Γήπεδο Κούλας και περιβάλλον: μια ιστορία σεξ (Μέρος Ι)



Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Είναι διαφορετικό να είσαι ΔΕΚΟ. Να παλεύεις με τα χέρια των άλλων, με τα λεφτά των άλλων, με τις πλάτες των άλλων και όταν δε γίνονται όλα όπως τα θες, να χλαις και να μοιρολογείς ρίχνοντας κατάρες απάνου στο ανάλγητο Κράτος. Το Κράτος, στο οποίο ανήκεις από γεννησιμιού σου. 
Ύστερα από τη μπαραπάνω σύνοψη της Ιδέας που λέγεται Κούλα, ας ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση γύρω από το γήπεδο στα Φιλαδέλφεια. Για το ιδιοκτησιακό μιλήσαμε εδώ, καλοφάγωτο κύριοι αυνανιστές. Πάμε τώρα να δούμε τι περίπου παίχτηκε από πολεοδομικής πλευράς στο θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου της Κούλας. Επειδής δεν τα πολυπαρακολουθώ, δεν ξέρω να σας πω σε ποιο στάδιο είμαστε τώρα που τα γράφω αυτά, αν δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι μακέτες, όπως για το γήπεδο της ζέλας στο Βοτανικό ή αν δεν έχει προχωρήσει ακόμα τόσο πολύ το έργο. Κι επειδής εμείς φοράμε πάντα τη τζίμπλα στο μάτι, θα κοιτάξουμε την υπόθεση μέσα από το πρίζμα δύο αποφάσεων του ΣτΕ, της υπ’ αριθμόν 1567/2005 του Ε΄ Τμήματος και της υπ’ αριθμόν 1847/2008. Βέβαια, η τελευταία αυτή απόφαση αυτή έχει βγει από την Ολομέλεια του ΣτΕ, επομένως δεν έχει το κύρος ενός aek365 ή μιας «Ώρα των Σπορ», αλλά τι να κάνουμε, αυτήν έχουμε, μ’ αυτήν θα πορευτούμε. Οι αποφάσεις είναι πολυσέλιδες και αφορούν στη μπροσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ενέκρινε τους περιβαλλοντολογικούς όρους για το έργο (και γαμώ τις ονομασίες θα πω εγώ) «Ανέγερση νέου σταδίου και πολυλειτουργικού κέντρου ΑΕΚ», η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.3044/2002. Τι μας λέει σ’ αυτές τις αποφάσεις το πουλημένο στον Κόκκαλη ΣτΕ;
1567/2005
Ας πάμε καταρχάς να δούμε την πρώτη απόφαση, αυτήν του Ε΄ Τμήματος, αυτού δηλαδή που εξετάζει θέματα περιβάλλοντος. Θα δούμε το ιστορικό της υπόθεσης μέσα από την ίδια την απόφαση, αλλά είπαμε, κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς εισηγητής σ’ αυτήν την υπόθεση ήταν ο τότε Σύμβουλος, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος σίγουρα δεν είχε την πληροφόρηση που έχει ένας Βασίλης Σαμπράκος ή παλιότερα ένας Φίλιππας Συρίγος. Έχει ενδιαφέρον η απόφαση από πολλές πλευρές. Δε θα σας ζαλίσω εδώ με νομικούρες που καταλαβαίνουν μόνον οι γραμματιζούμενοι του ΣτΕ, θα μιλήσουμε εδώ για το ζουμί.
 Με το άρθρο 19 του Ν. 3044/2002 εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής που βρίσκεται το γήπεδο, προκειμένου να επιτραπεί η ανέγερση γηπέδου στο χώρο που ήταν παλιά το γήπεδο της Κούλας. Τώρα, δεν ξέρω αν έγινε επίτηδες, επειδής δηλαδής κάποιος γραμματέας  του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε χιούμορ ή από καπρίτσιο της μοίρας, αλλά ο νόμος αυτός τιτλοφορείται «Μεταφορά συντελεστή δόμησης και ρυθμίσεις άλλων θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ» και στο μεγαλύτερο μέρος του ρυθμίζει το θέμα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης κρατήστε αυτό: ότι σχετικοί νόμοι βγαίνουν συνεχώς από το 1979 και έχουν κηρυχθεί όλοι αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ. Τι έκανε το Δημόσιο κάθε φορά που το ΣτΕ ακύρωνε μια πράξη της διοίκησης (συνήθως άδεια