ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ. ΑΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΖΑΡΝΤΙΜ


Tags: -

Καλημέρα μάγκες. Διαβάζω όλο και συχνότερα τελευταία επικριτικές απόψεις για τη φετινή εμφάνισις του γαύρου. Πικρόχολα σχόλια, ανακατεμένα με υβριστικούς σχεδόν προζδιοριζμούς βρίσκουν το φως της δημοσιότητας από διάφορα μέσα, ιντερνετικά ή μη, ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις. Ανεξάρτητα από το ότι είναι αυτονόητο ότι για να δείξει τη δουλειά του ένας προπονητής πρέπει να του δοθεί χρόνος, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Ζαρντίμ δουλεύει σε καινούριο μοντέλο παιχνιδιού απ’ αυτό που έχουν συνηθίσει οι παίχται (θέλει χρόνο πολύν για να βγάλουν από το μυαλό τους το πώς έπαιζαν μέχρι τώρα και να μπουν στη νέα φιλοσοφία), ανεξάρτητα από τον τομέα της φυσικής κατάστασης που μπορεί να βρίσκονται οι παίχτες (ο καθένας κάνει προετοιμασία με συγκεκριμένα προγράμματα, στα οποία η μειωμένη αθλητική απόδοση γίνεται μέρος του προγράμματος και όχι έκτακτο επιβαρυντικό γεγονός), ας πάμε λίγο να δούμε τη φετινή ομάδα του Ολυμπιακού μέσα από το τελευταίο παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Καταρχάς να μιλήσουμε για τον αντίπαλο. Ομάδα Μπάγεβιτς, σφιχτή, σφιχτή και πολύ σφιχτή. Έχει παίχτες αρκετά τεχνίτες, οριζμένοι είναι εκεί καιρό, και αρκετά αθλητικούς. Έχουμε όλοι πάνω κάτω μια εικόνα γι’ αυτήν την ομάδα και το πόσο μας δυσκόλευε κάθε χρονιά. Τον θυμάστε το ντελικό κυπέλλου πέρσι, έτσι; Στο ΟΑΚΑ παίζαμε, όχι στο χωράφι του Περιστερίου που η μπάλα αναπηδάει συνέχεια, και όμως, δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ (όχι που το ΟΑΚΑ είχε γήπεδο χαλί, αλλά του Ατρομήτου  είναι πραγματικό χάλι). Να μη θυμίσω την εμφάνισις του Ατρομήτου το καλοκαίρι με τη Νιούκασλ, ούτε το γεγονός ότι αυτοί έπαιζαν αγώνες από το καλοκαίρι που τους φέρνει αναγκαστικά πιο μπροστά σε θέματα φυσικής κατάστασης.

Απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο, με τέτοιες συνθήκες, σε τέτοιο επίπεδο φυσικής κατάστασης, τι κάναμε; Καταρχάς τα «κατσίκια» Μανωλάς και Κοντρέρας δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από τον θηριώδη Κούτσι. Έτρεχε, έτρεχε ο ψηλέας, μπάλες δε μπήρε. Ούτε από πίσω ούτε από τα πλάια. Γιατί συνέβη αυτό, έπαιξαν καλά ατομικώς αυτοί ή ήταν σωστός ο γαύρος αμυντικά; Εγώ θα πω το δεύτερο. Φέτος παίζουμε διαφορετικά από πέρσι. Παίζουμε πιο πίσω, με την αμυντική γραμμή λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, με τον αμυντικό χαφ να μπαίνει στη ντετράδα των αμυντικών όταν επιστρέφει γρήγορα η ομάδα και με την ομάδα να απλώνεται χοντρικά σε σχήμα V όταν επιτίθεται. Φέτος δεν έχουμε φάει κανέναν αιφνιδιαζμό σε πρώτο χρόνο, αν και, ομολογώ, δεν έχω δει ακόμα το παιχνίδι με το Λεβαδγειακό. Εκεί που εντοπίζω μια αδυναμία είναι η αντίδραση της ομάδας σε δεύτερο χρόνο στον αιφνιδιαζμό, όταν δηλαδή η αντεπίθεση σκοντάφτει επάνω στην αμυντική μας γραμμή και έρχονται παίχτες από πίσω για βοήθειες. Εκεί η ομάδα φαίνεται σαν να είναι ξεκούρντιστη, υπάρχει έλλειψη συνεννόησης για το ποιος θα βγει να μαρκάρει πρώτος και οι βοήθειες από μπροστά φτάνουν κάπως αργά.

