ΦΟΒΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΕΡΓΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ VLT's ΤΟΥ ΟΠΑΠ



Αντιγράφουμε από την ''Εφημερίδα των Συντακτών'' μία είδηση που θάφτηκε από παντού σήμερα...
 
Βόμβες στα θεμέλια του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια έβαλε μέσα από την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης, καταθέτοντας πλήθος στοιχείων.
Ο Αντ. Στεργιώτης ανέφερε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί «μια ευγενική παραχώρηση της ΟΠΑΠ, η οποία υπαγόρευσε στην ΕΕΕΠ με πρόεδρο τον Ε. Καραγρηγορίου το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα VLTs» (τα περίφημα ηλεκτρονικά «φρουτάκια»).
Οπως ανέφερε ο ίδιος, «στις αρχές Μαρτίου 2017 εστάλη από τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Ζίγκλερ στον νυν πρόεδρο της Αρχής με εμπιστευτικό πρωτόκολλο γραφείου προέδρου και όχι με υπηρεσιακό πρωτόκολλο της Αρχής αίτημα της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη μείωση του αριθμού των παιχνιδομηχανημάτων, δεύτερον, για την αύξηση του αριθμού των VLTs ανά κατάστημα και τρίτον, για την αύξηση του χρόνου της αποκλειστικότητας. Η επιστολή αυτή του προέδρου ζητούσε από τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ να προωθήσει στο υπουργείο Οικονομικών τις θέσεις αυτές».
Ο τίτλος του μηνύματος, όπως αποκάλυψε βάσει εγγράφων ο Στεργιώτης, ήταν: «Προτεινόμενες ρυθμίσεις και παρακαλώ να τις προωθήσετε στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο κ. Καραγρηγορίου αναθέτει, εισηγείται, τις παρουσιάζει αυτές στην Deloitte και της λέει: "Πες μου το ΟΚ". Η Deloitte βγάζει τη μελέτη, την πηγαίνει στο υπουργείο και το υπουργείο τη φέρνει εδώ σήμερα».
Στην Επιτροπή της Βουλής έφτασε μόλις την Τρίτη, 2,5 μήνες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, αμετάφραστη η επίμαχη μελέτη της Deloitte για τα τυχερά παίγνια.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η υπόθεση είναι ακόμα σοβαρότερη καθώς τον Ιανουάριο του 2017 η Deloitte ολοκλήρωσε άλλη μελέτη πάλι για τα VLTs (αποτίμηση της αξίας τους για τους υποπαραχωρησιούχους), αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΟΠΑΠ.
Ευλόγως τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων: πώς μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία-πελάτης ενός ελεγχόμενου (ΟΠΑΠ) να εκπονεί μελέτη για το ίδιο θέμα για λογαριασμό του ελεγκτή (ΕΕΕΠ-υπουργείο Οικονομικών);
«Υποκρισία τα 80 ευρώ»
Την επέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε για τα λεγόμενα Στεργιώτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, κάνοντας λόγο για «βρομερή υπόνοια ότι το υπουργείο συνεργάστηκε με τον ΟΠΑΠ και έκανε το νομοσχέδιο και μάλιστα ότι ο ΟΠΑΠ υπαγόρευσε το νομοσχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών».
Ο ίδιος χαρακτήρισε υποκρισία την κατηγορία ότι καταργήθηκε το ποσό των 80 ευρώ (μέγιστη ημερήσια απώλεια ανά παίκτη) με το επιχείρημα ότι στο Κίνο δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός.
Από την πλευρά τους, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων Ε. Καραγρηγορίου, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ αλλά και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων, Γ. Πουλημάς, συμφώνησαν πως το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση ως προς την προστασία του κοινωνικού συνόλου, την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου (1 δισ. μέσα σε 4 χρόνια με δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας υποσχέθηκε ο Καμίλ Ζίγκλερ).
Αντιθέτως, ο Αντ. Στεργιώτης κατέθεσε πως με τον νέο νόμο «έχουμε σαφέστατο επηρεασμό των εσόδων του Δημοσίου, γιατί το Δημόσιο στη λήξη της δεκαετίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Ν.4002/2011, ήταν να πάρει ένα σημαντικό ποσό. Είχε πάρει τότε για τα 10 χρόνια 565 εκατ., ενώ τώρα η σύμβαση επεκτείνεται αζημίως».
Μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα έσοδα από τα VLTs είναι πολύ κατώτερα του αναμενόμενου καθώς είναι μειωμένο το ενδιαφέρον από υποπαραχωρησιούχους για να πάρουν τις 4-10 άδειες που προέβλεπε ο Ν.4002/2011.
Μέχρι τον Ιούνιο είχαν εγκατασταθεί μόλις 3.031 VLTs σε 256 πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε 91 αποκλειστικά καταστήματα με «φρουτάκια».
Αγνοια των βουλευτών
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως η πλειονότητα των βουλευτών (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) μέσω των ερωτήσεών τους στους αρμόδιους φορείς έδειξαν χαρακτηριστική άγνοια και παραπληροφόρηση (;) για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως ο τζόγος, με αποτέλεσμα να ακούγονται δεκάδες ανακρίβειες τόσο για τα VLTs όσο και για το μονιμότερο του προσωρινού καθεστώς αδειοδότησης των 24 εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου.
Την ίδια ώρα που η χώρα απειλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράνομη κρατική ενίσχυση στο θέμα του ΟΠΑΠ, στην Κύπρο ο πρόεδρος του αντίστοιχου Ελεγκτικού Συνεδρίου κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής ότι το σχέδιο επέκτασης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ δεν είχε συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών που το έστειλε στον ελεγκτή, αλλά από την ιδιωτική εταιρεία. Το αποτέλεσμα ήταν ο νόμος να αποσυρθεί.
Την αύξηση κατά 10-12% της εξάρτησης στον τζόγο τα τελευταία χρόνια επισήμανε στη Βουλή ο Αντώνης Πάριος (υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια), υπογραμμίζοντας πως «οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται περισσότερο. Εμείς, λοιπόν, πέρα από τις μεγάλες εταιρείες και τον ανταγωνισμό χρειάζεται να σκεπτόμαστε τις πιθανότητες εθισμού και τις επιπτώσεις στο άτομο, στην οικογένεια και την κοινωνία, γιατί αν ο τζόγος ξεφύγει και πάρει τον ρόλο του ρυθμιστή της καθημερινότητας, ο παίκτης οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο κυνηγού των χαμένων ποσών».
 
