Το Παλτό (η μπαλάντα του Ανθρώπου που κοίταζε χαμηλά)


Tags: -

Υπάρχουν κάτι ποδοσφαιριστές που δε σου γεμίζουν το μάτι. Δεν είναι αρχοντικοί, δε γκαλπάζουν σαν άτια, δεν είναι υδραυλικοί να χαζεύουν την εξέδρα με τις ντρίμπλες τους, δεν είναι μαραθωνοδρόμοι, δε μπηδάνε σαν καγκουρά, ούτε σκοράρουν κατά ριπάς. Όταν δώνουν συνεντεύξεις κοιτάνε χαμηλά, σα συνεσταλμένοι, όταν βάζουν γκολ πανηγυρίζουν χλιαρά. Δε γίνονται ποτέ αντικείμενο λατρείας από την εξέδρα, συχνά κολλάει απάνω τους η ρετσινιά του λούζερ και συνήθως εξαφανίζονται από το ποδοσφαιρικό στερέωμα χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη.
 
Κάπως έτσι ήταν και ο Όσκαρ Γκονζάλες, ο Ισπανός που πήραμε το 2008 κι έπαιξε για δύο χρόνια στην ομάδα, κατακτώντας το ντίτλο με το Βαλβέρδε προπονητή, τη μπρώτη σεζόν αμφοτέρων στη χώρα μας. Η φθισική κοψιά του, ο άνευρος χαρακτήρας του, το ανέκφραστο προσωπείο έκαναν σύντομα την εξέδρα να του κολλήσει το προσωνύμιο «το παλτό». Γιατί ο κόζμος ξέρει. Γιατί ο κόζμος έχει το αλάθητο ποδοσφαιρικό αισθητήριο. Γιατί ο κόζμος είναι αδίστακτος.
 
Εμένα, δεν το κρύβω, πάντα μ’ άρεζε ο Όσκαρ. Έπαιζε κατά κάποιο τρόπο «χριστιανικά», ταπεινά, συνεσταλμένα, θαμμένος θα ‘λεγες στη μετριότητα, αλλά σου έδινε την αίσθηση της ηρεμίας. Γρήγορο δε θα τον έλεγες, ήταν όμως τρεχαλατζής και είχε τεράστια ικανότητα να γυρίζει πρόσωπο προς την αντίπαλη ομάδα, ακόμα κι όταν έπαιρνε την μπάλα στη γραμμή του πλαγίου με κάποιον αντίπαλο κρεμαζμένο απάνω του, ικανότητα που μπορείς να δεις μόνο σε εξαιρετικά γρήγορους και τεχνίτες παίχτες. Είχε καλό σουτ, αλλά δε σουτάριζε από μακριά, φοβερή αίσθηση του παιχνιδιού, αλλά του κόλλαγαν δίπλα κάτι συμπαίκτες της πυρκαϊάς, δεν ήταν δυνατός, αλλά έκλεβε συνέχεια μπάλες, χοντρικά ήταν κάτι σαν το Φουτσέρ, λίγο πιο αργός, πολύ πιο τεχνίτης και λιγότερο αποφασιστικός απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα -αυτό μάλλον του κόστισε τη μήνιν της εξέδρας. Και για ένα μυστήριο λόγο δεν έχανε κεφαλιά, αυτό η επιστήμη ακόμα το ερευνά.
Ο περήφανος λαός του Θρύλου τον αντιπάθησε από τη μπρώτη στιγμή. Ο κόζμος θέλει να βλέπει μπάλα, θέλει αθλητικά προσόντα, θέλει ντρίμπλες, θέλει γκολ. Ο Όσκαρ ήταν απλά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, δεν είχε τίποτα που να κάνει τα πλήθη να παραληρούν, ήταν ένας παίχτης ομάδας. Λένε για τους στρατιώτες του Ναπολέοντα ότι ένας Μαμελούκος κέρδαγε δυο Γάλλους, 3 Μαμελούκοι ήταν ισάξιοι με 3 Γάλλους και 5 Γάλλοι κέρδαγαν 10 Μαμελούκους. Έτσι και ο Όσκαρ, ήταν ένας απ’ αυτούς που μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν πολλά, άμα βρεθούν 2-3 μαζί κερδάνε 2-3 αντιπάλους κι άμα βρεθούν 8 μαζί σε μια ομάδα, κερδάνε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο καθένας βέβαια μπορεί να διαφωνήσει σ’ αυτό, πολύ περισσότερο δε αν είναι απ’ αυτούς που τον κράζανε στη σύντομη θητεία του στο Θρύλο. Εμένα, χώρια που μου άρεσε σαν ποδοσφαιριστής, μου προκαλούσε μια τρυφερότητα, τον έβλεπα πολύ παρεξηγημένο και στεναχωριόμουν που τον παρακολουθούσα να προσπαθεί να μπαλώσει τρούπες από δω κι από κει, κυρίως στη δεύτερη χρονιά του, αυτή με τους Κετσπάγια- Ζίκο- Μπάντοβη, με την ομάδα να μοιάζει τελείως ξεκούρντιστη και τον Οσκαράκο να μοχθεί κάτι να κάνει υπό τις ιαχές των μυστών του ποδοσφαίρου που τον έβριζαν μαζί με το Γκόκκαλη, την ώρα που σχεδόν όλοι οι άλλοι συμπαίκτες του σούρνανε το γκώλο τους στη γη ωσάν τους γυμνοσάλιαγκες. Και μπορεί ν’ ακούγεται σα διαστροφή, αλλά κι αυτό ακόμα το παρατσούκλι του ασπούμε, το «Παλτό», ακόμα κι αυτό εμένα μ’ άρεσε, μου φαινόταν μελαγχολική αναφορά στη λογοτεχνία. Όπως ο Γκόγκολ στο ομώνυμο διήγημα βλέπει με τρυφερή ειρωνία τον Ακάκι Ακάκιεβιτς, έτσι και με τον Όσκαρ, δεν μπορούσες να μη χαμογελάσεις όταν τον έβλεπες να τρέχει χωρίς νεύρο, να πανηγυρίζει στα γκολ λες και πέτυχε το αρκουδάκι στα κορν φλέικς και να στεναχωριέται στις ήττες με την ίδια ένταση σαν να είχε ξεχάσει την ομπρέλα του στο τρένο. Για μένα είχε κάτι το ποιητικό, γι’ αυτό γράφω κι αυτό εδώ το άρθρο, ως φόρο τιμής στον άνθρωπο που κοιτούσε πάντα χαμηλά.
 
