Το SάπιοDNA και ο Τάσος Αλευράς



Το SάπιοDNA φιλοξένησε τη συνέντευξη του Τάσου Αλευρά. Τι εννοείτε «ποιος είναι αυτός;». Ο Τάσος Αλευράς είναι πασίγνωστος σκηνοθέτης στα ξένα. Η μούσα του είναι η γνωστή Πέγκυ Καραχισαρίδη (γνωστή στο ευρύ κοινό ως Πέγκυ Καρρά), ενώ η θεατρική του απόπειρα που έμεινε στην ιστορία είναι η μεταφορά του συγγραφικού αριστουργήματος «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», γυρισμένο από νέους ηθοποιούς με μεταμοντέρνες τάσεις, όπως η Ελένη Βλαχάκη, ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός κ.α. Να μην σας κουράζω άλλο, όμως, με τις επιτυχίες του σκηνοθέτη, αφού, ούτως ή άλλως, μπορείτε να τον ψάξετε και στο γοόγλε.
 
Παραχώρησε, λοιπόν, ο εν λόγω σκηνοθέτης μία συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό «so foot», με αφορμή το διάσημο ντοκιμαντέρ που γύρισε «What Politica – A non political football story». Πάμε να δούμε τι είπε. Παράλληλα, θα μας επιτρέψει ο «σύγγαυρος» Τάσος Αλευράς, να σχολιάσουμε όσα είπε.
 
- Τάσο από που προέρχεσαι και τι έκανες πριν ασχοληθείς με την δημιουργία του συγκεκριμένου φιλμ;
 
«Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη στην οποία επέστρεψα μετά από κάποια χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα για να κάνεις ένα φιλμ πρέπει να κάνεις και μία άλλη ξεχωριστή δουλειά για να μπορέσεις να ζήσεις. Εργάζομαι παράλληλα λοιπόν σε διάφορες εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά και σε διάφορες σχολές, όπου εισάγω τους μαθητές στις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την βοήθεια επιλεγμένων ταινιών».
 
Οκ, τίποτα ιδιαίτερο για αρχή. Εσείς που είστε πιο πονηροί μπορείτε να κρατήσετε το ότι μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εγώ όχι.
 
- Πώς έγινες οπαδός του Ολυμπιακού;
 
«Δεν ξέρω ακριβώς. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι τον ώθησε να επιλέξει μία συγκεκριμένη ομάδα. Είναι κάτι ενστικτώδες, σε συνδυασμό με την ψυχή και την καρδιά σου. Πιστεύω ότι πρώτα γεννιέται η αγάπη για μία ομάδα και μετά προσπαθείς να καταλάβεις γιατί συμβαίνει αυτό. Για μένα ο Ολυμπιακός είχε τέσσερις παίκτες πολύ πάνω από τον μέσο όρο (που με σημάδεψαν). Τον Τζιοβάνι, τον μεγαλύτερο παίκτη που είχαμε ποτέ, τον Ριβάλντο, τον Κριστιάν Καρεμπέ και τον Γιάγια Τουρέ».
 
Ωραία λόγια, ποιητικά. Πάμε παρακάτω.
 
- Γενικά, οι οπαδοί χαίρονται, όταν βλέπουν την ομάδα τους να κερδίζει. Εσύ γιατί επέλεξες να ερευνήσεις τα πράγματα που γίνονται στο παρασκήνιο και να φτιάξεις ένα τέτοιο φιλμ;
 
«Αν το εκλάβει κανείς από την οπτική ματιά ενός οπαδού, τότε ναι, έτσι είναι τα πράγματα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οπαδοί που δεν ικανοποιούνται μόνο από τις νίκες, αλλά εκλαμβάνουν το ποδόσφαιρο και ως ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο με πολιτικές προεκτάσεις. Όλα όσα συνέβαιναν στον περίγυρο του συλλόγου δεν μου άρεσαν καθόλου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσεις την πίστη και το πάθος σου για την ομάδα που υποστηρίζεις για λόγους που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Ήμουν απόλυτα ενήμερος για αυτά που συνέβαιναν και αυτή η ιστορία που μετέτρεψε τους Ultras από Νο Politica, σε... Super Politica ήταν μία εξαιρετική ιστορία που έπρεπε να ανεβεί στην σκηνή».
 
- Τι ήταν αυτό που σε ενόχλησε συγκεκριμένα;

«Οι φήμες ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να εισχωρήσει στην κερκίδα. Παρακολουθούσα ένα εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακούστην έδρα του Ατρόμητου στην Αθήνα, μία ομάδα που οι οπαδοί της είναι γνωστοί για τις αντιφασιστικές τους πεποιθήσεις. Ακριβώς δίπλα μου, στην κερκίδα των φιλοξενουμένων υπήρχαν καμιά 20αριά τύποι με καπελάκια και T-shirt της Χρυσής Αυγής! Οι οπαδοί του Ατρομήτου ξαφνικά άρχισαν να φωνάζουν ένα σύνθημα του οποίου οι στίχοι ήταν ως εξής: «φασίστες, φασίστες θα σας κρεμάσουμε». Δεν αισθάνθηκα άνετα και το κυριότερο ήταν πως αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στην λάθος πλευρά»