οικοδομής) λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου βάσει του οποίου είχε εκδοθεί η πράξη αυτή; Αντί να συμμορφωθεί με το ΣτΕ, ξαναψήφιζε τον ίδιο νόμο, καμιά φορά ακόμη πιο επιβαρυντικό για το περιβάλλον, του έδινε φυσικά άλλον αριθμό και εξέδιδε άδειες οικοδομής με τον καινούριο νόμο που δεν είχε ακόμα κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Μετά ξανά προσφυγές κοκ. Κάπως έτσι χοντρικά γίνονται οι νόμοι για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, από τον 3843/2010 έως τον 4178/2013 και στοίχημα ότι κι αυτός ο τελευταίος θα κριθεί αντισυνταγματικός και θα έχουμε νέο νόμο, εκεί στα μισά του 2015. Όλα αυτά τα γράφω για να δείτε πώς ενεργεί το δημόσιο όταν έχει λογιστικό συμφέρον. Κρατήστε τα καλά, γιατί ακριβώς το ίδιο πράγμα πάει να συμβεί και τώρα με το νέο ΡΣΑ που αντίκειται ευθέως σε όσες αρχές παραβιάζονταν (κατά το ΣτΕ) με τον 3044/2002.
Συνεχίζουμε με την Κούλα τώρα και το γήπεδό της. Προσφεύγει το λοιπόν ο Δήμος στο ΣτΕ κατά της υπ΄ αριθμ. 132863/25.6.2003 ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Πολιτισμού και Γεωργίας που ενέκρινε τους περιβαλλοντολογικούς όρους του έργου λόγω αντίθεσης τους στα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στο περιβάλλον (θυμίζουμε ότι η Πολεοδόμηση και το περιβάλλον είναι έννοιες συγγενείς), εκδικάζεται η υπόθεση από το Ε΄ Τμήμα, εισηγείται ο εισηγητής να ακυρωθούν οι προζβαλλόμενες πράξεις και ξαφνικά ζορίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι: και η Κούλα και οι υπουργοί και όλο τους το σόι. Φωνάζουν τους επιστημόνους, ξύνουν την κούτρα τους, ψάχνουν από δω, ψάχνουν από κει, ξάφνου φωνάζει ένας «ρε μάγκες, να κάνουμε αυτά που κάνουμε με το συντελεστή δόμησης: να φκιάσουμε νέο νόμο, να καταργήσουμε ρητά τη μπροζβαλλόμενη ΚΥΑ, να μείνει η δίκη χωρίς αντικείμενο!» «μπράβο ρε μάγκα και άσε τα στοιχεία σου στο γκισέ, μπορεί και να σε ξαναχρειαστούμε» του είπαν από τη Διοίκηση και ενώ η υπόθεση ήταν υπό διάσκεψη στο ΣτΕ (είχε τελειώσει δηλαδή η ακρόαση και είχαν αποτραβηχτεί για ν’ αποφασίσουν οι δικαστάδες- καμιά φορά τους παίρνει και 2 χρόνια να βγάλουν απόφαση), τσουπ, 3 μέρες μετά την αρνητική εισήγηση του εισηγητή (που έγινε στις 9/12/2003), να σου νέα τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, η οποία και οδηγεί στο άρθρο 11 του Ν. 3207/24-12-2003 και η οποία τροποποιεί το άρθρο 19 Ν.3044/2002, αλλά επιπλέον καταργεί ρητά την ΚΥΑ εναντίον της οποίας προσέφυγε ο Δήμος. Εδώ θα κάνουμε μια στάση για να καταλάβουμε το μέγεθος του έργου: επρόκειτο για την κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 32.000 θέσεων, ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ χωρητικότητας 7.000 θέσεων, δύο κλειστών γηπέδων πετόσφαιρας (βόλεϋ), υπόγειων χώρων σταθμεύσεως τουλάχιστον 1.800 αυτοκινήτων, καθώς και χώρων εμπορικών χρήσεων (22.000 τ.μ.). Και όλα αυτά θα γίνονταν εκεί που ήταν παλιά το κοτέτσι, ε; Χώρια που με το νέο νόμο δε χρειάζονταν ούτε καν οικοδομικές άδειες (παραμερίζοντας έτσι τη Διοίκηση), οι οποίες δίνονταν απευθείας από το νόμο.