Ο κόζμος που ξέρει μπάλα τον πέτυχε το στόχο του: ύστερα από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, ο Όσκαρ έφυγε με την ετικέτα του λούζερ. Δεν απαίτησε ποτέ, δε διαμαρτυρήθηκε ποτέ, ούτε όταν τον έβαζαν να παίζει στα πλάγια, ούτε όταν τον κρατούσαν στο μπάγκο (για να παίζουν κάτι ανεκδιήγητοι τύποι), ούτε φυσικά όταν η ομάδα του ζήτησε να λύσουν κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του. Ο Όσκαρ έφυγε κύριος και πήγε στην ομάδα της καρδιάς του, τη Βαγιαδολίδ, στη δεύτερη εθνική. Στα δύο χρόνια που έπαιξε με τη Βαγιαδολίδ, ο Όσκαρ είχε τη θέση βασικού και κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα να ανέβει στη μπρώτη εθνική της Ισπανίας. Φέτος το Παλτό έχει 7 γκολ (τα περισσότερα κρίσιμα) σε 17 συμμετοχές στην Πριμέρα Λίγκα και η Βαγιαδολίδ είναι κάπου στη μέση της βαθμολογίας.
 
Πριν λίγες μέρες έδωσε μια συνέντευξη σε ένα ποδοσφαιρικό σάιτ (http://www.insidespanishfootball.com/interview-real-valladolid-attacking-midfielder-oscar/). Αναπόφευκτα κάποιες ερωτήσεις αφορούσαν και το παρελθόν του κι έτσι αναφέρθηκε και ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Τι είπε το λοιπόν για μας το Παλτό;
When you were playing for Olympiakos, did you feel any difference between Greek and Spanish football?
Yes, I felt the difference. There they’re much stronger physically than here, but there’s also less quality there than here, especially tactically, they’re poor tactically.
Πώς μεταφράζεται αυτό; Εγώ το διαβάζω ως εξής: «Κοιμηθείτε εσείς στην Ελλάδα τον ύπνο του δικαίου. Να νομίζετε ότι με κλωτσιά, μπουνιά και φτύσιμο στην άμυνα και με μάγους στην επίθεση, θα παίρνετε αποτελέζματα. Μια ζωή θα σας γλεντάνε αυτοί που έχουν καλύτερη τακτική παιδεία. Σημασία έχει η ομάδα. Τα πρόσωπα και οι ατομικές ικανότητες έρχονται μετά».
 
Η καριέρα του Παλτού σώθηκε χάρη στα ομαδικά του προσόντα. Ο κόζμος του γαύρου ακόμα δεν έβαλε μυαλό. Τώρα τη θέση του Όσκαρ στη συνείδηση του περήφανου λαού μας την έχει πάρει ο Μασάδο. Ακόμα και το παρατσούκλι «το Παλτό» πήρε ο Μασάδο. Αυτό κάτι δείχνει. Ότι ο κόζμος μπορεί να έχει ποδοσφαιρικό αισθητήριο εφάμιλλο με αυτό των καλόγερων του Νεπάλ ή των Αβορίγενων της Αυστραλίας, αλλά είναι ακόμα σε θέση να αναγνωρίζει κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους παίχτες. Έτσι και στο μέλλον, αν αποκτήσουμε κάποιον παίχτη με τακτική παιδεία σε άμυνα και επίθεση που παίζει όπου τον βάζει ο προπονητής του και δε μαγεύει το γκόζμο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάρει τον άτυπο τίτλου του Παλτού στο Γαύρο. Προσωπικά ο Μασάδο μ’ αρέσει λιγότερο από τον Όσκαρ. Ο Ισπανός είχε ασταμάτητη ροή στο τρέξιμο με και χωρίς την μπάλα. Ο Πορτογάλος με την μπάλα σταματάει συνέχεια και ξεκινάει, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κέντρο βάρους του. Κι εμπάση περιπτώσει, το ποδόμπαλο και γενικά ο αθλητιζμός κρίνεται με βάση συμπάθειες και αντιπάθειες (αυτό το αυτονόητο πράγμα φαίνεται να μην το παραδέχεται κανένας. Όλοι κοιτάνε να «αντικειμενικοποιήσουν» τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες). Και ο Μασάντο είναι λιγότερο ποιητική μορφή και στη γκορμοστασιά και στο παιχνίδι του και στην αντιμετώπιση που έτυχε από τους εκάστοτε προπονητές του.
 
Α ρε Οσκαράκο, εγώ που μόνο το ‘ξερα τι παιχτούρα ήσουν…

http://www.youtube.com/watch?v=Qgajoorptaw

Σχόλια

Εικόνα vagio

Γεια σου και παλι.

Επιμενεις λοιπον να θεωρεις πως ειμαι αυστηρος με την ομαδα και τον προπονητη?
Διοτι καλες οι θεωριες περι φιλοσοφιων ποδοσφαιρου, αλλα στα δικα μου τα ματια το ποδοσφαιρο του Ζ ειναι ενα ποδοσφαιρο που βασιζεται κατα το μεγαλυτερο μερος του στην διασφαλιση του 0 πισω και κατα τ'αλλα ειναι υπεραπλουστευμενο μπροστα.
Εκει βασιζεται περισσοτερο στην προσωπικη ικανοτητα. Του Αμπντουν, του Τζεμπουρ, του Μητρογλου και εσχατως του Πινο. Κανενα πλανο, κσχεδον μηδαμινο παιχνιδι στον αξονα, και οταν το παιχνιδι στραβωσει γιομα απο πισω και στατικες σεντρες. Δυσκολευομαι να πιστεψω πως θα περνουσαμε ουεφα αν δεν ηταν ο Αμπντουν σε διαβολεμενη κατασταση πχ.
Απο εκει και περα εξαρταται τι θελει κανεις. Θελεις να παιρνεις πρωταθλημα στο χαλαρο λογω κυριως της τεραστιας και μεγαλυτερης απο ποτε διαφορας σου απο τους αλλους, και να πονταρεις να σε οδηγησει καπου το υπρεβολικα συντηριτικο ποδοσφαιρο του Ζ στην ευρωπη? Κρατα τον.
Θελεις να χορταινει ο κοσμος μπαλα και να ξεκωλιαζεις οσους βγαζουν γλωσσα - αλαφουζους, αεκ, κουγιες, μπαοκ, αντικειμενικους και αλλους - λογω κυριως της τεραστιας και μεγαλυτερης απο ποτε διαφορας σου απο τους αλλους αλλα και με εναν προπονητη που ξερει να δινει κινητρο στους παικτες του? Θελεις οι παικτες και ο κοσμος μιας φυσει επιθετικης ομαδας να ειναι χαμογελαστοι και ευτυχισμενοι διχως αυτο να αναιρει και επιτυχιες στην ευρωπη? Παιρνεια κατι αλλο τοτε.
Το μοναδικο παραληρημα μετα το γκολ του τζεμπουρ προχθες ηταν το μονο που μου θυμισε Ολυμπιακο.

