Η ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ''ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ'' ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ



Σήμερα αποφασίστηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η μείωση της ποινής των 4 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα ''επεισόδια'' στο ματς με την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος τη Μεγάλη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη. Την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της απόφασης την έχει το blog sfyrigmata.
 
Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έλαβε τις εξής αποφάσεις.
Απέρριψε ομόφωνα την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της υπ΄ αρ. 111/2017 απόφασης ΠΕ/ΕΠΟ.
Δέχτηκε ομόφωνα τυπικά και κατά πλειοψηφία ως εν μέρει ουσία βάσιμη, την  έφεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ  και της υπ΄ αρ. 111/2017 απόφασης ΠΕ/ΕΠΟ.
Απέρριψε ομόφωνα την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Απάλλαξε κατά πλειοψηφία την εγκαλουμένη ΠΑΕ Ολυμπιακός από την πράξη της βίας σε  βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα (αρ. 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού κώδικα). Κήρυξε κατά τα λοιπά πειθαρχικά ελεγκτέα την ΠΑΕ Ολυμπιακός και της επέβαλλε τις εξής ποινές:
1. Για την πράξη των εκτεταμένων επεισοδίων (άρθ.14 παρ. 1,2, άρθ. 15 παρ. 6), χρηματική ποινή 80.000€.
2. Για την πράξη της παράνομης εισόδου οπαδών της εγκαλουμένης στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών (άρθρο 12 παρ. 5 ΚΑΠ Επαγγελματικών Ομάδων σε συνδυασμό με άρθρο 1 και 26 ΠΚ), χρηματική ποινή 20.000€.
3. Για την πράξη της παράνομης βίας σε βάρος του διαιτητή του αγώνα (άρθρο 29 παρ. 1,3,4 ΠΚ), ποινή διεξαγωγής του αγώνα χωρίς θεατές, μιας (1) αγωνιστικής.
4. Για την πράξη της αφής πυρσών, κροτίδων και καπνογόνων στις κερκίδες, πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του αγώνα (άρθ. 14 παρ. 1, αρθρ. 15 παρ. 2 περ. α΄ ΠΚ), χρηματική ποινή ύψους 10.000€.
Συγχωνεύει τις ως άνω χρηματικές ποινές, επιβάλλοντας συνολική χρηματική ποινή 95.000€.
 
Σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ στον Ολυμπιακό για τον ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ επιβλήθηκε μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών από τέσσερις που ήταν η πρωτόδικη απόφαση και πρόστιμο 90.000 από 150.000 ευρώ αρχικά. Όμως, και στην περίπτωση αυτή, από τη στιγμή που προηγήθηκαν δυο ακροαματικές διαδικασίες είναι δύσκολο να πειστεί κατά πόσο είναι δίκαιη, αν και η απόφαση είναι αναλυτική, κάτι πολύ σημαντικό για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται.
Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποια σχόλια:
α) Η μια αγωνιστική επιβλήθηκε για «παράνομη βία» σε βάρος του διαιτητή, αν και δεν προκύπτει από το φύλλο αγώνα. «Μετά τη λήξη του αγώνα κι ενώ κατευθυνόμασταν προς τα αποδυτήριά μας, δύο άνθρωποι χωρίς διακριτικά που βρίσκονταν έξω από την έξοδο των αποδυτηρίων μας, μας προπηλάκισαν λεκτικά και εμπόδισαν την είσοδό μας εντός αυτών. Μας εξύβρισαν με τις φράσεις ‘μας γαμ…. σήμερα, τι κάνατε ρε;’ Με την παρέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν και εισήλθαμε στα αποδυτήρια. Καμία άλλη παρατήρηση», αναφέρει ο Τάσος Παπαπέτρου. «Μας γ… σήμερα, τι κάνατε ρε;», αν αυτό είναι λεκτικός προπηλακισμός (σ.σ. νέα ανακάλυψη), αν αυτό είναι εξύβριση γιατί σε άλλες περιπτώσεις επιβλήθηκαν μόνο πρόστιμα; Π.χ. για το «fucking bastards» του Μίχελ στον Στυλιαρά μετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο: Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως και πρόστιμο 1.500 ευρώ στον Μίχελ και απαγόρευση εισόδου 20 ημερών στους αγωνιστικούς χώρους.
β) Επιβλήθηκε πρόστιμο (80.000 ευρώ) για εκτεταμένα επεισόδια που περιγράφονται μόνο στην έκθεση της αστυνομίας. Όμως, βάση του κανονισμού δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τη στιγμή που για εκτεταμένα επεισόδια δεν έγραψε στην έκθεσή του, ούτε ο παρατηρητής αγώνα, ούτε ο διαιτητής. Πλέον, είναι αδύνατον η έκθεση της αστυνομίας να μην ισχύσει για όσα έγιναν στον τελικό, αν και ο παρατηρητής Νίκος Βακάλης, πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, από τις πληροφορίες που προκύπτουν φαίνεται πως είναι λεπτομερής στην έκθεσή του. Να δούμε πως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα πείσουν την Πειθαρχική Επιτροπή και την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατά την εκδίκαση των επεισοδίων του τελικού. Τον… λάκκο άνοιξε ο ΠΑΟΚ και πέφτει μέσα και ο ίδιος!
γ) Παρά τις προσπάθειες της προπαγάνδας να πείσει ότι ο βοηθός παρατηρητή αγώνα Περικλής Λασκαράκης δέχθηκε επίθεση, όλα τα δημοσιεύματα, των μέσων που υπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων ΠΑΕ, πήγαν στα σκουπίδια. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, που κατέθεσε ως μάρτυρας του ΠΑΟΚ (!!!) δεν κατάφερε να πείσει στην ακροαματική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας όσα ουσιαστικά είχε δηλώσει ο Αχιλλέας Μπέος για να δημιουργήσει κλίμα και να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός, με βάση το άρθρο 29, δηλαδή με αφαίρεση βαθμών. Άλλο προπαγάνδα, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως διαστρέβλωναν τα γεγονότα για το… καλό του ΠΑΟΚ, άλλο αθλητική δικαιοσύνη τελικά! «Απάλλαξε κατά πλειοψηφία την εγκαλουμένη ΠΑΕ Ολυμπιακός από την πράξη της βίας σε  βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα (αρ. 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού κώδικα)», αναφέρει η απόφαση.
δ) Με την απόρριψη της πρόσθετης παρέμβασης του ΠΑΟΚ και της έφεσής του ξεπερνιέται ένα τεράστιο πρόβλημα που είχε ανοίξει με την πρωτόδικη απαράδεκτη απόφαση. Αν δεν γινόταν αυτό, δηλαδή αν γινόταν δεκτές η έφεση και η πρόσθετη παρέμβαση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, τα πρωταθλήματα δεν θα τελείωναν ποτέ και θα κρίνονταν στα χαρτιά, όχι στα γήπεδα. Ολοι θα πήγαιναν εναντίον όλων. Θυμάστε ότι από την αρχή γράφαμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε δικαίωμα πρόσθετης παρέμβασης με βάση τον κανονισμό και μόνο από αυτό καταλαβαίνετε πόσο… έκτρωμα ήταν η πρωτόδικη απόφαση.
 
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η έφεση και φυσικά η πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αφού νομικά δεν έστεκε κάτι τέτοιο και θα άνοιγε μία πόρτα από την οποία θα υπέφεραν οι δικαστές (πολύ σωστή ανάλυση εδώ). Σε κάθε υπόθεση στην οποία θα βρισκόταν κατηγορούμενος π.χ. ο ΠΑΟΚ, θα έσπευδαν οι νομικοί της ΠΑΕ Ολυμπιακός να κάνουν πρόσθετη παρέμβαση και έφεση αμέσως μετά αν δεν τους άρεσε η πρωτόδικη απόφαση, με αποτέλεσμα να τελεσιδικούν μετά από πολλούς μήνες όλες οι υποθέσεις. Το καλύτερο όμως ήταν το ότι η Επιτροπή Εφέσεων ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ την έκθεση της Αστυνομίας και με βάση αυτήν επέβαλε πρόστιμο στον Ολυμπιακό για εκτεταμένα επεισόδια. Μόνον η Αστυνομία είδε εκτεταμένα επεισόδια στην έκθεσή της για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ, σε καμία άλλη έκθεση αρμοδίου δεν υπήρχε αναφορά σε αυτά. Φανταζόμαστε λοιπόν ότι με αυτό το ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ πια, θα συνεκτιμηθεί η έκθεση της Αστυνομίας για όσα έγιναν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο το Σάββατο και θα επιβληθούν βαρύτατες ποινές σε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ. Ήδη οι Αστυνομικοί εκεί λένε διάφορα πολύ ωραία πράγματα. Όπως και να'χει, όσο κι αν σκούζει το τσοντο-site του σκουληκιού, ξεφτίλα και πούστη στην ψυχή (σύμφωνα με το Δημήτρη Γιαννακόπουλο) Λαλάκη Παπαθεοδώρου για ''σκάνδαλο'',
 

 
ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ Ο ΛΑΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ, ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.
 