Αυτά όλα τα λέει το ίδιο το ΣτΕ. Λέει δηλαδή ότι η κυβέρνηση για να προστατέψει την Κούλα προσπάθησε με τερτίπια να στερήσει από τους πολίτες (τους προσφεύγοντες-Δήμο) τη δικαστική προστασία. Λέει δηλαδής χοντρικά το ασήμαντο αυτό δικαστήριο ότι αμανείναι έτσι, κάθε φορά που κάποιος θα στρέφεται ενάντια στο Δημόσιο, θα πάνε οι τύποι, θα αλλάζουν τους νόμους και θα λένε «δεν έχει αντικείμενο η δίκη, ο νόμος καταργήθηκε, τώρα έχουμε νέο νόμο». Για το λόγο αυτό, συνέχισε την εκδίκαση της υπόθεσης αγνοώντας τη μεταβολή που επέφερε ο νέος νόμος, την κατάργηση δηλαδή της προζβαλλόμενης ΚΥΑ. 
Έτσι που διαμορφώθηκε το άρθρο 19 με το νέο νόμο, προέβλεπε: α) την επέκταση του χώρου της εγκαταστάσεως της Α.Ε.Κ. σε τμήμα 3.200 περίπου τετραγωνικών μέτρων του παρακειμένου άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, β) ειδικούς όρους και περιορισμούς δομήσεως επί της συνολικής εκτάσεως καθώς και συντελεστή δομήσεως 2 (έναντι του ισχύοντος 1,4 για τον παρακείμενο προστατευόμενο παραδοσιακό προσφυγικό οικισμό), καθώς και τις χρήσεις του κτιρίου. Και συνεχίζει το ΣτΕ λέγοντας (εδώ αρχίζουν αυτές οι αμπελοφιλοσοφίες των νομικών) ότι για λόγους που ανάγονται στο Διαφωτιζμό και τον Μοντεσκέ, δεν μπορείς με νόμο να υποκαταστήσεις τη Διοίκηση (δηλαδή δεν μπορεί να επέμβει ο νομοθέτης στην εχτελεστική εξουσία, καθορίζοντας όρους δόμησης για κάποιο πρόσωπο ατομικά, εδώ για την Κούλα), εχτός αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι επείγουσας ή έκτακτης ανάγκης. Τέτοιοι λόγοι δε μπροκύπτουν, λέει, από την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, άρα προκύπτει κι εδώ θέμα αντισυνταγματικότητας. 
Αλλά και στην ουσία, με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος, για να είναι συνταγματικά επιτρεπτό ένα τόσο μεγάλο έργο, πρέπει να στηρίζεται από εκτίμηση ειδικής για την προτεινομένη ρύθμιση επιστημονικής μελέτης επιτάσσοντας στο νομοθέτη οι τεχνικές κρίσεις και αξιολογήσεις να γίνονται κατά τους κανόνες της (χωροταξικής και πολεοδομικής) επιστήμης. Τέτοιες μελέτες υπήρχαν μεν, ήταν ελλιπείς δε, άρα πάλι το μπούλο. Επιπλέον, ακόμα κι όταν η πολεοδόμηση επιτρεπτά γίνεται με Νόμο, υπάρχει υποχρέωση του Νομοθέτη να ενημερώνει τη Διοίκηση για τις Περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου, έτσι ώστε να μπορεί κι αυτή να προτείνει λύσεις και να επιβάλλει υποχρεώσεις, καθώς και να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες. Ούτε κάτι τέτοιο υπάρχει, οπότε πάλι το μπούλο. Τα μαζεύουμε:
Η νομοθετική ρύθμιση του γηπέδου της ΑΕΚ με το Ν.3044/2002, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν. 3207/2003 είναι αντισυνταγματική για τους εξής λόγους:
1) Δεν μπορείς με νόμο να ρυθμίσεις ατομικούς όρους δόμησης χωρίς αυτό να επιβάλλεται από λόγους έκτακτους και εξαιρετικούς
2) Δεν μπορείς με νόμο να επέμβεις στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του πολίτη, καταργώντας το αντικείμενο της δίκης
3) Ένα τόσο μεγάλο έργο για να είναι συνταγματικά επιτρεπτό, πρέπει να συνοδεύεται από μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που να δείχνουν το μέγεθος της επέμβασης συνολικά στην περιοχή και να αναζητείται από τη Διοίκηση ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής του έργου
4) Η χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου πρέπει να έχει προεγκριθεί από τη Νομαρχία βάσει της περιβαλλοντικής μελέτης.
Μ’ άλλα λόγια η προζβαλλόμενη ΚΥΑ έζεχνε από αντισυνταγματικότητα κατά το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
 