Εικόνα clark gheibol

Εεεπ, καλώς τον. Ήμασταν πράγματι πολύ κακοί στη Λεβαδειά. Οι παίχτες δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους. Αφήνοντας έξω τον Κοντρέρας που θέλει απέλαση, οι Αμπντούν, Μανιάτης, Γκρέκο, Χολέμπας βρέθηκαν στη χειρότερή τους μέρα. Δεν μπορούσαν να πάρουν τα ποδάργια τους. Εκεί δε φταίει ο προπονητής.
Πάμε όμως στο ουσιαστικό κομμάτι. Φαίνονταν αργοί οι παίχτες του Ολυμπιακού; Ζοριζόταν η κυκλοφορία της μπάλας; Όλοι έπαιρναν το τόπι με αντίπαλο κολλημένο πάνω τους. Ο Λεβαδειακός γέμισε την περιοχή του με τρία στόπερ κι έτσι οι σέντρες έφταναν με δυσκολία στους προωθημένους. Μας ζόρισε ο Λεβαδειακός, ανέβαινε γρήγορα όταν έκλεβε την μπάλα και η άμυνά μας ήταν για τα θηρία, κυρίως εξαιτίας του Κοντρέρας. Βέβαια, όσο τσουλούσε το παιχνίδι, ο Λεβαδειακός κλεινόταν όλο και πιο πίσω, ώσπου στο τέλος είδαμε πραγματική αρένα. 3 στόπερ εναντίον 3 φορ, επικό ματς, βγαλμένο από αγγλικό πρωτάθλημα της δεκαετίας του '80. Κερδίσαμε επαγγελματικά κι αγέρωχα.
Είναι ανησυχητική η κατάσταση;
Εγώ προσωπικά δεν το βλέπω έτσι. Το είχα γράψει και παλιότερα, στις αρχές Δεκέμβρη ότι περιμένω αγωνιστική (αθλητική βασικά) κάμψη μέχρι τα τέλη Γενάρη με ανάκαμψη από τις αρχές Φλεβάρη και το πικ να είναι το Μάρτιο, εκεί τα δίνουν όλα οι ομάδες. Όπως καταλαβαίνεις εδώ έχουμε δύο θέματα: πρώτον, αν όντως υπάρχει αγωνιστική πτώση (σε αθλητικό επίπεδο) και δεύτερον αν αυτή είναι προγραμματισμένη. Ο Σάββας αρνείται πχ ότι οι παίχτες μας δεν πατάνε καλά, λέει ότι απλά δεν έχουν όρεξη. Εμένα όμως, η πτώση μου προκύπτει ξεκάθαρα. Δεν μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τους Λεβαδειακούς προψές ρε, μας είχαν γίνει ταγάρι. Τόση δυσκολία να κυκλοφορήσουμε την μπάλα, όπως στην αρχή του αγώνα του Σαββάτου, δε συναντήσαμε ούτε από την Άρσεναλ ούτε από τη Σάλκε. Κυριακή κοντή γιορτή θα δούμε. Σου επισημαίνω τις κοιλιές που κάνουν άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, σε Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία.
Εγώ δηλαδή βλέπω αγωνιστική πτώση και ελπίζω (καθώς δεν είμαι και μέσα στις προπονήσεις του Ολυμπιακού) να είναι προγραμματισμένη κι ελεγχόμενη. Γιατί αν αυτό που βλέπουμε είναι ο νέος τρόπος ανάπτυξης, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αλλά οι αγώνες που θα αποτελέσουν φυσικά κριτήριο για τον προπονητή είναι οι αγώνες του γιουρόπα. Φαντάζομαι ότι γι' αυτούς ετοιμάζεται και ο Πορτογάλος, στην Ελλάδα του αρκούν τα αποτελέσματα.
Λες ότι είναι υπεραπλουστευμένο το ποδόσφαιρο μπροστά. Χώρια που δεν ξέρω τι ορίζει ένα τέτοιο ποδόσφαιρο, ακόμα κι αν είναι έτσι, δεν είναι το θέμα άμα είσαι μοντέρνος ή παλιάς κοπής. Το θέμα είναι να κερδίζεις. Άμα κάνεις πέντε πράγματα παλιάς κοπής και τα κάνεις τέλεια, είσαι πολύ μπροστά. Πώς μπορεί να είναι προβλέψιμος ο Ολυμπιακός και να έχει μοιράσει ένα κάρο τεμάχια; Άμα κύριε είσαι μάγκας, έλα να με κόψεις σ' αυτό που κάνω. Εγώ γεμίζω τη μικρή περιοχή και πετάω την μπάλα μέσα. Άμα φτάσεις πρώτος τη γλίτωσες. Άμα φτάσω πρώτος εγώ, την πούτσισες. Από αυτήν την άποψη κι η Μπαρτσελόνα είναι προβλέψιμη. Σπάνια σεντράρει από τα πλάγια, συνήθως γυρνάει την μπάλα με συνεχή κίνηση μέχρι να βρει την τρύπα. Μια χαρά προβλέψιμη είναι, αλλά δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Μόνο ο Μου τα κατάφερνε.
Τέλος, θα σου πω το εξής: Πάρε κι εσύ τους παίχτες του Ζ και παίξε φαντεζί ποδόσφαιρο. Είναι ο ένας πιο αργός από τον άλλον. Μόνο οι Χολέμπας, Αβραάμ (που δεν παίζει ακόμα), Μανωλάς και άντε ο Πίνο είναι γρήγοροι. Οι άλλοι είναι αργοί του θανατά. Εμένα σα θαύμα μου φαίνεται που η ομάδα φέτος στάθηκε στην Ευρώπη. Και πρόσεξε, ε; Μιλάμε για φιλοσοφία που έχει στο dna της τα γρήγορα, αθλητικά ξεπετάγματα. Πάει ο Ζ να παίξει ποδόσφαιρο υψηλών ταχυτήτων με αργούς παίχτες και το ότι έχει μια κάποια επιτυχία εμένα μου φαίνεται σα θαύμα.
Δε διατείνομαι ότι έχω το αλάθητο. Απλά εξηγώ πώς το βλέπω και γιατί δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα. Θα αγχωθώ όταν θα πάμε να παίξουμε Ευρώπη και η ομάδα θα σούρνεται. Για την ώρα μου φαίνεται ότι βαδίζουμε με πλάνο.

Εικόνα vagio

ΟΚ σε πιανω..
Σεβαστα και τεκμηριωμενα τα λεγομενα σου, αλλα προσωπικα δεν με νοιαζει ΜΟΝΟ το αποτελεσμα.
Οταν ο προπονητης κοιταζει το αποτελεσμα για να γραφουν οι εφημεριδες στο χωριο του ποσα εχει πετυχει, τοτε πολυ πολυ δυσκολα θα βαλεις πχ 4 γκολ στο βαζελο. Θα βαζεις 1 και θα καααθεσαι, και ισως μπει κι αλλο.
Και για μενα στο ξαναλεω φετος το ζητουμενο στην Ελαδα ειναι αυτο. Να τους γαμησεις τα πρεκια ολονων, να καταπιουν τη γλωσσα τους ολοι οι πουθεναδες. 4, και 5 και 6 και 7 αν γινεται να τους βαλεις. Αναφερομαι στο βαζελο στην κουλα και στο μπαοκ. Μεσα και εξω. Αντ'αυτου κοντευαμε να χασουμε απο βαζελο, με παοκ ισοπαλια και με (αυτη την) αεκ μετριο-καλο αποτελεσμα. no excuses..
Διαφορετικα αυτο το πρωταθλημα το παιρνω κι εγω που λες κι εσυ.
Τωρα στην ευρωπη ακομα και 2 γυρους να περασουμε δε νομιζω πως θα το θυμομαστε για πολλα χρονια στο μακρινο μελλον, οπως πχ θα θυμαμαι για παντα την περσινη χρονια λογω εμφανισεων. Ετσι φτιαχνεις ονομα στην ευρωπη νομιζω, ετσι πουλας 7 μυρια εναν παικτη που δεν εβαζε γκολ ποτε, ετσι φτιαχνει τη ζωη του ο Ορμπαιθ και ο μαρκανο. Προσελκυουν με τις εφανισεις τους. Αντιθετα θα ξεχασω πολυ γρηγορα το ματς με τη Σαλκε πχ που ημουν μεσα στη γερμανια. Παιζαμε με μια ομαδα σκαλες χειροτερη απο την περσινη Ντορτμουντ πχ, και με καλυτερο παικτη τον Κ παπαδοπουλο, μην τρελλανομαστε τωρα.. Και την αντιμετωπισαμε λες και ηταν η Μ. Σιτι. Τοσο του πεταμου πια ειναι το ροστερ μας?

Εικόνα clark gheibol

φίλε, μην το λες ούτε του παπά, τέτοιο είναι το ρόστερ μας, περίπου όπως το είπες. Αυτή την οχτάρα στο βάζελο την περιμένω κι εγώ χρόνια. Αλλά ούτε ο Βαλβέρδε κατάφερε να τον λιώσει και ποτές, ας μην το ξεχνάμε. Αν δε λαθεύω, του επέρριπταν και του Ερνέστο την πρώτη χρονιά από τις δύο τελευταίες ότι κατέβηκε στο ΟΑΚΑ με αμυντικό προσανατολισμό. Εννοείται ότι μόνο από το αποτέλεσμα δεν μπορείς να πεις και πολλά πράγματα. Εκτός αν το αποτέλεσμα έχει υλική ανταμοιβή, κερδίσεις πχ ευρωπαϊκή κούπα, οπότε δε θα μπορείς να είσαι αδιάφορος λέγοντας ότι σε νοιάζει μόνο η εμφάνιση.
Εννοείται πως με όσα λέω, δε συγκρίνω ούτε κατά διάνοια τον περσινό με το φετινό Ολυμπιακό. Ο περσινός ήταν βασισμένος στη φιλοσοφία του ισπανικού ποδοσφαίρου, είχε τελείως άλλο ρόστερ και ήταν το έργο δουλειάς ενός προπονητή που δούλεψε δύο συνεχόμενα χρόνια στον Ολυμπιακό, ενώ είχε και παραστάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα πιο μπροστά. Ο Ζ είναι στην πρώτη του χρονιά, προσπαθεί να βγάλει από το μυαλό ορισμένων παιχτών νοοτροπίες που είχαν αφομοιώσει δυο χρόνια τώρα και να τους ξανατοποθετήσει στο γήπεδο με νέους ρόλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο περσινός Ολυμπιακός έπαιζε πιο στρωτό ποδόσφαιρο.
Αλλά και τούτος εδώ εμένα μ' αρέσει. Εμένα μ' αρέσουν οι σφιχτές άμυνες, θέλω η ομάδα να βάζει όλη της την καπατσοσύνη και την ικανότητα για να σε κερδίσει. Τα σκορ 4-4 μου φαίνονται σαν σκορ για αλάνες, σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Η επίθεση θα σου δώσει τα γκολ και η άμυνα τη νίκη. Δεν μπορείς να τη βγάζεις από την εξίσωση και καθόλου. Χώρια που δεν είμαστε αμυντικά προσανατολισμένοι, έχουμε στόχο την μπάλα, προτιμούμε να παίζουμε το τόπι εμείς, παρά οι αντίπαλοι. Έτσι, όταν δε βγαίνει ο πρωτογενής αιφνιδιασμός, η μπάλα γυρνάει υπομονετικά μέχρι να βρεθούν οι χώροι. Κι αυτό φάνηκε και στην Ευρώπη.
Λες ότι αισθάνθηκες ντροπή (ασπούμε τώρα, μην κολλήσουμε στις λέξεις) για την εμφάνιση στο Σάλκε. Για τη Μονπελιέ τι έχεις να πεις; Ανατροπή με πίεση στα τελευταία λεπτά. Στην Άρσεναλ καλοί ήμασταν, θα μπορούσαμε να πάρουμε αποτέλεσμα. Κι έτσι τελειώνουν τα εκτός. Στα εντός έχουμε δυο νίκες και μια ήττα, με τη Σάλκε στην πρεμιέρα. Και με ποιους έπαιζες στην άμυνα (πχ με τη Σάλκε); Με το Σιόβα και το Μανωλά ρε συ, πού είναι οι Όλοφ και Αβραάμ; Μιλάμε ότι πέφτεις αμέσως δυο επίπεδα τουλάχιστον.
Στην Ελλάδα εγώ δε μας βλέπω με αμυντικό προσανατολισμό. Το να είναι οι παίχτες στη σωστή θέση βοηθάει στο να ξεκινάει γρήγορα η αντεπίθεση. Κατηγορείται ο Ζ ότι δε χρησιμοποιεί δύο επιθετικούς. Ο (καλός προπονητής) Αρίγκο Σάκι έλεγε ότι δεν έχει σημασία πόσους επιθετικούς έχεις, αλλά με πόσους παίχτες επιτίθεσαι. Ε, εγώ τους βλέπω όλους να συμμετέχουν. Τα μπακ ανεβαίνουν επαρκώς (στην Ευρώπη, μπορεί και να αποφασίσεις για λόγους τακτικής να ανεβαίνει μόνο ο ένας), οι μέσοι πατάνε περιοχή (δες στο προψεσινό ματς Μοντεστό-Γκρέκο-Μανιάτη πώς έμπαιναν μέσα) και φυσικά οι εξτρέμ και ο φορ είναι κι αυτοί στις επάλξεις. Με 8 παίχτες κάνουμε επίθεση (ξέρω ότι τώρα ο Σάββας θα αμφισβητήσει το ότι οι μέσοι βοηθάνε στην επίθεση, κάτι σαν αυτά που μας έλεγε προψές για έναν παίχτη του Λεβαδειακού με τα οποία ακόμα γελάνε και οι κοκοβιοί στο Πασαλιμάνι). Και πάλι, για την Ελλάδα ίσως να μην είναι αρκετοί (εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ανεβάζουμε κι έναν ακόμα από τους κεντρικούς αμυντικούς, να βάζουμε πχ το Μανωλά στο κέντρο όταν είμαστε μπρος, αυτό είναι σίγουρα εφικτό όταν έχεις γρήγορο κι έμπειρο κεντρικό αμυντικό, όπως τον Αβραάμ όταν επανέλθει). Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Το φορ, όταν ο αντίπαλος προσπαθεί να ανεβάσει την μπάλα τι πρέπει να κάνει; Να παραταχθεί μαζί με τους συμπαίχτες του και μαζί να φτιάξουν μια αμυντική αλυσίδα ή να πάρει θέση ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς, έτοιμος να χτυπήσει αν πάρει η ομάδα την μπάλα; Αν δηλαδή βάλεις τον κεντρικό σου φορ να μαρκάρει μαζί με τους άλλους, είσαι καλύτερος στην άμυνα, αλλά χειρότερος στην επίθεση. Χειρότερος, γιατί πρώτον ο παίχτης σου είναι όχι στη θέση του, αλλά στη θέση της μπάλας, οπότε τα μέτρα για τη θέση του φορ πρέπει να τα κερδίσει κι επιπλέον έχει ξοδέψει πολλές δυνάμεις τρέχοντας και δεν είναι ετοιμοπόλεμος. Τι από τα δύο είναι καλύτερο; Εγώ, το ξανάπα, λέω ότι καλύτερο είναι αυτό που αποδίδει περισσότερο. Η τοποθέτηση του φορ σε σταθερή θέση μπορεί από τη μία να διευκολύνει αρκετά τους αντίπαλους αμυντικούς δίνοντάς τους σημεία αναφοράς, από την άλλη βγάζει τελείως τα στόπερ από το παιχνίδι. Διαλέγεις και παίρνεις.
Στην εξίσωση πρέπει επίσης να μπει η διαχείριση δυνάμεων. Το να διατηρείς τη θέση σου στο σχηματισμό Ζ σου γλιτώνει ανάσες. Μπορεί να τρέχεις εξίσου ή ακόμα και περισσότερο σε απόσταση, αλλά η ένταση είναι αυτή που καθορίζει το πόσο κουράζεσαι. Διατηρείς έτσι δυνάμεις για τα σπριντ, γι' αυτό και κάνεις κηδείες στο τέλος του αγώνα. Κάπως έτσι περιέγραφε την τακτική του ο Ουζουνίδης στα ματς με τον Ολυμπιακό .
Δεν είμαι μάγος και δεν ξέρω αν ο Ζ είναι καλός προπονητής ή όχι. Εγώ έχω σχηματίσει καλή εικόνα, αλλά έχει πολύ ψωμί ακόμα η χρονιά. Θα δούμε πώς θα πάει και το άλλο μισό, θα δούμε τι θα κάνουμε και στην Ευρώπη και στο τέλος θα έχουμε περισσότερα εφόδια για να κρίνουμε. Πάντως, άμα περάσουμε 2-3 γύρους στο γιουρόπα, εγώ θα είμαι πολύ αισιόδοξος για τη σεζόν που ακολουθεί

