Η δήθεν "πρόκληση" του να υποστηρίζει δημόσια ένας Μητροπολίτης τον Μαρινάκη...


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...
 
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, σχολίασε την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη στην πολύκροτη δίκη της «Συμμορίας», κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «αδιαμφισβήτητο ήθος και αδάμαστη ψυχή» του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού.
 
Επειδή κάποιοι ίσως δεν είναι ενήμεροι για το θέμα, ας δούμε αναλυτικά τα όσα αναγράφονται στο site της Μητρόπολης αλλά και στην ανακοίνωση: 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

"Όταν στίς 9 Ἰουλίου 2014 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ εἶχε δηλώσει ὅτι ἡ τότε παρανόμως δημοσιοποιηθεῖσα πρότασις τοῦ Ἀντεισαγγελέως Πλημελλειοδικῶν Ἀθηνῶν πού ἀφοροῦσε στόν κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ἦταν «ἀτεκμηρίωτη, χωρίς οὐσιώδη στοιχειοθέτηση, ἕωλη, ἀβάσιμος καί ἀνεπέρειστη» καί ὅτι ἡ ἀπαράδεκτη αὐτή ὑπόθεση ἦταν «πομφόλυγα», πολλοί εἶχαν σπεύσει νά τόν ἐπικρίνουν.
 
Δυστυχῶς δι’ αὐτούς ἡ νομική πραγματικότης δικαίωσε πλήρως καί σέ ὅλα τά ἐπίπεδα τόν πρῶτο δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Πειραιῶς καί ἰδιοκτήτη τῆς ΠΑΕ Ὀλυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ὁ ὁποῖος ἀθωώθηκε ἀπό τίς ἀνυπόστατες κατηγορίες περί δῆθεν συστάσεως ἐγκληματικῆς ὀργάνωσης καί στημένων παιγνίων, μέ πρόσφατη τελεσίδικη ἀπόφαση τοῦ ἁρμοδίου Ποινικοῦ Δικαστηρίου.
 
Ἡ πλήρης αὐτή δικαίωσις τοῦ εὐπατρίδου καί μεγάλου Εὐεργέτου τῆς πόλεως καί τῆς Μητροπόλεως τοῦ Πειραιῶς κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ἀποτελεῖ δικαίωση τῆς ἐξαιρέτου οἰκογενείας του καί τοῦ πλήθους τῶν συνεργατῶν του καί καταδεικνύει τό ἀδιαμφισβήτητο ἦθος του καί τά ἡγετικά του χαρίσματα καί τήν ἀδάμαστη καί ἀκατάβλητη ψυχή του. Ταυτοχρόνως ἀπέδειξε τήν ἀνεπέρειστη καί ἕωλη μικροψυχία τῶν κατά καιρούς συκοφαντῶν του, οἱ ὁποῖοι κινούμενοι στό σκοτάδι τῆς κακότητός τους δέν ἀντέχουν τήν εὐγένεια καί τό φῶς τῆς φιλογένειάς του. Ἀπεδείχθη ὅμως ἔστω καί τώρα ὅτι τό ψέμμα καί ἡ συκοφαντία ἀργά ἤ γρήγορα καταρρέουν.
 
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
 
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ προἐβη στήν κατωτέρω δήλωση ἀναφορικά μέ τά δημοσιεύματα πού ἀφοροῦν στόν Πρόεδρο τῆς ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη
 
Ἀπό τήν ἐνασχόληση μέ ἀνακριτικά καθήκοντα ἀρκετά χρόνια στήν Ἐκκλησιαστική Δικαιοσύνη, ἔχω τήν δυνατότητα νά ἐκφράσω δημόσια τήν γνώμη μου ἀναφορικά μέ τήν παρανόμως δημοσιοποιηθείσα πρόταση τοῦ Ἀντεισαγγελέως Πλημμελειοδικῶν ’Αθηνῶν καθ’ ὅ μέρος ἀφορᾶ αὐτή στόν Πρόεδρο τῆς ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιῶς καί ἐκλεγέντα πρῶτο Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιῶς κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ἀναφέρων ὅτι εἶναι ἀτεκμηρίωτη καί χωρίς οὐσιώδη στοιχειοθέτηση καί κατά ταῦτα ἀποβαίνει ἕωλος, ἀβάσιμος καί ἀνεπέρειστος. Ὅσον ἀφορᾶ στούς δημοσιοποιηθέντας διαλόγους πού φέρονται δῆθεν ἐμπλέκοντας τόν κ. Μαρινάκη δέν ἔχουν καμμία ποινική ἀξιολόγηση. Ἑπομένως ὅλη αὐτή ἡ ἀπαράδεκτη ὑπόθεση ἀναφορικά μέ τόν Πρόεδρο τῆς ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εἶναι πομφόλυγα ἡ ὁποία ἐντός ὀλίγου χρόνου θά διαρραγῆ μετά κρότου.  
 
