ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ



 Σε ένα ζωντανό αθλητικό και κοινωνικό οργανισμό όπως είναι μια ΠΑΕ με το μέγεθος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας έχουμε καθημερινές και συνεχείς αλλαγές που κανονικά πρέπει να οδηγούν σε μια πρόοδο του οικοδομήματος που λέγεται ομάδα σε όλους τους τομείς και δράσεις αυτού.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα ένα-ένα για να προσπαθήσουμε να δούμε τι βαθμό ανάπτυξης, προόδου, προσδοκιών έχουμε έως σήμερα ή περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από την ομάδα μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο, πλην της αξιολόγησης του κάθε κομματιού ξεχωριστά, λαμβάνοντας όμως πάντα υπ’ όψιν μας ότι οι ενέργειες των επί μέρους τμημάτων επηρεάζουν και τα υπόλοιπα τμήματα, καθώς και το σύνολο. Ας αρχίσουμε λοιπόν.
 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Το καλοκαίρι είχαμε μια δύσκολη και γεμάτη ρίσκο αλλαγή προπονητή στην ομάδα. Δύσκολη γιατί από έναν πολύ καλό προπονητή με περγαμηνές και όνομα στην Ισπανία (ίσως η πιο απαιτητική, ελιτιστική προπονητική αγορά στον κόσμο), πήγαμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο, Πορτογαλικό, με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο στυλ και στην νοοτροπία παιχνιδιού, οι διαφορές έχουν αναλυθεί άριστα από τα υπόλοιπα παιδιά της σελίδας (http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/121002/balberde-kai-zarntim http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120903/zarntim-sta-xnaria-toy-moyrinio).
Ο προπονητής που ήρθε είναι ελπιδοφόρος, εργατικός και φυσικά γεμάτος φιλοδοξία για να πετύχει, χτίζοντας μέσω του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας και την προσωπική του καριέρα.
Η κίνηση αυτή ήταν ρίσκο γιατί η περυσινή χρονιά ήταν η πιο μεστή και γεμάτη χρονιά από μεριάς αποτελεσμάτων και κυρίως εικόνας της ομάδας, ίσως στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Αυτό το δεδομένο θα αντιμετώπιζε και θα ανταγωνίζονταν καθημερινά φέτος στον Ρέντη όχι ο Ζαρντίμ, αλλά ακόμα και ο συμπατριώτης του Μουρίνιο αν ήταν στην θέση του. Καλώς ή κακώς θα υπάρξει σημείο αναφοράς και σύγκρισης έως ότου ο ίδιος επιτύχει σαν προπονητής μας κάτι μεγαλύτερο.
Στα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς είδαμε τον προπονητή να στηρίζεται σε παίκτες με εμπειρία και παρουσία χρόνων στην ομάδα, πλην της θέσης φυσικά του κεντρικού αμυντικού, που λόγω του τραυματισμού του Αβραάμ και της φυγής του Μέλμπεργκ, δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Παίκτες που είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζουν απόλυτα στον τρόπο παιχνιδιού που οραματίζεται να εφαρμόσει στην ομάδα.
Με αυτή την τακτική πήραμε αρκετές επαγγελματικές νίκες (νίκες που ενώ πήραμε το αποτέλεσμα δεν αποδώσαμε κάποιο ποδόσφαιρο ποιότητας), που μας επέτρεψαν να έχουμε το φετινό τίτλο στο τσεπάκι μας, αφού σε αντίθεση με όλους τους άλλους δεν έχουμε κάνει σοβαρή γκέλα ακόμα, έχοντας ήδη παίξει στην Τούμπα, στο Χαριλάου και στο ΟΑΚΑ δύο φορές. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη χάσαμε την πρόκριση έχοντας κάνει τρεις νίκες στην φάση των ομίλων, συμπεριλαμβανομένης και της νίκης εκτός έδρας με την περυσινή πρωταθλήτρια Γαλλίας και δημιουργώντας ένα εντελώς παρανοϊκό ρεκόρ, με το να μείνουμε για ακόμα μια φορά εκτός συνέχειας CL με τέτοια συγκομιδή. Η αποτελεσματικότητα της ομάδας με στατιστικά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την περυσινή ομάδα στο αντίστοιχο κομμάτι της περιόδου, φυσικά πιστώνεται στα θετικά του Ζ.
