ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ...ΨΕΜΑΤΑ!!



Όπως είπα και σε άλλη φάση, ντέρμπυ μεσολαβήσαντος, κανονικά θα το έχεζα το παιχνίδι της Κροατίας. Αλλά λίγο οι απουσίες βασικών μας παικτών, λίγο το θετικό σερί της Τσεντεβίτα και οι κηδείες που έκανε σε έκτος έδρας ματς στον όμιλο, λίγο που σκάει ως ένας άτυπος απολογισμός πρώτου γύρου ...είπα να αναφερθώ στα σημεία εκείνα που η ομάδα -κι όχι μόνο - φαίνεται να μας βγάζει ψεύτες το τελευταίο διάστημα.

 

ΨΕΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ: Η ΠΛΗΓΗ ΣΤΗΝ ΡΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Σε αντίθεση με το ματς του Ηρακλείου - που φαινομενικά ήμασταν πληρέστεροι - αυτή την φορά φάνηκε να μην αφήνουμε καμιά πικ-εν-ρολλ συνεργασία των Κροατών να μας πλήξει, καταφέρνοντας να κλείσουμε πολύ καλά τον χώρο προς το ζωγραφιστό. Η ομάδα εμπόδισε όχι μόνο το τάισμα του Μπίλαν, εφαρμόζοντας επιθετική άμυνα στους "τροφοδότες" του, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τράβηξε έξω τον ψηλό περιορίζοντάς του τις επιλογές με άμυνα συνεργασιών. Σκούρα τα βρήκανε και οι κοντοί της Τσεντεβίτα όποτε επεχείρησαν να μας διεμβολίσουν, βρίσκοντας μπροστά τους τις δυναμικές εξόδους του Χάντερ, που συνοδεύονταν με σωστό μάζεμά του ύστερα απ'το hedge out, εμποδίζοντας τόσο τα τελειώματα του αντίπαλου ψηλού όσο και τις κοντινές πάσες στον κεντρικό άξονα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι παρότι ήμασταν πληγωμένοι στην ρακέτα ...ο χώρος των πιο επιτυχημένων ανασχέσεών μας ήταν το ζωγραφιστό.
 
Αν ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει κάτι αυτό είναι οι αμυντικές του περιστροφές, μιας και απέναντι σε μια ομάδα όχι ιδιαίτερα υψηλής δυναμικότητος βρεθήκαμε να δίνουμε αρκετά μις-ματς ύστερα απ΄τις αλλαγές που έφερναν στα μαρκαρίσματα τα σκριν της Τσεντεβίτα. Μια δεύτερη ατέλεια στην οποία θα μπορούσε να εστιάσει κανείς, είναι το γεγονός πως την ώρα που κοιτούσαμε να περιορίσουμε την επιλογή του Μπίλαν μετά το κόψιμό του στην ρακέτα απ΄τον κεντρικό άξονα ...επιτρέψαμε να μας γίνεται ζημιά είτε πρωτογενώς με σκορ  του κοντού που επέλεγε να σουτάρει αντί να δώσει πάσα, ύστερα απ'το σκριν του ψηλού ...είτε ύστερα από πάσα που έβγαζε ο ψηλός στην αδύνατη πλευρά μετά το πικ. Κάλλιστα βέβαια θα μπορούσε να μου πει κάποιος ότι αυτό ήταν σχεδιασμένο. Ότι είχαμε αποφασίσει να μην σχιστούμε να κόψουμε αυτά τα σουτ και πως αυτό που είχε δει ο προπονητής  είναι πως αν κλέιναμε μέσα θα το παίρναμε το ματς όσα σουτ κι αν έβαζαν οι Κροάτες. Πως αυτό που θέλαμε να περιορίσουμε ήταν την "κάθετη" κίνηση της Τσεντεβίτα αφήνοντάς τους να κόψουν τον λαιμό τους όποτε κινούνταν "παράλληλα". Αν είναι έτσι τότε ο προπονητής δικαιώνεται παρότι δεν φρόντισε να τους "χαλάσει" τις αποστάσεις ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν ούτε παράλληλα.
 
Κι αφού πιάσαμε τους παίκτες ρακέτας στην μια πλευρά του γηπέδου, να σημειώσουμε ότι η ομάδα απέδειξε πως μπορεί και σκορ να πάρει στον συγκεκριμένο χώρο παρά τις απώλειες των Γιανγκ - Πρίντεζη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καιρό που γύρισε ο Χάντερ. Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι οι Χάντερ, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Στρόμπερι και Μάντζαρης κατέβασαν τριάντα ριμπάουντ στο Ζάγκρεμπ.  Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι ο κουτσός Ολυμπιακός κατέβασε στην Κροατία 17 επιθετικά ριμπάουντ παρακαλώ ...κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί το υψηλό σκορ στο οποίο πήγαμε το ματς παρότι μας έλειπαν ορισμένοι απ'τους βασικούς επιθετικούς εκφραστές μας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και πάλι στον - άρτι επιστρέψαντα- Χάντερ ο οποίος όχι μόνο μας προσέφερε έξτρα κατοχές με τα ριμπάουντ που κατέβασε αλλά φάνηκε αρκετές φορές να τελειώνει ο ίδιος με την μια ύστερα από δικά του επιθετικά ριμπάουντ πληγώνοντας την Τσεντεβίτα σε έναν χώρο που θεωρητικά θα'πρεπε να υστερούμε. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός επεδίωξε να βρει λύσεις απ'το ποστ-απ παιχνίδι, άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε όχι, με περισσότερους παίκτες από ότι συνήθως, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Παπαπέτρου, του Στρόμπερι ...ακόμα και του άοσμου και άποντου Χάκετ. Δείχνοντας όχι μόνο πως διαθέτει εναλλακτικές αλλά και ότι οι νέοι - είτε ως προς τις αρμοδιότητες είτε ως προς την ημερομηνία έλευσης - παίκτες μπαίνουν σιγά σιγά στους ρόλους τους αντιλαμβανόμενοι τις απαιτήσεις του προπονητή.
 
Συνέπεια όλων των παραπάνω δεν θα μπορούσε να είναι η - ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ - σωστή κατανομή διπόντων-τριπόντων. Συνεχίζουμε με άλλα λόγια να βλέπουμε ότι όσο ο Ολυμπιακός αξιοποιεί τις κατοχές και σιγουρεύει τις επιθέσεις που παίρνει ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ δεν πρέπει να τον φοβάσαι ακόμα κι αν είναι πληγωμένος.
 

 
ΨΕΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ: ΛΙΓΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΣΠΡΩΞΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΣΙΜΑ ΚΙ ΑΝ ΛΕΙΠΟΥΝ, ΤΗΝ ΓΑΜΗΣΕΣ

Περνώντας από το ένα ψέμα στο άλλο θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Ολυμπιακός φάνηκε να παίρνει αρκετές λύσεις και απ΄τους κοντούς παρά τις απώλειες των Σπανούλη και Λοτζέσκι. Η ομάδα επεδίωξε το γρήγορο επιθετικό τρανζίσιον, επεδίωξε να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο με πολλές απ'τις επιθέσεις που πήραμε να προέρχονται από κακές επιλογές των Κροατών κι από λάθη στα οποία τους αναγκάσαμε με την άμυνά μας. Επιβεβαιώνεται με άλλα λόγια και για τους κοντούς το αρχικό συμπέρασμα: ΑΝ Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΘΑ ΚΑΤΕΦΕΡΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΟΣΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ. Προσωπικά χάρηκα που είδα τον Μάντζαρη να παίρνει πρωτοβουλίες απόντος Σπανούλη και να δείχνει διατεθειμένος να μας βοηθήσει, στον βαθμό που του αναλογεί να ξεχάσουμε την απώλεια του περυσινού δεύτερου βιολιού μας. Παρότι απέναντί μας δεν είχαμε κάνενα μεγαθήριο χάρηκα που τον είδα να τολμάει να πάρει σουτ, να τολμάει ανά διαστήματα να φανεί και να μην κρύβεται.

