ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 part 2


Tags: -

Μετά το ξενέρωμα της περασμένης εβδομάδας του μπάσκετ, ξαναγυρίσαμε στην καθημερινότητα της πιο νεκρής περιόδου για την ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτή που διανύουμε τώρα, που δεν περιέχει απολύτως τίποτα αγωνιστικό, αντίθετα είναι γεμάτη με μυστήριο, υποθέσεις και γενικότερα είναι η χαρά του κάθε ΑΡΔακίου και εφημερίδας, μπας και πωλήσουν κανένα φύλλο παραπάνω γράφοντας κανένα πιασάρικο όνομα, σαν μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού μας.
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ λίγο στο ρεζουμέ της εικόνας που παρατηρούμε από την ΠΑΕ τον τελευταίο καιρό.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια και πάντα σύμφωνα με τους ΄΄έγκριτους΄΄ και ΄΄αξιόπιστους΄΄ δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας, η ΠΑΕ συμφωνούσε με 200 παίκτες στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Μια ΠΑΕ όπου ποτέ δεν έβγαινε προς τα έξω να διαψεύσει (γιατί το να επιβεβαιώσει το όποιο ενδιαφέρον το θεωρώ ηλίθιο) και σε τελική ανάλυση δώσε στον μέσο Έλληνα ελπίδα ότι θα έρθει χαλαρά ο Μέσι στον Πειραιά και μετά άντε μάζεψέ τον στο τέλος. Αυτή η τακτική έχει στοιχίσει πολύ στην ομάδα, τόσο σε επίπεδο αξιοπιστίας στο πρόσωπο του προέδρου, όσο και στην γενικότερη αξιοπιστία της ομάδας. Όταν όλο το περσινό καλοκαίρι άκουγες 5-10 ονόματα πολύ καλών (και πολύ ακριβών) παικτών για την αντικατάσταση του Μέλμπεργκ και τελικά βολεύεσαι τον δεκαπενταύγουστο με τον Κοντρέρας, εεε αυτό δεν αντέχεται από τον μέσο φίλαθλο. Η παραπάνω πάγια τακτική της διοίκησης (υπήρχε και επί προεδρίας Κόκκαλη) αδικεί πρωτίστως την ίδια και την προσπάθειά της για ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας.
Από φέτος και μετά την απομάκρυνση του Ντάρκο (μπορεί να είναι και συμπτωματικό), η τακτική έχει αλλάξει άρδην. Πλέον η ΠΑΕ ενημερώνει τον κόσμο όταν βλέπει ότι γράφονται στον τύπο σενάρια επιστημονικής φαντασίας διαψεύδοντάς τα π.χ Γιοβάνοβιτς, Μισίμοβιτς, κτλ. Κάτι ακόμα που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν στεγανά τόσο στους μεταγραφικούς στόχους, όσο και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών. Γενικότερα αντιλαμβάνομαι μια καλύτερη οργάνωση σε αυτό τον τομέα, ίσως γιατί η ΠΑΕ έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και προσπαθεί να μην τα επαναλάβει, ίσως γιατί υπάρχουν πιο ικανά στελέγχη στα αρμόδια πόστα.
Το άλλο που βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση είναι το είδος και το μέγεθος των παικτών που αποτελούν τους πραγματικούς μεταγραφικούς στόχους της ομάδας. Στόχοι όπως ο Βερδού (χωρίς φυσικά να μιλάμε για κλεισμένο παίκτη ή οτιδήποτε σίγουρο στην έλευσή του) δείχνει μια διάθεση για ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ, με ταυτόχρονη ικανοποίηση της μεταγραφική λίστας του Μίτσελ, πράγμα που προσωπικά θεωρώ το πιο σημαντικό θέμα. Ο συγκεκριμένος μεταγραφικός στόχος είναι ψώνια από το πολύ ψηλό ράφι κι αν τελικά κατηφορίσει προς Πειραιά, απλά θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους  παίκτες που θα έχουν πιάσει λιμάνι στην ιστορία του Ολυμπιακού, σε σύγκριση και συνδυασμό πάντα με την αξία του, τις παραστάσεις του και το κόστος απόκτησής του. Φαίνεται δε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας δεν θα σταματήσει εδώ και θα δούμε προσπάθεια απόκτησης κι άλλων ΄΄έξυπνων΄΄ στόχων. Απλά έχω κάποια ερωτήματα προς ναυτιλλόμενους. Αν μας έλεγαν ότι οι επόμενες 4 περίοδοι θα πήγαιναν όπως οι φετινή, δηλαδή με πολύ σφικτό μεταγραφικό