ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Η Κατερίνα Θανοπούλου είναι αντιπεριφερειάρχης Αττικής σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. Έχει εκλεγεί με το συνδυασμό της Ρένας Δούρου, αλλά το καλοκαίρι αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στη Λαίκή Ενότητα. Από την στιγμή που δεν άντεξε τις θερινές κωλοτούμπες του παπατζή Τσίπρα, δεν ήταν δυνατόν να ανεχθεί τις κωλοτούμπες της Ρένας Δούρου στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Αρχικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 και πλέον πολύ πιο εμπεριστατωμένα, διαφοροποίησε την στάση της από την Περιφερειάρχη Αττικής.
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,  
Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, θέτοντας σύντομα και κωδικοποιημένα ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως και επιπλέον όρους που επιβάλλεται, κατά τη γνώμη μου, να περιληφθούν:    
Σημείο 1. Mε βάση την αρχική παραχώρηση του 1934 καθώς και το αρ. 42 του Ν. 4277, η παραχώρηση της έκτασης γίνεται για την εκπλήρωση των σκοπών του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείο ΑΕΚ. Παρά ταύτα, στην ΜΠΕ δεν προβλέπεται η χρήση του γηπέδου για τις ανάγκες του ερασιτεχνικού σωματείου και των πολιτών, ενώ στη γνωμοδότηση προβλέπεται η σχετική δέσμευση της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ, ώστε να γίνουν εγκαταστάσεις για το ερασιτεχνικό σωματείο, έστω και εκτός γηπέδου.  
Σημείο2. Δημιουργούνται μείζονος σημασίας κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας ανεπαρκούς εξυπηρέτησης από τα ΜΜΜ. Στην παρούσα φάση η περιοχή δεν εξυπηρετείται από μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, γραμμή 4 μετρό), ενώ ο πλησιέστερος σταθμός ΗΣΑΠ (Περισσός) βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων. Είναι αυτονόητο ότι σε ένα τέτοιας κλίμακας γήπεδο, σε πλήρη ανάπτυξη 31.500 θέσεων, η ένταση της κυκλοφοριακής συμφόρησης θα είναι τεράστια.  
Σημείο 3. Το προαπαιτούμενο έργο της υπογειοποίησης και των πεζοδρομήσεων δημιουργεί κυκλοφοριακή επιβάρυνση των γύρω δρόμων, μετατρέπει δημόσιους κοινόχρηστους χώρους σε χώρους εξυπηρέτησης ιδιωτικού έργου ή σε ράμπες εισόδου.  
Σημείο 4. Οι θέσεις στάθμευσης για ένα τόσο μεγάλο γήπεδο είναι 180, ενώ επιπλέον 200 προβλέπονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο, σε απόστασης 1χλμ. χωρίς όμως στη ΜΠΕ να χωροθετούνται. Ακόμα όμως και αυτές είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς, καθώς οι πραγματικές ανάγκες κυμαίνονται μεταξύ 5.000-10.000 για ένα τέτοιο γήπεδο.  
Σημείο 5. Στο σοβαρότατο θέμα της ασφάλειας, δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη περιμετρικών ζωνών ασφαλείας κατά την προσέλευση και αποχώρησης των οπαδών, όπως προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς της FIFA και την εθνική νομοθεσία καθώς στα νότια και δυτικά του γηπέδου υπάρχει πυκνή οικιστική δομή ενώ βόρεια και ανατολικά το γήπεδο βρίσκεται σε επαφή με το άλσος.  
Σημείο 6. Η ΜΠΕ δεν περιλαμβάνει σχέδιο πυροπροστασίας καθώς και ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών κινδύνου και πανικού. Επίσης δεν περιλαμβάνονται μέτρα αντισεισμικότητας και προστασίας του παρακείμενου οικισμού από εσκεμμένα επιθετικά ή τυχαία γεγονότα.  
Σημείο 7. Το προβλεπόμενο ύψος του γηπέδου δεν επιτρέπει την αρμονική γειτνίαση με τον διατηρητέο προσφυγικό οικισμό.      
Μετά την αναφορά όλων αυτών των σημείων και λαμβάνοντας υπόψη
  • τους όρους που αναφέρθηκαν στην εισήγηση από το σεβαστό Περιφερειακό Σύμβουλο, Νάσο Αναγνωστόπουλο,
  • τις μελέτες που κατατέθηκαν από το Δήμο,
  • τη γνωμοδότηση και απόφαση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας,
  • τους επιπλέον λόγους που ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας,
  • καθώς και τις δεδομένες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στο ρυθμιστικό (Νόμος 4277/2014)
  σας αναφέρω ότι, χωρίς να μπαίνω στη λογική της ανέγερσης ή μη του γηπέδου, καθώς η θέση μου είναι να γίνει, αλλά στο γεγονός ότι, με αυτή τη μελέτη, ανέγερση αυτού του γηπέδου, με αυτές τις προδιαγραφές, και αν γίνει στο συγκεκριμένο σημείο (καθώς κατατέθηκαν προτάσεις για άλλους χώρους),
δεν πληρούνται θεμελιώδεις όροι περιβαλλοντικοί, οικιστικοί, χωροταξικοί και κυρίαρχα ασφαλείας για τους πολίτες και τους φιλάθλους, συνεπώς δεν ψηφίζω θετικά τη γνωμοδότηση της παρούσας μελέτης.  
Η Περιφέρεια που έχει στηρίξει σύνολο έργων και γι’ αυτό τον Δήμο, πρέπει να στηρίξει μαζί με το Δήμο και τους πολίτες, τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου για το λαό και τους δημότες, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, με σεβασμό στον αστικό οικισμό, το περιβάλλον αλλά και την ιστορικότητα της περιοχής.
Τέλος, αν και δεν είναι της παρούσας συζήτησης αλλά σαφέστατα συνδέεται, η χρηματοδότηση των 20εκ., για την οποία έχω ήδη τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, επ’ ουδενί δεν πρέπει να δοθεί είτε δια της ευθείας, είτε δια της πλαγίας οδού σε ΑΕ.
 
