ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΜΙΑΣ ΠΙΚΡΑΣ



Ο Αναστάσης είναι ένας φύσει και θέσει αμφισβητίας άνθρωπος, πολίτης και πάνω απ' όλα, πιστός Γαύρος. Δεν ανήκει στην αντιπαθή τάξη των νεόγαυρων κι ας αφήνει, πολλές φορές τη μίρλα να κυριαρχεί. Με παρακάλεσε να ανεβάσω το κείμενό του που έγραψε απο ψυχής αμέσως μετά την οδυνηρή ήττα-αποκλεισμός από την Άντερλεχτ. Δώστε βάση:

"Είμαι ένας από τα εκατομμύρια οπαδούς του μεγαλύτερου σύλλογου στη χώρα μας και ένας από τα εκατομμύρια, θέλω να πιστεύω, οπαδούς μας οι οποίοι οραματίζονται την ομάδα μεγάλη κι έξω από τα στενά όρια της Ελλάδας. Εν ολίγοις πιστεύω οτι το μεγαλείο της ομάδας μας θα πρέπει, κάποτε, να ξεπεράσει το πλαίσιο του... κατακτώ το ελληνικό πρωτάθλημα και αρκούμαι σε μια αξιοπρεπή συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις χωρίς να θέτουμε, για να μη πω ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, τη διάκριση σε αυτές. Προσωπικά πιστεύω ότι η δυναμική της ομάδας μας είναι τέτοια που θα έπρεπε να διακρινόμαστε κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά σαλόνια και να κοιτάζουμε στα μάτια τις μεγάλες ομάδες χωρίς φόβο αλλά με πίστη.

Με ιδιαίτερη απογοήτευση έζησα το τέλος ακόμη μιάς ευρωπαϊκής σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα και ελπίδες για να τελειώσει άδοξα, μια συννεφιασμένη βραδιά του Φλεβάρη, με τον αποκλεισμό μας από τη "φτωχή", πλην τίμια Άντερλεχτ. Μια ομάδα που θα πρέπει να είναι ίσως η χειρότερη από την οποία έχουμε αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια. Το έργο ίδιο και απαράλλαχτο. Μια ομάδα που μπορεί και θέλει αλλά ταυτόχρονα δεν έχει το know how για το πώς μπορείς να αποκλείσεις αντιπάλους σε νοκ άουτ αναμετρήσεις, στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς: η δυναμική υπάρχει, οι δυνατότητες υπάρχουν, ο κόσμος είναι εκεί για να βοηθήσει κι όμως...μια ακόμη αποτυχία. Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Κι επειδή ο γυαλός αποκλείεται να είναι στραβός, μάλλον ισχύει το δεύτερο και συνεπώς κάνουμε λάθος εμείς.

Φέτος ήταν η Άντερλεχτ, πέρυσι η άσημη Ντνιέπρ, πρόπερσι η μικρούλα Λεβάντε και δεν χρειάζεται να πάω πιο πίσω για να σας πείσω ότι υπάρχει θέμα με την ομάδα μας. Δεν αρκεί εγώ και οι οπαδοί του Θρύλου να πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα της ομάδας μας. Πρέπει να το πιστεύουν και οι αρμόδιοι, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι έχουν τις τύχες της στα χέρια τους. Πρέπει η διοίκηση του συλλόγου να πιστέψει και κυρίως, να πράξει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλιώς τα όνειρα για ευρωπαϊκή καταξίωση θα μείνουν για πάντα όνειρα. Πρέπει η ομάδα, εκτός από παντοκράτειρα στα του οίκου μας να βάλει στο dna της περισσότερο "εξευρωπαϊσμό", αν θέλει να πετύχει αυτό τον στόχο. Δεν θέλω να κάνω τον προπονητή, ούτε οι γνώσεις μου είναι τέτοιες ώστε να τον παραστήσω, όμως είναι ηλίου φαεινώτερο η νοοτροπία της ομάδας και η αγωνιστική νοοτροπία της να θέλει να ελέγξει το τέμπο του αγώνα, δημιουργώντας εκείνη παιχνίδι σε βάρος του αντίπαλου. 

