ΝΕΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΙΑΝ 2014


Tags: -

Τελείωσαν και επίσημα οι μεταγραφές για την μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε. Μια περίοδο που είχαμε μεγάλες αποχωρήσεις αλλά και μεγάλες αφίξεις ποδοσφαιριστών. Ο Ολυμπιακός πούλησε με ποσό ρεκόρ των Κ. Μήτρογλου στην Φούλαμ, τον Βάις κάπου στην Αραβία και τον Τζεμπούρ στην Νότιγχαμ παρέα με τον Αμπντούν. Σε συνδυασμό με τον σοβαρό τραυματισμό του Σιόβα, είχαμε την απόκτηση σαν δανεικού του Μαρκάνο για να καλύψει τις δύο θέσεις στην άμυνα που γνωρίζει (αριστερό στόπερ και αριστερό μπακ), τον Νέλσον Βαλντέζ σαν δανεικό από την AL Jazira, τον Χερνάν Πέρεζ με κανονική μεταγραφή από την Βιγιαρεάλ και τον Πελέ από τον Εργοτέλη.
 
Τον Πορτογάλο Πελέ τον ξέρουμε λίγο, αλλά είδαμε τα προσόντα του στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Είναι ένας μέσος που μπορεί να ανταποκριθεί λόγω προσόντων στο στυλ του αμυντικού χαφ που θέλει ο Μίτσελ, είναι ακόμα νωρίς και δείχνει ότι ο παίκτης χρειάζεται ακόμα δουλειά για να καθιερωθεί. Σαν κίνηση για το μέλλον μπορεί να βγει λύρα 100. Για όποιους δεν ξέρουν στοιχεία του παίκτη, απλά να πούμε ότι σε ηλικία 20 χρονών την περίοδο 2007 - 2008 ο ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για 15 αγώνες στην Ίντερ και την ίδια χρονιά κοστολογήθηκε με 6 εκ ευρώ και δόθηκε σαν αντάλλαγμα στην Πόρτο για την μεταγραφή Κουαρέσμα.
 
Τον Μαρκάνο τον ξέρουμε όλοι. Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (2295΄), 28 εμφανίσεις – 4 γκολ στην προηγούμενη θητεία του στο λιμάνι , με τον Ερνέστο προπονητή. Ειδικά όταν αγωνίζονταν στο αριστερό άκρο της άμυνας στα δύσκολα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, ήταν εξαιρετικός και αμυντικός ογκόλιθος. Για την Ελλάδα μια χαρά είναι και σαν στόπερ. Μόλις έφυγε από τον Ολυμπιακό (είχε έρθει πάλι σαν δανεικός από την Βιγιαρεάλ), πήρε κανονική μεταγραφή για την Ρούμπιν Καζάν, στην οποία έπαιξε αρκετά (38 παιχνίδια) σαν κεντρικός κυρίως αμυντικός και ανήκει έως και σήμερα που παραχωρήθηκε δανεικός σε εμάς. Ξέρει την ομάδα, ξέρει τα αποδυτήρια, ξέρει τις απαιτήσεις του κόσμου και γι αυτό την θεωρώ εξαιρετική κίνηση για να καλύψεις την ανάγκη που παρουσιάστηκε με τον αναπάντεχο τραυματισμό του Σιόβα.
 
Τον Βαλντέζ δεν περιμέναμε να τον μάθουμε τώρα ή να αναζητήσουμε στοιχεία στο διαδίκτυο για να μάθουμε την ταυτότητά του. Αποτελεί έναν ακόμα μεταγραφικό στόχο που πιάνει λιμάνι μετά από χρόνια επαφών με την ομάδα, μετά από χρόνια ΄΄κυνηγητό΄΄ στον παίκτη για να έρθει. Η καριέρα του είναι γνωστή, αρκετά πλούσια και περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα.
 
