Νέος Πρόεδρος της ΕΠΟ ο Ζαγοράκης... Και τώρα τι?


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...

 
Η εντεκάδα του συστήματος σάρωσε εκείνη του 2004 και η Κυβέρνηση της εύχεται «καλή επιτυχία». Προφανώς και δεν νίκησε ο Ζαγοράκης στις εκλογές της ΕΠΟ. Και ας είναι ο νέος της πρόεδρος. 
 
Κυκλοφόρησε στο twitter με μπόλικο αυθορμητισμό. Και είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της ημέρας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι προφανώς και «ζούμε σε μια χώρα στην οποία καταψηφίζεται ο θρυλικός Άγγελος Χαριστέας στις εκλογές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και προτιμάται ένας ιδιοκτήτης καφενείου…» όπως ακριβώς γράφτηκε στα social media.
 
Για την ακρίβεια ... 3 καφετζήδες και ένα τσούρμο «άεργοι» που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά που δηλώνουν πρόθυμοι για όλα! Και στη φωτιά να πέσουν αν χρειαστεί, για τα αφεντικά τους.
 
Επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω με τρόπο εμφατικό στις σημερινές αρχαιρεσίες. Στο πιο μεγάλο πάρτι της «εξυγίανσης». Σε εκείνο που κατατρόπωσε:
1) Την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό της
2).Τις συνομοσπονδίες FIFA/UEFA και την «ολιστική μελέτη» τους.
3) Ακόμη και τα ιερά και όσια του ελληνικού ποδοσφαίρου αφήνοντας εκτός συμβουλίου τη μισή ενδεκάδα του Euro 2004.
 
Και όλα αυτά με συντριβή: σκορ 11-0. Όσοι και οι βλαχοπρόεδροι που διατήρησαν τα πόστα της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 
Όχι, δεν νίκησε ο Ζαγοράκης στις σημερινές εκλογές. Μην ακούτε φήμες. Ο Μελισσανίδης νίκησε. Ο Θωμάς νίκησε. Ο Ιβάν (νομίζει ότι) νίκησε. Ο Γιαννάκης νίκησε. Το «σύστημα» που είναι μια 4ετία εγκαθιδρυμένο στο πάρκο Γουδή νίκησε. Ο Ζαγοράκης έχασε. Και μαζί του έχασαν όλοι όσοι πίστεψαν ότι μια τέτοια «εμβληματική» υποψηφιότητα μαζί με τις καλύτερες προθέσεις -της Κυβέρνησης αλλά και των συνομοσπονδιών- έφταναν για να δώσουν μια αληθινή ευκαιρία στο ποδόσφαιρο. Ξεχάστε το.
 
Το ξέρει και ο ίδιος ο Θοδωρής ότι το σημερινό αποτέλεσμα τον αναγκάζει σε μια ιδιότυπη ομηρία που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. Δεν θα διοικήσει εκείνος, όπως δεν διοικούσε ο αόρατος Βαγγέλης Γραμμένος. Τον προορίζουν για «μπροστινό». Και είτε θα το αποδεχθεί όπως ο προκάτοχος του, είτε κάποια στιγμή θα πάρει το καπελάκι του και θα αποχωρήσει.
 
Για όσους δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες: Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι επί της ουσίας το Δ.Σ της ΕΠΟ. Για να περάσει οποιοδήποτε πρόταση για το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να εγκριθεί από αυτούς. Απαρτίζεται από 17 μέλη: Τον πρόεδρο, μια τετράδα Σούπερ Λιγκ, τον πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ 2 και τους 11 εκπροσώπους των ΕΠΣ που εξελέγησαν σήμερα. Αυτή η ενδεκάδα είναι «μπετόν»… «εξυγίανση». Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος, το ίδιο. Και πλάκα να του κάνουν (που θα του κάνουν) η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ -προσφέροντας τις δικές τους Σούπερ Λιγκ ψήφους, παριστάνοντας ότι τον στηρίζουν-, ο Ζαγοράκης θα χάνει 5-12 σε οτιδήποτε προτείνει. Άρα ποιος πρόεδρος;
 
Πρόεδρος θα ήταν αν κάποια από τα πρόσωπα επιλογής του, όπως ο Χαριστέας, ο Ανατολάκης, ο Καφές, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Γιούρκας που χθες αποσύρθηκε κλπ κέρδιζαν θέσεις στο συμβούλιο. Τότε όντως θα ασκούσε διοίκηση. Αν σχηματίζονταν έστω μια πλειοψηφία του 9-8. Τότε όντως θα μπορούσε να περάσει και η «ολιστική μελέτη» που θα πατούσε το κουμπί της επανεκκίνησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή που μεταξύ άλλων προβλέπει «τέλος στην πλειοψηφία των βλαχοπροέδρων στην Εκτελεστική Επιτροπή». Λέτε να τη ψηφίσουν οι ίδιοι;
 
Τα ήξερε όλα αυτά ο Ζαγοράκης. Τα ήξερε η Κυβέρνηση. Τα ήξεραν και η UEFA με την FIFA.Τώρα ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε για τους άμεσους συνεργάτες του. Μόνο αν το επιτρέπει η «συμμορία» θα δούμε στο πάρκο Γουδή την Αθηνά Μπαλωμένου, τον Νίκο Νιόπλια και άλλους που ήθελε μαζί του. Θα το διαπιστώσουμε άμεσα.
 