Χαρήκαμε επίσης που ο πατσαβούρης πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, ο οποίος το Σάββατο στο Πανθεσσαλικό και τον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ τα είδε ''όλα καλά'',
 
αλλά ήθελε να αφαιρεθεί το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό επειδή κάποιοι αόρατοι ''τον έδειραν'',
 

 
δεν εισακούστηκε, αφού δεν απέδειξε τα όσα έλεγε. Εφόσον δεν τα απέδειξε, είναι ΨΕΥΤΗΣ και με τη βούλα ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. Όσο για την άλλη ποινή για το Μοντεστό, 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό (σύνολο 2, με τη 1 από τα επεισόδια στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ), φανταζόμαστε ότι στην Επιτροπή Εφέσεων θα μειωθεί, αφού κι αυτή δεν στηρίζεται πουθενά. Σε κάθε περίπτωση,
 
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ ΑΠΟ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟ-SITES ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ...

Σχόλια

Εικόνα holland74

Να δούμε την ποινή για τα εεισόδεια του τελικού ποια θα είναι...

Εικόνα Warrior 7

Χωρίς να έχω νομικές γνώσεις, δεν είμαι σίγουρος αν το γεγονός ότι ελήφθη υπόψη η έκθεση της αστυνομίας τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό είναι θετική εξέλιξη εφόσον φαίνεται ότι καταστρατηγείται ο υπάρχον νόμος. Θεωρητικά, η έκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό στοιχείο εφόσον υπάρχουν σαφείς αναφορές στο φύλλο αγώνα και στην έκθεση του παρατηρητή, οπότε και η έκθεση της αστυνομίας χρησιμοποιείται για να αντληθούν περισσότερες πληροφορίες.

Δεν ξέρω αν αυτομάτως το σημερινό δεδικασμένο υποχρεώνει τους δικαστές της υπόθεσης του τελικού του κυπέλλου να λάβουν υπόψη τους την έκθεση της αστυνομίας κατά την εκδίκαση ή αν θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από άλλο πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον για να γίνει αυτό. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα οι δικαστές να στηριχτούν στον υφιστάμενο νόμο χωρίς έξωθεν παρέμβαση και να αγνοήσουν την έκθεση της αστυνομίας;

Τέλος, δεν έχω ακούσει κάτι για ποινές που σχετίζονται με τραυματισμούς αστυνομικών που υπήρξαν ξεκάθαρα με βάση ρεπορταζ και αναφορές.

Εικόνα REDNYC

ΣΩΣΤΟΣ ΣΑΒΒΑ.....ΣΤΟ ΚΟΥΛΑ - ΘΡΥΛΟΣ, ΤΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΑ ΕΦΑΓΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ! ΕΜΕΙΣ ΦΑΓΑΜΕ 1 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΤΕΣΤΟ ΕΦΑΓΕ ΠΟΙΝΗ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΡΔΑΚΙΑ!

ΠΑΛΙ ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΙΝΑΝΕ ΟΙ ΝΟΜΟΙ. ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ.

ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΕΩΝ, ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΥΝΟΛΟ, ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ, ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ...

Εικόνα Romain

Θα έχει πλάκα αν η αφαίρεση βαθμών, αφού και οι δύο ομάδες είναι υπότροπες, αλλά να ισχύσει αυτό από τη νέα σεζόν.

Ότι το καλύτερο.

Εικόνα Chevalier de Balibari

και πολυυυυυ κλαμα ο ασβεστωμενος αρδ
μιλαμε για κλαμα εεε....
ο ολυμπιακος πρεπει να κυνηγησει ολους τους ψευδομαρτυρες (πλεον και με την βουλα)
να τους ξεπατωσει νομικα...

Εικόνα mixalis7

Εφόσον δεν τα απέδειξε και είναι ΨΕΥΤΗΣ με τη βούλα ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ δεν πρέπει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας να του ασκήσει δίωξη για ψευδορκία ή η Π.Α.Ε. ?

Εικόνα Pavlos

Δεν τα γνωρίζω τα νομικά, υποθέτω ωστόσο οτι το πειθαρχικό της ΕΠΟ, παρότι αποτελείται απὸ τακτικούς δικαστές, δεν διέπεται από τούς κανονισμους ενός κανονικού δικαστηρίου, οπότε δεν υπάρχουν ένορκες καταθέσεις και συνεπώς ούτε ψευδορκία ούτε αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη. Αυτὸ όμως δεν συνεπάγεται οτι η ΠΑΕ δεν μπορεί ή δεν πρέπει να καταθέσει μήνυση, και πιστεύω ακράδαντα πως επιβάλλεται να το κάνει αύριο κιόλας και να τον τρέχει τον λασκαράκη απο τον Πειραια μέχρι τον Βόλο, ούτως ωστε να κοπεί ο βήχας σ᾽ όλα τα λαμόγια που ενδέχεται επιχειρήσουν κάτι ανάλογο.