ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΖΟΛΩΤΑΣ-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ



Παραθέτουμε μόνο τις ειδήσεις, για να μην κουράσουμε. Ξεκινάμε από το Μιχάλη Ζολώτα. Τον θυμάστε; Αν όχι, ας τον θυμηθούμε παρέα, μέσα από ένα κείμενο του σημερινού υπεύθυνου Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟ.
 
Δεν επιλέγω τυχαία τον Μιχάλη Ζολώτα. 
Έναν από τους μέτοχους αμέτοχους του Παναθηναϊκού, όπως πολύ συχνά χαρακτηρίζονται όλοι στο Τριφύλλι. Ίσως ο πιο συνεπής σε όσα έχει πει και αυτός που έχει δώσει πολύ περισσότερα απ’ όσα έχει κερδίσει από την ενασχόληση με το Τριφύλλι. Αφορμή για να γράψω γι’ αυτόν αποτελεί η εδώ και πολλές μέρες πληροφορία που έχω καταγράψει ότι ο Ζολώτας θα συμμετάσχει στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρακινούμενος από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Ας κάνουμε μια σύντομη γνωριμία για τον μέτοχο Ζολώτα προτού περάσουμε στο ποιος είναι ο Ζολώτας.
Το καλοκαίρι του 2008 ο Μιχάλης Ζολώτας έκανε διακοπές στην Πάρο, όπου έχει σπίτι (κοντά σε αυτό του νυν προέδρου του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γόντικα). «Σκέφτομαι να αγοράσω μετοχές του Παναθηναϊκού», είπε στους φίλους του. Είχε προηγηθεί συζήτηση με τον Βγενόπουλο, έναν άνθρωπο που θεωρεί έμπιστο συνεργάτη και φίλο του. Η γνωριμία τους πάει πολλά χρόνια πίσω. Ο Ζολώτας ήταν από τους πρώτους μετόχους της MIG και από τους πρώτους στην Ελλάδα που έκοβε επιταγές της Marfin (κάνοντας τους συναλλασσόμενους να απορούν εάν υπάρχει στην Ελλάδα τέτοια τράπεζα!). Ο «Βγενό» ανέλυσε στον Ζολώτα το πλάνο της ΠΕΚ και όταν προέκυψε η απόφαση Βαρδινογιάννη να ανοίξει την ΠΑΕ, ο Ζολώτας έδειξε έτοιμος να συνεισφέρει. Παναθηναϊκός από κούνια, με διαρκείας μόνιμα στο Τριφύλλι αν και όχι τόσο συχνές παρουσίες στο γήπεδο. Έτσι εκείνο το προ τετραετίας καλοκαίρι, ο Ζολώτας έβαζε 9 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για να πάρει ως αντάλλαγμα το 4,8% των μετοχών της ΠΑΕ και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Όσα έβαλε ο Παύλος Γιαννακόπουλος και μαζί οι Ξυλάς - Πολέμης – Νίκας.
Ο Ζολώτας εξ αρχής έδειξε ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό, δίχως όμως να έχει πολλά πολλά με τα ΜΜΕ, ούτε να επιδιώκει προβολή ή λεζάντα (καλά – καλά δεν υπάρχει σε φωτογραφία, στη μοναδική που βρήκα από το πρώτο Δ.Σ. του πολυμετοχικού κάθεται δεύτερος από αριστερά). Σε αντίθεση με πολλούς άλλους εκ των μετόχων. Η «ζεστασιά» του για την ΠΑΕ -έστω και για την προστασία της επένδυσής του, αν θέλει κάποιος να το δει με πιο καχύποπτο μάτι- φάνηκε τόσο από τη δική του παρουσία στο Δ.Σ. όσο και από την παρουσία του στη ΓΗΠΕΛ. Τα «βρόντηξε» και έφυγε το καλοκαίρι του 2010 μετά την άρνηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να στηρίξει έμπρακτα τον Νικόλα Πατέρα για να συνεχίσει στην προεδρία. Ο Ζολώτας αρχικά συνυπέγραψε την ενωτική ανακοίνωση των Πολέμη – Νίκα – Ξυλά – Δάβαρηκαι λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δ.Σ. μέσω μιας «σκληρής» ανακοίνωσης όπου έριχνε ευθείες βολές στον Τζίγκερ. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τέλος της πολυμετοχικότητας («Δεν υπάρχει πλέον επί της ουσίας πολυμετοχικότητα αφού ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης έχει ήδη πάρει όλες τις σοβαρές αποφάσεις για τον Παναθηναϊκό. Είναι σαφές ότι τη δική μας παρουσία την χρειάζεται μόνο για άλλοθι και για να χρηματοδοτούμε τα δικά του σχέδια. Δεν έχει καμία πρόθεση ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης να πουλήσει τις μετοχές του στην ΠΑΕ. Όποιος θέλει να πουλήσει δεν υποτιμά ούτε απαξιώνει τον αγοραστή, ούτε επιτρέπει από τους «φίλους» μιντιακούς μηχανισμούς να τον λασπολογούν διαρκώς και προκλητικά»). Ήταν ο πρώτος που τράβηξε κόκκινη γραμμή («Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν σκοπεύω να παρευρεθώ σε καμία μελλοντική συνάντηση μετόχων, ούτε να συμμετέχω σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα δραστηριοποιηθώ ξανά σαν μέτοχος αν και εφόσον επιστρέψουν οι κ.κ. Ν. Πατέρας και Α. Βγενόπουλος»).
