Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΝΔ που ευνοεί τον ΠΑΟΚ



Καλησπέρα σε όλους...
 
Το θέμα της "Νέας Τούμπας" είναι γνωστό τοις πάσι εδώ και καιρό. Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης έχει δηλώσει πως ένα από τα όνειρά του αποτελεί η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του γηπέδου της Τούμπας (βέβαια μεταξύ άλλων ένα ακόμα όνειρό του ήταν -κατά δήλωσή του πάντα- η διάλυση του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), ενώ το χρονικό όριο που έχει τεθεί από κλιμάκια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αυτού, είναι το 2026.
 
Για να το πιάσουμε το θέμα λίγο πιο "θερμά" ώστε να φτάσουμε στο ζουμί του παρόντος άρθρου, πάμε να δούμε τι έλεγε επί του θέματος πριν κάποιους μήνες στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό "Metropolis", η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κυρία Μαρία Αντωνίου. (αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα goal.philenews.com)
 

 

Για το έργο της Νέας Τούμπας και τη σημασία του:
 
«Το θέμα του νέου γηπέδου της Τούμπας απασχολεί όλη τη Θεσσαλονίκη. Θα δώσει άλλη χροιά σε όλη την περιοχή. Αποτελείται κυρίως από το γήπεδο και από συνοδευτικά έργα που θα δώσουν ανάπτυξη σ’ όλη την περιοχή της Τούμπας. Το ευτύχημα είναι ότι προχωράμε από κοινού συντονισμένα. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη. Στη συνάντηση συζητήσαμε και αυτό το ζήτημα και όλα τα ζητήματα που αφορούν το κομμάτι του αθλητισμού σε όλες τις εκφάνσεις».
 
 
Για το αίτημα χρήσης του Καυτανζογλείου από τον ΠΑΟΚ, με όρους ίδιους όπως χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός:
 
«Έχουν γίνει συζητήσεις, είμαστε εδώ και καιρό σ’ αυτή την κουβέντα. Στο Καυταντζόγλειο όπως δήλωσε ο Υφυπουργός, προχωράνε οι εργασίες που είχαν καθυστερήσει. Έχουμε δώσει βαρύτητα σ’ αυτό. Όταν μπούμε σε διαδικασία προεδρικού διατάγματος για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, υπάρχει το θέμα παραχώρησης του Καυτανζογλείου στον ΠΑΟΚ για όσο γίνεται το νέο γήπεδο, για να μπορεί να αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ εκεί. Χρειάζονται εργασίες για να φιλοξενεί το Καυτανζόγλειο τις ανάλογες αθλητικές διοργανώσεις.
Ήδη έχουμε κάποια πράγματα ως κυβέρνηση σύμφωνα με τα δεδομένα. Συντονισμένα με τους φορείς του ΠΑΟΚ και τα αρμόδια υπουργεία συζητάμε τους τρόπους πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί το αίτημα που υπάρχει και να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσω κάτι πιο συγκεκριμένο. Γίνεται προσπάθεια απ’ όλους ώστε να έχει το Καυτανζόγλειο τις ανάλογες υποδομές και να φιλοξενεί ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο Champions League τις ανάλογες διοργανώσεις για την περίοδο κατασκευής του νέου γηπέδου».
 
 
Για την καθυστέρηση εργασιών στο Καυτανζόγλειο:
 
«Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησαν κάποιες υποδομές που είχαν προγραμματιστεί. Ο αρμόδιος υπουργός έχει πάρει την ευθύνη για την υλοποίηση των έργων. Είμαστε συντονισμένοι για να ολοκληρώσουμε τα έργα και τις κατάλληλες υποδομές. Και ο ΠΑΟΚ είναι συντονισμένος γι’ αυτή την προσπάθεια».

 
Για το χρονοδιάγραμμα του νέου γηπέδου και τη φάση που βρίσκεται:
 
