Βαγγέλα, πούλα!


Tags: -

Γεια χαραντάν μαγκίτες. Έχουμε κλάσει από τη χαρά μας οι ποδοσφαιρικοί γαύροι, βλέποντας ότι ο Βαγγέλας ο Πρόεδρας βάνει βαθειά το χέρι στη τζέπη του Ολυμπιακού για να κάνει μεταγραφές. Δεν υπάρχει κάποιο λάθος στη μπαραπάνω πρόταση, είναι έτσι ακριβώς: ο Ολυμπιακός πλερώνει για τις μεταγραφές και όταν υπάρχουν κέρδη, αυτά μπαίνουν στη τζέπη του Θρύλου. Είδαμε (http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130109/isologismos-pae-olympiakos-2011-12) πέρισο ότι περίσσεψαν σαράντα οκοτώ χιλιάρικα που ενθυλακώσαμε στην από μέσα για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Από τούτο εδώ το σάιτ χαιρετίσαμε τη μπροσπάθεια του Προέδρου για οικονομική εξυγίανση της ομάδας.

Πώς τη γκαταλαβαίνουμε το λοιπόν εμείς την οικονομική εξυγίανση; Εγώ, μάγκαι, έτσι που το ‘χω στο μυαλό μου, φαντασιώνομαι έναν Ολυμπιακό που είναι πάνω απ’ οπχοιοδήποτε προσώπατο, είτε αυτός λέγεται Βαγγέλας, είτε λέγεται Σώκρατες, είτε λέγεται Αμπράμοβιτς, είτε δέκα Αμπράμοβιτς. Έναν Ολυμπιακό που κερδίζει αυτά που καταναλώνει και βάνει και λίγο μπαγιόκο στην άκρη για τους δύσκολους χειμώνες που θα ‘ναι το κρύο τσουχτερό και δε θα ‘χει τσου λου να μας ζεστάνει. Έναν Ολυμπιακό που το μόνο που θα χρειάζεται είναι ένας Πρόεδρος από τον οποίο δε θα ‘χουμε την απαίτησις να βάνει το χέρι στη τζέπη για να τρέξει την ομάς.

Τα τρία πρώτα χρόνια της Προεδρίας του Βαγγέλα, κινηθήκαμε προς το κομμάτι αυτό. Με τα χρήματα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όταν ανέλαβε Πρόεδρος ο Βαγγέλης ο Μαρινάκης, έκλεισαν κάπχες τρούπες, χρειάστηκε όμως και μια κάποια αναδιάρθρωση σε έμψυχο υλικό, επομένως δαπανήθηκαν κάποια κεφάλαια προς αυτόν το σκοπό. Αφού λοιπόν τη μπερσινή χρονιά αποκτήσαμε μπόλικους ποδοσφαιριστάς με συμβόλαια, κάποια εκ των οποίων γερά (αναφέρω ενδεικτικά: Μασάδο, Γκρέκο, Μανώλα, Σιόβα, Πίνο), αφού ανεβάσαμε τη χρηματιστηριακή αξία αρκετών απ’ τους παίχτες αυτούς με τις (ομολογουμένως καλές) εμφανίσεις μας στο τσάμπιονς λιγκ, ερχόμαστε σ’ αυτό το καλοκαίρι και τη φετινή μετεγγραφική περίοδο και κοζάρουμε τα νούμερα και τους αριθμοί.

Τι λένε τα νούμερα και οι αριθμοί; Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά βλέπω ότι έχουμε κρατήσει όλα τα περσινά συμβόλαια. Να αναφέρω παρενθετικά εδώ ότι σε σχέση με τον ισολογιζμό της περσινής χρήσης έχουμε επιπλέον τον Πίνο και το Μίτσελ, μείον το μισό του μισθού του Τορογίδη, άρα λίγα παραπάνω έξοδα το σύνολο, αλλά πες εντάξει, ίσα βάρκα ίσα πανιά. Και πάμε στο φετινό καλοκαίρι. ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ. Έχουμε λύσει τη συνεργασία με το Μοδέστο και ίσως λυσουμε και το συνεβόλαιο του Παντελή, οι οποίοι όμως δεν ήταν βαριά για τον Ολυμπιακό συμβόλαια. Επιπλέον έχουμε το κόστος της μετεγγραφής (για όσους δε μπήραμε τζάμπα), των συμβολαίων και της εφορίας για τους αποκτηθέντες μέχρι στιγμής, Ολαϊτάν, Ντε Βινσέντι, Σάμαρη, Σαλίνο, Βάις και Ντομίνγκες, αλλά και αυτών που περιμένουμε, του αμυντικού χαφ και του φορ τουλάχιστον, απ’ όσο βέβαια ακούγεται.

