Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΟΔΑ: ''ΚΑΣΙΔΙΑΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΕΣ''



Σαν σήμερα, το 1948, εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο ο ήρωας του Θρύλου ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ. Ας δούμε άλλο ένα απόσπασμα από τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν τον καιρό που έγινε η δίκη των εκτελεστών της Κοκκινιάς, το οποίο δεν συμπεριλάβαμε στο προηγούμενο σχετικό μας άρθρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 27-6-1945
 

 
Συνεχίστηκε χθες η δίκη των 26 Κοκκινιωτών. Εξετάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας Θεόδ. Σαραντάρης γνωστός πράκτορας της αστυνομίας που η Γκεσταπό τον είχε εικονικά κλείσει στο Χαϊδάρι για να κάνει ''αναγνωρίσεις''.
Ο κατηγορούμενος Γόδας αποκάλυψε ότι ο Σαραντάρης τον έδειρε με το βούρδουλα στο τμήμα όπου είχε κρατηθεί.
Ο κατηγορούμενος Πολυχρονιάδης αποκάλυψε ότι στο 5ο τμήμα όπου ήταν κρατούμενος μπήκε ο Σαραντάρης μαζί με τον αστυνόμο κ Κοντογιώργο.
Επίσης ο κατηγορούμενος Αρχοντόπουλος αποκάλυψε ότι ο Σαραντάρης πήρε μέρος στο μπλόκο της Κοκκινιάς μαζί με τους Κασσιδιαραίους.

 
Κασιδιαραίοι και Σαραντάρηδες. Αυτοί που έστησαν το μπλόκο στην Κοκκινιά τον Αύγουστο του 1944, καταδίκασαν τους εκτελεστές της Κοκκινιάς στα Δεκεμβριανά του 1944, μεταξύ αυτών και το Νίκο Γόδα.
 

 
Υ.Γ. 1 Για να μην φανεί ότι έχουμε κάποια ιδεολογική μονομέρεια, παραθέτουμε και ορισμένα αποκόμματα και μία φωτογραφία που αφορούν τους συγγενείς των θυμάτων του Ασύλου Αλητοπαίδων Κοκκινιάς, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη δίκη. Οι μάνες, γυναίκες, αδερφές και τα παιδιά των εκτελεσθέντων (και φυσικά σε ορισμένες περιπτώσεις ''εκτελεσθέντων'') από τον ΕΛΑΣ, σε μια τελική δεν φταίγανε και σε τίποτε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 8-7-1945
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 24-6-1945
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 29-6-1945
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 3-7-1945
 
 
Y.Γ. 2 Ας δούμε και πάλι κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα του ''Ριζοσπάστη'', που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενό μας άρθρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 30-6-1945
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 3-7-1945
 

 

 
Τι είπε ο διορισμένος από τους Γερμανούς δήμαρχος Κοκκινιάς Χατζής, στις μάνες-αδερφές-συζύγους των θυμάτων στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944, που πήγαν στο Δημαρχείο να διαμαρτυρηθούν; ''Ας κάθονταν καλά οι άντρες-γιοι-αδερφοί σας''...

Σχόλια

Εικόνα lets79

400 ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ....ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ....ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΔΕΞΙΟΙ,ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝΕΣ Ή ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ...ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ 400...ΑΝ ΓΡΑΨΩ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΤΟ 1986-ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΣΚΑΤΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΚΑΤΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΡΕΣ-ΩΡΕΣ....ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΟΔΑΣ(ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΩ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΠΕΡΟΣ....ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΡΥΟΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ....ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΑΝΑΣ ΜΑΝΟΥΣΚΟΣ....ΕΙΝΑΙ....ΕΙΝΑΙ...ΕΙΝΑΙ....

Εικόνα savvas gridlock

Άσε που δεν ανέφερε ο φίλος lets79 το μεγαλύτερο ήρωα του Ολυμπιακού στην Αντίσταση, τον Κλειδουχάκη. Κάθε άλλο παρά αριστερός ήταν. Θα τα πούμε αύριο μεθαύριο, πολλοί δεν τα ξέρουν, καλή πάσα έδωσε ο lets79.

Εικόνα savvas gridlock

Γι'αυτόν το λόγο συμπεριλάβαμε στην ανάρτηση και αποκόμματα που κάθε άλλο παρά αγιοποιούν το Γόδα για ό,τι συνέβη στο Άσυλο (και πίστεψέ με, παραλείψαμε και πολλά, πολύ χειρότερα γι'αυτόν...), γι'αυτό και επιμένουμε πως ΔΕΝ τιμούμε το Γόδα ως ΕΛΑΣίτη ή στέλεχος της ΟΠΛΑ, αλλά μόνο ως ένα γαύρο που επέλεξε η τελευταία στιγμή της ζωής του ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ να ταυτιστεί με τον Ολυμπιακό, γι'αυτό και επιμένουμε πως ο Ολυμπιακός είναι κάτι πολύ ευρύτερο από δεξιά, κέντρο, αριστερά κτλπ. και δεν τον περιχαρακώνουμε ιδεολογικά. Και το πληρώνουμε και ως site αυτό, να ξέρεις, αφού αρνούμαστε να γίνουμε κομματικό μαγαζάκι της μιας ή της άλλης πλευράς του εκλογικού φάσματος. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αισθάνονται άβολα οι χιλιάδες Ολυμπιακοί που δεν γουστάρουν τον κομμουνισμό ή την αναρχία, όπως ακριβώς δεν θέλουμε να αισθάνονται άβολα και αυτοί οι κομμουνιστές-αναρχικοί-αντιεξουσιαστές γαύροι μέσα στις τάξεις του κόσμου μας.

Εικόνα nissios

Το ερώτημα που γεννιέται σ' εμένα τουλάχιστον σχετικά μ' εκείνη την αποφράδα περίοδο που ακολούθησε την απελευθέρωση είναι το εξής:
Έχουμε χίλιους λόγους να τα θυμόμαστε ή έχουμε χίλιους λόγους να τα ξεχάσουμε;
Ποτέ ξανά διχασμός.

Ο Νίκος Γόδας δεν ήταν μόνο ο μεγαλύτερος Ολυμπιακός που πάτησε το πόδι του στη γη. Ήταν ίσως ο μεγαλύτερος οπαδός γενικά που πάτησε το πόδι του στη γη.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ναι, έτσι ακριβώς! Θέλει πολύ φαντασία για να πλάσεις ένα σενάριο, όπου ένας οπαδός θα επιδείξει μεγαλύτερη αφοσίωση στην ομάδα του. Εγώ ό,τι και να σκεφτώ δεν μπορώ να βρω κάτι.

Εικόνα nmavronas

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΖΗΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ! ΜΟΝΟ ΗΡΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ... ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αν μη τι άλλο, είναι μία εποχή που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε (βάζω πρώτο πληθυντικό όχι για την έζησα, αλλά γιατί αναφέρομαι στο κράτος). Κτηνωδίες εκατέρωθεν, στηριζόμενες σε τυφλό πολιτικό-ταξικό μίσος, ανθρώπινη σκληροπετσιά από τα όσα απίστευτα ζήσανε, αυτοάμυνα στη λογική "ο θάνατός μου η ζωή σου" κ.α.