Προτού κλείσω το κεφάλαιο των κοντών θα ήθελα να αναφερθώ και σε έναν παίκτη για τον οποίο αφενός γνωρίζετε την άποψή μου, αφετέρου καταλαβαίνετε πως τα χειρότερά μου μπινελίκια σε βάρος του είναι αυτά που ακόμη δεν έχετε διαβάσει. Στο προκείμενο όμως ...πέρα από τα σουτ που σπατάλησε ο Στρόμπερι στην Κροατία δεν γίνεται να μην σταθούμε και στο γεγονός ότι ο τύπος ήταν πρώτος στις ασσίστ κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει. Κάτι που τον καθιστά τον βασικότερο υπεύθυνο για το θετικό πρόσημο που εμφανίσαμε στον συσχετισμό ασσίστ-λαθών. Δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε πως στο παιχνίδι της Πέμπτης, ο κωλομπαράς της Καρσιγιάκα έδειξε να σημειώνει  πρόοδο και στο τακτικό κομμάτι όταν η ομάδα αμυνόταν, προσφέροντας περισσότερες σωστές βοήθειες κοντά στο καλάθι απ'ότι συνήθως. Ο κωλομπαράς της Καρσιγιάκα έχει ενάμισο ακόμα μήνα να μας δείξει τι μπορεί να κάνει κι εμείς έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε σε ένα ακόμα καλύτερό του πρόσωπο. Παρά την ρήση του θυμόσοφου λαού μας "περυσινός κωλομπαράς ...φετινός πούστης" που  ως τώρα έδειχνε να επιβεβαιώνει ο Φράουλας.

 

ΨΕΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΡΙΑ: Η ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΡΣΙΤΣ

Σύμφωνα με δηλώσεις του παλαιμάχου γκαρντ και νυν προπονητή της Τσεντεβίτα ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί τον καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα όλων των εποχών μετά τον Νίκο Γκάλη. Τιμητικό μεν ...ανακριβές δε. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας -όχι ο μόνος - από τους Έλληνες αθλητές της γενιάς του που κατάφερε με όσα πέτυχε να κατεβάσει από το κάδρο τον Γκάλη. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο από την στατιστική όσο κι από τους τίτλους ...αλλά κι από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κέρδισε όσα κέρδισε. Ο Σπανούλης διακρίθηκε στο τοπ επίπεδο με δυο ομάδες και η παρουσία του στην μια έφερε ως συνέπεια το κατέβασμα της άλλης από τον θρόνο. Έχει κερδίσει Ευρωπαϊκό το 2012 με βαθμό δυσκολίας μεγαλύτερο από αυτόν που'χαν οι Ευρωκούπες που καλούνταν να κερδίσει ο Γκάλης στα χρόνια του Άρη ...αλλά και του βάζελου. Ο Σπανούλης έχει καταφέρει να διακριθεί ατομικά στις πιο πλήρεις  ομάδες του βάζελου προσπερνώντας και μεγάλης αξίας συμπαίκτες του πέρα από αντιπάλους. Κατάφερε δηλαδή να βγει στον αφρό στελεχώνοντας τόσο ομάδες -φαβορί όσο και ομάδες-αουτσάιντερ. Τέλος ο Σπανούλης από το καλοκαίρι του 2011 έως και σήμερα είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας που πατάει παρκέ στην Ευρώπη κάτι που ουδέποτε συνέβη με τον Γκάλη στα χρόνια που αγωνιζόταν στο τοπ επίπεδο στην Ευρώπη. Υπήρχε μάλιστα σεβαστό χρονικό διάστημα που ο Γκάλης δεν ήταν πρώτος ούτε στην Ελλάδα. Μια σωστή ματιά στο ρόστερ του κραταιού Άρη αλλά και στο ρόστερ των υπολοίπων Ελληνικών ομάδων, ειδικά απ'την στιγμή που ο Ξανθός κατέβηκε στην Αθήνα θα σας πείσει. Ξεκαθαρίζω, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ. Επειδή υπήρξε Γκάλης μαζεύτηκε ο κόσμος στα γήπεδα κι  επέλεξε άλλος τόσος κόσμος να παίξει μπάσκετ. Εξαιτίας και του Γκάλη κατάφερε το προϊόν να αποκτήσει αξία και να δούμε στις ομάδες μας τους παίκτες που τον προσπέρασαν στην πορεία. Εξαιτίας και του Γκάλη κατακτήσαμε την κορυφή σε εθνικό επίπεδο και διατηρηθήκαμε στον αφρό. Όλα τα παραπάνω τα σεβόμαστε χωρίς να ξεχνούμε...

 

ΨΕΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΕΣΣΕΡΑ: Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΥΡΟΥΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΝΤΙ-ΓΙΑΝΓΚ".

Ότι θα είχαν παρελάσει άπειρα ονόματα απ'την στιγμή του τραυματισμού του Πατ το περιμέναμε. Έχουμε φτάσει όμως σε σημείο να βλέπουμε τον Τάιους να τσακώνεται με τον Ντούντα και στα καπάκια να τον θεωρούμε υποψήφιο αντικαταστάτη μες στα Χριστούγεννα. Παίκτες στην αγορά και τώρα που μιλάμε υπάρχουν ...και μάλιστα δεν είναι λίγοι. Αν ο Ολυμπιακός λοιπόν βιαζόταν να αλλάξει τον Γιανγκ άμεσα, πριν την διακοπή θα το'χε κάνει ήδη. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΟΨΤΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΟΣΟ Η ΟΜΑΔΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. Μια ακόμα σημείωση το γεγονός ότι στα άρθρα για τους υποψήφιους "αντι-Γιανγκ" αναφέρουν τόσο ετερόκλητων χαρακτηριστικών λύσεις με κάνει ΑΒΛΕΠΙ να πιστεύω ότι κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται στ'αλήθεια στο στόχαστρό μας. Όσο δε περνάει ο καιρός αρχίζω να σιγουρεύομαι και για κάτι ακόμα. Ο Ολυμπιακός και ο Σφαιρόπουλος θέλουν παίκτη αρκετά κοντά στον παίκτη που χάσαμε και πολύ δύσκολα θα πειραματισθούν. Παίκτη αθλητικό, εκρηκτικό, με γρήγορα πόδια ικανό να ανταποκριθεί στις αμυντικές περιστροφές και να μην μειονεκτεί στις αλλαγές των σκριν. Παίκτη με καλό hedge out ώστε να χαλάνε οι πικ-εν-ρολλ συνεργασίες του αντιπάλου, παίκτη σκληρό, agressive. Αν ο παίκτης έχει συνέπεια στα ανωτέρω αμυντικά του καθήκοντα πολύ πιθανόν να προτιμηθεί από κάποιον άλλον μεγαλύτερης επιθετικής έφεσης. Οί ρόλοι στο "πέντε" ύστερα απ'τον αντι-Γιανγκ φαίνεται πως θα μοιραστούν σχεδόν όπως μοιράζονταν και πριν τον τραυματισμό του.  Έτσι έχω καταλάβει και μένει να δούμε το αν θα επιβεβαιωθώ.  Αν στο μεταξύ διάστημα αλλάξει κάτι,  εδώ θα'μαστε να τα πούμε.
 

