Ε, ΡΕ ΤΑ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ.... ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ...



Τελικά το σκέφτηκα το πράμα... Και δεν θ΄ασχοληθώ με το ματς του Πανιωνίου. Ούτε μ΄εκείνο του Βάζελου με την Ξάνθη. Ή με τις δηλώσεις του Τσίπρα για το ποδόσφαιρο, καθώς και τις διαρροές από μεριάς του Ζακυνθινού σε απάντηση του ποστ Καραπαπά... Θα είχα να πω πολλά. Δεν θα πρόσθετα όμως τίποτα ουσιαστικό σε όσα έχουν ήδη λεχθεί. Και θα λεχθούν. Εξάλλου αρχή της σεζόν είναι ακόμα. Έεεχουμε να πούμεεε... Κι΄αν αρχίσω από τώρα, θα σπαταλήσω όλη μου την ενέργεια χωρίς να΄χω φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου. Θα γίνουνε πολλά... Έτσι την βλέπω τη δουλειά. Άρα, οικονομία δυνάμεων με προσεκτική επιλογή απ΄όλα όσα θα δούμε και θ΄ακούσουμε φέτος. Δεν γίνεται αλλιώς. Κοιτάζω λοιπόν μπροστά. Τί έχουμε πρώτα; Γιουρόπα Λινγκ. Αστάνα. Κι΄εδώ λέω να σταθώ. Να καλύψω κάπως, στοχειωδώς έστω, την ΠΛΗΡΗ έλλειψη ενημέρωσης που απαξάπαντες έχουμε για τούτη τη χώρα και την συγκεκριμένη ομάδα.

Αρχίζω με την χώρα. ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ.

Τεράστιο σε έκταση κράτος. Έννατο στον ΚΟΣΜΟ και το μεγαλύτερο περίκλειστο ( χωρίς θάλασσα δηλ. γύρω γύρω, με την Κασπία ν΄αποκαλείται καταχρηστικά θάλασσα, αφού είναι λίμνη ). Στεπώδης χώρα. Βρίσκεται στην κεντρική Ασία, στο υπογάστριο της Ρωσίας κι΄έχει πληθυσμό 17 εκατομμυρίων περίπου. Πολύ αραιοκατοικημένη συνεπώς. Η ισχυρότερη οικονομικά μεταξύ όλων των χωρών της κεντρικής Ασίας. Πετρέλαιο βέβαια και φυσικό αέριο, ο λόγος. Πρωτεύουσα της το Αλμάτι με 1,5 εκ. κατοίκους και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη η Αστάνα με 750.000. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Καζάκοι και πολύ λιγότεροι Ρώσοι κ.α. Γλώσσα η καζακική ( μια τουρκική γλώσσα ) και δεύτερη η ρωσική. Το 70% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι κυρίως χριστιανοί.

Η ομάδα. ΑΣΤΑΝΑ.

Πρωταθλήτρια πέρσι στην πρέμιερ λινγκ της χώρας. Ιδρύθηκε μόλις το 2009, παίζει στο Αστάνα Αρένα 30.000 θέσεων ( εντυπωσιακό στις φωτογραφίες ) κι΄έχει κατακτήσει μέσα στο πολύ μικρό διάστημα των 7 χρόνων από την ίδρυσή της, 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 2 σούπερ καπ. Χρώματά της, το μπλέ του ουρανού και το κίτρινο. Προπονητής της απ΄το 2014 ο Στανιμίρ Στόϊλοφ, 49 ετών.

-  Να δούμε λίγο τη θέση της στην πιο πρόσφατη βαθμολογική κατάταξη της ΟΥΕΦΑ και να παραθέσουμε για συγκρίσεις και συμπεράσματα ( όχι απόλυτα, κάθε άλλο βεβαίως, αλλά ενδεικτικά ίσως) τις αντίστοιχες άλλων ομάδων, που βρίσκω πως θα μας ενδιέφεραν....

