ΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ARAB WAVES ΤΟΥ ΚΟΤΣΩΝΗ



Συνεχίζουμε από εδώ, πάντοτε μέσα από το έγκριτο τσοντο-site sdna.gr και φυσικά βλέποντας κομμάτια από την απολογία του Μάκη Γιαννουσάκη, αυτήν που η τρόικα Αλαφούζου-Μελισσανίδη-Σαββίδη περίμενε να εξελιχθεί αλλιώς και τελικά της γυρίζει μπούμερανγκ.
 
Εισαγγελέας: Μα τον κ.Μπουρδούβαλη τον είχατε πει από την αρχή. Δεν συνεισφέρατε κάτι καινούργιο, δεν άκουσα εγώ. Άκουσα να λέτε για κάποιους άγνωστους χρηματοδότες. 
Γιαννουσάκης: Θα τους αναφέρω αρμοδίως.
-Που αρμοδίως;
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο συνήγορός του, Φίλιππος Φίλιας ο οποίος είπε ότι ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης έχει μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, έχει δώσει στοιχεία και τόνισε: Ο κατηγορούμενος θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα της σιωπής. 
Εισαγγελέας: Άρα δεν τα βάζετε με όλους και με όλα...
Φίλιας: Γι' αυτόν τον λόγο. Όταν λέει ο πελάτης μου ότι τα βάζει με όλους και με όλα, εννοεί ότι δεν είχε αυτή τη συμπεριφορά από την αρχή. 
-Δηλαδή;
-Δεν κάνουμε λόγο, δεν έχει σχέση με την υπόθεση. 
Ηρειώτης (συνήγορος Κοτσώνη): Δεν ξέρετε ότι ο κ.Γιαννουσάκης είναι προστατευόμενος μάρτυρας γιατί έχει κατονομάσει τους χρηματοδότες; Πρέπει να τον πιέσουμε να το καταθέσει δημοσίως; Ο εντολέας μου βγάζει φυλακή ως χρηματοδότης και ξέρουμε ότι δεν είναι. 
Εισαγγελέας: Έκανα μία ερώτηση και δεν απάντησε.

 
Με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μάκη Γιαννουσάκη συνελήφθη στην Ολλανδία (και όχι στην Ελλάδα) ο Βέλγος χρηματοδότης του φορτίου της ηρωίνης Ορχάν Ουρμ.
 
Ήξερα για τα ναρκωτικά, αλλά ασχολήθηκα με τα ναυτιλιακά. Υπάρχουν χρηματοδότες γι΄αυτή τη δουλειά, δεν είναι κάποιος χρηματοδότης εδώ μέσα. Άλλοι χρηματοδότησαν τα ναρκωτικά κι άλλοι τα έφεραν.. Κινδυνεύω και είμαι σε καθεστώς προστασίας. Θέλετε να πω ονόματα και να κινδυνεύσω περισσότερο; Η μεταφορά θα γινόταν από την εταιρία του κου.Μπουρδούβαλη με “όχημα” εμένα. Άλλοι είχαν τα ναρκωτικά, άλλοι τα πούλαγαν κι άλλοι τα μετέφεραν. Αυτοί που τα μεταφέρουν, δεν έχουν τα ναρκωτικά. Εγώ αρνήθηκα να συμμετέχω σε όλο αυτό που μου ζήτησαν. Ξέρετε πόση ώρα θα έκαναν για να φορτώσουν τα μπαλόνια; 15 λεπτά... Έχουν μπλέξει οχτώ εταιρίες στην υπόθεση, που δεν έχουν σχέση. Δεν μπήκαν σε συζήτηση για χρήματα, καμία από τις άλλες εταιρίες δεν ανακατεύτηκε για τα ναρκωτικά. Άνθρωποι ανακατεύτηκαν, όχι εταιρίες.
 
Αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό το οποίο προστάζει η κοινή λογική, ότι δηλαδή πρέπει να είσαι βλάκας για να αφήνεις ίχνη μέσω εταιρειών σε τέτοιες δουλειές και μόνο προσωπικά γίνονται τέτοια σκηνικά, επιβεβαιώνεται από τον αρμόδιο μυστικό μάρτυρα. Το κύκλωμα της διακίνησης των ναρκωτικών δεν έχει καμία σχέση με τους εφοπλιστές που μερίμνησαν για να μεταφερθούν. Τα ''μεγάλα κεφάλια', αυτοί που έβαλαν τα λεφτά, είναι ξένοι κι εκτός αιθούσης του δικαστηρίου (στρατοδικείο στο Ρουφ, όπου διεξάγεται η δίκη). Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συλλήψεις. Άλλος αυτός που έχει κάπου τα ναρκωτικά, άλλος αυτός που τα κουβαλάει με ένα καράβι κι άλλος αυτός που αγοράζει το φορτίο για να το διανείμει στην πιάτσα. Το κέρδος για τον εφοπλιστή είναι πολύ μικρότερο από αυτό των εμπόρων του κυκλώματος.
 
 
-Από πότε γνωρίζετε τον κ.Κοτσώνη;
-Από το 2010-11. 
-Πώς γνωριστήκατε;
-Μέσω κοινού φίλου. 
-Μας είπατε ότι συστήθηκε η εταιρία «GFKT».  
-Ο κ.Κοτσώνης αντέδρασε σθεναρά στην επωνυμία;
-Ναι. Επειδή το Ιράν είχε κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, οποιοσδήποτε έλεγχος γινόταν σε λιμάνι των Εμιράτων, αν φαινόταν ότι κάποιος συνεργαζόταν με ιρανικά πετρέλαια, θα είχε πρόβλημα με την Αμερική. 
-Γι' αυτό δεν ήθελε να φαίνεται ο κ.Κοτσώνης;
Συνήγορος Γιαννουσάκη: Σας είπε ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με ιρανικά πετρέλαια. 
Εισαγγελέας προς Γιαννουσάκη: Εσείς ασχοληθήκατε με ιρανικά πετρέλαια;
-Όχι. Επειδή εγώ είχα την ευθύνη του καραβιού, είναι απόλυτα φυσικό να έχω εγώ και την ευθύνη των κυρώσεων αν έβαζα ιρανικό πετρέλαιο. Είναι απόλυτα επιχειρηματικά λογικό να φοβάται ένας επιχειρηματίας να ασχοληθεί με ιρανικά πετρέλαια, γιατί τότε υπήρξε επιχειρηματίας που είχε μπει στη φυλακή επειδή έφερε πετρέλαια από αυτή τη χώρα. Ήταν απόλυτα φυσικό να φοβούνται. Όχι μόνο ο Κοτσώνης, όλοι.
 
Το παραμύθι που διακινούσε ο Θωμαϊδης, ''γιατί δεν ήθελε ο Κοτσώνης να φαίνεται το αρχικό του επωνύμου του στην εταιρεία, ορίστε η απόδειξη πως η εταιρεία συστάθηκε για να κάνει κάτι παράνομο'' πάει περίπατο. Δεν ήθελε να φαίνεται το όνομά του σε δουλειές με ιρανικά πετρέλαια, λόγω των διεθνών κυρώσεων προς το Ιράν.
 