Εικόνα clark gheibol

Δεν μπορείς να τη βγάζεις από την εξίσωση και καθόλου= και τελείως

Εικόνα savvas gridlock

Καλά ρε μαλάκα, έγραψες τόσες λέξεις για τον Όσκαρ? Ρε για τον Όσκαρ? Γελάει ο κόσμος με το σαπάκι...

Εικόνα clark gheibol

Χαχα, ήμουν σίγουρος, αλλά ρε φίλε, το ήξερες ότι ΕΠΡΕΠΕ να γράψω για το μάγο...
Και μη σου πω ότι ετοιμάζω και για τον Ορμπάιθ που απ' ό,τι μου λες δεν τον ήθελε ο Ζ. Κρίμα ρε φίλε, εμένα κι αυτός μ' άρεσε. Μεγάλη ανακούφισις για την ομάδα... τέτοιους συμπαίκτες θες.

Εικόνα savvas gridlock

Δεν ετοιμάζεις και για τον Καλταβερίδη και τον Μπονόβα? Αυτοί γιατί δηλαδής να μείνουνε με το παράπονο?

Εικόνα clark gheibol

Μπονόβας ε; Χμμμ...

Εικόνα vagio

Θα συμφωνησω σε γενικες γραμμες, με μια ομως ΕΙΔΟΠΟΙΟ διαφορα.

Εκτος απο το οτι δεν ντριμπλαρει ουτε καρεκλα, εκτος του οτι καυε φορα που κανει μαλακια νομιζεις πως θα τον παρουν τα κλαματα, ο μασαντο ειναι ο αντιἼμπαγασα και κυριως ο πιο ακριβοπληρωμενος παικτης του ροστερ μας Χωρις σχολια..

Εικόνα clark gheibol

Σωστή προσέγγιση. Θα επισημάνω όμως τα εξής, διότι ανακύπτουν 2-3 θέματα από το σχόλιό σου. Ο Μασάδο είναι παίχτης άξονα. Έχει συνηθίσει να καλύπτει την μπάλα με το σώμα και να κινείται από τη μεριά που τον βολεύει. Ο προπονητής του κρίνει ότι έχουμε ανάγκη από παίχτη στα πλάγια. Δεν είναι η θέση του, δεν παίζει με την μπάλα μπροστά. Δεν έχει έκρηξη και δύναμη (αν και είναι πολύ πιο δεμένος από αντίστοιχους μικρόσωμους κεντρικούς χαφ), δεν έχει ταχύτητα. Μοιραία, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πλαγιάζει το σώμα για να ντριμπλάρει, όχι με τα πόδια, αλλά με το σώμα, κάτι σαν το Λέτο πχ. Παίζει δηλαδή με πλάτη στον αντίπαλο, λες κι είναι παίχτης άξονα. Κρατώντας αυτό σα δεδομένο, προχωρούμε παραπέρα.
Ο προπονητής τονε στηρίζει και δεν παύει να το δηλώνει κάθε φορά που τονε ρωτάνε σχετικά. Για ποιο λόγο; Παντελονιάζει; Είναι μυρωδιάς; Ή ο Μασάδο προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να το βρει από αλλού; Εμένα μου φαίνεται ότι συμβαίνει αυτό το τελευταίο. Ο Πορτογάλος είναι πολύ πειθαρχημένος αμυντικά, οπότε καταρχάς δε φοβάσαι ότι θα εκτίθεται η πλευρά του, ενώ είναι και πολύ κινητικός. Μπορεί να μην έχει μεγάλο διασκελισμό ή να είναι πολύ γρήγορος, αλλά φαίνεται. Ξεμαρκαρίζεται και ζητάει την μπάλα, όπως κάνει ο Αμπντούν. Αντίθετα ο Φέτφα πχ ή ο Βλαχοδήμος κάθονται σαν τους τυφλούς στα φανάρια και περιμένουν να τους ελεήσουν οι συμπαίχτες τους. Οπότε, να γιατί καταρχάς προτιμάται από τους άλλους που έχουμε αυτή τη στιγμή στο ρόστερ για τα πλάγια. Να το πω κι αλλιώς: πες ότι είχαμε τον Τσάβι της Μπαρτσελόνα και τονε βάζαμε στα πλάγια. Τι θα έκανε; Είναι ντριμπλαδόρος ο τύπος; Είναι γρήγορος, εκρηκτικός κλπ; Τίποτα δε θά 'κανε παραπάνω από το Μασάδο. Δεν είναι Τσάβι ο δικός μας, αλλά δε νομίζω ότι είναι και για πέταμα. Τώρα που βρήκαμε κι άλλον εξτρέμ καλόν, ίσως τονε δούμε περισσότερο στον άξονα το Μπορτογάλο, στη φυσική του θέση. Έτσι θα μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα.
Το άλλο θέμα που ανακύπτει είναι αυτό του κόστους- απόδοσης. Έχουμε απαίτηση από έναν παίχτη 3 μυρίων να παίζει για 3 μύρια (μιλάμε μόνο για το κόστος μεταγραφής, αν και το πιο δίκαιο θα ήταν να μιλάμε βάσει συμβολαίων). Πρέπει δηλαδή να κάνει (ασπούμε, καθώς δεν ξέρω τι γίνεται με τα συμβόλαια) 3 φορές όσα κάνει ο Φουστέρ; Ή πρέπει να κερδίσει τη θέση του στην 11άδα; Φυσικά απαιτούμε από τα ακριβά συμβόλαια να κάνουν τη διαφορά. Ένας Μασάδο όμως είναι πχιο χρήσιμος από κάποιον άλλον που το μπληρώνουμε και δε μπαίζει. Είναι δηλαδή πχιο χρήσιμος από το Φετφατζίδη ή τον Παντελή για παράδειγμα, που έχουν μαζί καμιά 20αριά αγωνιστικά λεπτά φέτος. Αν κρίναμε με τέτοιου είδους κριτήρια, αυτούς θα έπρεπε να κράζουμε όταν το όνομά τους ακούγεται από τα μεγάφωνα κι όχι τον Πορτογάλο που το ψωμί του το βγάζει βδομάδα με τη βδομάδα.
Τέλος, αυτό με τη φάτσα του κλαψομούνη κιθαρίστα φάντος που βγάζει σε δγυο χορδές το μπόνο όλης της ανθρωπότητας είναι σωστό. Πραγματικά έχει φάτσα να τον λυπάσαι. Και στο ποδόσφαιρο η φάτσα σου μετράει για την αξία σου, όλοι το ξέρουν αυτό. Μπορεί να είσαι άσχημος ή ωραίος, αυτό δεν παίζει ρόλο. Αν είσαι κακόμοιρος, εδώ στο γαύρο τουλάχιστον, θα φας κράξιμο.