Αστάνα 121η

Ολυμπιακός 27ος

Γιουγκ Μπόϊς 78η

ΑΠΟΕΛ 92ο

ΠΑΟΚ 60ος

Αστέρας Τρίπολης 116ος

Παναθηναϊκός 122ος

Ατρόμητος Αθηνών 147ος

Χαποέλ Μπερ Σεβά 184η ( αλλά και Λέστερ 83η ή Άντερλεχτ 38η ή Μπάτε Μπορίσοφ, την οποία απέκλεισε η Αστάνα για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα, 61η )

ΑΕΚ 215η μαζί με ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη.

ΟΛΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΩΣ...ΣΧΕΤΙΚΑ.

-  Ας θυμηθούμε τώρα την βαθμολογία στον όμιλο του Ολυμπιακού και τα αποτελέσματα των ομάδων που τον αποτελούν, στους μεταξύ τους αγώνες: ΑΠΟΕΛ βαθμοί 6, Ολυμπιακός 3, Αστάνα 1, Γιουγκ Μπόϊς 1. Αποτελέσματα στις 15 του Σεπτέμβρη Γιουγκ Μπόϊς - Ολυμπιακός 0 - 1, ΑΠΟΕΛ - Αστάνα 2 - 1 και στις 29 του ίδιου μήνα Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ 0 -1, Αστάνα - Γιουγκ Μπόϊς 0 - 0.

Να σημειώσω ότι την Αστάνα την έριξε στο Γιουρόπα απ΄το Τσου Λου η Σέλτικ με το ζόρι, 1 - 1 στην Αστάνα, 2 - 1 στη Σκωτία, ενώ με το ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο η Αστάνα προηγείτο 1 - 0 μέχρι το 75΄, για να καθαρίσουν οι Κύπριοι στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Κι΄αυτό μου λέει εμένα ότι είναι σκληροτράχηλη ομάδα...

Η Αστάνα συνεργάζεται επαγγελματικά με την Ρεάλ Σοσιεδάδ και την Γαλατασαράϊ.

- Πάμε τώρα και σε ορισμένα οικονομικά στοιχεία από το ΤRANSFERMARKT, που και αυτά έχουν την σημασία τους, σαφέστατα όχι απόλυτη. Είναι εντελώς εμπεδωμένο αυτό... Έχουμε λοιπόν:

Συνολική ποδοσφαιρική χρηματιστηριακή αξία της Αστάνα 15,8 εκ. ευρώ. Θυμίζω του Ολυμπιακού, 76.9 ( περίπου πεντα πλάσια ). Ακριβότεροι παίχτες της, με αξία 1 εκ. και πάνω, οι: Σόμκο αρ. μπακ ( 1 εκ. ), Μαξίμοβιτς αμυντ. χαφ ( 2 εκ. ), Κάνιας αμυντ. χαφ ( 1,5 ), Ιμπραϊμι δεξί εξτρεμ ( 1,75 ), Καμπανάγκα σέντερ φορ ( 1 ).

Μέση ηλικία των 24 παιχτών της ομάδας τα 26,3 έτη, ξένοι το 1/3, διεθνείς 13.

Οι γκολτζήδες της ομάδας: ο Καζάκος Νουσερμπάγιεφ, 29 ετών, δεξιός εξτρέμ, 47 γκολ σε 163 παιχνίδια. Αξία 700 χιλ. ευρώ, ανερχόμενη. Ο Γκανέζος Τουμάσι, 22 ετών, δεξιός εξτρέμ, 32 γκολ σε 67 αγώνες, αξία 900 χιλ. ευρώ, ανερχόμενη. ( Προσοχή πίσω και αριστερά ιδίως εμείς... ). Και ο Κολομβιανός Κάνιας, 26 ετών, αμυντ. χαφ, 14 γκολ σε 85 παιχνίδια, αξία 1,5 εκατ., ανερχόμενη.

