ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΟΙ ''ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ'' ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ



Καλησπέρα σε όλους, 
 
οι μεταγραφές του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκαν για φέτος (αφήνω ένα μικρό αστερίσκο στο ενδεχόμενο απόκτησης κάποιου ελεύθερου ποδοσφαιριστή έως τις 23 Οκτωβρίου, αν και μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο) και ξεκίνησαν πάλι -δυστυχώς και από κάποιους "δικούς μας"- τα περί "παντελονιάσματος" του Μαρινάκη με ερωτήσεις ασχετοσύνης τύπου "πού δόθηκαν φέτος τα λεφτά?" ή την κλασσική χιλιοειπωμένη ατάκα "τόσα λεφτά πήρε από τις πωλήσεις και πάλι τη βγάζουμε με δανεικούς κι ελεύθερους". Και άντε, οι αλλόθρησκοι θέλουν να προκαλέσουν μίρλα, διχόνοια και εσωστρέφεια με αποτέλεσμα να βγάζουν διάφορα τέτοια ανυπόστατα πράγματα προς τα έξω, είτε το κάνουν οι ίδιοι είτε μέσω ... troll fake profiles στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αλλά αλήθεια, υπάρχουν ακόμα σκεπτόμενοι δικοί μας που "τσιμπάνε" σ'αυτά τα γενικόλογα?
 
 
ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
 
Αν και δεν ήθελα να ασχοληθώ για να απαντήσω τα αυτονόητα στους αμαθείς - άσχετους - στημένους, θα δώσω την απάντηση μου ξεκινώντας από την ... τελευταία περίφημη ατάκα περί δανεικών και ελεύθερων, όχι για τους αλλόθρησκους, αλλά κυρίως για τους οπαδούς του Ολυμπιακού που ενδεχομένως να μην έχουν ασχοληθεί πραγματικά και να πέφτουν στη λούμπα βασισμένοι στα ανυπόστατα αερόλογα που λέει ο κάθε Τάκης από το Κορδελλιό με fake profile comments σε (ιστο)σελίδες "ερυθρόλευκης" απόχρωσης, μπας και καταλάβουν λίγο τί γίνεται. 
 
Καταρχήν, δε μπορώ να καταλάβω ρε μάγκες, πρέπει δηλαδή ντε και καλά να αγοράζουμε παίκτες? Αν υπάρχει ας πούμε κάποιος παίκτης με στοιχεία που να καλύπτουν τα "θέλω" του προπονητή, ή παίκτες διεθνούς αναγνωρισιμότητας οι οποίοι τυγχάνουν να ... κυκλοφορούν ελεύθεροι είναι κακό να τους παίρνουμε? Προς Θεού, δε λέω να μην αγοράζεις ΠΟΤΕ. Άλλωστε κάποιοι παίκτες το αξίζουν και με το παραπάνω (πχ Ποντένσε έναντι 7.000.000 ευρώ και Σεμέδο έναντι 4.500.000 ευρώ) όμως άλλο αυτό και άλλο να πρέπει να αγοράζουμε ΠΑΝΤΑ (για κάποιο λόγο που δεν ξέρει κανείς παρά μόνο το κολλημένο στενόμυαλό τους). Δε θέλω να επεκταθώ στην προ Μαρινάκη εποχή, ό,τι παραδείγματα φέρω από εδώ και πέρα θα αφορούν την περίοδο από το 2010 και μετά. 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Να θυμίσω παίκτες "ονόματα" που ήρθαν ως ελεύθεροι κατά τη δεκαετία του Μαρινάκη? 
(δεν εξετάζω αν έπιασαν ή όχι, μιλάμε μόνο σαν παίκτες - ονόματα)
 
Μάρκο Πάντελιτς
Αριέλ Ιμπαγάσα
Ντένις Ρόμενταλ
Φραν Γέστε
Τσόρι Ντομίνγκεζ
Χαβιέ Σαβιόλα
Βλαντιμίρ Βάις
Ερίκ Αμπιντάλ
Εστεμπάν Καμπιάσο
Γιάγια Τουρέ
Ματιέ Βαλμπουενά
Γιαν Μ'Βιλά
Ραφίνια
 
Δηλαδή μας χάλασε που είδαμε αυτούς τους παίκτες στα ερυθρόλευκα? Ξαναλέω, δεν εξετάζω αν "έπιασαν" η όχι. Αλλα είναι παίκτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φόρεσαν τη φανέλα του συλλόγου μας ερχόμενοι ως ελεύθεροι και ορισμένοι έχοντας τεράστια καριέρα στο βιογραφικό τους!!! Δεν προσέφεραν τα μέγιστα πχ οι Ιμπαγάσα και Τσόρι? Επίσης, για να αναφέρω προσωπικό παράδειγμα, δεν πίστευα να δω ποτέ με την ερυθρόλευκη ονόματα τύπου Αμπιντάλ, Καμπιάσο και Βαλμπουενά, ακόμα και στα 34-35 τους. Κι αν τον πρώτο δεν τον χαρήκαμε πολύ μιας και αποφάσισε να σταματήσει μεσούσης της σεζόν την καριέρα του, για τους Καμπιάσο και Βαλμπουενά τα λόγια είναι περιττά. Ή μήπως μας χάλασε που φέτος ήρθαν στην ομάδα μας παίκτες παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και κλάσης τύπου Ραφίνια και Μ'Βιλά σαν ... ελεύθεροι? Λίγο σοβαροί να είμαστε...
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Να θυμίσω παίκτες που ήρθαν κατά τη δεκαετία του Μαρινάκη ως ελεύθεροι (όχι ως "ονόματα"), αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν πολύ καλοί παίκτες? 
 
