Κι οι τυφλοί είδαν: Ολυμπιακός-Εφές 71-53


Tags: -

Το δεύτερο παιχνίδι με την Εφές κι ειδικά το πρώτο δεκάλεπτο, πρέπει ν'αποτελέσει φύλλο πορείας για την ομάδα από δω και πέρα, τόσο για το τί πρέπει να γίνεται, όσο και για το τί πρέπει ν'αποφεύγεται.

Στο πρώτο πεντάλεπτο η άμυνά μας ήταν κάκιστη και το κακό ξεκινούσε από την περιφέρεια. Σπανούλης και Λο έχαναν πολύ εύκολα τους προσωπικούς τους αντιπάλους, Λούκας και Φάρμαρ, που απ'την καρδιά της άμυνάς μας και με αντίπαλο τον Πάουελ, τελείωναν τις φάσεις εύκολα είτε μόνοι τους είτε με συνεργασία με τους ψηλούς τους. Δε γίνεται ν'αφήνεις διάδρομο προς το καλάθι σου έτσι εύκολα, πολύ περισσότερο όταν από πίσω σου έχεις τον Πάουελ. Κατά την άποψή μου, κακώς ο Πάουελ ξεκινάει όλα τα παιχνίδια. Αν δε θες να ξεκινήσεις το Χάινς, χίλιες φορές να ξεκινήσει ο Σερμαντίνι, που είναι και καλύτερος μπλοκέρ, αλλά και καλύτερος ριμπάουντερ, τομέας στον οποίο επίσης υποφέραμε στο ξεκίνημα. Όπως και να'χει όμως, δε νοείται τ'αντίπαλα γκαρντ να κόβουν βόλτες όποτε και όπου θέλουν στην άμυνά μας. Στην επίθεση, προσπαθούσαμε να διασπάσουμε την άμυνα ζώνης των Τούρκων με μονοδιάστατα ποσταρίσματα από Παπανικολάου και Πρίντεζη. Μονοδιάστατα γιατί όλη η υπόλοιπη ομάδα ήταν στατική. Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε άμυνας ζώνης κι έτσι τα τελειώματά μας ήταν αναμενόμενα κακά (0/9 αν θυμάμαι καλά), με αποτέλεσμα να βλέπουμε το αντίπαλο καλάθι με κυάλια.

Ο Σπανούλης έδωσε πρώτος το σύνθημα, αφού με τις μπούκες του μπόρεσε ν'ανοίξει κάπως την αντίπαλη άμυνα και να δείξει το δρόμο στους υπόλοιπους: κίνηση και σωστή κυκλοφορία. Όταν η άμυνά μας έσφιξε στην περιφέρεια, η ομάδα μπόρεσε να βρει ρυθμό κι ενέργεια και στην επίθεση, η ομάδα έγινε πιο κινητική κι έτσι μπορέσαμε να βρούμε λύσεις απέναντι στην άμυνα ζώνης, είτε με τα μακρινά (ελευθερα) σουτ του Άντιτς είτε από παίκτες που ακολουθούσαν την κίνηση του αρχηγού.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο έγινε η μεγάλη έκπληξη: συνεχίσαμε να βγάζουμε στο παρκέ τα στοιχεία που μας βοήθησαν στην ανατροπή στο πρώτο δεκάλεπτο. Γιατί μέχρι χθες, αυτή η στρατηγική ακολουθούταν μόνο όταν κάθε άλλη λύση είχε αποτύχει, όταν η ήττα φαινόταν σχεδόν αναπόφευκτη. Μπορέσαμε να κάνουμε κάποιες μεγάλες ανατροπές κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλάζοντας ταχύτητα την τελευταία στιγμή, αλλά η απορία μας ήταν συγκεκριμένη: “γιατί πρέπει να καταφεύγουμε στην πιεστική άμυνα και το γρήγορο ρυθμό στην επίθεση μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και να μην είναι το κύριο συστατικό του παιχνιδιού μας”? Η απάντηση που πήραμε χτες ήταν εκκωφαντική κι ελπίζουμε να έγινε αντιληπτή απ'όλους: δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η ομάδα να επιμένει να πηγαίνει σε σετ παιχνίδι, κρύβοντας έτσι όλα τα προτερήματά της και αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της. Με όπλο την καλή μας άμυνα και τον έλεγχο των ριμπάουντ, μπορέσαμε να βρούμε εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο κι η διαφορά αυξανόταν σταθερά.

