Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή...


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...
 
Είμαι από αυτούς που έχουν δει παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού και Άρσεναλ περισσότερες φορές απ'όσες έχω δει παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού και ... Λαμίας. Μετά την πρόκριση - υπέρβαση απέναντι στην Αϊντχόφεν, η κληρωτίδα δε μας έκανε το ... χατήρι για κάτι πιο βατό και μας έφερε (και πάλι) απέναντι στην Άρσεναλ, κάτι που -κατα τη γνώμη μου- ήταν ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ δυνατό σενάριο. Και θα εξηγηθώ...
 
Ο Ολυμπιακός έχει πλούσια προϊστορία στους αγώνες με την Άρσεναλ. Συγκεκριμένα, από τη σεζόν 2009-10 και μέχρι φετος έχουμε συναντηθεί 10 φορές, τις 8 σε φάση ομίλων Champions League και τις 2 πέρυσι στη φάση των 32 του Europa League. Bάλε και άλλες 2 φέτος, σύνολο θα έχουμε παίξει 12 φορές σε 12 χρόνια, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται... Τα αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα παιχνίδια μας με αντίπαλο τους "κανονιέρηδες"είναι ... 5 νικες και 5 ήττες, και μάλιστα ίδιες νίκες εντός (από 3) αλλά και ίδιες νίκες εκτός έδρας (από 2). Βάσει της συγκεκριμένης προϊστορίας, που είναι απόλυτα ισορροπημένη (μάλιστα δεν έχει σημειωθεί ποτέ ισοπαλία!) θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχουμε και ... ίσες πιθανότητες. ΛΑΘΟΣ. Όχι απλά δεν εχουμε ίσες πιθανότητες, αλλά είμαστε ξεκάθαρα το αουτσάιντερ, για κάποιον τουλάχιστον που θέλει να βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά. Κι εγώ θέλω να περάσουμε, ποιος λέει όχι? Άλλο όμως το τι θέλουμε κι άλλο το τι γίνεται τελικα. Αν ήταν υπέρβαση η πρόκριση επί της Αϊντχόφεν για δεκάδες λόγους τους οποίους είχα αναλύσει πριν τα ματς σε προηγούμενο άρθρο του blog μου (μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ), τότε μια ενδεχόμενη πρόκριση επί της Άρσεναλ θα είναι 5 φορές μεγαλύτερη υπέρβαση και θα έλεγα ακόμα μεγαλύτερη και από την περσινή, για λόγους που θα εξηγήσω αμέσως τώρα.
 
 
Α) Η Άρσεναλ δίνεται ως το απόλυτο φαβορί της πρόκρισης στις στοιχηματικές εταιρείες.
Η απόδοση για την πρόκριση της Άρσεναλ "άνοιξε" περίπου στο 1.30(!) και έως και τη στιγμή που γραφόταν το παρόν άρθρο την έχω πετύχει μέχρι και 1.20(!!). Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο φαβορί θεωρείται -και λογικό- η Άρσεναλ από τους book. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως το "διπλό" της Άρσεναλ στο σημερινό αγώνα "άνοιξε" στο 2.20 και πλέον "παίζει" γύρω στο 1.70-1.90, απόδειξη του πόσο μεγάλου "φορτώματος" έφαγε παγκοσμίως το σημείο του διπλού.
 
Β) Η Άρσεναλ έχει τρομακτικά μεγαλύτερο μπάτζετ από αυτό του Ολυμπιακού.
Για να καταλάβει κανείς για τι διαφορά μιλάμε, η Άρσεναλ δίνει στα συμβόλαια των παικτών του υπάρχοντος ρόστερ της 159.000.000ευρω(!!!) έναντι 19.890.000 ευρώ που δίνει ο Ολυμπιακός στους δικούς του. Μιλάμε για ... οκταπλάσια διαφορά στα χρήματα που αφορούν ΚΑΘΑΡΑ τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο μεταγραφών, η Άρσεναλ φετος δαπάνησε 85.000.000ευρω(!) για αγορές παικτών, έναντι 9.300.000ευρώ που δαπάνησε ο Ολυμπιακός. Μιλάμε για ... εννιαπλάσια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομαδες!!! Συνολικά λοιπον, μιλάμε περίπου για διαφορά χρημάτων ύψους ... 210.000.000 ευρώ(!!!!!!) όσον αφορά την ενίσχυση στο αγωνιστικο κομμάτι. Ασσύληπτα νούμερα, τεράστια διαφορά. Για να καταλάβει κανείς για τι χρηματοοικονομική διαφορά μιλάμε, όσο ήταν φέτος ΟΛΟΚΛΗΤΟ το μπάτζετ του Ολυμπιακού, είναι το ποσό που έδωσε η Άρσεναλ ΜΟΝΟ για την απόκτητη του Thomas Partey από την Ατλέτικο Μαδρίτης... Αυτο και μόνο τα λέει όλα.
 