Ραφίκ Τζιμπούρ
Φρανσουά Μοδέστο
Τζαμέλ Αμπντούν
Κώστας Μανωλάς
Μάικλ Ολαϊτάν
Αλέξεϊς Ρομαό
Μαντί Καμαρά
Μπίμπρας Νάτχο
Γιουσεφ Ελ Αραμπί
 
Ο Τζιμπούρ ήρθε ως ελεύθερος και έβαλε καθοριστικά γκολ για την κατάκτηση τίτλων. Ο Μοδέστο με τον επαγγελματισμό και την ποιότητά του "έδεσε" αμέσως με την ομάδα, ενω δε ο εξαιρετικός του χαρακτήρας του έχει χαρίσει μια θέση συνεργάτη σε Ολυμπιακό και Νότιγχαμ. Ο Μανωλάς ήρθε ως ελεύθερος από την ΑΕΚ και σε μας ξεδίπλωσε το ταλέντο του με αποτέλεσμα να πουληθεί σε πολύ υψηλό ποσό και να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα. Ο Ολαϊτάν αν δεν είχε κάποια θέματα υγείας θα έδινε ακόμα περισσότερα (τώρα τον έχει πάρει το ... ρεύμα δυστυχώς). Ρομαό και Νάτχο ήταν πολύτιμοι στη μεσαία γραμμή. Για Καμαρά και Ελ Αραμπί νομίζω δε χρειάζεται να αναφέρω κάτι. Τους βλέπουμε και τους απολαμβάνουμε κάθε εβδομάδα.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Να θυμίσω παίκτες "ονόματα" που ήρθαν ως δανεικοί κατά τη δεκαετία του Μαρινάκη? 
(δεν εξετάζω αν έπιασαν ή όχι, μιλάμε μόνο σαν παίκτες - ονόματα)
 
Πάμπλο Ορμπάιθ
Ζαν Μακούν
Ιβάν Μαρκάνο
Νέλσον Βαλντέζ
Ρομπέρτο Χιμένεθ
Ιμπραίμ Αφελάϊ
Αλί Σισοκό
Εμρέ Μορ
 
Με συγχωρείτε, αλλά μας χάλασαν που είδαμε με τα ερυθρόλευκα ονόματα τύπου Αφελάι και Αλί Σισσοκό, έστω και ως δανεικούς για λίγους μήνες? Μιλάμε για παίκτες με απίστευτο βιογραφικό και γεμάτες τροπαιοθήκες. Ή μήπως δε βοήθησαν Μακούν, Μαρκάνο και Ρομπέρτο? Ειδικά ο τελευταίος, για τον οποίο αργότερα δώσαμε 6.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσουμε με κανονική μεταγραφή. Από αυτούς προσωπικά στεναχωρέθηκα που δεν έπιασε ο Μορ. Μιλάμε για ένα νεαρό παιδί με ήδη πλούσιο βιογραφικό και τίτλους στην τροπαιοθήκη του, με απίστευτη ταχύτητα και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση για την απόκτηση του οποίου προσωπικά είχα ενθουσιαστεί πέρυσι, αλλά το μυαλό του συνεχίζει να μην τον βοηθάει στην εξέλιξη που (πρέπει να) έχει. Πάντως διαβάζω ότι φέτος δείχνει άλλος άνθρωπος. Μακάρι...
 
--------------------------------------------------------------------------------------
 
Να θυμίσω παίκτες που ήρθαν κατά τη δεκαετία του Μαρινάκη ως δανεικοί (όχι ως "ονόματα"), αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν πολύ καλοί παίκτες? 
 
Κέβιν Μιραλάς
Ζοέλ Κάμπελ
Λούκα Μιλιβόγεβιτς
Μεχντί Καρσελά
Ζοζε Σα
Αχμέντ Χασάν
 
Θα δεχθώ τυχόν ένσταση για την περίπτωση Μιραλλάς μιας και ήρθε με τον Κόκκαλη ακόμα στο τιμόνι της ΠΑΕ, απλώς τον συμπεριλαμβάνω αφενός γιατί ο αρχικός δανεισμός του πραγματοποιήθηκε κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού του 2010 όπως και το υπόλοιπο 95% των μεταγραφών επί Μαρινάκη και αφετέρου γιατί είναι χαρακτηριστική περίπτωση για τους παίκτες της κατηγορίας που συζητάμε. Ο δε Κάμπελ στα μάτια μου είναι ένα από τα καλύτερα εξτρέμ που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό τα τελευταία 25 χρόνια. Κι ας τον χαρήκαμε μόνο για μια σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατηγορίας και ο Μιλιβόγεβιτς που ήρθε δανεικός με μικρή οψιόν, έδειξε πολύ καλά στοιχεία, αγοράστηκε φτηνά και πουλήθηκε με οκταψήφιο νούμερο! Οι Σα και Χασάν είδαμε πόσο πολύτιμοι αποδείχθηκαν και συνεχίζουμε να τους έχουμε στο ρόστερ (και να σκεφτεί κανείς ότι είχαν έρθει για αναπληρωματικοί του ... Γιαννιώτη και του Γκερέρο αντίστοιχα!)
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις όσον αφορά τους παίκτες που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε λίστα και είναι λογικό, μιας και ο καθένας κρίνει υποκειμενικά με τα δικά του κριτήρια, νομίζω όμως σε γενικές γραμμές πως οι λίστες είναι αντιπροσωπευτικές του τι θέλω να πω. Μπορείς να φέρεις πολύ καλούς παίκτες και χωρίς να σκάσεις εκατομμύρια. Και γιατί όχι, ας είναι και δανεικοί ή ελεύθεροι. Επιπλέον, αν καταφέρεις και εκμεταλλευτείς συγκυρίες ΕΙΔΙΚΑ από δανεικούς (πχ οι χαμηλές ρήτρες των δανεικών Μιραλάς και Μιλιβόγεβιτς που αγοράστηκαν 2.500.000 ευρώ και 2.300.000 ευρώ αντίστοιχα και πουλήθηκαν έναντι 7.650.000 ευρώ και 15.100.000 ευρώ) αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως επίσης το ίδιο ισχύει και με τους ελεύθερους. Ελεύθερο πήρες τον Μανωλά και τον πούλησες 15.000.000 ευρώ (ναι, αυτόν που "έπαιζε στον Λεβαδειακό και δεν τον ήθελε ούτε η ΑΕΚ"). Ελεύθερο πήρες τον Πουλίδο από τον Λεβαδειακό και σε ένα χρόνο πουλήθηκε 6.500.000 ευρώ. Ελεύθερο πήρες τον Βάις και σε έξι μήνες τον πούλησες 5.300.000 ευρώ. Ελεύθερους πήρες τους Τζιμπούρ-Αμπντούν και πουλήθηκαν "πακέτο" στη Νότιγχαμ με 3.700.000 ευρώ. Για να μη βάλω στην κουβέντα παίκτες που πήρες για ψίχουλα και τους έδωσες με τρελά -για την εποχή και την ελληνική πραγματικότητα- χρήματα όπως Σάμαρη, Μαζουάκου κλπ.
 
