Ε-Ε-ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 4 ΑΣΤΕΡΙ



Την Κυριακή η ομάδα μας υποδέχεται την κούλα σε ένα παιχνίδι όπου με νίκη εξασφαλίζει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή, γράφοντας για μια ακόμα φορά ιστορία για δύο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι εξασφαλίζει τον τίτλο νωρίτερα από ποτέ. Αυτό και μόνο του συνιστά μια τεράστια επιτυχία, δείχνοντας σε όλους του υποστηρικτές, αλλά κυρίως στους κατακριτές – κριτές της πόσο μεγάλη διαφορά έχουμε σαν σύλλογος από τον δεύτερο. Όταν οι άλλοι ονειρεύονται είσοδο στους ομίλους του Champions League ο Ολυμπιακός με την παρουσία του και την απόδοσή του στο εγχώριο πρωτάθλημα το εξασφαλίζει από αρχές Μαρτίου.
Ο δεύτερος και για μένα σημαντικότερος όλων, είναι το ράψιμο του 4ου αστεριού στην φανέλα. Αυτό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ πράγμα από μόνο του και πρέπει σε αυτό το σημείο να δώσουμε την αληθινή έννοια του να έχεις αστέρι στην φανέλα και τι σημαίνει αυτό για τον σύλλογο. Το κάθε αστέρι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ δηλώνει δύο πράγματα. Το κάθε ένα ανάγεται ανά δεκάδα τίτλων εγχώριου πρωταθλήματος ή ανά κατάκτηση τίτλων Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Τρανό παράδειγμα σύγχυσης της έννοιας αστεριού είναι ο μπασκετικός και ποδοσφαιρικός ζέλας. Ο μεν μπασκετικός έχει έξι αστέρια στην φανέλα του συμβολίζοντας τις έξι κατακτήσεις των Ευρωπαϊκών του τροπαίων, ενώ ο ποδοσφαιρικός ζέλας ούτε αυτός δεν ξέρει γιατί και πόσα έχει στην φανέλα. Είχε ακουστεί και το ανέκδοτο ότι το κάθε αστέρι συμβολίζει και μια πορεία στην Ευρώπη…
Τα αστέρια δείχνουν μεγαλείο ομάδας και προκαλούν τον σεβασμό ΟΛΩΝ στην Ευρώπη. Εκεί φυσικά που δεν υπάρχει ο καφρισμός των άλλων και ο νεογαβρισμός των δικών μας. Εκεί που πάνω απ’ όλα για να εντυπωθείς στην συνείδηση του Ευρωπαίου οπαδού, μετράει η ιστορία και οι κατακτήσεις τίτλων στο εγχώριο πρωτάθλημά σου ισότιμα με τις Ευρωπαϊκές επιτυχίες σου. Μιλάω σαν μέγεθος ομάδας και όχι σαν ποιότητα ομάδας.
Παρακάτω παραθέτω έναν πίνακα με τις κορυφαίες ομάδες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τους εγχώριους τίτλους που έχουν κερδίσει.

 
ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ρεάλ Μαδρίτης Ισπανία 32
Μπαρτσελόνα 21
Γιουβέντους Ιταλία 28
Μίλαν 18
Μάντσεστερ Γιουν. Αγγλία 19
Λίβερπουλ 18
Άρσεναλ 13
Μπάγιερν Μονάχου Γερμανία 22
Μαρσέιγ Γαλλία 10
Λυών 7
Άγιαξ Ολλανδία 31
Αιντχόβεν 21
Γαλατασαράι Τουρκία 18
Φενέρμπαξτσε 18
Μπενφίκα Πορτογαλία 32
Πόρτο 26
Ρέιντζερς Σκωτία 54
Σέλτικ 43
Άντερλεχτ Βέλγιο 31
Μπρυζ 13
Στεάουα Βουκουρεστίου Ρουμανία 23
Ντιναμό Βουκουρεστίου 18