 
Γαύρος, έκατσε και σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο εκθέτει διεθνώς το οπαδικό κίνημα με το οποίο, υποτίθεται, είναι συνδεδεμένος, τον πρόεδρο της ομάδας που, υποτίθεται, υποστηρίζει και το κύρος του συλλόγου, τον οποίο υποστηρίζει. Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, απάντησε: Οι φήμες ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να εισχωρήσει στην κερκίδα. Δεν άντεξε άλλο τις φήμες. Στενοχωρήθηκε πολύ όταν άκουσε ότι η Χ.Α. προσπαθεί να εισχωρήσει στις τάξεις των συνοπαδών του. Έτσι, εξέθεσε τον Ολυμπιακό. Έκανε ό,τι θα έκανε ο κάθε γαύρος. Μάλιστα, πότισε την καταγγελία του με μία αδιάψευστη μαρτυρία. Είδε οπαδούς του Ολυμπιακού με διακριτικά της Χ.Α. Βέβαια, αν πήγαινε στο Καραϊσκάκη, θα ήξερε ότι οπαδοί του Ολυμπιακού ΜΕΣΑ στη θύρα 7 κυκλοφορούν με μπλουζάκια της γερμανικής Σανκτ Πάουλι για παράδειγμα. Ίσως να μην το πρόσεξε. Αφού είναι γαύρος, δεν είναι προκατειλημμένος.
 
- Ο Τζιμπρίλ Σισέ είχε δηλώσει ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Παναθηναϊκό την ημέρα που ένας διαιτητής του είπε κατά την διάρκεια μιας αναμέτρησης πως η ομάδα του ότι κι αν έκανε δεν επρόκειτο να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτή είναι η αλήθεια του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα;
 
«Υπάρχει μία πολύ διάσημη φράση που ήρθε από το στόμα ενός παλιού ιδιοκτήτη του Αιγάλεω στις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Αυτός λοιπόν είχε πιαστεί να λέει σε έναν διαιτητή: «Το Αιγάλεω και ο Ολυμπακός να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να γ@@@@θουν». Υπάρχει ένας διαρκής πόλεμος ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ομάδων για τον έλεγχο των διαιτητών, των σπονσόρων κτλ. Δεν θα ήθελα πραγματικά να είμαι μέρος αυτού του κόσμου, ακόμα και ως σχολιαστής».
 
Πριν από λίγο είχε δηλώσει ότι οι αγαπημένοι του παίχτες είναι οι Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Καρεμπέ, Τουρέ. Την εποχή που θαύμαζε τον Ζιοβάνι και τον Καρεμπέ και ήταν μέσα στην καύλα για τον Θρύλο, την ίδια εποχή αηδίαζε με τις δηλώσεις του Σπάθα (μπαμπά). Ολοκληρωμένη, συγκροτημένη προσωπικότητα. Το τι ενοχές πρέπει να νιώθουμε εμείς οι γαύροι, ανά τον ντουνιά, για τις δηλώσεις αυτές, δεν μας το εξηγεί.
 
- Τι θέλεις να πεις με αυτό;
 
«Η κατάσταση ανάμεσα σε όλους τους προέδρους είναι πολύ περίπλοκη. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί πρωταγωνιστές: Ο Μαρινάκης που είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ο Μελισσανίδης της ΑΕΚ, ο Αλαφούζος του Παναθηναϊκού και τέλος ο Σαββίδης του ΠΑΟΚ. Ο καθένας έχει στην κατοχή του τα δικά του media και επομένως μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους στις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Μέσω της ποδοσφαιρικής ομάδας μπορούν να προσελκύσουν κόσμο στο δικό τους πρίσμα και τελικά να μεγαλώσουν την οικονομική τους δύναμη, επενδύοντας για παράδειγμα στο real estate. Αυτή η κατάσταση έγινε ένας πόλεμος εξουσίας. Κάλιστα μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως ορισμένοι είναι πολύ κοντά στην ομοσπονδία και μπορούν να προσπαθήσουν να κερδίσουν τα παιχνίδια εκτός αγωνιστικών χώρων. Προσωπικά, θέλω να τα αγνοήσω όλα αυτά και να μην είμαι μέρος τους. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πάντα ήταν συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις ή την πολιτική. Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα και και η ίδια η επίσημη εταιρία αθλητικών στοιχημάτων στην Ελλάδα ανήκει στον πρόεδρο της ΑΕΚ».
 
- Έχει τόση δύναμη ο Μαρινάκης ώστε να μπορεί να επηρεάζει την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος;
 
«Είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελλάδα. Διαχειρίζεται επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά. Δεν ξέρω ακριβώς αν επηρεάζει την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, αλλά αν το προσπαθεί δεν είναι ο μόνος».
 
- Η Θύρα 7 που κατηγορείται από τους αντιπάλους της ότι βρίσκεται κοντά στην «Χρυσή Αυγή» υποστηρίζει πολιτικά τον Μαρινάκη μόνο επειδή είναι πρόεδρος του Ολυμπιακού;
 
«Προφανώς και δεν είναι η ολότητα της Θύρας 7 που στηρίζει τον Μαρινάκη. Είναι μία μειονότητα, η οποία όμως έχει τον απόλυτο έλεγχο σε οτιδήποτε συμβαίνει στις εξέδρες και η οποία βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε αυτόν ακόμα και σήμερα. Πολλά νεαρά παιδιά πηγαίνουν στο γήπεδο και είναι πολύ εύκολο να τους επηρεάσεις, επειδή δεν έχουν ανεπτυγμένη ακόμα την κριτική σκέψη για να διαφοροποιηθούν. Αυτό με φοβίζει. Για παράδειγμα, σε ένα ματς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βοσνία στο «Καραϊσκάκης» παιδιά 15 ετών είχαν κρεμάσει ένα πανό γεμάτο μίσος το οποίο έγραφε στα σερβικά: «Μαχαίρι, σίδερο, Σρεμπρένιτσα».
 