Όταν η ομάδα έχει την μπάλα στα πόδια το πρώτο που θα κάνει είναι να ψάξει την αντεπίθεση. Αν τα αντίπαλα μπακ δεν ανεβαίνουν, οι δικοί μας εξτρέμ κάθονται σχετικά ψηλά και πάντα κάνουν κίνηση για να πάρουν τη μακρινή κάθετη πάσα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, απλώνεται σε όλο το γήπεδο, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα γρήγορα ντουμπλαρίζματα από τον αντίπαλο και να είναι πάντα εύκαιρη η μπαλιά στη μπλάτη της αντίπαλης άμυνας. Απ’ όλα αυτά βέβαια έχουμε δει ελάχιστα ψήγματα, καθώς η ομάδα είναι ακόμα σφιγμένη. Πρέπει να αφομοιωθεί το παιχνίδι και να βρουν ξανά τις συνεργασίες τους οι ποδοσφαιριστές.

Βλέπω πολλές φορές τους παίχτες να υποδεικνύουν στους συμπαίκτες τους τι κινήσεις να κάνουν χωρίς την μπάλα, καθώς και ποιους χώρους να καλύπτουν. Επανειλημμένα το κάνει ο Ιμπαγάσα και έχω δει κατά καιρούς να το κάνουν και ο Γκρέκο, ο Μοδέστο, ο Μασάδο. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι μέσα στην ομάδα δεν έχουν αφομοιώσει ακόμα τα συστήματα του Πορτογάλου. Δεν τα έχουν κάνει κτήμα τους και είναι και λογικό, αφού δυο χρόνια τώρα έμαθαν να παίζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Κι εμείς συνηθίσαμε να βλέπουμε την ομάδα να παίζει με ένα συγκεκριμένο τρόπο και αυτή η αλλαγή μας έχει ξενίσει. Δεν πρέπει να τη βλέπουμε αρνητικά, τουλάχιστον μέχρι να σχηματοποιηθεί το παιχνίδι του Ολυμπιακού ή να καταστεί φανερό ότι είναι αδύνατο να βελτιωθεί η ομάδα. Μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ομάδα να αφήσουμε το μπροπονητή να δουλέψει.

Δυο λόγια ακόμα για το «μοντέλο Ρεάλ» ενάντια στο «μοντέλο Μπαρτσελόνα» (δείτε πιο αναλυτικά το http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120903/zarntim-sta-xnaria-toy-moyrinio). Το μοντέλο της Μπάρτσα είναι φκιαγμένο για ποδοσφαιριστές που κινούνται συνέχεια στο χώρο, χωρίς όμως μεγάλα σπριντ όταν έχουν κατοχή. Αντίθετα σπριντάρουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, προκειμένου να ανακτήσουν το μπαλόνι και μετά καμιά φορά μπορεί και να ξεκουράζονται κανα δίλεπτο μέχρι να ξαναπάρουν ανάσες με την μπάλα στη γκατοχή τους. Όσοι ξέρετε λίγο από αθλητιζμό καταλαβαίνετε ότι το σπριντ είναι που εξουθενώνει το μπαίχτη. Ένας εξουθενωμένος παίχτης σημαίνει ότι η ομάδα έχει μια τρύπα κάπου. Με την τοποθέτηση των παιχτών στο χώρο, χωρίς να ορμούν απάνω στο μπαλόνι, οι αποστάσεις που καλύπτουν οι παίχτες σε θέση άμυνας είναι μικρότερες. Μετακινούνται ίσα ίσα ώστε να πιάσουν τη θέση που πρέπει. Μόλις χάνεται η μπάλα, ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο πόστο που πρέπει να βρίσκεται, αναλόγως της θέσης της μπάλας. Μόλις καλυφθούν όλα τα πόστα θ’ αρχίσει η ομάδα να κινείται προς τα έξω πιέζοντας. Η εξοικονόμηση ενέργειας στην αμυντική φάση, δίνει έξτρα ανάσες για την επίθεση. Γι’ αυτό οι επιθέσεις πρέπει να γίνονται γρήγορα. Για να γίνονται γρήγορα, πρέπει να βρεθεί χώρος. Αυτό γίνεται μόνο αν ανοίξει η ομάδα στα πλάγια (χρειάζεσαι βέβαια και κάποια άλλα όπλα, αλλά γι’ αυτά θα μιλήσουμε άλλη φορά). Ας επιστρέψουμε όμως στις ανάσες. Ένας φρέσκος ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει περισσότερα από έναν πιο κουραζμένο. Πόσο μάλλον όταν όλοι οι συμπαίκτες του έχουν τρέξει λιγότερο από τους αντιπάλους. Σε φάσεις όπου χρειάζεται να ξεδιπλώσει ένας παίχτης όλα του τα αθλητικά προσόντα, σε μία γρήγορη αντεπίθεση πχ, το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο κουραζμένος μπορεί να κρίνει την έκβαση της φάσης (αν είχαμε φέτος Μιραλάς θα μας έβγαζε τα μάτια, το πιστεύω ακράδαντα).