Εικόνα vagio

Ξερεις κατι, δεν ειμαι απο τους τυπους που θα πω καποιον 'παλτο' η 'μυρωδια' η 'λαμογιο' κτλ.
Θελω να πω πως κι εμενα αν μου δωσει η Μπαρτσα 15 μυρια να αντικαταστησω το Μεσι, θα παω σαν τρελλος. Και δεν θα ειμαι εγω ο μαλακας, αλλα αυτος που με διαλεξε, σωστα?

ΑΛΛΑ..
Δεν θα διαλεγα το επιθετικο μου χαφ επειδη μαρκαρει. Αυτες οι αμυντικογενεις και μιζερες προπονητικες πεποιθησεις γεματες σκοπιμοτητα εχουν χαλασει το ποδοσφαιρο. Ειμαι της πεποιθησης πως αριθμητικο πλεονεκτημα μπορεις να αποκτησεις με μια ντριμπλα, η και 2. Εκει αρχιζει ο αντιπαλος να τα κανει πανω του, κι οχι τοσο οταν κλεινεις ολους τους χωρους με ομαδικες πισωπεταλιες.
Δε λεω να βαλεις 10 Gio μεσα, οκ να εχουμε αγωνιστικη πειθαρχεια αλλα μην ξεχναμε την καβλα του παιχνιδιου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ειμαστε!!
Καποτε κοροιδευαμε το βαζελο για τσουκου τσουκου κτλ, και πολυ φοβαμαι πως για εκει μας παει ο Ζαρντιμ. Προσωπικα στα τετοια μου να περναω ενα ομιλο τσουλου, θελω να βλεπω ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για παραγωγικο ποδοσφαιρο. Ειτε με Τζιοβαννι, ειτε με Βλαχοδημο. Ειτε με Καρεμπε ειτε με Πατσατζογλου. Δε με νοιαζουν οι ακριβες μεταγραφες. Θελω ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ποδοσφαιρο. Γινεται, το εκανε ο Βαλβερδε περυσι εστω και σε πιο συντηριτικο βαθμο στην ευρωπη. σε σχεση με την ελλαδα
Θελω να θυμαμαι για παντα το λογο που παικτικα με διαφορποιει απο ολα τα αλλα καφενεια στην ελλαδα.

Επισης φιλε πιστευω πως αν οποιοσδηποτε αλλος παικτης ειχε παρει τισ ευκαιριες που εχει παρει ο Μασαντο θα ειχε δειξει μεσα απο τα συνεχη παιχνιδια καποια βελτιωση, παροτι συμφωνω πως πχ ο Φετφα εχει λανθασμενη αντιληψη για το αθλημα. Θα ηταν πιο δικαιο ομως να μοιραζοντουσαν οι ευκαιριες νομιζω, εστω και μονο για να καταστελλονται οι γκρινιες.