Ε   Π   Ι   Λ   Ο   Γ   Ο   Σ

Αυτά τα στοιχεία βρήκα ως πλέον ενδιαφέροντα. Σούμα: Προβλέπω δύσκολο παιχνίδι. Τεράστια η σημασία του για την περαιτέρω πορεία μας. Είναι σκληροτράχηλες αυτές οι φυλές...  Μέση και πίσω κυρίως οι Καζάκοι, στέπες εκεί πέρα δηλ. εξοικείωση και αντοχή στα ζόρια, και - αντίθετα - Αφρικανό με Νοτιοαμερικάνο μπροστά... Τεχνικά, θεωρώ ότι θα πρέπει να΄μαστε σαφώς ανώτεροι. Και λέω "θα πρέπει", διότι απλούστατα δεν γνωρίζω. Δεν έχω ιδέα. Στο χόρτο όμως κρίνονται εν τέλει όλα. Ειδικά όταν μιλάμε για μια δυο συναντήσεις κι΄όχι για μαραθώνιο, όπως είναι ένα πρωτάθλημα. Τα παραδείγματα, άπειρα. ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΨΥΧΗ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ. ΨΥΧΗ, ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ. Όπως και σε κάθε μάχη άλλωστε. Παντού....

Σχόλια

Εικόνα Romain

Απόστολε αδελφέ γειά σου,
Το ίδιο σκεφτόμουνα και γω πριν τον αγώνα.
Η ΦΑΑΑΑΑΑΑΠΑ όμως μας διέψευσε και τους δύο.
Ευτυχώς.
Είναι όμως καλή ομάδα η Αστανα και δεν είναι τυχαίο ότι είναι πρωταθλήτρια. Ούτε ότι στην έδρα τη παραμένει αήττητη. Αν και έχει παίξει εναντίων σπουδαιων αντιπάλων.
Υ. Γ. Μία ισοπαλία στο Καζακστάν θα ήταν καλό αποτέλεσμα.

Εικόνα XGEORGE

Πάντως επειδή την παρακολούθησα τηλεοπτικά την Αστάνα στο ματς με τους boyδες στο γήπεδό της δεν μου έδειξε κάτι ιδιαίτερο.....θα έλεγα ότι οι boyδες έπαιζαν καλύτερα την μπάλα (αν κ εκτός έδρας) αλλά κ η Αστάνα είχε μόνο κάτι μακρινές μπαλιές στην άμυνα όπου κάπου εκεί μπορούσε να απειλήσει μόνο.....Υποθέτω (μετά Βεβαιότητας) ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δείξει η έστω να πετύχει κάτι μέσα στον Ναό....Άλλωστε πλέον οι δικοί μας ''έχουσι γνώσει οι φύλακες'' ...

Εικόνα apostolos gaganis

Μακάρι...

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

πέρα από τα λεπτομερέστατα στοιχεία που παρετέθησαν, δεν έχω παρακολουθήσει το πώς παίζει η Αστάνα, αλλά έχω την αίσθηση ότι στου Καραϊσκάκη μάλλον θα κατέβει με αμυντικές διαθέσεις και, εφόσον δικαωθεί η υποψία μου, το παιγνίδι δεν θα είναι καθόλου εύκολο, μιας και ο Ολυμπιακός έχει δείξει να ζορίζεται απέναντι σε κλειστές άμυνες, πρωτίστως λόγῳ ελλείψεως παικτών ικανών στην ατομική ενέργεια, διότι ούτε ο Μάριν, ούτε ο Ελγιουνούσι είναι τέτοιοι παίκτες (βασικά ο Ελγιουνούσι δεν έχω καταλάβει ακόμη τι παίκτης είναι) και πολύ περισσότερο δε ο Σεμπά. ο μόνος που έχει μια κάποια τέτοια ικανότητα θα ήταν ο Πάρντο, ο οποίος όμως είναι εκτός πλάνων του προπονητή και εκτός ευρωπαϊκής λίστας.

