ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ



 Κινούμαστε σε μια εβδομάδα με πολύ χαμηλό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα του Ολυμπιακού μας. Τα τελευταία σημαντικά πράγματα έγιναν εχθές το βράδυ στην Αγγλία, όταν η ομάδα νέων μας αποκλείστηκε από τους 8 της διοργάνωσης next gen, το Champions League των μικρών. Δυστυχώς για τον λόγο ότι δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση από κανένα κανάλι, δεν μπορώ να έχω δική μου άποψη για το δίκαιο ή μη του τελικού αποτελέσματος και κριτική για την εμφάνιση γενικότερα της ομάδας. Για την ιστορία, η ομάδα του Στορκ ηττήθηκε με 1-0 εκτός έδρας, σε μονό αγώνα νοκ άουτ, από την Άστον Βίλα.

Φεύγοντας λίγο από τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, θα προσπαθήσω να γράψω ποια είναι τα εχέγγυα ή τα κριτήρια που πρέπει να έχει ένας προπονητής, ή καλύτερα να του δώσει η Διοίκηση για να δείξει αυτός ο προπονητής έργο, αλλά κυρίως τον τρόπο που επιλέγεται ο κάθε προπονητής. Τα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό δεν αφορούν μόνο τον Θρύλο μας, αλλά οποιαδήποτε ομάδα παγκοσμίως. Η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο έρχεται από τα σχόλιά σας σε άλλα άρθρα παιδιών από εδώ. Θέλω να δούμε μαζί (μέσω και των σχολίων σας), τι περιμένουμε για φέτος από τον προπονητή μας και ποιες θα είναι οι προσδοκίες μας για του χρόνου. Θεωρώ ότι ο καθένας μας περιμένει διαφορετικά πράγματα από τον προπονητή, γι’ αυτό καλό είναι να τα δούμε τώρα για να έχουμε στο τέλος της χρονιάς, μια βάση συζήτησης.
Αρχίζοντας να κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και να δούμε ποια θα έπρεπε να ήταν η λογική και οι ενέργειες πριν την πρόσληψη ενός προπονητή. Έστω ότι η Διοίκηση επιθυμεί ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και έχει στο μυαλό της κάποιους στόχους, που θέλει να πετύχει η ομάδα στο τέλος της κάθε περιόδου. Αυτοί οι στόχοι έχουν να κάνουν τόσο με τα έσοδα μέσω των επιτυχιών της ομάδας, όσο και με την μεγέθυνση του ονόματος του συλλόγου στο εξωτερικό, πάλι μέσω των επιτυχιών της.

