4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1928: ΠΑΟΚ - ΤΕΠΛΙΤΖΕΡ 4-11


Tags: ΠΑΟΚ

Καλημέρα σε όλους.
 
11/9 σήμερα και βλέποντας την ημερομηνία μου ήρθαν στο μυαλό αρκετά πράγματα που θυμάμαι να έχουν γίνει. Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, το Κύπελλο που κατακτήσαμε το 1960 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό κλπ. Γενικά το "11" είναι εκ των αγαπημένων μου αριθμών και όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά καθώς είναι το νούμερο που φορούσαν τόσο ο εμβληματικός μας αρχηγός Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς όσο και ένας εκ των αγαπημένων μου παικτών, ο τεράστιος Ράιαν Γκιγκς. 
 
Το "11" ωστόσο μου έφερε στο μυαλό και μια άλλη...παλιά ιστορία όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στη χώρα μας. Και δεν εννοώ -όπως ενδεχομένως να σκεφτήκατε κάποιοι- το περίφημο...11-0 με το οποίο ξεφτυλίσαμε τον Φωστήρα το 1974 (εξυπακούεται πως αυτή η νίκη συνεχίζει να είναι έως και σήμερα η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος), αλλά τα 11 (ολογράφως ΕΝΤΕΚΑ) γκολ που είχε φάει στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ τον μακρινό Σεπτέμβριο του 1928. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
 
Ταξιδεύουμε πίσω στον χρονο, στο καλοκαίρι του 1928. Μετά το τέλος του πρώτου -υπό την αιγίδα της ΕΠΟ- Ελληνικού Πρωταθλήματος και μετά τη διακοπή οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας λόγω θέρους, οι ομάδες άρχισαν προς το τέλος του καλοκαιριού να διοργανώνουν μίνι τουρνουά και να δίνουν φιλικούς αγώνες τοσο με άλλες ελληνικές όσο και με ξένες ομάδες, αφενός για προετοιμασία και αφετέρου για την ενίσχυση των ταμείων τους. Περί τα τέλη Αυγούστου λοιπόν, έχουμε την είδηση:
 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928


 

(δεξί κλικ - Άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να διαβαστεί πιο άνετα)
 
 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928
 

 
(δεξί κλικ - Άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να διαβαστεί πιο άνετα)

Με πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ λοιπόν, είχε κανονιστεί να έρθει στη Θεσσαλονίκη για φιλικούς αγώνες η Τσεχοσλοβακική Τέπλιτζερ (μιλάμε για την παλιά ομάδα της Τσεχοσλοβασκίας που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή Τέπλιτσε), μία από τις τότε γνωστές ομάδες της κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ομάδα αυτή εκτός του ΠΑΟΚ (4/9/1928), θα έδινε επίσης φιλικούς αγώνες τόσο με τον Άρη (2/9/1928), όσο και με τον Ηρακλή (1/9/1928).

 
Το επόμενο φύλο της "Αθλητικής Εβδομάδας", στην ειδική στήλη που έχει για τον Αθλητισμό στη Μακεδονία, μας ενημερώνει για τα τελικά αποτελέσματα των φιλικών αγώνων του Ηρακλή και του Άρη με την Τέπλιτζερ:
 
 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1928
 
 

 
(δεξί κλικ - Άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να διαβαστεί πιο άνετα)

Τελικό σκορ 5-5 λοιπόν για τον Ηρακλή σε ένα σαφώς χορταστικό παιχνίδι, ενώ ο Άρης γνώρισε την ήττα με 3-4. Δεν υπάρχει αναφορά στο παρόν φύλλο όσον αφορά το τελικό σκορ στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ωστόσο στο αμέσως επόμενο τεύχος έρχεται η ... ενημέρωση!

 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1928


(δεξί κλικ - Άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να διαβαστεί πιο άνετα)
 
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν που είχε την ιδέα και πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει την Τέπλιτζερ για φιλικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη, φιλοδωρήθημε όχι με ένα, όχι με δύο αλλά με ΕΝΤΕΚΑ (!) γκολ με το τελικό σκορ να γράψει 4-11(!). Όπως γράφει η εφημερίδα, μολονότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν την πεποίθηση ότι μπορούν να κερδίσουν, τελικά δέχθηκαν 11 γκολ γράφοντας τη μεγαλύτερη μέχρι τότε ήττα του ΠΑΟΚ αλλά και γενικότερα οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας είτε αγωνιζόταν εναντίον άλλης ελληνικης, είτε ξένης ομάδας. Ας δούμε όμως αναλυτικά το χρονικό της ήττας αυτής, αυτούσιο, όπως αναγράφεται και στην εφημερίδα.
 
 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1928
 

(δεξί κλικ - Άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να διαβαστεί πιο άνετα)
 

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν μολονότι στο 17ο λεπτό προηγείτο με 3-0 σκορ και στο 30ο λεπτό με 4-1(!), κατάφερε μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- όχι μόνο να μην πετύχει άλλο τέρμα, αλλά να φάει και 10(!) γκολ, με αποτέλεσμα το τελικό σκορ να γράψει Τέπλιτζερ - ΠΑΟΚ 11-4, ή ΠΑΟΚ - Τέπλιτζερ 4-11 αν προτιμάτε καλύτερα, μιας και ο αγώνας έγινε επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Ένα σκορ αδιαμφισβήτητα βαρύ, το οποίο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο φίλαθλο κοινό και το οποίο και θα μνημονεύεται για πολύ καιρό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα.
 
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΥΓ1: Καλή επιτυχία στην ομάδα μας για αύριο στον τελικό Κυπέλλου!
ΥΓ2: Τικ...Τακ...Τικ...Τακ...Τικ...Τακ...
ΥΓ3: Τελικά θα βγάλουμε και τα δύο τμήματα πόλο στην Ευρώπη φέτος! Άλλη μια υπέρβαση από τη Διοίκηση του Ερασιτέχνη!
ΥΓ4: Βοηθήστε την ομάδα μας μάγκες! Οσο περισσότερες Κάρτες Φιλάθλων και Μελών τόσο το καλύτερο!
ΥΓ5: Ίσως ο Ραφίνια και ο Μ'Βιλά να μην είναι οι μόνες φετινές βόμβες παικτών παγκόσμιας κλάσης... Ειδικά αν μπούμε στους ομίλους του Champions League!
ΥΓ6: Να είστε υπερήφανοι που είστε οπαδοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!
ΥΓ7: Καλή συνέχεια και θα τα ξαναπούμε σύντομα...Πολύ σύντομα...
 
MakTheBet