Ας μας πει πώς συμπέρανε ότι δεν υποστηρίζει ολόκληρη η θύρα 7 τον Μαρινάκη, παρά η μειοψηφία της θύρας 7. Από πού αντλεί αυτή τη γνώμη; Ας μας πει τι πιστεύει ο απλός κόσμος του Ολυμπιακού για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το εγχείρημα του στον Ολυμπιακό. Οι 21.500 σύγγαυροι που προμηθεύτηκαν με εισιτήρια διαρκείας έχουν την ίδια άποψη; Το ότι συντελέστηκε δεύτερο σπάσιμο του ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας, επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη, σημαίνει κάτι για τον Τάσο Αλευρά; Γύρισε την πλάτη ο κόσμος;
 
Μετά τις φήμες που άκουσε, μετά τη συγκλονιστική μαρτυρία στο γήπεδο του Ατρομήτου, ήρθε και ένα σκηνικό που έγινε σε αγώνα της εθνικής Ελλάδας, το οποίο αναμφίβολα είναι ντροπή γι’ αυτόν που το ανάρτησε. Δεν αναφέρει ότι το έκαναν γάυροι, αλλά αφήνει να εννοηθεί αφού ερωτάται ξεκάθαρα για τη θύρα 7 και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η λεγόμενη λάσπη στον ανεμιστήρα. Γιατί, όμως, να χρεωθεί η θύρα 7 για ένα πανό που δεν έγινε από φιλάθλους της; ΘΑ μας το εξηγήσει ο Τάσος Αλευράς;
 
- Ποια είναι η άμεση επίδραση κατά τη γνώμη σου της φιλίας ανάμεσα στην Θύρα 7 και τους Σέρβους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα;
 
«Είναι προφανής. Δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό χωρίς την έγκριση της Θύρας 7 στο «Καραϊσκάκη» ακόμα κι αν μιλάμε για ένα παιχνίδι της Εθνικής ομάδας».
 
Ορίστε, μας το εξηγεί εδώ το προηγούμενο ερώτημα. Σου λέει: για να σηκώθηκε το πανό στο Καραϊσκάκη που το ελέγχουν οι γαύροι, γέμισε η 7 χρυσαυγίτες. Εθνικιστικό  πανό σε αγώνα του Ολυμπιακού σηκώθηκε ποτέ; Αφού κάνουν κουμάντο οι χρυσαυγίτες στη θύρα 7, δεν θα ήταν λογικό να εκδηλωθούν σε αγώνα του Ολυμπιακού; Τι σόι κουμάντο είναι αυτό; Να δεχθούμε ότι δεν σηκώθηκε πανό στο Καραϊσκάκη ούτε ακούστηκε εθνικιστικό σύνθημα επειδή σέβονται το no politica; Τότε τι σε πειράζουν; Αν το no politica εφαρμόζεται στην πράξη, ποιο είναι το πρόβλημά σου;
 
- Είναι αλήθεια πως κάποια μέλη της αποτελούν μία… πολιτοφυλακή που βρίσκεται στην υπηρεσία του Μαρινάκη, όπως καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά;
 
«Κατά την διάρκεια των εκλογών, ο Μαραινάκης τριγυρνούσε με… γορίλες από τη Θύρα 7. Ωστόσο, δεν ξέρω αν δούλευαν για αυτόν ή τι είδους δουλειά εξυπηρετούσαν. Γνωρίζουν το σύστημα. Ίσως κάποια πράγματα μοιάζουν αυτονόητα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ο πρώην Δήμαρχος του Πειραιά μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά δεν έχει καμία απόδειξη. Πολύ απλά μπορεί να είναι οι κατηγορίες ενός απερχόμενου Δημάρχου που… χαλάστηκε».
 
- Τι έχει να κερδίσει ο Μαρινάκης από το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ;
 
«Προσπαθεί να διευρύνει τον κύκλο εργασιών του και να μεγαλώσει την φήμη του στην Αγγλία. Εξάλλου, νομίζω ότι ήδη είναι εγκατεστημένος στην Αγγλία. Ποιος ήξερε τον Αμπράμοβιτς προτού γίνει ιδιοκτήτης της Τσέλσι; Υπάρχει μία αστεία συνέντευξη του Μαρινάκη, στην οποία ερωτάται για την σχέση του με την Νότιγχαμ Φόρεστ. Απάντησε λοιπόν ότι ήταν μία πολύ μεγάλη ομάδα όταν ήταν νέος, κάτι που είναι αληθές, και πως από τότε ήταν πολύ δεμένος μαζί της».
 
Μπορεί κάποιος άλλος πρόεδρος ελληνικής ομάδας να αγοράσει αγγλικό σύλλογο; Ας ερωτηθεί και απαντηθεί αυτό, και μιλάμε μετά.
 