Προσωπικά το μοναδικό πράγμα που μπορώ να του καταλογίσω είναι η κακή διαχείριση του έμψυχου υλικού της ομάδας, κυρίως στην επιλογή της ενδεκάδας και λιγότερο στην διαχείριση κατά την εξέλιξη του ματς. Δεν μπορεί να μην χρησιμοποιεί παίκτες που συνήθως είναι στον πάγκο σε παιχνίδια όπως στο προχθεσινό με την Βέροια ή σε αρκετά άλλα με χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδας, κυρίως μέσα στο Καραϊσκάκη. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και αναφέρω κάποια τυχαία. Ο Φέϊσα δεν έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο, αντικαθιστώντας πιο συχνά ΑΥΤΟΝ τον Μανιάτη που βλέπουμε φέτος? Ελλείψει δεύτερου αμυντικού χαφ δεν έπρεπε να ξεκουράσει σε περισσότερα παιχνίδια τον 35χρονο Μοδέστο? Ο Ντιακιτέ πόσο χειρότερος είναι από τον Τορογίδι για να μην έχει παίξει συχνότερα, έστω στην θέση του δεξιού μπακ? Ο Παπάζογλου πόσο χειρότερος είναι από ΑΥΤΟΝ τον Κοντρέρας? Ο Βλαχοδήμος είναι όντως χειρότερος από τον Μασάντο όταν αυτός χρησιμοποιείται σαν extrem? Αφήνω έξω την περίπτωση Φετφατζίδη, γιατί δεν μιλάμε για την ομάδα νέων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, που το παιδάκι εκεί ανήκει ποδοσφαιρικά την φετινή περίοδο.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν μου άρεσαν στο προηγούμενο διάστημα στον Ζ, αλλά τα διόρθωσε μόνος του οπότε του το αναγνωρίζω σαν θετικό στοιχείο, πράγματα όπως το ροτέισον στους τερματοφύλακες στην Ευρώπη και το κόλλημα του στο ντέρμπι με τον ΠΟΑ στην διαχείρηση του ματς.
Υποθέτω ότι ο αντίλογος (και φυσικά είναι αποδεκτός) είναι ότι ο Ζ όσο περνάει ο καιρός θα χρησιμοποιεί πιο συχνά νέους (στην ηλικία αλλά και σε αριθμό φετινών εμφανίσεων) παίχτες, αφού δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλο άγχος και πίεση για την κατάκτηση αποτελεσμάτων, με την δεδομένη φετινή βαθμολογική μας διαφορά. Αναμένουμε…
 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Διοίκηση, όπως μας είχε ανακοινώσει ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της ιδιοκτησίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Κινούμαστε σε φάση Ελληνοποίησης του ρόστερ και ισοσκελισμένων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης αγωνιστικών περιόδων, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα σε ποιότητα και ποδοσφαιρική αξία. Ο ισοσκελισμός των εξόδων με τα έσοδα είναι υποχρεωτικό και από την αντίστοιχη directiva της UEFA.
Σε ότι αφορά τον πρώτο άξονα, η Διοίκηση κινήθηκε παραπάνω από αξιοπρεπέστατα, αποκτώντας σχεδόν ότι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο υπήρχε στην Ελληνική αγορά.
Επιγραμματικά αναφέρουμε την περίπτωση του Βλαχοδήμου, Μανωλά, Σιόβα, Τάτου και ενεργοποιώντας ποδοσφαιρικά ο προπονητής παίκτες σαν τους Μήτρογλου, Παπάζογλου, Ζαραδούκα, η ομάδα έχει έναν εξαιρετικό αριθμό Ελλήνων παικτών με τα χαρακτηριστικά που θέλει ο προπονητής για να στελεχώσει το υπάρχον και το επόμενο ρόστερ. Ο βαθμός υλοποίησης του συγκεκριμένου βήματος είναι εξαιρετικός και πιστώνεται θετικά στην Διοίκηση.
