ΚΕΜΕΝΥ ΤΙΜΠΟΡ PART 1



Κυριακή σήμερα, οι περισσότεροι είστε στις παραλίες, κάποιοι άλλοι δουλεύουμε (...τον αντίθεό μου μέσα...), οπότε είναι ευκαιρία για ιστορικές αναρτήσεις. Το Α και το Ω του Θρύλου είναι η ιστορία μας ως Σύλλογος. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν ένα αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές που έκατσαν ποτέ στον πάγκο μας, το μεγάλο ΚΕΜΕΝΥ ΤΙΜΠΟΡ της δεκαετίας του '50. Η ιστορία όμως πρέπει να γραφτεί μέσα από τις πηγές, όπως όντως διαδραματίστηκε και όχι μέσα από τις ωραιοποιημένες αφηγήσεις τρίτων, που αμβλύνουν όλες τις γωνίες για να μην δυσαρεστήσουν κάποιους. Έτσι, θα δούμε το πώς ήρθε στον Θρύλο μας αυτός ο προπονητής, τι έκανε, τι πόλεμο δέχτηκε κι από ποιους και πώς έφυγε. Όποιος διαβάσει προσεκτικά τα κείμενα, θα καταλάβει καλύτερα το τι συνέβη δέκα χρόνια αργότερα με τον ΜΠΟΥΚΟΒΙ, όπως και το ποια είναι η μεγάλη ασθένεια του Θρύλου διαχρονικά. Ο παραγοντισμός. Η αποπομπή του ΤΙΜΠΟΡ από τον πάγκο του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1958 ήταν η μία από τις δύο αιτίες της αγωνιστικής μας καταβαράθρωσης κατά την εξαετία 1959-65. Η άλλη ήταν φυσικά ο ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης, αλλά ποτέ σε μεγάλες χρονικά περιόδους ανομβρίας τίτλων τα αίτια της αποτυχίας δεν είναι μόνον αγωνιστικά ή μόνον εξωαγωνιστικά. Τα του ''βαλιτσοφόρου'' τα έχουμε ξεκινήσει, ώρα να δούμε και τα του ΤΙΜΠΟΡ.
 
Καλοκαίρι του 1957 και ο Θρύλος μας προέρχεται από το τέταρτο σερί πρωτάθλημα της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΤΟΥ '50. Αρκετοί παίκτες που τραβούσαν κουπί τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται στο τέλος της ποδοσφαιρικής τους καριέρας. Η διοίκηση ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ αποφασίζει να εμπιστευθεί τη θέση του προπονητή σε ένα πολύ μεγάλο όνομα της εποχής, τον Ούγγρο ΚΕΜΕΝΥ ΤΙΜΠΟΡ. Βοηθός του ασύγκριτου ΜΑΡΤΟΝ ΜΠΟΥΚΟΒΙ στη φοβερή και τρομερή ποδοσφαιρικά Ουγγαρία, από τα χέρια του είχαν περάσει όλες οι ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της πατρίδας του. Για την έλευσή του στην Ελλάδα μεσολάβησαν αρκετοί ποδοσφαιράνθρωποι, όχι μόνον του Ολυμπιακού (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να διαβαστούν πιο άνετα οι φωτογραφίες).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-9-1958
 

 
Η υποδοχή του στο αεροδρόμιο θα είναι θριαμβευτική, με όλους τους ανθρώπους του Θρύλου και φυσικά τον κύριο ΘΟΔΩΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ του ''Φωτός'' παρόντες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-8-1958
 