Οι παραπάνω ομάδες ανήκουν σε πρωταθλήματα που είναι σε καλύτερη ή παραπλήσια βαθμολογία της uefa από το Ελληνικό. Για ευνόητους λόγους δεν έχω βάλει στον πίνακα Ρωσικές ομάδες ή ομάδες όμορων χωρών, παρ’ όλο που βρίσκουμε περιπτώσεις με πολλές κατακτήσεις πρωταθλημάτων (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ντιναμό Κιέβου, κτλ), αλλά μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, το κοντέρ μηδένισε και ξαναγράφουν την ιστορία τους σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων από την αρχή.
Η λογική του παραπάνω πίνακα δεν είναι η άμεση σύγκριση του Ολυμπιακού μας με την Ρεάλ Μαδρίτης ή την Γιουνάιτεντ. Δείχνει όμως κάποια σημαντικά πράγματα. Το πρώτο απ' όλα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη (και στον κόσμο γενικότερα) που να μην έχει συνδέσει την ιστορία της και την βαριά της φανέλα με την κατάκτηση πολλών εγχώριων πρωταθλημάτων, εκτός των κατακτήσεων της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα και αυτό είναι προσωπική μου άποψη όντας λάτρης της Μπαρτσελόνα, η φανέλα της Ρεάλ είναι πιο βαριά από αυτή της ομάδας της Βαρκελώνης μόνο και μόνο από τον αριθμό των εγχώριων πρωταθλημάτων της. Δεν είναι το ίδιο η φανέλα της Μπάγιερν με οποιαδήποτε άλλη στην Γερμανία κτλ.
Κοιτώντας τον πίνακα και έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω θα αναρωτηθείτε, μα καλά με την λογική σου είναι η Ρέιντζερς, με τα 54 πρωταθλήματα, η μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη? Η απάντηση είναι απλή. Φυσικά και όχι, αλλά η Ρέιντζερς είναι μια από τις πιο υπολογίσιμες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ράψιμο του 4ου αστεριού. Μεγαλώνεις σαν οντότητα, σε υπολογίζουν πιο πολύ, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια η μάνα του Πλατινί έχει χαθεί μέσα στην Φυλής και την ψάχνει όλη η uefa και εμείς μαζί.
Ο Ολυμπιακός θα υπάρχει και μετά τον Πλατινί, μετά από εμένα και εσένα και σίγουρα μετά από οποιονδήποτε πρόεδρο, παράγοντα, προπονητή ή παίκτη του συλλόγου. Αυτός που θα μείνει θα είναι ο αιώνιος δαφνοστεφανωμένος έφηβος, που από την Κυριακή με την κατάκτηση και αυτού του πρωταθλήματος θα αισθάνεται πιο περήφανος από ποτέ.
Διαβάζω στον τύπο ότι στο Γ. Καραϊσκάκης την Κυριακή δεν θα πέφτει καρφίτσα. Είμαι περίεργος να δω την αντίδραση του κόσμου και με ποιο σκεπτικό θα γεμίσει το γήπεδο. Είναι ένα παιχνίδι, που υπό νορμάλ συνθήκες επιβάλλεται να είναι γιορτή. Να πάμε να γιορτάσουμε ένα μοναδικό γεγονός, αυτού της κατάκτησης του 40ου πρωταθλήματος. Δεν χωράνε αποδοκιμασίες, γκρίνιες και μουρμούρες. Αν δεν στραβώσει κάτι άσχημα στον αγώνα, τότε είναι πιθανό την Δευτέρα να ξαναμάθουν αριθμητική τα μικρά παιδάκια στο σχολείο. Ξέρετε εσείς τώρα. 1-2-3-4-5-αεκ-7-8-9-10…
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ 1. Σε όποια παιχνίδια ο Μαϊκόν της Ξάνθης δεν είχε όρεξη και ήταν άκεφος και αντιποδοσφαιρικός, η ομάδα τον πλήρωνε ολόκληρο μεροκάματο? Πολύ ειλικρινής μου έγινες τώρα που έφυγες…
ΥΣΤ 2. Κάτι μου λέει ότι είναι πολύ πιθανό ο Ραφίκ να σπάσει το ρεκόρ του Αλεξανδρή την Κυριακή…
ΥΣΤ 3. Προς όλους τους σύγαβρους. Την Κυριακή δεν έχουμε φιέστα ακόμα. Θα έχουμε μετά από νικηφόρο αποτέλεσμα στο τέλος του παιχνίδιού. Μέχρι τότε όλοι στην τσίτα!

Σχόλια

Εικόνα BentChristenssen

Μόνο μια διόρθωση... ΚΑΜΙΑ ομάδα πλην της βαζέλας δε βάζει αστέρι για ένα ευρωπαϊκό... Οι σύλλογοι βάζουν για μια 10άδα τίτλων και οι εθνικές ομάδες για κάθε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πρωτάθλημα. Απλά, όταν βάλαμε τα 3 αστέρια στο ποδόσφαιρο έπρεπε να έχουν κάτι να βάλουν και έτσι το ξεκίνησαν...

Εικόνα dono

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν μεγαθήρια που έχουν βάλει αστέρι για κάθε ευρωπαικό, πχ η Μίλαν
Στο μπάσκετ και εμείς βάλαμε δεύτερο αστέρι φέτος

Εικόνα canio

Που είναι το δεύτερο αστέρι στη φανέλα και δεν το έχω δει?
Στο μπάσκετ,μόνο ο λαγός έχει αστέρια.Καμία άλλη ομάδα,δεν έχει αστεράκια στη φανέλα της!
Άλλο τώρα τιο κάνουν στο ποδόσφαιρο.Διαφορετική περίπτωση.

Εικόνα dono

Canio ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ
ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ

Εικόνα dono

Και για να μην το ξεχάσω, καλώς ήρθες στην παρέα

Εικόνα BentChristenssen

Kαλώς σας βρήκα! Όσο για τα αστέρια, η Μίλαν που ανέφερες θα έπρεπε να έχει 6, αντίθετα έχει 1 γιατί έχει πάρει 19 πρωταθλήματα, ο Άγιαξ θα έπρεπε να έχει 4 αλλά έχει 3 γιατί έχει πάρει 31 πρωταθλήματα κ.ο.κ.
Απλά οι ζέλες με το απύθμενο κόμπλεξ τους έπρεπε να βάλουν κάτι για να αντιπαραθέσουν στα 3 αστέρια του ποδοσφαίρου...

Εικόνα red apple

Εξαιρετικό, αρθρογράφε μου!