Αυτό το τελευταίο είναι κατ’ εμέ το μεγάλο του οφσάιντ. Όταν πριν από 1,5 χρόνο γύρισαν οι Πατέρας – Βγενόπουλος, ο Ζολώτας δεν συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έπρεπε να είχε τηρήσει τα λόγια του και να είχε μπει. Αλλά και από την άλλη εκείνη την επιστολή την «πλήρωσε» ακριβά. Λίγες μέρες μετά την επιστολή, ο Παύλος Γιαννακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την επιστολή είχε πει το περίφημο «ποιοι είναι όλοι αυτοί οι αλεξιπτωτιστές που μιλάνε για τον Παναθηναϊκό;». Φαίνεται πως πραγματικά στον Παναθηναϊκό αξίζει να μιλούν (και να προβάλονται από ΜΜΕ γνωστών συμφερόντων) μόνο τύποι σαν τον Ιζνογκούντ. Μια τέτοια ανάλογη ευαισθησία πάντως δεν την είδα τόσους μήνες από τον Παύλο…
Μερικούς μήνες μετά από εκείνη τη δήλωση, τον Απρίλιο του 2011, η αυλή «χτυπούσε» με πηχιαίο τίτλο ότι ο Ζολώτας θα έκανε έξωση στον Ερασιτέχνη για δύο ενοίκια που χρωστούσε σε εταιρία συμφερόντων του. Την… αποκάλυψη διέψευσε αυτός που γράφτηκε ότι την έκανε: ο Χρόνης Ακριτίδης. Βέβαια οι χαρακτηρισμοί και οι μεγάλοι τίτλοι πάντα μένουν.
Ο άγνωστος «Χ» Μιχάλης Ζολώτας είναι μόλις 38 ετών. Εφοπλιστής τρίτης γενιάς με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου (δεδομένα είμαι από τους πιο φτωχούς Χιώτες!), όπου έχει και σπίτια στα οποία διαμένει αρκετές μέρες το καλοκαίρι. Η μητέρα του προέρχεται από τη μεγάλη χιώτικη εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών. Η κληρονομιά του παππού του Ζολώτα ήταν αρκετά πλοία και αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Ο Ζολώτας έφυγε στις Η.Π.Α. για σπουδές και γύρισε με το πτυχίο του μηχανολόγου μηχανικού. Αμέσως αναμείχθηκε στα ναυτιλιακά. Έφτιαξε μια δική του εταιρία πριν κάμποσα χρόνια, τη Stamford  ενώ το 2006 έκανε μια σημαντική κίνηση ενώνοντας τις δυνάμεις του με έναν ακόμη Χιώτη εφοπλιστή, τον Νικόλα Φιστέ. Ίδρυσαν την GrandUnion και πριν από τρία χρόνια άπλωσαν τα δίχτυα τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο του NASDAQ. Για να γίνει αυτό εξαγόρασαν την σχεδόν χρεωκοπημένη αλλά εισηγμένη στο NASDAQ εταιρία Aries Maritimes και τη μετονόμασαν σε Newlead. Ο Ζολώτας αγαπά τόσο τη Χίο που στα πλοία του δίνει ονόματα χωριών και τοποθεσιών του νησιού! Από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο των Η.Π.Α. η ζωή του είναι ένα ταξίδι. Τα πράγματα στη ναυτιλία δεν είναι εύκολα. Πρόσφατα η Newlead πούλησε τέσσερα πλοία για να μειώσει κατά 150 εκατ. ευρώ το χρέος της προς μια σκωτσέζικη τράπεζα. Πλέον ο στόλος της αποτελείται από 16 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και δύο δεξαμενόπλοια.
Αν και νέος στην ηλικία και άπειρος από τα ποδοσφαιρικά, ο Ζολώτας κατάλαβε πολύ νωρίς ότι η ιστορία με το prοject στο Βοτανικό δεν πήγαινε καλά. Ήταν ο πρώτος που τα βρόντηξε και παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΓΗΠΕΛ όταν σε μία συνεδρίαση ανέβηκαν τόσο πολύ οι τόνοι με τον εντεταλμένο σύμβουλο στα θέμα του γηπέδου, Βαγγέλη Σαμαρά που παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Η άποψή του για τα πράγματα παραμένει σταθερή, όπως την είχε ορίσει σε εκείνη την επιστολή. Τούτη τη φορά μόνο δείχνει να αλλάζει η προσέγγιση του στη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εάν όντως βάλει χρήματα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό (αναλόγως τι θα πράξουν οι άλλοι μέτοχοι) να κατασταθεί τρίτος τη τάξει μέτοχος στην ΠΑΕ. Και χωρίς να δημιουργεί προβλήματα ή να προσπαθεί να φανεί.
Θα ‘ταν κέρδος, θαρρώ, για τον Παναθηναϊκό να επαναδραστηριοποιηθεί ο Ζολώτας: οικονομικά και διοικητικά. Αν πάλι μείνει μακριά από το Τριφύλλι σκέφτομαι ότι όλοι θα τον θυμούνται για τα άσχημα, ξεχνώντας τα 9 εκατ. ευρώ της συνεισφοράς του με μηδενικό αντίκρυσμα. Για τους Χιώτες σαν τον Ζολώτα (και την αφεντιά μου) η ενασχόληση του με τον Παναθηναϊκό είναι σαν να έστριψε από το Βενέτικο (μια βραχονησίδα – κατευόδιο της Χίου) και να ξανοίχτηκε στο άγνωστο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους…
 