Στον δεύτερο άξονα υπάρχει θέμα, όπως συμβαίνει με κάθε εταιρία που αποφασίζει να πράξει ανάλογα κατά την οικονομική κρίση που βιώνουμε. Για να ισοσκελίσεις τα έσοδα με τα έξοδα μιας εταιρίας αυτό μπορεί να γίνει παγκοσμίως μόνο με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι να αυξήσεις τα έσοδά σου. Πράγμα πολύ εύκολο να λέγεται αλλά μέσα στο περιβάλλον το οικονομικό και δη ποδοσφαιρικό στην Ελλάδα είναι ανέφικτο. Όταν το κυριότερό σου έσοδο, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της NOVA, έχουν ήδη μειωθεί, η προσέλευση του κόσμου στο Καραϊσκάκη είναι μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας είναι σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο περυσινό, το εγχείρημα είναι εκ προοιμίου ανέφικτο. Τα έσοδα από την φετινή Ευρωπαϊκή μας πορεία δεν μπορούν να αξιολογηθούν και να γίνει η αναγκαία σύγκριση με τα; αντίστοιχα περυσινά ακόμα γιατί συνεχίζουμε στον επόμενο γύρο του Europa league.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να μειώσεις τα έξοδά σου. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό με την απαλλαγή του ρόστερ από τα μεγάλα συμβόλαια (Μέλμπεργκ, Ορμπάιθ, Μαρκάνο)  αλλά και από την πώληση του Μιραλάς στην Έβερτον.
Η μοναδική ‘μεγάλη’ μεταγραφή από άποψης κόστους ήταν η έλευση του Μασάντο που προπληρώσαμε στον Πανιώνιο της Γαλλίας περίπου 3 εκ μετρητά για να τον αποκτήσουμε. Όλοι οι άλλοι που αποκτήσαμε δεν δαπανήσαμε κανένα σημαντικό ποσό για την απόκτησή τους και υπήρχαν αρκετοί ελεύθεροι από συμβόλαιο. Ο βαθμός υλοποίησης της μείωσης των εξόδων προφανώς είναι μεγάλος. Όλα αυτά θα φανούν φυσικά στους αντίστοιχους ισολογισμούς της ΠΑΕ.
Δύο είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την Διοίκηση.
Στηρίζετε τον προπονητή ή όχι? Αν όχι να πάει στο καλό και να βρείτε έναν προπονητή που να σας αρέσει (στυλ Αλαφούζου).
Αν τον στηρίζετε κόψτε τις μαλακίες μέσω διαρροών ή δικών σας sites και τέτοια χαριτωμένα και αφήστε τον να δουλέψει, όπως φαίνεται ότι ξέρει και θέλει να κάνει. Όπως ακριβώς κάνατε ΚΑΙ με τον Ερνέστο και είδαμε μεγάλα πράγματα την δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του στον πάγκο.
Θεωρείτε ότι πραγματικά ο στόχος των δύο αξόνων έχει επιτευθεί? Το ποδοσφαιρικό επίπεδο της ομάδας, σύμφωνα με τα περυσινά δεδομένα, έχει ανέβει? Έως την περασμένη εβδομάδα δεν φαινόταν κάτι τέτοιο.
Προφανώς με την απόκτηση του Πίνο ανεβάζουν το επίπεδο του ρόστερ και κλείνουν μια τρύπα, αυτή του extrem, φαινομενικά με ένα καλό και ποιοτικό παίκτη. Με την επιστροφή του Αβραάμ κλείνουμε και το δίδυμο της άμυνας, που μαζί με τον Μανωλά μάλλον είναι το πιο γρήγορο αμυντικό δίδυμο της Ευρώπης. Τότε και μόνο τότε θα αξιολογήσουμε το υπάρχον υλικό και θα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κουβέντα για τα τεκταινόμενα της Διοίκησης κατά τα πρώτο μισό της περιόδου, σε ότι αφορά τον στόχο της για την ποιότητα της ομάδας.
Με καλό scouting και στοχευμένες προμελετημένες κινήσεις ΔΕΝ χρειάζεται να δαπανώνται τρελά λεφτά για την απόκτηση καλών και ποιοτικών παικτών που θα στελεχώσουν, θα ανεβάσουν το ρόστερ της ομάδας. Η μεγάλη μου ένσταση είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε το τμήμα scouting και όταν ακόμα εισηγείται κάτι αυτό (βλ εισηγήσεις Μπαρμπαλιά) δεν υλοποιείται τίποτα στο σωστό timing. Αυτό είναι θέμα και λάθος της Διοίκησης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν την αναγκαιότητα και την σημασία της σωστής οργάνωσης σε θέματα scouting και μεταγραφών, ειδικά σε αυτή την εποχή που τα έσοδά του συλλόγου ολοένα πέφτουν, άρα μειώνεται το μεταγραφικό σου budget.
 
