23 Οκτωβρίου 1963. Ο ΘΡΥΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ



Η 23η Οκτωβρίου είναι μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ημέρα για το ΘΡΥΛΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το  1963, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, επιτεύχθηκε  η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ του Θρύλου σε Ευρωπαική διοργάνωση και η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ελληνικής ομάδας. Το παιχνίδι έγινε λίγες μέρες αφότου κατακτήσαμε το Βαλκανικό Κύπελλο (18-9-1963).
 
 
Στην  υποδοχή των θριαμβευτών της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα στους γαύρους, υπήρχαν και οπαδοί του βάζελου, όπως έχουμε δει, που πανηγύριζαν κι αυτοί, την κατάκτηση του πρώτου διεθνούς τίτλου από μια Ελληνική ομάδα.
 
Λίγες μέρες μετά λοιπόν, ο ΘΡΥΛΟΣ αντιμετώπιζε την Πολωνική Ζαγκλέμπιε για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Πρώτος αγώνας στις 25 Σεπτεμβρίου 1963 (ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25/9), τον οποίο έχουμε δει αναλυτικά εδώ. Ο ΘΡΥΛΟΣ θα νικήσει 2-1.
 
Στον επαναληπτικό στην Πολωνία ηττηθήκαμε 1-0 (ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2/10), αλλά επειδή ο κανονισμός τότε προέβλεπε μπαράζ, αφού δεν μετρούσαν τα εκτός έδρας γκολ, ορίστηκε αυτό (το μπαράζ),  να διεξαχθεί στις 23 Οκτωβρίου 1963 στη Βιέννη. Ο ΘΡΥΛΟΣ με ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ εμφάνιση θα κερδίσει 2-0 (ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/10).
 
ΑΝΑΥΔΟΙ οι αυστριακοί από τους 4.000 γαύρους που πλημμύρισαν τη Βιέννη, αλλά και ο τοπικός τύπος, εκθείαζαν τον κόσμο του Ολυμπιακού, μιλώντας για «ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ!».
 
Στην υποδοχή της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΜΑΣ,  μαζεύτηκαν 20.000 γαύροι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στον Πειραιά, και αποθέωσαν τους παίκτες που επέστρεφαν με την πρόκριση από την Αυστρία. Από αυτήν την υποδοχή, την έχουμε δει εδώ, με την περίφημη  φωτογραφία, από το πλακάτ, που έμεινε στην ιστορία και το συζητούσαν για δεκαετίες οι δημοσιογράφοι στον αθλητικό Τύπο,
 
''ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΟΛΗ Η ΓΗ ΣΕ ΞΕΡΕΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΜΑΟΥΝΙΕΡΗ''.
 
 
Αυτόν τον αγώνα μπαράζ της 23ης  Οκτωβρίου 1963,  και την ΙΣΤΟΡΙΚΗ πρόκριση, θα δούμε σήμερα αναλυτικά μέσα από τις σελίδες ''Ηχούς'' αλλά και από το πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ». Μην εμφανιστεί κανα   βαζελάκι και μας πει ότι χρησιμοποιούμε αρχείο από «γαυροφυλλάδες» έτσι;
 
Ας δούμε πρώτα το πρωτοσέλιδο του ΦΩΤΟΣ 24-10-1963


 
 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-10-1963








 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-10-1963





 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-10-1963



 

Σχόλια

Εικόνα Eleni

Τρομερή ανάρτηση.Θέλω εδώ να θίξω πόσο φτωχή(δυστυχώς)φαντάζει η νέα έκδοση του "ΧΡΥΣΟΥ ΘΡΥΛΟΥ",μπροστά στο δικό σας,μεμονωμένο αφιέρωμα.Περίμενα επίσης το βιβλίο να αναφέρεται σε όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού,αλλά φευ!
ΥΓ.Ένα 7-0 σήμερα με τις "μπουγάτσες",θα με οδηγούσε σε οργασμό.

Εικόνα Spiros Legend

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ!Δεν γίνεται να μην σου σηκωθεί...η τρίχα κάγκελο βλέποντας και διαβάζοντας για την πρώτη πρόκριση του Θρύλου και το παραλλήρημα χαράς που ακολούθησε.Εύχεσαι να υπήρχε μια μηχανή του χρόνου,να μεταφερθείς στον συγκεκριμένο χωροχρόνο και να πανηγυρίσεις ολόψυχα με τους γαύρους της εποχής.Οχι,όπως χθες,που έβλεπα απο TV,αμέσως μετα το γκολ,που είχανε πέσει με τα μούτρα στα smartphones και γράφανε δεν ξέρω κι εγώ τι,λες και δεν μπορούσαν να περιμένουν το ημίχρονο λίγα λεπτά.Αντι να γκρεμίσουν το γήπεδο,να χάσουν τη γη από τα πόδια οι αντίπαλοι,γράφουν μαλακίες στο facebook,αντί να χοροπηδάνε με τον ΆΓΝΩΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ τους αγκαλιασμένοι,ο καθένας μόνος του,στον κόσμο του...Φυσικά δεν γενικεύω,ελπίζω ότι είναι η μειοψηφία,αλλά δεν σου χτυπάνε καλά κάτι τέτοια,όταν έχεις μάθει αλλιώς το γήπεδο...Τουλάχιστον την Κυριακή,όσοι πάνε,για 2 ώρες,ας κλείσουν τα γαμημένα τα...κουνητά,κι ας ξελαρυγγιαστούν,να ξαναγίνει Παλιό Καραισκάκη!

Εικόνα apostolos gaganis

Αυτη η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ περιγραφη της ανεπαναληπτης υποδοχης τοτε των παιχτων του ΘΡΥΛΟΥ απο μαεστρους της πεννας κι οχι...Κολλλκες και Νικολογιαννηδες, θα πρεπει κανονικα να διαβαστει απο ΟΛΟΥΣ τους ΡΑΤΜΙΤΕΣ κι ακομα περισσοτερο απ΄ΟΛΑ τα νεα ιδιως παιδια - οπαδους αυτου του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Συλλογου, ετσι ωστε να νιωσουν ακομα βαθυτερα ΤΊ ΕΣΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΣ και ΄΄ν΄αρρωστησουν΄΄ ακομα πιο σοβαρα με την ΑΝΙΑΤΗ - αλλα υπεροχη - εκεινη αρρωστια που ακουει στ΄ονομα ΓΑΥΡΙΤΙΔΑ...