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Και ερωτώ εγώ τώρα: είναι κακό, ή παράλογο, ένας Μητροπολίτης και δη ο Μητροπολίτης Πειραιά, να βγαίνει δημόσια και να τάσσεται με κάθε επισημότητα υπέρ του Μαρινάκη ή του Ολυμπιακού? Είναι κάτι δηλαδή το οποίο δεν έχουμε δει να συμβαίνει παλαιότερα με άλλους Μητροπολίτες να τίθενται δημόσια υπέρ προσώπων άλλων ομάδων? Ορισμένες φορές πραγματικά απορώ με ορισμένους οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά και να αναδείξουν την είδηση ως "πρόκληση" απέναντι στην κοινή, αθλητική -και όχι μόνο- γνώμη. 
 
Από το πρωί ακούω διάφορα τέτοιου είδους σχόλια στα ραδιόφωνα σχετικά με την είδηση, ενώ και τα γραπτά σχόλια που μπορεί να δει ο καθένας σε ορισμένα αθλητικά σάιτ είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Ας αναφέρω μερικά από αυτά.
 
- Από που κι ως που ασχολείται ένας Μητροπολίτης με τα αθλητικά δρώμενα της χώρας?
- Τι δουλειά έχει ένας Μητροπολίτης να παίρνει θέση υπέρ ενός Προέδρου ΠΑΕ?
- Ούτε ο Τσουκαλάς δε θα τα έλεγε καλύτερα. Και μετά απορούν που δεν πάμε στις Εκκλησίες...
- Αν ο Μητροπολίτης σεβόταν το αξίωμά του δεν θα έβγαινε να μιλήσει...
- Μα δεν καταλαβαίνει ο Μητροπολίτης ότι αυτές του οι δηλώσεις προκαλούν τον κόσμο?
 
 
Εντάξει, με σχόλια του τύπου "και μετά απορούν γιατί δεν πάμε στις Εκκλησίες" δε θα μπω καν στη διαδικασία να απαντήσω. Αν το αν θα πας ή δεν θα πας στην Εκκλησία σχετίζεται με την ομάδα που υποστηρίζεις, κάτι πάει εντελώς στραβά μέσα σου. Προσπερνώντας το αυτό, θα ήθελα να σταθώ στα σχόλια τύπου "τι δουλειά έχει ένας Μητροπολίτης να παίρνει θέση υπέρ ενός Προέδρου ΠΑΕ? Με τα σχόλια αυτά προκαλεί τον κόσμο". Μάλλον προφανώς κάποιοι ξεχνάνε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ταμασού υπέρ Ιβάν Σαββίδη στις 21.03.2018, μετά το περίφημο "ντου" στην Τούμπα με το όπλο.

Αντιγράφουμε ένα κομμάτι των δηλώσεων από την ιστοσελίδα cyprustimes.com.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Επειδή αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη τα τεκταινόμενα, σε σχέση με το όνομα του κ. Ιβάν Σαββίδη, δεν μπορούμε, παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τα υπερβολικά αρνητικά σχόλια που ακούγονται εναντίον του, ιδιαίτερα στα ελλαδικά Μ.Μ.Ε.. Χωρίς καμία διάθεση να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, αδυνατούμε, εν τούτοις, και να σιωπήσουμε, διότι τον γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τεράστιο έργο του για τη στήριξη του απόδημου ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και των απανταχού προσφυγοποιημένων Ποντίων.
 
Όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα των αποδήμων Ελλήνων και συνάμα με την ενίσχυση των ελληνοχριστιανικών αρχών και παραδόσεων σε ολόκληρη την οικουμένη, απορούμε με την άνευ προηγούμενου επίθεση που δέχεται ο Ιβάν αυτές τις τελευταίες ημέρες, ως αν να μην είναι γνωστός για το ποιος είναι και τι έχει προσφέρει στον Ελληνισμό. Δεν χωρούν σε λίγες γραμμές οι χιλιάδες φιλανθρωπίες και η ουσιαστική στήριξη ολόκληρων κοινοτήτων Ποντίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και η δημιουργία σχολείων ελληνικής γλώσσας, εκκλησιών και άλλων κοινωφελών έργων για τη στήριξη της ελληνικού πολιτισμού. [...] Ναι, οφείλουμε να το παραδεχθούμε, είναι αυθόρμητος και συναισθηματικός χαρακτήρας και αυτό το πλήρωσε ακριβά στον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα. Ομολογώ ότι με ξένισε αυτό το γεγονός. Όταν, όμως, την επόμενη μέρα μετανοημένος ζήτησε συγνώμη, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και τα κίνητρα της πράξης του, αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση.
 