«Είμαστε σε φάση γνωμοδότησης όλων των υπουργείων. Οι χρήσεις γης. Ήδη από την περασμένη Τρίτη πέρασε το αίτημα από τον ΠΑΟΚ από το υπουργείο Πολιτισμού. Είχαμε συνάντηση και στο Υποδομών για την υπογειοποίηση, ώστε να αλλάξει η περιοχή και να αλλάξει να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους και όσους επισκέπτονται το γήπεδο.
Είμαστε στην έγκριση της περιβαλλοντολογικής για να περάσει μετά το κεντρικό συμβούλιο και στη συνέχεια να πάρει σάρκα και οστά το ειδικό χωρικό και να βγει το προεδρικό διάταγμα. Υπολογίζουμε Απρίλιο με Μάιο του 2021. Αυτός είναι ο στόχος. Ταυτόχρονα θα μπούμε σε εξειδικεύσεις για να δούμε την εικόνα που θα έχει η περιοχή μετά την έγκριση και το προεδρικό διάταγμα. Θέλω να πω ότι υπάρχει ένα κόστος και κατασκευής του γηπέδου 150 εκ. ευρώ και υπολογίζουμε το χρόνο κατασκευής σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα 3 με 3,5 χρόνια. Στόχος μας όλων είναι ο ΠΑΟΚ στα 100 χρόνια το 2026 να παίξει στο νέο του γήπεδο. Είναι πολιτική βούληση είναι να βοηθήσουμε στην ανάπλαση και ανέγερση του γηπέδου για να βρούμε την καλύτερη λύση και για το καλό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ένα τέτοιο γήπεδο φιλοξενεί διάφορες διοργανώσεις και δημιουργείται αναπτυξιακός πυλώνας. Ξέρουμε περίπου τον προϋπολογισμό. Μιλάμε για ένα ειδικό χωρικό σχέδιο».
 

Για τη χωρητικότητα και τις λεπτομέρειες του γηπέδου:
 
«Τα έχουμε συζητήσει αυτά. Γίνεται προσπάθεια με τα δεδομένα που θα μας θέσουν οι υπηρεσίες και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα μέχρι την έγκριση του προεδρικού διατάγματος».
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά που κρατάμε από τις δηλώσεις της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, που προφανώς εκφράζει την κυβερνητική "γραμμή" σχετικά με το θέμα της "Νέας Τούμπας"?
 
- "Το ευτύχημα είναι ότι προχωράμε από κοινού συντονισμένα". 
- "Θα μπούμε σε διαδικασία προεδρικού διατάγματος όσον αφορά το γήπεδο του ΠΑΟΚ".
- "Συζητάμε συντονισμένα με τους φορείς του ΠΑΟΚ και τα αρμόδια υπουργεία".
- "Ήδη έχει περάσει το αίτημα από τον ΠΑΟΚ από το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά τη χρήση γης".
- "Είναι πολιτική βούληση να βοηθήσουμε στην ανάπλαση και ανέγερση του γηπέδου".
- "Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο ΠΑΟΚ στα 100 χρόνια το 2026 να παίξει στο νέο του γήπεδο". 
 
Τι καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω? Ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως είναι διατεθιμένη να βοηθήσει όσο μπορεί τον ΠΑΟΚ και κατ'επέκταση τον ιδιοκτήτη του ώστε να ολοκληρώσει, ή καλύτερα να υλοποιήσει το όνειρό του για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου της Τούμπας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται, κατά τα λεγόμενα της κυρίας Αντωνίου, πως υπάρχει μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας και συντονισμένων κινήσεων τόσο από τον οργανισμό ΠΑΟΚ όσο και από την Κυβέρνηση. Τα 2 βασικά ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν από το φτωχό μου το μυαλό είναι τα εξής:
 
α) Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν που θεωρείται "εχθρική" προς τον ΠΑΟΚ από το μεγαλύτερο μέρος του λαού του? Εγώ τουλάχιστον αυτό εκλαμβάνω από τα αθλητικά ραδιόφωνα της Βορείου Ελλάδας τα οποία και ακούω συστηματικά, αλλά και αυτό φάνηκε από την πρόσφατη ανακοίνωση των ΣΦ ΠΑΟΚ.

β) Ο Αυγενάκης, ο Μητσοτάκης και κατ'επέκταση ολόκληρη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν αυτοί που -σύμφωνα πάντα με τη μεγαλύτερη μερίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ- ... "χάρισε" στον Ολυμπιακό το περσινό Πρωτάθλημα με την επιβολή των -7 βαθμών λόγω της γνωστής περίπτωσης της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη? (ξεχνούν βέβαια πως ήταν η ίδια Κυβέρνηση αυτή που έσωσε τον ΠΑΟΚ με την περίφημη "Τροπολογία Γεραπετρίτη", όπου η τιμωρία του υποβιβασμού μετετράπη σε απλή αφαίρεση βαθμών)
 
Πώς γίνεται λοιπόν μια τέτοια κυβέρνηση, τόσο "εχθρική" απέναντι στον ΠΑΟΚ όπως βγαίνει προς τα έξω από Βορρά μεριά, να βγαίνει επίσημα και να λέει ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον ΠΑΟΚ σχετικά με το θέμα του γηπέδου? Πώς γίνεται παράλληλα και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να δείχνει τέτοια στάση συνεργασίας και αμοιβαίου συντονισμού με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία θεωρεί υποτίθεται εχθρό? 
 