Από το 2008 και το 2010 που αγόραζε μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟ ο Ζολώτας, έχουν μεσολαβήσει αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου στην εταιρεία. Δεν έχει πια το 4,8% της ΠΑΕ, έχει πολύ μικρότερο ποσοστό. Παραμένει όμως μέτοχος. Έχει βάλει λεφτά στον Παναθηναϊκό. Ας δούμε λοιπόν το πού είναι σήμερα.
 
Από τη στιγμή που οι Εισαγγελικές Αρχές της Κύπρου, άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση του χρηματισμού του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου από το Ζολώτα το 2007, διατυπώθηκαν υπόνοιες πως ο Ζολώτας ήταν ο αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου και ο χρηματισμός έγινε από τον ίδιο προκειμένου να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς ελέγχους των κεφαλαίων του. Στις 25 Ιουλίου οι Κυπριακές Αρχές άσκησαν δίωξη στο Βγενόπουλο για τη συμμετοχή του στο χρηματισμό. Ουσιαστικά δηλαδή στοιχειοθέτησαν όπως υποστηρίζουν, τη σχέση Βγενόπουλου-Ζολώτα.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αρνήθηκε πως γνώριζε το Ζολώτα. Σε συνέντευξή του μάλιστα στο ΡΙΚ στις 24 Μαίου 2014, απέδωσε σε συκοφαντίες όσα λέγονται για σχέσεις του με το Ζολώτα, τον οποίο είδε σε μια συνάντηση για τον Παναθηναικό. Είπε συγκεκριμένα: «τον άνθρωπο αυτό τον γνώρισα για πρώτη φορά το 2008 με αφορμή κάποια συμμετοχή και των δύο σε μία αύξηση μετοχικού του Παναθηναϊκού. Παρόλα αυτά η δυσφήμιση συνεχίζεται και συνεχίζεται και μου έχει δημιουργήσει στην Κύπρο αν θέλετε μία εγκληματική προσωπικότητα, όταν ο άνθρωπος αυτός μέσω του Ζολώτα υποτίθεται έχει δωροδοκήσει κόμματα ποιος ξέρει τι πήρε σαν αντάλλαγμα όποτε όταν κάποιος πιστεύει αυτό μετά είναι και πιο εύκολο να πιστέψει και άλλες συκοφαντίες»
Το HOT DOC αποκάλυψε πως ο Βγενόπουλος ήταν συνέταιρος του Ζολώτα στις επίσης δανειοδοτημένες εταιρείες από την Τράπεζά του, IRF και GIT, αλλά στη δίκη με τον Κώστα Βαξεβάνη, ο Βγενόπουλος επανέλαβε πως δεν τον γνώριζε απαραίτητα επειδή ήταν σε κοινές εταιρείες.
Η άρνηση Βγενόπουλου, ήταν ένα από τα πολλά ψέματα που είπε στο δικαστήριο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης Μετόχων της MIG, την 21η Μαϊου 2010, ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπεί 4 τουλάχιστον γνωστές offshore εταιρείες του Μιχάλη Ζολώτα αφού καταγράφεται στα πρακτικά ως «παριστάμενος Μέτοχος/Αντιπρόσωπος» τους. Εκτός και αν δεν είναι Αντιπρόσωπος αλλά ο ίδιος Μέτοχος των εταιρειών αυτών του Ζολώτα. Πρόκειται για τις εταιρείες Anemi, Callas Enterprises, NewBorn και Tsofli.
Είναι εντυπωσιακό πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στην ίδια συνέλευση, φαίνεται να εκπροσωπεί και το μεγάλο όγκο offshore εταιρειών, αγνώστων ιδιοκτητών, οι οποίες έχουν μετοχές της MIG αλλά και πολλούς από αυτούς που δανειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα συμφερόντων του, για να πάρουν μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, παρότι οι ίδιοι είναι γνωστοί και ισχυροί επιχειρηματίες. Ανάμεσα σε αυτούς που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο Βγενόπουλο και δίνουν εν λευκώ την εξουσιοδότηση να χειριστεί τις μετοχές τους στη MIG, είναι και ο Κώστας Γιαννίκος του ALTER
 