Εικόνα clark gheibol

Μ' αρέσει να συζητάω μαζί σου. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Εγώ πιστεύω ότι αν παίχτες όπως ο Φέτφα ή ο Βλαχοδήμος (αυτός εμένα με εντυπωσιάζει σωματοδομικά και έχει και φοβερά ποδάργια, λίγο να τονε δεις στο ζέσταμα ή στο ημίχρονο, αντιλαμβάνεσαι ότι ο τύπος μπορεί να γίνει σκέτη κόμπρα, αλλά θέλει πολλή δουλειά τακτικά) έπαιρναν τις ευκαιρίες του Μασάδο, σίγουρα θα βελτιώνονταν, αλλά θα έχανε τη θέση του ο προπονητής πριν το εκτός με τη Μονπελιέ. Το να είσαι καλός τακτικά δεν είναι ταυτόσημο του τσούκου τσούκου μπολ. Για το επιθετικό ποδόσφαιρο και τι ακριβώς σημαίνει, θα μιλήσουμε μετά.
Ασπούμε ότι υπάρχουν δύο φιλοσοφίες ποδοσφαίρου: η μία είναι με τους παίχτες κοντά μεταξύ τους που κινούνται όλοι με βάση την μπάλα. Όταν επιτίθενται έχουν σχηματιζμό ασπούμε ράγκμπι, όπου το μπαλόνι είναι καλά προστατευμένο από πολλούς παίχτες, όταν αμύνονται τρέχουν όλοι απάνω στο τόπι και τις γύρω πάσες. Για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεζμα, πρέπει να προπονούνται οι παίχτες ώστε να μπορούν τρέχουν πολλή ώρα σε υψηλή ταχύτητα. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκει πχ η Μπαρτσελόνα ή ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε.
Η άλλη λέει ότι οι παίχτες έχουν ο καθένας ένα χώρο ευθύνης που προσδιορίζεται από τη θέση της μπάλας. Οι παίχτες δε δίνουν βοήθειες ο ένας στον άλλον, παρά μόνο όταν είναι βέβαιοι ότι καλύπτουν επαρκώς το χώρο ευθύνης του ο καθένας. Οι παίχτες είναι πίσω από την μπάλα και όσο ο αντίπαλος ανεβαίνει, συμπτύσσονται. Όταν παίρνουν την μπάλα, ανοίγουν προς τα πλάγια συμμέτρως. Ο δεξιός εξτρέμ πιάνει δεξή αζβέστη κι ο ζερβός εξτρέμ ζερβόν αζβέστη και ανεβαίνουν σπριντάροντας και καλύπτοντας τα μέτρα σε κούρσα της μιας ανάσας. Η προπόνηση θέλει έκρηξη, σπριντ, ταχυδύναμη, καθώς οι παίχτες τον περισσότερο χρόνο στο γήπεδο τονε βγάζουν με ελαφρύ τρέξιμο και περπάτημα, αλλά κάνουν και πολλά σπριντ. Αντίστοιχα πρέπει να είναι στοχευμένη η προπόνηση. Παράδειγμα η Ρεάλ του Μουρίνιο κι ο Ολυμπιακός του Ζ.
Ποιο από τα δύο είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο; Εγώ αν έπρεπε να κάνω μια μαντεψιά θα έλεγα αυτό που βάνει τα περισσότερα γκολ. Δεν ασχολούμαι τόσο με τα στατιστικά, αλλά νομίζω ότι φέτος έχουμε καλύτερη συγκομιδή σε γκολ από πέρσι. Ξέρω ότι η σύγκριση δε γίνεται ceteris paribus, αλλά το ίδιο ισχύει και όταν επικρίνουμε την ομάδα για έλλειψη θεάματος.
Εννοείται ότι ούτε ο Ζ θέλει το Μασάδο στα πλάγια. Μόλις βρει τους κατάλληλους παίχτες, ο Μασάδο θα παίζει εκεί μόνο στην Ευρώπη κι άμα. Απλώς τώρα απ' αυτούς που έχουμε, ο Ζ θεωρεί ότι πρέπει να παίζει ο συμπατριώτης του. Και για να το προχωρήσω, κι ο Φουστέρ θεωρείται από το Ζ καλύτερος από το Φέτφα και το Βλαχοδήμο για εξτρέμ. Και, αναφερόμενος στο Βλαχοδήμο τώρα, φαντάσου για τι είδους παρτάλι μιλάμε, που ενώ έχει τα απαραίτητα προσόντα για να παίξει σε μια ομάδα του Ζαρντίμ, ενώ υπερέχει σε όλα σχεδόν απέναντι στο Μασάντο για τη θέση του εξτρέμ σε ομάδα Ζ, εντούτοις τρώει πάγκο και εξέδρα.
Τώρα, λες ότι με μια ντρίμπλα δημιουργείς πλεονέκτημα. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Πλεονέκτημα όμως μπορείς να δημιουργήσεις με πολλούς τρόπους, ανάλογα τι παίχτες έχεις και τι σύστημα χρησιμοποιείς. Αν έχεις Κράουτς, δημιουργείς πλεονέκτημα με κεφαλιά- πάσα μέσα στην περιοχή. Αν έχεις κινητικούς παίχτες, όπως η Μπαρτσελόνα, το δημιουργείς με συνεχείς κινήσεις στην πλάτη της άμυνας. Σκέψου, (επειδή μου φαίνεται απ' αυτά που γράφεις ότι σ' αρέσει πχ το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα) ΠΟΣΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ; Έτσι που τους μετράω εγώ, πρέπει να είναι 3, οι εξής δύο δηλαδή: Λιονέλ Μέσι. Το ποδόσφαιρο της Μπάρτσα βασίζεται στις άρρηκτα συνδεδεμένες γραμμές των παιχτών, αυτό της Ρεάλ στους χώρους και τον αθλητιζμό. Καλύτερο είναι αυτό που κερδίζει.
Για να κλείσω θα πω ότι οι λόγοι τακτικής για τους οποίους χρησιμοποιείται ο Μασάδο δεν είναι φυσικά το ότι αμύνεται καλά. Αυτό το επιτυγχάνεις και με άλλους παίχτες με πρώτον και καλύτερον το Φουστέρ. Ο Μασάδο βλέπει καλά το γήπεδο κι επιλέγει σωστά από πού πρέπει να κινηθεί η μπάλα, κάτι σαν αυτό που έκανε ο Ριέρα. Έχουμε δηλαδή την πολυτέλεια να έχουμε στα πλάγια έναν παίχτη που βλέπει παιχνίδι. Ο Βλαχοδήμος είναι καλός, αλλά γήπεδο βλέπει περίπου 4-5 μέτρα μακριά από τη μύτη του, σαν κάτι παππούδες που οδηγάνε και δεν τους καίγεται καρφάκι για το τι γίνεται πίσω τους ή 30 μέτρα μπροστά. Αυτοί κοιτάνε τι γίνεται μπροστά από τα λάστιχα.
Ο προπονητής είναι στην μπούκα από τα πρώτα φιλικά. Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι είναι τόσο ανόητος που βάζει το κεφάλι του στον τορβά για να παίζει ο φίλος του ο Μασάδο. Ο Ζ ξέρει ότι όσο φέρνει αποτέλεσμα δεν κινδυνεύει από τον κανιβαλισμό των γαύρων. Γι' αυτό, μέχρι να τον αποδεχτεί η μεγάλη πλειονότητα των οπαδών, είμαι σίγουρος ότι η 11άδα θα ξεκινάει από το Μασάντο. Αν φτάσουμε σε σημείο που η χρησιμοποίησή του θα είναι φύρα για την ομάδα, εγώ θα είμαι πολύ ευχαριστημένος, θα έχουμε ανέβει επίπεδο.
Και μία ερώτηση, μιας και έφερες μερικά παραδείγματα: Πιστεύεις ότι ΟΛΟΙ αυτοί που ανέφερες, ο Ζιοβάνι, ο Πάτσα, ο Καρεμπές, ο Βλαχοδήμος, θα έπαιζαν στην περσινή ομάδα του Βαλβέρδε που επίσης θεωρείς ότι έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο; (το επιθετικό ποδόσφαιρο του Ζιο έφερε επίσης κάτι πολύ ντροπιαστικές ήττες στην Ευρώπη, δεν είναι τώρα ο χώρος να τα πούμε αυτά)

Εικόνα vagio

Ωραια τα λες, γουσταρω..

Ας τα παρουμε απο το τελος. Ο Τζιο θελω να ειμαι σιγουρος πως θα επαιζε με Βαλβερδε. Δεν ειναι αντικειμενικη κριση ομως, καθοτι ο Τζιο ειναι λατρεια. Εξ ου και το παιδι μου ονομαζεται τζιοβανι(αν ειδες τη συνεντευξη του Θεου στον Μπαμπη).. Και τα τοτε ντροπιαστικα παοτελεσματα ξερουμε ολοι πως οφειλονται στο οτι δεν ειχε δουλευτει ποτε η ομαδα ως ομαδα, και..εχτισε ηττοπαθεια για χρονια. Τεσπαν..