Εξυπακούεται -και είναι λογικό- πως υπάρχει και ο αντίλογος που λέει για πόσους δανεικούς και ελεύθερους ήρθαν και δεν ακούμπησαν και δε θα διαφωνήσω, επομένως νομίζω συμφωνούμε πως ο καθρέφτης όλων είναι το γήπεδο. Έχουν έρθει παίκτες και παίκτες (πολλοί εκ των οποίων αγοράστηκαν με πολλά χρήματα) που περιμέναμε να κάνουν παπάδες και τελικά δεν κατάφεραν να σταθούν και αντίθετα έχουν έρθει παίκτες χωρίς φανφάρες και πυροτεχνήματα που απέδωσαν τα μέγιστα και αποδείχθηκαν τιμιότατοι και πολύτιμοι. Επίσης, στον αντίλογο του ... αντίλογου και σε όσους "ενοχλούνται" που ο Ολυμπιακός παίρνει "δανεικούς και ελεύθερους και δε δίνει χρήματα για μεταγραφες", (θαρρείς και πρέπει κάθε παίκτης να έχει αγοραστεί), εκτός του ότι αρκεί μια απλή ματιά στο τι γίνεται στο ποδόσφαιρο ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ όπου ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ παίρνουν μεταγραφή σε ομάδες ως ελεύθεροι (αν αναφέρω παραδείγματα θα χρειαστεί ένα άρθρο μόνο του), θα πω ότι στα 10 χρόνια του Μαρινάκη έχουν δοθεί ουκ ολίγες φορές διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για παίκτες οι οποίοι τελικά δεν τα άξιζαν και τους οποίους λέγαμε ότι μακάρι τελικά να είχαμε πάρει ως ... ελεύθερους ή ως ... δανεικούς (ω, τι ειρωνία έτσι?), έτσι ώστε ή να είχαμε γλυτώσει τα ποσά των αγορών, ή να μπορούσαμε να τον στείλουμε εκεί που ανήκει και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 
 
Αναφέρω μερικά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που αγοράστηκαν με καλά χρήματα από τον Ολυμπιακό επί Μαρινάκη αλλά εν τέλει αποδείχθηκαν "λίγοι", ή τουλάχιστον δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και να δείξουν την όποια αξία τους στην ομάδα μας (έτσι για να είμαι πιο "ευγενικός" απέναντί τους).
 
Μπγιόρν Ένγκελς: 7.100.000 ευρώ 
Άλμπερτ Ριέρα: 6.000.000 ευρώ
Χόρχε Μπενίτεθ: 3.380.000 ευρώ
Λιούμπομιρ Φέϊσα: 3.000.000 ευρώ
Πάουλο Μασάδο: 2.700.000 ευρώ
Μάρκο Σέποβιτς: 2.500.000 ευρώ
Εμάνουελ Εμενίκε: 2.500.000 ευρώ
Ούρος Τζούρτζεβιτς: 2.500.000 ευρώ
Οτζίτζα Οφόε: 2.500.000 ευρώ
Σαμπού Γιαταμπαρέ: 2.200.000 ευρώ
Μανουέλ ΝταΚόστα: 2.000.000 ευρώ
Γιάγκος Βούκοβιτς: 2.000.000 ευρώ
Μπρούνο Βιάνα: 2.000.000 ευρώ
Γιασίν Μεριά: 1.800.000 ευρώ
Μόισες Ουρτάδο: 1.800.000 ευρώ
Χρβόγιε Μίλιτς: 1.500.000 ευρώ
Ντιόγκο Φιγκέιρας: 1.500.000 ευρώ
Αλεξάντρ Κάται: 1.400.000 ευρώ
Κρίστιαν Νέμεθ: 1.200.000 ευρώ
Πέταρ Γκρμπιτς: 1.000.000 ευρώ
 
Σύνολο: Πάνω από 50.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα 50.580.000 ευρώ (!!!!) έδωσε ο Μαρινάκης αυτήν την δεκαετία για την αγορά των συγκεκριμένων παικτών από τους οποίους δεν ξεχώρισε κανείς, σε σημείο να πεις πως "ναι ρε φίλε, τα άξιζε τα λεφτά που δόθηκαν για πάρτη του". Και προσέξτε, σε αυτά τα λεφτά δεν προσθέτω καν τα χρήματα που δόθηκαν και για τα συμβόλαιά τους και για τις προμήθειες των μάνατζερ τους (το νούμερο ξεπερνάει τα 60.000.000 ευρώ!!)
 