- Εσύ συνεχίζεις να πηγαίνεις στο γήπεδο;
 
«Όπως σου είπα, μεγάλωσα και έζησα στη Θεσσαλονίκη τον περισσότερο καιρό, επομένως παρακολουθούσα μόνο τα εκτός έδρας παιχνίδια που διεξάγονταν όχι πολύ μακριά από την πόλη μου. Είχα κάποιες καλές στιγμές στις εξέδρες της Θύρας 7, αλλά δυστυχώς δεν πηγαίνω πια εκεί. Είναι αναπόφευκτο, μα είναι μία προσωπική απόφαση».
 
- Πως επηρέασε το πάθος σου αυτή η έρευνα;
 
«Όταν πηγαίνω στο γήπεδο, χοροπηδάω, τραγουδάω, ζω το παιχνίδι. Ωστόσο έχασα αυτό το πάθος. Είμαι πάντα σε εγρήγορση όταν παίζει ο Ολυμπιακός, περιμένω πότε θα ξεκινήσει το ματς στην τηλεόραση και πάντα ανυπομονώ όταν έρχονται νέοι παίκτες, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρουν πια».
 
Άλλη μία συγκροτημένη άποψη. Χορεύει στο γήπεδο, τραγουδάει, περιμένει πώς και πώς να δει το παιχνίδι στην τηλεόραση όταν δεν πηγαίνει στο γήπεδο. Ανυπομονεί όταν έρχονται νέοι παίχτες. Όλα τ’ άλλα δεν τον ενδιαφέρουν, λέει. Δηλαδή τι μας λέει; Ότι τον νοιάζει το αγωνιστικό σκέλος, οι εξελίξεις περί των αγωνιστικών και δεν τον νοιάζουν καθόλου τα εξωαγωνιστικά. Μα πιο πριν δεν μας είπε ότι είναι ξενερωμένος με την κατάσταση; Το ντοκιμαντέρ του με τα εξωαγωνιστικά δεν καταπιάνεται; Πώς δεν τον ενδιαφέρουν λοιπόν; Διπολική προσωπικότητα ο Αλευράς μάλλον.
 
- Προσπάθησε κάποιος να σε μπλοκάρει ή να σε απειλήσει κατά την διάρκεια ή μετά την δουλειά σου;
 
«Να με μπλοκάρει, ναι, πραγματικά. Ο Δήμαρχος του Πειραιά δεν ήθελε να μου μιλήσει, η υπηρεσία των δημοσίων σχέσεων του Ολυμπιακού επίσης δεν ήθελε να ασχοληθεί. Είναι λογικό και έξυπνο. Κανείς δεν νοιάζεται για έναν μικρό ανεξάρτητο σκηνοθέτη. Με μία συνέντευξη του Δημάρχου Πειραιά ή από μέλη του Ολυμπιακού, το ντοκιμαντέρ μου θα μπορούσε να έχει μία εντελώς άλλη υπόσταση και προφανώς αυτό δεν θα ήταν προς συμφέρον τους. Δεν έλαβα απειλές, αν και δέχθηκα κάποια τηλεφωνήματα από νούμερα με απόκρυψη που μου έλεγαν ότι θα με γ@….ουν, αλλά αυτά με έκαναν να γελάω. Αν το καλοσκεφτείς, πρέπει να ήταν τίποτα 15χρονα που διασκέδαζαν με αυτόν τον τρόπο».
 
Ελπίζω να μην είχε την αυταπάτη ότι θα πρέπει να τον παρασημοφορήσει κιόλας η ΠΑΕ Ολυμπιακός για το ντοκιμαντέρ του…
 
- Στο ντοκιμαντέρ συνομιλείς με δύο εξέχοντα μέλη της Θύρας 7 που αρνούνται τη σύνδεση και δείχνουν ειλικρινείς. Μήπως τα λένε όλα αυτά εξαιτίας του Ολυμπιακού;
 
«Πρέπει να ξέρεις ότι μου παραχώρησαν την συνέντευξη μετά από άδεια που δόθηκε από τον Ολυμπιακό. Η Θύρα 7 είναι πολύ κοντά στο κλαμπ. Μπορώ να δεχθώ ότι οι οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι ειλικρινά απολιτίκ. Αυτή τουλάχιστον είναι η περίπτωση των δύο οπαδών που μου μίλησαν. Ωστόσο, όταν γίνεται αναφορά για την ομάδα τους, τότε γίνονται τυφλοί. Είναι εκνευριστικό. Πως γίνεται να αγνοείς πράγματα, όταν τα βλέπεις να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σου; Για μένα οι οπαδοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και να έχουν κριτική σκέψη σε ότι αφορά την κατεύθυνση τους κι όχι να ακολουθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις άλλων».
 
- Παρακολουθεί από κοντά κι άλλες αθλητικές δραστηριότητες του κλαμπ;
 
«Φυσικά! Λατρεύω το μπάσκετ, όπου έχουμε μία σούπερ ομάδα που πηγαίνει πολύ τακτικά στους τελικούς της Ευρωλίγκας. Στην Ελλάδα όλοι οι σύλλογοι έχουν ομάδα σε όλα τα σπορ, αλλά με διαφορετικούς προέδρους. Η ομάδα του βόλεϊ του Ολυμπιακού διοικείται για παράδειγμα από τη Θύρα 7! Είναι κάτι καλό αυτό».
 