Το επόμενο βήμα είναι να ψάξει να βρει στην αγορά (ελεύθερο ή όχι) ένα προπονητή που να της επιτρέπει να ευελπιστεί ότι μέσω του αγωνιστικού του τρόπου παιχνιδιού, της φιλοσοφίας του, αλλά και των παραστάσεων του η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. Σε κάθε ομάδα υπάρχει ένας υπάλληλος στην θέση του scouter που δουλειά του είναι να προτείνει κάποια ονόματα προπονητών με τα κριτήρια που του θέτει η Διοίκηση. Κάνει μια λίστα με ονόματα και η Διοίκηση καταλήγει σε βασικούς υποψήφιους για την θέση. Τότε αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τον ίδιο ή με τον – τους μάνατζερ του πρώτου στην σχετική λίστα υποψήφιου προπονητή. Αν χαλάσει η δουλειά με αυτόν πάμε στον δεύτερο της λίστας κ.τ.λ Ας υποθέσουμε ότι βρίσκουμε έναν άνθρωπο που να έχει τα τυπικά προσόντα, τον ικανοποιεί το προτεινόμενο συμβόλαιο και θέλει να αναλάβει τον σύλλογό μας. Τότε αρχίζουν και οι πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Λογικά θα πρέπει να του γίνει γνωστό το bgt για τις μεταγραφές, τα συμβόλαια που λήγουν στην ομάδα και γενικότερα η συνολική κατάσταση με το έμψυχο υλικό της ομάδας. Συμφωνούνται οι ετήσιοι στόχοι της ομάδας. Ο προπονητής δεσμεύεται και θέτει τις προϋποθέσεις του για την επίτευξη αυτών των στόχων. Συμφωνούν στην τελική μορφή της συμφωνίας περιλαμβάνοντας όλα τα συμφωνηθέντα και ο προπονητής αρχίζει την δουλειά.
Μέχρι εδώ είναι τα τυπικά και λίγο ιδανικές συνθήκες οργάνωσης και πρόσληψης ενός νέου προπονητή. Ας δούμε λοιπόν τι έχει γίνει πρακτικά στην δική μας περίπτωση, στην πρόσληψη του Μίτσελ ( http://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADchel_(footballer) ). Ο Μίτσελ αντικατέστησε τον Ζαρντίμ και αμέσως έδωσε το στίγμα του όσο αναφορά τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, αλλά κυρίως τις προσδοκίες μας για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Σε συνέντευξή του στον ΑΡΔάκο Καραλή, δήλωσε αυτό που όλοι μας ψυχανεμιζόμασταν όλο αυτόν τον καιρό. Την τρέχουσα χρονιά ο προπονητής την χρησιμοποιεί για να αξιολογήσει το υπάρχον έμψυχο δυναμικό και να κατανοήσει τις ανάγκες της ομάδας σε ενίσχυση τόσο σε πρόσωπα, όσο και στις θέσεις αυτών. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι σε συνεννόηση με την Διοίκηση και φυσικά συμφωνίας των δύο μερών. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αρωγός σε αυτό το εγχείρημα είναι φυσικά το γεγονός ότι έχεις κατακτήσει ουσιαστικά το πρωτάθλημα πριν την έλευση του Μίτσελ, κάτι που του δίνει χρόνο και ηρεμία για να δουλέψει.

Ήδη με την διαφαινόμενη απόκτηση του Μπόατεγκ, φαίνεται καθαρά ότι έχει λόγο στην απόκτηση των νέων παικτών, που φυσικά να ενστερνίζονται την φιλοσοφία του. Παίκτες που να γνωρίζει από την θητεία του σε ομάδες της Ισπανίας, αλλά γενικότερα παίκτες με συγκεκριμένα προσόντα που να μπορέσει να τους δώσει συγκεκριμένους ρόλους στην ομάδα. Ο πάρεδρας εν τω μεταξύ είχε προλάβει να δηλώσει ενώπιον των παικτών, ότι ο προπονητής είναι το απόλυτο αφεντικό στο Ρέντη και ουσιαστικά του παραδίδει τα κλειδιά της ομάδας. Η συγκεκριμένη δήλωση φαίνεται περισσότερο από ποτέ τόσο αναγκαία, όσο και δεδομένη. Δεν λέει κανείς ότι ο Ερνέστο δεν τύχαινε της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να κάνουμε τα χατίρια του προπονητή ΚΑΙ της εξέδρας, από το να κάνουμε τα χατίρια ΜΟΝΟ του προπονητή. Αυτό βλέπω με τον Μίτσελ και πραγματικά νομίζω ότι κινούμαστε σε καλό δρόμο. Προσέξτε το συγκεκριμένο ελλοχεύει έναν μεγάλο ‘κίνδυνο’ για την κερκίδα. Βλέπουμε πολλές ακατανόητες επιλογές σε πρόσωπα στην κατάρτιση της ενδεκάδας που όλοι απορούμε γιατί παίζουν, αλλά ο Μίτσελ δείχνει άνετος και ευχαριστημένος με την συμμετοχή τους. Με την πρώτη στραβή όλοι θα κατηγορήσουν τις επιλογές του προπονητή (βλ. Φέισα) και φυσικά τον ίδιο τον προπονητή. Το παραπάνω το βλέπουμε φέτος σε αυτή την περίοδο προετοιμασίας που βιώνουμε, αλλά είναι πιθανό να το ξαναδούμε και του χρόνου, έστω με διαφορετικά πρόσωπα. Σε αυτό το σημείο του χρόνου θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, πολύ περισσότερο όταν έχουμε το προηγούμενο του Ερνέστο που όποιον βρίζανε οι άμπαλοι στο γήπεδο στην αρχή της χρονιάς, έκαναν κωλοτούμπες στον συνέχεια (Φουστέρ, Αμπντούν, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, κτλ). Ο προπονητής ξέρει και κρίνει κάθε παίκτη της ομάδας πολύ καλύτερα από εμάς, γιατί τον βλέπει κάθε μέρα στην προπόνηση και όχι ένα 2ωρο την εβδομάδα.