Η περίπτωση του Ένγκελς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης αγοράς, και δη όταν μιλάμε για τόσο υψηλό ποσό. Δηλαδή οι λάτρεις των ... αγορών, είναι χαρούμενοι που πετάξαμε περισσότερα από 7.000.000 ευρώ στον κουβά? Αν ερχόταν κάποιος δανεικός με οψιόν ή ελεύθερος, κόστιζε το 1/7 θα πω εγώ των χρημάτων και αποδεικνύετο πιο χρήσιμος, πώς ακριβώς θα μας χαλούσε? Ξεκολλάτε με αυτήν την καραμέλα των δανεικών και ελεύθερων. Ας βλέπω εγώ να φορούν την ερυθρόλευκη ονόματα παγκόσμιου βεληνεκούς όπως Σαβιόλα, Αμπιντάλ, Καμπιάσο, Πάντελιτς, Ιμπαγάσα, Τουρέ, Βαλμπουενά κι ας είναι και ελεύθεροι. Ας βλέπω να τη φορούν Μακούν, Αφελάϊ, Βαλντέζ, Σισσοκό κι ας είναι και δανεικοί. Ή μήπως θεωρείτε ότι υπήρχε ποτέ περίπτωση να έρθει στην ομάδα μας ένας 21χρονος διεθνής που αγωνίζεται βασικός σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία πλην δανεισμού? Νομίζω καταλάβατε ότι αναφέρομαι στην περίπτωση του Βινάγκρε. Επί Μαρινάκη όμως το καταφέραμε και αυτό. Και μόνο η ρήτρα αγοράς του (περί τα 25.000.000 ευρώ) λέει πολλά για την αξία του.
 
Για να το κλείσουμε, μην κολλάτε στο αν και ποιοι "έπιασαν" ή όχι. Κρατήστε την ουσία! Επίσης, η συνεργασία με παίκτες τέτοιου βεληνεκούς αποτελεί από μόνη της παγκόσμια διαφήμιση για την ομάδα μας και μόνο καλό μπορεί να κάνει. Θα γίνουν και άστοχες επιλογές, σαφώς. Ποιος είναι αλάνθαστος στη δουλειά του? Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Όμως άλλο αυτό και άλλο η ισοπέδωση ή η απόλυτη στάση επιλογής αποκλειστικά αγοράς παικτών και όχι η απόκτηση παικτών ως δανεικούς κι ελεύθερους. Και ειδικά όταν μιλάμε για τέτοια ονόματα πολλοί εκ των οποίων προσέφεραν κιόλας. Είδαμε να έρχονται δανεικοί και ελεύθεροι, είτε "ονόματα" είτε όχι που αποδείχθηκαν εξαιρετικές επιλογές. Ποιο το κακό σε αυτό? Στο φινάλε είναι καλύτερο όταν σκας δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον (για αγορά από ομάδες) για παίκτες που -τελικά- δεν προσφέρουν? Τουλάχιστον στους δανεικούς και τους ελεύθερους έχεις μικρότερο κόστος απόκτησης και αποδέσμευσης, αν χρειαστεί.
 
 
 
ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
 
Το πρώτο σκέλος του άρθρου όσον αφορά τους "δανεικούς κι ελεύθερους" το κλείσαμε και δε χρειάζεται να αναλύσουμε κάτι παραπάνω. Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος, όσον αφορά το δήθεν "παντελόνιασμα" του Μαρινάκη για τη σεζόν 2020-21 με την κλασσική ηλίθια ατάκα "πού πήγαν τα λεφτά των πωλήσεων, μας κοροϊδεύει πάλι ο Μαρινάκης". Καταρχήν αυτό το "μας κοροϊδεύει πάλι ο Μαρινάκης" όταν λέγεται από -υποτίθεται- οπαδούς του Ολυμπιακού με ξεπερνάει. Τι εννοείς "μας κοροιδεύει πάλι" ρε μεγάλε? Πότε αυτά τα 10 χρόνια σε κορόϊδεψε ο Μαρινάκης?
 
  • Σε κοροϊδεψε που μπήκε μπροστά όταν ο Κόκκαλης αποφάσισε να αποχωρήσει βάζοντας άμεσα περισσότερα από 100.000.000 ευρώ για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ και την αποπληρωμή ενός μέρους των χρεών? 
  • Σε κορόϊδεψε όταν έκανε ολική αλλαγή το ρόστερ από την πρώτη χρονιά, απέναντι στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό των εσόδων του Champions League, με τον ίδιο εκτός Ευρώπης, με τελικό αποτέλεσμα να σε επαναφέρει στη θέση του Πρωταθλητή? 
  • Σε κορόϊδεψε με τα 7 συνεχόμενα Πρωταθλήματα? 
  • Σε κοροϊδεύει με 8 Πρωταθλήματα στα 10 χρόνια προεδρίας του? 
  • Σε κοροϊδεύει έχοντας κατακτήσει 12 τίτλους στα 10 χρόνια προεδρίας του? 
  • Σε κοροϊδεύει έχοντας φέρει όλα αυτά τα χρόνια τόσους και τόσους παικταράδες, ορισμένοι εκ των οποίων παγκοσμίας εμβέλειας? 
  • Σε κοροϊδεύει που παλεύει κάθε χρόνο να διατηρεί μια εταιρεία καθαρή κάνοντας παράλληλα πρωταθλητισμό, τη στιγμή που άλλη την οικονομική τους εξυγείανση την πλάσαραν σαν δικαιολογία της ... ατιτλίας τους για χρόνια ολόκληρα με δήθεν πλάνα ... τριετίας και πενταετίας? 
  • Σε κοροϊδεύει που στηρίζει κάθε χρόνο τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να έχουμε κατακτήσει πάνω από 300 ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ τίτλους σε πανελλήνιες και τοπικές διοργανώσεις σε επίπεδο ανδρών, γυναικών και υποδομών? 
  • Σε κοροϊδεύει αυτός που έχει φτιάξει ομάδες να νικάνε στο Καραϊσκάκη μεγαθήρια και πρωταθλήτριες ομάδες Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας μέσα σε 3 χρόνια? 
  • Σε κοροϊδεύει αυτός που έχει φτάσει τον Ολυμπιακό στην υψηλότερη θέση στην ιστορία του στην ευρωπαϊκή κατάταξη και σε έχει τη στιγμή που μιλάμε στην 24η θέση ΣΤΟ ALL TIME RANKING ΤΗΣ UEFA, πάνω από οποιονδήποτε άλλο Ελληνικό σύλλογο και πάνω από ιστορικά ευρωπαϊκά σωματεία
 
