ΒΟΜΒΑ Φασούλα: "Επιχειρείται αλλοίωση και νόθευση του εκλογικού σώματος κατά 12%"



Καλησπέρα σε όλους...

Σήμερα το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Φασούλας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εν όψει των εκλογών της ΕΟΚ, που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε μάλιστα στον λόγο της προσφυγής που κατατέθηκε από μέλος της παράταξής του και επεσήμανε πως η συγκεκριμένη κίνηση έγινε ως προάσπιση της καθαρότητας της διαδικασίας, αφού έκανε λόγο για προσπάθεια νόθευσης και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος κατά 12%.

 

Ας δούμε αναλυτικά τις δηλώσεις της "αράχνης".

"Καταρχάς να αναφέρω πως σήμερα είναι μια μέρα θλίψης για όλη την Ελλάδα, σε λίγη ώρα θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Δήμο Πειραιά και του Δημοτικού Θεάτρου, που μας έδωσε την ευκαιρία να βρισκόμαστε εδώ. Η δική μου προεδρική θητεία θα συνδεθεί με τη δημοκρατική λειτουργία. Αυτό θα εξακολουθλώ να υποστηίζω με πάθος, θέλω να αυξηθιούν τα πραγματικά ενεργά σωματεία της ΕΟΚ. Όχι σωματεία που η συμμετοχή τους εξυπηρετούν συγκεκριμένες εκλογικές κσοπιμότητες. Η προσφυγή είναι η προστασία του ελληνικού μπάσκετ από αυτούς που τους ενδιαφέριε η πάση θυσία νίκη στις εκλογές. Ο μοναδικός στόχος κάποιων ήταν να κερδηθεί χρόνος για να γίνει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μέσω νοθείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σωματεία δύο ταχυτήτων. Αν υπήρξε αντικειμενικό πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί.

 
Από τα 89 σωματεία που έχουν προσφύγει για να ψηφίσουν, τα 16 έχουν δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον από τις 7 Αυγούστου. Προσέφυγαν λοιπόν στις 29 Αυγούστου για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, ενώ το είχαν ήδη. Ο συντάκτης του κειμένου της προσφυγής δεν είναι καλά ενημερωμένος προφανώς. Από τα 73 που μένουν, υπάρχουν 12 σωματεία που είναι στο μητρώο, αλλά είναι εκπρόθεσμα. Δεν θα αρνιόμουν τη συμμετοχή τους. Από τα 61 που μένουν, τα 27 δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου στη ΓΓΑ για να καταθέσουν έστω ένα χαρτί. Για δύο χρόνια, 34 σωματεία δεν έχουν συμπληρώσει τα χαρτιά τους έστω για να μπουν στο μητρώο. Τουλάχιστον 3 δεν έχουν καμία αγωνιστική δραστηριότητα.
 
Αυτοί οι άνθρωποι που παρεμβαίνουν υπέρ της νυν διοίκησης, το μόνο που θέλουν είναι η νόθευση των εκλογών. Το μόνο που θέλουν είναι ο Παναγιώτης Φασούλας και όσοι είναι μαζί του να είναι έξω από τη διοίκηση της ΕΟΚ. Αυτό προσπαθούν εδώ κι ενάμιση χρόνο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παραμείνουμε στις επάλξεις. Δεν συμμετέχουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Προφανώς είμαστε άνθρωποι που συμφωνούμε όλοι ότι ζούμε σε κράτος δικαίου. Αυτό που μας ξεχωρίζει από τους κανίβαλους είναι πως αντιλαμβανόμαστε πως θα ακολουθούμε τον νόμο. Ο νόμος λέει λοιπόν ότι τα σωματεία πρέπει να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις για να έχουν δικαίωμα ψήφου.
 
Επιχειρείται αλλοίωση και νόθευση του εκλογικού σώματος κατά 12%. Όλο αυτόν τον ενάμιση χρόνο, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνδιαλεχθούμε με τα σωματεία για τα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση των διαδικασιών, μιλάμε για τον τρόπο να περιοριστούν οι πελατειακές σχέσεις. Να μπει τέλος στο παιδομάζωμα από τα μεγάλα σωματεία. Η ψηφιοποίηση θα επιτρέψει σε όλα τα δικαιώματα να έχουν το ίδιο δικαίωμα μεταγραφών. Έχουμε το θάρρος να μιλάμε για την άρση του παιδομαζώματος που γίνεται κάθε χρόνο.
 