προγραμματισμό, με λυσσαλέα προσπάθεια συγκράτησης των εξόδων και δημιουργίας οικονομικού πλεονάσματος, με μοναδικό σκοπό την κάλυψη των παρελθόντων ανοιγμάτων από την ΠΑΕ, αλλά όλα αυτά μετά από τα τέσσερα χρόνια ο σύλλογος δεν θα χρωστούσε σε ΚΑΝΕΝΑΝ, θα το αντέχαμε? Αν μας έλεγαν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγαμε μια και καλή τα χρέη και την πιθανότητα να γίνουμε στο μέλλον βάζελοι, αεκάκια, κτλ θα στηρίζαμε αυτή την προσπάθεια? Όλα αυτά αν συνδυάζονταν με την ταυτόχρονη κατάκτηση τίτλων στο εσωτερικό και προσπάθεια για καλή πορεία στο εξωτερικό, θα ήταν αρκετό για όλους μας?
Πολύ φοβάμαι ότι η περσινή απογοητευτική χρονιά, από την άποψη της υπομονής και της εμπιστοσύνης που δείξαμε στην διοίκηση και στην ομάδα, γίνεται οδηγός στον πρόεδρο για να ΄΄ρεφάρει΄΄, να εξισορροπήσει την σχέση του με την κερκίδα, που έχει προφανώς διαταραχθεί ύστερα από τα γεγονότα μετά το ντέρμπι με τον ζέλα (ανακοινώσεις ΠΑΕ, αποχή οργανωμένων και μη στα μετέπειτα παιχνίδια κτλ). Δεν υιοθετώ αυτή την ρήξη, εξάλλου κι εγώ γηπεδικός οπαδός είμαι και πιο πολύ με ενόχλησαν οι σύγαυροι δίπλα μου και οι αντιδράσεις τους όλη την περίοδο, παρά η κακή εικόνα της ομάδας, αλλά αντιλαμβάνομαι μια προσπάθεια να ξοδευτούν πολύ περισσότερα χρήματα, απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται η ομάδα. Οι στόχοι και κυρίως οι πιθανότητες υλοποίησής τους δεν αλλάζουν αν πάρεις έναν ή τέσσερις παίκτες επιπέδου Βερδού. Όταν ο στόχος σου είναι η κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα και μια καλή πορεία στην Ευρώπη, δηλαδή ότι κατέκτησες πέρυσι πανεύκολα (δεν αναφέρομαι φυσικά στους 9 πόντους στο CL), στόχοι δηλαδή αυτονόητοι αλλά συνάμα και με σχετικά μικρό βαθμό δυσκολίας με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα, τότε προς τι χρειάζεσαι 4-5 παίκτες ΄΄πρωτοκλασάτους΄΄? Άσε που θεωρώ και εντελώς σχετικό τι εννοούμε καλή πορεία στην Ευρώπη. Φέτος όλα τα οικονομικά δεδομένα θα είναι εις βάρος της ομάδας σε αυτή την προσπάθεια. Λιγότερα εισιτήρια, λιγότερα έσοδα από την ΝΟΒΑ (ήδη πρότεινε μείωση 10% στην συμφωνία με την superleague, αλλά και από φέτος η πίτα των τηλεοπτικών μοιράζεται σε 18 ομάδες κι όχι σε 16 που ήταν μέχρι τώρα).
Εν κατακλείδι, φυσικά και δεν θα με χαλάσει να δω παίκτες της κλάσης και επιπέδου του Βερδού με την ερυθρόλευκη φανέλα και θα είμαι ένας από τους αποθεωτές του, αλλά μήπως αυτή η στροφή της ομάδας είναι η αρχή για μελλοντικά οικονομικά δεινά? Εμένα πρωτίστως με ενδιαφέρει να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα στο μέλλον, να υπάρχει και να επιβιώσει ο σύλλογος στο μέλλον, αν είναι δυνατόν χωρίς την χρηματοδότηση του εκάστοτε προέδρου. Παρακολουθώ στο γήπεδο την ομάδα σχεδόν 30 χρόνια, προσωπικά θα αντέξω και άλλες μέτριες χρονιές όπως η φετινή, εξάλλου έχουμε δει και πολύ χειρότερες στο παρελθόν. Παλιότερα αυτές οι κακές χρονιές μας γιγάντωναν, μας έκαναν χαλύβδινους στην προσμονή της ανάκαμψης και γενικότερα ανυπόμονους στο να γίνουμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης, στον μόνο ρόλο που μας αναλογεί. Στην κερκίδα και να φωνάζουμε για τον Θρύλο μας. Τώρα δεν ξέρω…
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ 1. Δηλαδή για όλα τα δεινά του μπάσκετ φταίνε οι 50-100 που έμειναν στο γήπεδο? Μααάιστα. Καμιά αντίδραση από τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ. Ξέχασα αυτοί, όπως και ο ΔΙΑΣ, θα μιλήσουν τον Αύγουστο…
ΥΣΤ 2. Διάβασα εχθές ότι ο Πανιώνιος θα αρχίσει προετοιμασία στο Απήλιον. Τι γίνεται ρε παλικάρια? Πολυκοσμία έπεσε…
ΥΣΤ 3. Ο Σαλίνο ρε παιδιά που βρίσκεται?
 