Αυτός ο άνθρωπος που έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ το πόσο μεγάλος Ολυμπιακός είναι και πόσο έχει ευεργετήσει την ομάδα μας, συνεχίζεις να πιστεύεις ότι σε κοροϊδεύει? Το σταματάω εδώ... Παρασύρθηκα και τα χέρια μου έγραφαν σχεδόν ... μόνα τους. Μπορώ να γράψω άπειρα πράγματα ακόμα, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία του παρόντος άρθρου. 
 
Αφήνουμε τη δήθεν κοροϊδία του Μαρινάκη (δεν υπάρχει κάτι χειρότερο που μπορώ να ακούσω από αυτό. Kαι άντε, είπαμε και στην εισαγωγή πως οι αλλόθρησκοι θέλουν να προκαλέσουν μίρλα, διχόνοια και εσωστρέφεια, αλλά να τσιμπάνε και οι "δικοί μας"? Ανήκουστο... Και περνάμε στο περίφημο φετινό ... "παντελόνιασμα" που ... προέκυψε από τους γνωστούς λογιστές του ... πληκτρολογίου μετά το πέρας της φετινής μεταγραφικής περιόδου. "Πού πήγαν τόσα λεφτά από τις πωλήσεις? Κάτι λίγα εκατομμύρια δώσαμε για μεταγραφές και δανεισμούς, ενώ οι άλλοι ήρθαν ελεύθεροι". Καταρχήν να πούμε ότι αυτά τα ... "κάτι λίγα εκατομμύρια" τα δικά μας, είναι το μπάτζετ δύο και τριών ετών για άλλους. Επίσης, δε βλέπω πολλοί να σκέφτονται το ότι ακόμα και ο ελεύθερος έχει ... συμβόλαιο το οποίο πληρώνεται. Για παράδειγμα, ο ... ελεύθερος Ραφίνια του οποίου το συμβόλαιο είναι 1.500.000 ευρώ ετησίως για τον ίδιο, συνολικά μαζί με την εφορία και την εισφορά αλληλλεγγύης, η μεταγραφή του Ραφίνια θα κοστίσει στον Ολυμπιακό περί τα 2.250.000 ευρώ, ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Τι σας λέω τώρα ε? Για να μη ... μπερδευτείτε περισσότερο ακόμα, ας δούμε αρχικά πώς κινήθηκε ο Ολυμπιακός ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ φέτος και στη συνέχεια θα αναφέρουμε ποιο είναι το πραγματικό κόστος των φετινών μεταγραφών.  
 
==========================================================================================
 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2020-21*
* Αναφερόμαστε μόνο σε όσους πουλήθηκαν ή δόθηκαν δανεικοί έναντι αντιτίμου
Όσοι από τους αποχωρήσαντες δεν αναφέρονται στη λίστα, δόθηκαν ελεύθεροι ή δανεικοί άνευ αντιτίμου
 
Πωλήσεις και δανεισμοί
Κώστας Τσιμίκας: μεταγραφή έναντι 13.000.000 ευρώ στη Λίβερπουλ
Γκιγιέρμε Τόρες: μεταγραφή έναντι 6.000.000 ευρώ στην Αλ Σαντ
Ιγκόρ Σίλβα: μεταγραφή έναντι 500.000 ευρώ στην Όσιγεκ
Λεονάρντο Κούτρης: δανεισμός έναντι 500.000 ευρώ στη Φορτούνα Ντίσελντορφ 
Φράνκο Σολδάνο: δανεισμός έναντι 300.000 ευρώ στη Μπόκα Τζούνιορς 
 
Συνολικά έσοδα από πωλήσεις και δανεισμούς: 20.300.000 ευρώ
 
==========================================================================================
 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ 2020-21*
* Αναφερόμαστε μόνο σε όσους αγοράστηκαν ή αποκτήθηκαν ως δανεικοί έναντι αντιτίμου
Όσοι από τους αποκτηθέντες δεν αναφέρονται στη λίστα ήρθαν ως ελεύθεροι ή δανεικοί άνευ αντιτίμου
 
Αγορές και δανεισμοί:
Πέπε: αγορά έναντι 3.000.000 από τη Βιτόρια Γκιμαράες
Αχμέντ Χασάν: αγορά έναντι 2.000.000 ευρώ από τη Μπράγκα
Μοχάμεντ Ντράγκερ: αγορά έναντι 1.000.000 ευρώ από τη Φράϊμπουργκ
Όγκμουντουρ Κρίστινσον: αγορά έναντι 400.000 ευρώ από τη Λάρισα
Αλέξανδρος Νικολιάς: αγορά έναντι 300.000 ευρώ από τον ΠΑΣ Γιάννενα
Απόστολος Αποστολόπουλος: αγορά έναντι 100.000 ευρώ από τον Πανσερραϊκό
Ρούμπεν Βινάγκρε: δανεικός έναντι 1.000.000 ευρώ από τη Γουλβς
 
Συνολικά έξοδα από αγορές και δανεισμούς: 7.800.000 ευρώ
 
==========================================================================================
 