Οσον αφορα τις δυο φιλοσοφιες ποδοσφαιρου, προτιμω με τα 1000 την πρωτη. Οπως το ειπες, η ομαδα κινειται συνεχως προς και με βαση την μπαλα και οχι τον κωλο της.
Γουσταρω Βαλβερδε, αλλα δεν ειμαι Βαλβερδολαγνος ουτε θα γιουχαρω Ζαρντιμ. Ολους τους προπονητες(εκτος κετσπαγια) τους στηριζουμε μεχρι που δεν παει για να ξηγιομαστε..
Αυτο ομως που ΔΙΔΑΞΕ και πετυχε ο Βαλβερδε δεν πιστευα πως μπορει να το πετυχει ελληνικη ομαδα, και μιλαω για τον τροπο ετσι? να πηγαινεις στο σπιτι της αρσεναλ και να βουβαινονται τα αγγλακια.
Για μενα αυτο ειναι επιθετικο ποδοσφαιρο. Η επιτομη του.. Δεν μετραω γκολ, μετραω τη σιγουρια που ειχα πως θα νικησω. Τη σιγουρια και τα χαμογελα των παικτων και του κοσμου μεσα στο παιχνιδι. Ασε που νομιζω πως απο αυτη τη σιγουρια δεν βαζαμε παρα πολλα γκολ περυσι. Ξερεις, μια ομαδα κυνικη οταν ξερει πως θα εχει λιγες ευκαιριες γινεται πιο ευστοχη, ειναι θεμα ενστικτου.
Μετραω τη γκαβλα που εβγαζε η ομαδα. Το ποσες φορες πεταγομουν απο τη καρεκλα μου μετα απο καλες φασεις και ευκαιριες. Τωρα βαζουμε γκολ και δεν το παιρνουμε χαμπαρι. Κορνερ, φαουλ σεντρες απο το πουθενα..

Μου λες για το Φουστερ. Ξερεις γιατι τον παω τον τυπο με ολα του τα στραβα?
Γιατι αμυνετεαι ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ. Γιατι ειναι ετοιμος να δαγκωσει αν ο ανιπαλος κανει το λαθος και του φυγει το κοντρολ 30 εκατοστα.

Τελοσπαντων, ας ελπισουμε να βγει ο Μασαντο αν και δεν το βλεπω.. Ωραιες συζητησεις φιλε, γουσταρω τρελλα.

Εικόνα clark gheibol

νομίζω ότι είσαι λίγο βιαστικός. Και λίγο αυστηρός με την ομάδα. Οι σέντρες που λες δεν είναι από το πουθενά. Αν παρατηρήσεις θα δεις ότι ο Ολυμπιακός βάζει πολλούς παίχτες στην περιοχή όταν πετάει την μπάλα μέσα. Και η μπάλα δεν έρχεται από πίσω, η μπάλα έρχεται από τα πλάγια, τα τελειώματά μας είναι όλα από κοντά. Και στην Ευρώπη που παίξαμε και σταθήκαμε και χαρακτήρα δείξαμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλουμε ενίσχυση σε πολλές θέσεις. Για να γίνουμε όμως ανταγωνιστικοί σε επίπεδο βασικής εντεκάδας, μια δυο μεταγραφές χρειαζόμαστε. Το βασικό είναι να κοιτάς την μπάλα.
Και μη μου πεις ότι τα ευρωπαϊκά ματς φέτος τα είδες με τη θηλειά στο λαιμό; Καλοί ήμασταν. Δες λίγο και για τη διαχείριση του αγώνα, το πώς ελέγχεις αθλητικά το ρυθμό του παιχνιδιού.
http://www.redplanet.gr/podosfairo/super_league/zarntim-o-pino-tha-arese...
Ανέντιμο; Δεν ξέρω. Προτιμώ να το σκέφτομαι ως πιο πονηρό. Είναι ιταλός στη φιλοσοφία, λίγο μακιαβελικός. Του λείπει πολλή ταχύτητα όμως, πολύς αθλητισμός εννοώ, δεν ξέρω όμως πού μπορούμε να τη βρούμε όλη αυτή. Ίσως στον Αβραάμ

Εικόνα clark gheibol

να πω ότι δεν έχω ακόμα σαφή εικόνα για τις ικανότητες του Μασάδο. Είμαι βέβαιος ότι στον άξονα θα είναι καλύτερος, φαίνεται ότι έχει καλή αίσθηση του χώρου από πίσω του, κοιτάει συνέχεια γύρω γύρω πριν πάρει την μπάλα, αλλά και με την μπάλα στα πόδια. Τώρα, αν θα είναι παίχτης 3 μυρίων δεν ξέρω. Αλλά περιμένω πριν εκφράσω γνώμη. Πάντως παλτό δε θα τον έλεγα

Εικόνα ΔΙΑΣ

γατε του αξιζε μια καλη κουβεντα του οσκαρ. επαγγελματιας σωστος. αλλα μαλλον κατι τετοιοι χαρακτηρες δε κολλανε στο ΘΡΥΛΟ. παλι καλα που δε του εβαλαν κολλα στα παπουτσια ή δε του κρυβανε τα κλειδια του αυτοκινητου σε καδους σκουπιδιων οπως κανανε κατι καλοπαιδα στον ουαντου...αντε μη πω κιαλλα τωρα...

Εικόνα clark gheibol

εμείς θέλουμε Ντουντού ρε, βαρβατίλα λιμανίσα. Μέχρι να πάρουμε χαμπάρι τι απατεώνας ήταν, περάσαν χρόνια

Εικόνα canio

Και ντιόγκο μην ξεχνάς.
Ακόμη περιμένουμε την πρόταση της τσέλσι!

Εικόνα clark gheibol

εγώ θέλω ανταλλαγή με τον Όσκαρ της Τσέλσι, αν φυσικά ενδιαφέρονται ακόμα οι Λονδρέζοι, μιας κι έχει προβλήματα με το Ράφα. Πάντως ο Ντιόγκο ήταν φορ και για τους φορ μετράει ένα πράγμα: το σκοράρισμα. Όσο ο Ντιόγκο σκοράριζε, μας ξεγελούσε. Σε ένα φορ που πετάει το τόπι μέσα, έστω και με το γκώλο, δεν μπορείς να πεις τίποτα. Βλέπε Ιντσάγκι που ως επιστέγαζμα για μια καργέρα χτισμένη πάνω στη γραμμή του οφσάιντ και με τα μισά γκολ να τά 'χει βάλει με το γκώλο, έβαλε τα δυο γκολ εδώ στο ΟΑΚΑ με τη Λίβερπουλ, το ένα με τη μπλάτη. Μώκο, δεν μπορείς να μιλήσεις. Είναι σαν το μπροπονητή που κερδάει, δε μπα να λες εσύ ότι δε σ' αρέσει το ποδόμπαλο που παίζει; Κερδάω κύριε; Είμαι καλός προπονητής. Δε γκερδάω; Είμαι χάλιας.