Συγχαρητήρια και στους άλλους δύο αντιπεριφερειάρχες, το Γιώργο Γαβρίλη από τον Πειραιά και τον Παναγιώτη Αθανασιάδη, οι οποίοι κρατήσανε την ίδια στάση με την Κατερίνα Θανοπούλου κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, όταν και η Ρένα Δούρου αποφάσισε για μία ακόμη χρονιά να εντάξει το κονδύλι για έργα στη Λεωφόρο και στην ''Αγια-Σοφιά'' στα έξοδα της Περιφέρειας. Μία Ρένα Δούρου που άλλα έλεγε πριν εκλεγεί, όταν την φωνάζανε ρυθμικά ''καριόλα'' οι οπαδοί της ΑΕΚ και άλλα κάνει πλέον, τώρα που ο Μελισσανίδης μιλάει για ''Δούρου Arena''. Μία Ρένα Δούρου που πήρε σταλινικά ποσοστά σε ορισμένες γειτονιές του Πειραιά (ακόμη και σε πρώην γαλάζια κάστρα...), στις περιφερειακές εκλογές του Μαϊου 2014. Ευτυχώς κάποιοι που εξελέγησαν με το συνδυασμό της, έχουν τσίπα.

Σχόλια

Εικόνα Romain

Τελικά η Ρένα Δουρου έκανε την μεγαλύτερη κωλοτουμπα.

Μπράβο στη Θανοπουλου και τους άλλους δύο αντιπεριαρχες.

Εικόνα Romain

Σορι...αντιπεριφερειαρχες.

Εικόνα red apple

συγχαρητήρια και λίγα της έδωκες...Όταν έχεις απέναντί σου τέτοια τέρατα της πολιτικής, όπως οι συριζαίοι δεν είναι και το ποιό εύκολο να τους πας κόντρα!

Ίδωμεν, πάντως, Σάββα με αυτή τη γαμωπουστιά που δρομολογάνε

όσο για την καριόλα τη Δούρου, τώρα το αποτίναξε από την καμπούρα της και το παίρνει -δικαιωματικά- η ομορφούλα της ΛΑΕ