ΣΕΛΤΙΚ, ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ ΚΑΙ ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΕΣ''



Με αφορμή το απαράδεκτο θέαμα της Παρασκευής στο ΣΕΦ, όπου η ΟΜΑΔΑΡΑ του μπασκετικού Ολυμπιακού κέρδισε τη Μάλαγα σε ένα μισογεμάτο-μισοάδειο ΣΕΦ, πολλοί Ολυμπιακοί μας ζητούν (στο fb και στην επικοινωνία του site) να ''κράξουμε''. Δεν θα το κάνουμε με αφορισμούς, αλλά με συγκεκριμένα παραδείγματα. Θα ασχοληθούμε με την Σκοτία, όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αντιγράφουμε.
 

 

 
44.092 εισιτήρια μέσο όρο έχει η Σέλτικ, στην Α' Εθνική Σκοτίας και 31.926 εισιτήρια έχουν οι Ρέιντζερς, στη Β' Εθνική Σκοτίας. Μήπως η Σκοτία είναι μεγάλη χώρα, ώστε οι δημοφιλείς ομάδες να αντλούν οπαδούς από μία τεράστια πληθυσμιακή δεξαμενή; Όχι βέβαια, περίπου 5,5 εκ. κατοίκους έχει η Σκοτία, τους μισούς από την Ελλάδα. Μήπως παίζεται κάποιο θεαματικό ποδόσφαιρο εκεί, το οποίο ''τραβάει'' τους Σκοτσέζους στα γήπεδα; Πρέπει να είναι ''περίεργος'' κάποιος για να θεωρεί ότι η Σεντ Τζόνστον, η Κιλμάρνοκ και η Ινβερνές είναι ομάδες που ''παίζουν μπαλάρα'' και ''κοντράρουν στα ίσια τους μεγάλους''. Μήπως έχουν ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Δύο ομάδες κυριαρχούν παραδοσιακά στην Σκοτία, ενώ από τότε που υποβιβάστηκαν στη Δ' Εθνική οι Ρέιντζερς, η Σέλτικ κάνει περίπατο κάθε χρόνο. Ούτε καν το δέλεαρ του ''αιώνιου ντέρμπι Σέλτικ-Ρέιντζερς'' υπάρχει πια. Μήπως βλέπουν ''παικταράδες που φέρνει ο πρόεδρος'' οι Σκοτσέζοι οπαδοί της Σέλτικ και των Ρέιντζερς; H πιο ακριβή μεταγραφή της Σέλτικ φέτος ήταν ο Σέρβος Σκέποβιτς, για τον οποίο ξόδεψε περίπου 3 εκ. ευρώ, την ώρα που πούλησε το Φόρστερ με περίπου 15 εκ. ευρώ στη Σαουθάμπτον. Οι Ρέιντζερς από την άλλη δεν ξόδεψαν τίποτε για μεταγραφές κατά τη φετινή σεζόν.
 
Τι συμβαίνει λοιπόν στην ''ξενέρωτη'' Σκοτία; Πώς γίνεται οι Ρέιντζερς που ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ (εδώ η βαθμολογία του φετινού πρωταθλήματος) να έχουν χαμηλότερο νούμερο εισιτηρίων τις 28.053 και μέσο όρο 31.926 και η Σέλτικ που παίζει δίχως τους ''παικταράδες που φέρνει ο πρόεδρος'' και δίχως το μεγάλο αντίπαλο που θα την κοντράρει να έχει μέσο όρο 44.026 εισιτήρια; Για εμάς εδώ, γίνεται επειδή είναι οπαδοί. Αγαπούν την ομάδα τους και θέλουν να την βλέπουν να αγωνίζεται. Έτσι ήταν κάποτε και οι οπαδοί του Ολυμπιακού, στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ είναι έτσι. Το γιατί δεν είναι έτσι, ενώ κάποτε ήταν έτσι, ας το σκεφτεί ο κάθε Ολυμπιακός μέσα του. Πολλά μπορούμε να πούμε, αφού υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις οπαδών. Όποια αιτία όμως κι αν αναζητήσουμε, η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού, στη μεγάλη του πλειοψηφία πάντοτε (εννοείται πως υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις) δεν αγαπάει την ομάδα όπως παλιά.
 