Με μια πρώτη ματιά, κάποιος μπορεί να πει "για τις μεταγραφές δώσαμε 7.800.000 ευρώ αλλά από τις πωλήσεις πήραμε 20.300.000 ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα 12.500.000 ευρώ της διαφοράς που υπολείπονται από το ισοζύγιο"? Ακούστε να δείτε. Στα έξοδα όσον αφορά τους αποκτηθέντες παίκτες, δεν πρέπει να υπολογίζουμε μόνο τα όσα χρήματα δόθηκαν στις ομάδες για το δανεισμό ή την αγορά κάποιου παίκτη, αλλά και για τα όσα δίνονται για το ετήσιο συμβόλαιό τους. Εκτός αν αυτά τα ... παραβλέπουμε μιας και έχουμε την εντύπωση ότι οι ποδοσφαιριστές αμοίβονται με φασόλια κι όχι με χρήματα. Αν λοιπόν βάλουμε κάτω τα όσα χρήματα δόθηκαν στις ομάδες για τις αγορές και τους δανεισμούς παικτων ΣΥΝ τα χρήματα που πληρώνει η ΠΑΕ για τα συμβόλαιά τους, τα νούμερα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους και που θέλουν να βγάλουν προς τα έξω ότι και καλά δόθηκαν για μεταγραφές, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό από το ισοζύγιο να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που προκύπτει από τον αρχικό ... μπακάλικο υπολογισμό περί της υπέρ εσόδων διαφοράς της τάξης των 12.500.000 ευρώ.
 
Πριν συνεχίσουμε για να αναφέρουμε αναλυτικά το πόσο τελικά κόστισαν οι φετινές μεταγραφές, καλό θα ήταν να διαβάσουμε το συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρεται στην τρέχουσα φορολογία που υπάρχει όσον αφορά τα συμβόλαια παικτών σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει μόνο για την ΠΑΕ.
 
Αντιγράφουμε:
"....Φορολογική ρύθμιση που θα αλλάξει άρδην την κατάσταση σε ΠΑΕ και ΚΑΕ ψηφίζεται την Παρασκευή το πρωί στην Βουλή. Η διάταξη θα μειώσει την φορολόγηση ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών από το 45% στο 22%, κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές ομάδες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδά τους και παράλληλα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
 
Από το 2010 που άλλαξε η νομοθεσία στην Ελλάδα και το 20% επί της καθαρής αμοιβής, έγινε 45% επί του αυτοτελούς ποσού, ΠΑΕ και ΚΑΕ είδαν τα μπάτζετ να εκτοξεύονται, δίχως κάτι τέτοιο να μεταφράζεται και σε ενίσχυση εντός γηπέδου. Για να καταλάβετε τη διαφορά, ένα συμβόλαιο της τάξης του 1 εκατ ευρώ μέχρι το 2010, φορολογούνταν με 200.000 ευρώ και το συνολικό κόστος ήταν 1.2 εκατ ευρώ. Από το 2010 και μετά, για να πάρει ένας αθλητής καθαρό 1 εκατ ευρώ, μαζί με την εφορία και την εισφορά αλλυλεγύης το ποσό πήγαινε στα περίπου 2.3 εκατ. ευρώ.
 
"Ορίζεται, από 1-1-2020, φορολογικός συντελεστής 22%, από 45% που ισχύει, για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ", αναφέρει η διάταξη που θα ψηφιστεί και θα δώσει τεράστια ανάσα στις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ειδικά στις μεγάλες που έχουν και τα συμβόλαια που ξεπερνούν κατά πολύ τις 40.000 ευρώ.
 
Κάπως έτσι, όταν ένας αθλητής θα παίρνει πλέον 1 εκατ. ευρώ καθαρά, το συνολικό κόστος με την εφορία θα είναι πλέον περίπου στο 1,5 εκατ ευρώ (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης). Με αυτόν τον τρόπο οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος λειτουργίας τους και παράλληλα θα μπορούν να γίνουν περισσότερο ποιοτικές, αφού θα μπορούν να προσελκύσουν πιο ακριβούς και ποιοτικούς παίκτες. Σε ό,τι αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, παραμένει και ίσως στο μέλλον να αποσυρθεί και αυτή....."
 
 
 
ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΧΟΛΙΟ
 
Κρατήσατε το σημείο που αναφέρει το πόσο ψηλά ήταν η φορολογία τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι την τροπολογία? Το παράδειγμα που φέρνει το άρθρο είναι πραγματικά αφοπλιστικό! Λέει πως, από το 2010 και μετά, για να πάρει ένας αθλητής καθαρό 1.000.000 ευρώ μισθό, μαζί με την εφορία και την εισφορά αλλυλεγύης το ποσό-έξοδο για την ομάδα ανέβαινε περίπου στα 2.300.000 ευρώ(!!!!). Αντιλαμβάνεστε πόσα χρήματα έδινε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ η ΠΑΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ στην εφορία λόγω της υψηλής φορολογίας που υπήρχε στην Ελλάδα όσον αφορά τα συμβόλαια των παικτών + την εισφορά αλληλεγγύης? Δείτε πρώτα τι συμβόλαια είχαν οι παίκτες μας και τί ποσά δίνονταν στην εφορία και μετά βγάλτε το τελικό συμπέρασμα σχετικά με το πόσο κόστιζε το ρόστερ μας ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ επί εποχής Μαρινάκη. Είμαι σίγουρος ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οπαδών και ειδικά όσων ... λογιστών κράζουν πίσω από το πληκτρολόγιο για τα οικονομικά κουμάντα της ΠΑΕ και του Μαρινάκη προσωπικά, δεν ήξερε καν την ύπαρξη αυτής της παραμέτρου.
 
 
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ? ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ? ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΓΟΡΩΝ Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝ ΤΕΛΕΙ?
 
