ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ''ΠΑΟ ΚΑΙ ΠΑΟΚ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ 1985''



Έχουμε δει κάποια βασικά, εισαγωγικά πράγματα, σχετικά με το πώς κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος ποδοσφαίρου ο ΠΑΟΚ το 1985. Σήμερα θα δούμε κάτι ακόμη. Συνέντευξη του προπονητή του Εδεσσαϊκού (τότε) Σταύρου Διαμαντόπουλου, το 1994, στην ''αντικειμενική'' αθλητική εφημερίδα SPORTIME. 1 χρόνο μετά τη συνέντευξη αυτή δούλεψε στον Ολυμπιακό, αλλά αυτά που είπε εδώ δεν τα είπε ως προπονητής του Ολυμπιακού. Τα είπε ΠΡΙΝ πάει στον Ολυμπιακό και δεν τα είπε στο ''ΦΩΣ'', για να μην μας πει κάποιος ''το ΦΩΣ είναι του γαύρου, δεν δέχομαι όσα μου αραδιάζετε, ψέματα είναι''. Επίσης, να τονίσουμε ότι ο Σταύρος Διαμαντόπουλος είναι Μακεδόνας στην καταγωγή, άρα δεν είχε ''συμφέρον'' να σπιλώσει τον ΠΑΟΚ για παράδειγμα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 30-9-1994
 

 
- Ποια ήταν η μεγαλύτερη πίεση που δεχτήκατε;
- ''Η μεγαλύτερη; (σκέφτεται). Την περίοδο 1984-85. Ήμουν βοηθός του Μπούζακ στον Πιερικό. Στο τέλος ανέλαβα την ομάδα, ήδη πεσμένη. Κι επειδή η ομάδα ήταν υποβιβασμένη, κάποιοι κύριοι μέσα από τη διοίκηση, σκέφτηκαν ότι τα παιχνίδια που είχαμε να παίξουμε με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, έπρεπε να κάτσουμε να τα χάσουμε. Με το αζημίωτο φυσικά. Εγώ, αντίθετα, τα χτύπησα εκείνα τα παιχνίδια. Στο τέλος, βέβαια, της χρονιάς απολύθηκα γιατί, όπως έλεγε η διοίκηση, ήμουν ασύμφορος και μη συνεργάσιμος για την ομάδα. Επειδή δεν πούλησα τα παιχνίδια''.
 
Ο Πιερικός αντιμετώπισε στην Κατερίνη τον ΠΑΟΚ στις 5 Μαϊου 1985, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος (τελείωνε στα 30 παιχνίδια) και το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ βρισκόταν 4 πόντους μπροστά από ΠΑΟ και ΑΕΚ που ακολουθούσαν στη βαθμολογία, ενώ ο Πιερικός ήταν τελευταίος στην κατάταξη με 8 βαθμούς πριν το παιχνίδι, 12 βαθμούς μακριά από τον τρίτο από το τέλος Απόλλωνα Καλαμαριάς που ''σωζόταν'', επομένως δεν είχε ούτε μαθηματικές ελπίδες να αποφύγει τον υποβιβασμό (σύστημα 2-1-0, δηλαδή 2 βαθμούς έπαιρνε η κάθε ομάδα για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία και κανέναν για την ήττα). Προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ στο 44' με γκολ του Δημόπουλου και ισοφάρισε ο Πιερικός στο 83' με τον στόπερ Μιχαλίτσιο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ περίμεναν να δουν...φιλικό και επειδή ''δεν τους έκατσε'', μετά το τέλος του αγώνα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ξήλωσαν τα κουλουάρ του στίβου γύρω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατέστρεψαν το χορτοτάπητα του Σταδίου της Κατερίνης και κατέστρεψαν τους πάγκους, τις διαφημιστικές πινακίδες και τα στέγαστρα στις κερκίδες. Αλλιώς τους είχαν δασκαλέψει, άλλα είχαν συνηθίσει να βλέπουν εκείνη τη σεζόν, ''ανοιχτά πόδια'' γενικά από τους αντιπάλους τους και δεν τους άρεσε η αντίσταση που προέβαλε ο Πιερικός.
 
Για το ματς του Πιερικού με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο αναφέρθηκε ο Διαμαντόπουλος, αντιγράφουμε από παλαιότερο άρθρο μας, με κάποιες προσθήκες.
 