Τί γίνεται όμως όταν δεν τα καταφέρνει; Ποιά εναλλακτική προτείνεται; Εκείνο που θέλω να πω είναι το ότι στην Ευρώπη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η ομάδα θα έπρεπε να δουλευτεί και σε άλλα στιλ παιχνιδιού όπου δεν θα έχει εκείνη την πρωτοβουλία, αλλά θα κλείνεται για να αντιμετωπίσει τις άλλες ομάδες. Επίσης θα πρέπει να βάλει στη φαρέτρα της τη σκοπιμότητα. Η αμυντική προσήλωση δεν είναι ντροπή. Θα πρέπει να σκληρύνει το παιχνίδι της όταν χρειάζεται και κυρίως θα πρέπει να αλλάξει η ψυχοσύνθεση των παιχτών της ομάδας που ορίζει πως μόλις δεχτούμε γκολ, ή πάει κάτι λάθος, όλα τελειώνουν. Ελάτε, τώρα, παραδεχτείτε το, πόσες φορές έχετε δει την ομάδα μας να μπαίνει φουριόζα και μόλις στραβώσει κάτι, δεχτεί, π.χ. ένα γκολ να καταρρέει και να δίνει τα κλειδιά του παιχνιδιού στον αντίπαλο. Άρα λοιπόν έχουμε και πρόβλημα νοοτροπίας που πρέπει, σαφώς, να αλλάξει.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που κατά τη γνώμη μου η ομάδα είτε δεν έχει, είτε δεν έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση για να τα αποκτήσει. Δέχομαι ότι δεν γίνεται να συμβούν υπερβάσεις στην ομάδα, όσον αφορά στο μπάτζετ και στις μεταγραφές. Όμως δεν δέχομαι με τίποτα να βλέπουμε χρόνια ολάκερα τα ίδια λάθη, να την πατάμε με τον ίδιο τρόπο χωρίς να έχουμε κάνει κάτι ώστε να διορθωθεί η κατάσταση. Πιστεύω λοιπόν πως δεν είναι θέμα μπάτζετ οι ευρωπαϊκές επιτυχίες ή οι αποτυχίες του Θρύλου μας, αλλά κυρίως, η έλλειψη τεχνογνωσίας και η λανθασμένη νοοτροπία που καλλιεργείται χρόνια στα σπλάχνα αυτής της ομάδας. 

Αρνούμαι να δεχτώ πως το ταβάνι μας είναι οι 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν και οι έχοντες τα ηνία της ομάδας. Προσωπικά πιστεύω οτι ο Ολυμπιακός μας έχει τη δυναμική να πετύχει μεγαλειώδη πράγματα στην Ευρώπη που, ορισμένοι στο μυαλό τους ούτε καν μπορούν να διανοηθούν. Αρκεί, επαναλαμβάνω να το πιστέψουν κι αυτοί που πρέπει.

Μετά τιμής ένας οπαδός του Θρύλου μας"

για την αντιγραφή
Red Apple

Σχόλια

Εικόνα holland74

Συμφωνώ, να τονίσω επίσης πως οι μεγάλοι πάικτες με το καθαρό μυαλό είναι και πολύ καλοί στην οικονομία δυνάμεων, ξέρουν πότε και σε ποιους χώρους να τρέξουν, αυτοί οι παίκτες είναι από το πάνω ράφι και κοστίζουν, και ναι δείξαμε μια εικόνα ομάδας που είμαστε καλύτεροι από τους Βέλγους,κάτι που δεν έγινε με Λεβάντε, Ντνιεπρ, Μέταλιστ και για αυτό με πείραξε ο αποκλεισμός, περισσότερο από άλλες φορές..

Εικόνα kostasf

Ας γράψω κι εγώ την αντίθετη (σχεδόν) άποψη.

Είμαστε υπέρ του δέοντος Ευρωπαϊκή ομάδα κατά τη γνώμη μου.
Αυτό σημαίνει ότι στο πρωτάθλημα ενώ θα μπορούσαμε να τους ξεφτιλίζουμε όλους, δεν το κάνουμε, γιατί παίζουμε αμυντικογενώς τα τελευταία χρόνια.
Με 1 φορ δηλαδή , και τα εξτρέμ μακριά. Θα μου πεις δεν έχεις γρήγορα στόπερ για να παίξεις ψηλά και με 2 φορ. Δεκτόν αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορείς να παίξεις με 2 φορ.

Επίσης, το budget μας είναι μικρό για ευρωπαϊκές διακρίσεις.
Η μικρούλα Ντνιεπρ έχει πολύ μεγαλύτερο από εμάς ,και έφτασε τελικό πέρσι για όσους το ξέχασαν.