Πάμε να δούμε αναλυτικά το κόστος απόκτησης του κάθε παίκτη και στη συνέχεια να βγάλουμε το πραγματικό κόστος των φετινών μεταγραφών: 
 
-Πέπε: Κόστος αγοράς 3.000.000 ευρώ + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 1.500.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 4.500.000 ευρώ 
 
-Χασάν: Αγορά 2.000.000 ευρώ + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 825.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 2.825.000 ευρώ 
 
-Ντράγκερ: Αγορά 1.000.000 ευρώ + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 265.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 1.265.000 ευρώ 
 
-Βινάγκρε: Δανεισμός για 1 έτος έναντι 1.000.000 ευρώ (το συμβόλαιό του καλύπτεται από τη Γουλβς) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 1.000.000 ευρώ 
 
-Κρίστινσον: Αγορά 400.000 ευρώ + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 115.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 515.000 ευρώ 
 
-Νικολιας: Αγορά 300.000 ευρώ + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 100.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 400.000 ευρώ 
 
-Αποστολόπουλος: Αγορά 100.000 ευρώ + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 5.700 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 105.700 ευρώ 
 
-Χολέβας: Κόστος ετήσιου συμβολαίου 400.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 400.000 ευρώ 
 
-Ραφίνια: Κόστος ετήσιου συμβολαίου 2.250.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 2.250.000 ευρώ 
 
-Μ'Βιλά: Κόστος συμβολαίου 2.400.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 2.400.000 ευρώ 
 
-Τιάγκο Σίλβα: Δανεισμός για ένα έτος (τράμπα με Καφού) + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 435.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το καθαρό συμβόλαιο του παίκτη + εφορία + εισφορά αλληλεγγύης) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 435.000 ευρώ 
 
-Μπρούμα: Δανεισμός για 1 έτος + Κόστος ετήσιου συμβολαίου 1.600.000 ευρώ (ο Μπρούμα έχει συμβόλαιο περί τα 3.200.000 αλλά βάσει συμφωνίας Ολυμπιακού-Αϊντχόφεν θα πληρωθεί από κοινού) = Συνολικό κόστος μεταγραφής: 1.600.000 ευρώ 
 

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΕΤΙΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Στρογγυλοποιημένα, περί τα 17.700.000 ευρώ κυμάνθηκε το συνολικό κόστος των φετινών μεταγραφών του Ολυμπιακού κατά την περασμένη "θερινή" μεταγραφική περίοδο, ΧΩΡΙΣ σε αυτό το ποσό να λαμβάνουμε υπόψιν προμήθειες μάνατζερ και ομαδικά/ατομικά μπόνους επίτευξης στόχων.

 
 
 
** ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
01) Τα ποσά πωλήσεων και αγορών, καθώς επίσης και τα ποσά των συμβολαίων του εκάστοτε παίκτη είναι από διεθνείς ιστοσελίδες που ασχολούνται επιτυχώς με αυτό το αντικείμενο εδώ και πολλά χρόνια και έλεγξα προσωπικά υπεραρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από διάφορα πρωταθλήματα. Ενδεχομένως να υπάρχει μικρή απόκλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ούτως ή άλλως τα πάντα είναι καθαρά και φαίνονται στις δηλώσεις και τους ελέγχους. Όπως και να 'χει, το κεντρικό νόημα του παρόντος άρθρου δεν είναι να φανερώσουμε το μισθό του κάθε παίκτη αλλά απλώς να αναδείξουμε τις υπόλοιπες παραμέτρους που ορίζουν το κόστος μιας μεταγραφής αντί για το ποσό αγοράς ή δανεισμού αυτό καθ'εαυτό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. 
02) Το ύψος του συμβολαίου του εκάστοτε παίκτη αφορά μέχρι και το κλείσιμο της σεζόν 2019-2020 και όχι τυχόν αναπροσαρμογή του με καλύτερες απολαβές που ενδεχομένως να έγινε φέτος το καλοκαίρι (άρα μπορεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά).
03) Τα νούμερα είναι στρογγυλοποιημένα για μεγαλύτερη ευκολία στην ανάγνωση και την κατανόηση και ΔΕΝ περιλαμβάνουν ποσά που μπορεί να προκύψουν από μπόνους επίτευξης στόχων, συμπλήρωσης συγκεκριμένου αριθμού συμμετοχών, στόχο αριθμού clean sheets κλπ. 
04) Στα συμβόλαια δεν αναφέρουμε το συνολικό ποσό που ίσως φτάσει αν εξαντλήσει κάποιος το συμβόλαιό του αλλά αποκλειστικά τη φετινή χρονιά.
05) Στα έξοδα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνουμε προμήθειες μάνατζερ και λοιπά έξοδα (μετακινήσεων, διανυκτερεύσεων κλπ).
 
Βλέπουμε λοιπόν ότι τελικά το συνολικό κόστος των μεταγραφών φέτος δεν ήταν 7.800.000 ευρώ όπως λέει ο κάθε ... μπακάλης αλλά μόλις ... 10.000.000 ευρώ παραπάνω μωρέ, ήτοι στρογγυλοποιημένα περί τα 17.700.000 ευρώ αν προσθέσουμε όλους τους παράγοντες (αγορές, δανεισμοί, συμβόλαια, εφορία, εισφορά αλλυλεγγύης). Επομένως το παραμύθι του "από τις φετινές αγοραπωλησίες προέκυψε "κέρδος" 12.500.000 ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά?" πάει περίπατο. 
 