Στην εξίσωση πρέπει να μπουν βέβαια και τα υπόλοιπα έξοδα. Έχουμε και λέμε το λοιπόν:
α) έχουμε ανανεώσει 8 συμβόλαια υπαρχόντων παιχτών που παίρνουν όλοι μεγαλύτερες απολαβές σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, των  Μέγιερι, Φουστέρ, Χολέμπας, Αμπντούν, Τζιμπούρ, Μήτρογλου, Μανιάτη και Φέτφα. Έξοδα.
β) αποκτήθηκαν με συμβόλαιο οι Σάμαρης, Ολαϊτάν, Ντε Βινσέντι, Σαλίνο, Βάις, χώρια αυτοί που περιμένουμε, ο γκολκίπερ, χώρια ο αμυντικός χαφ που ακούγονται κάτι ονόματα που για να τους πάρεις θες παλαβομύρια. Κι άλλα έξοδα, αρχινάμε να βλέπουμε τον πάτο από το συρτάρι σιγά σιγά.

Κι αφού έτσι τελειώνουμε με την αύξηση των εξόδων, πάμε τώρα στη μείωση των εσόδων:
α) Νόβα: περιμένουμε μείωση της τάξης του 1-2 μυρίων
β) ΟΠΑΠ: μείωση 2-5 μύρια (τα μείον 5 θα είναι στη χείριστη περίπτωση του να μη μπληρωθούμε φράγκο από τον ΟΠΑΠ, σενάριο πάντως καθόλου επιστημονικής φαντασίας)
γ) εισιτήρια: εδώ μας θέλω. Θα κάνουμε το καθήκον μας; Δεδομένης της μείωσης της τιμής των εισιτηρίων για να έχουμε τα ίδια έσοδα με πέρσι από αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να έχουμε χοντρικά 20% αύξηση στον αριθμό των εισιτηρίων εν μέσω κρίσης. Αν η αύξηση είναι μικρότερη του 20%, τότε έχουμε απώλεια εσόδων και από τα εισιτήρια
δ) χορηγίες: πρόσφατα διάβασα (http://www.naftemporiki.gr/story/671886) ότι βρήκαμε ένα νέο χορηγό, γεγονός που δείχνει ότι η Διοίκηση δε γκοιμάται, ψάχνει να αντλήσει κεφάλαια απ’ όπου μπορεί. Δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς συμβαίνει με τις χορηγίες, τι ποσά παίζουν, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η διαφήμιση είναι η πρώτη που επλήγη από τη γκρίση. Δεν τρέφω ελπίδες ότι τα έσοδα από τις χορηγίες θα είναι περισσότερα απ’ ό,τι πέρσι.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν στο να βγάλουμε το συμπέραζμα ότι η τρέχουσα χρήση (ζεζόν 2013-2014- θυμίζω ότι οι χρήσεις στη Μπαέ κλείνουν 30 Γιούνη, όχι 31 Δεκέμβρη) θα κλείσει με έλλειμμα. Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό, ο Θεός κι η ψυχή του. Αυτό το έλλειμμα θα προστεθεί στο έλλειμμα της χρήσης που έκλεισε τη μπεραζμένη βδομάδα. Αυτό το τελευταίο σύμφωνα με δηλώσεις υπολογιζόταν να είναι γύρω στα δύο μύρια, μένει βέβαια να το δούμε. Συνολικά για τις δύο ζεζόν μιλάμε για έλλειμμα από 7 ως 15 μύρια, εκτός αν πάμε σε καμιά μεταγραφή που θα μας κοστίσει κανα τεσσαροπεντάρι μόνο η μεταγραφή, χωρίς συνεβόλαιο, εφορία, μάνατζερ, πράγμα που θα μας εκτίνασσε στο έλλειμμα των 20 μυρίων και βάλε. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα;

Τώρα, εγώ ξέρω ότι ο αγνός κοζμάκης του Θρύλου, αν ποτέ φτάσει ως αυτό το σημείο τη σκέψη του, θα πει «να τα βγάλει ο Χοντρός από το πανταλόνι που τά ‘βαζε τόσο καιρό, τόσα μύρια δώνει για πλοία, να δώκει άλλα τόσα για το γαύρο». Εγώ θα πω στον αγνό αυτό γκοζμάκη ότι πρώτον διαφωνούμε ως προς τον τρόπο διαχείρισης, καθώς εγώ θέλω έναν Ολυμπιακό απαλλαγμένο από την οικονομική κατάσταση του εκάστοτε Προέδρου και δεύτερον ότι ο Πρόεδρος δεν έχει πει ποτέ ότι θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις ζημνιές.