1847/2008
Επειδής κάποια από τα ανωτέρω θέματα ήταν ιδιαίτερης σπουδαιότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το δικαστήριο αυτό δίκασε ως συμπροζβαλλόμενη και την ΚΥΑ που εκδόθηκε ύστερα από τη συζήτηση στο Ε΄ Τμήμα. Για να το κάνουμε πενηνταράκια εδώ η Διοίκηση πάνω κάτω είπε το εξής (Θωμάς Μάντζιος φάση): πήγαμε εμείς και βγάλαμε άλλη Υπουργική απόφαση και τους είπαμε ότι καταργήθηκε η δίκη και μετά μας είπαν αυτοί ότι όχι ότι έτσι θα στερούσαμε από τον πολίτη τη δικαστική προστασία και μετά είπαν αυτοί είπαμ’ εμείς ότι στην Ολομέλεια δεν έπρεπε να κριθεί και η νέα ΚΥΑ και μετά είπαν’ αυτοί ότι εμείς ότι η νέα ΚΥΑ είχε βγει πριν τη συζήτηση, άρα θα συνεκδικαστεί. Αυτό ακριβώς. Είπε δηλαδής το ΣτΕ ότι εδώ κύριοι δεν παίζουμε, όσο θα κάνετε μπινιές, τόσο θα σας γαμάμε.
Κατά τα λοιπά επανέλαβε το σκεπτικό της απόφασης του Ε΄ Τμήματος. Σημειώνουμε μόνο ότι υπήρξε ισχυρή μειοψηφία ως προς το θέμα του εξαιρετικού και κατεπείγοντος της υπόθεσης, είπαν δηλαδής κάποιοι ότι δε χρειαζόταν να προκύπτει αυτό από την αιτιολογική έκθεση του νόμου, καθώς το έργο γινόταν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν γεγονός σημαντικό για τη χώρα. 
Ακύρωσε το λοιπόν και τις δύο ΚΥΑ η Ολομέλεια το 2008 και η Κούλα έμεινε με το μουνί στο χέρι. 
Εδώ τελειώνει το πρώτο κομμάτι της ανάρτησης, αυτό που αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης. Στη συνέχεια θα δούμε με ποιον τρόπο επιχειρεί η Κυβέρνηση Σαμαρά να λύσει (πάλι νομοθετικά) το ίδιο ζήτημα μέσα από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας- Αττικής, όπου διαφαίνεται μια εμμονή στο να παραγνωρίζουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων ψηφίζοντας νόμους με περιεχόμενο που έχει κριθεί στο παρελθόν αντισυνταγματικό από τα ανώτατα δικαστήρια. Θα δείτε με ποιον τρόπο Κυβέρνηση του κώλου και αντιπολίτευση του πούτσου τακιμιάζουν με την Κούλα για να είναι όλοι ικανοποιημένοι: η Κούλα να φκιάσει γήπεδο πάλι με Νόμο του Κράτους και η αντιπολίτευση να σώζει τα προσχήματα προστατεύοντας δήθεν τους κατοίκους της περιοχής. 
Να σημειώσουμε ότι εδανά δεν παίρνουμε θέση σχετικά με την κρίση του ΣτΕ, αν σωστά τα είπε ή όχι. Απλά καταγράφουμε τα γεγονότα. Εμείς θα πούμε τη γνώμη μας αφού πρώτα έχουμε εκθέσει όλο το περιρρέον νομοθετικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει νομολογηθεί από τα Ανώτατα Δικαστήρια μέχρι στιγμής.