-Να έρθουμε τώρα στην εταιρία που είχε συσταθεί στα Εμιράτα. Έχετε πει ότι ο Μπουρδούβαλης σας έκανε πρόταση για μεταφορά ναρκωτικών κι αρνηθήκατε κι ότι γι' αυτό το σκοπό είχε συσταθεί η εταιρία στα Εμιράτα. 
-Για μεταφορά χρημάτων, όχι ναρκωτικών. 
-Και σας ανέφερε η εταιρία Arab Waves είχε συσταθεί για μεταφορά χρημάτων για ναρκωτικά; 
-Με την εταιρία αυτή ασχολήθηκε ο ίδιος πράκτορας που ασχολήθηκε με την ίδια εταιρία. 
-Άρα ο πράκτορας που ασχολήθηκε με τα διαδικαστικά πράγματα αυτής της εταιρίας, ήταν δικής σας σύστασης;
-Ναι. Εγώ τον σύστησα. 
Στη συνέχεια η εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο σχετικά με όσα είχε πει στην ανάκριση
για την εταιρία Arab Waves, η οποία είχε συσταθεί γιατί χρειάζονταν να μεταφέρονται μεγάλα ποσά χρημάτων μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Ο Γιαννουσάκης απάντησε ότι αυτή η εταιρία δικαιολογεί μεταφορά 10 εκατ. δολαρίων χωρίς πρόβλημα.   
Εισαγγελέας: Εσείς έχετε πει ότι η εταιρία αυτή συστάθηκε από τον Μπουρδούβαλη για την πληρωμή των ναρκωτικών. 
-Μου υπεδήχθη ένα χαρτί από την εταιρία Arab Waves που έγραφε ότι η τελευταία ενημέρωσε έγινε τον Ιούνιο του '14. Δεν γνωρίζω ποιος έκανε το update.
-Ο Κοτσώνης είναι φίλος σας, άρα ξέρετε πότε κατέβηκε στα Εμιράτα και με τι ασχολήθηκε. 
-Δεν γνωρίζω τι έκανε. 
-Αφού είχατε πολύ καλή σχέση, αντικειμενικά γνωρίζατε τι έκανε εκεί. 
-Εγώ με τον Κοτσώνη μιλούσα σε θεωρητικό επίπεδο, ήξερα ότι ασχολήθηκε με πετρέλαια, δεν γνώριζα όμως αν έκανε δουλειές στο Ντουμπάι ή σε άλλες χώρες. 
-Η οικονομική του κατάσταση ποια ήταν;
-Δεν ήταν καλή. 
-Έμενε όμως σε ξενοδοχείο που η διαμονή κόστιζε 2,500 δολάρια τη βραδιά. 
-Τον Νοέμβριο, γιατί το καλοκαίρι ήταν 500 δολάρια η διαμονή. 
-Ποιος κάλυπτε τα έξοδα διαμονής του;
Στο σημείο αυτό παρενέβησαν ο συνήγορος Κοτσώνη, ο κ.Ηρειώτης και φώναξε ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο ρωτάει η εισαγγελέας και ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά ότι η εισαγγελέας προσπαθεί να κατευθύνει τον κατηγορούμενο. 
Η εισαγγελέας επέμεινε: Ήταν πολύ ακριβό ξενοδοχείο, δεν μπορούσε να μένει ο καθένας και να πληρώνει 500-2,500 δολάρια τη βραδιά. 
Ψύχραιμος ο Γιαννουσάκης, απάντησε: -Πλήρωναν αυτοί με τους οποίους συνεργαζόταν. Με καράβια, εφοπλιστές. Κάποιος κάλυπτε τα έξοδά του. Να ρωτήσετε τον ίδιο...
Εισαγγελέας: Στο προσωπικό σας μέιλ έφτασε αντίγραφο του διαβατηρίου Κοτσώνη. Ποιος ήταν ο τελικός αποδέκτης του διαβατηρίου;
-Ο πράκτορας που θα έκανε τη δουλειά. 
-Δηλαδή αυτός που είχε ασχοληθεί με τη σύσταση τη Arab Waves τι θα έκανε;
-Θα επεξεργαζόταν το αίτημα που ήρθε στο μέιλ μου, καθώς ο Κοτσώνης ήταν υποχρεωμένος να βγάλει έγγραφα για να έρθει στα Εμιράτα. 
-Πού αποσκοπούσε το μέιλ που έστειλε, στην ενεργοποίηση του λογαριασμού της εταιρίας του; Ήταν προαπαιτούμενο;
-Ναι, ήταν προαπαιτούμενο για να κάνει το οτιδήποτε. 
-Πώς γίνεται να ξεκινάει να ενεργοποιείται ο λογαριασμός της εταιρίας του Κοτσώνη στις 11 Ιουνίου του '14, ενώ το πλοίο μόλις είχε φτάσει στην Ελλάδα; Γιατί δεν έγινε πιο πριν, δώστε μας μία εξήγηση... Ήταν τυχαίο που όλη η διαδικασία ξεκίνησε όπως την περιγράψατε λίγες μέρες πριν την άφιξη του πλοίου στην Ελευσίνα;
-Αν είχε σχέση με τη μεταφορά ναρκωτικών, θα έπρεπε να είχε γίνει 15 μέρες πριν για να είναι ήδη έτοιμη η εταιρία. 
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Ηρειώτης και είπε ότι η εισαγγελέως έχει καταλήξει ότι είναι έμπορος ναρκωτικών. “Να γραφτεί στα πρακτικά”!
Πρόεδρος: Δεν έχει καταλήξει. 
Ηρειώτης: Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εισαγγελέας έχει καταλήξει. 
-Δεν μιλάω για πρόσωπα, μιλάω για τη διαδικασία. 
«Δεν ήξερα τον ιδιοκτήτη της εταιρίας για τα ναρκωτικά»
Στο σημείο εκείνο σηκώθηκε ο Κοτσώνης πηγαίνοντας μπροστά και είπε: Εγώ για να πάρω βίζα, πρέπει να περάσω γιατρούς, ούτε αυτό δεν είχε γίνει. Χρειαζόταν δύο μήνες. Αφού θα ξανακατέβαινα κάτω, έπρεπε να περάσω γιατρούς. Δεν τα ξέρουν αυτά ούτε ο Γιαννουσάκης, ούτε ο Μπουρδούβαλης. Θα τα πω στην απολογία μου.
-Γι' αυτό σας ρωτάμε. 
-Κοτσώνης: Ήταν μία εταιρία για να κόβω τιμολόγιο, όπως έχουν όλες οι εταιρίες. Φαινόταν το όνομά μου. Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος, ούτε ήθελα να κρυφτώ. Μου άρεσε το όνομα Arab Waves και το έβαλα. Αφού θα έκανα δουλειά στα Εμιράτα, χρειαζόταν να έχω μία εταιρία. 
Πρόεδρος: Γιατί σας άρεσε το όνομα αυτό;
-Μου άρεσε. 
Ηρειώτης (συνήγορος Κοτσώνη): Θέλω να κάνω μία ερώτηση που είναι συναφής με το περιεχόμενο των ερωτήσεων της εισαγγελέως. Για να τελειώνει αυτό κ.Γιαννουσάκη, ο Κοτσώνης έχει σχέση με τη χρηματοδότηση των ναρκωτικών;
-Γιαννουσάκης: Οχι, δεν έχει σχέση. 
Πρόεδρος: Ναι, αλλά εσείς έχετε πει πως σας είπε ο Μπουρδούβαλης ότι συστήθηκε μία εταιρία για τα ναρκωτικά...
-Γιαννουσάκης: Δεν μου είπε όμως ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης.