Η ανάπτυξη του ελληνικού μπάσξετ ξεκινά από τα παιδικά κι εφηβικά. Οι παιδικές και οι εφηβικές ομάδες τελειώνουν τα πρωταθλήματά τους με τρία έως έξι παιχνίδια σε πολλές περιοχές. Το αντιμετωπίζουμε προγραμματικά τι πρέπει να κάνουμε γι αυτό. Η ελληνική διαιτησία είναι ένα αντικείμενο, που αγγίζουμε. Δεν ξέρω αν το αγγίζει κάποιος άλλος. Έχουμε ολόκληρο σχέδιο για τη διαιτησία και την αξιολόγηση των διαιτητών. Είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουμε προγραμματικά. Την Α2 θέλουμε να την ξανασυστήσουμε στο κοινό. Χαιρόμαστε που ο ΕΣΑΚΕ έχει τα παιχνίδια του στην ΕΡΤ. Έχουμε την αίσθηση πως η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο για τα εμπορικά θέματα, πρέπει να δείξουμε πως υπάρχει ακόμη ένα πρωτάθλημα. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι χρέος και κοινωνικό αγαθό.
 
Το μπάσκετ γυναικών πρέπει να αναβαθμιστεί, γιατί πιστεύουμε στον διπλασιασμό των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα. Πώς θα ασχοληθούν οι άνθρωποι, όταν είναι λίγες οι γυναικείες ομάδες στην επαρχία. Πώς θα γίνει αν δεν δημιουργηθούν τμήματα γυναικών, νεανίδων και κορασίδων στην επαρχεία; Θέλω να πω ότι η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των εθνικών ομάδων είναι πρωταρχικός στόχος. Η Εθνική Ομάδα πρέπει να ξαναφτάσει ψηλά, εκεί που αξίζει. Θα δουλεύουμε σκληρά για να παράξουμε νέα ταλέντα, για να δημιουργήσουμε σπουδαίους αθλητές. Για να ανεβάσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημά μας. Αυτή την στιγμή είμαστε το 5ο ή 6ο άθλημα σε εγγραφές νέων αθλητών.
 
Για να εφαρμόσουμε όλα αυτά, αρκεί να εκλεγούμε. Δεν περιμένουμε ούτε ΕΣΠΑ ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι απλά πράγματα, που πιστεύω ότι μπορούμε να τα κάνουμε την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η επιλογή του Νίκου Γκάλη. Χρειαζόμαστε έναν εγγυητή προς την ελληνική κοινωνία αυτών που θέλουμε να κάνουμε. Τον θέλουμε για την τεράστια προσωπικότητα και το κύρος του. Κανείς δεν του είχε ζητήσει να συμπράξει, μόνο εμείς το κάναμε. Χρειάζεται να έχουμε κοντά μας, όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν. Αν οι εκλογές γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι η ψήφος είναι κρίσιμη. Εμείς θα ξαναφέρουμε το μπάσκετ στη θέση που του αξίζει".
 
 
- Σε ό,τι αφορά τον κ. Βασιλακόπουλο, τον κ. Λιόλιο και τον κ. Παπανικολάου, θα επιδιώξετε συνεργασία μετά, εφόσον εκλεγείτε; Για να κάνετε πράξη όσα είπατε; Επίσης, ο Νίκος Γκάλης θα συμμετάσχει στις διαδικασίες;
 