 
ΨΕΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΕΝΤΕ: ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ...ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ

Γράφανε ορισμένοι ...μάγκες κάτω από μαϊμού βίντεο(πενταετίας) με δήθεν πορείες Κροατών μέσα στον Πειραιά, ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανέβουμε στο Ζάγκρεμπ με αφορμή τον αγώνα με την Τσεντεβίτα. Αλλίως θα΄χαμε άλλα ...δήθεν. Τελικά είχαμε δεύτερη κολλητή ψωλάρα σε κροατικό έδαφος, έτσι για να μην προλάβει να παλιώσει το προηγούμενο τσούξιμο. Δεν μάθαμε όμως ρε πούστρες, ποια θα'ταν τα ..."άλλα" για τα οποία απειλούσατε;; Θα ξανακρυβόσασταν τρεις μέρες σε τέσσερις τοίχους, τριακόσια μέτρα απ'την ΓΑΔΑ;; Θα σας ξανακυνηγάγανε οι Έλληνες ταξιτζήδες να τους πληρώσετε τις ζημιές ρε ρεντίκολα των Βαλκανίων;; Εκτός απ'το αεροδρόμιο και τον Ερυθρό Σταυρό ...μπορείτε να μας πείτε ποιο άλλο Αττικό αξιοθέατο είδατε ρε τρομοκράτες της κακιάς ώρας; Είναι δυστυχώς ηλίου φαεινότερο πως τέτοιες συμπεριφορές και κουβέντες, φέρνουν "απαντήσεις" σαν αυτή που βλέπετε παρακάτω στα τονισμένα κόκκινα γράμματα ...τις οποίες εμείς κατακρίνουμε και καταδικάζουμε Α - ΠΕ - ΡΙ - ΦΡΑ - ΣΤΑ ...
 

Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια ...OΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ.   Za ona dobra, dobra, dobra stara vremena ...

DRAZA

Σχόλια

Εικόνα holland74

Carlos Boozer..
Δεν φαίνεται κακός...

Εικόνα DRAZA

Τριάντα πέντε;; Αν δεν είναι τριάντα πέντε πρέπει να διανύει το τριακοστό πέμπτο.

Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε αν μας ταιριάζει για έναν λόγο. Συνήθως τέτοιοι παίκτες όταν σε αυτή την ηλικία αποφασίζουν να πάνε Κίνα για έναν λόγο το κάνουν ...για τα λεφτά και για ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο.

Και το κίνητρο να κερδίσει Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό για τέτοιες περιπτώσεις δεν υφίσταται. Γιατί έχει ήδη αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο και γιατί είναι 34-35 ...κοινώς χέστηκε.

Εικόνα holland74

Κατά 99% ισχύει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών με τεράστιο αθλητικό εγωισμό που αρνούνται να χάσουν ή είναι υψηλής κλάσης, όπως ο τιτανοτεράστιος Μπομπ Μακάντου..

Εικόνα DRAZA

Παίκτης με γεμάτες χρονιές στο ΝΒΑ εδώ και 13 χρόνια, που δεν τον ενδιαφέρει να παίξει κάπου για να τον δούνε και που δεν έχει κανένα κίνητρο να διεκδικήσει Ευρωλίγκα, δύσκολα θα έρθει με τα λεφτά που διαθέτουμε εμείς. Επιπλέον, διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν μας ταιριάζει αυτός ο παίκτης. Έχει θέμα με το σουτ, έχει θέμα με τις βολές και είναι αρκετά ασταθής στην άμυνα και λίγο βλαμμένος. Επιθετικά, κοντά στο καλάθι είναι αξιόπιστος. Το θέμα είναι ότι όταν παρά τις αδυναμίες σου έχεις φάει ψωμί στην Αμερική ...δύσκολα θα κάτσεις να τις βελτιώσεις στο τελευταίο σου συμβόλαιο.

Ο τύπος φαίνεται να πηγαίνει σε μια χώρα που θέλει να βλέπει παίκτες εντυπωσιακούς, που θέλει να φέρνει Αμερικανούς για να πάρει χρήματα. Αν το έβλεπε αλλιώς ...θα επέλεγε να κινηθεί και αλλιώς. Θα έκανε άλλη επιλογή. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το συζητούμε. Τα Χριστούγεννα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι υπάρχει διαθέσιμο.

Εικόνα lets79

Επείδη είμαι παιδί(μπασκετικό)των 80's θα ήθελα να πώ και εγώ δύο πραγματάκια....ο Νίκος Γκάλης σαφώς και υπήρξε ένα μεγαθήριο του ελληνικού μπάσκετ,σαφώς και άλλαξε πολλά,αλλά σαφώς και τα γήπεδα γεμίζανε ασφυκτικά και στην προ Γκάλη εποχή και σαφώς στην Ελλάδα τότε,μεταξύ των τυφλών,βασίλευε ο μονόφθαλμος....η υπερομάδα του Άρη(με εισαγωγικά ή χωρίς,όπως θέλει ο καθένας),με εξαίρεση το δίδυμο Γιαννάκη-Γκάλη,ήταν απλά για να γελάς....Δοξάκης,Ρωμανίδης,Φιλλίπου,Γουίλτζερ κτλ κτλ κτλ....μην μυθοποιούμε αθλητές παικτικής αξίας λίγο χειρότερης του Κούβελα....Για το μπάσκετ της δεκαετίας του 80,μπορώ να γράψω ίσα με δέκα κατεβατά,αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό....η ουσία είναι ότι η πραγματική εκτίναξη του επαγγελματικού μπάσκετ έγινε το καλοκαίρι του 1991 με την είσοδο Κόκκαλη,την κάθοδο Ιωαννίδη και τον ερχομό του Ζάρκο....εκείνο το καλοκαίρι άλλαξε μια για πάντα το μπασκετάκι εν Ελλάδι....Επίσης ο Χριστοδούλου,ο επονομαζόμενος και ίσως καλύτερος all around Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών,ήταν η μεγαλύτερη κουνέλα που έχει γνωρίσει ποτέ αυτό το άθλημα....

Εικόνα holland74

Συμφωνώ,αλλά για να υπάρξει ενδιαφέρον και να υπάρξουν επενδυτές που θα έφερναν όλο αυτό που βλέπαμε τη δεκαετία του 90 έπρεπε να υπάρχει ζήτηση για το προϊόν και αυτή τη ζήτηση για το μπάσκετ την έφερε ο Γκάλης... Εδώ τώρα που ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα της ιστορίας του στο μπάσκετ, το ΣΕΦ είναι άδειο, το 91 και έχοντας και το ποδόσφαιρο να έχει τα χάλια του, διοικητικά, το ΣΕΦ ήταν τίγκα...Το μπάσκετ άλλαξε μετά το 87, αλλιώς κανένας Ζάρκο δεν θα είχε έρθει, ούτε ο ξανθός, γιατί απλά κανείς δεν θα είχε επενδύσει..

Εικόνα DRAZA

Ο Γκάλης είναι ίσως ο βασικός υπεύθυνος για την μετατόπιση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων -του κόσμου του κοινού- στο μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια. Οι επιτυχίες του Ελληνικού μπάσκετ επί εποχής του όμως δεν είναι μόνο προϊόν δουλειάς του Γκάλη.

Στο βαθμό λοιπόν που κάποιος επιλέγει το μπάσκετ για να διαφημιστεί ή για να βάλει τα λεφτά του κρίνοντας το πόσα βλέμματα συγκεντρώνει το προϊόν εκεί η συμβολή του Γκάλη τότε ήταν καθοριστική. Αν κάποιος στρέφεται στο προϊόν αξιολογώντας το πόσο επιτυχημένο είναι και το αν φέρνει τίτλους και διακρίσεις ...εκεί δεν ήταν ο Γκάλης μόνος του.