Ο «Τίγρης» θέλει τον Ιάκωβο Φιλιππούση ως εκτελεστικό γραμματέα στη θέση του –επίσης δικού του- Αλέξη Δέδε για παράδειγμα. Ο «Τίγρης» θέλει τεχνικό διευθυντή στην εθνική ομάδα τον Κώστα Κωνσταντινίδη. Θέλει την ΕΠΟ παραμάγαζο και χρεωμένη με 150 εργαζόμενους για να μπορεί να στείλει εκεί κάθε φίλο του για μεροκάματο. Όσοι έχετε το κουράγιο. Απλά παρακολουθείστε τις εξελίξεις. Και θα καταλάβετε.
 
Αρέσει, δεν αρέσει; Αυτή είναι η αλήθεια. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί του πραγματικού νικητή. Δημοσιογράφος που τον εκφράζει απόλυτα έγραψε θριαμβολογώντας προ ολίγου στα social media πως «ούτε με… υπουργική απόφαση δεν αλλάζει» αυτή η κατάσταση. Προκαλεί αλλά έχει απόλυτο δίκιο.
 
Η Κυβέρνηση έχασε τη μπάλα. Και η ήττα της είναι διπλή. Προ ημερών η Περιφέρεια «ενέκρινε» κονδύλι 15 εκατ ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Παράλληλα η ΓΓΑ ανακοίνωσε κονδύλι 22 εκατ ευρώ για το ποδόσφαιρο από το στοίχημα. Ένας σκασμός εκατομμύρια και την ίδια στιγμή διασυρμός σε μια υπόθεση που ενεπλάκη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εκείνος άλλωστε επέλεξε τον Θοδωρή Ζαγοράκη.
 
Πέντε χρόνια πριν, μια άλλη Κυβέρνηση -εκείνη που είχε πρώτα υφυπουργό αθλητισμού και έπειτα υπουργό δικαιοσύνης τον Σταύρο Κοντονή- έκανε πλάτες για να στηθεί αυτό το «σύστημα» στην ΕΠΟ. Έφτιαχνε δικογραφίες για την προηγούμενη διοίκηση. Επέτρεπε στα «συνεργεία» που ξεκινούσαν από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με μπράβους και μαύρες σακούλες να επιβάλλουν το… νόμο τους στις εκλογές των ΕΠΣ. Σχημάτισε όλες τις προϋποθέσεις για να βγει ο σκελετός του Θωμά από τη ντουλάπα και ένα μάτσο παλιοτομαρα να βάλουν το ποδόσφαιρο στο τσεπάκι τους.
 
Η προηγούμενη ΕΠΟ βαφτίστηκε «εγκληματική οργάνωση», από αυτό το σύστημα, γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σαρρή στο Hilton. Πριν κάποιος καταδικαστεί τιμωρήθηκαν με απομάκρυνση από το ποδόσφαιρο. Αφήστε που τελικά αθωώθηκαν όλοι...
 
Η τωρινή ΕΠΟ -στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εξελέγη κάποιος σαν τον Δανιήλ που η Επιτροπή Δεοντολογίας «ελέγχει» ως μέλος του «συνεργείου» του Γιαννάκη-; Είναι ισχυρή πλειοψηφία.
 
Σκεφτείτε αλήθεια να ήταν ο Μαρινάκης στη θέση του «Τίγρη». Να έβαζε εκείνος 11 δικούς του. Να απαγόρευε εκείνος στον εκλεκτό της Κυβέρνησης, της UEFA και της FIFA να ασκήσει καθήκοντα προέδρου. Να είχε πετάξει εκείνος έξω από το πάρκο Γουδή τη μισή ενδεκάδα του Euro 2004. Θα ζητούσαν τον λιθοβολισμό του στο Σύνταγμα.
 
Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι υπάρχει μια διαφορά: Ο «Τίγρης» με τον έλεγχο της ΕΠΟ συντηρεί μια σειρά από πρόσωπα της αρεσκείας του στα πόστα. . Μοιράζονται δουλειές, ξεφτιλίζεται η εθνική που έχει γίνει καραβάνι δίχως έδρα και που αγωνίζεται σε αυτή κάθε πικραμένος. Πέφτει το ξύλο της αρκούδας όπου έχει εκλογές ΕΠΣ. Εμφανίζονται πρόθυμες κόρες που διαπιστώνουν την καταλληλότητα της Ριζούπολης ως έδρα του τελικού κυπέλλου. «Παραμυθιάζεται» και ο Ιβάν ότι έχει τον έλεγχο –που πλήρωσε- από το… Ροστόφ. Και αυτό είναι όλο. Από μπάλα μυρωδιά.
 
Ο Μαρινάκης παίρνει και έτσι τα πρωταθλήματα. Παίρνει νταμπλ. Τους έχει στην κατάψυξη του -20, ποδοσφαιρικά. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. Αφορά στο ποδόσφαιρο. Όχι στα… παρατράγουδα που (και) φέτος είχαν τη τιμητική τους...

Πηγή: to10.gr