Στο μπάσκετ και στο βόλεϊ οι οπαδοί της θύρας 7 δεν τον ενοχλούν. Για τους ίδιους που κατηγορούσε πριν, τώρα χαίρεται που έχουν αναλάβει τη διοίκηση του ερασιτέχνη. Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου. Μήπως θεωρεί πηγή του κακού τον Μαρινάκη; Διότι πριν άλλα μας έλεγε. Οι φήμες που άκουσε για τη θύρα 7 περιορίζονταν μόνο στο ποδόσφαιρο, που όλως τυχαίως είναι πρόεδρος ο Μαρινάκης; Τα άλλα αθλήματα δεν τα αγγίζουν οι… φήμες; Μήπως σε ενοχλεί ο Μαρινάκης, Τάσο Αλευρά;
 
- Έχεις άλλα πλάνα και για άλλα ποδοσφαιρικά ντοκιμαντέρ;
 
«Θα ήθελα να κάνω περισσότερα πράγματα γύρω από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, διότι λατρεύω την πολιτική και την κοινωνιολογική του διάσταση, αλλά είμαι κουρασμένος διότι είναι απίστευτα πολύπλοκο να διεισδύσεις σε αυτό τον κόσμο εκτός αν είσαι χρηματοδότης του. Σίγουρα πάντως όχι αν είσαι σκηνοθέτης. Προς το παρόν εργάζομαι σε ένα άλλο αρρωστημένο τομέα της ελληνικής κοινωνίας. Την σχέση ανάμεση της πολιτικής και της ορθόδοξης εκκλησίας. Αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για αυτό προς το παρόν».
 
Αν μας κάνεις τη χάρη και σταματήσεις να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο, μπορεί και να σε χρηματοδοτήσουμε. Εμείς ως RATΜ θα κάνουμε μία εισήγηση στην ΠΑΕ, πάντως. 

Σχόλια

Εικόνα Fotiadko7

Γραφικοτητες του σκατοσαιτ, εργολαβιες λασπης εναντια στον ερυθρολευκο δυναστη τους και τον γιγαντα προεδρο μας! Και πολυ ασχοληθηκατε αλανια

Εικόνα Fotiadko7

Γραφικοτητες του σκατοσαιτ, εργολαβιες λασπης εναντια στον ερυθρολευκο δυναστη τους και τον γιγαντα προεδρο μας! Και πολυ ασχοληθηκατε αλανια

Εικόνα Μυλοποταμίτης

Καλησπέρα σε όλους.

Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια αυτό το ερυθρόλευκο μετερίζι, αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση να εγγραφώ για να συμμετέχω στις συζητήσεις. Οπότε ας ξεκινήσω με τα θερμά μου συγχαρητήρια για το επίπεδο της αρθρογραφίας, το βάθος της έρευνας και το ήθος των συμμετεχόντων διαχρονικά...

Στο προκείμενο: δυστυχώς, δεν βρίσκομαι στο Καραϊσκάκης όσο συχνά θα ήθελα, καθώς μένω Θεσσαλονίκη. Πλην όμως, τις φορές που έχω βρεθεί στον ναό και έχω παρακολουθήσει ματς της ομάδας μας, επεδίωκα να βρίσκομαι στο πέταλο της Θύρας 7, γιατί εκεί ανήκουμε όλοι. Όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού είμαστε Θύρα 7. Από 08/02/1981.

Οι φημολογούμενες σχέσεις Μαρινάκη και Θύρας 7 από τη μια με τη Χρυσή Αυγή από την άλλη νομίζω ότι καταρρίπτονται αυτομάτως και δια παντός και δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε. Η απάντηση έχει δοθεί από τον ίδιο, τόσο με λόγια (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=VEX9pZcKrXs) όσο και με πράξεις. Εάν ο Μαρινάκης ήταν τέτοιος, θα υποδεχόταν πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά (βλ.http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/160305/ta-syssitia-prosfygon-toy-marinaki-kai-ta-paramythia-peri-xrysis-aygis); Θα είχε τόσο μεγάλη προσφορά σε ανθρώπους, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής ή ιθαγένειας; Θα διοργάνωνε τέτοια συνέδρια όπως το τρέχον, θα παρείχε χορηγίες στη UNICEF ή θα τιμούνταν από διεθνείς οργανισμούς για την προσφορά του, εάν είχε καμία σχέση με τη Χ.Α.; Πόσο πιο γελοίοι μπορείτε να γίνετε;

Όποιο κατακάθι, λοιπόν, της κοινωνίας θέλει να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καταπιάνεται με τον Ολυμπιακό, συνήθως για να λοιδωρήσει, να πετάξει λάσπη, να κακολογήσει, να υποτιμήσει. Έχουμε σιχαθεί τα τελευταία χρόνια, από τότε που ανέλαβε ο Βαγγέλας, να διαβάζουμε και να ακούμε ένα σωρό "φήμες" σαν κι αυτές και σαν τις άλλες, περί εγκληματικής οργάνωσης.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας (ή όπου αλλού σας εξυπηρετεί): είμαστε με τον Βαγγέλα φανατικά, όσο ο Βαγγέλας είναι φανατικά με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Κι επειδή από πέρυσι τα παραμύθια τελειώσανε, κοιτάξτε να δείτε που θα κρυφτείτε φέτος. Όχι από εμάς, αλλά από τους δικούς σας. Γιατί εμείς σας θέλουμε εδώ, για παρτενέρ.