Εικόνα holland74

Φυσικά, συμφωνώ απολύτως με αυτό!!
Επίσης όπως είναι αστείο να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα σε τεράστιους παίκτες όπως ο Σπανούλης ή ο Γκάλης, όπως Ρονάλντο ή Μέσι, Πελέ ή Μαραντόνα κλπ...Εκεί που μπορείς να κάνεις συγκρίσεις είναι αν θες ας πούμε σέντερ φορ τύπου Ζιο ή Ιντέγιε..Αυτό εξαρτάται από το τι στυλ θέλεις να εφαρμόσεις είτε σε μπάσκετ είτε σε ποδόσφαιρο..Αυτό έχει να κάνει ας πούμε και με τι τύπου ψηλό θέλειο Σφαιρόπουλος, ας πούμε προτιμάει κάποιον αθλητικό με έφεση στην άμυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός ο ψηλός ξέρει καλύτερο μπάσκετ ή είναι καλύτερος από τον Ντέιβις ας πούμε που ήταν η κάψα των οπαδών πριν 2-3 χρόνια..

Εικόνα DRAZA

Η γνώμη μου είναι ότι οι εποχές αλλάζουν και ανάλογα με την εποχή διαφοροποείται και ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να φθάσεις σε μια επιτυχία ...πολλές φορές και ο βαθμός δυσκολίας.

Αυτό που δεν διαφοροποιείται είναι ο τίτλος ως τίτλος και η επιτυχία ως επιτυχία. Σε αυτήν την βάση λοιπόν εγώ λέω πως κατ'εμέ πάντα οι παίκτες εκείνοι που ως "πρωταγωνιστές" το τονίζω, κέρδισαν περισσότερους τίτλους από τον Γκάλη κατ'εμέ τον προσπέρασαν. ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ/ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ'ΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ.

Εκεί για εμένα εντοπίζεται η αστοχία του Μρσιτς. Είσαι προπονητής, δεν είσαι ούτε δημοσιογράφος ούτε οπαδός, έχεις δει τον έναν και τον άλλον και έχεις γνώμη για το ποιος σου άρεσε περισσότερο. ΣΕΒΑΣΤΟ. Τον έναν ως πιτσιρικάς στην Τσιμπόνα παίζει να τον έπαιξες κιόλας και να σε ζόρισε. Προτού όμως μπερδέψεις το τι σου αρέσει εσένα με το τι συνέβη πράγματι ...δες και τι έχει κερδίσει ο ένας και τι ο άλλος.

Εικόνα holland74

Έχεις δίκιο τεχνικά, αλλά ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα συναίσθημα...Ο Μαραντόνα σε σχέση με τον Πελέ είναι 2 σκάλες κάτω, αλλά τα δάκρυα του Ντιέγκο στον τελικό του 90 δεν θα ξεχαστούν ποτέ...

Εικόνα DRAZA

Για το κοινό ...το ξέρω αυτό ότι ισχύει και είναι αληθέστατο.

Κατανοώ ότι τα δάκρυα του Μαραντόνα συναισθηματικά άγγιξαν τον κόσμο. Καταλαβαίνεις ότι κάποιοι μπορεί να χέστηκαν βέβαια. Όλα παίζουν.

Ο Μρσιτς μίλησε με άλλη ιδιότητα από εκεί προέκυψε η ένστασή μου.

Εικόνα holland74

Έχεις δίκιο, μιλάω απλά για μας, τους ειδικούς του πληκτρολογίου αδερφέ.. :)

Εικόνα DRAZA

Ναι κατάλαβα που αναφερόσουν.

Εικόνα DRAZA

Τι εννοείς ακριβώς για τον Φάνη αδερφέ;;

Στο κομμάτι που αφορά την εκτίναξη του αθλήματος και τα πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτό εννοείται πως συμφωνώ απολύτως.

Εικόνα lets79

ο Φάνης μπορεί να υπήρξε παίκτης υψηλών απαιτήσεων....ουδέποτε όμως υπήρξε αθλητής.....Τεμπέλης και χωρίς να θέλει να ξεπεράσει τα όρια της......πλατείας,παρα μόνο στα γεράματα.Εδώ ο γιγάντιος Ντράζεν όχι μόνο γυάλιζε τον πάγκο των Πόρτλαντς για δύο σεζόν,αλλά καθόταν μετά από κάθε προπόνηση και εκτελούσε κκοντά στα 1000 τρίποντα....Δυστυχώς ο μόνος πλήρως επαγγελματίας αθλητής της εποχής ήταν ο Γκάλης....οι άλλοι για κανα πούρο,κανα μπουζούκι....

Εικόνα DRAZA

Ότι σε επίπεδο επαγγελματισμού και συνέπειας ο Φάνης ήταν τσίρκο δεν το συζητάμε.

Για τον Πέτροβιτς έχω γράψει το ίδιο ακριβώς παρακάτω.

Εικόνα lets79

Το παίκτες αξίας χειρότερης του Κούβελα,δεν πάει στον Γκάλη έτσι;;;;;Για να μην παρεξηγηθώ....

Εικόνα DRAZA

Ήσουν απολύτως σαφής φίλε, φάνηκε ότι αναφερόσουν στους υπόλοιπους, πέραν του διδύμου Γκάλη-Γιαννάκη, Έλληνες.