Γιατί λοιπόν δε βλέπουμε αυτές τις επιθέσεις- φωτιά από το φετινό Ολυμπιακό; Φταίει σίγουρα το ότι δεν έχουμε τα άκρα που θα χρειάζονταν για το παιχνίδι κι αυτό το καταλογίζω στη διοίκηση, αλλά τώρα η σεζόνα ξεκίνησε και πρέπει να μιλάμε για την ομάδα όπως είναι αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ομάδα που να μοιάζει περισσότερο στο ένα ή στο άλλο μοντέλο, δουλεύοντας ταυτόχρονα όλους τους τομείς (άμυνα- επίθεση στημένη και κόντρα, στημένες φάσεις υπέρ και κατά κλπ). Φαντάζομαι ότι το λογικό είναι να ρίξεις αρχικά το βάρος στην άμυνα (η οποία πρέπει να δουλευτεί πολύ περισσότερο, κυρίως στο να κοντύνουν κι άλλο οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, ώστε να μη σουλατσάρουν οι αντίπαλοι ανάμεσα στη γραμμή της άμυνας και αυτής των χαφ), πόσο μάλλον για το φετινό Ολυμπιακό που έχει χτυπηθεί από τη μοίρα σ’ αυτό το σημείο και ύστερα να προσπαθήσεις να φτιάξεις το γρήγορο αιφνιδιαζμό (=χρόνος). Η ικανότητα των αμυντικών σου είναι που θα σου πει μέχρι πού μπορείς να ανεβάσεις την άμυνα. Έτσι, ενώ βλέπεις ότι ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει αντεπίθεση, δεν τα καταφέρνει, όχι ακόμα τουλάχιστον. Βέβαια, στην Ελλάδα οι αντίπαλοι παίζουν με όλη τη ντετράδα των αμυντικών μέσα στη μπεριοχή τους, εντούτοις υπό προϋποθέσεις, μπορείς να βγάλεις αιφνιδιαζμούς σε οποιονδήποτε. Προσωπικά περιμένω να το δω αυτό στο εγγύς μέλλον.

Ο Κάτων ο Τιμητής λένε τέλειωνε όλες τις αγορεύσεις του στη Σύγκλητο λέγοντας πάνω κάτω «εγώ αυτά πιστεύω, πιστεύω επίσης ότι πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδόνα». Έτσι και οι σύγχρονοι τιμητές του προπονητή του Ολυμπιακού (όχι μόνο του σημερινού, είναι τιμητές της καρέκλας) λένε ό,τι λένε κλείνοντας με το «πρέπει να αλλάξουμε προπονητή». Η υστερία που δημιούργησε ο Κάτωνας οδήγησε στη  γκαταστροφή της Καρχηδόνας. Αυτή που προσπαθούν να φέρουν οι ιδεολογικοί απόγονοί του, μπορεί να οδηγήσει στη γκαταστροφή της σεζόν. Θα τους κράζουμε μέχρι να βγάλει ο Παρνασσός αρχίδια. Ή μέχρι να πάρει ο βάζελος το πρωτάθλημα. Όποιο συμβεί πρώτο.