Κατηγορείται για χρηματισμό Κύπριου τραπεζίτη ο Ζολώτας που έχει πάρει θαλασσοδάνεια από την τράπεζα του Βγενόπουλου, με τον οποίο Βγενόπουλο είχε αγαστή συνεργασία. Στις 26 Οκτωβρίου ο Ζολώτας προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, μέχρι να εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με την έκδοσή του στην Κύπρο, ώστε να δικαστεί εκεί.
 
Την παραμονή του συγκατηγορούμενου και συνεταίρου του Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Ζολώτα σε καθεστώς προσωρινής κράτησης μέχρι την έκδοσή της απόφασης για έκδοσή του ή μη στην Κύπρο, για την υπόθεση χρηματισμού του Κύπριου τ. κεντρικού τραπεζίτη αποφάσισε το Εφετείο της Αθήνας.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της πλευράς Ζολώτα για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, κρίνοντας τον εφοπλιστή ως ύποπτο φυγής. Πριν από την έκδοση της απόφασης ο συνήγορος του Μιχάλη Ζολώτα, Χρήστος Μυλωνόπουλος ζήτησε τον λόγο και σε αντίκρουση της επιχειρηματολογίας της εισαγγελέως η οποία επέμενε στην απόφαση για προφυλάκιση του εφοπλιστή, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου έδωσε προθεσμία ενός μηνός στον κ. Βγενόπουλο και όχι στον κ. Ζολώτα και ως εκ τούτου η δέσμευση ότι δεν θα συλληφθεί αφορούσε τον κ. Βγενόπουλο και όχι τον κ. Ζολώτα, αφού τον πρώτο αφορά το αίτημα του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα έως ότου τελεσιδικίσει η προσφυγή που έχει καταθέσει μαζί με άλλους μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας κατά του κυπριακού κράτους.
Νομικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν, ότι ο ίδιος ο Βγενόπουλος είναι αυτός που διαρκώς φέρνει σε δύσκολη θέση συγκατηγορουμένους και συνεταίρους τους, αφού η νομική συμπεριφορά του με την διαρκή αποφυγή, μέσω πρωτοφανών νομικισμών, να καταθέσει για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται, αλλά και η συμπεριφορά στενών συνεργατών του οι οποίοι παρότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοσή τους στην Κύπρο για υπόθεση που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα, παραμένουν εξαφανισμένοι και εις βάρος του εκκρεμούν διεθνή εντάλματα των κυπριακών Αρχών, έχουν δημιουργήσει κακό προηγούμενο. 
Νωρίτερα, κόλαφος ήταν η εισαγγελέας για τον Μιχάλη Ζολώτα, τον οποίο έκρινε ως ύποπτο φυγής, ζητώντας να μην αντικατασταθεί η προσωρινή κράτησή του, μέχρι την έκδοση της απόφασης για έκδοσή του ή μη στην Κύπρο, με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, αφενός το εκδοθέν ευρωπαϊκό ένταλμα σε βάρος του Ζολώτα είναι καθ’ όλα νόμιμο και αφετέρου, κρίνεται ως ύποπτος φυγής, αφού «πράγματι προσήλθε οικειοθελώς και συνελήφθη», ωστόσο έχει δηλώσει ως τόπο κατοικίας το Μονακό, ενώ μάρτυρας κατέθεσε ότι λόγω της εργασίας του κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. 
Όπως επίσης εξήγησε η εισαγγελέας ο Μιχάλης Ζολώτας θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί στην Κύπρο όπως του είχε ζητηθεί και να καταβάλλει εγγύηση χωρίς να έχει φόβο προφυλάκισης. Σύμφωνα με την ίδια, ο Ζολώτας πράγματι προσήλθε στην Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δια του συνηγόρου του, ωστόσο προκύπτει από τα έγγραφα ότι δεν θα ζητείτο η κράτησή του, παρά μόνον η καταβολή εγγύησης. Ως εκ τούτου, εκτίμησε η εισαγγελέας, δεν είναι ορθό ότι οι Κύπριοι δεν δέχθηκαν να εκπροσωπηθεί από συνήγορο ούτε ότι ήταν προαποφασισμένη η σύλληψή του.
 
Τελικά το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοσή του στην Κύπρο.
 