Εικόνα holland74

Γεια σας παιδιά, καινούργιος εδώ στο φόρουμ, αν και παρακολουθώ καιρό...Συνήθως δεν μπαίνω στον κόπο να κάνω σχόλια, εκτός και αν με προκαλέσει κάποιο θέμα υπερβολικά, ειδικά αν έχει διαφωνία που στηρίζεται σε επιχειρήματα..
Ειδικά διλήμματα τύπου Πελέ ή Μαραντόνα (Κρόιφ φυσικά) μου αρέσουν πολύ...
Είμαι 48 και ενώ είμαι...ποδοσφαιρικός θυμάμαι από παιδί να λατρεύω την ομάδα...μπάσκετ του συλλόγου, βλέποντας τις ψυχάρες Γιατζόγλου και Καστρινάκη μαζί με Διάκουλα, Μελίνι κλπ...
Επίσης έζησα και Παπαστράτειο και Γκούλιας(ο οποίος ήταν ένας αρκετά καλός και τίμιος παίκτης) και η ήττα στο Τελ Αβίβ ήταν μία από τις δύο μεγαλύτερες αθλητικές στεναχώριες που έχω ζήσει, η άλλη ήταν η ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία το 1982...
Το γκολ τότε του Φαλκάο έπρεπε να περάσουν τριάντα χρόνια με το καλάθι του Γιώργαρου στην Πόλη για να το ξεπεράσω σε κραυγές και βράχνιασμα...Η εισαγωγή γίνεται για Τζιοβάνι και Γκάλη...
Η Βραζιλία το 1982 ήταν σε ποιότητα και στυλ όπως η Μπάρτσα επί Γκουαρντιόλα ή η Μπάγιερν αυτή την εποχή...Για τον Ολυμπιακό θα ήθελα να είναι όμως η Ολλανδία του 74(ακόμα δεν καταλαβαίνω πως έχασε τον τελικό)μια ομάδα που σε ισοπέδωνε απλά...Ο Τζιοβάνι σε επίπεδο τεχνικής είναι μέσα στους 5 μεγαλύτερους Βραζιλιάνους όλων των εποχών...Προτιμώ όμως τον Ιντέγιε...
'Ισως ο Σπανούλης να έχει μεγαλύτερα ηγετικά προσόντα, είναι και καμιά δεκαριά πόντους ψηλότερος με περίπου ίδια σωματοδομή, σίγουρα το μπάσκετ είναι κάπως διαφορετικό σήμερα, κυρίως λόγω κανονισμών αλλά και σωματοδομής(το λέω σικ, γατί θα αρχίσω άλλο θέμα με το χτίσιμο σώματος)όπως και στο ποδόσφαιρο άλλωστε, αλλά επειδή είμαι γεράκος και έβλεπα από 9 χρονών μπάσκετ,από τους λίγους τότε το 76,θα σας δώσω να καταλάβετε με σημερινές εικόνες, τι ήταν ο Γκάλης..Απέναντι σε προσωπικούς αντιπάλους όπως ο Ντακουρί ή ο Καρνισόβας ή απέναντι σε πεντάδες προσαρμοσμένες πάνω του όπως η ΕΣΣΔ ή η Γιουγκοσλαβία έβαζε 40-45 πόντους.. Είναι σαν να βάζει σήμερα 40 πόντους ας πούμε κάποιος κόντρα στην Μπαρτσελόνα ή στον Ολύμπιακό. Έβαζε 30+ πόντους στη Λιμόζ που πολλές φορές δεν έτρωγε πάνω από 60 σύνολο...Και ο Άρης έπαιζε με ένα ξένο και συνήθως έπαιζαν 6 παίκτες όλο το ματς...Και πολλές φορές δεν έχει σημασία τι έχει κερδίσει κάποιος αλλά τι έχει προσφέρει..Ο Κρόιφ ας πούμε με την Ολλανδία δεν κέρδισε τίποτα, όμως πήρε το Λουξεμβούργο και το έκανε Ολλανδία...Η Ολλανδία πριν τον Γιόχαν ήταν επιπέδου Λουξεμβούργου, έφερε τον επαγγελματισμό στη χώρα και έκανε τους πορτοκαλί μία από τις 5-6 καλύτερες εθνικές διαχρονικά στον πλανήτη...Έκανε επίσης την Μπαρτσελόνα...Μπαρτσελόνα...Όλο αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο ισπανικό ποδόσφαιρο και στη Μπάρτσα, είναι έργο Κρόιφ, ρωτήστε και τον Πέπε να σας πει...Και ο Πελέ πήρε τα πάντα...Μαραντόνα όμως δεν είναι κανείς...
Ε, ο Γκάλης είχε καταφέρει κάθε Πέμπτη βράδυ, να κάνει την Ελλάδα ολόκληρη να κλείνεται στο σπίτι του, ειδικά στην επαρχία οι δρόμοι ήταν όλοι άδειοι..
Ο Γκάλης είναι όπως οι Black Sabbath... Η αρχή του Μέταλ αυτοί, η αρχή του Μπάσκετ ο Γκάλης..Και ναι τεράστιος παίκτης ο Γιαννάκης, μαζί με Παπαλουκά,Σπανούλη,Χριστοδούλου,Διαμαντίδη,Γιατζόγλου,Καστρινάκη, Πρίντεζη,Φασούλα συμπληρώνουν την καλύτερη δεκάδα που έχω δει εγώ στην Ελλάδα, αλλά Γκάλης δεν είναι κανείς...Μου άρεσε από ΝΒΑ ο Τζούλιους Έρβινγκ και από τότε είμαι Σίξερς,λάτρευα τον Τόμας, τον Μάτζικ, τον Μπερντ αλλά Τζόρνταν δεν είναι κανείς..Γνώμη μου φυσικά, και η γνώμη είναι σαν την κωλοτρυπίδα, όλοι έχουν από μια(Επιθεωρητής Κάλαχαν)...

Εικόνα tsalouxidis

Στην ερώτηση "πες μου μια βραζιλιάνικη ομάδα ποδοσφαίρου" η αυθόρμητη απάντηση κάθε ζώντος ανθρώπου επί γης είναι Σάντος. Διαχρονικά και με εξαίρεση την περίοδο 60-70, η Σάντος δεν είναι παρά η 6η ή 7η πιο δυνατή ομάδα στη Βραζιλία. Και εξακολουθεί εν έτει 2015 να είναι ένα διεθνές brandname. Ο Πελέ είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένας επιτυχημένος ποδοσφαιριστής. Γι'αυτό και είναι ο μόνος που αναφέρεται ονομαστικά στον ύμνο του Ολυμπιακού (μην ξεχνάμε και το τραγούδι του Παγιουμτζή) από τόσες και τόσες επιτυχίες σε επίσημα ματς.

Εικόνα holland74

Επειδή έχω πάθος με παλιούς αγώνες ποδοσφαίρου και κάνω συλλογή αγώνων αλλά και συλλογή με φορεμένες από παίκτες φανέλες, να πω ότι έχω φανέλα του Τζιοβάνι με τη Σάντος, με υπογραφή, μετά που έφυγε από Θρύλο...
Αλλά αυτό που ήθελα να πω αφορά στον Πελέ...
Όσο και αν τον αντιπαθεί κανείς, εγώ που λατρεύω Κρόιφ, Ντιέγκο, Φαλκάο,Σώκρατες, Ζούνιορ,Κρολ, Φαν Χάνεγκεμ,Νέτσερ, Μπρούκινγκκαι Προχάσκα κλπ έχω να πω αυτό: Σαν τον Πελέ δεν έχει υπάρξει κανείς..
Έπαιζε σέντερ φορ και είχε τεχνική Ζιντάν, έκρηξη Μέσι, τρίπλα Γκαρίντσα, κεφάλι Χρούμπες, εκτελούσε φάουλ σαν τον Ριβελίνο πάσαρε σαν τον Τοστάο, πηδούσε σαν τον Κριστιάνο...Στην χειρότερή του μέρα ήταν 7-8/10..
Ήταν διακριθείς, δηλαδή από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του σε ΟΛΑ τα παιχνίδια που αγωνίστηκε στη ζωή του..
Έχω έναν ολόκληρο αγώνα φιλικό Δ.Γερμανία-Βραζιλία 1963 στη Γερμανία, από τη γερμανική τηλεόραση, δέχεται μία ψηλή σχετικά μπαλιά με πλάτη στο τέρμα, σηκώνεται στον αέρα, κοντρολάρει με το δεξί,όντας στον αέρα και ταυτόχρονα κάνει στροφή 180 μοιρών, στον αέρα με τη μπάλα κοντρολαρισμένη, και μόλις προσγειώνεται, έχει ήδη σουτάρει..Ο τερματοφύλακας απέκρουσε, αλλά αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του ποιος ήταν ο Πελέ...
Ο μόνος που τον πλησίασε ποτέ σε διάρκεια και καθοριστική συμβολή σε κάθε αγώνα που είχε συμμετοχή είναι ο Γιόχαν Κρούιιφ(η σωστή προφορά)και από τους σημερινούς ο Μέσι..
Δυστυχώς δεν έχω πολλές πιο παλιές κασέτες ακόμα, αλλά εικάζω πως κυρίως ο Ντι Στέφανο αλλά και ο Πούσκας ήταν τέτοιοι παίχτες..
Στη Βραζιλία το σωματείο κολοσσός είναι η Φλαμένγκο με 37 εκατομμύρια οπαδούς και δεκάδες τμήματα...Η Φλαμένγκο, ο Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα πρέπει να είναι τα 3 μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία(όχι μόνο αμιγώς ποδοσφαιρικά)στον πλανήτη...Το Μπραζιλειράο ξεκίνησε το 1971, αλλά αν βάλεις τίτλους Ρίο και πρωταθλημάτων Ρίο-Σάο Πάολο η Φλαμένγκο είναι η βασίλισσα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου...

Εικόνα savvas gridlock

Απο αποψη τιτλων, η Φλαμενγκο υστερει παρα πολυ, οπως υστερει και σε οργανωση σε σχεση με την πιο σοβαρη ομαδα της χωρας, τη Σαο Παολο. Επισης, οι τιτλοι του brasileirao αναγνωριζονται απο το 1959. Φυσικα συμφωνω οτι η Φλαμενγκο ειναι η πιο δημοφιλης ομαδα οχι απλως στην Βραζιλια, αλλα γενικοτερα σε ολη τη Λατινικη Αμερικη, ομως απο πλευρας φανατισμου, ατμοσφαιρας και κερκιδας, το Κορινθιανς-Παλμειρας είναι δεκα φορες πανω απο ολα τα ντερμπι του Ριο. Εγω συμπαθω τη Σαο Παολο, κυριως λογω Κακα.