Σχόλια

Εικόνα red devil 7

Εμενα το φετινο καλοκαιρι μου θυμιζει το καλοκαιρι της σεζον 2007-2008..Μεταγραφες παιχτων τυπου κοβασεβιτς,γκαλλετι,νουνιεζ κλπ

Εικόνα dono

Στο οποίο είχες την πώληση του καστίγιο με περίπου 18 εκ. Τώρα τι έχεις;

Εικόνα savvas gridlock

Ο δρόμος που διαβαίνει ο πρόεδρας, δεν έχει γυρισμό. Αν πας τώρα, με συσσωρευμένα ελλείμματα της τάξης των 64 εκ. ευρώ ως ΠΑΕ από προηγούμενες χρήσεις, να πεις ''όσα δώνω τόσα σκορπάω'', τότε στην πρώτη χρονιά που θα χαθεί το Τσου Λου, είτε επειδής θα χαθεί κάνα πρωτάθλημα, είτε επειδής ο πρωταθλητής δεν θα βγαίνει στους όμιλοι, θα πρέπει να ρίξεις το κόστος λειτουργίας του τμήματος από τα 60 εκ. ευρώ που είναι τώρα, στα 35 εκ., μην πω 30. Μπαμ μπαμ, έτσι? Δανεικά από τράπεζαι να καλύψουν την τρύπα, δεν υπάρχουν πια, όπως συνέβαινε επί Κόκκαλη. Πεθάνανε αυτά. Μ'όσα βγάζεις, μ'αυτά προχωράς. Ή μειώνεις το κόστος λειτουργίας σου λοιπόν στο μισό άμεσα, ή κάνεις αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και χώνεις ζεστό παραδάκι, μίνιμουμ 30 εκ. ευρώ. Μπορεί και 50 να πρέπει να χώσεις. Θα το κάνεις? Το λέω ως υπάλληλος του πρόεδρα, για το καλό του. Αυτό με νοιάζει, όχι το καλό του Ολυμπιακού. Οι ίδιοι που τώρα τον πιέζουν για μεταγράφες, τότε θα τον κυνηγούν, ρωτώντας ''τόσα κατομμύργια έμασες από το Τσου Λου ρε χοντρέ, πούντα τώρα? Παντελόνι τα'κανες?''.

Εικόνα ΔΙΑΣ

νομιζω οτι μπορουμε και νοικοκυριο να πετυχουμε και μια δυο κινησεις πρωτου ραφιου να γινουν. Δε μιλαω για ριβαλντους ουτε για ζαχοβιτς ζιοβανι καρεμπε. αλλα δυο αθλητας επιπεδου γκαλετι (καλως να τον δεχτουμε ως αντιπαλο) αντεχει το μπατζετ. στις θεσεις που θα αποφασισει ο προπονητης. Ηδη απο την ελληνικη αγορα σχεδον σκουπισαμε καθε τι αξιολογο. με νορμαλ κοστος. Αρα δυο ποδοσφαιριστες των 6-7 εκατομυριων δεν ειναι υπερβολη.