Καλή συνέχεια, ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Καλώς ήρθες, αδερφέ. Στη Θεσσαλονίκη σπούδασα και πέρασα ωραία χρόνια. Ακόμα και οι αγώνες του Ολυμπιακού ήταν απόλαυση εκεί πάνω.

Εικόνα Μυλοποταμίτης

Καλώς σας βρήκα εν Θρύλω αδέλφια.

Τούτο εδώ το μετερίζι είναι ο οπλοβαστός του κάθε μαχόμενου υπέρ του πιο μεγάλου πολυαθλητικού συλλόγου στον κόσμο. Αν βρεις εδώ πάνω κανέναν που να μπορεί να συζητήσει μαζί σου, τα επιχειρήματα που παρέχετε τόσα χρόνια με την πραγματική, εμπεριστατωμένη και ενδελεχή σας έρευνα, αλλά και με την ειλικρινή σας άποψη, είναι ατράνταχτα και αναγκαστικά, στο τέλος, θα συμφωνήσει μαζί σου.

Το τονίζω αυτό, διότι ακούω καθημερινά τα μύρια όσα, στους χώρους εργασίας, στον καφέ που θα πάω, ακόμη και στο γήπεδο που τόσο πολύ αγαπάω και πηγαίνω. Δε φαντάζεστε πόσο αρρωστημένη μπορεί να είναι η φύση των αλλόθρησκων εάν δεν τους ζήσετε στην καθημερινότητά τους. Παρά τις αρτιότατες επιστημονικές αναλύσεις του Απόστολου, η πραγματικότητα είναι πολύ θλιβερότερη.

Ενδεικτικά, και δε σας μεταφέρω κάτι παραπάνω να μη σας χαλάσω το στομάχι (ή το άντερο από τα γέλια), "ο Μηλιωρίδης ήταν άνθρωπος του Μαρινάκη στον ΠΑΟΚ". Ήμαρτον, ρε. Ήμαρτον.

Τέλος, για να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα. Εμείς Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή, αλλά και Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκευή είμαστε Θρύλος. Είμαστε Ολυμπιακός. Είμαστε Θύρα 7. Οι υπόλοιποι θα παρακολουθείτε σαν ηδονοβλεψίες τον Θρύλο να κάνει τη δουλειά και θα περιμένετε, σαν διεστραμμένοι, κανένα στραβοπάτημά του με τα μεγαθήρια που τα βάζει, μπας και φχαριστηθείτε με τη νίκη άλλων. Τρίτων. Ξένων προς την ομάδα σας. Που και που, θα κοιτάτε λοξά να δείτε και τι κάνει η ομάδα την οποία υποστηρίζετε. Αλλά με προσήλωση, θα παρακολουθείτε τον Ολυμπιακό.

Τι πόνο τους έχουμε μοιράσει...

Εικόνα Red Kokkinos

Νικολα μηπως του κανουμε διαφημηση του ...αρρωστου. Χρηματοδοτουμενος του τσιγαρολαθρεμπορα και του πνιχτοκασκολη ειναι. Ποιος τον γαμ.... τον εξωνημενο?

Εικόνα Νίκος Γόδας

Μη διαδίδεις... φήμες.

Εικόνα thita

Καταρχάς μπράβο ηρωικέ Νίκο Γόδα που ασχολήθηκες και αποδόμησες, με σκεπτική/θεωρητική ενσυναίσθηση, το παραλήρημα του συγκεκριμένου ανθρώπου, με το συγκεκριμένο backround και αισθητική, δημιουργικότητα, κ.λπ.

Διατηρώ σοβαρότατες αμφιβολίες για την νηφαλιότητα του συνεντευξιαζόμενου, ο άνθρωπος αυτο-αναιρείται κάθε δεύτερη γραμμή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ….. αγάπη του σε βόλεϊ (και μπάσκετ) όπου άρχει η Θ7 που όμως ….. άρχεται από χρυσαυγίτες στο ποδόσφαιρο (?!), λες και πάει άλλη Θ7 σε αυτά τα σπορ, και όχι ο σκληρός πυρήνας της, που στηρίζει (ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ) περισσότερο από όλους (εξαιρείται ο Βαγγέλης Μαρινάκης) τον Ερασιτέχνη Θρύλο.

Φαίνεται οι ουσίες που σύμφωνα με το λιμενικό έλειπαν από τα αμπάρια του golendri κυκλοφόρησαν στην αγορά και δη σε αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου και διατηρεί την βάση του, οικιακή και επιχειρηματική προφανώς, ο εν λόγω κύριος.