Είχαμε και συνέχεια στην Κύπρο, άλλη απάτη εκεί.
 
Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο νέο νομοσχέδιο, με στόχο να απεγκλωβιστεί το κράτος από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, τόνισε σήμερα (Παρασκευή) ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρης Γεωργιάδης. Χθες, ο γενικός ελεγκτής παρουσίασε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της Βουλής, γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία το κράτος απώλεσε γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, από λανθασμένη ερμηνεία της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΟΠΑΠ.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι άλλο είναι αν το κράτος δεν είναι ικανοποιημένο με τα χρήματα που εισπράττει από τον ΟΠΑΠ με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και άλλο αν υπάρχει ανάγκη σύναψης νέας σύμβασης. Σημείωσε ότι η υφιστάμενη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ δεν είναι ικανοποιητική, αλλά δεσμεύει το κράτος. Υπέδειξε πως η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι θέλει και να ψηφίσει τη νομοθεσία, αφού μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα μπορέσει το κράτος να απεγκλωβιστεί από την υφιστάμενη συμφωνία.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ζήτησε γραπτώς από τη γενική λογίστρια του κράτους να του διευκρινίσει εάν είναι ορθές οι εισπράξεις του κράτους από την συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και απάντησή της πρόσθεσε,  ήταν καταφατική. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έλαβε τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι εάν έχει εντοπιστεί νομικό έρεισμα για διεκδίκηση κάποιου ποσού που απώλεσε το κράτος από την υφιστάμενη νομοθεσία, ο ίδιος δεν έχει καμία ένσταση να μελετηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Απαντώντας στην αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν έλαβε τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, δήλωσε ότι τη σχετική γνωμάτευση παρέδωσε την περασμένη Τρίτη, σε εκείνον που τη ζήτησε και όχι σε εκείνον που δεν τη ζήτησε.  Δηλαδή την έδωσε στον γενικό ελεγκτή και όχι στον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.
Τι λέει το κυβερνών κόμμα
Σε παρέμβαση επίσης στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που εντόπισε ότι η διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για τον ΟΠΑΠ είναι ετεροβαρής και πρέπει να αλλάξει.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο στη Βουλή, τονίζοντας ότι την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε κείμενο με τροποποιήσεις, με την σύμφωνο γνώμη του γενικού ελεγκτή, ο οποίος είχε εκφράσει ενστάσεις επί του αρχικού νομοσχεδίου.Τα κόμματα είπε, θα έχουν το χρόνο να μελετήσουν το κείμενο και στην συνέχεια θα τοποθετηθούν. Ακολούθως πρόσθεσε, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να εξεταστεί εάν συνάδει με το κεκτημένο και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι με την συμφωνία, το κράτος εισπράττει από τον ΟΠΑΠ τριπλάσια ποσά από ότι από το σύνολο των άλλων εταιρειών στοιχημάτων. Τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός προς τους ανεξάρτητους θεσμούς είναι δεδομένος, προσθέτοντας ότι η επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει την γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα.