Υ.Γ. 1 Να καταλάβω το επιχείρημα ''δεν γουστάρω το Μαρινάκη, δεν πατάω στο γήπεδο'', που επικαλούνται κάποιοι (μόνο για την κουβέντα λέω ''να το καταλάβω'', εννοείται ΔΕΝ συμφωνώ). Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πάνω στο ''δεν πάμε γήπεδο για τον πρόεδρο, τον Ολυμπιακό πάμε να δούμε'', αλλά πάμε παρακάτω. Να καταλάβω το ''έκοψα το Καραϊσκάκη, επειδή δεν μου αρέσει η Θύρα 7 όπως είναι τώρα'', που και πάλι ΔΕΝ συμφωνώ και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πάνω στο ''αν σε ενοχλεί κάτι στην 7, υπάρχουν κι άλλες θύρες, από τις οποίες μπορείς να δεις το ματς, να στήσεις ένα πυρήνα με άλλους φίλους σου που μοιράζεστε τις ίδιες ανησυχίες και να στηρίζετε διαφορετικά, καλύτερα την ομάδα''. Να καταλάβω το ''δεν πάω στα ερασιτεχνικά αθλήματα'', είτε επειδή ''κουμάντο κάνει η κακιά Θύρα 7 εκεί'', είτε επειδή δεν είναι και τόσο δημοφιλή (είπαμε, για την κουβέντα συμφωνώ). Στο μπάσκετ τι συμβαίνει άραγε; Γιατί δεν είναι γεμάτο το ΣΕΦ; Μήπως παντελονιάζουν-κοροϊδεύουν οι Αγγελόπουλοι; Μήπως δεν έχουμε ομαδάρα εκεί; Ή μήπως κάνει κι εκεί κουμάντο η Θύρα 7; Αν κάποιους τους χαλάει ο Μαρινάκης, οι Αγγελόπουλοι, οι παίκτες που έχουμε (ή δεν έχουμε) σε ποδόσφαιρο-μπάσκετ και ο κόσμος του Ολυμπιακού, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουν να αναρωτιούνται το αν τους χαλάει ο ίδιος ο Ολυμπιακός;
 
Υ.Γ. 2 Η φράση του μέγα Νίκου Γουλανδρή, ''δεν φοβάμαι κάτι άλλο για τον Ολυμπιακό, μόνο τις Ολυμπιακάρες'', πρέπει να γίνει επιγραφή και να την βλέπουν όλοι σε Καραϊσκάκη-ΣΕΦ-γραφεία ΠΑΕ-ΚΑΕ και σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με Ολυμπιακό. Οι ''Ολυμπιακάρες'' του κυρ Νίκου είναι οι σημερινοί νεόγαυροι-βαζελόγαυροι, αυτά τα ντροπιασμένα βαζελάκια, που και πριν από 40 χρόνια έκαναν τα ίδια και έφεραν το μεγάλο μας πρόεδρο στην πόρτα της εξόδου από τον Θρύλο.

Σχόλια

Εικόνα lets79

Πέρυσι τον Μάϊο επισκέφτηκα την Σκωτία και βρέθηκα στην Γλασκώβη....σαν ποδοσφαιρόφιλος δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω στο Αϊμπροξ....για κακή μου τύχη οι επισκέψιμοι χώροι ήταν κλειστοί,λόγω έργων και ένω περίλυπος ετοιμαζόμουν να φύγω ο υπέυθυνος στο γραφείο υποδοχής με ρώτησε από που είμαι και τι ομάδα είμαι.....όταν άκουσε Ολυμπιακός,μου απάντησε με ένα μεγάλο χαμόγελο:" i like Olympiakos,you killed the fuckin greens years ago"....και με οδήγησε στο μουσείο και στον αγωνιστικό χώρο,χώρις να με αφήσει να πληρώσω είσοδο....μαζί μου ήταν και ένα φιλαράκι από την Θεσσαλονίκη,αρειανός στο....έπαγγελμα,που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τελικά είναι γεγονός πως....μας ξέρουν παντού!!!!βέβαια έκανε και αυτός τζάμπα βόλτα....