Σχόλια

Εικόνα red apple

Αυτή είναι απάντηση στα δικά μου απαξιωτικά!
Εύγε τέκνον Βρούτε!

Εικόνα ΔΙΑΣ

ο μονος που δε φταιει για τη μετρια μεχρι στιγμης εικονα της ομαδας ειναι ο προπονητης. ή τουλαχιστον εχει πολυ μικρο μεριδιο ευθυνης. οταν τον αφηνεις τελος αυγουστου χωρις παιχτη αριστερα , πρεπει να κανει αλχημεια. βαζει λοιπον το μασαντο. οταν δεν εχεις αντικαταστησει ορμπαιθ μακουν θα βαλει μανιατη μοντεστο. οταν τραυματιστει ο αμντουν μπορει να βαλει κι εμενα (αν δεν εχω μιτινγκ σε καμια σπηλια της κρητης...).
Ας τον αφησουν ηρεμο λοιπον οι "ολυμπιακαρες" να κανει τη δουλεια του και να τον κρινουμε στο τέλος.

Εικόνα clark gheibol

και για τη διοίκηση, Ζευ, θα μπορούμε να μιλήσουμε άμα δούμε τα νούμερα. Ποιον να φέρεις; Το Φίτσουλα να φάει πάγκο; Έχουμε το Φέτφα γι' αυτό ρε. Για να φέρεις εξτρέμ γαμάω πρέπει να σκάσεις μια τριαρούμπα ιν δε γουότερ. Και αυτό για να φέρεις εξτρέμ σαν το Μίραλο που δεν είχε στον ήλιο μοίρα όταν τονε φέραμε, έτσι; Όχι να φέρεις και κανα φταζμένο...

Εικόνα ΔΙΑΣ

απο τον ιουνιο ακουγοτανε οτι το μιραλοπουλο θα κουνησει μαντηλι. εχω την απαιτηση λοιπον απο το τμημα σκαουτινγκ του πρωταθλητη ελλαδος να θεσει υποψη του νεου προπονητη τεσσερις τουλαχιστον προτασεις οχι των τριων μυριων αλλα νεαρων ελπιδοφορων λατινων τε και ευρωπαιων (ουχι γκριμποκαται...) και να εξηγησουν στον κοσμο του θΡΥΛΟΥ οτι θα στηριξουν τις επιλογες. ακομα κιαν δεν βγουν...

Εικόνα clark gheibol

Σόρι ρε φίλος, αλλά πότε την είδες αυτή την οργάνωση; Πάντα ό,τι νά 'ναι δε γκάναμε με τις μεταγραφές; Αν ακολουθούσαμε το (πετυχημένο) μοντέλο διετίας, τότε θα έπρεπε να δώσουμε τα κλειδγιά στο Ζαρντίμ. Δε φάνηκε κάτι τέτοιο. Τώρα, αν λέμε ότι ο Μαρινάκης πρέπει να κάνει αυτό που δεν κάναμε ποτέ τις προηγούμενες χρονιές, σ' αυτό συμφωνώ. Αλλά κάποιος πρέπει να οργανώσει την ομάδα, κάποιος πρέπει να φτιάξει πχ αυτό το τμήμα σκάουτινγκ που λες. Γιατί, εκτός από το δικό μας τμήμα, υπάρχουν ένα κάρο ομάδες που κοιτάνε 200 κοντέινερ ποδοσφαιριστές τη σεζόν. Από πού θα ξεκινήσεις; Αν θες τη γνώμη μου, εγώ λέω από κωλοφαρδία. Όπως σου έκατσε ο Μύτος από κωλοφαρδία και ξαφνικά βρέθηκες με σωστό προπονητή να παίζεις σωστή μπάλα και να τους παίζεις όλους στα ίσα, έτσι μπορεί να βρεθεί κάποιος που να ξέρει να οργανώσει μια ομάδα.