Κάπου εδώ έρχονται και τα πρώτα ερωτήματα. Η ομάδα έχει ήδη συμφωνήσει με κάποιους παίκτες (Ντε Βινσέντι, Ολαϊτάν), που λογικά με 1-2 προσθήκες ακόμα κλείνει το ρόστερ της για του χρόνου. Αυτούς τους παίκτες αποκλείεται να τους έχει διαλέξει ο προπονητής, γιατί αποκτήθηκαν πριν έρθει ο ίδιος. Τι γίνεται αν δεν του κάνουν? Αφού είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τον Ζαρντίμ, γιατί δεν περίμεναν να αποκτήσουν πρώτα τον νέο προπονητή και μετά να αποκτήσουν νέους παίκτες? Γιατί ο Ολυμπιακός έχει ένα ρόστερ ποσοτικά σαν την Λίβερπουλ (κοντά 40 παίκτες)? Όταν έχεις τόσα ενεργά συμβόλαια, μήπως θα ήταν καλύτερα να τα μειώσεις και έτσι να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα?
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα γίνονται για ένα πολύ απλό λόγο. Ο προπονητής φέτος πρακτικά δεν μπορεί να κριθεί για την εικόνα της ομάδας (φυσικά κρίνεται για τα αποτελέσματα), του χρόνου όμως ΔΕΝ θα έχει καμιά δικαιολογία. Χτίζει την δική του ομάδα, με την πλήρη στήριξη της Διοίκησης, έχοντας τσεκάρει προσωπικά και μέσα από τους αγώνες όλο το τωρινό έμψυχο υλικό. Αν αναγκαστεί να κρατήσει κάποιους παίκτες που δεν πολυψήνεται, τότε αυτόματα δημιουργούνται δικαιολογίες, που το μόνο που θα καταφέρουν είναι ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ μας, για το κατά πόσο η ομάδα του χρόνου θα είναι δική του, κτλ
Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιους παίκτες θα προτείνει ο ίδιος για απόκτηση, ποιοι θα αποκτηθούν τελικά από την Διοίκηση και σε τελική ανάλυση πόσο και πως εννοούν στην πλατεία Αλεξάνδρας την δήλωση περί μοναδικού αφεντικού στην ομάδα.

Με την επιλογή του Μίτσελ δεν κρίνεται μόνο ο προπονητής του χρόνου, αλλά και η Διοίκηση ιδιαίτερα σε όρους ανταγωνιστικότητας της ομάδας στην Ευρώπη, τρόπου και κόπου κατάκτησης του επόμενου πρωταθλήματος, αξιοποίησης νέων παικτών από το υπάρχον ρόστερ, κτλ.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω η Διοίκηση ρίσκαρε φέτος πολύ, το οποίο ρίσκο σε απέκλεισε από την Ευρώπη εύκολα, αλλά έδωσε χρόνο σε έναν νέο προπονητή να χτίσει την ομάδα από φέτος για του χρόνου. Στην επιλογή του προσώπου του Μίτσελ, δεν νομίζω ότι έπαιξαν ρόλο οι εισηγήσεις του Ντάρκο (ακόμα εδώ είναι αυτός???), αλλά η εισήγηση του αγαπητικού του προέδρου από το Μπιλμπάο και πρωτίστως οι εισηγήσεις των μανατζαρέων. Εγώ φέτος θα κρίνω τον Μίτσελ για τα αποτελέσματά του μέχρι το τέλος της σεζόν και όχι για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που θα δούμε. Θα τον κρίνω επίσης για τον βαθμό ετοιμότητας και την ψυχολογία που θα δείξει η ομάδα στα ντέρμπι πρωταθλήματος και κυπέλου που έρχονται. Του χρόνου ο προπονητής θα κριθεί από την πρώτη αγωνιστική ημέρα, γιατί δεν θα είναι καθόλου νέα ομάδα αυτή που θα παρουσιάσει, άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το ίδιο πράγμα ακριβώς υποστήριζα και έπραξα και με τον Ερνέστο την περυσινή χρονιά, κοιτώντας όμως την ομάδα στο γήπεδο και δεν την έκρινα από τα σχόλια των εφημερίδων. Θ
Δεν ασχολήθηκα καθόλου στο άρθρο για αγωνιστικά συστήματα και τεχνικές λεπτομέρειες που έχουμε δει έως τώρα στην ομάδα με τον Μίτσελ, γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο στο άρθρο.
Αναμένω και την δική σας άποψη...
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ 1. Ρε παλικάρια θα μας τρελάνετε? Φεύγει ο Γκαρσία και φταίει ο Ολυμπιακός? Τι είσαστε εσείς ρεεεε!
ΥΣΤ 2. Δηλαδή ο ζέλας θα έρθει για αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη? Κοπιάστε παιδάκια…
ΥΣΤ 3. Δεν πρόλαβε να κάνει μια υποφερτή εμφάνιση ο Φετφατζίδης και την επόμενη ημέρα τα πρωτοσέλιδα μιλούσαν πάλι για Μέσι και για Πελέ. Βρε καραγκιοζάκια ΑΡΔάκια μόνο κακό του κάνετε, δεν το βλέπετε?