 
Από την πρώτη στιγμή, ο ΤΙΜΠΟΡ επιβάλλει τα δικά του ''θέλω'' στην ομάδα. Σωστή προπόνηση, συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο στο χορτάρι και αρκετοί νέοι παίκτες στην εκδεκάδα. O Ολυμπιακός καθαρίζει σχετικά εύκολα τα περισσότερα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα Πειραιώς, αλλά κάποιοι παράγοντες της διοίκησης του Θρύλου, που είχαν μάθει αλλιώς τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούσαν τον προπονητή αναλώσιμο, άρχισαν να ζορίζονται. ''Ποιος είναι αυτός που μας πετάει εμάς στην απ'έξω και κάνει ό,τι θέλει στην ομάδα;'', σκέφτονταν προφανώς. Πρώτος και καλύτερος ανάμεσά τους, ο τότε έφορας Ντίνος Μητρόπουλος. Με αφορμή ένα φιλικό με την ''Ηλεκτρική Εταιρεία'' (πρόδρομο της σημερινής Δ.Ε.Η.), στην οποία είχαν διοριστεί πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού και των άλλων ομάδων του τέως ΠΟΚ και στο οποίο αυτό φιλικό ο Θρύλος δεν κατέβασε την πρώτη του ενδεκάδα, η ''μεγαλυτέρα των Βαλκανίων'' -κατά κόσμον ''Αθλητική Ηχώ''- δημοσιεύει κάποιες δηλώσεις ''παράγοντα του Θρύλου'', με τις οποίες στοχοποιείται ο ΤΙΜΠΟΡ. Πάντοτε πρόθυμη για τέτοιες καταστάσεις που θα έφερναν αναστάτωση στον Θρύλο η ''Ηχώ''=vazeletta.gr της εποχής, δεν υπολόγιζε στην σθεναρή αντίσταση του ''Φωτός'', που ναι μεν είχε μόλις 2 χρόνια ζωής εκείνη την εποχή, αλλά το είχαν αγκαλιάσει οι περισσότεροι οπαδοί του Θρύλου, άσχετα με το ότι δεν κυκλοφορούσε όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-12-1957
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Το αναλυτικό ρεπορτάζ του ''Φωτός'' βάζει τα πράγματα στη θέση τους, με αποτέλεσμα ο κόσμος της ομάδος να στηρίξει ανοιχτά τον προπονητή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-12-1957
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Μπροστά σε αυτό το γενικό ξεσηκωμό, η διοίκηση ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ αποφασίζει να στηρίξει τον ΤΙΜΠΟΡ με ανακοίνωση, ενώ βρίσκεται και ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο βοηθός εφόρου Σορώτος. Ο ΤΙΜΠΟΡ αποκτά το ελεύθερο να χτίσει την ομάδα όπως αυτός επιθυμεί και βάζει χέρι σε πριμαντόνες της εποχής, όπως τον ΗΛΙΑ ΥΦΑΝΤΗ, λέγοντάς του ''εσύ δεν παίζεις ποδόσφαιρο, αλλά ροκ εντ ρολ''. Το ''πεντάγωνο'' του ΤΙΜΠΟΡ που θα μείνει στην ιστορία παίρνει μπρος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-12-1957
 

 

 

 

 

 

 

 
Τον Ιανουάριο του 1958 αρχίζει και το πρωτάθλημα της Ελλάδος. Mετά από μία ισοπαλία με τον Ηρακλή στο Καραϊσκάκη κι ενώ η ομάδα πάει γενικότερα μια χαρά, η ''αντιπολίτευση'' προς τον ΤΙΜΠΟΡ βρίσκει την αφορμή που έψαχνε και τα ''αυθόρμητα'' δημοσιεύματα στην ''Ηχώ'' επανεμφανίζονται. Ο κόσμος είναι ψυλλιασμένος και απαιτεί την αποπομπή του έφορα Μητρόπουλου. Η διοίκηση ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ φαινομενικά ακούει τον κόσμο και τον διώχνει, με ονομαστούς παράγοντες όπως τον ΑΔΡΙΑΝΟ ΝΤΑΝΟ να παίρνουν το μέρος του ΤΙΜΠΟΡ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-2-1958
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-3-1958
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-3-1958
 

 

 

 