Εικόνα dono

Δία εγώ για να σου απαντήσω αναμένω τον φετινό ισολογισμό. Αν φέτος είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά, τότε αυτό που λες δεν γίνεται, προφανώς λαμβάνοντας υπ´ όψιν κ το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον γύρω από την ομάδα. Φέτος θα έχεις λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα περισσότερα έξοδα, αν φυσικά γίνουν οι προγραμματισμένες κινήσεις. Άρα πως γίνεται να είσαι οκ οικονομικά με μεταγραφές 6-7 εκ; Θα δούμε βέβαια τι θα γίνει, γιατί εμείς συζητάμε θεωρητικά

Εικόνα ΔΙΑΣ

περσι καναμε μια μεταγραφη των 2.5 μυριων, το μασαντο, σε μια ομολογουμενως σφιχτη χρονια. φετος υποτιθεται οτι στο προγραμμα μπηκαν δυο τετοιες κινησεις. στα 6-7 μυρια περιλαμβανω και τα συμβολαια των παικτων. δεν νομιζω οτι ειναι υπερβολη τη στιγμη που καθαρισαμε παλι απο καποια μεσαια συμβολαια. πχ μοντεστό παντελιτς.
δεν εχει νοημα να κανουμε προσθαφαιρεσεις. η αισθηση μου για φετος ειναι οτι "μας παιρνει"...

Εικόνα dono

Μωρέ λογιστές δεν είμαστε κ δεν θα κάνουμε αυτά που κοροιδεύουμε. Το πιο σημαντικό είναι ο μίτσελος να έχει τα εργαλεία που ζήτησε. Ο βαγγέλας για να εγκρίνει το bgt του, σημαίνει ότι κάτι περισσότερο ξέρει.

Εικόνα clark gheibol

Συνεφωνώ, φίλε Ντόνο, απολύτως με όσα λες και συμμερίζομαι την ανησυχία που σου γεννά η διαφαινόμενη υπερμετεγγράφηση. Θα σου τονίσω όμως ότι με αυτά που γράφεις, αλλάζεις κορτ και παίρνεις και τις μπάλες στα χέργια σου για να σερβίρεις. Αυτόματα, εσύ, εγώ και όποιος άλλος συνεφωνεί φεύγει από το άρμα του Μαρινάκη που μας έκοβε λεφτά μέχρι τώρα και εναντιώνεται στην πάνω από τα μέτρα του μπάτζετ δαπάνη για μετεγγραφές. Αντίθετα, γίνονται μίσθαρνα όργανα της διοίκησης όσοι τάσσονται υπέρ της διαφαινόμενης αποκατάστασης της σχέσης του Βαγγέλα με την εξέδρα
ΒΑΓΓΕΛΑ, ΕΣΥ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΗΡΘΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ. ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ (όσους βλέπουν το γήπεδο μέσα από πελατειακό πρίζμα, αυτό της υπηρεσίας παροχής αθλητικού θεάματος), ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΑ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΔΕΣ, ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΔ. ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΖΕΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΕΣ

Εικόνα dono

Το πρόβλημα με την αλλαγή του άρματος, είναι ότι εμείς εδώ μέσα θα γράφουμε πάντα με το ίδιο σκεπτικό που είχαμε από το πρώτο γραπτό μας. ΣΤΉΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ, ΣΤΉΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ, ΣΤΉΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ.
Το πιο απλό που θα μπορούσε να κάνει ο βαγγέλας είναι να βγει δημόσια και να μιλήσει για το μέλλον της ομάδας. Να μιλήσει απλά, καθαρά, Πειραιώτικα. Να μας πει - αναθεωρήσει το πλάνο του και το σχέδιο του για την ομάδα και είμαι σίγουρος ότι όσοι θέλουν να καταλάβουν, θα καταλάβουν Οι υπόλοιποι θα γκρινιάζουν έτσι κι αλλιώς. Η γκρίνια είναι θέμα παθογένειας κι όχι επιχειρημάτων ή άποψης.

Εικόνα clark gheibol

συνεφωνώ και σ' αυτό, αλλά θέλω να ξανατονίσω ότι είσαι ρηξικέλευθος, καθώς με μία απλή ανάρτηση έκανες υπάλληλους του Βαγγέλα όσους στο παρελθόν μας χαρακτήριζαν τέτχοιους, ενώ μας έφερες εμάς στην αντίπερα όχθη, αυτή της αμφιζβήτησης των μεγάλων εξόδων

Εικόνα dono

Εγώ πάντα πατούσα σε δύο βάρκες χωρίς να βραχώ... Πιο αρδάκι πεθαίνεις!!! ΧΑΧΑΧΑ