Senior career*
Years Team Apps (Gls)
2000–2001 Tembetary 22 (11)
2001–2005 Werder Bremen II 51 (24)
2002–2006 Werder Bremen 80 (21)
2006–2010 Borussia Dortmund 113 (15)
2010–2011 Hércules 25 (8)
2011–2013 Rubin Kazan 20 (3)
2012–2013 Valencia (loan) 28 (6)
2013– Al Jazira 12 (4)
2014– Olympiacos (loan) 0 (0)
National team
2003 Paraguay U-20 4 (1)
2004– Paraguay 66 (12)
 
Δεν σκοράρει με μεγάλη συχνότητα, κάνει όμως άλλες δουλειές, είναι πολύ χρήσιμος για τον προπονητή και την ομάδα. Μπορεί να κινηθεί τόσο σαν σέντερ φορ, όσο και σαν πιο περιφερειακός επιθετικός. Είναι παίκτης σαφώς από το πάνω ράφι και το μόνο που μένει να διαπιστώσουμε είναι σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή την στιγμή. Είναι καλό που τον αποκτήσαμε σαν δανεικό, αν δεν μας ικανοποιήσει στα υπόλοιπα παιχνίδια που θα αγωνιστεί, τότε θα ψάξουμε για κάτι άλλο. Είναι επιλογή του Μίτσελ, είναι δηλαδή καθαρά προπονητική επιλογή και το γεγονός ότι η Διοίκηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προπονητή, δείχνει μόνο υγεία.
 
Ο Χερνάν Πέρεζ αγωνίζεται σαν δεξί εξτρέμ και αποκτήθηκε από την Βιγιαρεάλ με κανονική μεταγραφή. Είναι γεννημένος το 1989 και μέχρι σήμερα δεν έχει πλούσιο βιογραφικό, αλλά έχει γεμάτες χρονιές στην primera. Είναι πλέον διεθνής με την Εθνική Παραγουάης και συμπτωματικά φοράει το νούμερο 7 στην φανέλα με το εθνόσημο. Η καριέρα του έχει έναν σοβαρό τραυματισμό το 2008, αλλά με τις επιδόσεις και την συχνότητα των εμφανίσεων του μετά από αυτή την άτυχη στιγμή, δείχνει να τον έχει ξεπεράσει πλήρως.
 
Senior career*
Years Team Apps (Gls)
2007–2008 Tacuary 24 (5)
2008–2009 Libertad 1 (0)
2009–2011 Villarreal B 68 (5)
2011–2014 Villarreal 50 (7)
2014- Olympiacos    
National team
2009 Paraguay U20 12 (5)
2010– Paraguay 19 (1)
 
Δεν είναι ένας παίκτης στυλ Γκαλέτι ή στυλ Βάις στο επιθετικό κομμάτι, αλλά είναι ένας ταχύς διεμβολιστής ακραίος μεσοεπιθετικός, σοβαρός στα αμυντικά του καθήκοντα, με εξαιρετική σέντρα. Δεν πολυπατάει περιοχή για να βρεθεί φάτσα με το γκολ, είναι πιο κλασσικός εξτρέμ, μπορεί να παίξει στον ασβέστη με άνεση. Δεν είχαμε τέτοιον παίκτη και αυτός είναι επιλογή του Μίτσελ.
Καλή επιτυχία σε όλα τα νέα πρόσωπα, ο καθρέπτης όλων όμως είναι το χορτάρι και εκεί αναμένω να τους κρίνω.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Νταξ', γι' αυτό το λίγο που έπαιξε, ο Βαλντές ψες ήταν να τον λυπάσαι. Καταρχάς σεντρεφό δεν ήταν ποτές, η ιδανική του θέση μου φαίνεται αυτή του βου επιθετικού σε ένα 4-4-2, ελεύθερος στο γήπεδο. Ψες έπαιξε σεντρεφό παλαιάς κοπής λες και ήταν κανας Άντι Κάρολ ή εμπάση περιπτώσει ένα βαρύ κορμί που θα μπει ανάμεσα στα σεντρεμπά και θα τους παίξει πλάτη. Και έβανε πλάτη τους γορίλες του Παναιτωλικού, αλλά δε μπήρε μπάλα. Και πώς να τη μπάρει; Ψηλιά, θα πέφταν οι γορίλαι από τα δέντρα και θα την έκοβαν, χαμηλιά υπήρχε συνωστιζμός. Έκανε το λοιπόν το γύρω γύρω όλοι, αριστερά η μπάλα, κίνηση αριστερά κι αυτός μαζί με τους δυο αμυντικούς. Δεξιά η μπάλα; Δεξιά κι αυτός, πάντα ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ. Τι είδαμε το λοιπόν από τον Βαλντές; Εγώ λέω τίποτα απολύτως, δεν είχε όρεξις, δεν έπαιξε σε θέση που μπορεί να αποδώσει και είναι και τελείως αγύμναστος: σε μια φάση που έπρεπε να δαμάσει ένα μπαλόνι αργό, στο ύψος του γόνατος, με πλάτη προς το τέρμα και μέσα στη μπεριοχή, στρώνοντάς το στον μπουκαδόρο μέσο, έδειξε και ότι δεν έχει τους απαραίτητους προσαγωγούς και ανοίγματα για να παίξει σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Πιθανολογώ ότι δε γαμιόνταν και στη μπροπόνηση εκεί στην Αραβία, πώς να δουλέψεις με 100% υγρασία; Τον Πέρες δεν τονε ξέρω, ελπίζω κι εγώ να βγει καλός.
Από την άλλη να πούμε ότι δεν ήρθε υπέρβαρος, ίσα ίσα που είναι πιο στεγνός απ' όσο τον θυμόμουν από τη Γερμανία και Ισπανία, πρέπει να του λείπουν γύρω στα 3-4 κιλά. Καλό αυτό για τα γόνατά του, κακό για την απόδοσή του. Πάντως, μέχρι στιγμής ο Αφράτος μου έχει βάλει τα γυαλιά. Μακάρι να συνεχίσει να μου τα βάζει όσο είναι Πρόεδρος