Το Θέμα της φυσικής κατάστασης με απασχολεί τελευταία πάρα πολύ, γιατί ενώ δεν παίζουμε ψηλά εξαντλούμαστε μετά το 70. Και το ότι δεν φάνηκε αυτό με την αεκ, είναι γιατί είναι καταφανώς κατώτερη ομάδα και φοβούνταν να βγουν μπροστά ακόμα και με 9.
Τέλος, είναι τεράστιο το θέμα της ψυχολογίας στα κρίσιμα ματς.
Εκεί πρέπει να εστιάσουμε επιστημονικά, ακόμα και φαρμακευτικά αν γίνεται, και δεν χρειάζονται μπαρουτοκαπνισμένοι παίχτες, εξάλλου ούτε η Άντερλεχτ είχε τέτοιους, με παιδάκια έπαιζε.
Ας τους βάλουν να κάνουν διαλογισμό, ας τους δίνουν τίποτα χαλαρωτικό πριν τα ματς, δεν ξέρω, χρειάζεται δουλειά όμως, και όχι δουλειά επιπέδου Αλέφαντου.

Εικόνα apostolos gaganis

Είναι ένα άρθρο καλογραμμένο, από άνθρωπο που κάνει "μπαμ" ότι είναι καλοπροαίρετος και γαύρακας μεγάλος... Σε άλλα συμφωνώ, σε άλλα έχω διαφορετική γνώμη. Εστιάζω σε σχέση με τα γραφόμενα, στο θέμα της ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. Την κατάλληλη για ευρωπαϊκούς αγώνες νοοτροπία, που διευκολύνει και τον προπονητή στο να προετοιμάσει και να χειριστεί γενικότερα τους παίχτες του κατά τις αναμετρήσεις, την έχουν οι παίχτες με ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Που δεν ψαρώνουν και δεν έχουν σκότος εις την κεφαλήν, αλλα ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ( βλέπε Καμπιάσο ). Τέτοιους ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Ή αν έχουμε, είναι ελάχιστοι. Αυτοί οι παίχτες που απαιτούνται επομένως, πρέπει να είναι από ψηλότερο ράφι και πιο...μεστωμένοι στα δύσκολα. Όχι καλές...μετριότητες. ΑΡΑ, ΓΙΑ΄ΜΕΝΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΜΠΑΤΖΕΤ. Και δεύτερο, ένα θέμα που εθίγη από όλους τους προπονητές οι οποίοι σχολίασαν τον αγώνα. Ας αφήσουμε τους πρώην παίχτες του συλλόγου. Άλλο προπονητική κι άλλο δεινότητα στο σκοράρισμα. ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ... Μιλάω λοιπόν για την πασιφανή μείωση μέχρις οριακού βαθμού των φυσικών δυνάμεων των παιχτών μας. Ανέλπιστα ΤΟΣΟ έντονη και μεγάλης διάρκειας. ΣΕΡΝΟΝΤΟΥΣΑΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ... Κι αυτό συσκοτίζει την λειτουργία του εγκεφάλου. Όλο το αίμα προσανατολίζεται στο να τροφοδοτήσει πια μύες που τα΄χουν δώσει σχεδόν ΟΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠ΄ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, και βρίσκονται κοντά στην κατάρευση, με συνέπεια ο εγκέφαλος να μην τροφοδοτείται πλέον επαρκώς με αίμα, δηλ. οξυγόνο και η λειτουργία του να συσκοτίζεται, να παραβλάπτεται ( διάβαζε: σύγχυση και λάθος αποφάσεις ). Υποκλέπτεται με άλλα λόγια αίμα απ΄το μυαλό, για να επιτευχθεί η αναγκαία υπερ-αιμάτωση μυών, που δεν "τραβάνε" όμως. ΚΑΙ ΕΔΩ, ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΣΚΕΛΟ "ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΙΜ", ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΠΑΙΧΤΕΣ"... Οι τελευταίοι, θέλανε μεν προχθές, αλλά...η σαρξ των ασθενής. Για τούτα όμως, όπως και για την αξία π.χ. των αντίπαλων ποδοσφαιρικών...ασημαντοτήτων οι οποίες αναφέρθηκαν και αναφέρονται από πολλούς ακόμα, θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή...