Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΟΛΟΥ


Tags: -

Το πιο δύσκολο πράγμα και επίτευγμα στο παγκόσμιο ομαδικό αθλητισμό είναι να δημιουργήσεις ένα σύνολο παικτών που μέσω της δουλειάς, της ομαδικότητας και της συνεργασίας τους μέσα στις γραμμές του γηπέδου, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουμε καλό θέαμα, αλλά στην περίπτωση του Ολυμπιακού μας, παράλληλα φέρνοντας και τα ανάλογα αποτελέσματα. Αυτό για να συμβεί έχει ορισμένες απαράβατες προϋποθέσεις και κανόνες.
Είναι ένα μοντέλο ποδοσφαίρου που σε βάθος χρόνου δεν χρειάζεται την δαπάνη τόσων πολλών χρημάτων από την Διοίκηση, όσο όλα αυτά τα μοντέλα που ενδεχομένως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια (δεκαετίες). Όταν έχεις καλό σύνολο που δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, αυτόματα αναζητάς καλά εξαρτήματα, παίκτες που μπορούν να χωρέσουν στο σύνολο και φυσικά μπορούν μέσω των προσόντων και της δουλειάς τους να εξελίξουν το ίδιο το σύνολο αν γίνεται. Δεν ψάχνεις παίκτες για την κερκίδα, ψάχνεις παίκτες για τον προπονητή. Δεν ψάχνεις παίκτες στυλ Ζιοβάνι, ψάχνεις παίκτες στυλ Φουστέρ. Δεν είναι εντελώς δόκιμη η σύγκριση αλλά την παραθέτω χοντρικά για να γίνει κατανοητό το σκεπτικό μου. Κλασσικό παράδειγμα των όσων θέλω να πω, είναι η πορεία του τμήματος μπάσκετ, όσο κι αν τα δύο αθλήματα είναι εντελώς ανόμοια για να τα συγκρίνεις, αναφέρομαι στην νοοτροπία και στο πλάνο ενίσχυσης της φετινής ομάδας.
Η δημιουργία ομάδας συνόλου προϋποθέτει φυσικά την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος scouting που στην τελευταία εβδομάδα είχαμε σοβαρές ανακατατάξεις με την αποχώρηση του Ντάρκο. Το εν λόγω τμήμα είναι απολύτως και δεδομένα κρίσιμο στην επιτυχία του εγχειρήματος ΦΤΙΑΧΝΩ ΟΜΑΔΑ. Χωρίς έξυπνες αγορές των παικτών που χρειάζεσαι, όταν η τιμή τους ακόμα αντέχεται από τον σύλλογο (δεν μιλάει κανείς για ούτε για τσάμπα, ούτε για παίκτες των 10 εκ), είναι απολύτως δύσκολο να υλοποιήσεις το σχέδιό σου. Χωρίς την απαραίτητη λίστα παικτών σε θέσεις και με τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο προπονητής, είναι πολύ δύσκολο να οργανωθείς και να τελειώνεις τις μεταγραφικές εκκρεμότητες του ρόστερ σου πριν τον Αύγουστο (αλήθεια, πόσες φορές το έχουμε δει το έργο?). Φέτος φαίνεται πως κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο σε αυτό.
Προϋποθέτει Διοικητική και προπονητική σταθερότητα όχι σαν την πρόσφατη περίπτωση του Ερνέστο (2 ετών), αλλά ακόμα μεγαλύτερης. Προϋποθέτει δηλαδή την παραμονή ενός προπονητή που να έχει τα προσόντα (κρίσιμος ο ρόλος του τμήματος scouting στην επιλογή του) να δημιουργήσει και να εξελίξει αυτό το καλοδουλεμένο σύνολο, για 4-5 χρόνια τουλάχιστον. Ενός προπονητή στυλ Μουρίνιο της Πόρτο και όχι ενός προπονητή στυλ Μουρίνιο της Ρεάλ. Έναν προπονητή δάσκαλο γιατί αναγκαστικά θα έχεις αρκετούς μικρούς παίκτες στο ρόστερ, με μεγάλες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του ποδοσφαίρου γενικότερα και αν γίνεται με ιδέες πρωτοποριακές για την εποχή, χωρίς αυτό να είναι και απαραίτητο.
Προϋποθέτει εξαιρετικά μεγάλη υπομονή από τους φιλάθλους. Η δημιουργία μιας ομάδας δεν γίνεται σε 1-2 χρόνια. Προϋποθέτει σκληρή και εντατική δουλειά από τους παίκτες και προπονητή, αλλά εξίσου σκληρή προσήλωση και υποστήριξη της ομάδας από όλους εμάς. Πέρυσι με τον Ερνέστο η εικόνα της ομάδας ήταν έτη φωτός καλύτερη από την εικόνα της ομάδας πρόπερσι. Πέρυσι η ομάδα ανέβηκε σκάλες ολόκληρες μέσα στο γήπεδο στις μέτριες ημέρες της γιατί οι περισσότεροι στην κερκίδα είχαν πίστη σε αυτή την προσπάθεια που έβλεπαν να γίνεται και απλά υποστήριζαν έως τέλους την ομάδα. Γιατί η περυσινή ήταν ΟΜΑΔΑ, δουλεμένη ήδη ένα χρόνο με τον ίδιο προπονητή και τις κατάλληλες προσθήκες που ζήτησε ο προπονητής. Φέτος αυτό δεν το είδαμε και κατά την γνώμη μου δεν θα μπορούσαμε και να το δούμε, αφού η φετινή ομάδα ήταν νέα τόσο σε προπονητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ρόστερ και αρχικής ενδεκάδας. Από την άλλη όμως αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας. Δεν μπορείς να κτίσεις ομάδα με την καλοκαιρινή προετοιμασία και μόνο, ούτε σε επίπεδο 5-6 μηνών μέσα σε πλήρη αγωνιστική δράση. Το ευτύχημα φέτος είναι ότι ο Μίτσελ ουσιαστικά δουλεύει το ρόστερ από το Φεβρουάριο, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα προσαρμογής του ή γνώσης της ομάδας. Ήδη είναι λογικά έτοιμος με τις ανάλογες εισηγήσεις για το ξεσκαρτάρισμα του υπάρχοντος ρόστερ, αλλά και στις μεταγραφικές εισηγήσεις του.
Προϋποθέτει εκτός από την αγορά ή δανεισμό παικτών, πωλήσεις επίσης παικτών. Αυτό μόνο στην Ελλάδα είναι ταμπού. Όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν το τίμημά τους τόσο για να τα αποκτήσεις, όσο και για να τα πουλήσεις. Οι περισσότερες ομάδες που έχουν διαγράψει λαμπρή πορεία τις τελευταίες δεκαετίες στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, έχουν βασιστεί στις πωλήσεις παικτών τους. Τρανό παράδειγμα η Λυών και η Πόρτο. Το δύσκολο είναι να έχεις την δυνατότητα με τα λεφτά που λαμβάνεις από την πώληση να αγοράζεις ακόμα καλύτερο υλικό που θα μοσχοπουλήσεις ακόμα ακριβότερα στο μέλλον. Έτσι δημιουργείς και ένα δίχτυ προστασίας για τα οικονομικά της ομάδας για το μέλλον. Στην ομάδα μας ήδη ακούγονται από το εξωτερικό σειρήνες για τους Μανωλά, Μασάντο, Τζεμπούρ. Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε πόσο μεγάλο είναι το υπάρχον ρόστερ αν υπολογίσεις και τους δανεικούς. Η μαγκιά για εμένα είναι όποιον δανεικό δεν χρειάζεσαι να τον παραχωρήσεις με μεταγραφή και όχι ελεύθερο. Πόσα χρήματα θα πάρει οι σύλλογος? Μπορεί ίσα ίσα το κόστος ενός καφέ, αλλά πρέπει να εγκαταλειφθεί το μοντέλο των προηγούμενων χρόνων που αφήναμε ελεύθερους όσους δεν μας έκαναν και ουσιαστικά από τον παίκτη δεν είχαμε ποτέ και κανένα όφελος. Σε αυτό θα βοηθήσει και θα αξιολογηθεί και ο Λορένθο.
Κάτι άλλο που είναι μεν σημαντικό, χωρίς να είναι προϋπόθεση για να δημιουργήσεις ένα σύνολο – ΟΜΑΔΑ. Οι ακαδημίες σου πρέπει να ακολουθούν την επαγγελματική ομάδα σε όλα. Δεν εννοώ σε φυσική παρουσία, αλλά σε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την αντρική ομάδα, όπως το αγωνιστικό σύστημα, το αγωνιστικό πλάνο, τον τρόπο μετακίνησής τους, τα ωράρια και τους χώρους προπόνησης, κτλ. Πρέπει να αισθανθούν οι πιτσιρικάδες που ακριβώς και σε ποια ομάδα ανήκουν. Πρέπει η μετάβαση στην αντρική ομάδα να τους βρει προετοιμασμένους για αυτό το βήμα και όχι να βρεθούν ξαφνικά στο άγνωστο τόσο αγωνιστικά, όσο και στην νοοτροπία τους. Το project φτιάχνω ομάδα συνόλου, στηρίζετε σχεδόν αποκλειστικά στο ανέβασμα νεαρών παικτών από την ακαδημία μας. Άρα πρέπει αυτοί οι νέοι παίκτες να ανέβουν στην αντρική ομάδα με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, έχοντας δουλέψει πρώτα πάρα πολύ σκληρά σωματικά και ψυχολογικά, για να αρπάξουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί.
Κλείνοντας και συνοψίζοντας ο στόχος μιας μοντέρνας Ευρωπαϊκής ομάδας του επιπέδου μας είναι πρωτίστως να δημιουργήσει ένα σύνολο τέτοιο που να της επιτρέψει και τον κόσμο να ικανοποιήσει με το θέαμα που θα προσφέρει (πράγμα που είναι βέβαιο), αλλά και να προσαρμοστεί άμεσα στην νέα τάξη πραγμάτων με τους νέους κανονισμούς της UEFA (βλ. financial fair play). Οι εποχές που οι ομάδες σκορπούσαν ανεξέλεγκτα χρήματα έχουν τελειώσει ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πλέον η ομάδα προσπαθεί εκ των έσω να αντεπεξέλθει σε αυτό το συγκριτικό μειονέκτημα που δημιουργείται με τον ανταγωνισμό. Γιατί κακά τα ψέματα η νέα διαμορφωμένη κατάσταση στην ομάδα με κάθε χρονιά χαμηλότερα τηλεοπτικά έσοδα, με τα εισιτήρια διαρκείας να μειώνονται πολύ κάθε χρονιά, οι διαφημίσεις ολοένα και να προσφέρουν μικρότερα χρηματικά ποσά, τις τράπεζες να μην δίνουν δάνεια ούτε για πλάκα, αυτόματα καλείται ο ιδιοκτήτης να βάζει το χέρι στην τσέπη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έπ’ άπειρον. Η ψαλίδα, με όλα τα παραπάνω δεδομένα, έχει ανοίξει πολύ με τον άμεσο ανταγωνισμό μας στην Ευρώπη. Αυτό καλύπτεται ΜΟΝΟ κι αν δημιουργήσεις με ένα σταθερό πλάνο ένα σύνολο ομάδας, έναν δουλεμένο βασικό κορμό που να χρειάζεται ελάχιστες στοχευμένες προσθήκες κάθε χρόνο, προσθήκες που να είναι εφικτές για τον σύλλογο και να κάνουν την βιωσιμότητα του συλλόγου σε βάθος χρόνου εφικτή, γιατί αυτή την στιγμή δεν είναι (μιλάω για βιωσιμότητα ανεξάρτητη της τσέπης του προέδρου) κι αυτό πρέπει να το βάλουμε όλοι πολύ καλά στο μυαλό μας.
Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Η απόλυση του Ντάρκο, η πλήρης και απόλυτη στήριξη του Μίτσελ, η πραγματοποίηση των πρώτων μεταγραφικών επιθυμιών του. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εδώ θα είμαστε όλο το καλοκαίρι για να σχολιάσουμε όλα τα τεκταινόμενα γύρω από την ομάδα.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ 1. Αλήθεια ποιος θα έχει τα άντερα να αποκλείσει τα Γιάννενα υπέρ του ζέλα, αν αυτά βγουν πρώτα στην διαδικασία των play offs?
ΥΣΤ 2. Ο Ιβάν δεν έκανε καμιά δήλωση για τον Ολυμπιακό μετά το νέο στραπάτσο. Την αναμένουμε για να μην χαλάμε και τα γούρια…
 

Σχόλια

Εικόνα indian

για να λειτουργήσει όλο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένας προπονητής και μια διοικητική λειτουργία από πίσω που στηρίζει και προχωράει πάνω σε ένα πλάνο μεσομακροπρόθεσμο...στην Αγγλία ο προπονητής το φτιάχνει αυτό το πλάνο γι αυτό και άλλωστε λέγεται μάνατζερ και έχει δίπλα του προπονητές και επιτελείο για όλες τις δουλειές...από το σκάουτινγκ μέχρι την τακτική, την εκγύμναση, την κατασκοπία...προφανώς αυτό το πλάνο δουλεύει μόνο στη γηραιά αλβιόνα, γι αυτό η διοίκηση είναι αυτή που πρέπει να σχεδιάσει και να προχωρήσει ένα πλάνο και αφού έχεις το πλάνο, παίρνεις και τον προπονητή που θα στο υλοποιήσει, αφού του παρέχεις φυσικά όλα τα εχέγγυα...βασικός κανόνας των οικονομικών είναι ότι πρέπει πρώτα να έχεις την ιδέα...πάνω σε αυτήν χτίζεις...και κεφάλαιο να έχεις και προϊόν, αν δεν έχεις την ιδέα και το πλάνο, δεν κάνεις τπτ...από κει και πέρα, στο πλαίσιο αυτού του πλάνου, καλό είναι να μην έχει η ομάδα τόσους δανεικούς...επένδυσε χρήματα στις ακαδημίες, κάνε και μεταγραφές νεαρών υποσχόμενων ντόπιων και ξένων, ηλικίας μέχρι 18-10 ετών(το βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία χρόνια)...δεν υπάρχει λόγος να έχει η ομάδα ένα ρόστερ 35-40 παικτών,,,μπερδεύεται και ο προπονητής και όλοι...χώρια το οικονομικό σκέλος...ας ξεπεράσουμε όπως πολύ σωστά λες και το ταμπού ότι η μεγάλη ομάδα δεν πουλάει παίκτες και δεν αγοράζει φθηνά...η ποδοσφαιρική κάνουλα είναι αστείρευτη, η τιμή του κάθε παίκτη διαμορφώνεται από πάρα πολλούς παράγοντες άσχετους μεταξύ τους και πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ποδοσφαιρική του αξία...επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα του ρίσκου της κάθε μεταγραφής καθώς και της προσαρμογής...το παν λοιπόν είναι ένας ευέλικτος κορμός παικτών με ένα πλάνο που ελαχιστοποιεί το ρίσκο της διατάραξης αυτού του κορμού...και πάνω απ' όλα όπως αναφέρεις το πλάνο αυτό να περιέχει την απεξάρτηση όσο το δυνατόν της οικονομικής κατάστασης της ομάδας από την τσέπη του κάθε επιχειρηματία-παράγοντα...θεωρώ ότι τα 3 τελευταία χρόνια προς τα εκεί κινείται η φιλοσοφία της διοίκησης και αυτό τους το δίνω credit με όλο μου το είναι...και ας είμαι υπάλληλος και πρόβατο...

υγ. ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ

Εικόνα savvas gridlock

Βασικά μόνο την τελευταία πρόταση έπρεπε να γράψεις. Τράβα να τα πεις αλλού αυτά ρε υπάλληλε. Σε καταλάβαμε. Κατάσκοπος του χοντρού είσαι για να υπονομεύσεις το γνήσιο λαικό φρόνημα του γκοζμάκη μας, που δεν τρώει κουτόχορτ.

Εικόνα dono

Μα σε όλα να συμφωνώ; Σε λίγο θα μου την πούνε για διπλό λογαριασμό...

Εικόνα Hank

Η σημαντικότερη προϋπόθεση για να λειτουργήσει και να αποδώσει αυτό το μοντέλο, είναι ο προπονητής.

Εικόνα savvas gridlock

Ε γι'αυτό φέραμε το Μίτσελ, τον προπονηταρά που τον σέβονται όλοι.

Εικόνα Hank

Για να δούμε...

Εικόνα dono

Για εμένα σημαντικότερο όλων είναι οι προθέσεις της διοίκησης για το αν πραγματικά θέλει να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο
Ο προπονητής συμφωνώ είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι του παζλ, αλλά για να τον διαλέξουν και να τον μοσχοπληρώνουν, εεε δεν μπορεί κάτι θα αξίζει

Εικόνα savvas gridlock

Καλά τα λες, αλλά πρέπει και να προσθέσεις τον παράγοντα ''σκληρή προπόνηση''. Στην Ελλάδα και δη στον Ολυμπιακό, όποιος κι αν έχει έρθει στο μπάγκο μας, αργά ή γλήγορα συμβιβάζεται με τους ''παικταράδες'' μας, παρατάει την σκληρή προπόνηση για να μην γκρινιάζουν κι έχει το κεφάλι του ήσυχο. Δίχως σκληρή προπόνηση μέσα στην εβδομάδα, καμία ομάδα δεν θα χτίσεις που να στέκεται όξω με συνέπεια και διάρκεια. Αν οι άλλοι έχουν υψηλότερα μπάτζετ και σου'ρχονται με 5-6 δυνατές προπονήσεις την εβδομάδα, εσύ που είσαι με τα φιστίκια ούτως ή άλλως λόγω Ελλάδος, πώς θα τους κοντράρεις με τη 1,5, βαριά βαριά κι αυτή, προπόνηση και τα ''πονάκια'' όλωνε των παικτώνε για να μην ζοριστούν? Σε αυτό οφείλει η διοίκηση να πατήσει πόδι και να στηρίξει το Μίτσελ, γιατί οι φήμες για το ότι είναι μυρωδιάς, πως δεν κάνει καλή προπόνηση, πως είναι άσχετος κι άλλες τέτοιες ''σοφίες'', μέσα από του Ρέντη βγαίνουν. Τους έφερε για κάποιες μέρες σερί πρωί, τους ξεθέωσε στη δουλειά όπως όφειλε και τσαντίστηκαν τα καλομαθημένα μας παλληκάρια. Πάντοτε πρόθυμοι κάποιοι ΑΡΔ, παίξανε το γνωστό παιχνιδάκι του ''οι παίκτες είναι οι καλύτεροι κριτές, αυτοί κρίνουν με την πρώτη έναν προπονητή αν φτουράει''...

Εικόνα dono

Συμφωνώ 100% και το έγραψα πρώτο απ´ όλα
...να δημιουργήσεις ένα σύνολο παικτών που μέσω της δουλειάς...

Εικόνα ΔΙΑΣ

προπονητης...
τμημα σκαουτινγκ...
2 συστατικα που καποιοι δεν θεωρουν εντελως απαραιτητα στο ΘΡΥΛΟ...

Εικόνα dono

Δία από μια μεριά είναι λογικό.
Όταν βλέπουν οι οπαδοί των άλλων ομάδων ότι οι ομάδες τους δεν χρειάζονται προπονητή (για τμήμα scouting ούτε λόγος...) για να περιμένουν το τι θα γίνει στα play offs για να πάρουν την θέση του ΠΑΣ, τότε για τι μιλάμε αλήθεια?
Οι δικοί μας οπαδοί που δεν βλέπουν αυτή την αναγκαιότητα, είναι οι ίδιοι που γιούχαραν πέρυσι τον Βαλβέρδε. Μετά κωλοτούμπιασαν βέβαια αλλά η γιούχα είχε μείνει.

Εικόνα ΔΙΑΣ

υπαρχουν γαυροι που αποδοκιμασαν τον βαλβερδε?
υπαρχουν γαυροι που αποδοκιμασαν το τζολε?
υπαρχουν γαυροι που αποδοκιμασαν τον ζιο?
υπαρχουν γαυροι που αποδοκιμασαν τον ΣΩΚΡΑΤΗ?
υπαρχουν γαυροι που αποδοκιμαζουν καθε φεροντα τον δαφνοστεφανομενο?
δεν το πιστευω....

Εικόνα dono

Εντάξει είναι στα πλαίσια της προπαγάνδας που κάνουμε μην δίνεις βάση. Εμείς μισθωτοί είμαστε

Εικόνα ΔΙΑΣ

καποιοι μας νομιζουν συνταξιουχους...κανουν λαθος... χαχαχαχαχαχαχα