Και περνάμε στην ουσία. Πάμε στο ζουμί του σήμερα. Πριν λίγες μέρες βγήκε ένα θέμα στην επιφάνεια το οποίο όπως πέρασε -κατά την κρίση μου- στα ... "ψιλά" και δεν είναι άλλο από το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε υπουργικό συμβούλιο το οποίο ουσιαστικά "άνοιξε" το δρόμο στον ΠΑΟΚ όσον αφορά το θέμα του γηπέδου του.
 
Πάμε να δούμε το θέμα όπως "ανέβηκε" στην ιστοσελίδα to10.gr 
 

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων.

 
Στην τελική ευθεία μπαίνει η μετακόμιση του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο, με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο να δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων. Για να μετακομίσει ο Δικέφαλος του Βορρά και να αρχίσει η υλοποίηση του πρότζεκτ «Νέα Τούμπα», θα πρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο Καυτανζόγλειο.
 
Ο ΠΑΟΚ προτίθεται να αναλάβει το κόστος των εργασιών, το οποίο ζητάει να προσμετρηθεί στο μίσθωμα. Κάτι που αναμένεται να ρυθμιστεί στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, στο οποίο δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων.
 
«Συμπληρώνεται νομοθετικά η δυνατότητα χρηματοδότησης, από Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων (π.χ., Καυτανζόγλειο και χρήση του από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ)».
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ -ΠΡΟΦΑΝΩΣ- ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΘΩΣ ΠΛΕΟΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ" ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

 
Και όλα αυτά, από μια Κυβέρνηση υποτίθεται ... εχθρική απέναντι στον ΠΑΟΚ έτσι? Φυσικά δεν τολμώ να φανταστώ τι μπορεί να γραφόταν αν παρουσιαζόταν σε υπουργικό συμβούλιο νέο αθλητικό νομοσχέδιο εκ μέρους οποιασδήποτε Κυβέρνησης το οποίο θα ευνοούσε κάτι αντίστοιχο προς όφελος του Ολυμπιακού. Εδώ ακόμα και σήμερα, 17 χρόνια αργότερα, κάποιοι επιμένουν και παπαγαλίζουν για το περίφημο "χαρισμένο από το κράτος γήπεδο Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό", ένα θέμα-παραμύθι το οποίο έχει αναλύσει με εκπληκτικό παλαιότερό του άρθρο ο Σάββας και το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ 
 
 
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
 
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Μιλώντας για μένα προσωπικά, όχι σαν οπαδός, αλλά σαν φίλαθλος, θέλω να γίνουν βελτιωτικά έργα στην Τούμπα ώστε να εκσυγχρονιστεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ και να γίνει περισσότερο "ευρωπαϊκών" προδιαγραφών. Όχι γιατί καίγομαι για το καλό του ΠΑΟΚ, αλλά γιατί σίγουρα θα είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρχει ακόμα ένα κομψό γήπεδο τύπου Καραϊσκάκη, τύπου ΟΠΑΠ Αρένα κλπ στο Πρωτάθλημά μας το οποίο θα είναι διαφήμιση για τη χώρα μας με αποτέλεσμα ίσως να αποτελέσει και ένα παραπάνω λόγο για κάποιον καλό ποδοσφαιριστή να έρθει και να αγωνιστεί στην Ελλάδα και μακροπρόθεσμα -γιατί όχι- και στον Ολυμπιακό. Διότι άλλο το να πας σε μια χώρα που έχει γήπεδα - χωράφια, κι άλλο το να πας σε μια χώρα η οποία να έχει γήπεδα μοντέρνα, σύγχρονα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ 
 
ΥΓ1: Ελπίζω μέχρι τελευταίας στιγμής να έχουμε ... ανατροπή. Για να δούμε!
ΥΓ2: Oh Lala! Να χαρώ εγώ...
ΥΓ3: "Τελειώστε τον μη χαθεί και η 2η θέση" έλεγαν. Και ο άνθρωπος πήρε Κόπα Λιμπερταδόρες....
ΥΓ4: Καλή συνέχεια σε όλους, με υγεία πάνω απ'όλα...
 
MakTheBet