Εικόνα ΔΙΑΣ

τη κολοφαρδια την εχουν οι ζελεδες. το οτι ποτε δεν ειχαμε οργανωση ειναι γνωστο. αφου λοιπον δεν εχουμε και χρημα ας οργανωθουμε.. αν και ο καλυτερος σκαουτερ του θρυλου εβερ ηταν ο σωκρατης! χαχαχαχα

Εικόνα clark gheibol

ο Μιραλάς ήταν το τελευταίο δώρο του στο Θρύλο, αν και νομίζω ότι ο δανειζμός ολοκληρώθηκε επί Αφρατάκη. Πρόλαβε κι έφερε και το Χολέμπας πριν φύγει. Το θέμα όμως δεν είναι να ρίχνεις μπαλωθιές. το θέμα είναι να κάνεις σωστή δουλειά. Πού θα βρούμε καλό γενικό διευθυντή; Εγώ έχω συγκεκριμένη πρόταση: Λουτσιάνο Μότζι, είναι και τιμωρημένος νομίζω ακόμα λόγω καλτσιόπολι...

Εικόνα savvas gridlock

Ε λέω κι εγώ, δεν θα προτείνει κάναν μακαρονά? Από το να έλεγες Μοντάλι πάντως, δεμπανάρθει κι ο Μότζι?

Εικόνα clark gheibol

άμα τον άκουγες το Μότζι να μιλάει στην αρχή της σεζόν για τις ομάδες, νόμιζες ότι έχει τη μαγική σφαίρα. Επαληθευόταν κατά γράμμα

Εικόνα clark gheibol

η τριαρούμπα με φόρους, προμήθειες κλπ σου πάει ταλαράκι, χώργια το συνεβόλαιο του παίχτου

Εικόνα savvas gridlock

Σωστά τα λες, εννοείται. Σημαντική είναι επίσης η καλή μακρινή πάσα προς τα άκρα ή η στήριξη στα άκρα, για να κτίσεις κόντρες από εκεί. Σε αυτήν τη βάση ήταν έγκλημα η μη χρησιμοποίηση Ιμπαγάσα ή Μασάδο στον άξονα με τη Σάλκε ή έστω Γκρέκο να βγαίνει συνεχώς αριστερά, για να έχουμε 3 παίκτες σε κάθε γραμμή. Σε αυτήν τη βάση πρέπει να γίνεται η κριτική, στο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο κάθε κόουτς και όχι σε αυτό που ο καθένας έχει στη γκεφάλα του και θέλει να βλέπει, π.χ. 4-4-2 ή 3-5-2 με τα βαριά φορ κ.ο.κ..

Για το γκοζμάκη μας εγώ δεν θα μιλήσω. Ας λένε ό,τι θένε, άδολα μιλάνε, έστω κι αν κάποιοι είναι εμπαθείς. Για τις φυλλάδες και τα μέσα ''μας'' πάντως, που έχουν πάρει φτυάρι και θάβουν το Ζαρντίμ, ετοιμάσου να δεις ''ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΑΣ PART 2'', δίχως ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ μέσα εννοείται. Αυτό που γίνεται με το Μπορτογάλο, είναι ΑΛΗΤΕΙΑ.

Εικόνα ASTERIX

Δε μ'λες Σαββίνο θα έχει και από πέρσυ; ή δε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι ακόμη;

Εικόνα savvas gridlock

Mόνο για φέτο. Πέρυσι τι να πιάσουμε, τον απατεώνα τον Ισπανό που μας κατέστρεψε? Αφού κανείς κανείς δεν είναι Λεμονής. Μάθε μπαλίτσα λέμε.

Εικόνα clark gheibol

Ευτυχώς που έφυγε ο Μύτος γιατί άμα έμενε θα μας καταντούσε να αγκομαχάμε για να περάσουμε στους 8 του τσου λου φέτος. Πού 'σαι ρε Τάκαρεεεεεε!

Εικόνα Hank

Ο Κάτων ο Τιμητής, και ο Γάτων ο Μεγαλοπρεπής.