Η κεντρική διαχείριση στο ποσοστό από το στοίχημα και η λύση του αδιεξόδου με το Πρωτάθλημα!


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...
 
Το ιστολόγιο της "Αθλητικής Διαπλοκής" ανέβασε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την κεντρική διαχείριση στο ποσοστό από το στοίχημα και τη λύση του αδιεξόδου με το Πρωτάθλημα, το οποίο και θα αντιγράψουμε προκειμένου να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό το θέμα της κεντρικής διαχείρησης, όχι απλά επιδερμικά, αλλά στην ουσία του. Αντιγράφουμε λοιπόν:

Εδώ και λίγους μήνες, η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των ΠΑΕ. Με ΚΥΑ θεσμοθέτησε να δίνεται ποσοστό από τα κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

 
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της υπ' αριθμ. 114021/2021 ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1075/Β/19-03-2021, το ποσό που μοιράζεται από το στοίχημα στις ομάδες της Super League 1 ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ευρω και όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, το ποσό θα μοιράζεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες τις κατηγορίας!
Με βάση αυτά τα δεδομένα, κάθε ΠΑΕ της κατηγορίας μπορεί να λαμβάνει περίπου 1.600.000 ευρώ ετησίως!
 
Φυσικά εδώ έχουμε ένα είδος κεντρικής διαχείρισης. Παρότι ο στοιχηματισμός είναι μεγαλύτερος στα ντέρμπι και στους αγώνες που συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ομάδες, εν τούτοις τα χρήματα μοιράζονται εξίσου σε όλες τις ΠΑΕ της κατηγορίας! Για παράδειγμα, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΝΠΣ Βόλος θα λάβουν το ίδιο ποσό!
 
Κάπως έτσι, οι μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος που παραδοσιακά είχαν έσοδα περίπου 1 έως 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, πλέον λαμβάνουν και 1,6 εκατομμύριο ευρώ από το στοιχηματικό ποσοστό.
 
Έτσι οι ομάδες αυτές είδαν τα έσοδα τους να υπερδιπλασιάζονται και τους προϋπολογισμούς τους να γίνονται υγιέστεροι έχοντας μίνιμουμ 3 εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα (τηλεοπτικά και στοίχημα).
 
Αυτό δεν εμποδίζει όμως τις μικρές ομάδες της λίγκας (Βόλος, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Απόλλων, Λαμία) να έχουν προκαλέσει με τη στήριξη του ΠΑΟΚ ένα πρωτοφανές αδιέξοδο οδηγώντας σε αναβολή το πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου για να πάρουν ακόμη περισσότερα χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο.
 
Παρότι η αγορά δίνει περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ στον καθένα από τους μικρούς, οι ίδιοι αξιώνουν 1,8 εκ. και θέλουν να το πάρουν από τα μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.
 
 
Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
 
Η μόνη λύση μπορεί να έρθει από την κυβέρνηση: Τα χρήματα του ποσοστού από το στοίχημα πηγαίνουν στις ομάδες επειδή συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα. Αν αυτό δεν διεξάγεται, τα λεφτά δεν πρέπει να δίνονται.
 
Κάπως έτσι το ζεστό ποσοστό από το στοίχημα θα τεθεί σε αμφιβολία και όσοι απειλούν για να διεκδικήσουν περισσότερα από αυτά που τους δίνει η τηλεοπτική αγορά θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν.

Πηγή: https://athlitiki-diaploki.blogspot.com/