Με αυτό το δεδομένο καθίσταται σαφές ότι πρέπει να πουλήσουμε παίχτες. Είχαμε μια καλή (κατά τη νταπεινή μου γνώμη) πρόταση ενός εκατομμυρίου για το Σιόβα που την απορρίψαμε. Το ένα μύριο προτάθηκε χάρη στις εμφανίσεις του Σιόβα στο τσου λου (μεγάλε Ζαρντίμ). Του χρόνου κι αφόσον θα ζεσταίνει πάγκο όπως είναι το πιο πιθανό, η αξία του είναι ζήτημα να ξεπερνάει το μισό μύριο. Φύρα, αλλά έτσι είναι η αγορά. Δε μπήρες αυτά που ήθελες, εγώ δε λέω τίποτα. Αν το μπουλούσαμε, θα ήμουνα υπερευχαριστημένος. Τα παζάργια έχουν και κινδύνους, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν.

Πάμε στους αποδέλοιπους. Έχουμε και λέμε για τη θέση των ακραίων επιθετικών: έχεις Αμπντούν, Πίνο, Φετφατζίδη από το πέρισο, Βάις και Ολαϊτά που πήρες φέτος, έχεις το Γιάνκοβιτς (http://www.olympiacos24.gr/content/football/19520-sta-erythroleyka-o-marko-giankobits-video) που φαίνεται ελπιδοφόρος. Έχεις και το Βλαχοδήμο στην Άουγκσμπουργκ. Πχοιοι προορίζονται για βασικοί; Καταρχάς έχεις τον Τζαμέλ από το πέρισο, καλός είναι. Μετά έχεις Βάις, έχεις και Πίνο (αν μείνει). Απ’ όλους αυτούς ο παίχτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία είναι ο Αμπντούν. Εγώ λοιπόν αυτόν θα πούλαγα, εφόσον δω ότι από πίσω έχω άξιους αντικαταστάτες. Ρεαλιστικά τώρα, ο Βάις μάλλον πάει για βασικός. Αν σου βγει και ο Πίνο που πέρσι όσο έπαιξε έδειξε καλά πράγματα, έχεις ήδη δύο σφαιράτους για τα πλάια. Έχεις και τον πχιο εγκεφαλικό πιτσιρικά, τον Μαυροβούνιο για να τον ανεβάσεις σιγά σιγά, του χρόνου αν τον δώσεις δανεικό ή ήδη από φέτος, αφόσον τονε κρατήσεις να παίζει με τους νέοι. Ο Ολαϊτάν μπορεί να παίξει, αλλά έτσι όπως το ‘χω στο  μυαλό μου το σύστημα του Μίτσελ, δε θα έχει χώρο για να ξεκινήσει τη μπροσπάθεια. Εμένα μ’ αρέσει πολύ ο τύπος, το είχα πει από τον Οκτώβριο αυτό, αλλά δε γκάνει νομίζω για παιχνίδι κατοχής. Δε γκζέρω μήπως είναι καλός σαν εσωτερικός χαφ, όπως ακούω ότι παίζει στην εθνική Νέων, κάτι σε στιλ ασπούμε Μουντάρι. Επομένως εγώ λέω για τους ακραίους: αν δω ότι μπορώ εύκολα (ίσως και καλύτερα ακόμα, μιας και είναι πολύ πιο αργός από τους άλλους δύο) να αντικαταστήσω τον Αμπντούν, τότε αυτός πρέπει να πουληθεί πρώτος. Ειδικά δε, αν κάνει τρίτη συνεχόμενη χρονιά καλές εμφανίσεις στο τσου λου, τον έδωσα από τα Χριστούγεννα. Αλλιώς, το καλοκαίρι. Κι ας φωνάζει ο κόζμος.

Για να μη σας κουράζω με όλους τους παίχτες του ρόστερ, ανάλογα σκέφτομαι για όλες τις θέσεις. Έχουμε πχ καμιά κατοστή δεκάρια, όσοι δε λέγονται Φουστέρ, Ντομίνγκες ή Ιμπαγάσα, δεν έχουν και πολλές ελπίδες να παίξουν (κάτι ανάλογο σκέφτομαι και για τη θέση 8). Δυστυχώς, απ’ αυτούς τους 3 δεν μπορείς να πουλήσεις κανέναν, άλλωστε φέτος ανανέωσες τους δύο και πήρες το ντρίτο, είναι και σε μεγάλη ηλικία. Αν δεν μπορείς να πουλήσεις κανέναν από τους υπόλοιπους, δώσε τους περισσότερους δανεικούς, για να ξεφορτωθείς τα συμβόλαια, ή ίσως μέρος απ’ αυτά. Και χωρίς αντάλλαγμα καμιά φορά ο δανειζμός θα μπορούσε ν’ αποδειχτεί χρήσιμος. Ο παίχτης παίρνει εμπειρίες και ο προπονητής έχει πχιο μαζεμένο ρόστερ για να δουλέψει. Ο μεγάλος αριθμός παιχτών  μειώνει την απόδοση του προπονητή. Για να το καταλάβετε αυτό, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαμε πχ καμιά εκατοστή παίχτες στο ρόστερ.