Εικόνα holland74

Το Μπραζιλειράο ξεκίνησε με πρώτη νικήτρια την Ατλέτικο Μινέιρο το 1971..Συμφωνώ με την κακή οργάνωση, αλλά δεν υστερεί σε τίτλους, μόνο στα Κόπα Λιμπερταδόρες...Ακόμα και στο Μπραζιλειράο έχει 6...

http://www.flamengo.com.br/site/conteudo/detalhe/967?

Συμφωνώ για το Κορίνθιας-Παλμέιρας, αλλά η Φλα έχει 7/10 ματς με ρεκόρ προσέλευσης θεατών, με νούμερο ένα τον τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μινέιρο, κάπου το 81...

Εικόνα savvas gridlock

Δεν βάζεις το Taça Brasil, κακώς, αφού εκτός του ότι ήταν αναγνωρισμένη εθνική διοργάνωση, ο νικητής της εκπροσωπούσε την Βραζιλία στο Λιμπερταδορες. Δεν είναι δυνατόν για παραδειγμα να αναγνωρίζουμε τα Λιμπερταδόρες που κέρδιζε η Σάντος του Πελέ τη δεκαετία του '60, αλλά να μην αναγνωριζουμε την εθνικη διργανωση απο την οποια κερδιζε το εισιτηριο για το Λιμπερταδόρες η Σαντος.

Εικόνα holland74

Ναι οκ σε αυτό έχεις δίκιο, όμως ακόμα και με το Taça Brasil η Φλα έχει 6 τίτλους(κακώς δεν αναγνωρίζει η ομοσπονδία τον τίτλο του 87, και τον κακό χαμό που έγινε τότε), δύο λιγότερους από Σάντος και Παλμέιρας..
Αν βάλουμε όμως 'ολες τις μεγάλες διοργανώσεις της χώρας δηλαδή:

Taça Brasil 0
Μπρασιλειράο 6
Πρωτάθλημα περιφέρειας 33
Κύπελλο Βραζιλίας 3

η Φλα έχει τους περισσότερους τίτλους

Ακόμα και αν βάλουμε Λιμπερταδόρες, Κόπα Ντ Όρο, Σούπερ Καπ, Τροφέο Ρίο-Σαν Πάολο, Ιντερκοντινένταλ και τα προσθέσουμε όλα, τότε πάλι η Φλα έχει περισσότερα τρόπαια από όλους..

Εικόνα tsalouxidis

Έχω κάνει αυτή την κουβέντα πολλές φορές και πάντοτε λέω δύο πράγματα 1.ότι το επίπεδό του ήταν τόσο υψηλό και το παιχνίδι του τόσο πολυδιάστατο που στη χειρότερη του μέρα θα απέδιδε 7-8/10 όπως λες 2.ότι αν μου περιέγραφες οποιονδήποτε άλλον παίχτη θα μπορούσα στο περίπου να αντιληφθώ το παιχνίδι του χωρίς να τον δω, τον Πελέ έπρεπε να τον δω για να καταλάβω. Υπάρχουν ορισμένες κινήσεις, όπως αυτή που ανέφερες ή όπως η ντρίμπλα με την Ουρουγουάη σε κοτζαμάν ημιτελικό μουντιάλ, που υπερβαίνουν τα όρια της ποδοσφαιρικής μας φαντασίας.
Σε ποιό λεπτό ειν'η φάση που λες, γιατί έχω δει το ματς στο γιουτούμπ καννά δυο φορές αλλά δεν τη θυμάμαι.

Εικόνα holland74

Δεν θυμάμαι σε ποιο λεπτό είναι ακριβώς, επειδή έχω να το δω χρόνια, από τότε που υπήρχαν βίντεο, ίσως είναι και στο ματς το φιλικό του 1969,πάλι στη Γερμανία...

Εικόνα lets79

κρίμα που δεν υπήρχε τηλεόραση τότε να μπορούμε να δούμε το γκόλ του Υφαντή στο 2-2 με την Μίλαν.
Όλο για αυτό το γκόλ μου έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου.....

Εικόνα holland74

Ναι, ούτε και εγώ δεν είμαι τόσο παλιός,δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα το οπτικοακουστικό υλικό είναι σπάνιο, στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παλιά ματς να βρεις...

Εικόνα savvas gridlock

Δεν ισχύει αυτό, φίλε. Η Σάντος έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα και τα περισσότερα Λιμπερταδόρες από κάθε άλλη βραζιλιάνικη ομάδα. Πριν 4 χρόνια ξαναπήρε Λιμπερταδόρες. Κι εννοείται πως δεν έχει τους περισσότερους οπαδούς όχι στον κόσμο που λες, όχι στην Βραζιλία, αλλά ούτε καν στην περιφέρεια του Σαο Πάολο που εδρεύει. Στην Βραζιλία μακράν πρώτοι είναι οι οπαδοί της Φλαμένγκο του Ρίο, που θεωρείται η ομάδα του λαού. Στην περιφέρεια του Σάο Πάολο, πρώτοι με διαφορά είναι οι οπαδοί της Κορίνθιανς και μετά οι οπαδοί της Παλμέιρας, οι μεγάλοι εχθροί τους. Επειδή παρακολουθώ χρόνια λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο και δη Λιμπερταδόρες-Σουνταμερικάνα, αυτά που σου λέω είναι ευρέως γνωστά σε όποιον ασχολείται.

Εικόνα tsalouxidis

Πότε τα πήρε τα πρωταθλήματα και τα Λιμπερταδόρες; Και τί λέω εγώ; Ότι είναι η πιο ΓΝΩΣΤΗ, με τεράστια διαφορά κιόλας, βραζιλιάνικη αν όχι λατινοαμερικάνικη ομάδα παγκοσμίως ενώ δεν είναι καν η πιο δημοφιλής μέσα στην ίδια της την περιφέρεια.

Εικόνα savvas gridlock

Λες ''με εξαιρεση τη δεκαετία 1960-70 η Σαντος ειναι η 6η-7η ομάδα της χώρας''. Aυτο δεν ισχυει, αφου εκτος του οτι εχει τους περισσοτερους τιτλους απο ολους τους αντιπαλους της, ειχε παρει 2 πρωταθληματα τη δεκαετια του 2000, ενω πηρε Λιμπερταδορες το 2011 και Σουνταμερικάνα το 2012. Στη Λατινικη Αμερικη παιζει να ειναι η μονη απο τις μεγαλες ομαδες της Βραζιλιας που οταν παιζει π.χ. στην Παραγουαη ή στη Βολιβια, δεν κουβαλαει πολυ κοσμο. Η Φλαμενγκο και η Κορινθιανς κανουν τεραστιες εκδρομες. Γενικα σε ολο τον πλανητη ειναι γνωστη λογω Πελε, συμφωνουμε, αλλα αμφιβαλλω αν εχει περισσοτερους οπαδους οχι απο την Μποκα (λογω Μαραντονα), αλλα εστω κι απο τη Ριβερ. Εχεις γνωρισει καποιον ας πουμε που σου εχει πει ''ειμαι Σαντος'';

Εικόνα tsalouxidis

Όχι βέβαια. Γι'αυτό το είπα. Ήθελα να καταδείξω την υπερποδοσφαιρική επίδραση του αθλητού.