Είναι πεποίθησή μου, ότι αυτό το ατυχές γεγονός δεν ακυρώνει το έργο του και θεωρώ πολύ άδικη τη μεταχείρισή του από ορισμένα Μ.Μ.Ε. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Για πάμε λοιπόν να "απαντήσουμε" στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και όχι μόνο, κάποιοι εκ των οποίων υιοθέτησαν τα σχόλια που ανέφερα παραπάνω όσον αφορά την τοποθέτηση Σεραφείμ υπέρ Μαρινάκη, με κάποιες ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις δηλώσεις:
 
- Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, δεν έχει το ίδιο αξίωμα με τον Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ?
- Τότε γιατί δεν αναρωτηθήκατε από πού κι ως που ασχολείται ένας Μητροπολίτης με τα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας?
- Τότε γιατί δε μιλήσατε για "ασέβεια αξιώματος" και για δήθεν "πρόκληση της κοινής γνώμης"?
- Τότε δεν πήρε ξεκάθαρα θέση ο Μητροπολίτης υπέρ του Σαββίδη, αναδεικνύοντας τα έργα του και παράλληλα χαρακτηρίζοντας άδικα και υποκριτικά ορισμένα ΜΜΕ?
- Θέση Μητροπολίτη υπέρ παράγοντα έχουμε στη μία περίπτωση, θέση Μητροπολίτη υπέρ παράγοντα έχουμε και στην άλλη περίπτωση. Παρ'όλα αυτά οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές. Μονά ζυγά δικά σας δηλαδή?

Νομίζω πως γίνεται κατανοητό αυτό που θέλω να πω. Για να μην κουράσω παραπάνω, θα κλείσω το θέμα παρουσιάζοντας δύο ετεροχρονισμένες ειδήσεις κοινού περιεχομένου αλλά διαφορετικών αποδεκτών, όπως "ανέβηκαν" από την ιστοσελίδα του μεγαλύτερου αθλητικου ραδιοφώνου της Β.Ελλάδος.

   

Τι διαβάζουμε λοιπόν? ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ στη μία περίπτωση που ένας Μητροπολίτης πήρε θέση υπέρ του Μαρινάκη, ενώ στην άλλη περίπτωση που ένας Μητροπολίτης πήρε θέση υπέρ του Σαββίδη δεν υπάρχει κάτι το ... απίστευτο. Ίσα ίσα που τονίζεται μάλιστα στον τίτλο του άρθρου το στοιχείο "η υποκρισία στο μεγαλείο της", αναφερόμενο στη στάση ορισμένων ΜΜΕ απέναντι στον Σαββίδη όσον αφορά τη μπούκα με το όπλο. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κι αυτό μη νομίζετε ότι είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου ένας Μητροπολίτης .... ασχολείται με τα αθλητικά δρώμενα και έρχεται σε επαφή με ιδιοκτήτη - παράγοντα μιας ΠΑΕ. Εκτός κι αν κάποιος έχει ξεχάσε το δώρο που έκανε ο Σεβ.Μητροπολίτης Νέας Φιλαδέλφειας, Γαβριήλ, στον Δημήτρη Μελισσανίδη πριν 4 χρόνια. Για όποιον δε γνωρίζει το θέμα, πάμε να το δούμε αναλυτικά όπως "ανέβηκε" στις 27.07.2017 στην ιστοσελίδα sportdog.gr

"Ο Μητροπολίτης Νέας Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, έκανε τον Αγιασμό στη Νέα Φιλαδέλφεια και ζήτησε από τον Κύριο να ευλογήσει το νέο Στάδιο της ΑΕΚ και τους οπαδούς της.
 
"Απόψε ζούμε ιστορικές στιγμές στην Φιλαδέλφεια. Ήρθαμε να ευλογήσουμε τη νέα αυτή χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ. Μετά από δύο χρόνια θα εγκαινιάσουμε την Αγία Σοφία", είπε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ.
 
Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη, την πρώτη σημαία της Αγίας Σοφίας, γνωρίζοντας πραγματική αποθέωση!"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλλά μπορούμε να πάμε και ακόμα πιο παλιά, το 2014, όπου με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Πάμε όμως να δούμε το θέμα, όπως ανέβηκε από την ιστοσελίδα topontiki.gr

"Με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
 
Η χειροθεσία του νέου Άρχοντα πραγματοποιήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αμέσως μετά την θεία λειτουργία των Θεοφανείων και τον Μεγάλο Αγιασμό στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
 
Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, ο νέος Άρχων τιμήθηκε για την «ειλικρινή αφοσίωσή του στην Μητέρα Εκκλησία, για την προθυμία του στη διακονία και την προσφορά του στα ευσεβή και ευγενή τέκνα του μαρτυρικού Πόντου» καθώς και για τις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του.
 