Απάτες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να χαρίζουν ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα στους Τσέχους του ΟΠΑΠ και στο λαθρέμπορα,γκάνγκστερ, κολλητό του Υπουργού Επικρατείας Φλαμπουράρη και μικρομέτοχο του Οργανισμού, τον ''τίγρη της Κοκκινιάς'' Μελισσανίδη, αλλά βρομιές ΚΑΙ στην Κύπρο από τον ΟΠΑΠ. ''Κο-κο-κο'' όμως εδώ για όλα αυτά τα διάφορα ΜΜΕ, γιατί θα κλείσει η κάνουλα του ΟΠΑΠ και μετά δεν θα έχουν να φάνε οι ''αδέσμευτοι'' δημοσιογράφοι, αυτοί που λένε ''μόνο αλήθειες, δεν μασάμε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς''...

Σχόλια

Εικόνα CEN-TAURUS

Σε παρακαλώ Σάββα! Αφού δεν τό γραψε ο ζούγκλας, το θέμα δεν υπάρχει. Κάποτε αφιέρωνε πλήθος εκπομπών για τα φρουτάκια, που καταστρέφουν οικογένειες, που οδηγούν ανθρώπους στην αυτοκτονία. Βλέπαμε εθισμένους να λένε την πονεμένη τους ιστορία με πλάτη στο φακό, συζύγους κλπ. Έβγαλε μάλιστα στη φόρα τοπικούς βουλευτές, που είχαν πάρε- δώσε με ιδιοκτήτες φρουτομηχανών και τους κατέστρεψε πολιτικά (δυο τουλάχιστον είναι οι πιο γνωστοί, ένας από αχαϊα κι ο άλλος από πέλλα νομίζω). Τώρα το φαινόμενο δεν είναι κατακριτέο γιατί, ααφενός ασχολείται ο δικός μας άνθρωπος κι αφετέρου ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ επέρδετο επί τρίλεπτο στο μπαλκόνι του και παρακολουθεί συνεχώς το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Πού χρόνος για άλλα!
Δεδομένου ότι δεν γίνονται μεγάλα έργα για να υπάρχουν μίζες φανερές, ούτε εξοπλισμοί για να τρώει το λεφούσι, το συνάφι αυτό είναι το πιο διαπλεκόμενο, αν ληφθεί υπόψη η βρωμερή στημένη υπόθεση με τα κανάλια, το τσιλιαδοριλίκι στα λαθροτσίγαρα και το λαθροπετρέλαιο, το χάρισμα προστίμων δεκάδων δις με ντροπολογία, το φανάρι που κρατάνε όπως φαίνεται στο μικρομέτοχο για τα φρουτάκια, τα όργια με τη διοίκηση του ποδοσφαίρου και το στήσιμο της λαμπρής νεοπαράγκας. Φααντάσου δηλαδή να γινότανε και έργα, να υπήρχαν μεγάλοι τζίροι!

Εικόνα apostolos gaganis

Επέρδετο....επέρδετο... Εννοείς αφεδρονοκροτούσε;

Εικόνα apostolos gaganis

Διαπλοκή a sinistra? Μου φαίνεται απίστευτο...

Εικόνα CEN-TAURUS

Ποιά sinistra απόστολε. Mascarata paracadutista είναι, τσίρκουλο με αρχηγό τον πρώην κλόουν της στέπας.