Άρα, για να καταλήξουμε, από τα έσοδα της τάξης των 20.300.000 ευρώ που είχαμε φέτος το καλοκαίρι από πωλήσεις και δανεισμούς, όπως είδαμε και αναλύσαμε παραπάνω, στρογγυλοποιημένα περί τα 17.700.000 ευρώ δόθηκαν για αποκτήσεις παικτών συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα (ομάδες, συμβόλαια, ενοίκια δανεισμών, εφορία, εισφορά αλληλεγγύης κλπ), ενώ από το ποσό των εναπομείναντων 2.600.000 ευρώ (μιλάμε για ΥΠΕΡΟΓΚΟ ποσό έτσι ... "λογιστές"?), αν αφαιρέσουμε τις προμήθειες μάνατζερ, τα ενδεχόμενα μπόνους, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα και ΚΥΡΙΩΣ το ποσό που δικαιούτο και πήρε η Λα Κορούνια από την πώληση του Γκιγέρμε (ελληνικά sites κάνουν λόγο για ένα ποσό πάνω από 500.000 ευρώ, ωστόσο αν ανατρέξουμε στο 2018, η αρχική συμφωνία μεταξύ ΛαΚορούνια-Ολυμπιακού έκανε λόγο για 30% ποσοστό μεταπώλησης εκ μέρους των Ισπανών, κάτι που αν ισχύει, από τα 6.000.000 ευρώ της μεταγραφής, η ΛαΚορούνια καρπώθηκε περί τα 1.800.000 ευρώ!!!) ανάθεμά με τελικά κι αν έμεινε κάτι εν τέλει στο τελικό φετινό ισοζύγι του πάρε-δώσε των μεταγραφών. 
 
Εντάξει είμαστε?
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΥΓ1: Σε ενδεχόμενο ... πονηρό σχόλιο-ερώτηση του τύπου "γιατί δε βάζεις στο φετινό ισοζύγι αγορών και πωλήσεων και τα λεφτά της πώλησης του Ποντένσε την περασμένη χειμερινή μεταγραφική περίοδο"? η απάντησή μου είναι απλή. Απλούστατα γιατί πρόκειται, όπως το λέτε, για την .... περασμένη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Η σεζόν 2019-20 έκλεισε όπως έκλεισε, με κορονοϊους, με κεκλεισμένων, με μειωμένα έσοδα από εισητήρια και χορηγούς, με με με... Το τι έγινε εκείνη τη σεζόν στο συν πλην από οικονομικής άποψης θα το δούμε όταν με το καλό βγει ο οικονομικός ισολογισμός της περιόδου και μόνο τότε μπορούμε να δούμε τι και πως. Μέχρι τότε έχουμε ακόμα και εδώ θα 'μαστε να το σχολιάσουμε. Γι'αυτό και προς το παρόν ασχολούμαστε για τη σεζόν 2020-21 βασισμένοι στα τωρινά στοιχεία και στις όποιες μεταγραφές έγιναν την τρέχουσα "καλοκαιρινή" μεταγραφική περίοδο.
ΥΓ2: Σε ενδεχόμενο ... δεύτερο πονηρό σχόλιο-ερώτηση του τύπου "ναι, αλλά είναι και τα λεφτά του Champions League στα οποία δεν αναφέρεσαι" , η απάντησή μου είναι επίσης πολύ απλή. Όπως ανέφερα και στο ΥΓ1, το μισό της περασμένης σεζόν αλλά και ολόκληρη -όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία- η φετινή σεζόν θα γίνει με άδεια γήπεδα.. Αντιλαμβάνεστε τι ζημιές έχει και θα συνεχίσει να έχει αυτό στα έσοδα της ομάδας? Χωρίς εισιτήρια, με μειωμένες χορηγίες-διαφημίσεις, με μειωμένα έσοδα από τις μπουτίκ και τα μαγαζιά πέριξ του Καραϊσκάκη κλπ. Επίσης, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί, τα τελευταία χρόνια οι ισολογισμοί εμφανίζουν ζημίες (όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα ορκοτών λογιστών μπορεί να τους βρει και να ζητήσει τα ρέστα). Επομένως αυτά τα εκατομμύρια του Champions League θα (πρέπει να) χρησιμοποιηθούν για να "καλύψουν" τρύπες του παρελθόντος. Αλλά μην το κουράζουμε, μπείτε και δείτε τους ισολογισμούς της ΠΑΕ να πάρετε μια γεύση από την οικονομική κατάσταση. Ενδεχομένως να γράψω επιπλέον άρθρο επ'αυτού. Είπαμε άλλωστε, στο παρόν άρθρο ασχοληθήκαμε για το δήθεν "παντελόνιασμα" του Μαρινάκη από το -υποτίθεται- θετικό ισοζύγι των αγοραπωλησιών αποκλειστικά για τη σεζόν 2020-21 που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες. Ίσως ασχοληθούμε εκτενέστερα σε μελλοντικό άρθρο για την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των οικονομικών του Ολυμπιακού επί εποχής Μαρινάκη, για να δούμε τελικά αν ο Μαρινάκης ... παντελονιάζει, η αν προσπαθεί να έχει μια εταιρεία "καθαρή" από χρέη που να κινείται άνετα. Είδαμε και τους αλλους τους ... "σκορπάω" τόσα χρόνια τί έδωσαν και τί ... πήραν τελικά. 
ΥΓ3: Μου ζητάτε να γράψω σχόλιο για την ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού στο φετινό Champions League. Θα γίνει κι αυτό οσονούπω... Υγεία και χρόνος να υπάρχει...
ΥΓ4: Ο μόνος λόγος που "στεναχωριέμαι" για την ήττα στην πρεμιέρα της Α1 πόλο ανδρών είναι γιατί ... δε θα το πάρουμε αήττητοι. Κατά τα άλλα καλό θα ήταν οι διάφοροι ... σαλίγκαροι να ξαναμπουν στα καβούκια τους γιατί -για άλλη μια χρονιά- θα εκτεθούν. 
ΥΓ5: Πολλά συγχαρητήρια στα παλικάρια της πυγμαχίας που κατέκτησαν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ22. Τρίτος επίσημος τίτλος για φέτος και συνεχίζουμε... Και είμαστε ακόμα Οκτώβριο...
ΥΓ6: Είμαστε μια ωραία (ασπρόμαυρη) ατμόσφαιρα...
ΥΓ7: Καλή συνέχεια σε όλους, με υγεία πάνω απ'όλα...
 
MakTheBet