Τι σημαίνει η πιθανή απαγόρευση ενασχόλησης για Μελισσανίδη - Αφαίρεση βαθμών ακόμα και του χρόνου!


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...
 
Δύσκολες μέρες για την ΑΕΚ. Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα με 1-5 από τον Ολυμπιακό για τα play off της Super League, υπήρξε και η σοβαρή δικαστική εξέλιξη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ η οποία ερευνά καταγγελία για εμπλοκή της Ένωσης στις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας.
 

Ο εισηγητής της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Πρωτοδίκης Ανδρέας Αθανασίου (τακτικός δικαστής-Πρωτοδίκης), ο οποίος ανέλαβε την έρευνα για την καταγγελία, πρότεινε σύμφωνα με δημοσιεύματα την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον ισχυρό άνδρα της Ένωσης Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και αφαίρεση 10 βαθμών στην ΑΕΚ. Παράλληλα προτείνει την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Γιάννη Παπαδόπουλο, στον πρόεδρο της ΕΠΣ Αχαΐας και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Άγγελο Δανιήλ και σε δύο ακόμη πρόσωπα. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατηγορίες για δωροδοκία και βιαιοπραγία κατά τις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας αλλά και δέκα ακόμη ποδοσφαιρικών ενώσεων.
 
 
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
 
Πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας με πρόεδρο την Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου (τακτική δικαστής, Πρόεδρος Πρωτοδικών και ανακρίτρια κατά της διαφθοράς), η οποία θα καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη να καταθέσουν απολογητικά υπομνήματα.
 
Ακολούθως, το δικαστικό τμήμα θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει σε δίκη την υπόθεση, χωρίς να δεσμεύεται από την εισήγηση. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η περαιτέρω πρόοδος της δικαστικής διαδικασίας με δίκη, θα ακολουθήσει ακροαματική διαδικασία και μετά την ολοκλήρωσή της, το δικαστικό τμήμα θα αποφασίσει αν θα απαλλαχθούν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι ή αν θα καταδικαστούν και, σε περίπτωση καταδίκης, ποιες ποινές θα επιβληθούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται πλήρης απόδειξη προκειμένου να αποφασιστεί καταδίκη στην επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά αρκεί να πιθανολογηθεί ισχυρά η ενοχή των φερόμενων ως εμπλεκομένων σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 6 του Κώδικα Δεοντολογίας ΕΠΟ.
 
Σε περίπτωση που αποφασιστεί καταδίκη, υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και ακολούθως στο CAS. Αναφορικά με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η Εισαγγελία Καρδίτσας έθεσε στο αρχείο την καταγγελία για τις εκλογές στην τοπική ένωση, ωστόσο εάν και εφόσον το κατηγορητήριο αφορά δέκα ενώσεις, η επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να γνωστοποιήσει την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές διαβιβάζοντας τον φάκελο σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του Κώδικα Δεοντολογίας ΕΠΟ.
 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ;
 
Όπως είδαμε, η δικαστική διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, οπότε μέχρι να τελεσιδικήσει η όποια απόφαση αναμένεται να περάσουν μήνες. Συνεπώς, σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης της ΠΑΕ ΑΕΚ, εάν αποφασιστεί να αφαιρεθούν βαθμοί οι 10 (ή λιγότεροι) βαθμοί, ενδέχεται να αφαιρεθούν στην επόμενη αγωνιστική περίοδο!
 
 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ
 
Σε περίπτωση που η επιτροπή Δεοντολογίας κάνει δεκτή την εισήγηση του Ανδρέα Αθανασίου και οι ποινές επικυρωθούν από επιτροπή εφέσεων και CAS, θα απαγορευθεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη εφ όρου ζωής. Ωστόσο, ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει ούτως ή άλλως κάποιο αξίωμα στην ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς υπάρχει διοικητικό κώλυμα επειδή ο γιος του είναι μέτοχος στον ΟΠΑΠ.

Ωστόσο είναι κάτι διαφορετικό ένα διοικητικό κώλυμα και κάτι διαφορετικό μία ποινή που επιβάλει ένα δικαστικό όργανο της ΕΠΟ όπως στην υπόθεση της ΕΠΣ Καρδίτσας και των λοιπών ενώσεων. Στο μεν διοικητικό κώλυμα, το Κράτος μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έκρινε ότι ο Μελισσανίδης διοικεί την ΠΑΕ ΑΕΚ και ας μην έχει κάποιο αξίωμα και επέβαλε την απόσυρση των αγώνων της ΑΕΚ από το κουπόνι του ΟΠΑΠ χωρίς να έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει κάποια άλλη κύρωση.


Στην περίπτωση ενδεχόμενης ποινής του με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και μπορεί (αν ο ίδιος εξακολουθει να είναι ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ έστω και χωρίς αξίωμα) η Ένωση να αντιμετωπίσει νέους μπελάδες και σε επίπεδο Επιτροπής Δεοντολογίας ΕΠΟ και σε επίπεδο Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
 
 
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
 
Η περίφημη απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που είχε επιβληθεί στον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν εντελώς διαφορετική περίπτωση. Στον πρόεδρο του Ολυμπιακού δεν είχε επιβληθεί απαγόρευση στα πλαίσια κάποιας ποινής. Επρόκειτο για περιοριστικό όρο του Ανακριτή, δηλαδή για προληπτικό μέτρο που επέβαλε η ποινική δικαιοσύνη μέχρι να δικαστεί η υπόθεση που αφορούσε κατηγορίες για σύσταση συμμορίας και στημένους αγώνες.
 
Ωστόσο, ο Ανακριτής είχε ξεκαθαρίσει ότι ο περιοριστικός όρος αφορούσε το διοικητικό και όχι το οικονομικό κομμάτι, συνεπώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορούσε να παραμείνει μεγαλομέτοχος (άρα ιδιοκτήτης) και φυσικά χρηματοδότης της ΠΑΕ. Αναφορικά με το διοικητικό κομμάτι, ο Ανακριτής ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει σημασία αν ο Μαρινάκης θα παρέμενε πρόεδρος αλλά αν θα ασκούσε τις προεδρικές/διοικητικές αρμοδιότητες. Έτσι ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρέμεινε πρόεδρος της ΠΑΕ και μετέθεσε τις τυπικές διοικητικές αρμοδιότητες στους αντιπροέδρους του ΔΣ, ενώ ως μεγαλομέτοχος εξακολουθούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας.
 
Περαιτέρω, η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας απέδειξε ότι κακώς επιβλήθηκε ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βαγγέλης Μαρινάκης αθωώθηκε και μάλιστα ομόφωνα. Αντίθετα, αν απαγορευθεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη, αυτό δεν θα αποτελεί κάποιο περιοριστικό όρο/προληπτικό μέτρο μέχρι να εκδοθεί απόφαση περί απαλλαγής/καταδίκης, αντίθετα ενδέχεται να επιβληθεί μόνο σε περίπτωση καταδίκης.
 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟ
 
Ένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο είναι, όπως προαναφέραμε, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Άγγελος Δανιήλ και σε περίπτωση που του απαγορευθεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, τότε θα αποχωρήσει από τις θέσεις που κατέχει και αυτό θα αποτελέσει μία πρώτη διατάραξη των δεδομένων στη νέα Ε.Ε. της ΕΠΟ που συγκροτήθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές.
 
Εμείς αναγνωρίζουμε το τεκμήριο της αθωότητας ακόμα και στις πειθαρχικές διαδικασίες και αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης.
 
Πηγή: athlitiki-diaploki.blogspot.com/