19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1995: ΠΡΩΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΟ ΟΑΚΑ, ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 66-61



22 χρόνια πίσω θα γυρίσουμε σήμερα, στο Νοέμβριο του 1995, για να δούμε το παρασκήνιο γύρω από το πώς γράφτηκε το 66-61 της νίκης του ΠΑΟ επί του Ολυμπιακού, στο πρώτο ντέρμπι των δύο ομάδων στο νεόκτιστο, τότε, ΟΑΚΑ, για την Α1 μπάσκετ των ανδρών της σεζόν 1995-96. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτό το παιχνίδι, που η ''ουρά'' τους φτάνει μέχρι σήμερα.
 
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 1995 λοιπόν και στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ της σεζόν 1995-96, ο ΠΑΟ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό. Ρόστερ με το σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Ντόμινικ Ουίλκινς ο ΠΑΟ, αλλά και προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ρόστερ με ξένους τους Ρίβερς-Μπέρι και προπονητή το Γιάννη Ιωαννίδη ο Ολυμπιακός. Από μία ήττα οι δύο ομάδες στις πρώτες 5 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να χάνει στην πρεμιέρα στο ΣΕΦ με σκορ 76-77 από τον ΠΑΟΚ του Μπάνε Πρέλεβιτς και του Πέντζα Στογιάκοβιτς, ενώ ο ΠΑΟ ισοπεδώθηκε στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής με σκορ 94-80 μέσα στο Περιστέρι, με τον Πριστ και τον Κορωνιό να κάνουν ''όργια''. Ο νικητής στο μεγάλο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ΠΑΟ-Ολυμπιακός θα απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής στο βαθμολογικό πίνακα. Ήταν το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1995 για το Ευρωμπάσκετ που φιλοξένησε η χώρα μας και κατέκτησε η Γιουγκοσλαβία, στον αλησμόνητο τελικό με τη Λιθουανία (με την ομαδική ''γιούχα'' των Ελλήνων φιλάθλων κατά των Σέρβων). Πριν το παιχνίδι ΠΑΟ-Ολυμπιακός, υπήρξε έντονο παρασκήνιο για τους διαιτητές της αναμέτρησης, με την ΚΕΔ να ορίζει τους Γιοχαλή-Τσούλη. Διαβάζουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα γι'αυτό το διαιτητικό δίδυμο από την στήλη ''αιχμηρός'' στην ''αντικειμενική, αμερόληπτη'' αθλητική εφημερίδα SPORTIME, την οποία στήλη υπέγραφε ο Βασίλης Βέργης (ναι, ο γνωστός, με τα καλαμαράκια Κοντονή...).
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME ΣΤΗΛΗ ''ΑΙΧΜΗΡΟΣ'' 17-11-1995
 
 

 
 
Ο Γιοχαλής είχε τη φήμη του ''φιλο-Ολυμπιακού'', με την πλευρά του ΠΑΟ να του χρεώνει ευνοϊκή προς τον Ολυμπιακό διαιτητική συμπεριφορά στον περιβόητο 5ο τελικό της σεζόν 1994-95, το 45-44 του ΣΕΦ, που έδωσε το τρίτο σερί πρωτάθλημα στην ομάδα του Ιωαννίδη. Από την άλλη, ο Βέργης παραδέχεται ότι στο δεύτερο τελικό των playoff της σεζόν 1994-95, ο διαιτητής Τσούλης έσφαξε τον Ολυμπιακό, χρεώνοντας με ανύπαρκτα φάουλ τους Τάρλατς-Τόμιτς. Παρακάτω γράφει και το πολύ ωραίο και χαρακτηριστικό ο Βέργης.
 
ΟΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΕΣΠΡΩΧΝΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (ΞΕΡΕΤΕ, ΟΤΑΝ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΖΑΒΛΑΝΟΣ ΚΑΙ ΡΑΛΛΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ).
 
Ο Ζαβλανός ήταν μέλος στην ΚΕΔ από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015, όταν και ανέλαβε το κομμάτι της εκπαίδευσης, της διδασκαλίας και της κατάρτισης των νέων διαιτητών μπάσκετ. Σημαίνων παράγοντας ακόμη και σήμερα στο χώρο της ελληνικής διαιτησίας ο Ζαβλανός, με τις φήμες να οργιάζουν ότι επίκειται επαναφορά του στους ορισμούς διαιτητών της ΚΕΔ, στο πλευρό του Κορομηλά (ο οποίος είναι μόνο 10 χρόνια σε αυτήν τη θέση, απτόητος...). Ελπίζουμε να καταλαβαίνει ο κόσμος το γιατί φώναζε και φωνάζει εναντίον του Ζαβλανού διαχρονικά ο Ολυμπιακός...
 
Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ θα τελειώσει με τον ΠΑΟ νικητή, με σκορ 66-61. Το παιχνίδι πήγαινε ''στον πόντο'', αλλά στο τέλος φορτώθηκε με φάουλ ο Σιγάλας του Ολυμπιακού, βγήκε από το παρκέ και ο ΠΑΟ πήρε ένα ''μαξιλαράκι'' διαφοράς, το οποίο κράτησε μέχρι τέλους. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Ιωαννίδης θα σταθεί στα πολλά διαιτητικά λάθη εις βάρος του Θρύλου. Τα κύρια σημεία των λεγομένων του στη συνέντευξη Τύπου, αφορούσαν τις 16 βολές που εκτέλεσε ο Αλβέρτης του ΠΑΟ, ένας ''μη διεισδυτικός παίκτης'', όπως τον χαρακτήρισε ο Ιωαννίδης και στους 15 πόντους που πήρε ο ΠΑΟ με φάουλ που κέρδισε ''εκτός φάσεως''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 20-11-1995
 
 

 
 
 
 
 

 
 
 
Όπως βλέπουμε, παρών στο ΟΑΚΑ ήταν και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, ο οποίος φορούσε...πράσινο σακάκι. Κατά την κρίση της εφημερίδας, οι διαιτητές Γιοχαλής-Τσούλης δεν διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, με το Φίλιππα Συρίγο να στέκεται στο ''τρικ'' του Μάλκοβιτς να ''κατεβάσει'' στο ''4'' τον Ουίλκινς, κίνηση που κατά την άποψη του Συρίγου έκανε την πλάστιγγα να γείρει οριστικά προς τη μεριά του ΠΑΟ. Την ίδια ώρα, ο Ναρ Ζανολίν, υψηλόβαθμο στέλεχος της FIBA, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του μπάσκετ, ο οποίος παρευρέθη στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει το παιχνίδι, φέρεται να είπε πολύ καλά λόγια για τους δύο διαιτητές της αναμέτρησης, Γιοχαλή-Τσούλη..
 

 
Ο Ολυμπιακός αντιδρά με σφοδρότητα σε αυτές τις δηλώσεις Ζανολίν και αποδεικνύεται πως έχει δίκαιο, αφού οι δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ. Ο μάνατζερ του ΤΑΚ (πρόδρομος της ΚΑΕ) Ολυμπιακός, Γιάννης Γιαννάκης, προκαλεί τον ''ανώνυμο'' δημοσιογράφο που απέσπασε την υποτιθέμενη δήλωση Ζανολίν να βγει να την επιβεβαιώσει δημοσίως. Κανείς φυσικά δεν θα το κάνει, ήταν μία ακόμη περίπτωση fake news, μόνο που τότε που έγινε, δεν υπήρχαν social media. Πρωτοπόροι στην προπαγάνδα οι βάζελοι, χρόνια μπροστά, βγάλανε τις ''ψεύτικες ειδήσεις'' 9-10 χρόνια πριν βγει το facebook...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 21-11-1995
 

 
Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 1995 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο ΣΕΦ την τουρκική Ούλκερ (η σημερινή Φενέρ), την οποία κερδίζει εύκολα με σκορ 92-76, παρά τον τραυματισμό του Τάρλατς, ο οποίος θα έπρεπε να απουσιάσει για τουλάχιστον ένα μήνα από τα επίσημα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ο Ιωαννίδης στη συνέντευξη Τύπου επιμένει να ασχολείται με τη διαιτησία του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ και όχι με την πρωτοφανή ατυχία των συνεχών τραυματισμών (τι μας θυμίζει άραγε, ε; Ό,τι γίνεται και σήμερα...), με τους Τάρλατς-Σιγάλα-Βολκόφ-Γαλακτερό να έχουν πάθει ''χοντρές ζημιές'' σε διάστημα 2 ετών (λίγο αργότερα προέκυψε η γνωστή ιστορία με τον Μπέρι και την ''ηπατίτιδα''). Σύμφωνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού, ο οποίος ξαναείδε το βίντεο της αναμέτρησης ΠΑΟ-Ολυμπιακός, από τα 26 φάουλ που σφυρίχθηκαν εις βάρος του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, τα 12 ήταν εκτός φάσης, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο εις βάρος του ΠΑΟ ήταν...5. Για τους τραυματισμούς ο ''φταίχτης'' είχε βρεθεί. Μια ''μαυρόγατα'' δημοσιογράφος...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 24-11-1995
 