Ο Πρόεδρος έχει μπάσει ωραία τον Ολυμπιακό σαν όνομα στο χώρο των μεταγραφών. Έχει καταφέρει να πουλήσει το Ριέρα (κι ας σκύλιασε ο Μύτος γιατί το γκζεβράκωσε τελευταία μέρα των μεταγραφών), το Μιραλάς για 7 μύρια, το Ντοροσίδη και ούτω καθεξής. Γίνεσαι πιο μάγκας όταν πουλάς, παρά όταν αγοράζεις. Ακούγεσαι έξω, είσαι η ομάδα που έδωσε το ντάδε και το δείνα παίχτη, ακούγεσαι στην Αγγλία, ακούγεσαι στην Ιταλία, ακούγεσαι στη Γερμανία, μπαίνεις στα κόζα, αποκτάς εμπειρία. Σε σέβονται. Ο Πρόεδρος έχει δείξει ότι ξέρει ποια είναι η χρηματιστηριακή αξία των παιχτών, δε μπγιάνεται εύκολα κορόιδο. Εντάξει, θα τη μπατήσει κιόλας, λάθη δε γκάνουν όσοι δε γκάνουν τίποτα, αλλά ο Ολυμπιακός τώρα μετράει σα δύναμη στην αγορά.

Αυτή η θέση στην αγορά είναι πραγματικό λαχείο για τα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν. Η κρίση προχωράει όλο και περισσότερο, τα έσοδα συρρικνώνονται όλο και περισσότερο και αυτό που θα μας κρατήσει στο μέλλον στον αφρό, είναι οι πωλήσεις παιχτών. Πρέπει να γίνουμε ο ενδιάμεσος κόμβος πώλησης παιχτών στο εξωτερικό. Παιχτών από το ελληνικό πρωτάθλημα ή φτηνών, ελπιδοφόρων μεταγραφών από το εξωτερικό. Κάτι σαν έμποροι ψυχών. Να τους παίρνουμε φτηνά, να τους δώνουμε συμμετοχές στην Ευρώπη και να τους πουλάμε ακριβά. Σιγά σιγά θα γίνουμε ακόμα πιο ισχυροί και θα πουλάμε ακόμα ακριβότερα. Και θα βλέπουμε το χάζμα από τους άλλους πίσω μας να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.
Έτσι, για να κάνουμε και λίγο χάζι ρε αδερφέ…
 

 

Σχόλια

Εικόνα funes9

Ευγεεε μπηκες στην ουσια του θεματος ΄¨ολυμπιακος και μελλον¨¨

Εικόνα clark gheibol

Όταν δεχτείς ότι έχεις μικρό μπάτζετ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ότι για να τρέξεις μια ομάδα του μικρού αυτού μεγέθους θες με τρέχουσες τιμές 55 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πρέπει να είσαι έτοιμος να πουλήσεις. Όλοι πωλούνται. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε μπράβο στον Πρόεδρο έτσι κι αποφασίσει να πουλήσει παίχτες που ακόμα και κατά γενική ομολογία είναι απαραίτητοι. Αν πχ βρει αγοραστή για το Μανωλά με 6-7 μύρια (εγώ του χρόνου πιστεύω ότι θα τα πάρει αυτά τα λεφτά), πρέπει να τον δώσει αμέσως. Άλλωστε έχουμε το Λεάντρο που λένε ότι είναι εξαιρετικός. Το ίδιο για όλους ανεξαιρέτως παίχτες της ομάδας. Αν είναι προς το οικονομικό συμφέρον της ομάδας να πουλήσει κάποιους παίχτες, πρέπει να το κάνει χωρίς συναισθηματιζμούς. Αυτό λέμε στο Μπρόεδρο με το ντρόπο μας: να μην ακούει τους αισθηματίες φιλάθλους, αλλά το επιχειρηματικό του ένστικτο.
Γιατί αν λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια, τότε είναι σαν να μπαίνει ένα μαγικό χέρι και να ενεργεί για το ποδοσφαιρικό συμφέρον του Θρύλου