Η Εφές ήταν αδύνατο ν'ακολουθήσει αυτό το ρυθμό και με δεδομένη τη λιγοψυχία των Τούρκων όταν το παιχνίδι στραβώνει, ό,τι ακολούθησε δεν αξίζει καμίας ιδιαίτερης ανάλυσης. Η Εφές είναι καθαρά ομάδα ψυχολογίας και ρυθμού, αν τους αφήσεις να κάνουν το παιχνίδι τους και βρουν ρυθμό, μπορούν να μοιάζουν ασταμάτητοι, κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι στο πρώτο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη. Όταν τους κάνεις το δρόμο προς το καλάθι δύσκολο και μ'ένα ΣΕΦ να σπρώχνει την ομάδα μας ακόμα και στα λίγα κακά της διαστήματα, ήταν βέβαιο πως οι Τούρκοι δε θα τολμούσαν καν να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Το 2-0 είναι μεγάλο κέρδος κι αν δεν επαναπαυθούμε σ'αυτό, αλλά πάμε στην Πόλη αποφασισμένοι να τελειώσουμε την πρόκριση, έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μας στόχο σχετικά εύκολα και ξεκούραστα. Πρέπει να τα δώσουμε όλα ώστε να τελειώσει η σειρά στην Τουρκία, γιατί είναι κρίμα απέναντι σ'αυτό τον αντίπαλο και με δεδομένο το 2-0 που σίγουρα τους βαραίνει αυτή τη στιγμή, να πάμε να τα παίξουμε όλα σ'ένα παιχνίδι στο ΣΕΦ. Το ρίσκο θα είναι τεράστιο, αφού οι Τούρκοι θα έρχονται με άλλη ψυχολογία μετά από δύο συνεχόμενες νίκες και η πίεση όλη δική μας. Αντίθετα, για τη δική μας ομάδα θα είναι παράσημο το να μπορέσει να τελειώσει την αντίπαλό του μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα. Η πρόκρισή που είναι κοντά είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά η σωστή ανάγνωση των μέχρι τώρα αγώνων της σειράς μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχία όλης της χρονιάς.

 

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

''Δε γίνεται ν'αφήνεις διάδρομο προς το καλάθι σου έτσι εύκολα, πολύ περισσότερο όταν από πίσω σου έχεις τον Πάουελ. Κατά την άποψή μου, κακώς ο Πάουελ ξεκινάει όλα τα παιχνίδια.''

“γιατί πρέπει να καταφεύγουμε στην πιεστική άμυνα και το γρήγορο ρυθμό στην επίθεση μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και να μην είναι το κύριο συστατικό του παιχνιδιού μας”?

Αναζητούνται απαντήσεις που δεν βλέπω πια να παίρνουμε, αφού τελειώνει η χρονιά. Όπως και να'χει, αν τελικά προκριθούμε στο Final 4 και πάρουμε το πρωτάθλημα, ό,τι κι αν γίνει στο Λονδίνο, η χρονιά είναι απολύτως επιτυχημένη.

Εικόνα dion

Έπρεπε να καταλάβεις ότι τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού οι απαντήσεις έχουν δωθεί μες στο παρκέ, όποιος έχει μάτια τις έχει... ακούσει. Αν θέλαμε να θέσουμε πραγματικά ερωτήματα, θα τα διατυπώναμε ως εξής:

"Θα συνεχίσει ο Πάουελ να ξεκινάει όλα τα παιχνίδια?" και πολύ περισσότερο "θα συνεχίσουμε να καταφεύγουμε στην πιεστική άμυνα και το γρήγορο ρυθμό στην επίθεση μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και να μην είναι το κύριο συστατικό του παιχνιδιού μας?". Εδώ σε θέλω να μου κάνεις πρόβλεψη. Και φυσικά, αυτές οι απαντήσεις θα πρέπει να έχουν τη βαρύτητά τους στις καλοκαιρινές συζητήσεις, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, λέω εγώ...

Εικόνα savvas gridlock

Νομίζω ότι δεν είσαι αρκετά σαφής στη διατύπωση των ρητορικώνε ερωτημάτωνε. Για δώκε άλλη μία, μπας και βγάλουμε καμιάν άκρια...