Την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στις κυπριακές Αρχές, προκειμένου να εμφανιστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας κατηγορούμενος σε υπόθεση δωροδοκίας, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.
Με βούλευμά του, το Συμβούλιο κάνει δεκτό το αίτημα της Κύπρου που ζητούσε την έκδοση του εφοπλιστή, προκειμένου να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του στην αποκαλούμενη υπόθεση «Focus». Ο εφοπλιστής εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Εισαγγελία Εφετών πριν από λίγες ημέρες, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης των κυπριακών Αρχών και παρέμεινε κρατούμενος μέχρι την έκδοση του βουλεύματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Ζολώτας κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον τ. κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, με ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο φαίνεται να κατατέθηκε σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου του.
Σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου του εφοπλιστή, καθηγητή Χρήστου Μυλωνόπουλου, ο κ. Ζολώτας έχει ήδη προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά του βουλεύματος έκδοσής του. Όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνόπουλος, το Εφετείο αποδέχθηκε την έκδοση του εφοπλιστή για μία από τις 29 κατηγορίες που αποδίδονται στην υπόθεση «η οποία και φέρει τον κ. Ζολώτα να συνεργεί σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος το 2013, στη Λευκωσία. Πρόκειται για ασυγχωρήτως αόριστη κατηγορία». «Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι ο εντολέας μου δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Κύπρο» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζολώτας, φέρεται να χρημάτισε τον Χριστοδούλου με 1 εκατ. ευρώ κατόπιν εντολής του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου ώστε να μπορέσει να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα. Ο Ζολώτας κατηγορείται για την υπόθεση χρηματισμού του τ. κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου μαζί με τα στελέχη της MIG και τη Λαϊκής Τράπεζας Κυριάκο Μάγειρα και Μιχάλη Φόλε, τον ίδιο τον Χριστοδούλου, την κόρη του, τον γαμπρό του και ακόμη τρεις εταιρίες τη MIG, τη Focus και την εταιρία του Χριστοδούλου.
 
Μέτοχος του ΠΑΟ προφυλακίζεται και ελάχιστα αθλητικά ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση. Ο Ζολώτας πέραν των παραπάνω κατηγορείται και για δάνεια 720 εκ. ευρώ  που πήρε από την τράπεζα Marfin του Βγενόπουλου και ποτέ δεν αποπλήρωσε. Η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας με την ανεξέλεγκτη δανειοδότηση δίχως εγγυήσεις από το (συγχωρεμένο πια) Ανδρέα Βγενόπουλο είναι ευθύνη ΚΑΙ του Ζολώτα. Ενός Ζολώτα που έβαλε λεφτά στην ΠΑΕ ΠΑΟ με δάνεια από τη Marfin, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν.
 
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟ ΕΠΙ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ; ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ "ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ"; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ; ΜΗΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ; ΠΟΣΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ-ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΑΘΑ ΝΕΑ";
 
Προχωράμε σε άλλο μπουμπούκι. Χρήστος Παναγόπουλος.
 
Ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα της διοίκησης Παναγόπουλου φτάνει στο ακροατήριο. Είναι η υπόθεση των μπόνους που χορήγησε ο Χρήστος Παναγόπουλος σε πλήθος πρόσωπων στην ΕΡΤ και κυρίως στους στενούς συνεργάτες του, συνολικού ύψους 2.145.412 εκατ. ευρώ για τρία συνεχόμενα έτη. Το πολυσέλιδα πόρισμα του ανακριτή αφορά μια από τις βασικές πτυχές της διοίκησης του Χ. Παναγόπουλου, της επιβράβευσης των ανωτάτων στελεχών και άλλων υπαλλήλων της ΕΡΤ, χωρίς να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. Είναι η εποχή που το χρήμα ρέει άφθονο στην ΕΡΤ, καθώς από το 2005 το ανταποδοτικό τέλος έχει αυξηθεί κατά 30%. Και ενώ θα περίμενε κάνεις να εξυγιανθεί η κρατική ραδιοτηλεόραση, η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνος, υπακούοντας στη θεωρία της «ανταγωνιστικής ΕΡΤ».
Παράλληλα, στο πόρισμα αναφέρονται άλλες δύο υποθέσεις, εξίσου σημαντικές. Εκείνη της απευθείας ανάθεσης στην Bug Stage του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μιας συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν υπήρξε διαγωνισμός, αλλά η υποβολή προσφορών από τρεις εταιρείες (CL Productions, ΣΙΡΑΜΑ ΕΠΕ, Bug Stage ΑΕ) με κοινό μέτοχο τον παραγωγό τηλεοπτικών προγραμμάτων Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, ο οποίος είχε γυρίσει για λογαριασμό της ΕΡΤ το σίριαλ «Λούφα και Παραλλαγή – Η σειρά».
Σύμφωνα με το πόρισμα, η περιουσία του Δημοσίου μειώθηκε κατά 94.000 ευρώ στην περίπτωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006 και κατά 26.000 ευρώ από τη συναυλία στο Μέγαρο. Η άλλη υπόθεση είναι η ανάθεση του έργου της καταγραφής των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ, για την αδειοδότησή τους από την ΕΕΤΤ, σε ομάδα τεχνικών συμβούλων, εκ των οποίων οι τρεις από τους τέσσερις δεν είχαν τις απαιτούμενες ειδικές γνώσεις και δεν μπορούσε, σύμφωνα με το πόρισμα, να παραχθεί το έργο.
 