 
Το ''ξενοδοχείο στο Ντουμπάι όπου έμενε ο Κοτσώνης και η διαμονή κόστιζε 2.500 δολάρια την βραδιά, ποιος του τα πλήρωσε; Αυτός που του τα πλήρωσε, πλήρωσε και για την πρέζα'', τελικά μετατράπηκε σε ''το ξενοδοχείο κόστιζε...500 δολάρια την βραδιά το καλοκαίρι''. Η εταιρεία Arab Waves φτιάχτηκε για να κόβει τιμολόγια στο Ντουμπάι ο Κοτσώνης και ενεργοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2014. Το Noor 1 έφτασε στις 7 Ιουνίου 2014 στην Ελευσίνα, 4 μέρες πριν ενεργοποιηθεί η εταιρεία. Αν η Arab Waves είχε φτιαχτεί για να χρηματοδοτηθεί η μεταφορά ναρκωτικών, θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί 2 εβδομάδες πριν ξεκινήσει τη διαδρομή του το καράβι. Ο Αιμίλιος Κοτσώνης αναφέρει πως έπρεπε να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να πάρει βίζα στο Ντουμπάι, γι'αυτό κατέβηκε εκεί, σε μία διαδικασία που θα κρατούσε δυο μήνες. Ο Μάκης Γιαννουσάκης επίσης ξεκάθαρα είπε πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης ΔΕΝ έχει σχέση με τα ναρκωτικά...
 
Τώρα που το συγκεκριμένο θέμα δεν έκατσε στην τρόικα Aλαφούζου-Μελισσανίδη-Σαββίδη, συζητάμε για το ''ξέπλυμα χρήματος από λαθρεμπόριο''. Το τι είπε πράγματι ο ''προστατευόμενος μάρτυρας'' στον Κυριάκο Θωμαϊδη και το τι εμφανίζεται στη ''ΔΙΚΗ'' ότι είπε, ίσως είναι δυο άσχετα μεταξύ τους πράγματα, όπως είδαμε πρόσφατα στην υπόθεση της συνομιλίας Γιαννουσάκη-Θωμαϊδη.
Καμία σχέση τα όσα είπε ο Γιαννουσάκης με αυτά που παρουσιάστηκαν στη ''ΔΙΚΗ'', άρα μέχρι να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στοιχεία, δεν δεχόμαστε τίποτε. Και με λαθρεμπόριο άλλοι εφοπλιστές ασχολούνται, εντός κι εκτός ΣΚΑΙ...