Εικόνα Red Dragon

Πραγματικα τα ειπες ολα.Κατερευσε πλεον και το τελευταιο επιχειρημα για το γιατι δεν γεμιζει το Καραισκακης σε καθε ματς.Οταν στο μπασκετ εισαι ενας τοπ Ευρωπαικος συλλογος και εχεις μια τετοια ομαδα και δεν γεμιζει το ΣΕΦ στο 500ο ματς της ομαδας σε ενα αγωνα που ειχε επετειακο χαρακτηρα τα λεει ολα.
Περσι το Σεφ ηταν το τριτο σε πληροτητα γηπεδο μετα τις Μακαμπι και Φενερ.Δεν ξερω αν ευθυνεται το btb και οτι μαζευε ανα διαστηματα αρκετους "πανηγυρτζηδες".Φετος δεν μπορω να το καταλαβω.Μονο με τον Ερυθρο Αστερα και την Τσσκα η ομαδα εκανε sold out.Ελπιζω να γινει και με την Φενερ στο επομενο εντος εδρας παιχνιδι.
Στηριξη στον αγαπημενο μας συλλογο σε καθε τμημα και μην ξεχναμε τον Ερασιτεχνη ο οποιος ειναι πλεον ενας πανισχυρος υγιης οργανισμος με την συμβολη και του Μαρινακη και των Αφων εκτος της τρομερης προσπαθειας της Θυρας 7 και του προεδρου Κουντουρη.

Εικόνα k1p

Μάγκες αφού ενημερωθήκαμε απο μια εκ των οπαδικών εφημερίδων πως ο μανιάτης είναι ο νέος τζόλε,πλέον κοιμάμαι ήσυχος.

Καθαρίζει ο μανιάτης απο εδώ και μπρός.Μέσα στους εμβληματικούς αρχηγούς του θρυλου όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα λοιπόν ο μανιάταρος.

Εικόνα kostas alsoupoli

Φιλε k1p να σε ρωτησω κατι και χωρις πραγματικα καμια διαθεση αντιπαραθεσης? για ποιο λογο εισαι τοσο ειρωνικος και απολυτος με την περιπτωση του Μανιατη?
Μεσα απο την δεδομενη υπερβολη της συγκρισης με τον μεγαλο Τζορτζεβιτς που παικτικα φυσικα δεν εχουνε καμια σχεση,εσυ θεωρεις οτι ο Μανιατης δεν ειναι αυτη την στιγμη απο τους ελαχιστους παικτες μας που δινουν παντα το 1000% των δυνατοτητων τους στο γηπεδο και ειναι ισως απο τους λιγους που βγαζουν τσαμπουκα και νευρο στον αγωνιστικο χωρο??
Εγω προσωπικα προτιμο να εχω στην ομαδα μου 11 μανιατηδες που θα τα δινουν ολα και θα καταθετουν παντα και την ψυχη τους στο γηπεδο παρα εντεκα πριμαντονες που θα αποφευουν να βαλουν τα ποδαρακια τους στην φωτια και θα λιγοψυχουν.

Εικόνα k1p

Και όμως όσα είπα δεν έχουν να κάνουν με απαξίωση του μανιάτη.Όσο και αν φαίνεται κάτι τέτοιο.Όχι φυσικά πως έχω και την καλύτερη άποψη για αυτόν παικτικά αλλά στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σημασία η γνώμη μου για την αξία του ως παίχτη.