 

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

Ο Μίτσελ κάνει καλή προπόνηση, αρκετές πρωινές μέσα στην εβδομάδα -έτσι κόβονται και τα ξενύχτια- και τους έχει όλους στην τσίτα συνέχεια. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και ως προς τον τρόπο ανάπτυξης, που απαιτείται χρόνος για να εμπεδωθεί. Όπως και να'χει, η κριτική στο πρόσωπό του πρέπει να γίνει στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Ας δουλέψει απερίσπαστος να κάνει ό,τι καταλαβαίνει, εμείς θα παρακολουθούμε και θα κρίνουμε τότε με ασφάλεια.

Εικόνα dono

Για το έργο του θα κριθεί στο τέλος της περιόδου. Για τις επιλογές του θα κρίνεται σε κάθε παιχνίδι, όπως άλλωστε όλοι οι προπονητές του ντουνιά.
Απλά φέτος δεν μπορείς να τον κρίνεις σοβαρά για κανένα από τα δύο

Εικόνα Mhtsaras

Μάιστα...Μαρέσεις μάγκα !Σε πολλά με βρίσκεις σέμφωνο...αλλά εκειό που μαρ΄΄εσει πγιο πολύ είναι το δέφτερο στερόγραφο...Ο Ζε΄λας θάρθει για αποτέλσεζμα ;
Ωραία ρε μαγκάκο....σε παραπέμπω και εσένα και το ζελεδάκο στο Νάμπερο Τριαντατέσσαρο !
Ο κσεσηκωμός του Γένους ρε !!!

Εικόνα dono

Όποτε αναφέρεται κάποιοσ στο νάμπερο τριαντατέσσαρο, μόνο σαν λογοτεχνικό πόνημα επιπέδου νόμπελ μπορεί να το κρίνει

Εικόνα GPan

Egw lew na anaferomaste sto prwtotypo ws "ar8ro 34", pws leme "me vash to ar8ro 44" k.o.k afou apotelei sta8mo kai shmeio anaforas gia tis epomenes genies.

Εικόνα GPan

Gia paradeigma "me vash to ar8ro 34 to 2014 8a einai logika epityxhmenh xronia gia to Vazelo"

epeishs

"ti 8a pei na stamathsw to doulema, afou se paw me vash tis diatakseis tou ar8rou 34"

Εικόνα dono

ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Εικόνα ΔΙΑΣ

οι ΑΡΔ τη δουλεια τους κανουν. ο φετατζιδης πρεπει να καταλαβει το κακο που του κανουν. και η οικογενεια του να τον προσγειωσει.

Εικόνα dono

Ο μάνατζέρ του δεν είναι ο πατέρας του; Μακάρι να με διαψεύσει αλλά στην κατάληξή του τον βλέπω για Χούτο Νο 2 και να τρώει το κεφάλι του, παρόλο που δεν έχει καμία σχέση ούτε αυτός ούτε ο πατέρας του με το άλλο το σίχαμα