Εικόνα DRAZA

Αυτό που από ένα κείμενο που το μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται στην εικόνα της ομάδας στην Ευρωλίγκα και στον τρόπο που "έκλεισε" η πρώτη φάση του πρώτου γύρου με τον αγώνα κόντρα στην Τσεντεβίτα (έγιναν οι πρώτοι που αντιμετωπίσαμε εντός και εκτός) ...ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΕΤΡΑΠΗ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ "Γκάλης - Σπανούλης" "Γκάλης - Γιαννάκης" κλπ, πραγματικά με έστειλε.

Δηλαδή παίζει να σχολίασε ο "χ, ψ" χωρίς να διάβασε το κείμενο απλά βλέποντας τα σχόλια για το αν ο Γκάλης είναι ο καλύτερος Έλληνας όλων των εποχών ή όχι.

Εννοείται πως κάθε άποψη είναι σεβαστή - εγώ όπως καταλαβαίνεις διαφωνώ αλλά αυτό είναι άσχετο - και πως κάθε συζήτηση έχει το δικό της ενδιαφέρον. Οπότε τι να πω ...δώστε πόνο.

Καλώς σε βρίσκουμε αδερφέ, καλή συνέχεια να'χει η περιήγησή σου στο σάιτ. Χαρά μου να γίνεται κουβέντα.

Εικόνα holland74

Σε ευχαριστώ και φυσικά, αν και νέος στο σάιτ, σε διαβάζω καιρό και υποκλίνομαι στις μπασκετικές σου γνώσεις, εγώ είπαμε είμαι ποδοσφαιρικός, δεν έχω τόσες τεχνικές γνώσεις στο μπάσκετ, σε αντίθεση με το τόπι που το έχω παίξει σε επίπεδο Γ εθνικής τη δεκαετία του 80 και με κάποιες προπονήσεις μια εποχή με την Αούστρια Βιέννης, αλλά λειτουργώ με το συναίσθημα και για αυτό πιστεύω πως η συγκεκριμένη ομάδα μπάσκετ εκφράζει την ολυμπιακή ψυχή και συναίσθημα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εδώ και πολλά πολλά χρόνια...
Φυσικά και είναι γελοίο, ένα ποστ για το καρυδάτο διπλό στην Κροατία να μετατρέπεται σε μονομαχία Γκάλη-Γιαννάκη, αλλά αυτό με έβαλε ας πούμε σε...πειρασμό να κάνω εγγραφή..Βλέπεις με τα χρόνια να περνάνε γίνεται κανείς ρετρολάγνος...
Τέλος πάντων το Βτράζα βγαίνει από τον Πέτροβιτς;;
Επίσης μιας και το ποστ αναφέρεται στην μπασκετική ομάδα, δεν πιστεύεις πως κάποιος παίκτης από το ΝΒΑ θα μπορούσε να βοηθήσει;; Αναφέρομαι σε έναν συγκεκριμένο 34χρονο που ετοιμάζει βαλίτσες για Κίνα, καλό όνομα, αλλά ξεχνώ το όνομα τώρα..

Εικόνα DRAZA

Δεν υπάρχει το "ρετρολάγνος". Κάποια πράγματα εμείς δεν τα ξέρουμε, δεν τα ζήσαμε ...οπότε η δική σας γνώμη μας βοηθάει είτε να αποκτήσουμε εικόνα είτε να μάθουμε που πρέπει να ψάξουμε.

Πάμε στα φρέσκα κουλούρια. Η ομάδα αυτή την στιγμή πονάει σε τρεις θέσεις. Στον γκαρντ που θα μας σπρώχνει και θα μπορέσει να σηκώσει το παραγωγικό βάρος Σπανούλη απόντος. Στον παίκτη που θα αντικαταστήσει τον τραυματία Γιανγκ στο "πέντε". Επίσης έχει σε αρκετές περιπτώσεις φανεί η ανάγκη μας για ένα ακόμα τεσσάρι. Τούτη την ώρα δεν είναι εύκολο να βρεις Έλληνα σε κάποια από τις θέσεις που πονάς. Λέμε λοιπόν πως ο παίκτης ή οι παίκτες που θα αποκτηθούν θα είναι αναγκαστικά ξένοι. Χάντερ, Μιλουτίνοφ, Λοτζέσκι, Στρόμπερι, Χάκετ είναι οι ξένοι που έχουμε διαθέσιμους αυτή την ώρα. ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ...που σίγουρα θα'ναι ο αντικαταστάτης του Γιανγκ. Τι θα γίνει με τις άλλες δυο θέσεις ακόμα δεν ξέρουμε, άρα δεν μπορούμε με σιγουριά να ξέρουμε ποιοι θα θυσιαστούν.

Το λέω αυτό γιατί δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα ποιοι ΝΒΑers θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν είτε στους κοντούς είτε στο "τέσσερα" αφού δεν ξέρω αν τελικώς θα κινηθούμε για παίκτη εκεί. Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για τον αντί-Γιανγκ. Όταν θες να ενσωματώσεις γρήγορα έναν παίκτη σε μια ομάδα, τότε καλό θα είναι ο παίκτης να προέρχεται από ένα "συναφές" περιβάλλον ώστε και που έρχεται να ξέρει και να μην θέλει το μάξιμουμ του χρόνου προσαρμογής. Υπάρχουν παίκτες που θα΄χουν opt-out σε περίπτωση που οι ομάδες τους δεν συνεχίσουν στην Ευρωλίγκα ...όπως σίγουρα θα΄χουμε στοχεύσει και περιπτώσεις παικτών που πιθανώς να θεωρούμε ότι τα συμβόλαια τους σπάνε εύκολα ...δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητος των ομάδων τους σε σχέση με τον Ολυμπιακό. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΤΣΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ. ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΓΙΑΝΓΚ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ. Αλλά εικόνα πλήρη ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ονόματα θα έχουμε στην ανάπαυλα των Χριστουγέννων οπότε και θα ξέρουμε ποιοι είναι οι κομμένοι. Είναι πολύ νωρίς συνεπώς για να μιλήσουμε.

Ναι, από τον Πέτροβιτς βγαίνει. Με μια δόση τρολλαρίσματος (του Σερβοποίησα το μικρό όνομα) αφού ο Πέτροβιτς που εκπροσώπησε την εθνική Κροατίας είναι - από πατέρα - Σέρβος. Μάλιστα είναι και άδερφος του Μποντιρόγκα. ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΣΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΤΟΝ ΣΕΒΟΜΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΤΥΧΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣΗΣΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΕ ΠΡΟΩΡΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ...ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΗΣ ΒΑΖΕΛΟΙΣΤΟΡΙΑΣ. http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130607/antio-ntrazen

Εικόνα holland74

Ναι ο Πέτροβιτς ήταν τεράστιος, τον θυμάμαι στην Αθήνα στον τελικό με την Τσιμπόνα, το 86 νομίζω και αν θυμάμαι κόντρα στην Καζέρτα του Οσκάρ Σμιντ...Απίστευτοι παίκτες και οι δύο... Βέβαια για τα δικά μου γούστα καλύτερος ήταν ο Κούκοτς, μου άρεσε πόσο έξυπνα έπαιζε...

Εικόνα DRAZA

Μπασκετικό μεγαθήριο ο Κούκοτς. Δεν το συζητάμε.

Εικόνα red apple

Mπαίνω αδημονώντας, να διαβάσω ένα πολλά υποσχόμενο άρθρο -ανάλυση για τα έως τώρα δεδομένα της ομάδάρας με τα ερυθρόλευκα και τί να δώ στα σχόλια ο άνθρωπος;

την ΑΝΤΙΤΖΙΟΒΑΝΙΑΔΑ!

Ειλικρινά λυπάμαι σφόδρα για την αντιτζιοβανίτιδα που σας έχει παρασύρει σαν τσουνάμι.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΖΙΟ!