Γ) Το ρόστερ της Άρσεναλ έχει εξαπλάσια μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από το ρόστερ του Ολυμπιακού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το transfermarkt, η συνολική αξία των παικτών της Άρσεναλ κυμαίνεται πάνω από μισό δις(!) και συγκεκριμένα στα 554.000.000ευρώ(!) κάτι που την κάνει μια εκ των πιο ακριβών ομάδων, όχι της Ευρώπης, αλλά του κόσμου(!), ενώ συμφωνα με το ίδιο site, το ρόστερ του Ολυμπιακού υπολογίζεται χρηματιστηριακά λίγο πάνω από τα 90 εκατομμύρια και συγκεκριμένα στα 90.550.000 ευρώ. Μιλάμε για διαφορά 460.000.000 ευρώ(!!!!!) ως προς την αξία των ρόστερ.
 
Δ) Το μοναδικό κίνητρο της Άρσεναλ για φέτος είναι η διάκριση στο Europa League.
Η Άρσεναλ, αντικειμενικά δε διανύει και την καλύτερή της περίοδο φέτος στις αγγλικές διοργανώσεις. Ακόμα και πέρυσι, που ο Ολυμπιακός την απέκλεισε από το Europa League, κατάφερε να "σώσει" τη χρονιά και να κατακτήσει τόσο το Κύπελλο Αγγλίας, όσο και το Σούπερ Καπ. Φέτος όμως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά σε σημείο που να επηρεάζει και την παρουσια της στην Ευρώπη (άρα και να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού). Συγκεκριμένα, η Άρσεναλ φέτος στη βαθμολογία της Premier League βρίσκεται στη 10η θέση χωρίς καμία ελπίδα για κατάκτηση του Πρωταθλήματος ενώ κάνει δρόμο για να βρεθεί στις θέσεις Ευρώπης, στο Κύπελλο και στο Λιγκ Καπ Αγγλίας αποκλείστηκε νωρίς, επομένως τι μένει? Μα φυσικά το Europa League. Το Europa League είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ της φετινής Άρσεναλ, μπας και συμαζέψει τα ασυμάζευτα, καθώς αφενός είναι ο μόνος τίτλος που έμεινε να διεκδικεί και αφετέρου η κατάκτησή του είναι ο μοναδικός τρόπος να παίξουν του χρόνου σίγουρα Champions League. Και ποιος βρίσκεται τώρα μπροστά της? Ο Ολυμπιακός....
 
Ε) Η Άρσεναλ είναι περισσότερο ψυλλιασμένη απο ποτέ, ειδικά μετά τον περσινό αποκλεισμό της από τον Ολυμπιακο.
Για μια ομάδα όπως η Άρσεναλ, που δαπανά κάθε χρόνο εννιαψήφια νούμερα για μεταγραφές και συμβόλαια, ο περσινός αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό στη φάση μάλιστα των "32" του Europa League, χαρακτηρίστηκε από τον αγγλικό και μη Τύπο ως "παταγώδης αποτυχία". Και λογικό, μιας και μετά την εκτός έδρας νίκη με 0-1 του πρώτου αγώνα, η Άρσεναλ έδειχνε το απόλυτο φαβορί και παρά το 1-1 της παράτασης, στο τέλος κατάφερε να ηττηθεί με 1-2 από την κοντινή προβολή του Ελ Αραμπί. Σίγουρα λοιπόν, σε σχέση με πέρυσι, θα φανεί ακόμα πιο συγκεντρωμένη φέτος και στα δύο παιχνίδια και δε θα τα δει ... αφ'υψηλού, όπως -ισως- να έπραξε πέρυσι.
 