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1453 που απονέμεται το οφφίκιο του Άρχοντος Κουροπαλάτου, το οποίο ως αξίωμα  στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνδεόταν με σημαντικές ευθύνες στο Παλάτι.
 
Στη χειροθεσία του νέου Άρχοντος παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Στόχος του παρόντος άρθρου δεν είναι άλλος από το να αναδείξει περιπτώσεις αντίστοιχες με αυτήν την περίφημη "υπεράσπιση του Μητροπολίτη Σεραφείμ προς το πρόσωπο του Μαρινάκη, που προκαλεί πρόκληση(!) στο αθλητικό -και μη- κοινό" , όπως θέλει να περάσει το αντιολυμπιακό μέτωποαλλά και να υπενθυμίσει περιπτώσεις που Μητροπολίτες εμφανίζονται να είναι ... πρωταγωνιστές της ... εξέδρας, έχοντας κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορα αθλητικά δρώμενα της χώρας. 

Εκτός αν κάποιος έχει ξεχάσει:

- Τον Μητροπολίτη Εδέσσης Χρυσόστομο, ο οποίος έδινε το παρόν σε πολλούς αγώνες του Εδεσσαϊκού τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.
- Τον Μητροπολίτη Καβάλας Προκόπιο, δηλωμένο Ολυμπιακό, ο οποίος κάποιες φορές εθεάθη στο γήπεδο της τοπικής ομάδας (μάλιστα σε έναν αγώνα Καβάλας-Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκε για ένα σφύριγμα στον διαιτητή, με το στιγμιότυπο να έχει απαθανατιστεί από ένα φωτογράφο και να αποτελέσει λόγο να μην ξαναπάει έκτοτε στο γήπεδο, τρομερό σκηνικό...).
- Τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, δηλωμένο Παναθηναϊκό, ο οποίος ωστόσο επέλεγε τις περισσότερες φορές να παρακολουθεί την ομάδα του από την τηλεόραση.
- Τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, ο οποίος μάλιστα αγόρασε και μετοχές όταν η ομάδα έγινε Ανώνυμη Εταιρεία.
- Τον Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδων, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα να στήσει την τοπική ομάδα από την αρχή, όταν αυτή είχε διαλυθεί.
- Τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, ο οποίος οργάνωνε μέχρι και αγώνες μεταξύ παλαιμάχων Ολυμπιακού και παικτών τοπικών συλλόγων του νησιού.
- Τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωνε φίλαθλος του Ατρομήτου και συνέβαλε τα μέγιστα για τη δημιουργία πολλών ενοριακών ομάδων ώστε να ασχολούνται τα παιδιά με τον αθλητισμό.
- Τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος ουκ ολίγες φορές εθεάθη στο γήπεδο να υποστηρίζει την τοπική SKODA Ξάνθη.

Για να καταλήξουμε. Και οι Μητροπολίτες άνθρωποι είναι και ακόμα κι αν είναι "υπηρέτες του Θεού", έχουν κι αυτοί τις ... αδυναμίες τους. Μια από αυτές είναι και η ομάδα που μπορεί να υποστηρίζει ο καθένας. Δεν είναι κακό αυτό. Και ξαναλέω, για μένα ούτε η στάση του Μητροπολίτη Σεραφείμ, ούτε η στάση του Μητροπολίτη Ησαϊα είναι κατακριτέα, αυτή καθ'αυτή. Θεωρώ όμως κατακριτέο το να προσπαθεί κάποιος να περάσει μια δήλωση ενός Μητροπολίτη, οποιασδήποτε ομάδας κι αν είναι οπαδός και οποιονδήποτε παράγοντα ομάδας κι αν υποστηρίζει, ως "πρόκληση προς το φίλαθλο -και όχι μόνο- κοινό της Ελλάδος". 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΥΓ1:
Τα χαιρετίσματά μου στον συμπαθέστατο παπα-ΠΑΟΚ...
ΥΓ2: Στο καλό και να γυρίσεις πιο ... τσαλακωμένος. Γιατί αλλιώς δουλειά ΔΕΝ γίνεται.
ΥΓ3: Μου στέλνουν κάποιοι μήνυμα να γράψω τη γνώμη μου για τις χειμερινές μεταγραφές του Ολυμπιακού. Όπως έχω πει και σε παλαιότερο άρθρο, θα κάνω ανάλυση όταν τελειώσει και επίσημα η μεταγραφική περίοδος. Υπάρχουν κάποιες μέρες ακόμα διαθέσιμες για την απόκτηση κάποιου ελέυθερου ποδοσφαιριστή, ενώ περιμένω ακόμα 1-2 αποχωρήσεις τις επόμενες ημέρες...
ΥΓ4: Καλή συνέχεια σε όλους με υγεία πάνω απ'όλα...

MakTheBet