 
Ο Μητρόπουλος μπορεί να έφυγε, αλλά ο παραγοντισμός ήταν αήττητος. Αρκετά στελέχη της διοίκησης συνέχισαν να κράζουν το μεγάλο Ούγγρο, αφού δεν τους επέτρεπε να μοιράζουν τη σύνθεση της ενδεκάδας του Ολυμπιακού με ραβασάκια στον προπονητή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-3-1958
 

 

 
Μετά από μία θριαμβευτική εμφάνιση και νίκη επί του ΟΦΗ με σκορ 6-0, ο ΤΙΜΠΟΡ μοιάζει ακλόνητος, με πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου που δεν ανήκουν υποχρεωτικά στην οικογένεια του Ολυμπιακού να τάσσονται ανοιχτά υπέρ του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-3-1958
 

 
 
Μ'αυτά και μ'εκείνα μπήκαμε στον καθοριστικό Απρίλιο του 1958, όπου κρίθηκε το μέλλον του Μαγυάρου στον πάγκο του Θρύλου. Στην επόμενη σχετική ανάρτηση θα εξετάσουμε αναλυτικά το τι συνέβη.

Σχόλια

Εικόνα apostolos gaganis

Τωρα εσυ προσφερεις ΕΡΓΟ. Δεν ξερω ποσοι θα΄χουν την υπομονη να διαβασουν πραγματα που αφορουν ανθρωπους οι οποιοι δεν υπαρχουν πια απο καιρο και εχουν διαδραματιστει περισσοτερο απο μισο αιωνα πριν, επαιξαν ομως τεραστιο ρολο στη διαμορφωση της καταστασης στο ποδοσφαιρικο τμημα του Ολυμπιακου και σε οσα θα ακολουθουσαν, εκεινη την εποχη. Εγω ημουνα εφηβος τοτε, αλλα το ΄΄παραγαδι της μνημης΄΄ μου, καθως το μαζευω διαβαζοντας ταυτοχρονα τα οσα γραφει ο μεγαλος Θοδωρος Νικολαϊδης στο ΄΄ΦΩΣ΄΄ για την υποθεση Τιμπορ, μου φερνει οπως ειναι φυσικο και μερικα ΄΄ψαρια΄΄ μαζι, που τα ΄΄ξαγκιστρωνω΄΄ και τα βαζω τωρα πανω στο τραπεζι της ιστοριας της ομαδας μας. Ετσι για να θυμομαστε, να μαθαινουμε, να παραδειγματιζομαστε, να ερμηνευουμε, να συγκρινουμε και τελικα να ευχαριστουμε την τυχη για τους δυο ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ, τελευταιους χρονικα, ηγετες της ομαδας μας. Χωρις μεμψιμοιριες, εξυπνακισμους, γκρινιες ή και εντελως αστηρικτες κατηγοριες της μοδας. Καλοπροαιρετη, εποικοδομητικη κριτικη, ΝΑΙ. Εμμονικη ομως και εμπαθης, συστηματικη, πολεμικη του ΄΄αερος΄΄, ΟΧΙ. Φτανει πια η αμφισβητηση ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ. Το παρελθον διδασκει ( και θα το΄δουμε πιστευω αυτο καθαρα σε τουτες τις αναρτησεις του Σαββα ) οτι η εκ των ενδον ΄΄φαγωμαρα΄΄, μονο ΚΑΚΟ κανει. Επι τελους, πρεπει ολοι να ειμαστε ρεαλιστες και να ξερουμε μεχρι πού μπορει να φτασει το χερι μας... Μη ζηταμε πραματα, απ΄την πολλη αγαπη για το Θρυλο, που τα καταλαβαινω, αλλα ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Μακαρι να γινοντουσαν. Και ποιος δεν το θελει. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠ΄ΤΗ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. Βημα - βημα η πορεια. Σημασια εχει Ν΄ΑΝΕΒΑΙΝΕΙΣ. ΚΙ ΑΥΤΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ. Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠ΄ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΕΝΤΑΞΕΙ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΡΑΝΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ...