"Φανταζόμουν πως το πρώτο πράγμα που θα συμφωνούσαν όλοι θα είναι να έχουμε τον Νίκο Γκάλη στον χώρο. Δεν είμαι άνθρωπος μη ενωτικός. Γι αυτό δεν με έχετε ακούσει να καταφέρομαι εναντίον άλλων υποψηφίων, κάτι που έγινε σε βάρος μου. Κανείς δεν είπε πως ο Νίκος Γκάλης θα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια. Σιγά μην του πάρουμε κι ένα γραφείο, για να χτυπάει κάρτα. Θέλουμε να συναντηθεί με τον Άνταμ Σίλβερ, για παράδειγμα, για να φέρουμε κάποια φιλικά παιχνίδια του ΝΒΑ στην Ελλάδα, όπως γίνονται στο Παρίσι και το Λονδίνο. Μιλάμε για τεράστια έσοδα, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Αν ήθελε να είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, θα κατέβαινε και θα έβγαινε παμψηφεί. Έχουμε θέση για το μπάσκετ, δεν λέμε πως αυτά που λέμε δεν αλλάζουν και είναι γραμμένα στα μάρμαρα. Αλλάζουν, αυτό που δεν αλλάζουμε είναι οι αρχές μας. Σήμερα στο Πρωτοδικείο ενωμένοι, θέλουν να τηρηθεί η μη νομιμότητα. Ποιο το νόημα να βγαίνουν νόμοι όταν δεν τηρούνται; Τα 16 σωματεία που είναι στο μητρώο και περιέργως έχουν προσφύγει, προφανώς θα ψηφίσουν".
 
- Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν εξεδήλωσες την πρόθεσή σου να αναμειχθείς και να διεκδικήσεις την προεδρεία, είχες πει ότι κανείς δεν είναι πάνω από το μπάσκετ. Η ερώτησή μου είναι αν νιώθεις πως αυτό καταστρατηγείται και τι αφουγκράζεσαι ότι έχουν ανάγκη τα σωματεία;
 
"Δεν σκέφτομαι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος από το μπάσκετ, αυτό είναι προφανές. Από τα σωματεία αποκομίσαμε τη διάθεση συμμετοχής των σωματείων στις αποφάσεις που τα αφορούν. Πώς θα προσελκύσεις χορηγούς στην Ομοσπονδία, όταν όλα γίνονται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας; Πού είναι ο οικονομικός απολογισμός της Ομοσπονδίας; Όταν αποκλείεις ανθρώπους από τη συμμετοχή, όταν η Ομοσπονδία είναι εσωστρεφής, όταν προσπαθούν να αποκλείσουν εμάς από τα διοικητικά της, πώς θα πείσουμε τον χορηγό ότι τα λεφτά του θα πιάσουν τόπο; Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια, όχι μόνο να είναι. Αυτό δεν το δείχνουμε εμείς. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα έχει καταργηθεί, δεν υφίσταται πλέον. Από κάπου πρέπει να χρηματοδοτούνται όλα αυτά. Τα κλιμάκια γίνονται όπως να ναι, με επιλογές από τα σωματεία, που στέλνουν τους καλύτερούς τους. Πώς θα προσελκύσουμε χορηγούς, αν δεν κάνουμε αξιόπιστες επιλογές, χωρίς να πηγαίνουν οι εθνικοί προπονητές από γήπεδο σε γήπεδο; Εμείς μιλάμε για μπάσκετ ερασιτεχνικών σωματείων".
 
- Ποια είναι η βασική δέσμευση για την ελάφρυνση που φέρνει τους γονείς να χρηματοδοτούν τα σωματεία μέσω των ακαδημιών;
 
"Μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση. Δεν μπορεί να παρέμβει και να ζητήσει από το κράτος να δώσει περισσότερα χρήματα. Μπορεί να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να βάλουμε το ερασιτεχνικό μπάσκετ στην τηλεόραση. Για μας οτιδήποτε έσοδο υπάρξει από τις κορυφαίες ομάδες, το ζήτημα είναι πώς θα αποκτήσει ξανά η Ομοσπονδία για να προσελκύσει ξανά τους ανθρώπους που δεν θέλουν ποια να χορηγούν το ελληνικό μπάσκετ. Πάντα σε συνεννόηση με την εκάστοτε πολιτεία, με την οποία έχουμε το εθνικό σπορ να είμαστε τσακωμένοι. Για ποιο λόγο δεν έχουμε μιλήσει ακόμη με τον Υπουργεό Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε τον χειμώνα οι ομάδες που είναι σε νησιά να έχουν επιδοτούμενα δρομολόγια; Γιατί δεν έχουμε συζητήσει ένα μνημόνιο συνεργασίας γι αυτό το θέμα; Πιστεύετε πως υπάρχει ακτοπλόος ή εφοπλιστής που θα αρνηθεί κάτι τέτοιο; Εγώ δεν το πιστεύω ότι υπάρχει. Λέω ένα πράγμα του πώς μπορούμε να ελαφρύνουμε τα σωματεία".