χώρο των περιοδικών σάχλα. Ενα από τα καλύτερα παιδιά ολόκληρης της πιάτσας και ωραίος ως Ελλην. Αυτό που παλαιότερα λέγαμε «παλικάρι». Αυτόν τον μηχανόβιο τον ζόρικο που έπαιρνε μέρος σε αγώνες μοτοκρός, μας τον πήρε ο Χάρος σ' ένα τραγικό ατύχημα στο αστικό περιβάλλον του Χαλανδρίου. Οδηγούσε το βεσπάκι του...

ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ την ίδια εποχή είχαμε γνωριστεί και με τον Ηλία Μπαζίνα, μιας και τότε του είχα πάρει μια συνέντευξη για το «Symbol». Με λίγα λόγια, ο Μπαζίνας αποτελούσε τον μοναδικό συνεχιστή μιας μεγάλης παράδοσης στον ελληνικό Τύπο. Διατηρούσε εν ζωή το «κουβεντιαστό» πνεύμα του Φρέντυ Γερμανού, του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, των ιερών τεράτων, δηλαδή, σε εκείνο εκεί το πράγμα που κάποτε αποκαλούσαμε «κοινωνικό σχόλιο». Με ψυχραιμία σπάνια, με σοφία περισσή, με ευγλωττία απαράμιλλη, με σθένος και σφρίγος εικοσάχρονου και χιούμορ που θα έκανε υπερήφανο το φάντασμα του Ιωάννη Κονδυλάκη.

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ όλοι ξεχνάμε σε αυτή χώρα, αναδημοσιεύω εδώ κάποια πράγματα περί Ολυμπιακών Αγώνων που μου είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη:

* Η Ολυμπιάδα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο ανάδειξης μερικών που δεν τους ήξερε ούτε η μάνα τους.

* Ο Ολυμπισμός, που για εμάς τους Ελληνες είναι σημαντική κληρονομιά, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, καταλήγει να είναι μια γιορτούλα για ξένους, που θα έρθουν να φάνε αστακομακαρονάδες.

* Ο αθλητισμός ήταν κάτι σημαντικό. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Ολυμπιάδα είναι ασήμαντο.

* Εγώ θα είμαι εδώ και όταν η κυρία Αγγελοπούλου θα έχει εκπληρώσει τον προορισμό της μέσω της Ολυμπιάδας και θα έχει πάρει άλλη κατεύθυνση.

τα σχολια δικα σας

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ ωραίο περιοδικό το ''9'' φίλε. Πολύ ωραίο και το σχόλιο του φίλου για τον Ηλία Μπαζίνα. Η Ολυμπιάδα του 2004 είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορεί να βρει κάποιος, όταν θέλει να εξηγήσει σε έναν νεότερο το τι εστί λαίλαπα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Με σημαία την εθνική μας βίζιτα, την κυρία Γιάννα...

Εικόνα nmavronas

AΠΏΛΕΙΑ ΜΕΓΆΛΗ Ο ΗΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ!

Εικόνα μαουνιέρης

Με τον Ηλία Μπαζίνα με συνέδεε προσωπική (που έγινε και οικογενειακή) φιλία. Ο αείμνηστος Ηλίας αγαπούσε όλο τον Ολυμπιακό - τονίζω το "όλο". Πόσες και πόσες φορές δεν μου είχε επαναλάβει τη φοβερή κουβέντα: "Στα ερασιτεχνικά τμήματα του Ολυμπιακού έχω συναντήσει τους πιο βαμμένους γαύρους που υπάρχουν πάνω στη γη. Τα παιδιά αυτά λένε το όνομα του Ολυμπιακού και τα πιάνει ταχυπαλμία". Γι' αυτό και ζήτησε από τον γίγαντα (έτσι τον αποκαλούσε) Νίκο Γουλανδρή να μην "κάνει το χατήρι" στα Βαζέλια. Ο Γουλανδρής τού είχε και απόλυτη εμπιστοσύνη και τεράστια αδυναμία - γι' αυτό και άκουσε τη συμβουλή του.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΖΙΝΑΣ: 'Εμπεδος νομικός, δεινός ζωγράφος / σκιτσογράφος και κομιξάκιας, βιρτουόζος πιανίστας, καλός τραγουδιστής, άπταιστος ομιλητής έξη ξένων γλωσσών (: αγγλικά, ρωσσικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά), απαράμιλλος ιστοριοδίφης τόσο του παγκόσμιου αθλητισμού (ιδίως των λεγομένων βαρέων αθλημάτων) όσο και της Βυζαντινής Ιστορίας, εκλεκτός μανιατολόγος, ζωόφιλος μέχρι παραφροσύνης, μάγειρος εφάμιλλος του Σαβαρίνου, και πρωτότυπος στυλίστας και λεξιπλάστης της ελληνικής γλώσσας. και άλλα πολλά. Και σεμνός άνθρωπος. Και φόλα ολυμπιακός - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ!

Α, ρε Ηλία! Α, ρε Ηλία!

Εικόνα savvas gridlock

Tην περίοδο 1969-1973 αρθρογραφούσε συχνά στο ΦΩΣ. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ήταν δεν ήταν 30 και από τα κείμενά του ανέβλυζε τόση αθλητική σοφία για σπορ σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό, που νόμιζες ότι ασχολείται με αυτά για καμιά 50αριά χρόνια. Θα τα βάλουμε κι εδώ σιγά σιγά.

Και οι δικές σας συζητήσεις Γιώργο φαντάζομαι όμως θα'ταν σκέτη αρρώστια. Δύο μεγάλοι γαύροι...

Εικόνα μαουνιέρης

Σάββα, να το κάνεις! (Μαζεύτηκα... - κι έτσι θα εμφανίζομαι συχνότερα. Καλό φθινόπωρο!)

Εικόνα ΔΙΑΣ

http://www.youtube.com/watch?v=9K23zptY6eI

Μπαζίνας Ηλίας : ΠΑΡΩΝ!