Σχόλια

Εικόνα yiage

Clark εισαι ΑΠΑΙΧΤΟΣ! Περιμενουμε τα επομενα μερη της "ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ" που ξεκινησες με αυτο το αρθρο.
Μας υποσχεθηκες αφου.

υγ. Σιγα μην περιμεναμε απο τους αντικειμενικους αρΔημοσιογραφους...

Εικόνα Tyxarpastos

Τελικά ακόμα περιμένω να μου απαντήσει ο τρισμέγιστος Τσακίρης για το αν έχει ολοκληρώσει την έρευνά του για το ποιος έριξε το αεκ στην Γ'.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ωραίος Clark. Δύσκολη δουλειά ρε φίλε. Αλλά, αλλά...

Αλλά εγώ διάβασα τον Τσακίρη να λέει ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει. Δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά τα επιχειρήματά του με έπεισαν ως προς την ανέγερση. "Το γήπεδο πρέπει να γίνει γιατί... γιατί έτσι". Έμενα με έπεισε ο λόγος του Τσακίρη...

Εικόνα clark gheibol

κι εγώ συμφωνώ ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει. Τα βασικά θέματα είναι δύο: πού θα βρουν μπικικίνια αν δεν αβαντάρει το Δημόσιο και σε ποιο ακριβώς σημείο πρέπει να γίνει. Για το πρώτο δεν μπορώ να ξέρω, αν και ο Σαμπράκος λέει ότι τους τρέχουν απ' τα μπατζάκια: εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο ένα μύριο ευρώ δαπάνησε 3,5 μύρια για αγορά γης λέει. Ξαναμπαίνουμε στην αριθμητική της Χώρας των θαυμάτων, στο φινάλε όλα αυτά μικρή σημασία έχουν προκειμένου να βρει η προσφυγοπούλα στέγη

Εικόνα ΔΙΑΣ

Ελπίζω το κειμενακι αυτό κυριε κλαρκ να κανουν το κοπο να το διαβασουν εκει στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάντζας και οι λοιποί περιβαλλοντολόγοι... και ο εκ μεταγραφής Κρίτων Αρσένης...
Το τιμ της Ρένας το έχει διαβάσει ήδη....

Εικόνα savvas gridlock

Και ποιος το γαμεί το ΣτΕ. Η ''μάνα ΑΕΚ'' πρέπει να χτίσει γήπεδο.

Εικόνα clark gheibol

κάτσε να δεις πρώτα τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, θα σου φύγει η μαγκιά

Εικόνα apostolos gaganis

Μολις ειδα οτι γραφεις εσυ την αναρτηση, ειπα στο εαυτο μου: ΄΄Αααα, ωραιαααα... Τωρα θα ξεκουραστω ρε παιδι μου, θα γελασω, αντε να πιω χαλαρα το καφεδακι μου και να ηρεμησω απο΄κεινον, ξερεις, τον επαναστατη, που ολο με ξεσηκωνει και μου ανεβαζει συνεχως με οσα γραφει την αδρεναλινη, καμια φορα συνεργουντος και του νεφεληγερετη...

Αλλα πουουου;...Μ΄εμπλεξες με΄κεινα τα ΣτΕ, τα ΚΥΑ, τα Ν.5487..., τα υπ΄αριθ.3876...και δεν ξερω τί, με ΄΄ζαχαρωσες΄΄ κομματι με τη Διοικηση και τα λεγομενα της σ΄εκεινο το μοναδικο στυλ του ανεπαναληπτου Θωμα Μαντζιου και μετα...με ξαναριξες στο...περιμενε για το ΄΄προσεχως΄΄...Ουφ! Οποία ταλαιπωρια...Και ο μισος καφες να περιμενει στο φλυτζανι, κρυος πια...Ουτε ολοκληρο τον καφε δεν μπορουμε να πιουμε πια με ΄σας του RΑΤΜ...

Ασε που διαβασα 3 φορες, χωρις υπερβολη, το κειμενο για να το καταλαβω...Σκεφτομαι με δεος τη συνεχεια...

Εικόνα clark gheibol

Φίλε Απόστολε, δυστυχώς δεν μπορούσα να τα απλοποιήσω περισσότερο. Προσπάθησα, να ξέρεις. Ήταν εν γνώσει μου ότι το κείμενο θα είναι κάπως δύσκολο και αντιεμπορικό, αλλά δε φτάνει να πεις "το ΣτΕ κήρυξε το νόμο αντισυνταγματικό ως αντικείμενο στις διατάξεις του Συντάγματος για το περιβάλλον". Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς το αιτιολόγησε για να φανεί μετά εύκολα το τι ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή με την ομερτά όλων. Το δεύτερο μέρος θα είναι κι αυτό κάπως τεχνικό, στο τρίτο είναι που θα βγαίνουν τα συμπεράζματα κι εκεί θα υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για ελιγμούς

Εικόνα Count Cagliostro

Τέτοιο δικαστικό θρίλλερ ούτε το Κράμερ εναντίον Κράμερ!
θερμά συγχαρητήρια Κλαρκ για τον κόπο σου!!!

Εικόνα clark gheibol

Όπως γράφει κάπου ο Κονδυλάκης "εκοπίασα πολύ είναι η αλήθεια, αλλά σήμερα ξεχνώ τους κόπουζμου". Αστειεύομαι φυσικά, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
χωρίς να υπόσχομαι τίποτα, καθώς έχουμε έλλειψη υλικού, η τελευταία ανάρτηση της σειράς θα λύνει το μυστήριο που ταλανίζει την τελευταία γενιά το "γιατί βγήκε από το φάκελο των ολυμπιακών έργων το γήπεδο της Κούλας και μπήκε ο Ναός"