Σε σοβαρή βάση, δεν είναι να ασχολούμαστε περισσότερο με τον άνθρωπο αυτό, ας μείνει στο sdna το θέμα του, η συνέντευξη και το φιλμ (που δεν είδα φυσικά, παρά το αξιολογώ από το κατά δήλωση περιεχόμενο) αναμασά ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ την προπαγάνδα των απέναντι: ο Μαρινάκης είναι χρυσαυγίτης και ο περισσότερος κόσμος του Ολυμπιακού δεν τον θέλει. Ο άνθρωπος αυτός, προφανέστατα στρατευμένος γαρ (αντιφα είναι ο trendy τίτλος που δηλώνουν οι στρατιώτες του συριζα) επιχειρεί να διαδώσει την επίσημη εκδοχή της συγκυβέρνησης για τον πόλεμο λάσπης σε Ολυμπιακό και Πρόεδρό του, εξασφαλίζοντας έτσι τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που θα μπορούσα να εξασφαλίσω και εγώ αν π.χ. κατέβαζα το παντελόνι και τον έπαιζα στο γήπεδο μεθαύριο.

Στην αρχή εκνευρίστηκα και έλεγα πρέπει να τον πάει η Θ7 στα δικαστήρια. Υπό συνθήκες ψυχραιμίας όμως συνειδητοποιώ ότι αξία του δίνουμε με περαιτέρω ενασχόληση. Δείτε το μάγκες από την καλή πλευρά: βγήκαν τα πολιτικά όπλα από το θηκάρι της συγκυβέρνησης, αυτό σημαίνει πως τα δικαστικά είναι προφανώς τζούφια και πως αρχίζουν και αντιλαμβάνονται και μετράνε τις απώλειές τους στην τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων του κόσμου του Θρύλου.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ή είναι τελείως αγράμματος που δεν ξέρει πώς να εκφραστεί σωστά, με αποτέλεσμα να πέφτει σε αντιφάσεις, ή τα έχει κουλουβάχατα μέσα στο πονεμένο του μυαλό.

Εικόνα takis xwsiar

Δηλαδη για να καταλαβω:Νομιζει ο ΒΡΩΜΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ,οτι βαζοντας τα μαλακισμενα του να λενε μαλακιες για ανθρώπους και καταστασεις που ΔΕΝ γνωριζει,θα βλαψει τον Ολυμπιακο? Όταν λεει "Όταν πηγαινω στο γηπεδο,χοροπηδαω,τραγουδαω,ζω το παιχνιδι! " εννοει φανταζομαι ότι τραγουδαγε στην 7 και το "κάθε πατερας Παοκτζη εχει ΠΟΥΤΑΝΑ κορη,εχει και ένα ΠΟΥΣΤΗ γιο που τον ΓΑΜΑΝΕ ΟΛΟΙ"? Από περιεργεια ρωταω,με το συμπαθειο.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Φήμες λένε ότι δεν το τραγουδάει αυτό το σύνθημα... Φήμες.

Εικόνα el trick

1. Πριν κάποια χρόνια στην πόλη που μεγάλωσε ο "μεγάλος" γράφηκε σε πανό ένα σύνθημα: "ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ"
Αυτό τι μας δείχνει;;;;
Μήπως προσπάθεια των "βουλγαρων" να ξεχωρίσουν από την ΕΛΛΑΔΑ;;;;
Και αν ναι μπορεί να μας εξηγήσει ποιος ή ποιοι το προωθούν και το υποθάλπουν;;;
Τι ακριβώς σημαίνει και ποιος προωθεί την ιδέα "κράτος της Αθήνας";;;
2. Το ΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ όπως το καταλαβαίνω εγώ, σημαίνει ότι στην κερκίδα θα βλέπω τον αγώνα του ΘΡΥΛΟΥ μαζί με τον εχθρό της όποιας ιδεολογίας μου, χωρίς να βγάζουμε τα μάτια μας αλλά να ενώνουμε τις φωνές μας υπέρ του ΘΡΥΛΟΥ. Δεν σημαίνει ότι αφήνω απ΄εξω την ιδεολογία μου, ούτε ότι με υποχρεώνει κανείς να την αλλάξω. Δεν μπορώ όμως να βγάλω στη δημόσια θέα τα σύμβολα της όποιας ιδεολογίας μου αλλά μόνο και αποκλειστικά τα σύμβολα του ΘΡΥΛΟΥ, αν το επιχειρήσω ποιός θα φταίει;;; εγώ που το επιχειρώ ή ο ΘΡΥΛΟΣ ή οι υπόλοιποι της 7 που μάλλον σε χρόνο dt θα πέσουν να με φάνε. Ε! αφού βρισκόμαστε σε κερκίδα στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ να το περιμένουμε κάτι τέτοιο.
3. Η λέξη που και ο ίδιος ο... "κυριος" χρησιμοποιεί ήτοι η λέξη "επιχείρησε" που ανέφερε στην προσπάθεια της Χ.Α. τι ακριβώς σημαίνει;;;;;; Σημαίνει ότι η προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία ή το ακριβώς αντίθετο ότι δηλαδή η προσπάθεια ΑΠΕΤΥΧΕ;;;;

Υ.Γ. ΒΑΓΓΕΛΑ ΓΕΡΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΞΑΝΑ.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Το "no politica" τους πονάει που δεν μπορούνε να το εφαρμόσουν.