ωστόσο θεωρώ ότι είναι ένα παιγνίδι του οποίου η έκβαση εξαρτάται από την απόδωση του Ολυμπιακού και όχι της αντιπάλου.
μετά την, όπως κι αν αυτή ήρθε, ήττα από τον ΑΠΟΕΛ, η νίκη απέναντι στην Αστάνα δείχνει μονόδρομος, οπότε πιστεύω ότι η ομάδα θα εμφανισθεί όπως δει.

ΠΑΜΕ, ΡΕ ΘΡΥΛΕ !

Υ.Γ. κατανοώ την επιθυμία σου να μην σταθείς στις διαδικτυακές πορδές που εξαπέλυσε ο σιορ, όμως στην ατάκα του «διάλογο με ιδιωτικούς υπαλλήλους η κυβέρνηση ούτε έκανε, ούτε θα κάνει» δε μπορώ παρά να υπερθεματίσω με την αφεντομουτσουνάρα του, πως η Κυβέρνηση δεν κάνει ΔΙΑΛΟΓΟ γενικώς, ούτε με ιδιωτικούς υπαλλήλους, ούτε με δημοσίους υπαλλήλους, ούτε με συνταξιούχους, ούτε με αυταπασχολούμενους, ούτε με κανέναν! η Κυβέρνηση δεν συνδιαλέγεται γενικώς, μόνον ΥΠΑΚΟΥΕΙ κι ΕΚΤΕΛΕΙ!
υπακούει σε καταδικασμένους λαθρέμπορους, καταδικασμένους φοροφυγάδες, σε όσους γράφουν με κυριλλικό αλφάβητο και προσφέρονται να αγοράσουν κοψοχρονιά δημόσια φιλέτα και κατόπιν εκτελεί!

Εικόνα Harry red logic

Σύγαυρε πολύ εύστοχες παρατηρήσεις.
1.Θέλει μεγάλη προσοχή το παιγνίδι με την Αστάνα.Πιστεύω οτι ένας καλός θρύλος θα επικρατήσει.
Μην ξεχνιόμαστε όμως χρειαζόμαστε δυό τρείς παίκτες απο το πάνω ράφι(εξτρέμ διεμβολιστή,αριστερό μπάκ και στόπερ!) μιλάμε για τον Θρύλο που θα κάνει καλή πορεία στην Ευρώπη και βέβαια ντάμπλ που θα κερνάει φυστίκι αράπικο τους απολυμαντές(κάντο όπως με τα χανούμια).
2.Θερμότατα Συγχαρητήρια στην ομάδα μπάσκετ ΗΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΤΥ-ΕΤΣΙ ΑΓΑΠΑΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ!τέζα τα βαζελάκια!Τα κουτάβια που κουνιώνται στον Θρυλέοντα καταξεσκίζονται!!!Η ομάδα ποδοσφαίρου χρωστάει κάτι ανάλογο τόσο στον Ρώσο όσο και στον ασβό-τουιτη!και βέβαια πόνο στον απροκάλυπτο εχθρό μας χουντονίσκο και σία...
3.Απορία με τον Κούγια? Πως πέρασαν απο τον κάμπο τα ψόφια χανούμια?μυστήρια πράγματα...

Εικόνα apostolos gaganis

Γλέντι αυτό που έγινε απόψε με τον Βάζελο στο μπάσκετ. Περιμένω μεγάλη εμφάνιση και στην μπάλα την Πέμπτη. Και συνεχίζουμε Χάρυ...

Εικόνα apostolos gaganis

Συμφωνώ. Θα μπω στο γήπεδο γιαυτόν τον αγώνα, μ΄ένα ΜΕΓΑΛΟ ερωτηματικό για το τί θα δω. Τους θέλω ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΥΣ πάνω απ΄όλα, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ και να μη χάσουν την ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ τους, αν - ο μη γένοιτο - έρθει καμιά στραβή αλα ΑΠΟΕΛ...