Το μεμπτό είναι πως όλο αυτό της προώθησης του μανιάτη ως νέου τζόλε είναι προφανές πως προέρχεται απο την διοίκηση επειδή της προσάπτουν πως είναι ένα στεγνό selling club που έχει μισθοφόρους με ημερομηνία λήξης.Και απλά διάλεξαν έναν έλληνα,χωρίς ιδιαίτερη αξία μεταπώλησης να παίζει το ρόλο του αιώνια πιστού αρχηγού.Βέβαια όλοι γνωρίζουμε πως ένας τζόλε σε διοίκηση μαρινάκη,το πολύ να έμενε 2-3 χρόνια στον πειραιά και θα τον αντικαθιστούσαμε με δανεικούς τύπου χάρα μέχρι να μας κάτσει το λόττο.Ο μανιάτης λοιπόν βολεύει.Καλή πρόταση δεν πρόκειται να έρθει για αυτόν,ούτε πρόκειται να διεκδικήσει κανένα υπέρογκο συμβόλαιο.Οπότε ας τον βαφτίσουμε εμβληματικό αρχηγό να λέμε και εμείς πως βγάλαμε έναν.

Εικόνα savvas gridlock

Πιστεύεις πως αν διοικούσε σήμερα ο Κόκκαλης την ΠΑΕ, με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του financial fair play που δεσμεύουν ακόμη και τα οικονομικά-αγωνιστικά μεγαθήρια της Ευρώπης και είχε στα χέρια του έναν Τζόλε, δεν θα τον πουλούσε στο εξωτερικό, με την πρώτη ευκαιρία;

Εικόνα Romain

Οι λόγοι μειωμένης προσέλευσης ειναι

1. Η Οικονομική κρίση (όπως γράφει και ο Αποστολης). Αυτό εκφραζει κατα 60%-90% την μείωση λόγω του οτι ο Θρύλος συνεχίζει να κόβει περισσότερα εισιτήρια απο τους ανταγωνιστές του, ενώ πριν δέκα χρόνια, ΠΑΟ και άλλοι ηταν πολύ κοντά σε αριθμούς εισιτηρίων με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.
2. Η πολύ καλύτερη τηλεοπτική κάλυψη με την καλύτερη πληροφόρηση.
3. Η αλλαγή συνηθειών και η χρήση της τεχνολογίας που μας κανει πιο μαλθακους.
4. Η ΛΑΣΠΗ που επηρεάζει τους "Ολυμπιακαρες" οπως αναφέρει ο Σάββας.
5. Η έλλειψη ουσιαστικού ανταγωνισμού απο τους ανύπαρκτους.

2,3,4,5 όχι Κατ ανάγκη σε αυτη τη σειρά.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αναμφίβολα, ο κόσμος με απογοήτευσε προχθές. Καιρό είχα να το νιώσω αυτό, βλέποντας αγώνα στο ΣΕΦ. Όμως θεωρώ ότι είσαι περισσότερο καυστικός απ' όσο πρέπει. Ξέρω ότι ανέφερες το παράδειγμα της Σκωτίας για να υπάρχει ένας ρεαλιστικός παραλληλισμός. Δύο μικρές πληθυσμιακά χώρες, με την Σκωτία να είναι πιο μικρή κιόλας, κάτι που δίνει περισσότερο βάρος στα λεγόμενά σου. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Στη μία περίπτωση μιλάμε για ποδόσφαιρο και στην άλλη για μπάσκετ. Στη Σκωτία, το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο σπορ. Στην Ελλάδα, το μπάσκετ είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο σπορ. Στη Σκωτία, το ενδιαφέρον των φιλάθλων περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ποδόμπαλο. Όλα τα άλλα αθλήματα δεν κεντρίζουν κανένα ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα, ο φίλαθλος κόσμος έχει να επιλέξει σε πολλά σπορ. Η Σέλτικ είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα και οι οπαδοί της ξέρουν ότι έχουν να δώσουν 300 ευρώ, για παράδειγμα, το χρόνο, παρακολουθώντας όλα τα παιχνίδια της ομάδας. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που συντηρεί πολλά αθλήματα, δύο εκ των οποίων είναι αυτά που μαζεύουν πολύ κόσμο. Για να μπορέσει να παρακολουθήσει όλους τους αγώνες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και κάποιους από βόλεϊ, πόλο, πρέπει να δώσει περίπου 600 ευρώ το χρόνο. Διπλάσια τιμή τουλάχιστον. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει γονατίσει τον κόσμο, ενώ η Σκωτία δεν έχει τέτοιο μεγάλο πρόβλημα. Τα εισιτήρια που κυνηγάει να κόψει ο Ολυμπιακός σε όλα τ' αθλήματα αγγίζουν το 1.500.000 σε αριθμό, περίπου. Τα αντίστοιχα της Σέλτικ είναι περίπου στα μισά. Εξ ορισμού, λοιπόν, μιλάμε για δύο διαφορετικές περιπτώσεις που δεν συγκρίνονται. Αντίστοιχα, μπορείς να βάλεις κι εσύ άλλες παραμέτρους που ενισχύουν την άποψή σου, όπως για παράδειγμα ότι ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ είναι δις πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ η Σέλτικ είναι μια μεσαία ομάδα στην Ευρώπη, ίσως και χαμηλότερα.