Εικόνα dono

Ααα και ο Βαλντέζ φυσικά και έχει κτίσει καριέρα παίζοντας σαν κεντρικός φορ κυρίως κι όχι σαν περιφερειακός κυνηγός. Στην Γερμανία φυσικά, αλλά αυτό είναι δεδομένο.

Εικόνα dono

Μην γίνεσαι υπερβολικός ρε μάνα μου με έναν παίκτη που μπήκε να παίξει με δύο προπονήσεις. Επίσης μην κρίνεις έναν πάικτη που ισχύει το παραπάνω, αλλά και μπάινει σε ένα παιχνίδι που την δεδομένη στιγμή κυνηγάς σκορ

Εικόνα clark gheibol

καλά που έχω κι εσένα για να μου λες πότε μπορώ να κρίνω ένα μπαίχτη. Εδώ μιλάμε για πρώτες εντυπώσεις. Τι λέει αυτό;
1) ο Βαλντές χρησιμοποιήθηκε σε θέση φορ. Απ' αυτό μπορούμε να συναγάγουμε ότι αυτή είναι η πρώτη θέση για την οποία το μπροορίζει ο Μαρία Τεκέρο. Ε, εγώ λέω ότι γι' αυτή τη θέση δε γκάνει. Συνεφωνείς ή διαφωνείς ή θες να δεις περισσότερα παιχνίδια; Εγώ κρίνω με βάση ό,τι έχω δει από το Βαλντές μέχρι τώρα
2) φαντάζομαι ότι πήρε εντολή να μένει ανάμεσα στα σεντρεμπά (υποθέτω ότι είδε ο Μίτσελ ότι οι δικοί μας αγκομαχούσαν στον άξων με αριθμητικό μειονέκτημα και είπε να κρατήσει τουλάχιστον χαμηλά τους στόπερ του αντιπάλου, γιατί άμα ανέβαιναν κι αυτοί θα είχαμε ένα γήπεδο με τους παίχτες του Αγρινίου στο κέντρο και τους γαύρους γύρω γύρω), αλλά αυτό το παιχνίδι δεν το έχει καθόλου. Ο Βαλντές είναι περιφερειακός επιθετικός, δημιουργεί αριθμητικά πλεονεκτήματα στις πτέρυγες, πιέζει μέχρι ξύλου τους αντιπάλους, γενικά είναι αυτό που λένε "κωλοσφυρίχτρας". Κάτι σαν το Ντέβες της Γιουβέντους. Δεύτερος επιθετικός ταμάμ. Πάντως, στα λίγα βηματάκια που έκανε δεξά ζερβά φαινόταν ότι ναι μεν δεν έχει την ικανότητα να παίξει σεντερφορίσος, αλλά τα βασικά της θέσης τα ξέρει, δε θα τα μάθει όλα στη μπλάτη του Βίντιτς.