Στις 9 Ιουνίου 1985 ο ΠΑΟ υποδέχεται τον Πιερικό, στα πλαίσια της 29ης και προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1984-85. Στη βαθμολογία προηγείται ο ΠΑΟΚ, με 2 βαθμούς διαφορά από το δεύτερο ΠΑΟ, σε σύστημα 2-1-0, ήτοι 2 βαθμοί η νίκη, 1 η ισοπαλία και 0 η ήττα. 4 μέρες πριν από αυτό το παιχνίδι, στις 5 Ιουνίου 1985, ο ΠΑΟΚ ανατρέπει το εις βάρος του 2-0 από τον πρώτο ημιτελικό του ΟΑΚΑ και με ένα ''επικό'' 4-0 κόντρα στον ΠΑΟ στην Τούμπα, προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Η απόδοση των παικτών του Παναθηναϊκού ήταν...''περίεργη, αφού παρουσίαζαν μία εικόνα ''δεν καίγομαι να κερδίσω'', παρότι θεωρητικά βρίσκονταν με το ένα πόδι στον τελικό του Κυπέλλου, έχοντας το υπέρ τους 2-0 από το πρώτο ματς. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ούρλιαζαν μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι για το ''στήσιμο'' που τους κάνανε οι παίκτες και η διοίκησή τους, κάτι που δεν έχει σχέση με τον περυσινό (2017) αποκλεισμό τους στο Κύπελλο, πάλι από τον ΠΑΟΚ, με τον ίδιο τρόπο (2-0 νίκη ΠΑΟ στη Λεωφόρο πρώτο παιχνίδι, 4-0 νίκη ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό στην Τούμπα). Πίσω στο πρωτάθλημα της σεζόν 1984-85, για την 29η αγωνιστική και πάλι, ο ΠΑΟΚ έχει μία δύσκολη έξοδο στο Λεκανοπέδιο, παίζοντας στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο (μετά από αυτό το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη, έγινε το περιβόητο σκηνικό με τους Ολυμπιακούς στην Αλαμάνα και ακόμη τρέχουν οι Παοκτζήδες...), αλλά το καλύτερο δεν είναι αυτό. Τελευταία αγωνιστική το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΠΑΟ στην Τούμπα, άρα όλα είναι ανοικτά για τον πρωταθλητή. Ο Πιερικός είναι αδιάφορος, αφού έχει υποβιβαστεί και μαθηματικά. Παρ'όλα αυτά, το τελικό σκορ στο ΟΑΚΑ θα είναι 2-2 και οι οπαδοί του ΠΑΟ θα εκραγούν εναντίον των παικτών τους και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, θεωρώντας πως ''έδωσε το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ''. Ήταν πολύ σημαντική χρονιά για τη Θεσσαλονίκη εκείνη, ιστορικά. Επίσης ήταν χρονιά εκλογών. Τέλος, μιλάμε για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τους πραγματικούς ΠΑΣΟΚάρχες και το σταματάμε εδώ με τα πολιτικά, παρότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεναν ακριβώς απέναντι στις βίλες που είχαν στο Καστρί. Εμείς το σταματάμε, γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟ ακόμη φωνάζουν ''Γκμοχ-Γκμοχ'', θεωρώντας τον Πολωνό τεχνικό ως το μόνο ''καθαρό'' σε ό,τι έγινε τότε. Καλά, μην φανταστείτε και καμιά λαοθάλασσα. 5.000 ήταν στο ΟΑΚΑ ο ''πύρινος κόσμος'' του Παναθηναικούλη. Την τελευταία αγωνιστική, σε ένα ματς-σούπα, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1, ώστε να βγει στην Ευρώπη ο ΠΑΟ. Λεπτομέρεια: δύο λεπτά μετά το γκολ του Σαραβάκου, με το οποίο άνοιξε το σκορ ο ΠΑΟ και έκανε το 0-1, ο τότε τερματοφύλακας του ΠΑΟ Λαφτσής έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, για να ισοφαρίσει ο ΠΑΟΚ. Έτσι και η φιέστα των Παοκτζήδων δεν χάλασε, αλλά και ο ΠΑΟ βγήκε στο ΟΥΕΦΑ.
 
Ομορφιές βαρδινογιαννικές, παπανδρεϊκές, από τα χρόνια που όλα ήταν καθαρά, αφού δεν είχαν εμφανιστεί Κόκκαλης και Μαρινάκης να καταστρέψουν το ''αγνό'' ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σχόλια

Εικόνα CEN-TAURUS

Ομορφιές που τις θυμόμαστε με νοσταλγία. Ηγεσία του αθλητισμού στο σύνολό της μέλη του ποα και πιστοί στην πράσινη ιδέα, μηδενικά συμβόλαια, "δικαστές" ρουμπήδες όλοι δικοί τους με τρελές αποφάσεις στο ενεργητικό τους, ομάδες παραρτήματα, τα ΜΜΕ όλα δικά τους, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής ΕΡΤ,. Και κανείς ευαίσθητος να μην συγκινείται.
Φανταστείτε ότι κάποτε, η μεταγραφή του αποστολάκη ολοκληρώθηκε εκπρόθεσμα, αφού είχαν λήξει οι μεταγραφές.Κι όμως οι γάτες βρήκαν τρόπο. Την έριξαν σε θυρίδα της ΕΠΟ χωρίς γραμματόσημο και σφραγίδα με ημερομηνία και οι δικαστές κατακύρωσαν τη μεταγραφή, αποδεχόμενοι τους ισχυρισμούς του ποα ότι η επιστολή ήταν εμπρόθεσμη, αλλά ο αέρας πήρε το γραμματόσημο που είχε πάνω τη σφραγίδα με την ημερομηνία!!! Μιλάμε για σκάνδαλα χονδροειδή.
Από αυτή τη βρωμερή πουλήμένη μήτρα βγήκαν όλα αυτά τα ζουλάπια που παριστάνουν σήμερα τους δημοσιογράφους, τα βαριά ονόματα των καναλιών και των σάιτ. Εκπαιδευμένα στην απόκρυψη, την προπαγάνδα, το βάψιμο του άσπρου σε μαύρο. Πρόθυμες κωλοτρυπίδες για κάθε μορφής ασέλγειες, εκτελεστές του εικοσάευρου, υπηρέτες κάθε λογής λαμογιών και συμφερόντων.

Εικόνα savvas gridlock

Δεκαετια του '80 φιλε, ΠΑΣΟΚ και βαρδινογιαννισμος. Ενδοξες εποχες.

Εικόνα takis xwsiar

Δηλαδη τα μισα τους πρωταθλήματα είναι βρωμικα. Αφου δυο εχουν !

Εικόνα savvas gridlock

Ναι γιατι νομιζεις οτι το πρωταθλημα του 1976 που πηραν, ηταν καθαρο; Ασε γιατι ζουν ακομη οι πρωταγωνιστες του 0-4 που μας ριξανε στο Καραισκακη, μην ανοιξουμε το στομα μας, τι πακετα κατατεθηκαν στη Ροδο και για ποιους...

Εικόνα Aprosarmostos17

Χαχαχαχα πολύ καλό.