 
 
Την επόμενη μέρα, το ΤΑΚ (πρόδρομος των ΚΑΕ, όπως είπαμε) ΠΑΟ αντέδρασε στις διαμαρτυρίες του Ιωαννίδη, που δεν έλεγαν να κωπάσουν. Έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου 1995.
 
EΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 25-11-1995
 
 
Αφού επανέλαβε τα ψέματα για τη ''δήλωση Ζανολίν'' κι έκανε ''μαθήματα ήθους'' στον Ολυμπιακό, ζητώντας από τους ανθρώπους του ''να μάθουν να χάνουν με την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό που χαρακτηρίζει τις μεγάλες ομάδες'', η διοίκηση του ΤΑΚ ΠΑΟ αμολάει τη βόμβα.
 
''Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της διαιτησίας, αποτέλεσμα πολύμηνων διεργασιών, δημιουργούν την αίσθηση στον Παναθηναϊκό ότι καθεστώς ισότητας και ισονομίας για όλες ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ τις ομάδες, αλλά και όλους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ τους διαιτητές, είναι αυτό που τείνει να επικρατήσει''.
 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΑΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ''ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ''.
 
Αυτό φυσικά δεν το άφησε αναπάντητο το ΤΑΚ Ολυμπιακός, που επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στηλιτεύοντας την πρωτοφανή γκάφα των Γιαννακόπουλων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 26-11-1995
 
 
Τα όσα επισήμανε και κατήγγειλε ο προπονητής του Ολυμπιακού για τη διαιτησία στον εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής ήρθε να επιβεβαιώσει με πανηγυρικό τρόπο ο ίδιος ο Παναθηναϊκός.
Η ανακοίνωση του ΤΑΚ Παναθηναϊκός είναι άκρως αποκαλυπτική.
Πρώτον: Παραδέχεται ότι οι ίδιοι που διοχέτευσαν στον Τύπο την ''πληροφορία'' ότι ο υπεύθυνος διαιτησίας της FIBA κ. Ναρ Ζανολίν δήλωσε ότι ήταν ''άριστη'' η διαιτησία του αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Μία δήλωση που ουδέποτε έγινε και άρα κατασκευάστηκε. Ο σκοπός προφανέστατος. Να συσκοτιστεί η αλήθεια, έστω κι αν εκτιθέμεθα στην παγκόσμια Ομοσπονδία.
Δεύτερον: Ομολογεί με απίστευτη κυνικότητα ότι το ΤΑΚ Παναθηναϊκός έχει επιδοθεί σε ''πολύμηνες διεργασίες'', προκειμένου να επικρατήσει καθεστώς ''ισότητας και ισονομίας'' στο πρωτάθλημα.
Δηλαδή επιδιώκει ισότητα και ισονομία όχι μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά στο παρασκήνιο και υπογείως, με τις ίδιες ελεεινές ''διεργασίες'' που εφαρμόστηκαν με τα γνωστά αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο. ''Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει'' και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε το ΤΑΚ Παναθηναϊκός αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.
Ας έχουν υπ'όψιν τους όσοι επιδιώκουν μέσω ''διεργασιών'' να μεταφέρουν στο ελληνικό μπάσκετ την καταστροφική συνταγή που εφαρμόστηκε και στο ποδόσφαιρο ότι ο Ολυμπιακός τους γνωρίζει πολύ καλά και στην κατάλληλη στιγμή θα τους αποκαλύψει.
Και αυτούς και όσους άλλους οραματίζονται ''στημένα'' πρωταθλήματα και στο μπάσκετ.

 
''Ωραία'' ατμόσφαιρα, τη σεζόν της 35άρας, για να μην ξεχνιόμαστε. Μαρτυράνε χωρίς ξύλο τα βαζέλια. Ας θυμηθούμε κι αυτήν την παλαιότερη ανάρτησή μας, για κάποιες κασέτες που αφορούν το χώρο του μπάσκετ κι έναν ''πολύ πλούσιο παράγοντα'' που τις κρατάει...