Στα σχόλια έχουν ειπωθεί και από άλλους, κάποιες υπαρκτές δικαιολογίες. Όμως θα συμφωνήσω μαζί σου, Σάββα, εν μέρει. Υφίσταται αυτό που λες, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει κόσμος που μπορεί να πάει στο γήπεδο και δεν πάει. Γιατί δεν το κάνει; Επειδή δεν το γουστάρει τόσο πολύ, όσο το γούσταρε ο πιτσιρικάς, που λέτε, πιο παλιά. Υπάρχει και κόσμος που δεν το "έχει" το γήπεδο. Προτιμάει να το δει από την τηλεόραση, τρώγοντας πατατάκια, παρά να πάει στο γήπεδο. Έτσι μαθαίνει η καινούρια γενιά και δεν ευθύνεται η νέα γενιά γι' αυτό. Όμως, το συμπέρασμα είναι ότι υφίσταται εν μέρει αυτό που λες. Και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, αλλά και να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε με όποιο μέσο μπορούμε. Είναι υποχρέωσή μας.

Υ.Γ.2 Και κάτι τελευταίο. Υπάρχει και κόσμος που δε γουστάρει να πάει μπάσκετ συγκεκριμένα. Δε γουστάρει να στηρίξει ένα τμήμα που πικραίνεται συχνά από τον Παναθηναϊκό. Ούτε γουστάρει να δίνει λεφτά σε μία ομάδα, των οποίων οι πρόεδροι είναι 10 χρόνια στην ομάδα και ο βάζελος στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει 9 πρωταθλήματα. Δεν συμφωνώ, φυσικά, απλώς το αναφέρω.

Εικόνα savvas gridlock

Πες μου λοιπόν, έχουμε εμείς ένα, έστω ένα σπορ, στο οποίο η προσέλευση στο γήπεδό μας προσεγγίζει αυτή των Σκοτσέζων; Όσο για τον κόσμο που δεν γουστάρει το μπάσκετ, ας μας πει επιτέλους το τι γουστάρει, γιατί το ένα τους ξινίζει και το άλλο τους βρομάει στον Ολυμπιακό.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Μεμονωμένα όχι, αλλά αθροιστικά έχουμε. Οι Σκωτσέζοι δίνουν εντός έδρας ματς μία φορά στις δύο βδομάδες. Κόβουν 50.000 εισιτήρια σε δύο βδομάδες. Εμείς σε δύο βδομάδες κόβουμε 17.000 στο Καραϊσκάκη σε έναν αγώνα πρωταθλήματος, 10.000 σε αγώνα ευρωλίγκας, 2.000 σε αγώνα πρωταθλήματος στο μπάσκετ και βάλε 1.000 σύνολο όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Επιπλέον, υπήρξαν και τρία sold out στο ch l που τα εισιτήρια είναι πιο ακριβά. Σύνολο σε δύο βδομάδες 30.000. Λιγότερα από τους 50.000 περίπου της Σέλτικ. Αλλά σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένος ο αριθμός εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι τη Σκωτία. Παρ' όλα αυτά, συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει θέμα για τους δύο κυρίως λόγους που ανέφερα και στο παραπάνω σχόλιο. Απλώς, θεωρώ ότι είσαι περισσότερο καυστικός απ' όσο πρέπει.