Για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε το 2011 η Αθηνά Μπαλωμένου, που διορίστηκε στην ΕΡΤ επί εποχής Παναγόπουλου. Κατηγορήθηκε ότι δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα για το διορισμό της. Νομική σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟ η Μπαλωμένου, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ ο Παναγόπουλος. Σήμερα είχαμε νέα αναβολή της δίκης Παναγόπουλου για το Μάρτιο του 2017. Μέτοχοι του ΠΑΟ προφυλακίζονται, εν ενεργεία παράγοντές του είναι υπόδικοι, αλλά δεν μαθαίνουμε τίποτε γι'αυτά από τα "μεγάλα" αθλητικά sites. Για τον Αιμίλιο Κοτσώνη όμως, που ποτέ δεν υπήρξε μέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έπαψε να είναι μέλος της ΠΑΕ από το καλοκαίρι του 2014, είχαμε συνεχή ρεπορτάζ για τη δίκη του Noor 1, ε; Και τι κερδίσατε; Αθωώθηκε πανηγυρικά για τα ναρκωτικά, αφού δεν είχε καμία σχέση όπως λέγαμε από την πρώτη στιγμή εδώ και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ελεύθερος. Ίδια μέτρα και ίδια σταθμά, ε; ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.
 
Υ.Γ. Ναι, για να προλάβουμε όλους εσάς που όποτε μιλάμε για το δεξί χέρι του Αλαφούζου μας ρωτάτε ειρωνικά στο prive "για πείτε μας ρε μάγκες, τι ομάδα είναι ο Παναγόπουλος;", ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν Ολυμπιακός. Όπως και το αφεντικό του στην ΠΑΕ ΠΑΟ εξάλλου. Ερχόταν και με διαρκείας στο Καραϊσκάκη ο Παναγόπουλος. Εσάς περιμέναμε να μας ανοίξετε τα μάτια, "γνώστες"...

Σχόλια

Εικόνα Γιάννης ο Red

Αναβλήθηκε γι'άλλη μια φορά(τι πρωτότυπο)η δίκη του Χρήστου Παναγόπουλου για την ΕΡΤ.Αυτό βέβαια δεν το είπε κανένα αθλητικό "αντικειμενικό"μέσο:
http://www.parapolitika.gr/article/paratasi-enos-ina-gia-ti-diki-tou-chr...

"Παράταση ενός µήνα για τη δίκη του Χρήστου Παναγόπουλου

MEDIA, 03.04.2017 09:26 |

Parapolitika Newsroom

Στο σκαµνί ο Χρήστος Παναγόπουλος για τα «χρυσά» µπόνους

Τι επικαλέστηκε ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου της ΕΡΤ
Πιέσεις για να µη διεξαχθεί η δίκη του Χρήστου Παναγόπουλου για τα µπόνους των 2,3 εκατοµµυρίων ευρώ και τις λοιπές υποθέσεις «ασκήθηκαν» την περασµένη Παρασκευή, µε… επιχείρηµα πως ο Μιχάλης ∆ηµητρακόπουλος, δικηγόρος του πρώην προέδρου - διευθύνοντος συµβούλου της ΕΡΤ και ανώτατου διοικητικού στελέχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, είχε δίκη σε άλλη αίθουσα!
Τελικά, η δίκη διακόπηκε για τις 25 Απριλίου, αλλά όχι όπως θα ήθελαν οι Xρ. Παναγόπουλος και M. ∆ηµητρακόπουλος. Η ανησυχία και των δύο ήταν πως στην έδρα βρισκόταν η Π. Φακού, η οποία, ως προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, είχε ασκήσει τις πρώτες διώξεις για κακουργήµατα και πληµµελήµατα σε επτά στελέχη της ΕΡΤ, προεξάρχοντος του Χρ. Παναγόπουλου.
Στόχος το επόµενο διάστηµα είναι πάση θυσία να βρεθεί τρόπος να µην αρχίσει η δίκη που αφορά συνολικά 10 κατηγορούµενους ή να µη βρίσκεται στο προεδρείο η κ. Φακού. Την περασµένη Παρασκευή τόσο ο Χρ. Παναγόπουλος όσο και ο Μ. ∆ηµητρακόπουλος δεν βρίσκονταν στην αίθουσα, θεωρώντας πως θα πετύχαιναν να πάρουν τη διακοπή.
Η πρόεδρος, όµως, εµφανίστηκε αποφασισµένη να δικάσει και έδωσε ακόµα µία παράταση περίπου ενός µήνα, ζητώντας από τους δικηγόρους των κατηγορουµένων να συνεννοηθούν για να µην υπάρξουν νέα απρόοπτα. Το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η αθρόα προσέλευση των στελεχών της ΕΡΤ προς υπεράσπιση του Χρ. Παναγόπουλου.
Είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται στις λίστες των µπόνους. Μεταξύ αυτών, ο Π. Μάης και ο Ν. Μιχαλίτσης. Μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι Π. Καλφαγιάννης και Χ. Παναγιωτόπουλος."