Εικόνα REDHERAKLIO

Το φιλμ το έχω δεί και έχω μαγνητοσκοπήσει τον ήχο του παρευρισκόμενος-μαζί με άλλα δύο μέλη της θ7- σε εκδήλωση όπου προβλήθηκε.Χοντρικά θα σας πω ότι αποπνέει εμπάθεια σε βάρος του Ολυμπιακού,του κόσμου και του προέδρου του.Καμμία αντικειμενικότητα και ενδιαφέρον για την αλήθεια.
Ενημέρωσα τότε γνωστούς μου- μέλη της διοίκησης του ερασιτέχνη και τους είπα ότι έχω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο και εκτεταμένες σημειώσεις γιά το φιλμ.αλλά δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Είναι ποτέ δυνατόν να γυρίσει γαύρος τέτοιο ντοκιμαντέρ; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα; Έστω ότι είναι αδέκαστος, πώς γίνεται να ψέγει μόνο τον Ολυμπιακό και όχι άλλες ομάδες και οπαδούς, όταν έχουμε δει και εδώ μέσα χρυσαυγίτικα πανό σε κερκίδα και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Ακόμη ένας θολουροαριστεροκουλτουριάρης και τίποτα παραπάνω.Και αυτόν του κάνει έρωτα ο Βαγγέλας, η Θύρα 7 και τα αδέλφια του Ερυθρού Αστέρα.

Εικόνα Romain

Έτσι. Ξέσκισμα χρειάζονται αυτοί φίλε Νίκο. Εξαιρετική ανάλυση.

Είναι φανερό που το πάει ο τύπος. Είναι και χωρίς δουλειά, δεν θα στοίχισε και πολύ. Και μην κοιτάτε που ... τσάκωσε (χαχαχα...) τα δύο πλεούμενα ... ο Κουρουμπλής. Για κάθε ένα ΣΕΚΑΠ που πιάνεται, άλλα 9 ξεφεύγουν και είναι ελεύθερα.

Μας δηλώνει ότι τον ενοχλούν οι ΦΗΜΕΣ.

Γιαυτό:

--- Σκηνοθέτησε ολόκληρο ντοκιμαντέρ. Για να σπείρει τις δικές του φήμες.

--- Εδωσε συνέντευξη στο σάιτ που ... ΔΕΝ σπέρνει φήμες. χαχαχαχα.....

--- Και ο ίδιος δεν σπέρνει φήμες. Το "Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουνε..." δεν είναι φήμη. Οπως και το "Πάμε παικταρά μου" που είχε πεί ο αγράμματος Βολευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντινέας στον Τοροσίδη.

--- Όχι μόνο στηρίζεται ο ίδιος στις φήμες, αλλά τις έχει κάνει σημαία.

Με στόχο που ο καθε ένας μπορεί να καταλάβει.

Για τον Αλευρά (πως τον λενε?) Η 7 στο ποδόσφαιρο είναι εγκληματική. Αλλά στο βόλλεϊ ειναι ... χαρά θεού.

Ούτε Αλευρωμένος να ήταν....

Υ. Γ.1. Ο Σισέ αηδίασε την Ελλάδα. Αφού στο πρωτάθλημα (Νταπλ) που κατέκτησε επί ...Πατέρα, η ομάδα του είχε αδικηθεί κατάφορα από την διαιτησία και την ΕΠΟ του ...Ψηλού Σισέ. Θυμάμαι για παράδειγμα τα δύο παιχνίδια της ομάδας του με τον Άρη. Αν ο Βύντρα δεν ήταν τόσο κοντά στον αμυντικό (ενάμιση μέτρο) ίσως ο διαιτητής να μην έδεινε το ...καταφανέστατο πέναλτι.

Υ. Γ. 2. NON POLITICA είναι μόνο ο Ιβάν Ιγκνατίεβιτς. Που είχε δηλώσει ότι ο Τσίπρας είναι τόσο καλός όσο ο ... Vladimir Putin. χαχαχα....

ΤΟΥΣ ΠΗΔΑΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Εικόνα Νίκος Γόδας

Για να δεις πόσο αγράμματος είναι, ισχυρίζεται ότι φήμες λένε για προσπάθεια εισχώρησης χρυσαυγιτών στη θύρα 7, την ώρα που θέτει ως δεδομένο την άρρηκτη σχέση του τρίπτυχου Μαρινάκης-θύρα 7-Χ.Α. Το πρώτο ισχύει ή το δεύτερο; Ας το ξεδιαλύνει γιατί έχει μπερδέψει τα μπούτια του.

Αν ισχύει το πρώτο, ότι δηλαδή συντελείται προσπάθεια από τους χρυσαυγίτες να εισχωρήσουν στη θύρα 7, πώς στοιχειοθετείται ενοχή για τη θύρα 7; Αν διαδώσω εγώ φήμες ότι συντελείται προσπάθεια βιαιοπραγίας εκ μέρους μελών της θύρας 7 προς τον Αλευρά, θα φταίει ο Αλευράς ή τα μέλη της 7; Φήμες λέω, έτσι; Μην παρεξηγηθώ.

Εικόνα vagio

Πολυ καλό άρθρο Θωμά, μπράβο σου.
Το μόνο κακό είναι πως μάθαμε ποιος είναι άλλος ένας πουθενας, που υπό κ.σ. η ύπαρξη του θα περνούσε απαρατήρητη.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Σε κάνα δίμηνο θα ξεχαστεί και αυτός. Μόλις την ψυλλιαστεί, θα δώσει νέα συνέντευξη για τη Χ.Α. και φήμες που τη θέλουν να εισχωρεί στη θύρα 7.