Εικόνα dion

Κάτσε να φωνάξω το Μήτσο να στο ξαναμαναφιξάρει και θα δεις που θα τα βρούμε όλα.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ακριβώς! Και με βάση αυτό πάμε άνετοι και χαλαροί στο final4. Όλα, βέβαια, θα είναι διαφορετικά αν τυχόν προκριθούμε στον τελικό και μας περιμένει η βαζελίνη. Εκεί δε νοείται ήττα. Δεν το λέω λόγω σαφούς ανωτερότητας του Ολυμπιακού, αλλά γιατί έτσι πρέπει. Θα είναι αποτυχία αν χάσουμε εκείνο το παιχνίδι. Όλα αυτά είναι θεωρητικά, εξάλλου πιστεύω ακράδαντα πως οι ζελέδες δεν θα περάσουν.

Εικόνα savvas gridlock

Έτσι όπως βλέπεις το βάζελο κι εμάς, πιστεύεις ότι σε σειρά αγώνων ένα ματς δεν μας το παίρνει μέσα στο ΣΕΦ? Για να το πω πιο καθαρά. Έτσι όπως βλέπεις το Λάσμε να σκουπίζει τα πάντα, τον Μπράμο να έχει γίνει υπερπαίκτης και το Ρόκο το Λένι τον Ούκιτς να μοιάζει πυραυλοκίνητος, ενώ πριν έρθουν στον ΠΑΟ γελούσε όλη η Ευρώπη με δαύτους και όταν θα φύγουν από τον ΠΑΟ θα συνεχίσει να γελάει όλη η Ευρώπη -περιπτώσεις Ίαν Βουγιούκα, Μάριτς, Καλάθη, Νίκολας, Μπετσίροβιτς και και και...-, επιμένεις στο ότι θα'ναι αποτυχία αν χάσουμε από αυτόν το βάζελο? Αυτή η ομάδα σε λίγο καιρό θα κερδάει και ομάδες ΝΒΑ. Λες και πήρανε μαγικό ζωμό είναι...

Εικόνα Νίκος Γόδας

χαχαχα! Άλλη ομάδα ο βάζελος, πυραυλοκίνητη που λες κι' εσύ. Αλλά να σου πω την αμαρτία μου δεν τους φοβάμαι. Ακόμα και στο top16 παρακαλούσα να κερδίσουν την Τσσκα στο τέλος για να τους βρούμε. Έχουν τέτοια αρχίδια οι δικοί μας που τους εμπιστεύομαι. Στα ίσα. Δε πα' να πάρουν και το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ...

Εικόνα dono

Καλύτερα να μην γυρίσει η σειρά στο ΣΕΦ και για ένα ακόμη λόγο εκτός του προφανούς. Αν χρειαστεί 5 παιχνίδι συτό θα είναι εξ´ ορισμού καζίνο. Θα υπάρχει τρελό άγχος, κυρίως στον γηπεδούχο, αλλά και οι παίκτεσ τησ Εφέσ θα παίξουν για τα συμβολαιά τους, για την φήμη τους κτλ

Εικόνα dion

Συφμωνούμε ότι η ψυχολογία θα'χει αλλάξει άρδην και στις δύο ομάδες, αφού το 2-0 θα'χει γίνει 2-2. Τώρα που τους έχεις από κάτω είναι ευκαιρία να το λήξεις το θέμα, αν κι υπάρχει δυσκολία στο να πείσεις τους παίκτες ν'αντιμετωπίσουν σαν τελικό το ματς την Τετάρτης, αφού το ξέρουν ότι θα'χουν άλλες δύο ευκαρίες. Σωστό κι αυτό που λες για τα συμβόλαια, αφού πολλοί παίκτες της Εφές έχουν τεράστια συμβόλαια σε σχέση με τη μέχρι τώρα προσφορά τους κι αλλιώς θα μετρήσει το καλοκαίρι στις διαπραγματεύσεις η πρώτη πρόκριση τουρκικής ομάδας σε φάιναλ φορ.

Εικόνα kg

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΞΑΝΑ ΣΕ F4!

Εικόνα dion

Έχεις δίκιο, '99-'00 και '00-'01 στην τότε Σούπρολιγκ. Αλλά όπως και να το κάνουμε, στην τουρκία θεωρείται πολύ μεγάλη διάκριση η πρόκριση στο φάιναλ φορ.