Εικόνα savvas gridlock

Αν ο Βαλντές αναγκαστεί να βγαίνει στις πτέρυγες, έτσι όπως είναι ή όπως ήταν πέρυσι στη Βαλένθια, βλέπω ο Κάμπελ να φαντάζει μπουκαδόρος στα μάτια μας. Ο Βαλντές είναι φορ σαν τον Ολαϊτά. Έτσι θέλει να παίζει ο Μίτσελ, με σχετικά γλήγορο (σε σχέση με τα αντίπαλα στόπερ, που γενικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι αργά), κινητικό παίκτη, που μπορεί να κατεβάσει σωστά την μπάλα, να την σπάσει στο πλάι και να τραβηχτεί έξω, ώστε να μειώσει τις αποστάσεις στις γραμμές μας και να παρασύρει τα στόπερ του αντιπάλου έξω από την περιοχή, ώστε να μπουκάρουν άλλοι γλήγοροι δικοί μας από το πλάι ή από τον άξονα. Γι'αυτό που θέλει να κάνει ο Μίτσελ, ο περυσινός Βαλντές της Βαλένθιας είναι ΟΚ. Δεν ξέρω βέβαια αν τώρα είναι όπως ήταν πέρυσι, αυτό θα το δούμε, αλλά ως κίνηση υπάρχει ποδοσφαιρική λογική στην απόκτησή του. Καλά, ο Πέρες είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα, αυτό δεν το συζητάμε καν. Βασικός στη Βιγιαρρεάλ που χτυπάει Τσάμπιονς Λιγκ στην Πριμέρα ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες, μην τρελαθούμε κιόλας κι αρχίσουμε να τον αμφισβητούμε ακόμη δεν τον είδαμε.

Εικόνα clark gheibol

ο Ολαϊτάς είναι ζαρκάδι, παίζει εξίσου καλά ως φορ και ως εξτρέμ. Ο Βαλντές ως μοναδικός φορ θα μπορούσε πράγματι να παίξει σε ομάδες που ουσιαστικά παίζουν με έξι μέσους εκ των οποίων κάποιος μπουκάρει πρώτος. Για να δώκω ένα παράδειγμα στη ντύχη: οποιαδήποτε ομάδα που είχε ως μοναδικό επιθετικό τον Ανρί. Καθώς είναι περιφερειακός επιθετικός και όχι παίχτης περιοχής, το να τον βάλεις να μπαστακωθεί ανάμεσα στα στόπερ και να κινείται 2-3 μέτρα δεξιά κι άλλα τόσα ζερβά, είναι σαν να του λες να μη μπαίξει. Και πράγματι, αυτό έκανε ο Νέλσονας: δεν έπαιξε.
Για το Μπέρες δεν είπα τίποτα, δεν είδα, δε γκζέρω

Εικόνα savvas gridlock

Ή όπως έκανε ο Σπαλέτης στη Ρόμα. 4-6-0, όπου 6 ταχυδύναμοι διεμβολισταί μπούκαραν συνεχώς στην αντίπαλη περιοχή.

Εικόνα dono

1. Ξεκάθαρα διαφωνώ με την κριτική σου για εχθές (γενικότερα στο μέλλον μπορεί και να έχεις δίκιο) και θέλω να τον δω και σε άλλα παιχνίδια. Εγώ παίκτη σε πρώτη εμφάνιση των 30´ σε παιχνίδι που καίει δεν τον κρίνω
2. Τα είπαμε και εχθές και ξέρεις ότι δεν συμφωνώ 100%, δεν τον θεωρώ καθαρό περιφερειακό επιθετικό

Εικόνα Count Cagliostro

Μπορεί και να βιάστηκες! Κάτι ακούγεται για έναν Λάζιτς από την Ολλανδία (WTF?).
Παρουσιάζεται ως ταλέντο της Β ομάδας του Άγιαξ που υπέγραψε ως ελεύθερος (!) μέχρι τον Ιούνιο.

Α, να μην ξεχάσω. Μάνατζερ του ο Γιώργος Μίνος Ραϊόλα...

Εικόνα dono

Ναι έχεις δίκιο. Έρχεται ελεύθερος υπό δοκιμή με συμβόλαιο 6 μηνών, θεωρώ δύσκολο να τον δούμε να αγωνίζεται αρκετά για να τον κρίνουμε, εκτός αν μιλάμε για καμιά περίπτωση σούπερ, αλλά δύσκολο...