ΣΤ) Ο περσινός αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό έχει στοιχειώσει παίκτες και προπονητή.
Ο Ομπαμεγιάνγκ έχει δηλώσει πως η χαμένη ευκαιρία στο 122' πέρυσι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (φάση που κόντεψε να μας κάνει καρδιακούς) τον έχει ... στοιχειώσει και τη βλέπει μέχρι και στον ύπνο του. Επομένως, επειδή από πολλούς θεωρήθηκε ... υπαίτιος του περσινού αποκλεισμού, ανυπομονεί για τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό ώστε να τα δώσει όλα για την προκριση της ομάδας του και να προσπαθήσει να ... ρεφάρει για πέρυσι. Πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος και σύγκρισης με την περσινή σειρά αγώνων εμφανίστηκε πρόσφατα στις δηλώσεις του και ο προπονητής της Άρσεναλ, ο Αρτέτα, ο οποίος σαφώς και "πληγώθηκε" απο τον τρόπο που αποκλείστηκε πέρυσι η ομαδα του και θα ήθελε όσο τίποτα να αποκλείσει φέτος τον Ολυμπιακό. Με λίγα λόγια, το κίνητρο, η αίσθηση "εκδίκησης" -σε αθλητικά πλαίσια-  και η επιθυμία για ... ρεβάνς, βρίσκονται στα μέγιστα δυνατά επίπεδα από πλευράς παικτών και προπονητή της Άρσεναλ. 
 
 
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Για τους παραπάνω και για δεκάδες ακόμα λόγους, η κλήρωση με την Άρσεναλ ήταν αν όχι η χειρότερη, ανάμεσα στις 2-3 χειρότερες που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ενδεχόμενη προκριση μετά και την πρόκριση επι της Αϊντχόφεν, θα πρόκειται για τεράστια υπέρβαση, ίσως η μεγαλυτερη από τη μέρα που ανέλαβε την ΠΑΕ ο Β.Μαρινάκης. Μακάρι να γίνει κάτι τετοιο και να βρεθούμε στα ουράνια. Μακάρι να μην επικρατήσει η λογική και ο Θρύλος να κάνει το θαύμα του (γιατί περί θαύματος πρόκειται)... Εδώ θα είμαστε να πανηγυρίζουμε. Όμως προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν ρεαλιστές και να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Και μακάρι να διαψευστούμε...
 
Πάντως έχει πλάκα να το βλέπεις και απο την ... αντίπαλη πλευρά! Ξέρετε, από αυτήν που ο οποιοσδήποτε αντίπαλος του Ολυμπιακού παρουσιάζεται ως "καφενείο" έτσι ώστε αν κερδίσει ο Ολυμπιακός να μειωθεί η αξία της νίκης και αν χάσει να παρουσιαστεί ως "αποτυχία"... Ειδικά από την ημέρα της κλήρωσης και μετά, γίνεται μια γενική προσπάθεια "μείωσης" της Άρσεναλ χαρακτηρίζοντάς την ως "βατό" αντίπαλο, ως "ασόβαρη" ομάδα, διαβάσαμε μέχρι και το κλασικό "η χειρότερη Άρσεναλ των τελευταίων ετών" (πόσο χιλιοειπωμένο αυτό πια...). Και όλα αυτά από ποιους? Από αυτούς που έψαχναν άλλοθι για τον αποκλεισμό από μεγαθήρια όπως ... Ζόρια και ... Ομόνοια και από αυτούς που την τελευταία φορά που είδαν την ομάδα τους στην Ευρώπη, το καμάρι του στίβου ο Θανάσης Καλογιάννης ήταν ακόμα ζωντανός. Αστεία πράγματα...
 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΥΓ1: Καλή επιτυχία Θρύλε μου! 
ΥΓ2: Κι αν δε γίνει αυτό...
ΥΓ3: Η συνταγή γνωστή... Το τρίπτυχο δεν αλλάζει...
ΥΓ4: Καλή συνέχεια σε όλους, με υγεία πάνω απ'όλα!
 
MakTheBet