Όσο για τους "ολυμπιακάρες" που δε γουστάρουν την κατάσταση στο μπάσκετ, δεν έχω να πω κάτι εγώ. Συμφωνώ μαζί σου.

Εικόνα vagio

Εβλεπα κι εγω το ματς χθες, κι αναρωτιομουν που ειναι ρε γαμωτο ολοι αυτοι οι μπασκετικοι ολυμπιακοι που αλληλοχαριεντιζονται στον Βαρλα..

Εικόνα RED HELL

1.Η κριση παιζει τεραστιο ρολο κυριως γιατι ο Ελληνας δεν εχει καν τη διαθεση να σκεφτει "θα παω γηπεδο".Ειναι τοσα τα προβληματα που σε γαμανε εντελως.Και το λεω απο προσωπικες και οικογενειακες εμπειριες.
2.Κορεσμος(για μενα η κυρια αιτια).Πλεον πιστευουμε οτι θα τους γαμαμε ολους μεσα εξω και αν δεν γινει αυτο γινεται της μανας των βαζελων.
3.Φλωροποιηση του πληθυσμου που αναποφευκτα επηρεαζει και τον οπαδο.Αυτοι που πηγαιναν παλια γηπεδο γενικα ηταν πιο hardcore απο τους σημερινους.Στα επισημα παλια γινοταν χαμος ενω τωρα το γηπεδο θυμιζει θεατρο.Αυτοι που εχουν οικονομικη ευχερεια σε μεγαλο ποσοστο ειναι κατι πουστοφλωροι που πανε να βγαλουν καμια selfie.Και παραδοξως συμβαινει και στο πεταλο.Βουτυρομπεμπεδες οπαδοι που μονο απαιτουν.
4.Γαμημενοι αρδ που μας πρηζουν για το απαισιο ελληνικο πρωταθλημα και το χαμηλο επιπεδο του συν το οτι η διαιτησια ευνοει εμας και σφαζει τους αλλους(αν και οι διαιτητες δινουν πατηματα συχνα).
5.Για τη μπαλα τα λαθη της δοικησης που ενω μπορει να φτασει στην ομαδα ακομη πιο ψηλα κανει παρα πολλα πισωγυρισματα.Δεν θελουν και πολυ οι γκρινιαρηδες ετσι και αλλιως.
6.Για το μπασκετ πιστευω οτι αιτια αποτελει το γεγονος πως ανεκαθεν η συντριπτικη πλειοψηφια των οπαδων μας ηταν "ποδοσφαιρικη".Πηραμε 2 σερι ευρωπαικες κουπες και υποδεχθηκαν την αποστολη δειλα-δειλα 8.000.Εδω ξερω Ολυμπιακους τρελαμενους με τη μπαλα που λενε "το μπασκετ ειναι για τους βαζελους".
7.Η Θυρα 7 εχει τον ερασιτεχνη αλλα οι οργανωμενοι δεν πατανε ουτε στα ευρωπαικα(κυριως στο βολει).Μεχρι και προστιμο φαγαμε.
8.Ο γιγαντας ο ΣΩΚΡΑΤΕΣ διαμορφωσε μια γενια οπαδων που δεν ξερουν να χανουν.
9.Ο Ελληνας δεν εχει αθλητικη παιδεια.Δεν βλεπει το γηπεδο σα γιορτη αλλα ως μεσο για να βγαλει τα απωθημενα του.
ΥΓ.Αμφιβαλλω ποσοι απο αυτους που λενε "μαυρο στο χοντρο-ολοι σεφ"πατανε πραγματι στο Σεφ.
ΥΓ1.Οι οπαδοι της Μπορουσια οπως λεει ο φιλος πιο κατω ισως να ειναι οι καλυτεροι οπαδοι του κοσμου.Δεν εχω ξαναδει αυτο που γινεται με δαυτους.