Για ποιον λόγο κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου?:
http://www.parapolitika.gr/article/sto-skani-christos-panagopoulos-gia-t...

Στο σκαµνί ο Χρήστος Παναγόπουλος για τα «χρυσά» µπόνους

MEDIA, 21.03.2017 08:50

Parapolitika Newsroom

Οι τρεις υποθέσεις της ΕΡΤ που «καίνε» τον Χρ. Παναγόπουλο

Το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων ανοίγει τις πόρτες του και περιµένει την Παρασκευή 24 Μαρτίου τον Χρήστο Παναγόπουλο για να δικαστεί µε την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του ελληνικού ∆ηµοσίου για τρεις σηµαντικές υποθέσεις την περίοδο που είχε το τιµόνι της ΕΡΤ µε την ιδιότητα του προέδρου - διευθύνοντος συµβούλου.
Ξεχωρίζει η υπόθεση της διάθεσης αρκετών ευρώ σε µπόνους, χωρίς να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Χρήστος Παναγόπουλος πηγαίνει στη δίκη έχοντας προσπαθήσει να ενεργοποιήσει το παραδικαστικό κύκλωµα, αλλά και έχοντας ως δικηγόρο για ακόµα µία φορά τον Μιχάλη ∆ηµητρακόπουλο, γεγονός που προκάλεσε την αποστασιοποίηση του Τάκη Μπαλτάκου από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και την υποστήριξη πρωτοκλασάτων στελεχών της ΕΡΤ, που έλαβαν µπόνους και σήµερα έχουν θέση ευθύνης στην Αγία Παρασκευή µε τις «ευλογίες» του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΑ ΠΟΣΑ. Η πρώτη υπόθεση είναι αυτή της διάθεσης «επιβραβεύσεων» (µπόνους) ύψους 2.145.412,41 ευρώ σε διάστηµα τριών ετών (2006, 2007 και 2008) σε µεσαία, ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΡΤ, χωρίς να υπάρχει τεκµηριωµένη αιτιολόγηση.
Τα ποσά συνήθως δίνονταν µε την αναφορά πως ο τάδε υπάλληλος ή στέλεχος «συνέβαλε τα µέγιστα» για ένα έργο, π.χ. στην υλοποίηση ενός φεστιβάλ, χωρίς να τεκµηριώνονται αναλυτικά το τι έπραξε, τι αποτέλεσµα είχε στην εταιρεία, άρα και στο ∆ηµόσιο, και αν ήταν στον τοµέα ευθύνης των καθηκόντων του, για τα οποία ήδη λάµβανε αµοιβή.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά το έργο καταγραφής των θέσεων εκποµπής της ΕΡΤ, προκειµένου να αδειοδοτηθούν από την ΕΕΤΤ, που δόθηκε σε οµάδα τεχνικών συµβούλων, οι οποίοι δεν είχαν τις εξειδικευµένες γνώσεις που απαιτούνταν.
Η τρίτη υπόθεση είναι η απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία Bug Stage του Κωνσταντίνου Λαµπρόπουλου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και µίας συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για την ανάθεση δεν υπήρξε διαγωνισµός, αλλά η υποβολή προσφορών από τρεις εταιρείες συµφερόντων του γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού.
Εκτός από τον Χρήστο Παναγόπουλο, που κατηγορείται για απιστία, θα δικαστούν ο πρώην εντεταλµένος σύµβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, ο οποίος εργάζεται πλέον στην Κύπρο και κατηγορείται για συνέργεια στην περίπτωση της Bug Stage, και οι Κωνσταντίνος Λαµπρόπουλος και Ιωάννης Ζαργάνης.
Για την υπόθεση του έργου των ποµπών της ΕΡΤ, µαζί µε τον Χρήστο Παναγόπουλο θα δικαστούν οι Περικλής Παπαδηµητρίου, Αικατερίνη Θεοφανίδου, Εµµανουήλ ∆ρετουλάκης, Ιωάννης Γιαβής και Γρηγόρης Σκαλιστήρας. Η δίκη έχει αναβληθεί µία φορά λόγω της απεργίας των δικηγόρων και έχει διακοπεί άλλες δύο µετά από αίτηµα της υπεράσπισης.
Ως µάρτυρες υπεράσπισης του Χρήστου Παναγόπουλου έχουν δηλώσει πως θα παραστούν οι Ευάγγελος Λουρίδας, σηµερινός γενικός διευθυντής Οικονοµικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης, σηµερινός γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, Πάνος Λουκάκος, πρώην εντεταλµένος σύµβουλος της ΕΡΤ, Τάσος Τέλλογλου, δηµοσιογράφος της «Καθηµερινής», ∆ηµήτρης Γιαδιτζόγλου, Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Πορτοκαλής, πρώην γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, Ελένη Λάµαρη, Ελένη Χοϊδά, πρώην διευθύντρια προγράµµατος της ΕΡΤ, και Γιώργος Υφαντής, πρώην γενικός διευθυντής ∆ΟΥ της ΕΡΤ Α.Ε.
Ως µάρτυρες κατηγορίας αναµένεται να καταθέσουν ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπάλληλος της ΕΡΤ, και ο Κώστας Βαξεβάνης. Κάποια από τα «χρυσά» µπόνους που έδωσε ο Χρ. Παναγόπουλος είναι τα εξής: α) Γ. Χουλιάρας, εντεταλµένος σύµβουλος, 93.500 + 18.454 ευρώ ως µέλος επιτροπής, β) Κ. Κέκης, εντεταλµένος σύµβουλος, 77.000 + 38.895 ευρώ ως µέλος επιτροπής, γ) Α. Ανδρικάκης, γενικός διευθυντής της Ραδιοφωνίας, 58.650 + 44.957 ευρώ ως µέλος επιτροπής και δ) Ν. Τσιούτσιας, δηµοσιογράφος, 36.000 ευρώ."