Εικόνα koropi48

Για να μαθαίνουμε τους εχθρούς μας. Χθες το βράδυ πέφτω τυχαία στα αθλητικά της κρατικής τηλεόρασης, τη στιγμή ακριβώς που ο διατητής- σχολιαστής (από τη σύγχυση ξέχασα ποιος είναι) δείχνει τη φάση του πέναλτι, που ΔΕΝ δόθηκε σε βάρος του ποα και, ενώ η αργή κίνηση δείχνει ξεκάθαρα να πατιέται το πόδι του παίχτη του πανιώνιου, ο παπάρας-διαιτητής λέει ότι ο αμυντικός δεν κάνει πέναλτι, γιατί βρίσκει μπάλα. Εμβρόντητοι οι λοιποί παρευρισκόμενοι ξαναδείχνουν συνεχώς την πεντακάθαρη φάση και του λένε με τρόπο ότι βρίσκει καθαρά πόδια, αλλά ο παπάρας εκεί, να επιμένει ότι δεν υπάρχει παράβαση!!! Ήταν πολύ αστείο να βλέπεις 20 φορές αμυντικό να πατάει τα πόδια επιθετικού (που σημαίνει και κάρτα) και την ίδια ώρα να σου λέει ο βαλτός ότι φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει παράβαση! Μετά την επιμονή των παρουσιαστών και αφού δεν παραδεχόταν αυτό που έβλεπαν όλοι εκείνη την ώρα (ακόμα και ο κουρουπλής), αναγκάστηκε να μαλακώσει τη θέση του λέγοντας "εάν(!!) δεν βρίσκει μπάλα, τότε υπάρχει πέναλτι (και κάρτα προσθέτω εγώ)", με το οποίο θα γινόταν το 0-2 και γεια σας. Έχουν γίνει πλέον τόσο απροκάλυπτοι, που δεν τηρούν κανένα πρόσχημα, όπως και το αφεντικό τους, που λέει σ ένα κατεστραμμένο λαό ότι άρχισε η ανάπτυξη. Ο αμυντικός του ποα σ εκείνη τη φάση, περισσότερο ακούμπησε τον ..ούτσο μου, παρά τη μπάλα και δεν χρειαζόταν αργή κίνηση για να το δει κανείς. Κι όμως, τη νύχτα μέρα οι ..ούστηδες. Και μη μου πει κανείς ότι ο διαιτητής στο στούντιο μπορεί να μην είδε καλά τη φάση από μακρυά, αφού ο ίδιος ετοιμάζει τα στιγμιότυπα.

Εικόνα apostolos gaganis

Ο Περικλής Βασιλάκης. Βέεεεβαια...

Εικόνα koropi48

Σίγουρα κύριε Απόστολε κομβικό ματς για τη συνέχεια. Παίρνεις τους 3 πόντους και καθαρίζεις.

Εικόνα ΔΙΑΣ

φιλε koropi Κοιτα το mail σου

Εικόνα George - Mati

Σύγγαυρε Απόστολε ούτε επαγγελματίας μάνατζερ δεν θα μας έκανε τέτοια ανάλυση για την Αστάνα !!! Όπως ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ λες, ο Θρύλος δεν πρέπει να υποτιμά κανέναν ιδιαιτέρως σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις !! Τα οδυνηρά παραδείγματα (και αρκετά πρόσφατα) πλείστα όσα... Γι αυτό πάμε βήμα - βήμα, σεμνά και ταπεινά (που έλεγε και μια ψυχή)για σταθεροποίηση απόδοσης και παραμονή στους στόχους μας !!! ΘΡΥΛΕ ΓΕΡΑ !!!!!

Εικόνα apostolos gaganis

Έτσι είναι. Βήμα - βήμα. Και με τα Mati-α μας δεκατέσσερα. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο...Επισκοπάτο.