Εικόνα kostas sf

Αν φύγει η οικονομική κρίση και σταματήσει η προπαγανδα τους θα γίνουμε πάλι ο γνήσιος αυθεντικός κόσμος του ολυμπιακου σαν αυτούς εδώ στο βίντεο αυτο
http://youtu.be/1odq_bKTSbo

Εικόνα red apple

πολύ το εκτίμησα το άρθρο σου Σάββα. Ανάλογο, αν θυμάσαι είχα βγάλει κι εγώ πριν από καμιά 753 χρόνια, εδώ μέσα. Ο "λαός" δεν αγαπά τον Θρύλο όπως παληά. Συμφωνώ 100%. Έχω προσωπικά παραδείγματα να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει

Εικόνα apostolos gaganis

Θα επιχειρήσω να σουμάρω τους λόγους της μειωμένης προσέλευσης των Ολυμπιακών στο γήπεδο ( όχι αναγκαστικά με αξιολογική σειρά ).

1. Η οικονομική κρίση.

2. Ο κορεσμός από τα συνεχή πρωταθλήματα.

3. Η βεβαιότητα σχεδόν ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει το όποιο ματς στο Καραϊσκάκη ( υπήρχε και παλιότερα, αλλά η αντίδραση του κόσμου σήμερα είναι διαφορετική εξαιτίας των άλλων λόγων ).

4. Η ανυπαρξία μεγάλων παιχτών - μαγνητών στην ομάδα, εξαιρετικών ταλέντων και η μέτρια γενικά ποιότητα και ιδίως υποβαθμισμένη ελκυστικότητα του προσφερόμενου θεάματος.

5. Η έλλειψη έντονου ανταγωνισμού για την πρώτη θέση από τις άλλες δυο μεγάλες ομάδες.

6. Τα υψηλής ποιότητας και ευρύτατα διαδεδομένα ( σπίτια, καφενεία, ταβέρνες κ.λ.π. ) τηλεοπτικά υποκατάστατα των - ζωντανών - αγώνων της ομάδας, που ΄΄χορταίνουν΄΄ πολύ κόσμο, χωρίς ταλαιπωρία, με την άνεση της πολυθρόνας και σαφώς φθηνότερα απ΄την προσέλευση στο γήπεδο. Παλιότερα, δεν υπήρχαν τέτοιες πολυτέλειες κι ο κόσμος ΄΄δίψαγε΄΄ για θέαμα.

7. Η συνεχής αντιΟλυμπιακή προπαγάνδα από τα ΄΄αντικειμενικά΄΄ ΜΜΕ, που έχει διαβρώσει πολλούς Ολυμπιακούς του ΄΄πρωκτικού διαύλου΄΄ ΓΕΝΙΚΩΣ ( σκεπτόμενους, ντροπιασμένους κττ ).

Ορισμένα απ΄τα παραπάνω, σηκώνουν συζήτηση. Πολλά δρουν συνδυασμένα, οδηγώντας στην μη προσέλευση. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που δεν μου΄ρχονται τώρα στον νου. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός γινόταν μια ομάδα όπως ΄΄την ονειρευόμαστε΄΄, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα τιγκάριζε συχνά το Καραϊσκάκη... Έχει αλλάξει ο Έλληνας. Δεν είναι όπως παλιά... Για το μπάσκετ, αυτοί είναι...Δεεεν υπάρχουν άλλοι. Τί να κάνουν οι Αγγελόπουλοι; Την φτάσανε την ομάδα σταθερά στην ελίτ της μπασκετικής Ευρώπης...Πού να την πάνε ακόμα; Πιάσαμε ταβάνι...Και πρωταθλήματα να παίρναμε απ΄το βάζελο, δεν βλέπω να γινόταν τίποτα σπουδαίο...

Εικόνα savvas gridlock

Αναρωτιεμαι ρε Αποστολε, οι πιτσιρικαδες που ετρεχαν στο Καραισκακη τις δεκαετιες του 50 και του 60, ειχαν πιο πολλα λεφτα απο τους σημερινους "αφραγκους" πιτσιρικαδες; Μηπως ηταν λιγοτερο καλομαθημενοι μπουληδες;

Εικόνα apostolos gaganis

Ναι.