χιιχιιχιι

(συμφωνώ μέχρι κεραίας, Draza για τα του μπασκετικού)

Εικόνα DRAZA

Μα εγώ φταίω;; Ξεσκίστηκα να γράφω και αυτοί δεν στάθηκαν στα φρέσκα κουλούρια ...αλλά στην μια παράγραφο που ΄χουμε την κουβέντα του Μρσιτς για Γκάλη.

Εικόνα red apple

Έλα μου, ντε

Εικόνα john

Αδάμ μη μας κακιζεις! Το Ratm ειναι επαναστατικό site και καταπιάνεται με αιρετικά θέματα που δεν τα αγγίζουν πολλοί.. Ο ζιοβανι ειναι ενα τέτοιο θέμα. Χωράει πολύ κουβέντα η περίπτωση αυτού του παίκτη.

Εικόνα red apple

Now listen Johnny boy, κάθε υποψία επίκρισης προς τον Ζιο αποτελεί casus belly -dance για μένα! Ενα αυτόγραφο μάζεψα στη ζωή μου κι αυτό του Ζιό τη μέρα που έφευγε οριστικά από την Ελλάς! Τυχαίο; Όθεν, σας κακίζω μετά βδελυγμίας. Σας περικαλώ του λοιπόν, έστε προσεκτικώτεροι μετά της αργοκαρούτας

Εικόνα DRAZA

Δεν έχω ζητήσει αυτόγραφο ποτέ από κανέναν.

Η κοντινότερη τέτοιας μορφής εκδήλωση σεβασμού σε παίκτη μας ήταν στον Ζάρκο το 1993, οπότε και είχα κλείσει τα επτά και πήγαινα στα οκτώ.

Μπορεί να αναφερθώ σε αυτό στην ανάρτηση-αφιέρωμα στον Ζάρκο για τα 50 που κλείνει φέτος την άνοιξη.

Τότε τον είχα εκτιμήσει και σαν άτομο...

Σήμερα που πλησιάζω στα πρώτα -άντα, αν έβλεπα τον Σπανούλη ένα ευχαριστώ θα του το έλεγα.

Εικόνα red apple

Ούτε εγώ, πλην όμως επειδή η τέχνη αυτού του άνθρωπου, παρά τα ελλείμματά του και τις αδυναμίες του ήταν κάτι που με υπερέβαινε, πήγα να τον χαιρετήσω στην καφετιέρα στην Γλυφάδα που καθόταν με τον Λουτσιάνο τον μάνατζέρ του, το μεσηνέρι της ημέρας που θα έφευγε...Ήταν αναπόφευκτο!

Εικόνα thita

έλα ρε draza , τι λες τώρα, σε όλα άδικο έχεις, αφού η ομάδα έχει μεγάλο πρόβλημα ρε συ, το λέει ένα μήνα τώρα το contra, κερδίζει μεν αλλά στην πραγματικότητα χάνει λέει, σιγά μην κερδίσει λέει τις τούρκικες (όταν κέρδισε ήδη την μία στην έδρα της προφανώς ο συντάκτης του contra ήταν διακοπές), η πανάθα αντίθετα πάει μια χαρά, όλο χάνει βέβαια αλλά στην πραγματικότητα κερδίζει λέει, το γράφουν όλοι (νίκη μπάκουλη κλπ.), αφού και μεθαύριο αν χάσει από τους τούρκους και απκλειστεί από ευρώπη, πάλι θα έχει κερδίσει (για το πρωτάθλημα), άσε να μιλήσουμε εμείς οι γαύροι για το ότι πρέπει να αλλάξει όλη η ομάδα από οκτώβριο (αργήσαμε ήδη δηλαδή)

Εικόνα DRAZA

Η ομάδα εννοείται έχει τα θέματά της και εννοείται υπάρχουν περιθώρια αλλαγών/ενίσχυσης/βελτίωσης...

Το γεγονός ότι παρά τα ζητήματα και τις ανοικτές πληγές μας νικάμε όμως, δεν γίνεται να μην το παρατηρήσουμε και να μην το πιστώσουμε σε αυτούς που πρέπει.

Τα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός τα κέρδιζε αλλά ήταν σαν τα έχανε βάσει της εικόνας του υπήρξαν ...αλλά αυτό το διάστημα εδώ και κάτι εβδομάδες έχει περάσει. Η αρχή για εμένα έγινε κόντρα στην Αρμάνι έξω.

Εικόνα thita

Είπαμε,την ομάδα την περιμένουμε μετά τον Δεκέμβρη. Μέχρι τότε ανησυχία μόνο σε τραυματισμούς κι αν βλέπουμε αδιαφορία και νεύρα (που αποκλείεται).

Πολύ κουβέντα κάνετε για Γκάλη και Γιαννάκη,τα έζησα όλα,μπάσκετ έμαθα από Άρη στη στη δεκαετία του 80,καλά λέει ο Σάββας,ο Γκάλης ήταν ένας πολύ πολύ πιο συνεπής Τζιοβάνι,ξεχώριζε λόγω επαγγελματισμού,προπόνησης και ψυχραιμίας. Δυο επίπεδα πάνω από οποιονδήποτε έλληνα παίκτη της εποχής,σε μεγάλο βαθμό λόγω προπονηςης,σαν να έπαιζε έφηβος στο παιδικό.Μετά από τόσα χρόνια έχω σχηματίσει την εντύπωση πως έπαιζε και λίγο για τα στατιστικά του,όπως όλοι οι αμερικανοί. Ο Γιαννάκης ήταν ο Σιδερης του Άρη και του μπάσκετ. Ο Χριστοδούλου αν έκανε προπόνηση θα άφηνε εποχή στην Ευρώπη και θα έπαιζε για πλάκα Αμερική. Κλισέ αυτά που λέω αλλά έτσι είναι. Δεν συγκρίνονται με Σπανούλη βάσει διακρίσεων,αλλά ο άθλος της εθνικής το 1987 ήταν αρκετά επικός. Μας σημάδεψε λόγω μεγέθους της έκπληξης.Το μπάσκετ έχει αλλάξει πλέον τόσο πολύ στην Ευρώπη που δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ούτε θεωρητικά. Πιστεύω π.χ. πως ο σπανουλης την δεκαετία του 80 θα έβαζε 40 πόντους σε κάθε ματς,ενώ ο Γκάλης σήμερα δεν ξέρω αν θα είχε τόσο επιρροή στο παιχνίδι. Ο Άρης πάντως τότε έπαιζε με 4-5 υπερομάδες απέναντι και ασύλληπτους παίκτες,οντι νορις,Μπόμπ Μακαντου κλπ.

Εικόνα tsalouxidis

Ο Γκάλης σήμερα στην Ευρώπη με τα πικ εν ρολ και το σουτ που'χε απ'τα 5 μέτρα θα'χε 20 πόντους/10 ασσίστ σε κάθε ματς για πλάκα. Αλλά δεν θα έπαιζε στην Ευρώπη.

Εικόνα DRAZA

Συμφωνώ απολύτως για τον Χριστοδούλου. Δεν είναι τυχαίο που στα 80s όλοι οι Γιουγκοσλάβοι, οι κορυφαίοι της Ευρώπης, είχαν πάθει πλάκα με την πάρτη του ...προπονητές και παίκτες. ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΕΞΥΜΝΟΥΣΑΝ. Δεν είναι τυχαίο που και σήμερα είναι ένας από τους καημούς του παππού. Και που φρικάρει ο γέρος που δεν κατάφερε να τον κάνει παίκτη.

Όσο για τον παραλληλισμό Γκάλη με Ζιοβάννι ...καλό θα'ταν να ρωτήσεις τον Σάββα τι γνώμη έχει για τον Ζιοβάννι για να καταλάβεις τι εννοεί.