Εικόνα CEN-TAURUS

Γεια σου Σάββα, υποκλίσεις πολλές. Όσο είναι γαύρος ο παναγόπουλος, άλλο τόσο είναι και ο μαλέλης, νυν διευθυντής ειδήσεων του σκάι και παλιότερα του βαρδινογιαννικού STAR. Άλλο τόσο γαύροι και οι λυριτζοκονόμοι της πρωινής ζώνης. Γαύρος και ο λοβέρδος, ο οποίος έσπασε πρόσφατα ένα κοινοβουλευτικό ρεκόρ και έγινε περίγελως των παριστάμενων βουλευτών: στην ειδική επιτροπή της βουλής που εξετάζει το δανεισμό των ΜΜΕ, είχε πάει ο τζίγγερ. Ο μόνος βουλευτής που ΔΕΝ του έκανε καμια ερώτηση από φόβο και σεβασμό, αλλά έβγαλε ένα λόγο περί παπάρας και έρωτα, ποιος ήταν; Ο λοβέρδος!!! Αυτός που, όταν πήγαν τα εισαγγελικά όργανα στο σκάι να εκτελέσουν δικαστική απόφαση, να σταματήσουν δηλαδή τον οχετό του σαγώνια κατά του εραστή του (ΒΑΓΓΕΛΑ τον λένε), βγήκε και μιλούσε για "απαράδεκτες ενέργειες φίμωσης της δημοσιογραφίας", τρομάρα του! Γεμίσαμε γαύρους γιαλαντζί.

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

αμ ο ...ολυμπιακάρας Χελάκης, με οποίου τη χρηματοδότηση είχε κάνει την προεκλογική του εξτρατεία; έκτοτε έγινε κι αυτός «αντικειμενικός»...

Εικόνα koropi48

Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ: "Διακόπτουμε τη ροή του δελτίου για έκτακτη είδηση. Γείτονας του Βαγγέλη Μαρινάκη έκλασε θορυβωδώς σε δημόσιο χώρο και καταζητείται". Με τέτοια μας πρήζουν τόσα χρόνια οι πισωκίνητοι πορτοσάλτοι. Για όλα τα παραπάνω και για τον Φιλιππίδη, που ξεπάτωσε στα δάνεια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο... κουβέντα! Η αλήθεια είναι ότι, το πράσινο επιχειρηματικό κατεστημένο, ανδρώθηκε επί χούντας και έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό χάλι.
Από τα ονόματα του τρομερού κειμένου του ΣΑΒΒΑ, κρατείστε και το όνομα ΔΑΒΑΡΗΣ. Είναι ο γνωστός αντιπρόσωπος της χιουντάι (χορηγού του ποα και γνωστός πράσινος, που βάρεσε λουκέτο αφήνοντας χρέη 130 εκατομμυρίων ευρώ

http://greek-leaks.blogspot.gr/2016/07/t.html

Και θα συγχωνευτεί λέει με τον όμιλο ΒΑΣΙΛΑΚΗ (άλλος πράσινος μεγαλοκαρχαρίας), ο οποίος θα "σώσει" την εταιρεία, αλλά θα επιδιώξει κούρεμα των δανείων. Πλήρωνε παπάρα ψηφοφόρε τους αβάσταχτους φόρους και τα υψηλότατα στεγαστικά!
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΛΙΜΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.

Εικόνα savvas gridlock

Εχεις δικιο, αλλο λαμογιο κι αυτο ο Δαβαρης.

Εικόνα thita

το υπερόπλο σάββας ladies and gentlemen

μένω άναυδος, ούτε που είχα ποτέ φανταστεί τέτοια πράγματα για μετόχους και στελέχη παο εεεε ποα εννοούσα