Εικόνα kostas sf

Κατα τη γνώμη μου πιστεύω πως οι λόγοι που πρεπει να σταθούμε πως το γηπέδων ειναι άδειο ειναι το 1 (οικονομική κρίση) και ο 7 καθώς με την προπαγανδα τους δημιουργούν και τους παραπάνω λόγους που αναφέρατε.

Εικόνα kostas sf

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οπαδών που αγαπάνε την ομαδα τους ειναι οι οπαδοί της ντορντμουντ.

Εικόνα markonis

Αγαπητέ φίλε Σάββα θεωρώ πως σύγκριση ανάμεσα σε Σκωτία και Ελλάδα,σε οποιοδήποτε τομέα κι αν γίνει θα αναδείξει τη Σκωτία πρωτοπόρο και την Ελλάδα τριτοκοσμική.Πώς θα μπορούσε λοιπόν να ξεφύγει το ποδόσφαιρο,αν και εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και το θέμα έχει να κάνει καθαρά με την παιδεία και τη νοοτροπία των ανθρώπων.

Ο Σκωτσέζος αγαπητέ Σάββα πάει στο γήπεδο της Ινβερνές για να δει μπάλα - αυτή τη μπάλα που μπορεί να παίξει η ομάδα του - και να περάσει ένα ευχάριστο 3ωρο το μεσημέρι της Κυριακής ή του Σαββάτου.Είχα την τύχη να παρευρεθώ σε ένα αγώνα Ινβερνές - Σέλτικ 0-5 στο οποίο η Ινβερνές δεχόταν σφυροκόπημα επί 70΄ όταν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βγήκαν στην επίθεση και έκαναν ένα σουτ που πήγε στα περιστέρια.Οι οπαδοί όμως τραγουδούσαν ρυθμικά και όχι ειρωνικά «κάναμε ένα σουτ στο τέρμα» !!!

Νομίζω δεν χρειάζεται να γράψω με τι διαθέσεις και σκοπούς πηγαίνει ο Έλληνας οργανωμένος οπαδός στο γήπεδο.

Οι μισοί από αυτούς δεν ξέρουν ποιες ομάδες παίζουν ή έστω ποια από τις 2 ομάδες είναι ο Ολυμπιακός και ο νοών νοείται....

Να διευκρινίσω πως δεν ρίχνω αφορισμούς,ούτε σκοπεύω να γίνω ισοπεδωτικός.Απλά απάντησα στη σύγκριση που έβαλες ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκωτία,από τη δική μου πλευρά,επειδή είχα την τύχη να ζήσω κάποιο διάστημα της ζωής μου στη Μ.Βρετανία.

Αναφορικά με το μπάσκετ,είναι πράγματι λυπηρό να μην γεμίζει το ΣΕΦ με κόσμο ο οποίος θα ενισχύει αυτή την ομάδα που είναι χάρμα οφθαλμών.Όμως αυτή η σούπερ ομάδα στο Ελλαδιστάν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ !!!!

ΥΓ. Το καλοκαίρι που - πρώτα ο Θεός - θα εγκατασταθώ στην πρωτεύουσα η πρώτη μου δουλειά θα είναι διαρκείας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.Άντε γιατί τα τελευταία 20 χρόνια μου έχει λείψει το γήπεδο.

Εικόνα savvas gridlock

Το μπασκετ παραδοσιακα στην Ελλαδα συγκεντρωνει κοσμο απο υψηλοτερα εισοδηματικα στρωματα, αφου δεν ειναι τοσο λαικο σπορ (οχι γενικα, για Ελλαδα μιλαμε). Κι ομως, ακομη κι εκει που "δεν εχουμε καμενα οπαδικα μυαλα χουλιγκανων", υπαρχει η ιδια προσελευση στα ντερμπι, πολυ χειροτερη στα μικρα ματς.