ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1985: Ο ΣΑΛΙΑΡΕΛΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ



Γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω. Νοέμβριος του 1985 και ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός βρίσκεται σε παρακμή. Έχουν προηγηθεί δύο σερί σεζόν δίχως πρωτάθλημα κι ένα μεταγραφικό καλοκαίρι με χοντρές ''ήττες'' του προέδρου Νταϊφά από τους Βαρδινογιάννηδες, που του άρπαξαν μέσα από τα χέρια Σαργκάνη-Βαμβακούλα. Το ξεκίνημα της περιόδου 1985-86 είναι απογοητευτικό και μετά την 7η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός βρίσκεται κάτω από τη μέση της βαθμολογίας. Το ΟΑΚΑ που χρησιμοποιούσαμε ως έδρα βράζει, μετά από μία ισοπαλία με σκορ 2-2 κόντρα στον Ηρακλή. Ο Νταϊφάς ψάχνεται να φύγει από την προεδρία, αφού βλέπει το πού θα καταλήξει η χρονιά (θα πέσουν σφαλιάρες...) και τότε εμφανίζεται ο Ανάργυρος. Ρίχνει μία προειδοποιητική βολή
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-10-1985
 

 
και σαν σήμερα η ''Ηχώ'' κυκλοφορεί με το παρακάτω ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδό της.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-11-1985
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Ανάργυρος δεν θα βάλει 250 εκ. δραχμές στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, επειδή οι διαπραγματεύσεις με τον Σταύρο Νταϊφά θα βαλτώσουν. Ο Νταϊφάς, όταν κατάλαβε ότι ο Σαλιαρέλης δεν ήταν διατεθειμένος να τον αποζημιώσει με ένα μεγάλο ποσό για την πώληση των μετοχών, άρχισε να διαδίδει ''δεν πουλάω την ομάδα σε αυτόν, είναι δάκτυλος του Βαρδινογιάννη'', επειδή ο γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων Σαλιαρέλη στην Ελλάδα, Κώστας Ουίλς, δούλευε παλαιότερα στη MOTOR OIL των Βαρδινογιάννηδων. Με τα πολλά ο κυρ-Σταύρος θα παραιτηθεί από την προεδρία το Δεκέμβριο, αφήνοντας στο πόδι του το Νίκο Ευθυμίου. Κατά το εξάμηνο της παραμονής του Ευθυμίου στη θέση του προέδρου, θα γίνει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με το Σαλιαρέλη και τον Ουίλς να δίνουν 65 εκ. δραχμές (συμμετείχαν κι άλλοι, όπως έχουμε δει). Ο Νταϊφάς προσπάθησε να βγάλει άκυρη αυτήν την αύξηση για να επιστρέψει στην προεδρία το καλοκαίρι του 1986 και τα κατάφερε, αλλά τα χρήματα των Σαλιαρέλη-Ουίλς υπήρχαν στα ταμεία της ΠΑΕ. Με αυτά τα χρήματα πρώτα και κύρια κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού η διοίκηση Νταϊφά, χτίζοντας την ομάδα που πήρε το μοναδικό μας πρωτάθλημα σε 13 σεζόν, αυτό της περιόδου 1986-87. Επειδή επικρατεί μία σύγχυση για την οικονομική κατάσταση του Ανάργυρου στα μέσα της δεκαετίας του '80, ας δούμε ένα αφιέρωμα στην περιουσία και τις επιχειρήσεις του από την ''Ηχώ'' το φθινόπωρο του 1986.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-9-1986
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Πάρα πολλά λεφτά λοιπόν είχε ο Σαλιαρέλης. Θυμίζουμε ότι με δικά του χρήματα στήθηκε η ομάδα μπάσκετ του 1987, ενώ πήραμε και το μέγα Θανάση Μουστακίδη στο βόλεϊ. Αφότου φυγάδευσε τον Κοσκωτά στο εξωτερικό, τον Οκτώβριο του 1988, με αντάλλαγμα την παραχώρηση των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, φυλακίστηκε και μετά την αποφυλάκισή του δεν μπορούσε να βγει από τη χώρα, ώστε να πάει στην Κένυα, να προωθήσει τις δουλειές του και να φέρει χρήματα στην Ελλάδα. Γι'αυτό αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Βαρδινογιάννηδες (κάτω από το τραπέζι), να βάλει χέρι στα λεφτά της ΠΑΕ και να κάνει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τα χρήματα της μεταγραφής Ντέταρι στην Μπολόνια το 1990. Η ιστορία εύκολα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική και σήμερα να μην έχουμε όλοι στο μυαλό μας το Σαλιαρέλη αρνητικά.