ΡΟΣΤΕΡ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Όταν το καλοκαίρι σου φεύγουν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της περυσινής ομάδας και αυτοί που μένουν είναι ανήμποροι να βοηθήσουν λόγω τραυματισμών (βλέπε Αβραάμ), ή αγωνιστικής φόρμας (βλέπε Μανιάτη, Τοροσίδη, Χολέβας), τότε αναγκαστικά ο προπονητής πρέπει να κάνει κάποια αλχημεία ή να περιμένει κάποιον παίκτη να αποδώσει στο 110% αυτών που μπορεί για να καλύψει τους υπόλοιπους. Βλέποντας την πορεία των παικτών από τα φιλικά ακόμα, αντιλαμβάνομαι ότι πέτυχε και τα δύο παραπάνω στοιχεία.
Παίκτες σαν τον Αμπντούν (ναι βρε αυτός ο άσχετος σύμφωνα με τους νεόγαυρους κωλοτούμπες), τον Τζεμπούρ, τον Μοδεστό πράγματι έχουν αποδώσει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν και είναι ώρες-ώρες συγκινητικοί στην διάρκεια των παιχνιδιών.
Παίκτες που παίζουν με ποδοσφαιρικές αλχημείες του προπονητή όπως ο Μασάντο (extrem), Γκρέκο (extrem), Παπάζογλου (δεξί μπακ), Σιόβας (αμυντικό χαφ) έχουν καλύψει την θέση τους με αξιοπρέπεια. Στην περίπτωση του Μασάντο προφανώς η αξιοπρεπής εμφάνιση δεν μας αρκεί γιατί ήρθε με άλλες προσδοκίες, αλλά για να τον κρίνω πρέπει να τον δω να παίζει στην θέση του 2-3 σερί παιχνίδια, αλλιώς όλα τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις. Σίγουρα ΔΕΝ είναι παλτό. Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δεν είναι δυνατόν να κριθεί παίκτης σοβαρά χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα. Αυτό ισχύει για όλους τους παίκτες παγκοσμίως.
Η περίπτωση των παικτών σε κακή αγωνιστική φόρμα είναι ένα πολύ πονεμένο θέμα.
Ο Μανιάτης αν κόψει την μεταμεσονύχτια προπόνηση μπορεί και να βελτιωθεί.
Ο Χολέβας είναι απλά καμένος και σίγουρα δεν μπορούμε να του καταλογίσουμε αδιαφορία στην διάρκεια του παιχνιδιού.
Για τον Τορογίδι τι να πούμε τώρα… ΠΑΡΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΡΑ!!!!!!! Είναι ντροπή για την ιστορία του συλλόγου. Αν θέλει να γίνει αρχηγός ομάδας να πάει στην Εθνική, που εκεί εξάλλου αποδίδει στο 110% των δυνατοτήτων του.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Μανωλά, που δείχνει να έχει ό,τι χρειάζεται και να καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι νέος και να σου δίνεται η ευκαιρία να παίξεις βασικός στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Αναμένουμε στα επόμενα χρόνια έναν πλήρη παίκτη, αν συνεχίσει να δουλεύει και να βγάζει αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο.
Το αντίπαλο δέος του Μανωλά ακούει στο όνομα petite fetfa και αναφέρθηκα παραπάνω…
Οι υπόλοιποι νέοι πρέπει να δείξουν μέσα και μόνο από την σκληρή δουλειά ότι αξίζουν μια ευκαιρία να παίξουν βασικοί στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τα ποδοσφαιρικά προσόντα του Βλαχοδήμου. Μακάρι να μιλάμε για αυτόν θετικά στο τέλος της χρονιάς.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το ρόστερ της ομάδας είναι πιο πλήρες από το περυσινό, με την έννοια της πολυχρηστικότητας των παικτών. Σε σύγκριση ποδοσφαιρικής κλάσης μεμονωμένων παικτών είμαστε σίγουρα κάτω από πέρυσι, αλλά σε ένα σωστό και λειτουργικό σύνολο ΟΜΑΔΑΣ, αυτό καλύπτεται.
 
ΓΚΟΣΜΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, συμφωνώ 100% με τον Σάββα παρακάτω και μάλιστα θεωρώ ότι μετά τα γεγονότα στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης και λίγα λέει. Ζούμε την πλήρη βαζελοποίηση των οπαδών μας… Δυστυχώς…
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120810/neogayroi-kai-opadiki-koyltoyra
 
Εν κατακλείδι ένα γενικό συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι κινούμαστε σε πολύ καλό δρόμο, τα καλύτερα έρχονται και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Η ομάδα σφύζει από υγεία σε όλους τους τομείς, (αγωνιστικούς, διοικητικούς, οικονομικούς).
Δεν πρέπει να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης με τους λαγούς, την κλάψα και τους μπουγατσόβλαχους, γιατί με την τωρινή τους απελπιστική κατάσταση μόνο κακό κάνουμε και μικραίνουμε την ομάδα μας.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απαιτητικοί με όλους που κινούνται μέσα στην ομάδα, αλλά ΠΟΤΕ δεν θα ενστερνιστώ την φιλοσοφία του νεόγαυρου.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ. Το παραδέχομαι η φωτογραφία του άρθρου είναι προβοκατόρικη και αφιερομένη στον Σάββα και στον ψηλό…

Σχόλια

Εικόνα Gavrontas

Ωραίος!
απ την αρχή (μέσα και η φωτογραφία) μέχρι το τέλος. Και ασε τους αμπαλιδηδες να νιαουριζουν για τον τιτάνα το Ζιο.

Ισως ένα λαθάκι-παράβλεψη να σου χρεώσω. Ετούτο δω

"Αν τον στηρίζετε κόψτε τις μαλακίες μέσω διαρροών ή δικών σας sites και τέτοια χαριτωμένα και αφήστε τον να δουλέψει, όπως φαίνεται ότι ξέρει και θέλει να κάνει. Όπως ακριβώς κάνατε ΚΑΙ με τον Ερνέστο και είδαμε μεγάλα πράγματα την δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του στον πάγκο."

έπρεπε να το γράψεις με κεφαλαία, και bold και font size 36

Εικόνα dono

Είμαι τζιοβανικός, τι να κάνουμε...

Εικόνα clark gheibol

Ωραίος ρε φίλε, να το καθιερώσεις

Εικόνα red apple

Προβοκάτορες!
Καλή αρχή!

Εικόνα savvas gridlock

Καλή αρχή κι από εδώ. Αφού λοιπόν το θες έτσι, σου αφιερώνω κι εγώ μια φωτογραφία

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_QAaijGdrRF4...

Εικόνα dono

Μου άξιζε!!!