Για να΄δω λοιπον τί ψαρια εβγαλα, διαβαζοντας;

1. Βλεπω πρωτα - πρωτα μορφες σημαντικες, ιστορικες, με πορειες, στις φωτογραφιες: Νικολαϊδης, Ντανος, Υδραιος, Μιναρδος, Καρυδης...Βλεπω βεβαια και τον Μητροπουλο και φυσικα τον πολυ μεγαλο προπονητη μας, τον Κεμενι Τιμπορ, ενα προσωπο που οι οπαδοι μας της εποχης, ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΑΝ...

2. Ενα δευτερο πραγμα που βλεπω και αναλογιζομαι, ειναι ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ...ΤΙ ΑΠΗΧΗΣΗ, ΤΙ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΕΙΧΕ. Ας πουμε οτι ηταν...ο αθλητικος Λαμπρακης της εποχης...( τωρα που΄γραψα Λαμπρακης, προσεξα σε μια αλλη φωτο- της αναρτησης, εκτος θεματος, τον Λαμπρακη τον πρωτοπαλαιστη ορθιο και κατω τον Μπορα; τον Παπαλαζαρου; καποιον ξενο; ). Μια προσωπικοτητα πολυ ισχυρη, που εξηγει και την απηχηση και διεισδυτικοτητα του ΄΄ΦΩΤΟΣ΄΄ στις γαυροψυχες μας...ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ΄ΜΑΣ, να το΄πουμε καθαρα, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ! Η ΑΦΕΝΤΙΑ ΜΟΥ, ΠΡΩΤΗ! Μην ξεχναμε: Τηλεοραση, Η/Υ κ.λ.π. γιοκ τοτε...

3. Η ΛΥΣΣΑ για εξουσια, ειναι μεγααααλη αρρωστια, συγγαυροι. Αλλο πραγμα ειναι να΄χεις θεμιτες φιλοδοξιες στη ζωη κι αλλο να΄σαι ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΗΣ ( βλεπε π.χ. Βασιλακοπουλος...). Το δευτερο κρυβει παντα σχεδον, ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΠΛΕΞ. Το΄χει πληρωσει ο Ολυμπιακος αυτο, και οχι μονο...

4. Πισω απο καθε βιτρινα, δεν ξερουμε εμεις οι αλλοι τί ΄΄παιζεται΄΄ καθε φορα. Εκεινο που ξερουμε ή θα πρεπει να μαθουμε, ειναι οτι ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΓΛΥΣΤΡΗΣΕΙΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΕΧΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΝΕΔΡΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ....

5. Ας σταματησω εδω, περιμενοντας τη συνεχεια απ΄τον Σαββα. Με τετοια θεματα σαν κι αυτο παντως, οπως και μ΄αλλα φυσικα, σφυρηλατειται σιγα - σιγα το ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΓΑΥΡΟΥ...Δεν το καταλαβαινεις...΄΄Σου΄ρχεται΄΄...Κι ενα πρωϊνο που λενε, το διαπιστωνεις: ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ ΄΄ΣΙΔΕΡΟ΄΄...Πολλοι ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι ειναι Ολυμπιακοι...Αμ δεεε...ΘΕΛΕΙ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ΄ΣΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Υ.Γ. Για τη...Μαρτα ομως, δεν μου΄πες τιποτα...

Εικόνα savvas gridlock

Τι να πω για τη Μαρτα. Παει να γινει ο,τι εγινε η γυναικα του Υβ, η Μελανι, τη δεκαετια του '70 και η γυναικα του Προτασοφ τη δεκαετια του '90 στο Καραισκακη. Για καλο του Ρομπερτο ελπιζω να μην συμβει αυτο. Κυρ-Θοδωρος, ισως ο μεγαλυτερος Ολυμπιακος ολων των εποχων...